Recepty na krehké koláče s mriežkou na 5 spôsobov. Inšpirujte sa!

Koláč s prúžkami cesta určite každý pozná a vie si ho veľmi dobre predstaviť.

Nie každý si však vyskúšal jeho prípravu a tým menej skúseným sa môže zdať príliš pracný.

Preto prinášame 5 receptov na mriežkový koláč, ktoré zvládne takmer každý.

Vyskúšajte varianty s tvarohom, lekvárom či jablkami!

Čučoriedkový koláč s mriežkou

Nie je nič lepšie ako koláč s čerstvým sezónnym ovocím. A preto, až začne čučoriedková sezóna, vyskúšajte tento letný dezert s dokonalou maslovou krustou a lahodnou čučoriedkovou náplňou s nádychom citróna. Je naozaj vynikajúca!

Ingrediencie

Na cesto:

  • 2 + ½ šálky hladkej múky (325 gramov)
  • 1 lyžica cukru kryštál
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 šálka masla, studeného a nakrájaného na kúsky
  • 7 lyžíc ľadovej vody

Na náplň:

  • 6 šálok čučoriedok
  • ¼ šálky hladkej múky
  • ¼ šálka cukru kryštál
  • 2 lyžice citrónovej šťavy, čerstvo vylisované
  • 1 čajová lyžička citrónovej kôry
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 1 rozšľahané vajcia

Na servírovanie:

  • vanilková zmrzlina

Postup

  1. Do kuchynského robota pridajte múku, cukor, soľ a kocky masla.
  2. Zapnite pulzný spínač a mixujte 1 minútu, kým zmes nezíska konzistenciu podobnú strúhanke.
  3. Nakvapkajte do zmesi ľadovú vodu .
  4. Uzavrite a pokračujte v pulznom mixovaní po dobu ďalšej 1 minúty.
  5. Ak stlačíte omrvinky k sebe a drží pohromade, máte to správne.
  6. Preložte cesto (posýpku) do veľkého vrecka na zips a rukami umačkajte, aby sa všetky omrvinky spojili tak, že z nich vznikne pekná a hladká guľa na cesto.
  7. Rozdeľte guľu na polovicu a vytvorte 2 rovnaké disky.
  8. Zabaľte disky samostatne do plastového obalu a nechajte ich aspoň 1 hodinu v chlade.
  9. Vo veľkej miske zmiešajte čučoriedky, múku, cukor, citrónovú šťavu, citrónovú kôru a škoricu a premiešajte.
  10. Odložte.
  11. Rozbaľte oba disky cesta a vložte medzi 2 kusy papiera na pečenie.
  12. Každý disk vyvaľkajte valčekom na kruh s priemerom 30 cm.
  13. Preložte prvý kruh na koláčovú formu s priemerom cca 23 cm a jemne umačkajte dole a zároveň vytvorte okraj.
  14. Pomaly nalejte čučoriedkovú zmes na cesto a špachtľou ju rovnomerne rozotrite.
  15. Nakrájajte druhý kruh na 10 prúžkov o šírke 2,5 cm.
  16. Zvyšky cesta dajte bokom.
  17. Na čučoriedkovú náplň položte 5 prúžkov cesta, rovnomerne od seba vzdialených cca 2,5 cm (nezabudnite použiť dlhšie prúžky do stredu a kratšie prúžky na okraje).
  18. 2. a 4. prúžok preložte na polovicu a najdlhší prúžok umiestnite do stredu, kolmo na prvých 5 prúžkov.
  19. Umiestnite 2. a 4. prúžok späť cez tento dlhý pruh.
  20. Preložte 1., 3. a 5. pruh znova na polovicu a umiestnite o niečo kratší prúžok 2,5 cm ďalej.
  21. Dajte 1., 3. a 5. pruh späť cez kratší prúžok.
  22. Pokračujte v pridávaní a striedaní prúžkov tak, aby ste vytvorili mriežku.
  23. Pre lepšie pochopenie prikladáme obrázky:
  24. Zatlačte okraje k sebe a prsty pritlačte tak, aby poriadne držali.
  25. Odrezky môžete umiestniť pozdĺž okraja a zatlačiť ich do okrajov.
  26. Jemne pomažte vajíčkom mriežkovú krustu a okraje.
  27. Pokiaľ vaša rúra nie je v tejto chvíli pripravená, vložte koláč do chladničky, aby sa nerozpadla krusta (maslo v ceste sa rýchlo roztečie pri izbovej teplote).
  28. Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
  29. Vložte formu s čučoriedkovým koláčom do rúry a pečte 50 minút, kým nie je mriežka zlatohnedá.
  30. Pred podávaním nechajte čučoriedkový koláč po dobu 1 hodiny vo forme odstáť pri izbovej teplote.
  31. Podávajte kúsok čučoriedkového koláča s kopčekom vanilkovej zmrzliny.
Ukážka prípravy čučoriedkového koláča.
www.aheadofthyme.com
Čučoriedkový koláč pokladaný prúžkami cesta na tanieri.
www.aheadofthyme.com

