Koláč s prúžkami cesta určite každý pozná a vie si ho veľmi dobre predstaviť.
Nie každý si však vyskúšal jeho prípravu a tým menej skúseným sa môže zdať príliš pracný.
Preto prinášame 5 receptov na mriežkový koláč, ktoré zvládne takmer každý.
Vyskúšajte varianty s tvarohom, lekvárom či jablkami!
Čučoriedkový koláč s mriežkou
Nie je nič lepšie ako koláč s čerstvým sezónnym ovocím. A preto, až začne čučoriedková sezóna, vyskúšajte tento letný dezert s dokonalou maslovou krustou a lahodnou čučoriedkovou náplňou s nádychom citróna. Je naozaj vynikajúca!
Ingrediencie
Na cesto:
- 2 + ½ šálky hladkej múky (325 gramov)
- 1 lyžica cukru kryštál
- 1 čajová lyžička soli
- 1 šálka masla, studeného a nakrájaného na kúsky
- 7 lyžíc ľadovej vody
Na náplň:
- 6 šálok čučoriedok
- ¼ šálky hladkej múky
- ¼ šálka cukru kryštál
- 2 lyžice citrónovej šťavy, čerstvo vylisované
- 1 čajová lyžička citrónovej kôry
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1 rozšľahané vajcia
Na servírovanie:
- vanilková zmrzlina
Postup
- Do kuchynského robota pridajte múku, cukor, soľ a kocky masla.
- Zapnite pulzný spínač a mixujte 1 minútu, kým zmes nezíska konzistenciu podobnú strúhanke.
- Nakvapkajte do zmesi ľadovú vodu .
- Uzavrite a pokračujte v pulznom mixovaní po dobu ďalšej 1 minúty.
- Ak stlačíte omrvinky k sebe a drží pohromade, máte to správne.
- Preložte cesto (posýpku) do veľkého vrecka na zips a rukami umačkajte, aby sa všetky omrvinky spojili tak, že z nich vznikne pekná a hladká guľa na cesto.
- Rozdeľte guľu na polovicu a vytvorte 2 rovnaké disky.
- Zabaľte disky samostatne do plastového obalu a nechajte ich aspoň 1 hodinu v chlade.
- Vo veľkej miske zmiešajte čučoriedky, múku, cukor, citrónovú šťavu, citrónovú kôru a škoricu a premiešajte.
- Odložte.
- Rozbaľte oba disky cesta a vložte medzi 2 kusy papiera na pečenie.
- Každý disk vyvaľkajte valčekom na kruh s priemerom 30 cm.
- Preložte prvý kruh na koláčovú formu s priemerom cca 23 cm a jemne umačkajte dole a zároveň vytvorte okraj.
- Pomaly nalejte čučoriedkovú zmes na cesto a špachtľou ju rovnomerne rozotrite.
- Nakrájajte druhý kruh na 10 prúžkov o šírke 2,5 cm.
- Zvyšky cesta dajte bokom.
- Na čučoriedkovú náplň položte 5 prúžkov cesta, rovnomerne od seba vzdialených cca 2,5 cm (nezabudnite použiť dlhšie prúžky do stredu a kratšie prúžky na okraje).
- 2. a 4. prúžok preložte na polovicu a najdlhší prúžok umiestnite do stredu, kolmo na prvých 5 prúžkov.
- Umiestnite 2. a 4. prúžok späť cez tento dlhý pruh.
- Preložte 1., 3. a 5. pruh znova na polovicu a umiestnite o niečo kratší prúžok 2,5 cm ďalej.
- Dajte 1., 3. a 5. pruh späť cez kratší prúžok.
- Pokračujte v pridávaní a striedaní prúžkov tak, aby ste vytvorili mriežku.
- Pre lepšie pochopenie prikladáme obrázky:
- Zatlačte okraje k sebe a prsty pritlačte tak, aby poriadne držali.
- Odrezky môžete umiestniť pozdĺž okraja a zatlačiť ich do okrajov.
- Jemne pomažte vajíčkom mriežkovú krustu a okraje.
- Pokiaľ vaša rúra nie je v tejto chvíli pripravená, vložte koláč do chladničky, aby sa nerozpadla krusta (maslo v ceste sa rýchlo roztečie pri izbovej teplote).
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Vložte formu s čučoriedkovým koláčom do rúry a pečte 50 minút, kým nie je mriežka zlatohnedá.
- Pred podávaním nechajte čučoriedkový koláč po dobu 1 hodiny vo forme odstáť pri izbovej teplote.
- Podávajte kúsok čučoriedkového koláča s kopčekom vanilkovej zmrzliny.


