Vychutnajte si recepty z zeleru v 10 rôznych variantoch, ktoré vás ohromia! Ktorá bude tá vaša TOP?

Všetci poznáme zeler v kuchyni predovšetkým ako základ na polievku spolu s ďalšou koreňovou zeleninou.

Je to škoda, pretože jeho potenciál je oveľa väčší!

Preto sme si pre vás pripravili 10 luxusných receptov s zelerom v hlavnej úlohe tak, ako ho pravdepodobne nepoznáte.

Či už sa rozhodnete pre jeho nakladanú, pečenú alebo vyprážanú verziu, rozhodne si pochutnáte.

Tak dosť rečí a poďme na to!

Zelerová polievka s krutónmi

Jemná polievka z zeleru vás príjemne zahreje po celom dni a ešte si pochutnáte. Slaninka a krutóny jej dodávajú ten správny šmrnc.

Ingrediencie

  • 1/2 zeleru
  • 1 cibuľa
  • 800 ml kuracieho vývaru
  • 3 klinčeky
  • 3 bobkové listy
  • soľ, korenie
  • 3 plátky toastového chleba
  • 3 strúčiky cesnaku
  • slanina
  • 150 ml 12% smotany
  • petržlenová vňať na posypanie

Postup

  1. Olúpte zeler a nakrájajte ho na väčšie kúsky.
  2. Olúpte cibuľu a 1 strúčik cesnaku a nakrájajte nahrubo.
  3. 2 strúčiky cesnaku nakrájajte na polovice a dajte bokom.
  4. Slaninu nakrájajte nahrubo a dajte do hrnca rozohriať.
  5. Až slanina pustí tuk, pridajte napolené strúčiky cesnaku.
  6. Časť tuku z kastrólika si odlejte bokom.
  7. Rozpustenú slaninu s cesnakom nalejte na strednú panvicu, dajte na ňu osmažiť cibuľku a nasekaný strúčik cesnaku.
  8. Po pár minútach pridajte zeler a potom ešte klinčeky a bobkový list.
  9. Zalejte vývarom a priveďte do varu.
  10. Po 10 minútach vyberte klinčeky a bobkové listy.
  11. Medzitým si pripravte krutóny.
  12. Nakrájajte toastový chlieb na menšie kocky a opražte ich na panvici na odloženom tuku zo slaniny.
  13. Krutóny by mali byť chrumkavé a mať zlatistú farbu.
  14. Polievku varte do zmäknutia zeleru, ak chcete, aby zelerová polievka bola hladká, môžete ju rozmixovať tyčovým mixérom.
  15. Prilejte smotanu, okoreňte a osoľte.
  16. Soľte jemne, slanina sama o sebe je dosť slaná.
  17. Servírujte s krutónmi, posekanou petržlenovou vňaťou a môžete trochu poliať slaninovým tukom.
Krémová zeleninová polievka so slaninou a krutónmi, ozdobená čerstvou petržlenovou vňaťou, servírovaná v hlbokom tanieri s vedľa položenú lyžicu.
www.ohmydish.com

Máme pre vás aj ďalšie recepty na polievky z zeleru buľvového, ale aj řapíkatého. Ktorú ochutnáte?

Pyré z zeleru a pečeného cesnaku

Ľahko sladkastý zeler sa v tomto recepte skvele dopĺňa s voňavým pečeným cesnakom. Je to úžasná vegetariánska príloha, ktorá je dokonalou alternatívou ku klasickej zemiakovej kaši. Presvedčte sa sami!

Ingrediencie

  • 2 hlavičky cesnaku
  • 1 kg zeleru, olúpaného
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 lyžičky soli
  • 3 lyžice crème fraîche
  • 2 lyžice nasekanej listovej petržlenovej vňate

