Recepty na cibuľačku tradične aj netradične. Výdatná polievka 5x inak

Tiež ste milovníkom polievok? A chutí Vám cibuľa? Dnes si ukážeme, ako môžete túto zeleninu využiť do polievky.

Základom je samozrejme cibuľa a mäsový vývar. Ostatné ingrediencie už môžeme voliť podľa chuti a výsledok potom môže mať mnoho variantov.

Z jedného základu tak môžeme uvariť niekoľko typov, ktoré sa líšia chuťovo aj vzhľadom.

Poďte sa pozrieť a rozhodnúť sa, ktorý recept na cibuľovú polievku zvíťazí u vás.

Francúzska cibuľačka so syrom

Francúzska cibuľová polievka sa najprv uvarí a potom sa dáva s vrstvou syra zapiecť do rúry. Vznikne tak syrová krusta, ktorá je pre túto polievku typická

Ingrediencie

  • 4 lyžice masla
  • 1 lyžička soli
  • 2 veľké červené cibule, na tenké plátky
  • 2 veľké žlté cibule, na tenké plátky
  • 1,4 l kuracieho vývaru
  • 0,4 l hovädzieho vývaru
  • 1/2 hrnčeka červeného vína
  • 1 lyžica worchesterovej omáčky
  • 2 vetvičky čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 vetvička čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžica balzamikového octu
  • soľ a čerstvo mleté korenie
  • 4 tenké plátky francúzskeho chleba
  • 8 plátkov syra typu ementál
  • 1/2 hrnčeka strúhanej mozzarelly
  • 4 štipky červenej papriky

Postup

  • Nechajte v hrnci rozpustiť maslo, primiešajte soľ a všetky cibule. Varte 35 minút za častého miešania.
  • Cibule by mali ľahko skaramelizovať a celkovo by sme mali dosiahnuť takmer sirupovú konzistenciu.
  • Potom do hrnca prilejeme oba vývary, červené víno a worchester. Petržlenovú vňať, tymian a bobkový list zviažte povrázkom a vložte do polievky.
  • Nechajte mierne variť asi 20 minút, občas premiešajte.
  • Vyberte z polievky bylinky, zmiernite plameň a pridajte vínny ocot, osoľte a okoreňte. Zakryte pokrievkou a nechajte na malom plameni zahrievať.
  • Medzitým si rozohrejte rúru, ideálne pokiaľ máte rúru s grilom.
  • Plátky chleba (môžete použiť aj toastový) dajte na papier na pečenie a opečte z každej strany asi 3 minúty do chrumkava. Rúru nevypínajte.
  • Nachystajte si štyri misky, ktoré sú vhodné do rúry. Naplňte ich do 2/3 polievkou.
  • Na ňu položte opečený plátok chleba, naň dva plátky ementálu a navrch ešte strúhanú mozzarellu. Posypte štipkou papriky.
  • Misky dajte na plech vyložený papierom na pečenie a dajte do rúry. Pečte (grilujte) asi 5 minút, kým sa na polievke neurobí zlatohnedá krusta.
  • Polievka môže pretiecť z misky a urobí na okrajoch chrumkavú kaskádu. Francúzska cibuľačka je hotová a servírujeme ju ihneď po vybratí z rúry.
Cibuľačka po francúzsku pečená v rúre s chlebom.
Zdroj: halfbakedharvest.com

Jednoduchá krémová polievka z cibule

Pokiaľ použijeme smotanu a polievku rozmixujeme vznikne nám krémová cibuľová polievka, ktorú podávame so strúhaným syrom a opečenými kúskami chleba

Ingrediencie

  • 2 hrnčeky cibule na tenké plátky
  • 6 lyžíc masla
  • 1/2 l kuracieho vývaru
  • 1 kurací bujón
  • 1/4 lyžičky korenia
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 1,5 hrnčeka mlieka
  • 100 g tavený syr
  • strúhaný čedar
  • čerstvo sekaná petržlenová vňať

