Recepty na cuketovú buchtu spájajú príjemné s užitočným.
Jednak to je veľmi zdravá zelenina, čomu nasvedčuje aj fakt, že je skvelým prostriedkom na detoxikáciu organizmu.
Ale v koláčoch, buchtách a zákuskoch dodáva cestu vláčnosť, nadýchanosť a jemnosť!
No, vyskúšajte sami a inšpirujte sa našimi receptami!
Cuketová buchta s čokoládovou polevou
Super nadýchaná a lahodná čokoládová cuketová torta je posiata čokoládovými lupienkami a preliata čokoládovou polevou.
Čo budeme potrebovať
Na buchte
- 250 g cukru
- 90 ml oleja
- 3 vajcia
- 2 lyžičky vanilky
- 320 g múky
- 60 g kakaového prášku
- 1 lyžička soli
- 1 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžička škorice
- 1 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 60 ml mlieka
- 2 šálky nastrúhané cukety
Na polevu
- 3 lyžice masla nakrájané štvorčeky
- 90 g polosladkých čokoládových lupienkov
- 1 lyžica svetlého kukuričného sirupu
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Formu vymastíme a vysypeme kakaovým práškom.
- Elektrickým mixérom ušľahajte vajcia, olej, cukor a vanilku.
- V samostatnej miske zmiešajte múku, soľ, jedlú sódu, kakao, škoricu a prášok do pečiva.
- Pomocou mixéra na strednú rýchlosť pomaly pridávajte suché ingrediencie.
- Pomaly pridávajte mlieko a cuketu za stáleho miešania na nízku rýchlosť, kým sa nespoja.
- Nalejte cesto do pripravenej formy.
- Pečte 50 minút, vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
- Na polevu si na vodnom kúpeli rozpustite maslo, čokoládové lupienky a kukuričný sirup.
- Miešajte, kým sa úplne nerozpustí a dobre nezapracuje.
- Pokvapkajte s ňou vychladnutú cuketovú buchtu.

Cuketová buchta s ovocím
Tento lahodne vlhký, voňavý koláč plnený cuketou, citrónom a čučoriedkami si zamiluje celá rodina. Letný recept, ktorý musíte urobiť!
Čo budeme potrebovať
Na buchte
- 1 stredná strúhaná cuketa
- 380 g hladkej múky
- 2 ½ lyžičky prášku do pečiva
- ¼ lyžičky jedlej sódy
- ½ lyžičky soli
- 125 g cmaru
- kôra a šťava z 1 citróna
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 230 g masla, izbová teplota
- 450 g krupicového cukru
- 2 veľké vajcia, izbová teplota
- 100 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok
- 100 g čerstvých alebo mrazených malín
- 100 g čerstvých alebo mrazených jahôd
Na polevu
- 230 g práškového cukru
- 60 g cmaru
- šťava z ½ citróna
Postup
- Nastrúhajte cuketu na veľkom strúhadle.
- Preložte do jemného sita a počas prípravy cesta sceďte.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Ľahko vymažte formu na buchtu a dajte bokom.
- V stredne veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
- Vedľa zmiešajte ½ cmar, citrónovú kôru, citrónovú šťavu a vanilku.
- Premiešajte, aby sa spojili a dajte bokom.
- Vo veľkej mise prešľahajte maslo a cukor, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná.
- Pridajte vajcia, jedno po druhom, po každom pridaní dobre premiešajte.
- Pridajte ⅓ múčne zmesi k maslu a vajciam. Šľahajte na medium, kým sa nezmieša.
- Pridajte druhú polovicu cmaru a miešajte, kým sa nespoja.
- Pridajte všetku zostávajúcu múku a miešajte, kým sa všetko nezapracuje.
- Pridajte cuketu a mixujte, kým sa nezapracuje.
- Nalejte cesto do pripravenej formy, povrch uhlaďte.
- Navrch nasypte ovocie a zľahka ho zatlačte do cesta.
- Pečte 45 až 55 minút, alebo pokiaľ nie je vršok zlatisto hnedý a špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
- Cuketovú buchtu nechajte úplne vychladiť.
- Ingrediencie na polevu vyšľaháme do hladka.
- Rozotrieme po povrchu vychladnuté buchty. Nechajte polevu mierne stuhnúť a potom podávajte.

