10 luxusných receptov na buchty s lekvárom. Inšpirujte sa!

Máte chuť na niečo sladké a chutné?

Vyskúšajte naše recepty na lekvárové buchty a koláče!

Dali by ste si radšej kysnuté buchty alebo preferujete niečo trochu zdravšie?

V tomto článku si na svoje príde naozaj každý.

Kysnuté buchty s lekvárom a rumom

Toto lahodné sladké jedlo s hutnými lekvárom s trochou rumu nielenže skvele zaplní vaše žalúdky, ale uspokojí aj vaše chuťové poháriky.

Ingrediencie

  • 1 balíček čerstvého droždia
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 140 g masla
  • 500 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 60 g kryštálového cukru
  • 3 žĺtky
  • trochu vanilky a strúhanej citrónovej kôry
  • rozpustené maslo na potieranie buchiet
  • lekvár
  • lyžice rumu

Postup

  1. Zmiešajte droždie s trochou cukru a vlažným mliekom a dajte zmes na teplé miesto, aby droždie začalo kvasiť.
  2. Vo zvyšku vlažného mlieka rozpustite maslo.
  3. Múku so štipkou soli dajte do misky a pridajte zvyšný cukor, žĺtky, trochu vanilky alebo trochu vanilkového cukru a trochu nastrúhanej citrónovej kôry.
  4. Zmiešajte teplé mlieko s rozpusteným maslom a droždím.
  5. Miešajte, kým nevznikne hladké cesto, zasypte trochou múky a nechajte kysnúť, kým sa nezdvojnásobí svoj objem.
  6. Medzitým pripravte náplň.
  7. Zmiešajte lekvár s trochou rumu.
  8. Keď je cesto hotové, dajte ho na pomúčenú plochu.
  9. Cesto môžete buď vyvaľkať na hrubšiu vrstvu a rozdeliť, aby ste získali rovnaké štvorcové kúsky, alebo pomocou lyžice odštipnite guličky priamo z cesta a vytvorte ploché štvorcové kúsky.
  10. Na stred každého štvorcového kusu položte lyžicu náplne, ohnite okraje cez náplň, prsty pritlačte a vytvorte buchtu.
  11. Buchtu namažte rozpusteným maslom a dajte na pekáč, jednu vedľa druhej.
  12. Nakoniec na všetky naneste ešte trochu rozpusteného masla.
  13. Pečte v predhriatej rúre na 180 ° C asi 25-30 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
  14. Pred podávaním posypte práškovým cukrom.
Buchty plnené slivkami na tanieri s utierkou.
www.svetevity.sk

Preferujete skôr koláče s čerstvým ovocím? Pozrite sa aj na naše recepty na buchty so slivkami .

Tvarohový koláč s lekvárom a šľahačkou

Vláčny dezert s tvarohom, hutnými lekvárom a jemnou šľahačkou, ktorý je jednoduchý a skvele chutí. Pripravte si ho aj vy!

Ingrediencie

  • 4 vajcia na cesto plus 2
  • 250 g cukru kryštál
  • 100 ml rastlinného oleja
  • 100 ml mlieka
  • 300 g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 500 g jemnej tvarohu bez hrudiek
  • 1 vanilkový cukor
  • trochu práškového cukru
  • 2 lyžice zlatého klasu
  • 200 g lekváru lekváru
  • 2 šľahačky v prášku Dr.Oetker
  • 300 ml studeného mlieka

Postup

  1. Celé vajíčka vyšľahajte s cukrom do peny, zašľahajte olej, mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  2. Tvaroh utrite s práškovým cukrom podľa chuti, zamiešajte vanilkový cukor, vajíčka a zlatý klas.
  3. Stačí premiešať vareškou, inak tvaroh zriedne.
  4. Plech o rozmere 30×40 cm vymažte a vysypte múkou.
  5. Rozotrite pripravené cesto.
  6. Lyžicou klaďte do cesta kôpky tvarohovej náplne a do medzier dajte lekvár.
  7. Pečte pri teplote 180 ° C 25 minút.
  8. Údaje sú orientačné.
  9. Nechajte vychladnúť.
  10. Šľahačku v prášku vyšľahajte so studeným mliekom a natrite na povrch koláča.
  11. Ozdobte podľa vlastnej fantázie.
  12. Môžete odložiť do chladu.
  13. Pokrájajte a podávajte.
Pokrájaný koláč so slivkami, šľahačkou a tvarohom.
www.nanicmama.sme.sk

Lekvárový kakaový koláč

Zdravý a predsa chutný dezert z jednoduchých surovín! Môžete ho servírovať ku káve alebo ako lahodné raňajky či desiatu.