Linecký koláč s jahodovým džemom
Základný mriežkový koláč s jahodovým džemom, ktorý určite poznáte a pokiaľ nie, mali by ste to napraviť, pretože je to neskutočná dobrota a ešte ku všetkému skvele vyzerá! Potešte svoju návštevu týmto skvelým múčnikom.
Ingrediencie
- 150 g hladkej múky
- 150 g hladkej špaldovej múky
- 30 g cukru krupica
- 220 g studeného masla nakrájaného na kocky
- cca 60 ml studenej vody
- štipka soli
- 250 g jahodového džemu
Postup
- Sypké suroviny premiešajte v mise a pridajte maslo nakrájané na kocky a prepracujte.
- Po častiach prilievajte postupne vodu a vypracovávajte hladké cesto.
- Prepracované cesto zabaľte do fólie a dajte na hodinu stuhnúť do chladničky.
- Asi ¼ vychladeného cesta si dajte bokom, neskôr z neho vytvarujete mriežku.
- Zvyšok vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku cca 5 mm a preložte do guľatej formy (vymastenej maslom), prsty ho jemne vtlačte a prečnievajúce okraje odrežte.
- Cesto prepichajte vidličkou a potrite džemom.
- Zo zvyšného cesta vyvaľkajte placku.
- Krájajte prúžky a klaďte ich šikmo cez seba na náplň.
- Potrite žĺtkom a pečte v predhriatej rúre na 170 ° C asi tak 35 – 40 minút.
- Pred krájaním koláč nechajte vychladnúť.

Objavte podobné tipy
Jablkový mriežkový koláč
Delikátny koláč s jablkami as domácou mriežkou pôsobí na prvý pohľad zložito, ale v skutočnosti je celkom jednoduchý. V kombinácii so slaným karamelom či vanilkovou zmrzlinou sa nebudete stačiť olizovať!
Ingrediencie
Na cesto:
- 2 šálky hladkej múky plus navyše na pomúčenie
- 1 lyžička práškového cukru
- 1/2 lyžičky soli
- 200 g studeného masla na kocky
- 3 až 4 lyžice ľadovej vody
- smotany na šľahanie a cukor na posypanie, voliteľne
Na náplň:
- 7 až 8 jabĺk
- 1/4 šálky trstinového cukru
- 1 lyžička škorice
- 1/2 lyžičky muškátového orieška
Postup
- Zmiešajte múku, cukor a soľ vo veľkej miske.
- Votrite prsty studenej kocky masla do múky tak, aby zmes pripomínala hrubú strúhanku s niekoľkými väčšími kúskami masla.
- Pridajte 3 lyžice ľadovej vody a vytvorte cesto.
- Bude mäkké a trochu mokré, takže v prípade potreby pridajte trochu múky.
- Pridajte 4. lyžicu vody, iba ak je to absolútne nevyhnutné.
- Z cesta vytvarujte guľu, položte ju na veľký kus fólie a vytvorte disk s hrúbkou 2 cm.
- Pevne zabaľte a nechajte 1 hodinu v chlade.
- Pred samotným pečením si pripravte pult alebo silikónovú podložku, ktorú posypte múkou.
- Rozbaľte vychladené cesto, odkrojte z neho dve tretiny a zvyšnú tretinu vložte späť do chladničky, z tej urobíte vrchnú krustu.
- Väčšiu časť cesta posypte trochou múky, znova z neho urobte disk a vyvaľkajte do zhruba 25 cm kruhu, o niečo väčšieho, než je veľkosť formy, ktorú použijete.
- Vyvaľkané cesto preložte na polovicu, potom na ďalšiu polovicu, aby malo štvorcový tvar.
- Zdvihnite ho, preložte do koláčovej formy o veľkosti 23 cm a rozložte ho tak, aby zakrylo dno a boky.
- Prebytočné cesto orežte a použite ho na tenšie časti cesta či zakrytie potrhaných miest.
- Formu dajte do chladničky.
- Olúpte a nakrájajte jablká bez jadrovníka.
- Vložte do veľkého miesta a potom posypte cukrom a korením.
- Dobre premiešajte, vyklopte do vychladenej formy a rovnomerne rozprestrite.
- Dajte znova do chladničky, zatiaľ čo si budete pripravovať mriežku.
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Sformujte zvyšné cesto do gule, vytvarujte disk, posypte múkou a vylejte do kruhu veľkého cca 23 cm.
- Pomocou ostrého noža vyrežte rovnomerné, rovnako silné prúžky.
- Umiestnite ich jeden po druhom na jablká a zatlačte konce do okraja krusty, aby sa utesnili.
- Vytvorte mriežku.
- Mriežku a okraje koláča potrite trochou smotany rozmiešanej v troške vody alebo podľa potreby vajíčkom.
- Pre chrumkavosť a sladkosť posypte cukrom kryštál.
- Pečte 20 až 25 minút, kým cesto nie je krásne dozlatista.
- Hornú časť prikryte zľahka fóliou, znížte teplotu na 180 stupňov a pokračujte v pečení po dobu 15 až 20 minút, kým jablká nie sú mäkké tak, ako si prajete.
- Upečený koláč pred nakrájaním nechajte niekoľko minút odstáť.
- Podávajte teplé s vanilkovou zmrzlinou, čerstvou smotanou alebo slaným karamelom!