Linecký koláč s jahodovým džemom

Základný mriežkový koláč s jahodovým džemom, ktorý určite poznáte a pokiaľ nie, mali by ste to napraviť, pretože je to neskutočná dobrota a ešte ku všetkému skvele vyzerá! Potešte svoju návštevu týmto skvelým múčnikom.

Ingrediencie

  • 150 g hladkej múky
  • 150 g hladkej špaldovej múky
  • 30 g cukru krupica
  • 220 g studeného masla nakrájaného na kocky
  • cca 60 ml studenej vody
  • štipka soli
  • 250 g jahodového džemu

Postup

  1. Sypké suroviny premiešajte v mise a pridajte maslo nakrájané na kocky a prepracujte.
  2. Po častiach prilievajte postupne vodu a vypracovávajte hladké cesto.
  3. Prepracované cesto zabaľte do fólie a dajte na hodinu stuhnúť do chladničky.
  4. Asi ¼ vychladeného cesta si dajte bokom, neskôr z neho vytvarujete mriežku.
  5. Zvyšok vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku cca 5 mm a preložte do guľatej formy (vymastenej maslom), prsty ho jemne vtlačte a prečnievajúce okraje odrežte.
  6. Cesto prepichajte vidličkou a potrite džemom.
  7. Zo zvyšného cesta vyvaľkajte placku.
  8. Krájajte prúžky a klaďte ich šikmo cez seba na náplň.
  9. Potrite žĺtkom a pečte v predhriatej rúre na 170 ° C asi tak 35 – 40 minút.
  10. Pred krájaním koláč nechajte vychladnúť.
Jahodový koláč s mriežkou vo forme.
www.babickinavolba.sk

Jablkový mriežkový koláč

Delikátny koláč s jablkami as domácou mriežkou pôsobí na prvý pohľad zložito, ale v skutočnosti je celkom jednoduchý. V kombinácii so slaným karamelom či vanilkovou zmrzlinou sa nebudete stačiť olizovať!

Ingrediencie

Na cesto:

  • 2 šálky hladkej múky plus navyše na pomúčenie
  • 1 lyžička práškového cukru
  • 1/2 lyžičky soli
  • 200 g studeného masla na kocky
  • 3 až 4 lyžice ľadovej vody
  • smotany na šľahanie a cukor na posypanie, voliteľne

Na náplň:

  • 7 až 8 jabĺk
  • 1/4 šálky trstinového cukru
  • 1 lyžička škorice
  • 1/2 lyžičky muškátového orieška

