Lenivé nedeľné popoludnie si hovorí o zákusok ku kávičke?
Mám pre vás inšpiráciu na buchtu, ktorá je stará snáď ako Česko samo!
Neviete aká je najlepšia bábovka?
Poďme sa pozrieť na 8 najlepších receptov!
Tvarohová bábovka recept
INGREDIENCIA
- 250 g masla
- 250 g cukru
- 4 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- 250 g mäkkého tvarohu
- 250 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
POSTUP
- Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a žĺtkami.
- Pridáme tvaroh a premiešame.
- Prisypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- Opatrne vmiešame ušľahaný sneh
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 ºC 40-50 minút.

Pravá hrnčeková bábovka
INGREDIENCIA
- 2 ks vajec
- 1/3 hrnčeka oleja
- 1/2 hrnčeka mlieka
- 1 vanilkový cukor
- 1 hrnček cukru
- 1 a pol hrnčeka polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
POSTUP
- Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a žĺtkami.
- Pridáme múku preosiatu a premiešanú s kypriacim práškom.
- Všetko zmiešame v hladké polotekuté cesto, vlejeme do formy a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 ° C asi 40 minút.

Šľahačková bábovka
INGREDIENCIA
- téglik 33% smotany
- 250 g cukru
- 300 g hladkej múky
- 3 vajcia
- 1 prášok do pečiva
POSTUP
- Do misy nalejeme smotanu, pridáme žĺtky.
- Z bielkov vyšľaháme sneh.
- Do cesta pridáme cukor a múku s práškom do pečiva.
- Vyšľaháme, nakoniec pridáme sneh.
- Bábovku pečieme pri 180 º C asi 30 minút.
- Servírujeme posypané práškovým cukrom.

Orechová bábovka
INGREDIENCIA
- 1 hrnček hladkej múky
- 1 hrnček práškového cukru
- 2 vajcia
- 1 hrnček mletých vlašských orechov
- 1/2 hrnčeka mlieka
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1 prášok do pečiva
- 1/2 hrnčeka kandizovaného ovocia
POSTUP
- Z bielkov vyšľaháme sneh.
- Do misy dáme cukor a žĺtky a vyšľaháme do peny. Potom múku s práškom do pečiva.
- Vyšľaháme, pridáme orechy a kandizované ovocie a nakoniec sneh.
- Bábovku pečieme pri 180 ºC asi 35 minút.
- Servírujeme s čiapkou šľahačky.

Objavte podobné tipy
Banánová bábovka recept
INGREDIENCIA
- 2 ks vajec
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1 vanilkový cukor
- 1 hrnček cukru
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 3 banány
- citrónová šťava
POSTUP
- V mise roztlačíme banány a zalejeme citrónovou šťavou, aby nestratili farbu.
- Vedľa si ušľaháme žĺtky s cukrom a olejom do peny.
- Do vajec vmiešame múkou s práškom.
- Potom pridáme banány a sneh z bielkov. Premiešame, vlejeme do formy.
- Do cesta môžeme voľne vložiť niekoľko plátkov banánu potretých citrónovou šťavou – na okrasu.
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 ° C asi pol hodiny, potom skontrolujeme špachtľou.
- Servírujeme posypané práškovým cukrom.

Jogurtová bábovka recept
INGREDIENCIA
- 400 g polohrubej múky
- 200 g cukru kryštál
- 2 lyžice rastlinného olej
- 3 vajcia
- 1 veľký biely jogurt (300 g)
- prášok do pečiva
- vanilkový cukor
POSTUP
- Žĺtky rozšľaháme s kryštálovým a vanilínovým cukrom, pridáme olej, vodu a jogurt.
- Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a na záver sneh z bielkov.
- Nalejeme do formy.
- Pečieme pri 180 ° C asi 45 minút.
- Servírujeme posypané práškovým cukrom, dozdobíme ovocím.

