6 pestrofarebných receptov na vianočné pečivo s lentilkami, ktoré si zamilujú nielen deti

Lentilky, farebné čokoládové cukríky, ktoré milovali naši starí rodičia, rodičia, my aj naše deti.

Bežne sa nimi zdobia detské dezerty alebo krupicová kaša.

Inšpirujte sa našimi receptami na pečivo s lentilkami!

Nie je na ňom nič zložité a uvidíte, že sa do jeho pečenia rady zapoja aj vaše ratolesti.

Stačí len trocha fantázie!

Čokoládové pečivo s lentilkami

Čokoládové pečivo patrí medzi veľmi obľúbené. Vyskúšajte ho v kombinácii s lentilkami!

Ingrediencie:

  • 1 šálka hladkej múky
  • 1/2 šálky nesladeného kakaového prášku
  • 1/2 šálky masla
  • 1/2 šálky kryštálového cukru
  • 1/2 šálky hnedého cukru
  • 1 vajce
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lyžička jedlej sódy
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1 PL mlieka
  • 1 šálka rozpustenej čokolády
  • lentilky

Postup:

  1. Vyložte dva plechy papierom na pečenie.
  2. V kuchynskom robote zmiešajte maslo a cukry.
  3. Šľahajte spoločne pri stredne vysokých otáčkach asi 2-3 minúty.
  4. Vmiešajte vajcia a vanilku.
  5. V samostatnej mise preosejte múku, kakaový prášok, jedlú sódu a soľ.
  6. Suché prísady pomaly pridávajte do mokrých prísad v mixéri, kým sa nespoja.
  7. Primiešajte mlieko a rozpustenú čokoládu.
  8. Predhrejte rúru na 160°C.
  9. Z cesta vytvorte guličky ľubovoľnej veľkosti a položte ich na plechy.
  10. Guľôčky ozdobte lentilkami a vložte na 10-15 minút do mrazničky.
  11. Cukroví s lentilkami pečte približne 10 minút. V prípade potreby ihneď posypte ďalšími lentilkami.
Čokoládové vianočné sušienky ozdobené červenými a zelenými lentilkami.
zdroj: lovetobeinthekitchen.com

Radi by ste vaše pečivo ozdobili čokoládovou polevou ? Možností, ako ju pripraviť existuje mnoho!

Vianočné perníčky ozdobené lentilkami

Obávate sa zdobenia perníčkov? Zjednodušte si ho pomocou lentiliek!

Ingrediencie:

  • 1/2 šálky masla
  • 3/4 šálky hnedého cukru
  • 1/2 šálky medu
  • 1 žĺtok
  • 2 a 1/4 šálky hladkej múky
  • 1 čajová lyžička jedlej sódy
  • 2 čajové lyžičky mletého zázvoru
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 1/4 čajovej lyžičky muškátového orieška
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého klinčeka

Na ozdobu

  • 1 šálka práškového cukru
  • 1-2 PL teplej vody
  • lentilky

Postup:

  1. Vo veľkej mise vyšľahajte maslo a cukor.
  2. Pridajte med a žĺtok.
  3. Znovu šľahajte, kým nevznikne krémová zmes.
  4. Prisypte múku, jedlú sódu, zázvor, škoricu, muškátový oriešok a klinčeky.
  5. Krátko šľahajte, kým sa nezačne tvoriť cesto.
  6. Potom cesto dovypracujte rukami.
  7. Následne cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na 30 minút do chladničky.
  8. Predhrejte rúru na 180°C a plechy vyložte papierom na pečenie.
  9. Cesto rozvaľkajte valčekom a pomocou vykrajovačov vykrájajte perníčky.
  10. Následne perníčky preneste na plechy a pečte 8 až 10 minút.
  11. Cukroví z rúry vyberte a preneste na mriežku, aby vychladlo.
  12. V medziobdobí si pripravte polevu.
  13. Dajte práškový cukor do malej misky a po lyžiciach pridávajte vodu a miešajte, kým nevznikne hladká hmota.
  14. Polevu dajte do zdobiaceho vrecka a perníčky ozdobte. Na záver pridajte aj niekoľko lentiliek.
Vianočné medové perníčky ozdobené lentilkami.
zdroj: swwetestmenu.com

Ak nechcete perníčky ozdobiť nielen lentilkami, ale aj polevou, môžete sa inšpirovať najrôznejšími polevami na vianočné pečivo!

Lentilkové vianočné stromčeky

Lentilky sú ideálny spôsob, ako pečivo v tvare vianočných stromčekov ľahko dodať jeho guličky.

Ingrediencie:

  • 4 šálky hladkej múky
  • 3/4 šálky masla
  • 1 šálka hnedého cukru
  • 1 vajce
  • 1/2 šálky medu
  • 1 PL perníkového korenia
  • 1 čajová lyžička mletého zázvoru
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • lentilky

Postup:

  1. Maslo a cukor vyšľahajte dohladka.
  2. Pridajte vajcia a med a znova vyšľahajte ručným mixérom.
  3. Pridajte korenie, soľ a jedlú sódu a opäť premiešajte.
  4. Pridajte múku a pomaly miešajte, kým sa nevytvorí nelepivé cesto.
  5. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte aspoň na 2 hodiny do chladničky.
  6. V medziobdobí si predhrejte rúru na 160 °C.
  7. Cesto rozvaľkajte na hrúbku približne pol centimetra a vykrajovače vykrájajte stromčekmi či iné tvary.
  8. Cukroví vyložte na plech s papierom na pečenie a potom doň zľahka vtlačte lentilky.
  9. Cukroví s lentilkami pečte približne 8-10 minút.
Lentilkové vianočné stromčeky.
zdroj: eatthelove.com

Chcete si upiecť zelené vianočné stromčeky? Inšpirujte sa našimi receptami na matcha cukroví !

