Najlepšie recepty na netradičné vianočné pečivo z arašidov v 7 chutných variantoch. Vyskúšajte, milo vás prekvapí!

Pri vianočnom pečení sa najčastejšie používajú orechy vlašské alebo lieskové.

Nie sú ale jedinou možnosťou.

Už ste vyskúšali vianočné pečivo s búrskymi orieškami?

Inšpirujte sa receptami na arašidové pečivo!

Existuje v mnohých variantoch a dajú sa z neho vytvoriť veľmi originálne nápady.

Arašidové pečivo s čokoládou

Lahodné pečivo, ktoré svojím tvarom pripomína čiapočku.

Ingrediencie:

  • 1/2 šálky bieleho kryštálového cukru
  • 1/2 šálky hnedého cukru
  • 1/2 šálky krémového arašidového masla
  • 1/2 šálky masla
  • 1 vajce
  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • kryštálový cukor na obalenie
  • kúsky čokolády alebo čokoládové cukríky na ozdobenie

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C.
  2. V mise vyšľahajte biely cukor, hnedý cukor, arašidové maslo, maslo a vajcia elektrickým mixérom.
  3. Potom priestupne vmiešajte múku a prášok do pečiva, až vznikne cesto.
  4. Z cesta vytvarujte centimetrové guličky a obaľte ich v kryštálovom cukre.
  5. Na papierom na pečenie vyložené plechy pokladajte guličky asi tri centimetre od seba.
  6. Pečte 8 až 10 minút alebo pokiaľ nie sú okraje ľahko zlatisto hnedé.
  7. Do stredu každého kúska cukroviniek ihneď vtlačte kúsok čokolády.
Cukrovie s búrskymi orieškami a čokoládou.
zdroj: bettycrocker.com

Orechy sú pri pečení vianočného pečiva jednou zo základných surovín. Inšpirujte sa našimi rozmanitými receptami na orechové pečivo !

Jednoduché arašidové pečivo

Cukroví nemusíte pripravovať vždy len z arašidového masla, ale aj z arašidovej múky alebo jemne namletých arašidov.

Ingrediencie:

  • 150 g hladkej múky
  • 100 g arašidovej múky či jemne namletých arašidov.
  • 100 g cukru
  • 100 g masla
  • práškový cukor na obalenie

Postup:

  1. Maslo nakrájajte na kúsky a zmiešajte s hladkou múkou.
  2. Pridajte cukor a arašidovú múku alebo jemne namleté arašidy.
  3. Rukami dobre prehneťte a potom na doske vypracujte na cesto.
  4. Krehké cesto prikryte potravinovou fóliou a dajte ho do chladničky aspoň na hodinu odpočinúť.
  5. Po uplynutí tejto doby cesto a vytvarujte guličky.
  6. Snažte sa, aby všetky mali rovnakú hmotnosť a tvar.
  7. Po vytvarovaní arašidové pečivo namočte do práškového cukru a položte na plech vyložený papierom na pečenie.
  8. Pečte ich v rúre asi 15 minút na 160 °C.
Arašidové guličky obalené v práškovom cukre.
zdroj: blog.giallozafferano.it

Okrem arašidovej múky môžete pri pečení cukroviniek využiť tiež múku ražnú. Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na vianočné pečivo z ražnej múky !

Vianočné myšky s arašidovým maslom

Netradičné pečivo, ktoré si vďaka jeho jedinečnému tvaru zamilujú všetky deti. Vyskúšajte, uvidíte, že na ňom nie je nič zložité!

Ingrediencie:

  • 1 šálka krémového arašidového masla
  • 1/2 šálky masla
  • 1 šálka hnedého cukru
  • 1 veľké vajcia
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy

Na ozdobenie

  • arašidy rozdelené na polovice
  • čokoládové lupienky
  • lentilky či M&M’s
  • čierna sladkého drievka nakrájaná na dvojcentimetrové kúsky

Postup:

  1. Arašidové maslo, maslo a cukor vyšľahajte, kým sa dobre nespoja.
  2. Vmiešajte vajcia a vanilku.
  3. V inej mise preosejte múku a jedlú sódu, postupne ich vmiešajte do zmesi arašidového masla.
  4. Dajte do chladničky, pokiaľ nebude cesto dostatočne pevné, aby sa dalo tvarovať, približne na hodinu.
  5. Predhrejte rúru na 170 °C.
  6. Z cesta vytvarujte guličky s priemerom jedného centimetra.
  7. Jednu stranu zúžte tak, aby pripomínala myš.
  8. Umiestnite ich približne dva centimetre od seba na plechy s papierom.
  9. Pridajte arašidy ako uši, M&M’s ako nosy a čokoládové lupienky ako oči.
  10. Pečte 8-10 minút, kým nie sú hotové.
  11. Do teplých myšiek ihneď vložte kúsky sladkého drievka ako chvostíky.
Vianočné myšky s arašidovým maslom.
zdroj: tasteofhome.com

Arašidovo-datlové brownies s čokoládou

Jednoduché, zdravé, nepečené pečivo, ktoré si všetci hneď obľúbia!

