6 jedinečných receptov na vianočné pečivo s alkoholom, ktoré si jednoducho zamilujete!

Pridaním malého množstva alkoholu sa aj pečenie stáva veselším.

Najčastejšie sa do cukroviniek dáva rum, ktorého vône aj chuť sú nezameniteľné.

Inšpirujte sa našimi receptami na opité pečivo!

Vaječné koňak, griotka, rozmanité druhy likérov, orechovka či medovina urobia vaše pečivo ešte chutnejšie.

Pridať ich môžete to cesta, krémov aj polevy.

Ktorý variant vyskúšate ako prvý?

Opité košíčky Izidor

Kto by nepoznal preslávené guličky, ktoré chutia aj vonia po rume? Vyskúšajte túto osvedčenú verziu!

Ingrediencie:

  • 400 g hladkej múky
  • 200g cukru kryštál
  • 250 g masla
  • 140 g mletých vlašských orechov
  • 1 vajce
  • 2 PL nesladeného kakaového prášku
  • kôra a šťava z jedného citróna
  • štipka mletej škorice

Orechová náplň

  • 300 g mletých vlašských orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 100 ml rumu
  • 2 čajové lyžičky vanilkového cukru
  • ríbezľový džem na potretie

Čokoládový krém

  • 300 g masla
  • 150 g cukru kryštál
  • 3 vajcia
  • 2 PL nesladeného kakaového prášku
  • 2 čajové lyžičky vanilkového cukru

Poleva

  • 100 g hery
  • 200 g čokolády na varenie

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 175°C a plech vyložte papierom na pečenie.
  2. V mise zmiešajte všetky ingrediencie na cesto, teda múku, cukor, rozpustené maslo, orechy, kakao, citrónovú kôru a šťavu a škoricu.
  3. Vypracujte v cesto, ktorým následne naplňte formičky na pečenie košíčkov.
  4. Pečte v predhriatej rúre približne 10-15 minút dozlatista.
  5. Upečené košíčky nechajte vychladnúť.
  6. V medziobdobí si pripravte orechovú náplň zmiešaním orechov, cukru a rumu.
  7. Vychladnuté opité cukroví potrite ríbezľovou marmeládou a lyžičkou alebo zdobítkom naneste dovnútra orechovú náplň.
  8. Následne si pripravte čokoládový krém.
  9. Vajcia vyšľahajte s cukrom a potom do ich zmesi zašľahajte tiež maslo a kakao.
  10. Čokoládový krém naneste na pečivo pomocou zdobidla a dajte stuhnúť do chladničky.
  11. Posledným krokom je rozpustenie čokolády v here a vytvorenie čokoládovej polevy, do ktorej následne košíčky budete namáčať.
  12. Opité pečivo dajte opäť stuhnúť do chladničky.
Vianočné košíčky Izidor s rumom, orechmi a čokoládou.
zdroj: megarecepty.sk

Okrem receptov na opité cukroví môžete rum využiť aj pri príprave rumového vianočného pečiva . Pripravte si rumové guličky, mesiačiky či linecké!

Opité pečivo s vaječným koňakom

Vaječný koňak nemusíte počas sviatkov iba popíjať, pridať go môžete aj do vášho obľúbeného pečiva!

Ingrediencie:

  • 1 a 1/4 šálky kryštálového cukru
  • 3 vajcia
  • 1/4 šálky cmaru
  • 1 šálka masla
  • 3/4 šálky vaječného koňaku
  • 6 šálok hladkej múky
  • 1 čajová lyžička jedlej sódy
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1 PL prášku do pečiva

Poleva

  • 4 šálky práškového cukru
  • 1 šálka masla
  • 4 PL vaječného koňaku
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 čajovej lyžičky škorice
  • 1/4 čajovej lyžičky muškátového orieška

Postup:

  1. V miske zmiešajte cmar a jedlú sódu. Odložte bokom.
  2. V mixéri zmiešajte maslo a cukor.
  3. Pridajte vajcia, soľ, vanilku a vaječný koňak. Dobre premiešajte.
  4. Pridajte tri šálky múky, škoricu, muškátový oriešok a prášok do pečiva. Miešajte, kým sa všetko nespojí.
  5. Pridajte zmes cmaru a jedlej sódy a ďalšie tri šálky múky.
  6. Vzniknuté cesto zabaľte do potravinovej fólie a uložte cez noc do chladničky.
  7. Predhrejte si rúru na 170°C.
  8. Cesto rozdeľte na polovicu a pomocou valčeka rozvaľkajte a plát a vykrajovače vykrájajte požadované tvary.
  9. Opité pečivo odkladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  10. Rovnako postupujte aj s druhou polovicou cesta.
  11. Pečte pri po dobu 9-10 minút.
  12. Opité pečivo nechajte vychladnúť av medziobdobí si pripravte polevu.
  13. Maslo vyšľahajte v mixéri, kým nezíska takmer bielu farbu.
  14. Pridajte práškový cukor, vanilku, škoricu, muškátový oriešok a tri lyžice vaječného koňaku.
  15. Šľahajte na nízku rýchlosť 3-5 minút a pridajte poslednú lyžicu likéru, záleží na konzistencii krému.
  16. Vychladnuté pečivo ozdobte pomocou zdobítka.
Vianočné pečivo s vaječným koňakom.
zdroj: tasteoflizzy.com

