Hľadáte rýchle a chutné recepty na slivkové buchty?
Milujete sladké, ale zároveň si chcete dopriať aj zopár vitamínov?
Vyskúšajte naše jednoduché dezerty, po ktorých sa budete zaručene oblizovať!
Rýchle slivkové buchty
K tomuto receptu je potrebné vybrať dostatočne mäkké slivky, aby sa dobre jedli a zároveň dostatočne pevné, aby udržali svoj tvar. Upečené budete mať za 15 minút!
Ingrediencie
Cesto:
- 500 g múky
- 1 štipka soli
- 50 g cukru múčka
- 7 g sušeného droždia
- 50 g masla (rozpusteného)
- 250 ml mlieka
- 8 sliviek (zbavených kôstok)
Poleva:
- 100 g cukru múčka
- 50 g masla (rozpusteného)
Postup
- Múku, soľ, cukor a droždie zmiešajte v mise. K zmesi pridajte maslo a mlieko.
- Všetko dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili a vytvorilo sa tak cesto. Ak je to potrebné, pridajte o niečo viac mlieka.
- Hotové cesto vyklopte na pomúčenú dosku a robte miesenie asi 10 minút, kým nebude mäkké a hladké.
- Cesto umiestnite do, mierne naolejovanej misky a prikryte potravinárskou fóliou. Cesto vykysne približne za 1,5 – 2 hodiny.
- Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčený povrch a vyvaľkajte ho do tvaru hada.
- Následne ho nakrájajte na 16 rovnakých kusov. Snažte sa, aby jednotlivé kúsky mali rovnakú veľkosť.
- Z každého kúska vytvorte guľôčku a dajte ju na plech, vyložený papierom na pečenie. Medzi guličkami nechajte vždy 3cm medzeru, pretože sa pečením cesto mierne roztiahne do strán.
- Pomocou rukoväte valčeka, alebo podobného nástroja tohto tvaru, urobte uprostred každej guličky priehlbinu a položte do nej polovicu slivky.
- Plech prikryte potravinárskou fóliou a nechajte hodinu odstáť.
- Predhrejte rúru na 200 °C a pečte 15 minút, kým nezačnú buchtičky zlátnuť a slivky nezmäknú.
- Pred tým, než dáte na buchtičky polevu, nechajte ich vychladnúť.
- Poleva je jednoduchá. Zmiešajte cukor s trochou vody a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Pridajte do nej maslo a zamiešajte. Touto polevou buchty prelejte.
- Vaše rýchle kysnuté buchty so slivkami sú hotové. Nechajte si chutiť!

Buchtu nemusíte vyrábať iba zo sliviek. Vyskúšajte tiež recept na grófčiny rezy z jabĺk .
Výborný recept na slivkovú buchtu s tvarohom
Chutná, jemná a nadýchaná buchta, posypaná výbornou posýpkou. Tomuto receptu jednoducho neodoláte!
Ingrediencie
Cesto:
- 480 g múky
- 200 ml mlieka
- 50 ml vody
- 1 polievková lyžica cukru
- 4 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 1 čajová lyžička droždia
- 250 g tvarohu
- 1 vajce
- 3 polievkové lyžice cukru
- 1 ks vanilkového pudingu
Drobenka:
- 4 polievkové lyžice cukru
- 5 polievkových lyžíc múky
- 50 masla (v izbovej teplote)
- rastlinný olej
Postup
- Múku nasypte do misy. Vo vedľajšej miske zmiešajte mlieko s teplou vodou a zmes prilejte k múke.
- Následne pridajte zvyšné ingrediencie (tvaroh ponechajte bokom), všetko premiešajte a uhneťte cesto. To by malo byť mäkké, a nie príliš husté.
- Hotové cesto vložte do misy, vymastenej rastlinným olejom a zakryte potravinovou fóliou. Nechajte odpočívať, na teplom mieste, 50-60 minút.