Postup

  1. Zmiešajte múku, cukor a soľ vo veľkej miske.
  2. Votrite prsty studenej kocky masla do múky tak, aby zmes pripomínala hrubú strúhanku s niekoľkými väčšími kúskami masla.
  3. Pridajte 3 lyžice ľadovej vody a vytvorte cesto.
  4. Bude mäkké a trochu mokré, takže v prípade potreby pridajte trochu múky.
  5. Pridajte 4. lyžicu vody, iba ak je to absolútne nevyhnutné.
  6. Z cesta vytvarujte guľu, položte ju na veľký kus fólie a vytvorte disk s hrúbkou 2 cm.
  7. Pevne zabaľte a nechajte 1 hodinu v chlade.
  8. Pred samotným pečením si pripravte pult alebo silikónovú podložku, ktorú posypte múkou.
  9. Rozbaľte vychladené cesto, odkrojte z neho dve tretiny a zvyšnú tretinu vložte späť do chladničky, z tej urobíte vrchnú krustu.
  10. Väčšiu časť cesta posypte trochou múky, znova z neho urobte disk a vyvaľkajte do zhruba 25 cm kruhu, o niečo väčšieho, než je veľkosť formy, ktorú použijete.
  11. Vyvaľkané cesto preložte na polovicu, potom na ďalšiu polovicu, aby malo štvorcový tvar.
  12. Zdvihnite ho, preložte do koláčovej formy o veľkosti 23 cm a rozložte ho tak, aby zakrylo dno a boky.
  13. Prebytočné cesto orežte a použite ho na tenšie časti cesta či zakrytie potrhaných miest.
  14. Formu dajte do chladničky.
  15. Olúpte a nakrájajte jablká bez jadrovníka.
  16. Vložte do veľkého miesta a potom posypte cukrom a korením.
  17. Dobre premiešajte, vyklopte do vychladenej formy a rovnomerne rozprestrite.
  18. Dajte znova do chladničky, zatiaľ čo si budete pripravovať mriežku.
  19. Predhrejte rúru na 200 °C.
  20. Sformujte zvyšné cesto do gule, vytvarujte disk, posypte múkou a vylejte do kruhu veľkého cca 23 cm.
  21. Pomocou ostrého noža vyrežte rovnomerné, rovnako silné prúžky.
  22. Umiestnite ich jeden po druhom na jablká a zatlačte konce do okraja krusty, aby sa utesnili.
  23. Vytvorte mriežku.
  24. Mriežku a okraje koláča potrite trochou smotany rozmiešanej v troške vody alebo podľa potreby vajíčkom.
  25. Pre chrumkavosť a sladkosť posypte cukrom kryštál.
  26. Pečte 20 až 25 minút, kým cesto nie je krásne dozlatista.
  27. Hornú časť prikryte zľahka fóliou, znížte teplotu na 180 stupňov a pokračujte v pečení po dobu 15 až 20 minút, kým jablká nie sú mäkké tak, ako si prajete.
  28. Upečený koláč pred nakrájaním nechajte niekoľko minút odstáť.
  29. Podávajte teplé s vanilkovou zmrzlinou, čerstvou smotanou alebo slaným karamelom!
Jablkový koláč s mriežkou v sklenenej forme s vedľa servírovanými kúskami koláča na tanierikoch s vidličkou.
www.thedessertedgirl.com

Pripravte si aj naše ďalšie recepty na jablčné múčniky v 5 rôznych variantoch.

Koláč s lekvárom a makom

Jednoduchý koláč s neodolatenou náplňou z lekváru, maku a vanilkového cukru. Nielen že to lahodne znie, ono to tak skvele aj chutí! Vyskúšajte ho aj vy.

