Chcete trochu uľaviť svojmu žalúdku, ale chuť na vyprážaný rezeň je neutešiteľná?
Potom presne pre vás máme 5 skvelých receptov na zelerové rezne!
Sú ľahké na prípravu, chutné a na mäso si ani nespomeniete.
Vyskúšajte vegánsky variant alebo napríklad plnený syrom a šunkou.
Pochutnáte si!
Vegánske zelerové rezne s holandskou omáčkou a špargľou
Nielen vegáni si pochutnajú na tomto výživnom a výdatnom pokrme! Kombinácia vyprážaného zelerového rezňa, varených zemiakov, bielej špargle a vegánskej holandskej omáčky poteší vaše chuťové bunky, aj keď ste zarytý mäsožravec.
Čo budete potrebovať
- 1 kg šalátových zemiakov
- 1 kg bielej špargle
- 1 lyžica rastlinného masla
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžička čerstvej citrónovej šťavy
- 10 g čerstvej petržlenovej vňate
- 2 porcie holandskej vegánskej omáčky viď nižšie
Na holandskú omáčku:
- 8 lyžíc vegánskeho masla
- 4 lyžice hladkej múky
- 200 ml zeleninového vývaru
- 200 ml vegánskej smotany
- 2 lyžičky horčice
- 2 lyžice bieleho vína
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- soľ
- biele korenie
Na zelerové rezne:
- 1 veľký zeler
- 3 lyžice horčice
- soľ a korenie
- strúhaný muškátový oriešok
- paprika
- 150 g strúhanky
- 150 ml rastlinného mlieka
- 100 g hladkej múky
- rastlinný olej
Postup
- Do hrnca pridajte neolúpané zemiaky, osoľte a nechajte variť cca 10-15 minút alebo do zmäknutia.
- Zlejte vodu a udržujte zemiaky v hrnci teplé (ak chcete, olúpte ich).
- Vo veľkom kastróle priveďte do varu vodu.
- Pridajte 1 lyžicu cukru, 1 lyžicu rastlinného masla a 1 lyžicu čerstvej citrónovej šťavy.
- Špargľa olúpte a ulomte konce.
- Pridajte do hrnca a varte asi 1 minútu.
- Potom znížte plameň a nechajte 10–15 minút variť, kým špargľa nezmäkne.
- Nechajte prikryté v teple.
- V hrnci rozpustite 4 lyžice vegánskeho masla a vmiešajte múku.
- Šľahajte do hladka.
- Za stáleho šľahania pomaly prilievajte zeleninový vývar.
- Priveďte do varu, znížte teplotu a pridajte vegánsku smotanu, 4 lyžice vegánskeho masla, biele víno, horčicu a citrónovú šťavu.
- Dochuťte soľou a korením.
- Omáčku nechajte dusiť cca 5 – 10 minút, kým nezhustne na požadovanú konzistenciu.
- Pred podávaním dochuťte.
- V hrnci priveďte do varu osolenú vodu.
- Zeler olúpte a nakrájajte na asi 1 cm hrubé plátky.
- Do hrnca pridajte plátky zeleru a nechajte asi 5 minút prevariť.
- Plátky by mali byť mäkké, ale nelámať sa na kúsky.
- Plátky zeleru nechajte odkvapkať na utierke a nechajte vychladnúť.
- Každý plátok zeleru z oboch strán potrite horčicou a dobre dochuťte soľou, čiernym korením, paprikou a muškátovým orieškom.
- Jednu misku naplňte múkou, druhou rastlinným mliekom a treťou strúhankou.
- Plátky zeleru obaľte v múke, potom v rastlinnom mlieku a nakoniec v strúhanke.
- V hlbokej panvici rozohrejte veľa rastlinného oleja (cca 1 cm vysoká vrstva).
- Zelerový rezeň opečte z oboch strán dozlatista, potom opatrne vyberte z tuku a nechajte odkvapkať na papierovej utierke
- Zelerový rezeň podávajte so zemiakmi, bielou špargľou a holandskou omáčkou a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Zelerové cordon bleu
Vynikajúce rezne z zeleru so šunkou a syrom si zamiluje celá vaša rodina! Sú rýchle a jednoduché na prípravu a je to skvelý spôsob, ako do detí dostať aj neobľúbenú zeleninu.