Postup

  1. Rúru plynovú rúru predhrejte na 200°C, teplovzdušnú na 180°C.
  2. Cesnak položte na veľký plát alobalu a pokvapkajte trochou olivového oleja.
  3. Alobal pevne uzavrite a pečte 1 hodinu.
  4. Otvorte alobal a nechajte cesnak trochu vychladnúť, potom ho rozkrojte napoly a vytlačte dužinu.
  5. Šupky vyhoďte.
  6. Zeler olúpte, nakrájajte na malé kúsky a vložte do hrnca so studenou osolenou vodou.
  7. Prikryte, priveďte do varu a varte asi 30 minút, kým sa neuvarí.
  8. Dobre sceďte a potom vráťte na rozpálený hrniec, aby ste vysušili prípadnú tekutinu.
  9. To je dôležité, pretože inak bude zmes príliš tekutá.
  10. Uistite sa, že varený zeler je úplne suchý.
  11. Dajte ho do kuchynského robota s cesnakovou dužinou, olivovým olejom, soľou a crème fraîche.
  12. Rozmixujte do hladkého pyré a podávajte horúce, ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou.
Zeleninové pyré servírované v miske s čerstvou petržlenovou vňaťou s vedľa položenou lyžicou.
www.realfood.tesco.com

Zelerové rezne

Tento vynikajúci rezeň z zeleru je skvelou vegetariánskou alternatívou ku klasickému bravčovému alebo teľaciemu rezňu. Podávajte ho na obed či večeru s ľubovoľným šalátom podľa vášho výberu.

Ingrediencie

  • asi 1 kg zeleru
  • 3 vajcia
  • trochu mlieka
  • domáca strúhanka
  • rastlinný olej, margarín alebo masť na vyprážanie

Postup

  1. Odstráňte šupku zeleru škrabkou alebo ostrým nožom a nakrájajte ho na asi 1 cm plátky, nie silnejšie, pretože čím tenší zeler nakrájate, tým lepšie a rýchlejšie sa rezeň prepečie.
  2. V prípade, že použijete silné plátky, je veľká šanca, že rezeň bude nedopečený.
  3. Nasypte strúhanku na veľký tanier.
  4. Potom rozklepnite vajcia do misy, pridajte štipku mlieka a šľahajte, kým sa nespoja.
  5. Na panvici na strednom plameni zahrejte rastlinný olej alebo margarín.
  6. Nepotrebujete veľké množstvo oleja, stačí vám iba na pokrytie dna panvice.
  7. Medzitým obaľte zeler vo vajci a potom v strúhanke.
  8. Plátky zeleru jednoducho po jednom namáčajte do zmesi vajcia a mlieka, obaľujte všetky strany.
  9. Rukami zdvihnite zeler obalený mliekom a ponorte ho do strúhanky, opäť obaľte všetky strany.
  10. Ešte raz namočte do zmesi vajec a mlieka a druhýkrát obaľte strúhankou.
  11. Obalené plátky zeleru položte na ďalší tanier, aby ste striasli prebytočnú strúhanku, a potom ihneď smažte (asi 5 minút z každej strany) dozlatista.
  12. Vyberte rezeň z panvice a podávajte s ľubovoľnými šalátovými prílohami, od zemiakového šalátu až po zelený šalát.
  13. Je dôležité, aby ste z plátku citróna vytlačili citrónovú šťavu a pred podávaním ju pokvapkali rezeň.
Vyprážané zeleninové rezne ozdobené plátkami citróna.
www.esterkocht.com

Inšpirujte sa aj našimi receptami na zemiakové rezne alias netradičný avšak výborný pokrm!

Pečený a nakladaný zeler so sweet chilli dresingom

Hviezdou tohto receptu je ako inak ako zeler, tentoraz dokonca v dvoch podobách – pečený a nakladaný. V kombinácii so sladko-pálivou zálievkou sa jedná o neuveriteľný chuťový orgazmus, na ktorý len tak nezabudnete!

Ingrediencie

Na pečený zeler:

  • 900 g zeleru (jeden veľký, zbavený chlpatých koreňov (netreba lúpať) a vydrhutý
  • 60 ml olivového oleja
  • 2 jarné cibuľky nakrájané našikmo a najemno, na podávanie
  • 5 g natrhaných lístkov thajskej bazalky na podávanie
  • vločková morská soľ

Na nakladaný zeler:

  • 500 g zeleru (jeden stredný) orezaný, olúpaný a nakrájaný na tenké, 6 cm dlhé tyčinky
  • 3 stopky stopkového zeleru nakrájané na tenké 6 cm dlhé tyčinky
  • 2 strúčiky cesnaku so šupkou, rozdrvené stranou noža
  • 3 limetky (jemne ohoľte šupku, aby ste získali 6 prúžkov, potom odšťavnite, aby ste získali asi 60 ml šťavy)
  • 150 ml ryžového octu

Na sweet chilli dresing:

  • 120 ml slnečnicového oleja
  • 5 strúčikov cesnaku nakrájaných na veľmi jemné plátky
  • 3 červené čili papričky nakrájané nadrobno na kolieska
  • 2 celé badiány
  • 1,5 lyžice bielych alebo čiernych sezamových semienok alebo zmes oboch, dobre opečených
  • 2,5 lyžice javorového sirupu
  • 1 lyžica ryžového octu
  • 60 ml sójovej omáčky
  • 2 lyžice pažítky nasekané nadrobno

Postup

  1. Rúru predhrejte na horúcovzduch na 170 °C.
  2. Zeler asi 40x prepichajte vidličkou a položte na plech vyložený papierom na pečenie.
  3. Zmiešajte olej a jeden a pol lyžičky soli a zeler bohato potrite olejovou zmesou.
  4. Pečte minimálne dve a štvrť hodiny alebo až dve a trištvrte hodiny, v závislosti od veľkosti vášho zeleru, podlievajte každých zhruba 20 minút, kým zeler nezhnedne a nezmäkne.
  5. Nechajte 15 minút odpočinúť, potom nakrájajte na osem klínkov, každú reznú stranu potrite olejom a karamelom, ktorý zostal na plechu.
  6. Všetky ingrediencie na nakladaný zeler zmiešajte vo veľkej mise s 20 g soli a odstavte aspoň na dve hodiny a občas zamiešajte, zatiaľ čo budete pripravovať zvyšok pokrmu.
  7. Olej na dresing rozohrejte v malom hrnci.
  8. Akonáhle je horúci, pridajte cesnak, chilli papričky a badián a opekajte dve až dve a pol minúty za stáleho miešania, kým nie je cesnak chrumkavý a svetlo zlatistý.
  9. Preceďte cez sito umiestnené na hornej časti malej žiaruvzdornej misky, do ktorej vytečie olej.
  10. Opečené čili papričky a cesnak dajte bokom.
  11. Odoberte 80 ml aromatického oleja a nechajte si ho na iný recept.
  12. Zvyšných 40 ml oleja zmiešajte so všetkými zvyšnými ingredienciami na dresing.
  13. Rúru predhrejte na horkovzuch na 200 °C.
  14. Opečené mesiačiky zeleru položte reznou stranou nahor na plech vyložený papierom na pečenie.
  15. Uistite sa, že sú stále potreté olejom a karamelom, a ak nie, potrite olivovým olejom a trochou javorového sirupu alebo medu.
  16. Pečte 20 minút alebo do zlatohneda.
  17. Klinky rozložte na veľký tanier a posypte trochou vločkovej soli.
  18. Do dresingu pridajte osmažené chilli a cesnak a po lyžiciach natrite na zeler dookola.
  19. Navrch dajte 200 g nakladanej zelerovej zmesi bez nálevu, cesnaku a limetkovej šupky.
  20. Ozdobte jarnou cibuľkou a thajskou bazalkou a podávajte.
Pečená zelenina ozdobená nakladanou zeleninou so sladkopálivým dresingom, servírovaná na oválnom tanieri.
www.wiselivingmagazine.co.uk

Zelerový dip so špenátom a artičokami

Luxusný dip z zeleru, špenátu, syrov a artičokov vás nadchne nielen svojou chuťou, ale aj textúrou. Nemusíte sa báť ho naservírovať aj tým najnáročnejším hosťom!

Ingrediencie

  • 1 malý zeler, olúpaný a nakrájaný
  • 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžičky soli
  • 400 g srdiečok artičokov (vo vode), scedených a nasekaných
  • 280 g špenátu (čerstvého alebo mrazeného), nakrájaného
  • 4 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
  • 1,5 hrnčeka gréckeho jogurtu
  • 230 g smotanového syra
  • 1/2 šálky strúhanej mozzarelly
  • 1/4 šálky strúhaného parmezánu
  • 1/4 lyžičky sušenej cibule
  • čierne korenie podľa chuti
  • nakrájaná pažítka na ozdobu