Ingrediencie

Na cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 g stuženého tuku na pečenie
  • 150 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva

Na náplň:

  • 400 g slivkového lekváru
  • 100 g mletého maku
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • trochu mletej škorice
  • podľa chuti práškový cukor

Postup

  1. Preosejte múku a prášok do pečiva, pridajte tuk, vajcia a práškový cukor a vypracujte cesto, ktoré dajte na hodinu do chladu.
  2. Náplň si pripravte zmiešaním slivkového lekváru, mletého maku, vanilkového cukru, škorice a podľa chuti pridajte práškový cukor.
  3. Keď je náplň dosť sladká, cukor nepridávajte.
  4. Cesto vyberte a 1/3 si dajte bokom.
  5. Zvyšok cesta rozvaľkajte pomocou valčeka a prenajdite na vymastený stredne veľký plech.
  6. Rozotrite náplň.
  7. 1/3 cesta rozvaľkajte a pokrájajte na prúžky, ktoré pokladajte na koláč v tvare mriežky.
  8. Povrch posypte práškovým cukrom.
  9. Po vychladnutí pokrájajte a podávajte.
Lekvárový koláč s makom nakrájaný na tanieri.
www.dobruchut.aktuality.sk

Tvarohový koláč s mriežkou

Tento koláč je jednoducho neskutočne dobrý! Krehké cesto od Jamieho Olivera v kombinácii s tvarohovou náplňou a ovocným džemom vás dostane.

Ingrediencie

Na cesto:

  • 125 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 250 g hladkej múky
  • 2 žĺtky
  • 2 polievkové lyžice mlieka

Na náplň:

  • 500 g (2 vaničky) plnotučného tvarohu
  • 2 dl mlieka
  • 1 dl oleja
  • 1 balenie vanilkového pudingu
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 vajíčko a 2 žĺtky
  • malinový, černicový alebo ríbezľový džem na potretie

Postup

  1. Rúru predhrejte na 180°C.
  2. Zmiešajte pokrájané studené maslo s cukrom a štipkou soli, pridajte múku a žĺtky.
  3. Keď sa zmes začne podobať hrubej strúhanke, pridajte studené mlieko.
  4. Z cesta sformujte guľu.
  5. Je potrebné s ním hýbať čo najmenej, aby zostalo krehké.
  6. Asi štvrtinu cesta odložte do chladničky.
  7. Zo zvyšného cesta odkrajujte pol centimetra hrubé plátky.
  8. Plátky položte na dno a na okraje okrúhle formy s priemerom cca 28 cm, aby do seba zapadali ako skladačka.
  9. Potom stlačením okrajov zlepte plátky dohromady.
  10. Cesto previsnuté cez okraj formy odstráňte.
  11. Okraje formy pokryte alobalom a stlačte, aby držali.
  12. Takto pripravené pečte 15 minút, kým sa cesto nesfarbí do zlata.
  13. Vyberte z rúry a odstráňte alobal z okrajov formy.
  14. Všetky ingrediencie na náplň zmiešajte dohromady a nalejte na predpečený korpus.
  15. Pečte 20 minút.
  16. Zatiaľ si vyvaľkajte odloženú štvrtinu cesta na pomúčenej doske a nakrájajte na prúžky.
  17. Koláč vyberte z rúry, jemne ho potrite džemom a prekryte prúžkami do tvaru mriežky.
  18. Vráťte do rúry na asi 15 minút.
  19. Nechajte vychladnúť a odkrojte si poriadny kúsok ku kávičke.
Tvarohový koláč s ovocným džemom pokladaný prúžkami cesta vo forme a vedľa položený tanierik s porciou koláča a vidličkou.
www.live-to-bake.blogspot.com

Výbornú kávu k týmto krehkým mriežkovým koláčom si môžete pripraviť v jednom nami otestovaných pákových kávovaroch . Páčil by sa vám nejaký?

Rovnako tak sa fantázii medze nekladú ani s iným ovocím. Môžete použiť hrušky, marhule … V podstate čo vás napdne. Ak milujete slovenské múčniky, skúste si vybrať z receptov na naše tradičné múčniky z jogurtového cesta .

Pre lepšiu predstavu, ako sa mriežka na koláči vlastne vytvára, odporúčame nasledujúce video.

How to Lattice Pie Crust | Sally's Baking Recipes

A ako koláč s mriežkou robíte vy? Pochváľte sa nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.