Postup

  • Vo veľkej panvici osmažte cibuľku do zmäknutia na troch lyžiciach masla. Pridajte vývar, bujón a korenie.
  • Priveďte do varu a odstavte z ohňa.
  • Vo veľkom hrnci rozohrejte zvyšok masla, pridajte múku a svižne miešajte.
  • Za stáleho miešania prilievajte mlieko. Varte asi 2 minúty. Znížte teplotu a pridajte tavený syr.
  • Prilejte cibuľku s vývarom. Dôkladne premiešajte a chvíľu varte, kým sa syr úplne nerozpustí.
  • Krémová cibuľačka je hotová, posypte ju strúhaným čedarom, čerstvou petržlenovou vňaťou a môžete servírovať.
Smotanová polievka so syrom a pažítkou.
Zdroj: wheresamanda.com

Otestovali sme tie najobľúbenejšie modely digestorov . Pozrite sa, ako v teste obstáli.

Babičkina cibuľačka

Klasická babičkina cibuľová polievka je hutnejším variantom cibuľovej polievky, kedy k základu pridávame koreňovú zeleninu a sušené huby. Je to ideálna polievka na zimné zahriatie

Ingrediencie

  • 200 g hovädzie predné
  • 2,3 l hovädzí vývar
  • 200 g zemiakov
  • 200 g koreňovej zeleniny
  • 10 g sušených húb
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 350 g cibule
  • 3 vajcia
  • 1 krajec chleba
  • soľ, mletá rasca, polievkové korenie, čerstvá petržlenová vňať

Postup

  • Hovädzie mäso nakrájajte na kocky a dajte variť s hovädzím vývarom.
  • Akonáhle je mäso uvarené, pridáme na kocky nakrájané zemiaky a očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu.
  • Tiež pridajte predtým krátko namočené sušené huby a pretlačený cesnak. Uvarte do mäkka.
  • Zatiaľ si očistite a nakrájajte cibuľu na kolieska. Vložte spolu s mletou rascou do polievky a varte 10 minút.
  • Potom do polievky zašľahajte vajcia, pridajte polievkové korenie, prípadne dosoľte.
  • Chleba nakrájaný na kocky opečiete na panvici.
  • Na záver do polievky pridajte nasekanú petržlenovú vňať.
  • Hotová sa servíruje s kockami opečeného chleba.
Klasická zeleninová polievka s cibuľou a hovädzím mäsom.
Zdroj: skinnytaste.com

Chcete ďalší tip, čo urobiť z cibule? Čo treba upiecť si niektorý cibuľový koláč ? Je naozaj ľahký.

Zdravá polievka s cibuľou a vajcami

Vynikajúca je tiež cibuľačka s vajcami , kam podobne ako do cesnačky, vlievame rozšľahané vajíčka. Je to rýchlo pripravená polievka z ingrediencií, ktoré máme väčšinou vždy po ruke.

Ingrediencie

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 3 malé cibule na tenké plátky
  • 3 lyžičky mletého zázvoru
  • 3 hrnčeky kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 3 rozšľahané vajcia
  • 3 lyžice čerstvého sekaného špenátu
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • soľ
  • strúhaný parmezán na posypanie

Postup

  • V hrnci rozohrejte oheň. Pridajte cibuľu a dôkladne premiešajte. Prikryte pokrievkou a za častého miešania nechajte cibuľku zozlatnúť.
  • Pridajte vývar a zázvor. Zvýšte teplotu a priveďte do varu.
  • Stlmte teplotu, jednou rukou vlejte rozšľahané vajcia a druhou rukou ich vmiešavajte do polievky. Stále miešajte, kým sa vajcia neuvarí.
  • Pridajte kôru z citróna a nasekaný špenát, miešajte kým špenát nebude mať svetlo zelenú farbu. Pridajte citrónovú šťavu a soľ, podľa chuti.
  • Polievka bude o to viac vynikajúca, pokiaľ ju pred servírovaním posypete strúhaným parmezánom.
Tanier plný polievky z cibule a rozvareným vajcom.
Zdroj: súpaddict.com

Poctivá česká polievka z cibule

Pre tých, ktorí si potrpia na klasických a tradičných pokrmoch, tu máme aj recept na staročeskú cibuľovú polievku. Je jednoduchá a pochutí si na nej celá rodina.

