Túžite ochutnať recepty na stehno zo srnčieho mäsa? Máme pre vás tie najlepšie varianty s týmto mäsom

Chceli by ste ochutnať mäso zo srny, ale neviete ako na to?

Nezúfajte my sme pre vás pripravili tie najlepšie recepty na srčie stehno.

Skúste ich všetky v kombinácii s tými najlepšími vínami.

Aké vybrať nájdete na konci článku!

Srnčie stehno varené na sene s pečeným zelerom a dusenou červenou kapustou

Korenistá žerucha a korenená kapusta dodávajú tomuto jedlu so stehnom zo srny nádherne jesenný nádych. Nebojte sa experimentovať a pripravte si aj ďalšie lahodné recepty alá zverina podľa nás!

Čo budeme potrebovať

  • 500 g srnčej stehna
  • 120 g čerstvého sena
  • 100 g masla
  • 2 lyžice oleja
  • soľ
  • korenie

Na omáčku

  • 500 g srnčích odrezkov
  • 40 g masla
  • 50 g šalotky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 200 ml kuracieho vývaru
  • 1 lyžica žeruchy
  • lyžička masla

Na kapustu

  • 1 štipka klinčeka
  • 2 hviezdičky anízu
  • 1 tyčinka škorice
  • 450 g červenej kapusty
  • 100 ml malinového octu
  • 135 g džemu z červených ríbezlí
  • korenie
  • soľ

Na zeler

  • 1/2 zeleru
  • 100 ml oleja
  • 120 g masla
  • 2 vetvičky čerstvého tymiánu

Postup

  • Na prípravu zverinovej omáčky orestujte odrezky zo zveriny na 30 g masla, kým nezhnednú a neskaramelizujú.
  • Pridajte šalotku, cesnak a hnedý kurací vývar, priveďte do varu a varte do konzistencie omáčky.
  • Ak chcete pripraviť pečený zeler, olúpte zeler a nakrájajte ho na 8 cm kúsky. Celé ich osmažte na oleji.
  • Pridajte maslo a tymian, stlmte teplotu a pomaly varte, celý čas podlievajte do mäkka, čo by malo trvať asi 20 minút.
  • Ak chcete pripraviť červenú kapustu, zaviažte korenie do kúska mušelínu. Zmiešajte všetky ingrediencie v panvici s korením v mušelíne, prikryte a pomaly varte asi 1 hodinu, kým nezmäknú.
  • Zložíme pokrievku a dusíme, kým nevznikne riedky sirup. Dochuťte soľou a korením.
  • Rozpáľte panvicu a srnčie mäso na troške oleja po celom povrchu krátko orestujte.
  • Polovicu sena dajte do veľkej panvice s pokrievkou. Srnčie mäso potrite 80 g masla a položte na seno
  • Navrch nasypte zvyšok sena a priklopte pokrievkou.
  • Varte v predhriatej rúre na 180 stupňov 14-16 minút.
  • Nechajte aspoň 20 minút odpočívať, potom okoreňte a znovu krátko opražte na rozpálenej panvici na troche oleja a masla.
  • Zverinovú omáčku prehrejte, pridajte kúsok masla a žeruchu.
  • Ak chcete podávať, srnčie stehno nakrájajte, navrch nasypte trochu červenej kapusty a na záver naaranžujte zeler a prelejte omáčkou.

Stehno zo srnčieho mäsa podávajte s klasickou žemľovou knedľou , zemiakovými chlpatými knedľami alebo s nadýchanou ryžou . Všetky recepty nájdete u nás a sú prvotriedne .

Srnčie mäso s kapustou a opečenými zemiakmi.
Zdroj: greatbritishchefs.com

Pečené stehno zo srny s rozmarínom a cesnakovými pečenými zemiakmi

Kľúčom k tomuto receptu na zverinový stehno je marináda, ktorá mäso nielen ochutí, ale udržuje ho pri varení vláčne a zaisťuje, že sa nevysuší. Mäso skutočne stačí nechať v rúre 25–30 minút, inak môžete riskovať vysušenie. A 20 minút odpočinku zaistí, že mäso zostane mäkké a jemné. Pre ďalšiu inšpiráciu sa pozrite na tieto recepty na srnčie mäso .

Čo budeme potrebovať

Na zemiaky

  • 1 kg zemiakov
  • 150 ml oleja
  • 4 vetvičky rozmarínu
  • 8 strúčikov cesnaku

Na marinádu

  • 1 červená cibuľa (nakrájaná na tenké plátky)
  • 4 lyžice šťavy z granátového jablka
  • 1 lyžica borievkových bobúľ
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • tymian
  • 2 veľké vetvičky rozmarínu
  • 1/2 citróna (šťava)
  • 2 lyžice oleja