Ingrediencie

  • 150 g špaldovej celozrnnej múky
  • 50 g ovsených vločiek
  • 150 g nastrúhaných jabĺk
  • stévia podľa chuti
  • 1 malá čajová lyžička mletej škorice
  • prášok do pečiva bez fosátu
  • 1 a ½ – 2 lyžice kakaa
  • domáci lekvár bez zbytočného cukru
  • nasekané mandle na posypanie

Postup

  1. Špaldovú celozrnnú múku zmiešajte s ovsenými vločkami, pridajte očistené a nastrúhané jablko, stéviu, škoricu, prášok do pečiva a kakao.
  2. Umiešajte cesto.
  3. Zbytočne nepridávajte vodu, iba ak to bude nevyhnutné, tak trochu sójového mlieka.
  4. Cesto musí byť hustejšie.
  5. Vylejte do tortovej formy alebo na plech natretý kokosovým alebo obyčajným olejom a vysypaný múkou.
  6. Vložte do rúry predhriatej na 170 ° C a pečte 40 minút.
  7. Pred vybratím špajdľou skontrolujte, či je prepečený.
  8. Hotový koláč ihneď potrite lekvárom a posypte mandľami.
Kakaová torta posypaná mandľami servírovaná na tanieri.
www.vegespajza.sk

Lekvárové buchty s vanilkovým pudingom

Slivkový lekvár v kombinácii s pudingom je absolútnou delikatesou! Ochutnajte tieto skvelé buchty a nezostane vám nič iné ako súhlasiť.

Ingrediencie

Na cesto:

  • 20 g čerstvého droždia (2 lyžičky suchého droždia)
  • 300 ml (~ 1 a 1/4 šálky) mlieka, vlažného
  • 500 g (~ 4 šálky) hladkej múky
  • 50 g (~ 1/4 šálky) cukru
  • 2 žĺtky
  • štipka soli
  • 60 g (~ 1/4 šálky) masla, rozpusteného

Na náplň:

  • 250 – 300 g (~ 1 – 1 a 1/4 šálky) lekvár

Na pomazanie buchiet:

  • 40 g (~ 2 a 1/2 lyžice) rozpusteného masla

Na puding:

  • 500 ml (~ 2 šálky) mlieka
  • semienka z polovice vanilkového struku
  • 2 lyžice cukru
  • 1 polievková lyžica kukuričného škrobu
  • 2 žĺtky
  • 1 polievková lyžica rumu

Postup

  1. Zmiešajte droždie s 1 čajovou lyžičkou cukru, 100 ml vlažného mlieka a 2 lyžicami múky a na teplom mieste nechajte kysnúť.
  2. Dajte žĺtky, cukor a soľ do misky a zašľahajte.
  3. Múku preosejte do žĺtkovej zmesi a potom pridajte aktivované droždie.
  4. Začnite hniesť pomocou ručného mixéra.
  5. Keď je cesto dobre spojené a začne sa tvoriť hladká guľa, pridajte rozpustené maslo a pokračujte v miesení, kým nie je maslo úplne zapracované a cesto nie je hladké a vláčne.
  6. Zakryte misku a nechajte cesto hodinu kysnúť.
  7. Cesto vyklopte na pomúčenú plochu, znovu ho premiešajte a potom vyvaľkajte na 1 cm hrubý obdĺžnik.
  8. Nakrájajte na štvorce s rozmermi 6 × 6 cm a na každý štvorec dajte lyžicu lekváru.
  9. Vytvorte guličky a vložte ich na vymastený plech blízko seba.
  10. Rozpustite maslo na vrchnú časť a nechajte buchty 30 minút kysnúť.
  11. Predhrejte rúru na 200 ° C a pečte buchty po dobu 15-20 minút, kým nebudú zlatohnedé.
  12. Medzitým urobte puding.
  13. Zmiešajte vaječné žĺtky, vanilkové semienka, cukor, kukuričný škrob a rum, potom postupne pridávajte mlieko, aby vám nevznikli hrudky.
  14. Varte na strednom ohni, kým zmes nezhustne.
  15. Preložte lyžicu pudingu na tanier a naň položte 1 alebo dve buchty.
  16. Podávajte vlažné.
Rozpolená buchta plnená slivkami servírovaná na tanieriku s vanilkovým pudingom.
www.zserbo.com