Cuketová buchta s citrónovým tvarohom
Neuveriteľne vláčna, lahodná cuketová torta s citrónovým tvarohom. Cuketu ani neucítite!
Čo budeme potrebovať
Na buchte
- 250 g hladkej múky
- 3 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 80 g masla
- 90 g cukru
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 90 ml mlieka
- 150 g scedené a vyžmýkané, najemno nastrúhané cukety
- 3 veľké bielky
Na citrónový tvaroh
- 6 veľkých žĺtkov
- 2 lyžička citrónovej kôry
- 60 ml čerstvej citrónovej šťavy
- 12 lyžíc cukru
- 40 g studeného masla, nakrájaného
- 250 g polotučného tvarohu
- 400 g čerstvých čučoriedok, umyté a vysušené
Postup
- Citrónový tvaroh si pripravte vopred, aby mal čas vychladnúť.
- Na tvaroh zmiešajte v malom hrnci žĺtky, kôru, šťavu a cukor.
- Šľahajte, aby sa ingrediencie spojili.
- Varte, kým nie je zmes dostatočne hustá, asi 5-7 minút.
- Odstráňte z tepla. Pridajte maslo, jeden kus po druhom, miešajte, pokiaľ nebude konzistencia hladká, nakoniec vmiešajte tvaroh.
- Preneste zmes do misky a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a potom schlaďte v chladničke.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Vymažte formu na buchtu.
- Preosejeme múku, prášok do pečiva a soľ.
- V mixéri zmiešajte maslo, cukor a vanilku. Šľahajte na nízku teplotu, kým sa úplne nespojí, a potom na vysokú ďalšiu 3–4 minúty, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná.
- Suché a mokré zmiešajte dohromady, potom vmiešajte nakrájanú cuketu, kým sa všetko úplne nespojí.
- Z bielkov ušľahajte tuhý sneh a potom vmiešajte do cesta.
- Cesto rovnomerne nalejte do pripravenej formy a pečte 25–30 minút, alebo pokiaľ nevyjde špáradlo čisté.
- Vyberte z rúry a nechajte buchtu vychladnúť.
- Buchtu pomažte tvarohom a čučoriedkami.

Črepníková buchta z cukety
Bez váhy je tento recept na cuketou buchtu úplná hračka.
Čo budeme potrebovať
- 3 vajcia
- 1 1/2 hrnčeka cukru kryštál
- 2 1/2 hrnčeka hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 3/4 hrnčeka oleja
- 1 lyžička sódy
- 0,5 balíčka vanilkového cukru
- 2 hrnčeky strúhané cukety
Postup
- Olej, celé vajcia, cukor kryštál, vanilkový cukor a citrónovú šťavu ušľaháme alebo vymiešame.
- Pridáme nahrubo strúhanú cuketu.
- Cuketa musí byť olúpaná a zbavená kôstok, stred vykrojíme.
- Zamiešame.
- Nakoniec pridáme hladkú múku, do ktorej sme pridali prášok do pečiva, sódu a škoricu.
- Všetko dobre ušľaháme.
- Cuketové cesto nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.
- Cuketovú buchtu so škoricou vložíme do predhriatej rúry na 180 ° CA pečieme dozlatista asi 30 -35 minút.
- Cuketovú buchtu pocukrujeme a môžeme podávať.

Objavte podobné tipy
Buchta s cuketou, jablkami a mandľami
Máte maškrtný jazýček a radi by ste si pripravili niečo dobré na zub? Vyskúšajte cuketovú buchtu s posýpkou a jablkami. Výborná kombinácia chutí poteší vaše chuťové bunky. Túto buchtu môžete podávať ako pohostenie pre svojich hostí.
Čo budeme potrebovať
- 100 g cukru
- 150 g polohrubej múky
- 1 celé vajcia
- 180 ml oleja
- perníkové korenie
- 2 až 3 jablká
- hrubá múka, mletý cukor a maslo na posýpku
- plátky mandlí
Postup
- Polohrubou múku, cukor, vajcia a olej zmiešame v mise v cesto.
- Pridáme perníkové korenie.
- Pripravíme si posýpku.
- Vezmeme tortovú formu, na jej dno nakrájame na plátky 1 jablko, posypeme posýpkou a zalejeme cestom.
- Na cesto dáme druhú polovicu mrveničky a nakrájané jablko a plátky mandlí.
- Pečieme asi 45 minút pri teplote 160 °C.
K cuketovým dezertom si doprajte aj šálku kvalitnej kávy. Ako sa pripravuje v kávovaroch Krups .