Ingrediencie

  • 4ks veľké cibule
  • 2ks menšie/stredné zemiaky
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 4-5ks šampiňónov
  • 2 lyžice smotany
  • Soľ a korenie
  • 4 lyžice hladkej múky
  • Zelená vňať alebo syr na ozdobu

Postup

  • Najprv olúpte cibuľu a nakrájajte ju na plátky.
  • Na panvici rozpáľte olej a orestuje cibuľu. Potom ju zaprášte múkou a ešte chvíľu opekajte.
  • Cibuľu zalejte studenou vodou, zamiešajte a varte ďalších 20 minút.
  • Medzitým si nakrájajte zemiaky na kocky a olúpte šampiňóny, ktoré taktiež nakrájajte na plátky.
  • Po uvarení cibule, všetko rozmixujte a prepasírujte.
  • Nakrájané zemiaky so šampiňónmi orestujte na panvici s olejom.
  • Opečené zemiaky so šampiňónmi pridajte do polievky a potom varte do mäkka.
  • Nakoniec polievku zjemníte tak, že prilejete smotanu.
  • Hotovú polievku servírujte v miskách ozdobenú zelenou vňaťou a syrom. Pokiaľ chcete, opečte si navrch ešte krutónky.
Polievka z cibule so zemiakmi, syrom a krutónmi.
Zdroj: rabbitandwolves.com

Cibuľačka sa môže pripravovať aj zo sušených alebo čerstvých húb. Ak nemáme sezónne huby, vždy nám dobre poslúži kupované biele šampiňóny, hliva ustricová alebo šampiňóny portobello.

Základom cibuľačky je mäsový vývar. S prižmúrením oka ho môžete nahradiť aj kockovým bujónom.

Ako vidíte, polievky sa dajú kombinovať s množstvom ingrediencií. Znesú dokonca aj nie vždy obľúbenú brokolicu. Pre takéto recepty navštívte náš ďalší článok apochutnajte si na krémovej brokolicovej polievke .

Dôvody, prečo je dôležité jesť cibuľu

Táto zázračná zelenina nám pomáha pri rôznych závažných chorobách a zdravotných problémoch. Veľa štúdií preukázalo, že dokáže chrániť nervový a kardiovaskulárny systém.

Ďalej znižuje hladinu cholesterolu v krvi, bráni vo vytváraní zrazenín a podporuje pružnosť ciev. Tým prispieva k udržaniu ideálneho krvného tlaku.

Cibuľa je tiež dobrou prevenciou proti rakovine. Napomáha totiž vo fungovaní hormónov a dokáže bojovať proti niektorým typom nádorov.

Táto zelenina je tzv. základ všetkých jedál. Dá sa jesť aj samotná, ako príloha k mäsu alebo napríklad v šalátoch a to ako surová tak aj varená. Najlepším prínosom cibule je, že si svoje vlastnosti uchová práve aj po tepelných spracovaniach.

Tiež obsahuje látky ako chróm, ktorý ovplyvňuje hladinu krvného cukru. Tým sa stáva dôležitým prostriedkom proti cukrovke či obezite. Síce po nej neschudnete, ale obmedzí vám vstrebanie cukrov a tukov, čo vám v chudnutí určite napomôže.

Cibuľa je skrátka zázračná súčasť našich jedálnych lístkov. Obsahuje veľkú porciu vitamínu C a ten celkovo podporuje imunitný systém.

Cibuľa ako liek. Nahliadnite na naše najlepšie recepty z cibule . Nájdete tu sladké ale aj slané varianty.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.