Vianočné rezy opitý František

Kakaové nadýchané cesto, vrstva orechovo-rumovej náplne, kakaový krém a čokoládová poleva na povrchu. Čo viac si môžete priať?

Ingrediencie:

  • 150 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 4 vajcia
  • 120 g mletých vlašských orechov
  • 70 g hladkej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 2 PL kakaového prášku

Orechová náplň

  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 150 ml rumu
  • 2 čajové lyžičky vanilkového cukru

Kakaový krém

  • 800 ml mlieka
  • 250 g masla
  • 100 g cukru kryštál
  • 2 PL kakaa
  • 2 balíčky krémového prášku Zlatý klas

Poleva

  • 150 g čokolády na varenie
  • 50 g hery

Postup:

  1. Maslo a cukor utrite do krémovej konzistencie, potom postupne vmiešajte žĺtky.
  2. Pridajte mletie orechy, múku a prášok do pečiva.
  3. Bielky vyšľahajte do tuhého snehu a potom ich oparne primiešajte do cesta.
  4. Pečte na plechu vyloženom papierom na pečenie v rúre predhriatej na 180°C približne 15-18 minút.
  5. V medziobdobí si pripravte orechovú náplň.
  6. Na náplň zmiešajte v mise všetky uvedené ingrediencie a nechajte asi štvrť hodiny stáť.
  7. Potom si pripravte kakaový krém. V mlieku na miernom ohni rozpustite cukor, krémový prášok a kakao, potom do vychladnutej zmesi zašľahajte maslo.
  8. Na upečený vychladnutý korpus rozotrite a uhlaďte orechovú náplň a potom tiež kakaový krém.
  9. Vložte na dve hodiny do chladničky.
  10. Na stuhnuté opité pečivo nalejte čokoládovú polevu, vytvorenú rozpustením čokolády v here.
  11. Polevu následne nechajte v chlade stuhnúť.
Vianočné rezy opitý František s čokoládou, orechmi a alkoholom.
zdroj: varecha.pravda.sk

Chuť a vôňu vášho vianočného pečiva môžete zvýrazniť nielen alkoholom, ale aj rozmanitým korením. Vyskúšajte okrem receptov na opité pečivo aj tie na pečivo s korením . Škorica, zázvor aj klinček dodajú pečeniu tú pravú atmosféru

Luxusné slivky v rume a čokoláde

Jednoduché a veľmi chutné pečivo, ktoré máte hotové raz dva. Milujú ho muži aj ženy!

Ingrediencie:

  • 250 g sušených sliviek
  • cca 400 ml rumu
  • 2 čajové lyžičky medu

Poleva

  • 100 g čokolády na varenie
  • 50 h vysokopercentnej horkej čokolády
  • 50 g hery
  • 2 PL nesladeného kakaového prášku
  • 2 PL šľahačky

Postup:

  1. Sušené slivky vložte do pohára a zalejte potrebným množstvom rumu tak, aby boli úplne potopené.
  2. Do pohára pridajte dve lyžičky medu a zamiešajte.
  3. Pohár uzavrite a nechajte jeden deň odležať.
  4. Každý deň pohárom zatrepte, aby sa všetky slivky náležite nasiakli.
  5. Po uplynutí danej slivky sceďte, dôkladne odkvapkajte a vložte na chvíľku do chladničky.
  6. V hrnci vo vodnom kúpeli rozpustite všetky ingrediencie na čokoládovú polevu.
  7. Keď je poleva hladká a krémová, pomocou špajle v nej namáčajte vychladené slivky.
  8. Odkladajte na tanier či silikónovú podložku, kde nechajte čokoládu stuhnúť.
Sušené slivky naložené v rume a poliate čokoládovou polevou.
zdroj: instructables.com

Máte pre slivky slabosť? Vyskúšajte ich tiež v podobe receptov na slivkové buchty !

Vianočné hviezdičky s vaječným likérom

Vyskúšajte toto klasicky vyzerajúce cukrovinky s nevšednou chuťou!