Cuketová buchta s orechmi
Ktorý záhradník nemá nadbytok cukiet? Keď je ich nadbytok, dajú sa aj zmraziť, aby boli po ruke, keď dostaneme chuť na tento recept na buchtu s cuketou.
Čo budeme potrebovať
- 1 cuketa
- lyžička strúhaného zázvoru
- 1/2 hrnčeka nastrúhaných lístkových orieškov
- 200 g polohrubej múky
- 200 g cukru
- 3 vajcia
- prášok do pečiva
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1/2 hrnčeka mlieka
- štipka soli
Postup
- Žĺtky rozšľaháme s cukrom, pridáme olej a mlieko.
- Olúpanú cuketu nastrúhame a vmiešame do cesta.
- Múku preosejeme s práškom do pečiva a tiež vmiešame do zmesi.
- Pridáme strúhané orechy a zázvor a opatrne vmiešame sneh z bielkov vyšľahaný so štipkou soli.
- Cesto vylejeme do vymastenej formy a pečieme v predhriatej rúre pri 175 ºC zhruba 40 minút.
- Buchtu necháme vychladnúť na mriežke, podávame ako zdravý a lahodný dezert.
Máte cuket naozaj veľa? Tu sú recepty na zaváranie cukiet ! Zvládnete ich jedna, dve!

Cuketová buchta na plech
Cukety nie sú len na recepty na slané jedlá. Tejto buchte dodávajú správne množstvo vláčnosti a chuti.
Čo budeme potrebovať
- 2 hrnčeky strúhané cukety
- 3 vajcia
- 1 hrnček cukru
- 2 hrnčeky hladkej múky
- prášok do pečiva
- škorica
- citrónová šťava
- 1/2 hrnčeka oleja
- vanilkový cukor
Postup
- Žĺtky ušľaháme s cukrom, vanilkovým cukrom a citrónovou šťavou.
- Pridáme nahrubo strúhanú cuketu.
- Nakoniec pridáme hladkú múku s práškom do pečiva a škoricou.
- Cuketové cesto nalejeme do formy.
- Pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C, a pečieme dozlatista.
Pokiaľ predsa len máte chuť na slané pokrmy, tieto recepty na cuketové špagety , sú tým správnym riešením!

Ďalšie možnosti na cuketové recepty
Cukety sa dajú využívať do slaných i sladkých jedál a pri tepelnej úprave ich môžeme variť, smažiť, dusiť, piecť alebo zapekať. Vhodnou tepelnou úpravou z nich môžeme pripraviť napríklad veľmi zdravé polievky , vyprážané plátky alebo fašírky, dusené jedlá na spôsob leča, dusené gulášy, nákypy a zapekané jedlá.
Pritom sa cukety kombinujú s mnohými ďalšími surovinami vrátane mäsa, údeniny, syrov, húb alebo inej zeleniny a dochucujú sa ľubovoľným korením. Z dochucujúcej zeleniny sa veľa využíva cibuľa a cesnak. Pripravené jedlá tak môžu byť veľmi pestrá, a preto si cukety rýchlo získali obľubu.
Zaujala vás možnosť kombinovať cuketu s ďalšími ingredienciami? Vyskúšajte náš recept na zapekanú pohánku s cuketou , ktorá je jednoduchá na prípravu. Pridajte mrkvu, paradajky, vajcia a kúsok syra a za chvíľu si môžete pochutnávať.
Cukety sa tiež často pridávajú do rôznych jednoduchých aj zložitejších múčnikov, ktoré vhodne nastavia a po upečení zvláčnia ich štruktúru.