Pripravte si aj naše ďalšie recepty na jablčné múčniky v 5 rôznych variantoch.
Koláč s lekvárom a makom
Jednoduchý koláč s neodolatenou náplňou z lekváru, maku a vanilkového cukru. Nielen že to lahodne znie, ono to tak skvele aj chutí! Vyskúšajte ho aj vy.
Ingrediencie
Na cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 250 g stuženého tuku na pečenie
- 150 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
Na náplň:
- 400 g slivkového lekváru
- 100 g mletého maku
- 1 balíček vanilkového cukru
- trochu mletej škorice
- podľa chuti práškový cukor
Postup
- Preosejte múku a prášok do pečiva, pridajte tuk, vajcia a práškový cukor a vypracujte cesto, ktoré dajte na hodinu do chladu.
- Náplň si pripravte zmiešaním slivkového lekváru, mletého maku, vanilkového cukru, škorice a podľa chuti pridajte práškový cukor.
- Keď je náplň dosť sladká, cukor nepridávajte.
- Cesto vyberte a 1/3 si dajte bokom.
- Zvyšok cesta rozvaľkajte pomocou valčeka a prenajdite na vymastený stredne veľký plech.
- Rozotrite náplň.
- 1/3 cesta rozvaľkajte a pokrájajte na prúžky, ktoré pokladajte na koláč v tvare mriežky.
- Povrch posypte práškovým cukrom.
- Po vychladnutí pokrájajte a podávajte.

Tvarohový koláč s mriežkou
Tento koláč je jednoducho neskutočne dobrý! Krehké cesto od Jamieho Olivera v kombinácii s tvarohovou náplňou a ovocným džemom vás dostane.
Ingrediencie
Na cesto:
- 125 g masla
- 100 g práškového cukru
- štipka soli
- 250 g hladkej múky
- 2 žĺtky
- 2 polievkové lyžice mlieka
Na náplň:
- 500 g (2 vaničky) plnotučného tvarohu
- 2 dl mlieka
- 1 dl oleja
- 1 balenie vanilkového pudingu
- 150 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 vajíčko a 2 žĺtky
- malinový, černicový alebo ríbezľový džem na potretie
Postup
- Rúru predhrejte na 180°C.
- Zmiešajte pokrájané studené maslo s cukrom a štipkou soli, pridajte múku a žĺtky.
- Keď sa zmes začne podobať hrubej strúhanke, pridajte studené mlieko.
- Z cesta sformujte guľu.
- Je potrebné s ním hýbať čo najmenej, aby zostalo krehké.
- Asi štvrtinu cesta odložte do chladničky.
- Zo zvyšného cesta odkrajujte pol centimetra hrubé plátky.
- Plátky položte na dno a na okraje okrúhle formy s priemerom cca 28 cm, aby do seba zapadali ako skladačka.
- Potom stlačením okrajov zlepte plátky dohromady.
- Cesto previsnuté cez okraj formy odstráňte.
- Okraje formy pokryte alobalom a stlačte, aby držali.
- Takto pripravené pečte 15 minút, kým sa cesto nesfarbí do zlata.
- Vyberte z rúry a odstráňte alobal z okrajov formy.
- Všetky ingrediencie na náplň zmiešajte dohromady a nalejte na predpečený korpus.
- Pečte 20 minút.
- Zatiaľ si vyvaľkajte odloženú štvrtinu cesta na pomúčenej doske a nakrájajte na prúžky.
- Koláč vyberte z rúry, jemne ho potrite džemom a prekryte prúžkami do tvaru mriežky.
- Vráťte do rúry na asi 15 minút.
- Nechajte vychladnúť a odkrojte si poriadny kúsok ku kávičke.

Výbornú kávu k týmto krehkým mriežkovým koláčom si môžete pripraviť v jednom nami otestovaných pákových kávovaroch . Páčil by sa vám nejaký?
Rovnako tak sa fantázii medze nekladú ani s iným ovocím. Môžete použiť hrušky, marhule … V podstate čo vás napdne. Ak milujete slovenské múčniky, skúste si vybrať z receptov na naše tradičné múčniky z jogurtového cesta .
Pre lepšiu predstavu, ako sa mriežka na koláči vlastne vytvára, odporúčame nasledujúce video.
A ako koláč s mriežkou robíte vy? Pochváľte sa nám do komentárov!