- Zatiaľ čo cesto odpočíva, pripravte si posýpku.
- Cukor s múkou a maslom zmiešajte a, pomocou rúk, vytvorte drobčeky, ktoré odložte chladiť do chladničky.
- Akonáhle je cesto pripravené, položte ho na dosku, potretú rastlinným olejom a rozdeľte ho na 12 rovnakých kusov (1 ks by mal vážiť približne 70–75 g).
- Zo sliviek odstráňte kôstky a každú slivku rozrežte na 4 rovnomerné kúsky.
- Z každého kúska cesta vyvaľkajte placku s priemerom 12–13 cm a do jej stredu vložte kúsok tvarohu a dve polovice slivky. Takto pokračujte pri všetkých kusoch cesta.
- Okraje placky zdvihnite smerom hore a hornej časti spojte dohromady. Vzniknú vám malé buchtičky.
- Buchtičky vložte do pekáča, vymasteného olejom a zakryte čistou utierkou. Nechajte stáť 10-15 minút.
- Následne všetko zasypte posýpkou, ktorú máte pripravenú v chladničke.
- Pečte, v predhriatej rúre, na 180 ° C, a to po dobu 30-35 minút. Po upečení všetko vyberte a prekryte potravinovou fóliou. Nechajte zakryté 10 minút.
- Následne fóliu odstráňte, slivkové buchty s tvarohom nechajte, na chladiacom rošte, vychladnúť a podávajte.

Chutí vám drobenka? Pripravte si ďalšie recepty na posýpkové koláče .
Maková buchta so slivkami
Tento recept je výnimočný tým, že obsahuje nielen výborné slivky, ale aj sladučkú chuť marcipánu.
Pusťte sa do prípravy!
Ingrediencie
Cesto:
- 500 g múky
- 1 čajová lyžička soli
- 250 ml mlieka (vlažného)
- 7 g droždia
- 70–80 g cukru
- 1 vajce
- 80 g masla (zmäkčeného)
- 3 kvapky mandľového extraktu
Náplň z maku a marcipánu:
- 200 g mletého maku
- ½ čajovej lyžičky škorice
- 100 g masla (rozpusteného)
- 2 polievkové lyžice rumu
- 100 g cukru
- 2 veľké vajcia + 1 vaječný žĺtok
- 150 – 200 g marcipánu
- 7 sliviek (vykôstkovaných a nakrájaných na malé kúsky)
- 1 vajce (rozšľahané so štipkou soli a štipkou cukru)
Rumová poleva:
- 150 g práškového cukru
- 1 polievková lyžica mlieka
- 2 polievkové lyžice rumu
- 1 kvapka mandľového extraktu
Postup
Cesto:
- V mise zmiešajte múku so soľou.
- Zahrejte mlieko, aby bolo vlažné, pridajte cukor, droždie, vajcia a mandľový extrakt. Všetko premiešajte.
- Túto zmes pridajte do múky a uhneťte cesto.
- Po kúskoch pridajte maslo a hneťte ďalších 5–7 minút. Môžete použiť hnetací prístroj.
- Cesto by malo byť mäkké, hladké a pružné.
- Cesto vytvarujte do tvaru gule, potrite trochou oleja a nechajte kysnúť v, mierne naolejovanej, zakrytej miske. Veľkosť cesta by sa mala zdvojnásobiť.
- Ak máte čas, môžete zakrytú misku, cez noc, uložiť do chladničky.
Náplň z maku a marcipánu:
- V miske zmiešajte jemne mletý mak, škoricu, rozpustené maslo, cukor a rum.
- Marcipán nakrájajte na kúsočky a pridajte vajcia. Pomocou mixéra vyšľahajte do hladka. Pokiaľ je marcipán príliš hustý, pridajte ďalší žĺtok.
- Akonáhle cesto vykysne, vyvaľkajte ho do veľkého obdĺžnika a natrite naň makovo-marcipánovú náplň.
- Celý povrch posypte slivkami a stočte do rolky.
