Pri vianočnom pečení sa najčastejšie používajú orechy vlašské alebo lieskové.
Nie sú ale jedinou možnosťou.
Už ste vyskúšali vianočné pečivo s búrskymi orieškami?
Inšpirujte sa receptami na arašidové pečivo!
Existuje v mnohých variantoch a dajú sa z neho vytvoriť veľmi originálne nápady.
Arašidové pečivo s čokoládou
Lahodné pečivo, ktoré svojím tvarom pripomína čiapočku.
Ingrediencie:
- 1/2 šálky bieleho kryštálového cukru
- 1/2 šálky hnedého cukru
- 1/2 šálky krémového arašidového masla
- 1/2 šálky masla
- 1 vajce
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- kryštálový cukor na obalenie
- kúsky čokolády alebo čokoládové cukríky na ozdobenie
Postup:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- V mise vyšľahajte biely cukor, hnedý cukor, arašidové maslo, maslo a vajcia elektrickým mixérom.
- Potom priestupne vmiešajte múku a prášok do pečiva, až vznikne cesto.
- Z cesta vytvarujte centimetrové guličky a obaľte ich v kryštálovom cukre.
- Na papierom na pečenie vyložené plechy pokladajte guličky asi tri centimetre od seba.
- Pečte 8 až 10 minút alebo pokiaľ nie sú okraje ľahko zlatisto hnedé.
- Do stredu každého kúska cukroviniek ihneď vtlačte kúsok čokolády.

Orechy sú pri pečení vianočného pečiva jednou zo základných surovín. Inšpirujte sa našimi rozmanitými receptami na orechové pečivo !
Jednoduché arašidové pečivo
Cukroví nemusíte pripravovať vždy len z arašidového masla, ale aj z arašidovej múky alebo jemne namletých arašidov.
Ingrediencie:
- 150 g hladkej múky
- 100 g arašidovej múky či jemne namletých arašidov.
- 100 g cukru
- 100 g masla
- práškový cukor na obalenie
Postup:
- Maslo nakrájajte na kúsky a zmiešajte s hladkou múkou.
- Pridajte cukor a arašidovú múku alebo jemne namleté arašidy.
- Rukami dobre prehneťte a potom na doske vypracujte na cesto.
- Krehké cesto prikryte potravinovou fóliou a dajte ho do chladničky aspoň na hodinu odpočinúť.
- Po uplynutí tejto doby cesto a vytvarujte guličky.
- Snažte sa, aby všetky mali rovnakú hmotnosť a tvar.
- Po vytvarovaní arašidové pečivo namočte do práškového cukru a položte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte ich v rúre asi 15 minút na 160 °C.

Okrem arašidovej múky môžete pri pečení cukroviniek využiť tiež múku ražnú. Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na vianočné pečivo z ražnej múky !
Vianočné myšky s arašidovým maslom
Netradičné pečivo, ktoré si vďaka jeho jedinečnému tvaru zamilujú všetky deti. Vyskúšajte, uvidíte, že na ňom nie je nič zložité!
Ingrediencie:
- 1 šálka krémového arašidového masla
- 1/2 šálky masla
- 1 šálka hnedého cukru
- 1 veľké vajcia
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
Na ozdobenie
- arašidy rozdelené na polovice
- čokoládové lupienky
- lentilky či M&M’s
- čierna sladkého drievka nakrájaná na dvojcentimetrové kúsky
Postup:
- Arašidové maslo, maslo a cukor vyšľahajte, kým sa dobre nespoja.
- Vmiešajte vajcia a vanilku.
- V inej mise preosejte múku a jedlú sódu, postupne ich vmiešajte do zmesi arašidového masla.
- Dajte do chladničky, pokiaľ nebude cesto dostatočne pevné, aby sa dalo tvarovať, približne na hodinu.
- Predhrejte rúru na 170 °C.
- Z cesta vytvarujte guličky s priemerom jedného centimetra.
- Jednu stranu zúžte tak, aby pripomínala myš.
- Umiestnite ich približne dva centimetre od seba na plechy s papierom.
- Pridajte arašidy ako uši, M&M’s ako nosy a čokoládové lupienky ako oči.
- Pečte 8-10 minút, kým nie sú hotové.
- Do teplých myšiek ihneď vložte kúsky sladkého drievka ako chvostíky.