Mriežkový koláč s lekvárom

Mriežkový koláč je dezert, ktorý vždy nadchne. Luxusne vyzerá a ešte lepšie chutí! Navyše s lekvárom sa jedná o skutočnú lahôdku.

Ingrediencie

  • 60 dkg polohrubej múky
  • 15 dkg cukru
  • prášok do pečiva
  • 3 žĺtky
  • 25 dkg masla
  • štipka soli
  • vanilkový cukor
  • slivkový lekvár
  • tuk na vymazanie
  • trochu citrónovej kôry

Postup

  1. Všetky suroviny si nasypte do misy, polohrubú múku a cukor cez sito a vypracujte cesto.
  2. Keď je hladké, dajte si asi štvrtinu bokom, urobíte z neho mriežku.
  3. Cesto nechajte pár hodín odpočinúť v chladničke a potom ho vyvaľkajte.
  4. Okrúhlu formu dobre vymažte, vyložte cestom a vytvarujte okolo okrajov.
  5. Povrch natrite lekvárom.
  6. Zo zvyšného kúska vyvaľkajte tenké valčeky, z ktorých urobíte na koláč mriežku.
  7. Koláč dajte piecť do predhriatej rúry na 35 až 40 minút.
  8. Nechajte si chutiť!
Koláč s lekvárom a mriežkou.
www.veu.sk

Pokiaľ ste fanúšikmi týchto krásne vyzerajúcich dezertov, inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na mriežkový koláč 5x inak.

Jogurtová bublanina s lekvárom

Bublanina je vďačný koláč, ktorý väčšina z nás pečie, keď má prebytok nejakého ovocia. A čo ju skúsiť s jogurtom a lekvárom? Nebudete ľutovať!

Ingrediencie

  • 2 vajcia
  • 200 ml bieleho jogurtu
  • 1 téglik cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 téglika oleja
  • 1 a 1/2 téglika polohrubej múky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • trochu nastrúhanej citrónovej kôry
  • slivkový lekvár

Postup

  1. Na odmeranie množstva surovín využite kelímok z jogurtu, ktorý v recepte použijete.
  2. Vaječné bielky ušľahajte do peny, potom utrite žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom do peny.
  3. Pridajte jogurt a olej.
  4. Nakoniec zľahka primiešajte múku s práškom do pečiva as citrónovou kôrou.
  5. Všetko dobre premiešajte a potom vmiešajte sneh z bielkov.
  6. Cesto vylejte na plech vyložený papierom na pečenie s rozmermi 20 x 30.
  7. Potom malou lyžičkou do cesta pridávajte slivkový lekvár.
  8. Pečte vo vyhriatej rúre 20 – 25 minút pri teplote 180 °C.
  9. Upečený koláč nechajte vychladnúť a potom posypte práškovým cukrom a nakrájajte na porcie.
Pokrájaná bublanina s jogurtom a slivkami.
www.mnamky-recepty.webnoviny.sk

Dvojfarebný koláč s tvarohom a lekvárom

Kombinácia tvarohu a lekváru je naozaj neskutočná! Pripravte si tento koláč, ktorý si zamilujete.

