Jednoduché recepty na aglio olio, ktoré sú hotové v priebehu pár minút!
Ako to už býva, tak talianska kuchyňa nikdy nesklame a ani tieto štipľavé cestoviny nie sú výnimkou.
Stačí pár ingrediencií a pár jednoduchých krokov, ktoré zvládne aj úplný začiatočník a voilà máte tu lahodný obed!
Pravé špagety aglio olio
Klasický recept na talianske cesnakové cestoviny, ktorý je veľmi jednoduchý na prípravu, pretože k nemu stačia len 4 základné ingrediencie (špagety, olivový olej, cesnak a drvené vločky červenej papriky) a za 20 minút máte chutný pokrm!
Čo budeme potrebovať
- 500 g špaget
- 50 ml kvalitného olivového oleja
- 6 – 8 strúčikov cesnaku
- ½ lyžičky chilli prášku
- Petržlen
- Parmezán
Postup
- Vo veľkom hrnci si do varu privedieme osolenú vodu
- Pridáme špagety a varíme, podľa návodu na obale, alebo pokiaľ nie sú takzvane na skus (al dente)
- Odoberieme si ½ hrnčeka vody zo špaget
- Špagety scedíme a dáme na stranu
- Na panvici si na strednú teplotu zahrejeme olivový olej
- Pridáme na plátky nakrájaný cesnak a chilli
- Všetko restujeme po dobu 3-5 minút, kým cesnak nezozlátne a korenie sa nerozvonia
- Odkvapkané cestoviny vhodíme do cesnakovej omáčky
- Začneme restovať a pridáme trochu vody zo špaget
- Špagety v oleji dôkladne premiešame, aby sa všetky obalili
- Pokiaľ sa nám zdá omáčka príliš suchá pridáme ešte vodu z cestovín
- Ochutnáme a poprípade dochutíme soľou a korením alebo tiež čili
- Cestoviny v cesnakovej omáčke podávame ihneď ešte horúce, ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou a strúhaným parmezánom

Aglio olio so kelom
Jednoduchý a výdatný recept s trochou tej zelene v podobe zdravého kelu. Vyskúšajte ho, budete sa diviť ako vám zachutí!
Čo budeme potrebovať
- 340 g špaget
- 50 – 100 ml vody z cestovín
- 50 ml extra panenského olivového oleja
- 4 strúčiky cesnaku
- ½ lyžičky vločiek červenej papriky
- Veľký zväzok kelu
- ½ lyžičky morskej soli
- Korenie
- Lyžička citrónovej kôry
- Lyžička citrónovej šťavy
- Petržlen
- Parmezán
Postup
- Cestoviny si uvaríme vo vriacej osolenej vode podľa návodu na obale
- Varíme, kým nie sú dobré na skus
- Vo veľkej panvici si na strednú teplotu rozohrejeme olej
- Pridáme chilli vločky a na plátky nakrájaný cesnak
- Začneme restovať a restujeme po dobu 30 sekúnd, kým sa zmes nerozvonia
- Pridáme umytý a nakrájaný kel
- Zamiešame, osolíme a okoreníme
- Miešame, kým kel takzvane nezvädne
- Zo špaget si odoberieme vodu a špagety následne scedíme
- Potom ich pridáme ku kelu
- Premiešame a pridáme trochu odobranej špagetovej vody, šťavu z citróna, kôru z citróna
- Pokiaľ sa nám zdajú cestoviny príliš suché, pridáme ešte trochu vody zo špaget, aby nám vznikla omáčka
- Cestoviny ochutnáme a podľa seba dochutíme
- Podávame teplé s petržlenom a parmezánom

Pálivé špagety aglio olio so slaninou
Tento recept na pikantné a super ľahké slaninové cestoviny iba z 5 ingrediencií sú ideálne pre rýchly obed či večeru! Uvarte si tento tradičný taliansky recept, ktorý vám presne od začiatku do konca zaberie 20 minút.
Čo budeme potrebovať
- 400 g špaget
- 6 plátkov slaniny (nakrájané na kocky)
- Lyžička olivového oleja
- 6 – 7 strúčikov cesnaku (nasekaný najemno)
- Lyžička chilli
- Čerstvú petržlen
Postup
- Špagety uvaríme v osolenej vode podľa návodu na obale, pokiaľ nie sú na skus takzvane al dente
- Pred scedením cestovín odoberieme z cestovín šálku vody
- Zatiaľ čo sa cestoviny varí, rozpálime veľkú panvicu a pridáme do nej na kocky nakrájanú slaninu
- Restujeme, kým slanina nie je ľahko chrumkavá a zlato hnedá
- Keď je hotová, vyberieme ju z panvice a dáme bokom
- Do panvice pridáme olivový olej spolu s nasekaným cesnakom
- Vyprážame asi minútu a pridáme chilli
- Varíme ďalších 30 sekúnd a pridáme odobranú vodu z cestovín
- Varíme, kým sa tekutina nezredukuje na polovicu
- Do panvice pridáme špagety, soľ a slaninu a varíme, kým sa tekutina nezredukuje na hustú omáčku, ktorá obalí cestoviny
- Vmiešame nasekanú petržlenovú vňať a pred podávaním necháme päť minút odležať

