Chceli by ste ochutnať mäso zo srny, ale neviete ako na to?
Nezúfajte my sme pre vás pripravili tie najlepšie recepty na srčie stehno.
Skúste ich všetky v kombinácii s tými najlepšími vínami.
Aké vybrať nájdete na konci článku!
Srnčie stehno varené na sene s pečeným zelerom a dusenou červenou kapustou
Korenistá žerucha a korenená kapusta dodávajú tomuto jedlu so stehnom zo srny nádherne jesenný nádych. Nebojte sa experimentovať a pripravte si aj ďalšie lahodné recepty alá zverina podľa nás!
Čo budeme potrebovať
- 500 g srnčej stehna
- 120 g čerstvého sena
- 100 g masla
- 2 lyžice oleja
- soľ
- korenie
Na omáčku
- 500 g srnčích odrezkov
- 40 g masla
- 50 g šalotky
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 ml kuracieho vývaru
- 1 lyžica žeruchy
- lyžička masla
Na kapustu
- 1 štipka klinčeka
- 2 hviezdičky anízu
- 1 tyčinka škorice
- 450 g červenej kapusty
- 100 ml malinového octu
- 135 g džemu z červených ríbezlí
- korenie
- soľ
Na zeler
- 1/2 zeleru
- 100 ml oleja
- 120 g masla
- 2 vetvičky čerstvého tymiánu
Postup
- Na prípravu zverinovej omáčky orestujte odrezky zo zveriny na 30 g masla, kým nezhnednú a neskaramelizujú.
- Pridajte šalotku, cesnak a hnedý kurací vývar, priveďte do varu a varte do konzistencie omáčky.
- Ak chcete pripraviť pečený zeler, olúpte zeler a nakrájajte ho na 8 cm kúsky. Celé ich osmažte na oleji.
- Pridajte maslo a tymian, stlmte teplotu a pomaly varte, celý čas podlievajte do mäkka, čo by malo trvať asi 20 minút.
- Ak chcete pripraviť červenú kapustu, zaviažte korenie do kúska mušelínu. Zmiešajte všetky ingrediencie v panvici s korením v mušelíne, prikryte a pomaly varte asi 1 hodinu, kým nezmäknú.
- Zložíme pokrievku a dusíme, kým nevznikne riedky sirup. Dochuťte soľou a korením.
- Rozpáľte panvicu a srnčie mäso na troške oleja po celom povrchu krátko orestujte.
- Polovicu sena dajte do veľkej panvice s pokrievkou. Srnčie mäso potrite 80 g masla a položte na seno
- Navrch nasypte zvyšok sena a priklopte pokrievkou.
- Varte v predhriatej rúre na 180 stupňov 14-16 minút.
- Nechajte aspoň 20 minút odpočívať, potom okoreňte a znovu krátko opražte na rozpálenej panvici na troche oleja a masla.
- Zverinovú omáčku prehrejte, pridajte kúsok masla a žeruchu.
- Ak chcete podávať, srnčie stehno nakrájajte, navrch nasypte trochu červenej kapusty a na záver naaranžujte zeler a prelejte omáčkou.
Stehno zo srnčieho mäsa podávajte s klasickou žemľovou knedľou , zemiakovými chlpatými knedľami alebo s nadýchanou ryžou . Všetky recepty nájdete u nás a sú prvotriedne .

Pečené stehno zo srny s rozmarínom a cesnakovými pečenými zemiakmi
Kľúčom k tomuto receptu na zverinový stehno je marináda, ktorá mäso nielen ochutí, ale udržuje ho pri varení vláčne a zaisťuje, že sa nevysuší. Mäso skutočne stačí nechať v rúre 25–30 minút, inak môžete riskovať vysušenie. A 20 minút odpočinku zaistí, že mäso zostane mäkké a jemné. Pre ďalšiu inšpiráciu sa pozrite na tieto recepty na srnčie mäso .
Čo budeme potrebovať
Na zemiaky
- 1 kg zemiakov
- 150 ml oleja
- 4 vetvičky rozmarínu
- 8 strúčikov cesnaku
Na marinádu
- 1 červená cibuľa (nakrájaná na tenké plátky)
- 4 lyžice šťavy z granátového jablka
- 1 lyžica borievkových bobúľ
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- tymian
- 2 veľké vetvičky rozmarínu
- 1/2 citróna (šťava)
- 2 lyžice oleja
Na zverinu
- 1,5 kg srnčie stehná
- 1 lyžica oleja
Na omáčku
- 150 ml červeného vína
Postup
- Zemiaky nakrájame na 4 cm kúsky a uvarte vo vo vode.
- Rúru rozohrejte na 200 °C.
- Do plechu pridajte olej, zemiaky, rozmarín, cesnak a výdatne posypte soľou.
- Pečte 25–30 minút, kým zemiaky nezezlátnu a nebudú chrumkavé.
- Zmiešajte všetky ingrediencie na marinádu v miske dostatočne veľké, aby sa do nej mäso zmestilo, s 1 lyžičkou jemnej soli a 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia.
- Vložte mäso do misy, vmasírujte doň marinádu a nechajte chladiť aspoň 6 hodín alebo cez noc.
- Mäso vyberte z chladničky aspoň 1 hodinu pred varením.
- Rúru rozohrejte na 200 °C.
- Vyberte mäso z misy a potrite dno pekáča marinádou.
- Mäso ochutíme 1 lyžičkou soli.
- Na panvici rozohrejte olej a mäso na ňom pár minút z oboch strán opečte, aby získalo farbu. Potom ho položte naplocho na plech na pečenie na marinádu.
- Pečte 25-30 minút pre stupeň rare až medium rare.
- Mäso vyberte na tanier a pred krájaním nechajte aspoň 20 minút na teplom mieste odpočívať.
- Medzitým prilejte víno do marinády v pekáči.
- Položte ho na platňu na vysokú teplotu.
- Omáčku necháme mierne zredukovať a potom scedíme.