Ingrediencie:

  • 25 datlí bez kôstky
  • 2 a 1/2 šálky nasekaných vlašských orechov
  • 3/4 šálky nesladeného kakaového prášku
  • 1/4 šálky krémového arašidového masla
  • 1/4 šálky kokosového oleja
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 čajovej lyžičky soli

Na polevu

  • 1/3 šálky nesladeného kakaového prášku
  • 1/3 šálky medu alebo javorového sirupu
  • 1/4 šálky kokosového oleja
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu

Postup:

  1. Vyšší plech zľahka vymažte tukom alebo vyložte papierom na pečenie.
  2. Datle namočte na 10 minút do vlažnej vody, potom ich osušte a nakrájajte na malé kúsky.
  3. V mise kuchynského robota spracujte vlašské orechy, kakaový prášok a soľ.
  4. Do orechovej zmesi pridajte datle, arašidové maslo, olej a vanilku.
  5. Spracovávajte, kým sa všetko nespojí, podľa potreby pridávajte ďalší kokosový olej. Pokiaľ zmes po stlačení v ruke nedrží pohromade, spoznáte, že je potrebné pridať ešte trochu oleja.
  6. Preneste cesto do pripraveného plechu a rovnomerne ho rozložte.
  7. Vložte do chladničky a pripravte si polevu.
  8. V stredne veľkej mise zmiešajte kakaový prášok, med alebo javorový sirup, kokosový olej a vanilku. Pokračujte v miešaní, kým hmota trochu nezhustne.
  9. Rovnomerne zmes rozotrite na brownies na plechu a vložte opäť do chladničky.
  10. V prípade potreby ozdobte kakaovým práškom.
Arašidovo-datlové brownies s čokoládou.
zdroj: krollskorner.com

Z medu nemusíte pripravovať iba populárne perníčky. Objavte aj ďalšie možnosti vianočných medových cukroviniek .

Vianočné soby z arašidového masla

Jedným zo zvierat, ktoré k Vianociam neodmysliteľne patria, predovšetkým v anglosaských krajinách, sú soby. Upečte si ich s pomocou tohto jednoduchého receptu!

Ingrediencie:

  • 1/2 šálky masla
  • 3/4 šálky krémového arašidového masla
  • 1/2 šálky hnedého cukru
  • 1 vajce
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 a 1/4 šálky hladkej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky soli

Na ozdobenie

  • čokoládové lupienky na oči
  • lentilky alebo M&M’s na nosy
  • praclíky na parohy

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180°C.
  2. Plechy na pečenie vyložte papierom na pečenie.
  3. V mixéri zmiešajte maslo, arašidové maslo a hnedý cukor do nadýchanej konzistencie
  4. Znížte rýchlosť a vmiešajte tiež vajcia a vanilkový extrakt.
  5. V inej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
  6. Následne ich vmiešajte do zmesi arašidového masla, kým sa nespoja.
  7. Z cesta vyvaľkajte guličky o veľkosti jeden a pol centimetra a položte ich na plech.
  8. Guľôčky mierne sploštite.
  9. Pečte 8-10 minút alebo kým okraje ľahko nezhnednú.
  10. Do sušienok ihneď vložte oči, nosy a parohy.
Vianočné soby z arašidového masla.
zdroj: whiteonricecouple.com

Nepečené arašidové guličky s ovsenými vločkami

Rýchle nepečené pečivo z iba piatich ingrediencií, ktoré nielen skvele chutí, ale dodá vám tiež energiu. Skladovať ho môžete v chladničke aj mrazničke.

Ingrediencie:

  • 1 šálka ovsených vločiek
  • 1/2 šálky mletého ľanového semienka
  • 1/2 šálky arašidového masla
  • 1/3 šálky čistého javorového sirupu
  • 1/2 šálky čokoládových lupienkov

Postup:

  1. Do veľkej misy dajte ovsené vločky a mleté ľanové semienko a dobre premiešajte.
  2. V hrnci zmiešajte arašidové maslo s javorovým sirupom. Zahrievajte, kým sa nerozpustí.
  3. Ich zmes vyšľahajte a pridajte do misy k ovseným vločkám.
  4. Premiešajte a pridajte tiež čokoládové lupienky.
  5. Prekryte misku potravinovou fóliou a dajte na 15 minút do chladničky, aby hmota stuhla.
  6. Vyberte z chladničky a vytvarujte zo zmesi guličky.
Nepečné arašidové guličky s ovsenými vločkami.
zdroj: thebigmansworld.com

Vianočné hviezdičky arašidov

Nahraďte vlašské a lieskové oriešky arašidy! Vyskúšajte to s týmto jednoduchým receptom!

Ingrediencie:

  • 225 g hladkej múky
  • 200 g pražených nesolených arašidov
  • 160 g masla
  • 140 g práškového cukru
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 2 bielky
  • štipka soli

Postup:

  1. Arašidy nameľte najemno.
  2. Mäkké maslo spracujte s cukrom, vanilkou a soľou, až vznikne maslový krém.
  3. Do maslového krému pridajte bielky a dobre premiešajte.
  4. Do hmoty z masla a bielkov pridajte múku a namleté arašidy.
  5. Vypracujte v cesto.
  6. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte na 2 hodiny do chladničky.
  7. Potom cesto rozvaľkajte pomocou valčeka a vykrájajte vykrajovače rôzne tvary.
  8. Preneste arašidové pečivo na plech vyložený papierom na pečenie.
  9. Pečte v rúre predhriatej na 200 °C po dobu 9-11 minút.
Vianočné hviezdičky z arašidov.
zdroj: blog.giallozafferano.it

Niekoľko informácií na záver

Arašidy alebo tiež búrske oriešky v skutočnosti orechy nie sú. Jedná sa o plody rastliny menom podzemnice olejná a patria medzi strukoviny. Šupka, v ktorej sa obvykle nachádzajú dva búrske oriešky, je vlastne struk, podobne ako je to napríklad v prípade fazule alebo hrachu. Najčastejšie sa spracovávané pražením, ktoré im dodá ich orieškovú chuť.

Opražené arašidy sa potom buď soľou, alebo naopak obaľujú v cukre či čokoláde. Okrem toho sa z arašidov vyrába tiež, predovšetkým v anglosaských krajinách veľmi obľúbené, arašidové maslo a múka. Na pečenie cukroviniek sa často využíva práve krémové arašidové maslo alebo namleté pražené arašidy.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.