Ingrediencie:

  • 1/2 šálky hladkej múky
  • 1 šálka masla
  • 3/4 šálky cukru krupica
  • 1/4 šálky hnedého cukru
  • 1 vajce
  • 1/2 šálky vaječného likéru
  • 2 PL espressá v prášku
  • 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/4 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška

Poleva

  • 1 šálka práškového cukru
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 3 PL lyžice vaječného likéru

Postup:

  1. V mise zmiešajte múku, prášok na espresso, jedlú sódu, soľ, škoricu a muškátový oriešok.
  2. V samostatnej mise pomocou elektrického ručného mixéra vyšľahajte maslo a oba cukry pri stredne vysokých otáčkach.
  3. Pridajte vajcia a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
  4. Postupne vmiešajte suché prísady.
  5. Na záver vmiešajte tiež vaječný likér.
  6. Cesto v mise pevne zakryte potravinovou fóliou a dajte aspoň na dve hodiny do chladničky.
  7. Rúru si predhrejte na 170 ° C a plechy vyložte papierom na pečenie.
  8. Cesto rozdeľte na štyri rovnaké časti. Jednu časť cesta vyberte z chladničky, zvyšné cesto v nej ponechajte.
  9. Na ľahko pomúčenom povrchu rozvaľkajte cesto pomocou valčeka na hrúbku približne pol centimetra. Pomocou vykrajovačov vykrájajte z cesta hviezdičky alebo iné ľubovoľné tvary.
  10. Plech s vykrájanými cukrovinkami dajte na 10 minút do mrazničky a potom ho ihneď preložte do rúry.
  11. Opité pečivo pečte približne 7-9 minút.
  12. Postup opakujte so zvyšným cestom.
  13. Keď cukroví chladne, pripravte si polevu.
  14. V malej miske zmiešajte práškový cukor, vanilku a tri lyžice vaječného likéru, aby ste vytvorili hladkú, ale hustú polevu. V prípade potreby pridajte ďalšiu lyžičku vaječného likéru.
  15. Polevu preložte do vrecúška na zdobenie a opité cukroví ozdobte podľa vašej fantázie.
  16. Na záver môžete pečivo pospať vianočným zdobením.
Vianočné hviezdičky s vaječným koňakom.
zdroj: girlversusdough.com

Opité vianočné pečivo s orechmi

Na prípravu cukroviniek môžete využiť nielen rum či vaječný koňak, ale aj orechovku.

Ingrediencie:

  • 2 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého zázvoru
  • 170 g masla
  • 70 g mascarpone
  • 1/2 šálky kryštálového cukru
  • 1/2 šálky hnedého cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 PL orechového likéru

Čokoládovo-orechová náplň

  • 70 g masla
  • 1 šálka práškového cukru
  • 50 g mletých vlašských orechov
  • štipka soli
  • 140 g čokolády

Postup:

  1. V mise zmiešajte múku, soľ, škoricu a zázvor.
  2. Maslo, mascarpone a cukry šľahajte mixérom, kým nebudú nadýchané.
  3. Vmiešajte žĺtok a orechový likér.
  4. Potom pridajte múčnu zmes a šľahajte, kým sa nespoja.
  5. Vypracované cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte aspoň na hodinu do chladničky.
  6. Jednotlivé formičky na orechy naplňte cestom a odkladajte na plech.
  7. Vložte asi na hodinu do mrazničky.
  8. Predhrejte si rúru na 160°C.
  9. Opité pečivo pečte približne 25 minút.
  10. Nechajte vychladnúť av medziobdobí si pripravte náplň na zlepenie.
  11. Maslo a cukor ušľahajte do nadýchanej peny.
  12. Do zmesi zašľahajte vlašské orechy a soľ.
  13. Vmiešajte rozpustenú čokoládu.
  14. Vzniknutou zmesou k sebe vždy dva kusy cukroviniek zlepte.
Vianočné pečivo v tvare orechov s orechovým likérom.
zdroj: delish.com

Skvelým pomocníkom nielen na prípravu opitých cukroviniek je kvalitný šľahač. Pokiaľ neviete, ako si elektrický ručný šľahač vybrať , navštívte náš veľký porovnávací test.

Alkohol a pečenie

Najrôznejší alkohol ku slávnostným chvíľam tak nejako patrí. Nemusí však ísť len o prípitky. Prečo ho nevyužiť aj pri vianočnom pečení? Rum, griotka, brandy, mandľový, kávový či orechový likér, medovina aj tradičný vaječný koňak chutia a vonia skvele nielen samostatne, ale aj pokiaľ sa rozhodnete s ich pomocou oživiť vaše vianočné pečivo.

Účinkov alkoholu sa nemusíte nijako obávať, pretože v receptoch na opité pečivo sa ho vždy používa len málo a navyše ak sa alkohol pridá napríklad do cesta, pečením sa ho väčšina odparí. Zostane len jeho vôňa a chuť. Okrem cesta ním môžete ozvláštniť aj najrôznejšie náplne, krémy a polevy. Obľúbená je predovšetkým kombinácia s orechmi a čokoládou.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.