Objavte podobné tipy
Arašidovo-datlové brownies s čokoládou
Jednoduché, zdravé, nepečené pečivo, ktoré si všetci hneď obľúbia!
Ingrediencie:
- 25 datlí bez kôstky
- 2 a 1/2 šálky nasekaných vlašských orechov
- 3/4 šálky nesladeného kakaového prášku
- 1/4 šálky krémového arašidového masla
- 1/4 šálky kokosového oleja
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 čajovej lyžičky soli
Na polevu
- 1/3 šálky nesladeného kakaového prášku
- 1/3 šálky medu alebo javorového sirupu
- 1/4 šálky kokosového oleja
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Vyšší plech zľahka vymažte tukom alebo vyložte papierom na pečenie.
- Datle namočte na 10 minút do vlažnej vody, potom ich osušte a nakrájajte na malé kúsky.
- V mise kuchynského robota spracujte vlašské orechy, kakaový prášok a soľ.
- Do orechovej zmesi pridajte datle, arašidové maslo, olej a vanilku.
- Spracovávajte, kým sa všetko nespojí, podľa potreby pridávajte ďalší kokosový olej. Pokiaľ zmes po stlačení v ruke nedrží pohromade, spoznáte, že je potrebné pridať ešte trochu oleja.
- Preneste cesto do pripraveného plechu a rovnomerne ho rozložte.
- Vložte do chladničky a pripravte si polevu.
- V stredne veľkej mise zmiešajte kakaový prášok, med alebo javorový sirup, kokosový olej a vanilku. Pokračujte v miešaní, kým hmota trochu nezhustne.
- Rovnomerne zmes rozotrite na brownies na plechu a vložte opäť do chladničky.
- V prípade potreby ozdobte kakaovým práškom.

Z medu nemusíte pripravovať iba populárne perníčky. Objavte aj ďalšie možnosti vianočných medových cukroviniek .
Vianočné soby z arašidového masla
Jedným zo zvierat, ktoré k Vianociam neodmysliteľne patria, predovšetkým v anglosaských krajinách, sú soby. Upečte si ich s pomocou tohto jednoduchého receptu!
Ingrediencie:
- 1/2 šálky masla
- 3/4 šálky krémového arašidového masla
- 1/2 šálky hnedého cukru
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/4 šálky hladkej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky soli
Na ozdobenie
- čokoládové lupienky na oči
- lentilky alebo M&M’s na nosy
- praclíky na parohy
Postup:
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Plechy na pečenie vyložte papierom na pečenie.
- V mixéri zmiešajte maslo, arašidové maslo a hnedý cukor do nadýchanej konzistencie
- Znížte rýchlosť a vmiešajte tiež vajcia a vanilkový extrakt.
- V inej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
- Následne ich vmiešajte do zmesi arašidového masla, kým sa nespoja.
- Z cesta vyvaľkajte guličky o veľkosti jeden a pol centimetra a položte ich na plech.
- Guľôčky mierne sploštite.
- Pečte 8-10 minút alebo kým okraje ľahko nezhnednú.
- Do sušienok ihneď vložte oči, nosy a parohy.

Nepečené arašidové guličky s ovsenými vločkami
Rýchle nepečené pečivo z iba piatich ingrediencií, ktoré nielen skvele chutí, ale dodá vám tiež energiu. Skladovať ho môžete v chladničke aj mrazničke.
Ingrediencie:
- 1 šálka ovsených vločiek
- 1/2 šálky mletého ľanového semienka
- 1/2 šálky arašidového masla
- 1/3 šálky čistého javorového sirupu
- 1/2 šálky čokoládových lupienkov
Postup:
- Do veľkej misy dajte ovsené vločky a mleté ľanové semienko a dobre premiešajte.
- V hrnci zmiešajte arašidové maslo s javorovým sirupom. Zahrievajte, kým sa nerozpustí.
- Ich zmes vyšľahajte a pridajte do misy k ovseným vločkám.
- Premiešajte a pridajte tiež čokoládové lupienky.
- Prekryte misku potravinovou fóliou a dajte na 15 minút do chladničky, aby hmota stuhla.
- Vyberte z chladničky a vytvarujte zo zmesi guličky.

Vianočné hviezdičky arašidov
Nahraďte vlašské a lieskové oriešky arašidy! Vyskúšajte to s týmto jednoduchým receptom!
Ingrediencie:
- 225 g hladkej múky
- 200 g pražených nesolených arašidov
- 160 g masla
- 140 g práškového cukru
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 2 bielky
- štipka soli
Postup:
- Arašidy nameľte najemno.
- Mäkké maslo spracujte s cukrom, vanilkou a soľou, až vznikne maslový krém.
- Do maslového krému pridajte bielky a dobre premiešajte.
- Do hmoty z masla a bielkov pridajte múku a namleté arašidy.
- Vypracujte v cesto.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte na 2 hodiny do chladničky.
- Potom cesto rozvaľkajte pomocou valčeka a vykrájajte vykrajovače rôzne tvary.
- Preneste arašidové pečivo na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte v rúre predhriatej na 200 °C po dobu 9-11 minút.

Niekoľko informácií na záver
Arašidy alebo tiež búrske oriešky v skutočnosti orechy nie sú. Jedná sa o plody rastliny menom podzemnice olejná a patria medzi strukoviny. Šupka, v ktorej sa obvykle nachádzajú dva búrske oriešky, je vlastne struk, podobne ako je to napríklad v prípade fazule alebo hrachu. Najčastejšie sa spracovávané pražením, ktoré im dodá ich orieškovú chuť.
Opražené arašidy sa potom buď soľou, alebo naopak obaľujú v cukre či čokoláde. Okrem toho sa z arašidov vyrába tiež, predovšetkým v anglosaských krajinách veľmi obľúbené, arašidové maslo a múka. Na pečenie cukroviniek sa často využíva práve krémové arašidové maslo alebo namleté pražené arašidy.