Cuketová bábovka
INGREDIENCIA
- 250 g cukety (hrubo nastrúhané alebo nakrájané)
- citrónová šťava
- 200 g cukru krupica
- 1 vanilkový cukor
- 130 g masla
- 2 vajcia
- 300 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
POSTUP
- Cuketu zmiešame s citrónovou šťavou.
- Pridáme žĺtky vyšľahané s cukrom a vanilkovým cukrom, vlažné maslo, múku a prášok do pečiva.
- Vmiešame sneh.
- Všetko premiešame a cesto vlejeme do formy.
- Dáme piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov dozlatista, vyskúšame špajľou.

Bábovka dvoch farieb
Pripravte si k popoludňajšej káve lahodný dezert. Príprava je jednoduchá a môžete ju bez obáv zveriť komukoľvek.
INGREDIENCIA
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 hrnček mlieka
- 1/2 hrnčeka oleja
- 3/4 hrnčeka cukru krupica
- 2 vajcia
- 1 prášok do pečiva
- kakao
POSTUP
- Rozohrejeme rúru na 180 °C.
- Všetky sypké suroviny zmiešame v mise (s výnimkou kakaa).
- Pridáme tekuté suroviny a vypracujeme do hladkého cesta.
- Polovicu cesta oddelíme a vmiešame kakao.
- Do formy na bábovku nalejeme najskôr svetlé cesto, potom cesto tmavé.
- Pečieme vo vyhriatej rúre približne 45 minút.

Iný kraj – iný recept na bábovky
Bábovka sa pečie z ciest:
- kysnutých
- trených
- piškótových
Ak zostaneme v Čechách a na Morave, tak zistíme, že receptov na bábovku je nepreberne – od desiatky rokov starých klasických z väčšieho počtu vajec, masla a cukru až po dnešné odľahčené bábovky, kde tuk je nahradzovaný tvarohom alebo jogurtom , znižuje sa objem použitého cukru a pridáva sa ovocie alebo iné ingrediencie.
Múku používame:
- polohrubú
- polohrubú a hladkú
- časť múky môžeme nahradiť solamylom
- časť nahradená pudingovým práškom
Aj keď je občas v recepte popísaná príprava z celých vajec, vždy je lepšie utrieť zvlášť žĺtky s cukrom a tukom , pridať mlieko alebo inú tekutinu az bielkov ušľahať sneh, ktorý sa až nakoniec striedavo spolu s múkou, ktorú sme prosili s kypriacim práškom, pridáva ľahkým obracaním do cesta, aby sme nenarušili štruktúru získanú šľahaním.
Ešte pred snehom pridávame vybrané ingrediencie: orechy, hrozienka, ovocie, vynikajúca je kakaová bábovka s nastrúhanou alebo nalámanou čokoládou.
Pečieme pri 180 ° C asi 40 minút až 1 hodinu – to závisí od veľkosti formy.
Či je bábovka dostatočne prepečená zistíme tak, že vpichneme pri strede drevenú špajľu . Ak je špajľa suchá, je bábovka upečená, ak zostáva na nej ešte trochu cesta, pečieme ďalej.
Ak je bábovka zvrchu už príliš tmavá , zakryjeme povrch alobalom . Upečenú bábovku vyklopíme najlepšie na drôtenú mriežku, aby odspodu nevlhla.
Upečenú bábovku môžeme potrieť polevou:
- citrónovú
- pomarančovú
- rumovú
- kakaovú
- čokoládovú
K bábovke sa hodí teplý nápoj, ako napríklad kakao. Pokiaľ však máte viac času, skúste si urobiť jeden z mliečnych koktailov , o ktorých tiež píšeme na webe.
Alebo treba už spomínané kávičku. Mrknite, ako sa pripravuje v kávovaroch Siemens .
Podarilo sa? A ktorá bábovka je vášmu srdcu najbližšia? Napíšte nám do komentárov.