- Zúbkovaným nožom nakrájajte rolku na 12 kusov a vložte na pripravený plech, vyložený papierom na pečenie, narezanou stranou dole.
- Zakryte a nechajte odpočívať 35 minút.
- Teraz vložte do rúry, predhriatej na 180 °C a pečte 30–35 minút, kým nie sú makovo-slivkové buchtičky hotové.

Liata buchta so slivkami
Tento výborný pokrm je hotový iba za polhodinu a chutí naozaj výborne!
Dezert podávajte teplý a posypaný práškovým cukrom.
Ingrediencie
- 250 g múky
- 16 g čerstvého droždia
- 100–150 ml mlieka (vlažného)
- 1 vajce
- 30 g cukru
- 35 g rozpusteného masla
- 1 štipka soli
- 4–5 sliviek (vykôstkovaných a rozkrojených na polovicu alebo na štvrtky)
- 8 ks kockového cukru
Postup
- Múku preosejte do misky a uprostred nej urobte jamku.
- Zmiešajte droždie s 2 lyžicami teplého mlieka. Akonáhle sa droždie rozpustí, nalejte zmes do jamky v múke. Zakryte otvor múkou a nechajte stáť 10–15 minút.
- Do múky pridajte zvyšné prísady (okrem sliviek a kockového cukru a vypracujte hladké cesto.
- Zakryte misku a nechajte cesto 1–2 hodiny odpočívať na teplom mieste, kým sa jeho veľkosť nezdvojnásobí.
- Potom hneťte a nechajte niekoľko minút znova odpočívať, aby sa cesto uvoľnilo.
- Cesto rozdeľte na 8 rovnakých kusov az každého kusu vytvarujte guľôčku.
- Každú guľôčku vyvaľkajte a doprostred vložte kocku cukru a rozkrájané štvrtky sliviek. Následne cesto zložte – vytvoríte tak malý balíček.
- Balíčky, so zloženou časťou smerujúcou dole, umiestnite na plech, vyložený papierom na pečenie a naposledy všetko nechajte odpočívať po dobu 30 minút.
- Predhrejte rúru na 180 °C a každú buchtu potrite rozpusteným maslom. Pečte 25–30 minút, kým povrch mierne nezhnedne.
- Hotový pokrm vyberte z rúry a posypte práškovým cukrom. Môžete ihneď podávať.
- Ak chcete pokrm ešte viac ozvláštniť, pridajte posypku. Výborne totiž chutí slivková buchta s posýpkou. Návod na jej prípravu nájdete v jednom z receptov vyššie.

Vyskúšajte aj recept na liaty perník , ktorý je hotový, jedna dve.
Črepníková buchta so slivkami
Už žiadne váženie na kuchynskej váhe! Na prípravu tohto pokrmu vám budú stačiť iba ingrediencie a jeden hrnček.
Ingrediencie
- 2 šálky múky
- 2 čajové lyžičky prášku na pečenie
- ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
- ½ šálky cukru
- 2 vajcia
- ½ šálky olivového oleja
- 1 šálka jogurtu (ak sa rozhodnete použiť grécky jogurt, pridajte 1 polievkovú lyžicu mlieka alebo cmar na zriedenie)
- 8 malých sliviek alebo 6 stredne veľkých
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Múku, prášok do pečiva a sódu zmiešajte vo veľkej mise. Pridajte aj cukor.
- V samostatnej miske zmiešajte vyšľahané vajcia, olivový olej a jogurt. Pomocou metličky miešajte, kým sa ingrediencie neprepoja.
- Túto zmes nalejte do misy so suchými ingredienciami.
- Pomaly primiešajte jogurtovú zmes a zamiešajte.
- Do cesta vmiešajte slivky a nalejte ho do formy na muffiny.
- Pečte 18–20 minút.
- Hotové hrnčekové buchty so slivkami posypte cukrom a podávajte.