Strojčekové pečivo s lentilkami

Jednoduché, rýchle a chutné pečivo, ktoré nášmu vianočnému stolu dodá atmosféru rozkvitnutej lúky.

Ingrediencie:

  • 2 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 1 šálka masla
  • 1 šálka cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 šálka šľahačky
  • 1/4 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • ¾ čajovej lyžičky mandľového extraktu
  • lentilky

Postup:

  1. Maslo a šľahačku vyšľahajte do nadýchanej peny.
  2. Pridajte cukor, vanilkový a mandľový extrakt a žĺtky opäť vyšľahajte.
  3. Potom postupne pridávajte preosiatu múku a hneťte, kým nie je cesto homogénne a hladké.
  4. Pomocou strojčeka na cukrová vytvarujte kvietky.
  5. Pečte v rúre predhriatej na 160 ° C približne 8-10 minút.
  6. Po upečení vtlačte do stredu každej kvietky lentilku.
Strojkové vianočné pečivo v tvare kvietkov s lentilkou uprostred.
zdroj: laptrinhx.com

Pomocou strojčeka sa dá vykúzliť celý rad krásnych vianočných cukroviniek. Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na strojkové vianočné pečivo .

Farebné vianočné sušienky z lentiliek

Cukroví, po ktorom vždy ako prvé siahnu deti. Pestrosti jeho farieb sa nedá odolať.

Ingrediencie:

  • 3 šálky hladkej múky
  • 1 šálka masla
  • 1/2 šálky cukru kryštál
  • 1 šálka hnedého cukru
  • 2 vajcia
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 čajové lyžičky kukuričného škrobu
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 2 šálky lentiliek + lentilky na ozdobenie

Postup:

  1. Maslo, cukor kryštál a hnedý cukor zmiešajte v mise mixéra.
  2. Šľahajte 2-3 minúty alebo pokiaľ nebude hmota ľahká a nadýchaná.
  3. Do misy pridajte vajcia a vanilkový extrakt a premiešajte.
  4. V inej mise zmiešajte múku, kukuričný škrob, jedlú sódu, prášok do pečiva a soľ.
  5. Pridajte polovicu suchej zmesi do misy s maslom a cukrom a premiešajte pri nízkych otáčkach.
  6. Pridajte zvyšné suché prísady a miešajte, kým sa nespoja.
  7. Prisypte dve šálky lentiliek.
  8. Naberte dve polievkové lyžice cesta a vyvaľkajte ich do guličky.
  9. Guľôčky následne položte približne dva centimetre od seba na plechy vyložené papierom na pečenie.
  10. Povrch sušienok ozdobte ďalšími lentilkami.
  11. Vložte na dobu 10-15 minút do mrazničky.
  12. Predhrejte si rúru na 170°C.
  13. Cukroví s lentilkami pečte približne 10-12 minút alebo pokiaľ okraje ľahko nezhnednú.
Vianočné sušienky zdobené farebnými lentilkami.
zdroj: dinneratthezoo.com

Santovi lentilkoví soby

K Vianociam patrí aj mnoho typických postavičiek a zvieratiek. Jednými z najobľúbenejších sú soby Santa Clausa. Vytvorte si ich s pomocou tohto receptu na pečivo s lentilkami!

Ingrediencie:

  • 1 a 3/4 šálky hladkej múky
  • 3/4 šálky arašidového masla
  • 1 a 1/4 šálky hnedého cukru
  • 1/2 šálky masla
  • 4 PL mlieka
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • 1 vajce
  • 3/4 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • lentilky
  • praclíky

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte hnedý cukor, arašidové maslo, maslo, mlieko a vanilku.
  3. Pridajte vajcia a premiešajte.
  4. V inej mise zmiešajte múku, jedlú sódu a soľ.
  5. Pridajte do zmesi masla a cukru a miešajte, kým sa nespoja.
  6. Z cesta vytvarujte guličky s priemerom približne tri centimetre.
  7. Následne mierne stlačte spodnú časť guličky, aby ste vytvorili špičku, a potom ju jemne sploštite rukou.
  8. Cukroví položte na vyložený plech a každý kúsok jemne pritlačte praclíky ako parohy.
  9. Pečte 7-8 minút alebo pokiaľ cukroví nezačne hnednúť.
  10. Vyberte ho z rúry a ihneď do nich jemne vtlačte lentilky ako oči a nos.
Cukrovia v tvare vianočných sobov Santa Clausa.
zdroj: dammitjaneilovefood.com

Z arašidového masla sa dá pripraviť rozmanité vianočné pečivo. Načerpajte inšpiráciu v našich receptoch na arašidové pečivo .

Lentilky a pečenie

Lentilky, čokoládové cukríky s pestrofarebným cukrovým poťahom, ktoré svoj názov dostali podľa svojho tvaru, ktorý pripomína šošovku. Vo svete existujú v mnohých rôznych podobách a pod mnohými rôznymi názvami. História českých lentiliek sa začala písať ešte za čias Rakúsko-Uhorska v roku 1907.

V kuchyni sa lentilky pre svoje pestré farby často používajú ako dekorácia pre najrôznejšie pečené aj nepečené torty, pudingy a zmrzlinové poháre. Použiť ich môžete aj na ozdobenie kaší, muffinov, domácich sušienok a ako vidíte, existuje aj rad originálnych receptov na cukrovinky s lentilkami. Ktorú variantu si zamilujte najviac?

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.