Ingrediencie

Na cesto:

  • 2 šálky polohrubej múky
  • 1/2 balíček prášku do pečiva DrOetker
  • 100 ml kyslej smotany
  • 1/2 šálky práškového cukru
  • 125 g Hery
  • 1 vajce

Na 1. náplň:

  • 300 g slivkového lekváru
  • 1 vanilkový cukor DrOetker

Na 2. náplň:

  • 250 g hrudkovitého tvarohu
  • 1 vajce
  • 1 vanilkový cukor DrOetker
  • podľa chuti práškový cukor
  • 1 lyžica zlatého klasu od DrOetker
  • trochu hrozienok
  • trochu nastrúhanej citrónovej kôry

Postup

  1. Múku zmiešajte s práškom do pečiva, preosejte, pridajte práškový cukor, vajíčko, kyslú smotanu, Heru a vypracujte hladké cesto.
  2. Šálka ​​je 250 ml.
  3. Na 30 minút ho odložte do chladu.
  4. Asi 1/3 odložte bokom.
  5. Zvyšné cesto rozvaľkajte do guľatej vymastenej formy s priemerom 30 cm, aj na boky formy.
  6. Slivkový lekvár zmiešajte s vanilkovým cukrom, rozdeľte na 4 časti a natrite na koláč.
  7. Medzi nimi nechajte priestor na tvarohovú náplň.
  8. Tvaroh utrite s vajcom, pridajte vanilkový cukor, práškový cukor podľa chuti, zlatý klas a nastrúhanú citrónovú kôru.
  9. Natrieme medzi lekvárovú náplň, ako je na fotografii nižšie.
  10. Posypte hrozienkami.
  11. Zostávajúce cesto rozvaľkajte, pokrájajte a ozdobte povrch koláča.
  12. Zvyšok cesta spleťte a dajte na okraj koláča.
  13. Pečte pri teplote 180 ° C, asi 20 minút.
  14. Teplota a čas sú iba orientačné, každý sa musí riadiť svojou rúrou.
  15. Nechajte vychladnúť, posypte práškovým cukrom a podávajte.
  16. Dobrú chuť!
Zdobený koláč so slivkami a tvarohom vo forme.
www.dobruchut.aktuality.sk

Čo skúsiť trochu neobvyklé múčniky so zeleninou? Možno vás to prekvapí, ale recepty na sladké buchty z cukety sú úplne geniálne!

Kysnuté lekvárové buchty s polevou

Neviete, ako svoje buchty ešte ozvláštniť? Skúste ich zaliať omáčkou z masla, cukru a citrónovej šťavy! Je to skutočne skvelé.

Ingrediencie

  • 10 g cukru
  • 100 g kvásku
  • 140 g teplého mlieka
  • 300 g hrubej chlebovej múky
  • 3 g (1 lyžička) škorice
  • 20 g cukru
  • 1 vajce
  • 2 g soli
  • 50 g masla
  • ½ pohára lekváru
  • 80 g práškového cukru
  • 30 g masla
  • šťava z ½ citróna

Postup

  1. Zmiešajte mlieko, cukor a kvások vo veľkej miske a nechajte stáť 10 minút.
  2. Pridajte múku, škoricu, cukor, vajcia, soľ a maslo a hneťte alebo miešajte v robote, kým nie je cesto hladké a pružné.
  3. Zakryte a nechajte 2 hodiny kysnúť na teplom mieste.
  4. Cesto vyklopte na ľahko pomúčenú plochu.
  5. Jemne ho natiahnite na štvorec 45 cm a lyžičkou opatrne naložte lekvár.
  6. Rozotrite ich lyžicou a dávajte pri tom pozor, aby ste cesto neroztrhli.
  7. Zbaľte ho pevne do dlhej klobásy, zatlačte šev a poriadne utesnite.
  8. Pripravte si štvorcový plech veľký asi 20 x 20 cm alebo podobný a vyložte ho papierom na pečenie.
  9. ,,Klobásu“ z cesta nakrájajte ostrým nožom na 9 častí.
  10. Vytvorte buchty a dajte si pozor na utesnenie spodku, lekvár nesmie presakovať.
  11. Buchty dajte na plech, voľne prikryte potravinovou fóliou a nechajte asi hodinu na teplom mieste.
  12. Predhrejte rúru na 200 °C.
  13. Keď sa buchty nafúknu a tesne priliehajú k sebe, preložte plech do rúry a pečte 20 minút.
  14. Nechajte buchty vychladnúť.
  15. Ak chcete urobiť polevu, priveďte maslo do varu v malej panvici, primiešajte do misky s práškovým cukrom a pridajte citrónovú šťavu tak, aby poleva bola dostatočne tekutá na pokvapkanie buchiet.
Buchty so slivkami zdobené polevou na papieri.
www.cuisinefiend.com

Lekvárový koláč s posýpkou

Koláče s posýpkou patria medzi tie najobľúbenejšie. Vyskúšajte túto verziu s lahodnými lekvármi!