Neradi pri varení odvažujete? Šálky môžete použiť aj v ďalších receptoch na hrnčekové múčniky .
Objavte podobné tipy
Nadýchaný slivkový koláč
Tento koláč má perfektne vyváženú sladkú chuť a je zaujímavý tým, že obsahuje nielen slivky, ale aj mix malín, černíc a čučoriedok. Ide tak o najlepší dezert, ktorý je možné pripravovať v lete z domácich surovín.
Ingrediencie
Cesto:
- ½ šálky ľadovej vody
- 1 čajová lyžička jablčného octu
- 1 a ¾ šálky + 2 polievkové lyžice múky
- 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu
- 1 čajová lyžička soli
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 12 polievkové lyžice nesoleného masla (veľmi studeného a nakrájaného na kocky)
Náplň:
- 6 vrchovatých šálok čerstvých bobúľ (maliny, černice, čučoriedky – voliteľné)
- 6 malých sliviek (vykôstkovaných a nakrájaných na plátky)
- ¼ šálky citrónovej šťavy
- ¾ šálky + 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
- ¼ šálky tapioky
- 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu
- 1 čajová lyžička soli
- ¼ šálky medu
- 1 polievková lyžica citrónovej kôry
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- ½ šálky kvalitného ovocného džemu
- 1 veľké vajcia
Postup
Cesto:
- V miske zmiešajte vodu a jablkový ocot. Vložte do chladničky, pokiaľ nebudete zmes potrebovať.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, kukuričný škrob, soľ a cukor. Pridajte kocky studeného masla a zamiešajte.
- Pomaly pridávajte studenú vodu s octom a miešajte, kým nevznikne vlhké cesto.
- Cesto opatrne preložte na ľahko pomúčenú dosku, vytvorte z neho guľu a zabaľte ho do potravinovej fólie. Nechajte odpočívať 1 hodinu.
- 10 minút predtým, než budete cesto valcovať, ho vytiahnite z chladničky. Ak by ste s ním pracovali skôr, mohlo by popraskať.
- Cesto vyvaľkajte do strán a umiestnite ho do formy na pečenie. Nalepte ho aj po stranách formy a dno prepichajte vidličkou.
Náplň:
- Ovocie umyte a vložte do veľkej misy, spoločne s nakrájanými slivkami. Premiešajte s polovicou šálky cukru a citrónovou šťavou.
- Túto zmes dajte do sitka a ten položte na misu. Nechajte stáť 3 hodiny – začne sa uvoľňovať šťava. Ovocie môžete občas jemne premiešať.
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Cedník s ovocím vyberte a ovocnú šťavu, ktorá vytiekla, nalejte do panvice. Ovocie vysypte do misky a odložte ju bokom.
- Pomocou mlynčeka rozdrvte tapioku na prášok. Do panvice s ovocnou šťavou vsypte tapioku, zvyšný cukor, kukuričný škrob, soľ, med a citrónovú kôru. Intenzívne šľahajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Panvicu vložte na sporák a zapnite ho na strednú teplotu.
- Varte, za stáleho miešania, po dobu 5 minút, kým zmes nezačne hustnúť. Následne odoberte z tepla a vmiešajte vanilku.
- Do panvice pridajte ovocie a jemne premiešajte.
- Cesto vo forme nakrájajte na tenké pásiky a dno potrite džemom.
- Nalejte na cesto ovocnú zmes a prekryte ju pásikmi zo strán – najprv v jednom smere a potom v druhom tak, aby sa prekrížili a uzavreli koláč na povrchu.
- V malej miske rozšľahajte vajcia s 1 lyžicou studenej vody. Touto vaječnou zmesou pretrite povrch koláča a posypte ho 2–3 lyžicami cukru.
- Vložte do predhriatej rúry a pečte 30 minút. Po tejto dobe znížte teplotu na 190 °C a pečte ďalších 30–40 minút.
- Pred podávaním nechajte koláč úplne vychladnúť na chladiacom rošte – asi 4 až 6 hodín.