Objavte podobné tipy
Pečené srnčie mäso s červenou repou, šalotkou a chrenom
Srnčie stehno patrí a recepty na jej prípravu sa sa stávajú stále obľúbenejšími! A nie je divu. Je to naozaj delikatesa, ktorú by ste mali ochutnať aj vy! Tak ako by vám nemali uniknúť recepty na guláš z diviaka , to je tiež lahôdka.
Čo budeme potrebovať
- 500 g červenej repy (nakrájané na klinky)
- 4 bobkové listy
- 6 vetvička tymiánu
- 4 lyžice olivového oleja
- 1,3 kg srnčie stehná
- 4 bobule borievky
- 12 šalotiek
- 50 g masla
- 250 ml portského vína
Na omáčku
- 3 vetvičky tymiánu
- 4 borievky borievky
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice džemu z červených ríbezlí
- 500 ml hovädzieho vývaru
Na chren
- 6 lyžíc chrenovej omáčky
- 150 g crème fraîche (čerstvý syr)
Postup
- Rúru predhrejte na 200 °C.
- Do zapekacej misy vložte červenú repu s 1 bobkovým listom a polovicou tymiánu.
- Pokvapkajte polovicou olivového oleja, okoreňte a premiešajte.
- Pevne zakryte alobalom a pečte v rúre 35 minút alebo do mäkka.
- Rúru zapnite na 220 °C.
- Srnčie bohato okoreňte a votrite mleté borievky borievky.
- Do hrnca alebo pekáča pridajte mäso a šalotku a za častého obracania 5 minút opekajte, kým mäso zo všetkých strán nezhnedne.
- Pridajte červenú repu a šťavu a na zeleninu dajte mäso.
- Mäso potrite maslom a vrch potrite zvyškom bobkových listov a tymianom.
- Prelejte vínom.
- Dajte do rúry na 20 minút, potom podlievajte šťavou a stiahnite teplotu na 160 °C.
- Pečte ďalších 8 – 10 minút.
- Medzitým si pripravte chrenový krém. Zmiešajte chren a crème fraîche.
- Mäso vyberte z plechu, prikryte alobalom a nechajte 20 minút odpočívať niekde v teple. Zeleninu vyberte, jej šťavu nechajte v plechu a udržujte v teple.
- Na prípravu omáčky pridajte do formy tymian, borievka a cesnak, vmiešajte želé z červených ríbezlí, potom pridajte hovädzí vývar a varte 10–15 minút, aby vznikla chutná omáčka.
- Zverinu nakrájajte a podávajte s červenou repou, šalotkou, omáčkou a chrenom, prípadne pridajte dusenú kapustu a kašu alebo opečené zemiaky.
Tento recept na skrči kytu je dokonalý aj v tom, že je možné všetky ingrediencie vhodiť do pomalého hrnca a uvariť do mäkka. Aký ale je tennajlepší elektrický hrniec ? To sa dozviete v našej recenzii.

Aké víno spárovať so srnčím mäsom?
Srnčie mäso sa často griluje alebo sa zapeká a dušou. Aj keď je to celkom chudé mäso, je tiež celkom bohaté a hravé vo svojej chuti, takže nájdenie dobrého vína do páru môže byť trochu problém. Dodržujte tieto všeobecné pravidlá a vždy sa vydáte správnou cestou.
- Srnčie mäso je červené mäso, preto sa všeobecne odporúča, aby ste sa pri hľadaní vína držali červeného
- Má tendenciu sa dobre párovať s relatívne výraznými červenými vínami, ktoré zodpovedajú jeho zemitej chuti.
- Zverine tiež obvykle prospievajú príchute tmavého ovocia, ako sú čerešne a černice.
- Vyhnite sa všetkému príliš trieslovitému.
Aké vína vyskúšať?
- Côtes du Rhône (Grenache)
- Pinot Noir
- Zinfandel
- Shiraz
- Barolo