Ingrediencie

  • 250 g hladkej múky
  • 120 ml mlieka
  • 50 g masla
  • 1 vajce
  • 3 lyžice cukru krupice
  • 1/2 kocky droždia
  • soľ

Na posýpku:

  • 50 g hrubej múky
  • 50 g krupicového cukru
  • 30 g masla
  • 1 žĺtok na potretie
  • 1 hrnček lekváru

Postup

  1. Zmiešajte droždie, lyžicu cukru, lyžicu múky a polovicu mlieka a nechajte vyjsť kvások.
  2. Až keď sa začnú tvoriť bubliny, pridajte zvyšný cukor, múku so soľou, vajcia, mlieko a rozpustené (vychladnuté) maslo.
  3. Vypracujte cesto, prikryte ho čistou utierkou a nechajte trištvrte hodiny kysnúť na teplom mieste.
  4. Z cukru, masla a múky urobte posýpku.
  5. Rúru predhrejte na 180°C.
  6. Vychladnuté cesto rozdeľte na 4 časti, z ktorých vytvarujte koláče a dajte ich na plech pokrytý papierom na pečenie.
  7. Stierkou naneste lekvár a nechajte asi centimetrový okraj.
  8. Ten potrite rozšľahaným žĺtkom a potom koláče posypte pripravenou posýpkou.
  9. Vložte do rúry a pečte približne 20 minút, okraje koláča by mali byť pekne zlaté.
Pokrájaný koláč s lekvárom a posýpkou.
www.dobruchut.aktuality.sk

Lekvárová bábovka

Bábovku poznáme asi všetci, ale čo ju naplniť bohatými dymovými slivkovými lekvárom, vďaka ktorým bude bábovka extra šťavnatá! Dúfame, že si tento trochu neobvyklý vegánsky múčnik užijete.

Ingrediencie

Na cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 1 balenie sušeného droždia
  • 1 balíček vanilkového cukru (voliteľne)
  • 40 g cukru
  • 40 g rastlinného margarínu
  • 200 ml rastlinného mlieka
  • 1 dávka rumu (voliteľne)
  • 1 štipka soli
  • múka na poprášenie a margarín na vymazanie

Na náplň:

  • 450 g lekváru
  • 1/2 citrónovej šťavy
  • 1 lyžička škorice
  • 1 dávka rumu (voliteľne)

Postup

  1. Zahrejte mlieko, aby bolo teplé, ale nie vriace.
  2. Rozpustite v ňom margarín a pridajte dávku rumu (voliteľne).
  3. Do misky pridajte všetky zostávajúce suché ingrediencie na cesto a premiešajte.
  4. Pridajte teplé rastlinné mlieko.
  5. Premiešajte všetky ingrediencie, aby vzniklo hladké cesto, ktoré sa nelepí.
  6. V prípade potreby pridajte trochu viac mlieka.
  7. Misu s cestom prikryte uterákom a nechajte 40 minút odpočívať v teplom prostredí, aby nakyslo.
  8. Medzitým v miske zmiešajte všetky ingrediencie na náplň.
  9. Ochutnajte a uvidíte, či chcete pridať ešte niečo.
  10. Formu na bábovku vymažte margarínom a poprášte múkou, aby sa bábovka nelepila na formu.
  11. Potom, čo cesto 40 minút odpočíva, ho na pomúčenom povrchu vyvaľkajte valčekom na hrúbku pol centimetra.
  12. Náplň natrite na cesto, okraje udržujte čisté.
  13. Prehnite okraje, aby náplň nevytiekla, a potom cesto vytvarujte ako štrúdľu.
  14. Preložte do formy.
  15. Medzitým zahrejte rúru na 160 stupňov.
  16. Pečte bábovku asi 45 až 50 minút, kým nie je zlatohnedá.
  17. Pomocou ihly skontrolujte, či je upečená správne.
  18. Akonáhle ju vyberiete z rúry, okamžite ju preložte na tanier.
  19. Podávajte s práškovým cukrom.
Bábovka plnená lekvárom na tanieriku.
www.fransfuturekitchen.com