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 °C.
  2. Na plech pokrytý papierom na pečenie alebo alobalom pridajte zeler.
  3. Pridajte 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja a dochuťte 1 lyžičkou soli a trochu mletého čierneho korenia.
  4. Premiešajte, aby bol zeler pokrytý olejom a rovnomerne rozprestrite.
  5. Pečte 20 minút, kým zeler na miestach nezhnedne.
  6. Pridajte pečený zeler do pomalého hrnca.
  7. Do pomalého hrnca s ním pridajte zvyšok ingrediencií okrem pažítky.
  8. Premiešajte.
  9. Varte v pomalom hrnci jednu hodinu alebo pri nízkej teplote 2–3 hodiny, kým sa syr úplne nerozpustí.
  10. Hotový dip pridajte do misky a podávajte ozdobené pažítkou a spolu s stopkovým zelerom, mrkvou, paprikou, hráškom alebo inou zeleninou, ktorú máte radi.
  11. Môžete ho dokonca podávať s plátkami citróna.
  12. Užite si to!
Zeleninovo-syrový dip servírovaný v miske a obložený čerstvou zeleninou.
www.emeraldpalate.com

Vyskúšajte naše recepty na vynikajúce prílohové omáčky k mäsu, zelenine či krekrom 10x inak. Vyberie si úplne každý!

Zelerové hranolky

Hranolky sú vďačná príloha, ktorú miluje snáď každý. A čo si ich takto pripraviť v zdravšej verzii z zeleru? Je to lahôdka!

Ingrediencie

  • 1 zeler
  • soľ
  • 2 líce olivového oleja

Postup

  1. Zeler olúpte, nakrájajte na plátky a plátky potom na hranolky.
  2. Do misy dáme olivový olej a soľ a zelerové hranolky a všetko premiešajte.
  3. Pečte na papieri na pečenie pri 180 ° C asi 30 min.
  4. Každých desať minút premiešajte, aby sa nepripaľovali.
  5. Doba pečenia môže byť aj kratšia alebo dlhšia.
  6. Jednoducho akonáhle chytí zeler zlatistú farbu, máte zelerové hranolky hotové.
Chrumkavé zeleninové hranolky posypané soľou a čerstvými bylinkami.
www.christopherjamesclark.com

Šalát z jabĺk a zeleru

Tento jablkovo-celerový šalát je lahodnou zmesou chutí a textúr. Ľahko sa pripravuje, je príjemne chrumkavý, slaný aj sladký a skvele funguje ako príloha, ale aj ako zdravý ľahký obed.

Ingrediencie

  • 100 g olúpaného zeleru
  • ½ veľkého jablka
  • 2 plátky slaniny
  • 2 lyžice tekvicových semienok
  • ¼ šálky nasekanej petržlenovej vňate

Na dresing:

  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžica panenského olivového oleja
  • 1 lyžica orechového oleja
  • ¼ lyžičky dijonskej horčice

Postup

  1. Na dresing najskôr prešľahajte citrónovú šťavu, oleje a horčicu.
  2. Olúpte zeler, odstráňte všetku vonkajšiu vrstvu a všetky tmavé, chlpaté časti.
  3. Jablko olúpte a zbavte jadrovníka.
  4. Oboje nahrubo nastrúhajte a premiešajte s dresingom, aby nezhnedli.
  5. Slaninu opečte, ako chcete (v rúre/na panvici) a nakrájajte na plátky.
  6. Petržlenovú vňať nasekajte nahrubo.
  7. K jablku a zeleru pridajte slaninu, tekvicové semienka a petržlenovú vňať a premiešajte, aby sa všetko dobre spojilo.
  8. Servírujte!
Zeleninovo-ovocný šalát s tekvicovými semienkami a slaninou servírovaný v miske.
www.carolinescooking.com

Vyskúšajte aj ďalšie osviežujúce recepty na šalát z zeleru . Máme pre vás klasické aj úplne nečakané varianty!

Gratinovaný zeler so zemiakmi

Zapekaný zeler so zemiakmi a syrom je pochúťka jednoduchá na prípravu a skvele sa hodí ako príloha napríklad k rybám. To jednoducho musíte ochutnať!