Talianske špagety s brokolicou a kuraťom
Aglio Olio je tradičný taliansky recept, ktorý v preklade znamená „cesnak a olej“. Vyrába sa tak, že cesnak na olivovom oleji prudko orestujeme a premiešame so špagetami. Pre extra chuť pridávame červené čili, korenie, syr a petržlen.
Čo budeme potrebovať
- 450 g brokolice (nakrájaná na tretinky)
- 250 g špaget
- 680 g kuracích pŕs (nakrájaných na kocky)
- 25 g hladkej múky
- Štipka soli
- Štipka korenia
- 4 lyžice extra panenského olivového oleja
- 4 – 6 strúčikov cesnaku
- 2 lyžice kapary
- ½ lyžičky chilli
- Petržlenovú vňať
- Parmezán
Postup
- Vo veľkom hrnci si do varu privedieme osolenú vodu
- Pridáme brokolicu a varíme jej asi 3 minúty
- Potom ju vyberieme a umiestnime do misky, ktorú si odložíme bokom
- Do toho istého hrnca s vodou pridáme cestoviny
- Tie uvaríme podľa návodu
- Odoberieme si hrnček vody zo špaget a scedíme
- Múku si zmiešame so soľou a korením
- Potom v nej obalíme kuracie kúsky
- Na panvici si zahrejeme olej a pridáme kura
- To z každej strany opekáme 3 – 4 minúty, kým nebude prepečené
- Pridáme cesnak, kapary a chilli
- Varíme ďalšiu minútu
- Pridáme brokolicu a odobranú vodu z cestovín
- Zmes privedieme do varu
- Pridáme cestoviny a všetko spolu premiešame, aby sa špagety v omáčke obalili
- Všetko preložíme na tanier a pokvapkáme lyžicou olivového oleja
- Posypeme petržlenovou vňaťou a nastrúhaným parmezánom

Objavte podobné tipy
Vegánske špagety aglio olio s hubami
Cestoviny s hubami – jednoduché a neuveriteľne chutné a sýte jedlo, ktoré pripravíte od základu iba za 40 minút. Najlepšie zo všetkého je, že je navyše aj vegánsky!
Čo budeme potrebovať
- 500 g portobello húb (nakrájaných na tenké plátky)
- 6 veľkých strúčikov cesnaku
- 500 g špaget
- Petržlen
- Soľ
- Korenie
Postup
- Vo veľkej panvici si na strednú teplotu orestujeme s trochou oleja nakrájané portobello šampiňóny, kým nie sú dozlatista opečené
- Keď sú huby hotové, pridáme nasekaný cesnak a za stáleho miešania smažíme niekoľko minút, kým sa nerozvonia
- Medzitým privedieme vo veľkom hrnci do varu osolenú vodu
- Pridáme špagety a uvaríme ich podľa návodu na obale
- Uvarené špagety zlejeme a vhodíme ich k restovaným hubám a cesnaku
- Všetko dobre premiešame
- Podľa chuti osolíme a okoreníme
- Pred podávaním cestoviny ich posypeme čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou

Aglio olio s krevetami
Tento recept na špagety je ten najjednoduchší a najchutnejší, aký si môžete urobiť. V pár krokoch as niekoľkými málo prísadami vykúzlite výborný taliansky pokrm.
Čo budeme potrebovať
- 500 g špaget
- 4 lyžice olivového oleja
- 4-6 strúčikov cesnaku (nakrájaný na tenké plátky)
- 500 g kreviet (vylúpaných)
- 100 g parmezánu
- Lyžička chilli vločiek
- Lyžica citrónovej šťavy
- Petržlenovú vňať
Postup
- Vo veľkom hrnci si do varu privedieme vodu so soľou
- Pridáme špagety a varíme, kým nie sú dobré na skus
- Zo špaget si odoberieme hrnček vody
- Na veľkej panvici si rozpálime na strednú teplotu olej a potom pridajte cesnak
- Pridáme chilli vločky a opekáme, kým cesnak nezačne zlátnuť a voňať
- Pridáme krevety a vyprážame, kým nie sú ružové
- Dochutíme ich soľou a korením
- Pridáme citrónovú šťavu a pár lyžíc vody zo špaget
- Premiešame a panvicu odstránime z tepla
- Keď sú cestoviny uvarené, preložíme ich, pomocou klieští do panvice s krevetami a premiešame
- Pridáme niekoľko lyžíc vody z varených cestovín a premiešame, aby sa v omáčke obalili
- Pridáme parmezán a petržlen a pokračujeme v miešaní, pokiaľ nie sú cestoviny dobre obalené