Recepty na bábovky ako od babičky? Pozrite sa na našich 8 skvelých variantov tejto sladkej pochúťky.

Ako si pripraviť ten najlepší domáci lekvár

Chcete mať lekvár ako od babičky? Uvarte si ich podľa nášho postupu a tipov. Postačí vám nadšenie, slivky, cukor a pár hodín pri sporáku. A večer budete mať doma lekvár, v ktorých bude stáť lyžička a ako vaša babička ich budete krájať pekne nožom.

Ingrediencie na 2 – 3 kilá lekváru

  • 10 kg sliviek
  • 400 g cukru kryštál
  • 1 lyžička škorice

Postup

  1. Zrelé slivky zbierame priamo zo stromu, na vynikajúci lekvár nám poslúži aj prezreté popadané plody.
  2. Pamätajme si, že čím zrelšie slivky, tým sladšie lekvár.
  3. Slivky odstopkujeme, dôkladne umyjeme, rozpolíme a vykôstkujeme.
  4. Rozpolené slivky pomelieme v mäsovom mlynčeku, ako to robili naše babičky.
  5. Ak si chceme prácu urýchliť, skvele poslúži aj sekáčik na zeleninu, v ktorom sú slivky raz-dva spracované na kašu.
  6. Pomleté ​​slivky dáme do veľkého hrnca s čo najväčším obvodom, aby sa tekutina mohla dobre vyparovať.
  7. Slivkový lekvár zahusťujeme pri miernom ohni, počas mierneho varu a za stáleho miešania 4 až 5 hodín.
  8. Miešanie je veľmi dôležité, lekvár sa vie rýchlo pripáliť nielen na dno, ale aj na steny nádoby.
  9. A pripálené lekvár sú nepríjemne horkasté.
  10. Zahusťovaním lekváru z 10 kilogramov sliviek, ktoré trvá cca 5 hodín vyrobíme asi dve až tri kilá poctivých lekvárov.
  11. Asi po dvoch až troch hodinách sa nám už z hrnca odparí asi päť centimetrov tekutiny, z hrnca to krásne vonia, lekvár buble a hustnú.
  12. Slivkový lekvár je dostatočne zahustený vtedy, ak z hmotnosti sliviek zostala tretina až štvrtina.
  13. Ak lekvár robíme z prezretých sladkých sliviek, skontrolujeme ako chutia.
  14. Podľa chutí docukrujeme asi 400 g cukru kryštál a ešte 30 minút povaríme.
  15. Hustotu lekváru kontrolujeme tak, že lyžičkou prejdeme po vychladnutej vzorke na tanieri.
  16. Pár minút pred dovarením naše babičky do lekváru pridávali aj trochu mletej škorice, aby bola voňavejšia.
  17. Ak majú lekvár dobrú konzistenciu, vriace ich potom nalievame do vysterilizovaných pohárov až po okraj.
  18. Kuchynskou utierkou ešte vyčistíme horný okraj a závit pohára, pokiaľ nám po ňom náhodou pri naberaní stekla lekvár, aby viečko dobre držalo.
  19. Dôkladne zaviečkujeme, otočíme hore dnom a necháme chladnúť asi 10 minút.
  20. Potom poháre s lekvárom otočíme, skontrolujeme, či sú viečka dobre pritiahnuté, a necháme vychladnúť.
  21. Vychladnuté lekvár sú tuhé, lesklé, takmer čierne, nie sú horké, teda sa nám ich podarilo nepripáliť a majú typickú lahodnú chuť.

A ako sa vám lekvár a buchty z nich podarili? Pochváľte sa nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.