Ingrediencie

  • 1 kg zemiakov, olúpaných a nakrájaných na 1 cm plátky
  • 1 veľký zeler, olúpaný a nakrájaný na 1 cm plátky
  • 1 cibuľa, olúpaná a nakrájaná nadrobno
  • morská soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • 2 strúčiky cesnaku, olúpané a nakrájané nadrobno
  • 75 g syra čedar, strúhaného
  • 600 ml smotany na šľahanie deluxe
  • 1 malý zväzok čerstvej petržlenovej vňate (listy otrhané, stonky nahrubo nasekané)

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200°C.
  2. Zemiaky, zeler a cibuľu dajte do zapekacej misy kameninového typu.
  3. Hojne okoreňte.
  4. Pridajte cesnak, ¾ syra, smotanu a petržlenovú vňať.
  5. Lyžicou všetko premiešajte, aby sa všetky chute spojili.
  6. Posypte extra syrom a pečte v predhriatej rúre po dobu 50 minút.
  7. Posypte listy petržlenovej vňate.
  8. Dobrú chuť!
Gratinovaná zelenina so syrom servírovaná v miske s lyžicou.
www.jamieoliver.com

Zelerové placky

Pripravte si jednoduché a chutné placky z zeleru, ktoré sú vďačnou prílohou, ale aj skvelým samostatným jedlom.

Ingrediencie

  • 1/2 šálky oleja na vyprážanie
  • 1 zeler
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 lyžice múky
  • 1 lyžička soli
  • 1 rozšľahané vajcia

Postup

  1. Zeler a cibuľu nastrúhajte na hrubom strúhadle do väčšej misy.
  2. Pridajte rozšľahané vajcia, soľ a múku.
  3. Umiešajte kompaktné cesto.
  4. Ak je veľmi riedke, pridajte múku.
  5. Z cesta tvarujte menšie placky.
  6. Na väčšej panvici s olejom ich osmažte do chrumkava z oboch strán.
  7. Zelerové placky môžete podávať s majonézou, paradajkovou omáčkou, jogurtovým dipom atď.
  8. Vhodné sú aj ako príloha k mäsovým pokrmom, všade tam, kde by ste inak použili klasické zemiakové placky.
Zeleninové fašírky servírované na tanieri.
www.freshtart.com

Ochutnajte aj naše ďalšie recepty na zelerové placky, fašírky, rezne a burgre!

Pomaly pečený korenený zeler s raitou

Vychutnajte si zeler aj ako samostatné jedlo. Prekvapí vás, aký môže byť chutný, obzvlášť keď ho dobre pripravíte. Inšpirujte sa naším lahodným receptom, ktorý si rozhodne neupečiete iba raz!

Ingrediencie

  • 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 2 lyžice slnečnicového oleja
  • ½ lyžičky mletého koriandra
  • ½ lyžičky mletej kurkumy
  • 1 lyžička čiernej rasce
  • 1 lyžička rímskej rasce
  • 1 celý zeler, asi 900 g – 1 kg

Na servírovanie:

  • 200 g gréckeho jogurtu
  • ½ uhorky, zbavené semienok a nakrájané na kocky
  • kôra a šťava z ½ citróna
  • 1 polievková lyžica nasekanej mäty plus ďalšie lístky na ozdobu
  • štipka drvenej rímskej rasce
  • 4-6 lyžíc mangového chutney

Postup

  1. Rúru predhrejte na 190°C.
  2. V miske zmiešajte prelisovaný cesnak s olejom a korením.
  3. Zeler dobre vydrhnite pod tečúcou vodou a potom osušte – nie je potrebné ho lúpať.
  4. Na pult položte 2 dlhé prúžky alobalu do kríža a doprostred posaďte zeler.
  5. Nalejte na zeler lyžicou korenený olej, potom ho zabaľte do alobalu, dobre utesnite, ale ponechajte trochu miesta namiesto toho, aby ste alobal príliš pevne pritlačili k zeleru.
  6. Vložte do zapekacej formy a dajte do rúry na 2a 1⁄2 hodiny, alebo kým po prepichnutí vidličkou nebude mäkký.
  7. Až budete takmer pripravení na podávanie, zmiešajte v miske jogurt, uhorku, citrónovú kôru a šťavu, mätu a korenie.
  8. Otvorte zeler a nakrájajte na klinky.
  9. Podávajte na nahriatych tanieroch s koreneným olejom z alobalu, spolu s raitou a mangovým chutney as niekoľkými lístkami mäty navyše.
Pečený zeler servírovaný na tanieri s vedľa položenou miskou raity.
www.sainsburysmagazine.co.uk

Hoci sa zeler obvykle pestuje pre svoj koreň, zvyšky rozhodne nevyzahujte – stonky a listy sú síce výraznejšie ako koreň, ale napriek tomu sú chutné. Použite ich napríklad do polievok a vývarov!

A ako vám naše zelerové recepty chutili? Napíšte nám do komenárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.