Špagety aglio olio e peperoncino (s feferónkou)
Pre extra pálivosť vyskúšajte tento recept s feferónkou, nenechá vás na minútu chladnými!
Čo budeme potrebovať
- Soľ
- 2 až 3 celé čerstvé feferónky (alebo malé sušené červené čili papričky)
- 75 ml extra panenského olivového oleja
- Petržlenovú vňať
- 450 g špaget
Postup
- V hrnci dáme variť osolenú vodu
- Feferónky rozpolíme a potom ich nakrájame na malé kúsky
- Do veľkej panvice nalejeme olej a zahrejeme ho na strednú teplotu
- Vhodíme cesnak s feferónkami a restujeme
- Cesnak musí zozlatnúť a rozvoňať sa
- Pridáme petržlen a vypneme teplotu na sporáku
- Medzitým si podľa návodu uvaríme cestoviny
- Odoberieme si asi 100 ml vody zo špaget a cestoviny scedíme
- Keď olej vychladne, pridáme trochu vody z cestovín a panvicu začneme na nízku teplotu zahrievať
- Pridáme cestoviny a zvýšime teplotu
- Všetko dôkladne miešame a podľa potreby, pokiaľ sa nám cestoviny zdajú príliš suché, pridávame vodu z cestovín
- Osolíme, okoreníme a podávame

Cestoviny po taliansky so sušenými paradajkami
Tento recept na aglio olio so sušenými paradajkami je ďalšia delikátna úprava, už aj tak výborných cestovín, ktoré si môžete urobiť behom pár minút, keď jednoducho nie je čas! Ľahký, osviežujúci a perfektný nápad na obed!
Čo budeme potrebovať
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- Strúčik cesnaku (nakrájaný na tenké plátky)
- Chilli papričku
- 50 g sušených paradajok (okapaných a nakrájaných)
- 100 gramov špaget
- Soľ
- Korenie
Postup
- V hrnci si privedieme do varu osolenú vodu
- Pridáme cestoviny, ktoré podľa návodu uvaríme
- Akonáhle sú cestoviny v hrnci, rozohrejeme si na panvici olej
- Pridáme cesnak a chilli
- Keď sa cesnak rozvonia, pridáme sušené paradajky
- Mierne všetko povaríme asi 3-4 minúty
- K paradajkám pridáme špagety s trochou vody
- Premiešame a cestoviny necháme dovariť na panvici, kým sa voda nevsiakne

Všeobecne je známe, že talianske kulinárske umenie môžeme radiť medzi jedno z najlepších na svete.
Recepty sú ľahké, rýchle, ľahké a len z pár základných ingrediencií.
Preto neváhajte a vrhnite sa na ďalšiu vyhlásenú pochutinu, ktorá v Taliansku vznikla a pozná jej celý svet, PIZZA!
Vyskúšajte s nami tieto úžasné recepty na pizzu a už nebudete chcieť inú!
Alfou a omegou pri tomto recepte na aglio oilo je kvalitný olivový olej, preto je nutné byť pri jeho kúpe obozretní! Tu je niekoľko tipov na čo si dať pri jeho výbere pozor!
- Označenie extra panenský olivový olej nie je známka luxusu, ale označuje tradičný spôsob výroby (lisovanie)
- Olivový olej nesmie byť v plastovej fľaši
- Pozor na nízku cenu. Kvalitný olivový olej začína s cenou aj na 250,- za 500 ml fľašu
- Neznámy pôvod olív znamená, že bol olej vyrobený z rôznych odrôd olív s rôznou kvalitou (nie vysoká) a potom sa masovo vyrába. Pričom chuť oleja je upravovaná pomocou rôznych aditív a chémie
- Najlepší olej sa vyrába z októbrového olivového zberu
- Kyslosť oleja by mala byť do 0,2%