Koláče nemusia byť iba sladké. Vyskúšajte recept na slaný koláč so syrom .
Zdravý črepníkový slivkový koláč s posýpkou z vločiek
Tento lahodný zdravý pokrm je skvelý, pokiaľ máte chuť na sladké, ale snažíte sa žiť zdravo.
Recept je navyše vegánsky a neobsahuje múku, ani rafinovaný cukor.
Ingrediencie
Krusta:
- 1 a ⅓ šálky ovsených vločiek
- 6 polievkových lyžíc kokosového oleja
- 4 polievkové lyžice vody
- ⅓ šálky vlašských orechov
- 1 polievková lyžica škorice
- ⅓ šálky datlí (vopred namočených)
Náplň:
- 1,5 šálky sliviek (vykôstkovaných, nakrájaných)
- 1 čajová lyžička kokosového oleja
Postup
- Datle namočte aspoň na 20–30 minút do vody.
- Umyte slivky, vykôstkujte ich a nakrájajte.
- Na panvici rozohrejte kokosový olej a slivky orestujte. Prikryte vekom a varte 5–10 minút do mäkka. Následne vypnite a nechajte vychladnúť.
- Teraz si vyrobte krustu.
- Rozdrvte ovsené vločky a vytvorte z nich múku. Dajte ju do kuchynského robota a pridajte aj zvyšok ingrediencií, vrátane namočených datlí. Spracujte, kým nevznikne pevné cesto, ktoré je drobivé, ale drží pohromade.
- ¼ cesta odložte nabok.
- Pripravte si plech na pečenie, vyložený papierom na pečenie.
- Vložte na plech krustu a na ňu rozotrite slivkovú náplň.
- Potom z cesta, ktoré ste si odložili bokom, vytvorte omrvinky a slivky nimi posypte.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C. Že je koláč hotový, spoznáte, keď farba mrvenky dostane zlatohnedú farbu.
- Po upečení nechajte mierne vychladnúť a rozkrojte na 8 kusov.
- Váš posýpkový slivkový koláč, plný zdravých ingrediencií, je hotový.

Dostali ste chuť na vločky? Potom vyskúšajte aj ďalšie výborné recepty z ovsených vločiek .
Francúzsky slivkový koláč
Máte radi medzinárodnú kuchyňu?
Potom vyskúšajte tento výborný francúzsky recept, ktorý je zdravý, vďaka vhodným ingredienciám a minimu cukru.
Ingrediencie
Cesto:
- 1 šálka bielej múky
- 1 šálka špaldovej múky
- ½ šálky bio masla (nakrájaného na malé kúsky)
- 3 polievkové lyžice organického trstinového cukru
- 1 bio vajcia
- 2 polievkové lyžice filtrovanej vody
Krémová náplň:
- 1 bio vajcia
- ¼ šálky organického trstinového cukru
- ¼ šálky organického masla (rozpusteného)
- ⅓ šálky mandlí (rozmixovaných v mlynčeku)
- ⅓ šálky mandľového masla
Ovocná náplň:
- 450 g sliviek (vykôstkovaných, nakrájaných)
- 2 čajové lyžičky organického trstinového cukru
Postup
- Pripravte si cesto tak, že rozšľaháte múku a cukor vo veľkej mise. Pridajte kocky studeného masla a premiešajte.
- V malej miske rozšľahajte vajcia a primiešajte vodu. Všetko pridajte do zmesi s múkou.
- Pomocou rúk premiešajte a vytvorte cesto. Vytvorte z neho guľu, zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte odpočinúť 10 minút, ale nie viac ako 30 minút – bolo by potom náročné ho vyváľať.
- Umyte slivky, rozkrojte ich na polovicu a vyberte z nich kôstky. Následne rozrežte slivky na štvrtiny. Slivky vložte do misky a posypte ich 1–2 lyžicami cukru. Premiešajte.