Na zverinu

  • 1,5 kg srnčie stehná
  • 1 lyžica oleja

Na omáčku

  • 150 ml červeného vína

Postup

  • Zemiaky nakrájame na 4 cm kúsky a uvarte vo vo vode.
  • Rúru rozohrejte na 200 °C.
  • Do plechu pridajte olej, zemiaky, rozmarín, cesnak a výdatne posypte soľou.
  • Pečte 25–30 minút, kým zemiaky nezezlátnu a nebudú chrumkavé.
  • Zmiešajte všetky ingrediencie na marinádu v miske dostatočne veľké, aby sa do nej mäso zmestilo, s 1 lyžičkou jemnej soli a 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia.
  • Vložte mäso do misy, vmasírujte doň marinádu a nechajte chladiť aspoň 6 hodín alebo cez noc.
  • Mäso vyberte z chladničky aspoň 1 hodinu pred varením.
  • Rúru rozohrejte na 200 °C.
  • Vyberte mäso z misy a potrite dno pekáča marinádou.
  • Mäso ochutíme 1 lyžičkou soli.
  • Na panvici rozohrejte olej a mäso na ňom pár minút z oboch strán opečte, aby získalo farbu. Potom ho položte naplocho na plech na pečenie na marinádu.
  • Pečte 25-30 minút pre stupeň rare až medium rare.
  • Mäso vyberte na tanier a pred krájaním nechajte aspoň 20 minút na teplom mieste odpočívať.
  • Medzitým prilejte víno do marinády v pekáči.
  • Položte ho na platňu na vysokú teplotu.
  • Omáčku necháme mierne zredukovať a potom scedíme.
Do ružova upravené srnčie mäso obalené v bylinkách s karotkou.
Zdroj: angiesrecipes.blogspot.com

Pečené srnčie mäso s červenou repou, šalotkou a chrenom

Srnčie stehno patrí a recepty na jej prípravu sa sa stávajú stále obľúbenejšími! A nie je divu. Je to naozaj delikatesa, ktorú by ste mali ochutnať aj vy! Tak ako by vám nemali uniknúť recepty na guláš z diviaka , to je tiež lahôdka.

Čo budeme potrebovať

  • 500 g červenej repy (nakrájané na klinky)
  • 4 bobkové listy
  • 6 vetvička tymiánu
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1,3 kg srnčie stehná
  • 4 bobule borievky
  • 12 šalotiek
  • 50 g masla
  • 250 ml portského vína

Na omáčku

  • 3 vetvičky tymiánu
  • 4 borievky borievky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice džemu z červených ríbezlí
  • 500 ml hovädzieho vývaru

Na chren

  • 6 lyžíc chrenovej omáčky
  • 150 g crème fraîche (čerstvý syr)

Postup

  • Rúru predhrejte na 200 °C.
  • Do zapekacej misy vložte červenú repu s 1 bobkovým listom a polovicou tymiánu.
  • Pokvapkajte polovicou olivového oleja, okoreňte a premiešajte.
  • Pevne zakryte alobalom a pečte v rúre 35 minút alebo do mäkka.
  • Rúru zapnite na 220 °C.
  • Srnčie bohato okoreňte a votrite mleté borievky borievky.
  • Do hrnca alebo pekáča pridajte mäso a šalotku a za častého obracania 5 minút opekajte, kým mäso zo všetkých strán nezhnedne.
  • Pridajte červenú repu a šťavu a na zeleninu dajte mäso.
  • Mäso potrite maslom a vrch potrite zvyškom bobkových listov a tymianom.
  • Prelejte vínom.
  • Dajte do rúry na 20 minút, potom podlievajte šťavou a stiahnite teplotu na 160 °C.
  • Pečte ďalších 8 – 10 minút.
  • Medzitým si pripravte chrenový krém. Zmiešajte chren a crème fraîche.
  • Mäso vyberte z plechu, prikryte alobalom a nechajte 20 minút odpočívať niekde v teple. Zeleninu vyberte, jej šťavu nechajte v plechu a udržujte v teple.
  • Na prípravu omáčky pridajte do formy tymian, borievka a cesnak, vmiešajte želé z červených ríbezlí, potom pridajte hovädzí vývar a varte 10–15 minút, aby vznikla chutná omáčka.
  • Zverinu nakrájajte a podávajte s červenou repou, šalotkou, omáčkou a chrenom, prípadne pridajte dusenú kapustu a kašu alebo opečené zemiaky.

Tento recept na skrči kytu je dokonalý aj v tom, že je možné všetky ingrediencie vhodiť do pomalého hrnca a uvariť do mäkka. Aký ale je tennajlepší elektrický hrniec ? To sa dozviete v našej recenzii.

Pekáč do rúry s červenou repou a šalotkou, okolo srnčieho mäsa.
Zdroj: sainsburysmagazine.co.uk

Aké víno spárovať so srnčím mäsom?

Srnčie mäso sa často griluje alebo sa zapeká a dušou. Aj keď je to celkom chudé mäso, je tiež celkom bohaté a hravé vo svojej chuti, takže nájdenie dobrého vína do páru môže byť trochu problém. Dodržujte tieto všeobecné pravidlá a vždy sa vydáte správnou cestou.

  • Srnčie mäso je červené mäso, preto sa všeobecne odporúča, aby ste sa pri hľadaní vína držali červeného
  • Má tendenciu sa dobre párovať s relatívne výraznými červenými vínami, ktoré zodpovedajú jeho zemitej chuti.
  • Zverine tiež obvykle prospievajú príchute tmavého ovocia, ako sú čerešne a černice.
  • Vyhnite sa všetkému príliš trieslovitému.

Aké vína vyskúšať?

  • Côtes du Rhône (Grenache)
  • Pinot Noir
  • Zinfandel
  • Shiraz
  • Barolo

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.