- Vyberte cesto z chladničky a, na pomúčenej doske, ho vyvaľkajte smerom od stredu von.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Vyvaľkané cesto zložte na polovicu a potom znova na polovicu. Jemne ho zdvihnite a vložte do formy na koláče.
- Cesto opatrne zatlačte na dno formy a po jej stranách.
- Vidličkou dno cesta prepichnite a vložte do rúry. Pečte 10 minút.
- V mlynčeku rozdrvte mandle.
- V miske zmiešajte všetky ingrediencie do krémovej náplne a zmiešajte s mandľami.
- Cesto vyberte z rúry a nalejte naň zmes vajec a mandlí. Pridajte vrstvu sliviek a posypte cukrom.
- Pečte ďalších 35-45 minút, kým nebude kôrka po stranách zlatohnedá.
- Podávať môžete teplé alebo studené. Pokrm môžete doplniť aj porciou vanilkovej zmrzliny v bio kvalite.

Pripravte si domácu zmrzlinu podľa vlastnej chuti.
Črepníkový slivkový koláč s posýpkou
Výborná chrumkavá drobenka ak tomu lahodné slivky?
To robí tento recept skutočne neodolateľným. Pusťte sa do neho!
Ingrediencie
Náplň:
- 6 šálok sliviek (vykôstkovaných a rozkrojených na štvrtky)
- ½ šálky cukru kryštál
- ¼ šálky tapioky
- ¼ čajovej lyžičky mletej škorice
- ¼ čajovej lyžičky mletého kardamómu
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
Poleva:
- ¾ šálky cukru kryštál
- ¾ šálky múky
- ½ čajovej lyžičky mletej škorice
- 5 polievkových lyžíc masla (nakrájaného na kocky)
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Pripravte si cesto podľa toho, ako ste zvyknutí. Inšpirovať sa môžete niektorým z návodov pri vyššie spomenutých receptoch.
- Do formy na koláč cesto rozprestrite (nezabudnite ho rozprestrieť aj po stranách) a jeho dno prepichnite vidličkou.
- Teraz si pripravte náplň.
- Vo veľkej mise zmiešajte slivky, cukor, tapioku, škoricu, kardamóm a citrónovú šťavu. Všetko nalejte do pripravenej formy s cestom a vložte do chladničky.
- V strednej miske zmiešajte cukor, múku, škoricu a maslo. Všetko, pomocou rúk, premiešajte, kým nedostanete drobivú zmes. Tou následne posypte ovocnú zmes, ktorú už máte v chladničke. Znovu všetko vložte do chladničky, a to na 10 minút.
- Po tejto dobe vložte do rúry a pečte 15 minút.
- Následne znížte teplotu na 180 °C a pečte 40–50 minút.
- Pred podávaním nechajte posýpkový koláč so slivkami vychladnúť na chladiacom rošte. Náplň vo vnútri tak nebude až príliš tekutá.
- Nakrájajte a nechajte si chutiť.

K týmto buchtám a koláčom sa hodí nadýchaná káva. Pripraviť si ju môžete napríklad v jednom z kávovarov na kapsule z našej recenzie . Zaujal by vás nejaký?
Prečo jesť slivky
Slivky majú niekoľko zdravotných výhod. Prečo ich teda do svojho jedálnička nezahrnúť, napríklad práve v podobe sladkého dezertu.
O aké výhody sa jedná?
- Obsahujú mnoho živín. Konkrétne vitamín A, vitamín C, vitamín K, draslík, meď a mangán.
- Sú bohaté na antioxidanty.
- Zmierňujú zápchu.
- Pomáhajú znižovať krvný cukor.
- Pomáhajú posilňovať zdravie kostí.
- Majú pozitívne účinky na zdravie srdca.
- Pomáhajú pri chudnutí, pretože zasýtia a majú minimum kalórií.
Užite si jednoduchú prípravu skvelých receptov na slivkové buchty a nechajte si chutiť!