Čo budete potrebovať
- cca 600 g zeleru
- soľ a korenie podľa chuti
- 4 plátky šunky
- 4 plátky goudy
- 50 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 100 g strúhanky
- maslo
Postup
- Zeler olúpte a nakrájajte na 8 plátkov hrubých asi 1 cm.
- Plátky zeleru sparte vo vriacej osolenej vode asi 3 minúty, vyberte, opláchnite a osušte.
- Všetky zelerové plátky dochuťte soľou a korením.
- Na každý zo 4 plátkov zeleru položte plátok šunky a syra.
- Navrch položte zvyšné plátky zeleru a zaistite špáradlá.
- Takto vzniknuté „sendviče“ obaľte najskôr v múke, potom v rozšľahaných vajciach a nakoniec v strúhanke.
- Vymažte na rozpálenom masle 2–3 minúty z každej strany dozlatista.
- Nechajte odkvapkať na kuchynskom papieri a podávajte.

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na cordon bleu z rôznych druhov mäsa. Zamilujete sa!
Objavte podobné tipy
Zelerové rezne s omáčkou z nivy a horčice
Vyskúšajte túto úžasnú verziu zelerového rezňa, kedy namiesto klasickej strúhanky použijete rozdrobený celozrnný ražný chlieb. Rezne potom podávajte s lahodnou nivovo-horčičnou omáčkou.
Čo budete potrebovať
Na omáčku:
- 1/4 šálky nivy
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 1 šálka kyslej smotany
- 1/2-1 lyžička kryštálového cukru
- soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti
Na rezne:
- cca 1 kg zeleru
- 3 veľké vajcia
- 1/2 šálky hladkej múky
- 1 a 1/2 šálky rozdrobeného staršieho celozrnného ražného chleba
- 1/4 šálky prepusteného masla
Postup
- Vložte horčicu, nivu a kyslú smotanu do kuchynského robota alebo mixéra
- Mixujte, kým sa všetko nespojí.
- Najprv pridajte 1/2 lyžičky cukru a podľa potreby viac.
- Znovu premiešajte.
- Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Naposledy premiešajte.
- Zoškrabnite zmes do misky, zakryte potravinárskou fóliou a dajte do chladničky.
- Olúpte zeler a nakrájajte ho na centimetrové plátky.
- V hrnci priveďte do varu osolenú vodu.
- Položte vedľa sporáka vrstvu papierových uterákov.
- Do hrnca s vriacou vodou pridajte plátky zeleru a varte 15 minút.
- Preložte zeler z hrnca na papierovú utierku, aby odkvapkal.
- Rozklepnite vajcia a nalejte ich na plochý tanier.
- Múku rozprestrite na ďalší plochý tanier.
- Na tretí plát rozprestrite posýpku z ražného chleba.
- Plátky zeleru z oboch strán osoľte a okoreňte.
- Vo veľkej panvici rozohrejte prepustené maslo.
- Plátky zeleru obaľte v múke, potom v rozšľahanom vajci a nakoniec v strúhanke.
- Do panvice pridajte obalený zeler a smažte z oboch strán do chrumkava.
- Usmažený rezeň preložte z panvice na tanier.
- Prebytočný tuk jemne odstráňte papierovou utierkou.
- Rezne servírujte s omáčkou z nivy!

Už ste sa niekedy stretli s panvami nemeckej značky Woll? Nie? Jedná sa o luxusný set panvíc na rôzne účely, ktoré sú schopné dosiahnuť naozaj skvelé výsledky. Majú ale aj nejaké nedostatky? Všetko potrebné sa dozviete v našej recenziu panvíc Woll .
Rezne z zeleru plnené syrom
Máme pre vás ďalšiu skvelú verziu zelerového rezňa, tentoraz plneného goudou a obaleného v strúhanke z orechov. Lahôdka!
Čo budete potrebovať
- 800 g zeleru
- ½ citróna
- soľ a korenie
- 800 g batátov
- 200 g goudy
- ½ zväzku petržlenu
- 5 lyžíc mletých mandlí
- 85 g nasekaných arašidov
- 5 lyžíc celozrnnej strúhanky
- 2 lyžice celozrnnej múky
- 2 vajcia
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice masla
- 200 ml mlieka
- muškátový oriešok
Postup
- Zeler očistite, olúpte, umyte a nakrájajte na plátky hrubé asi 2 cm.
- Polku citróna vytlačte.
- Citrónovú šťavu spolu s plátkami zeleru pridajte do vriacej osolenej vody a asi 10 minút varte na strednom plameni.
- Potom sceďte a osušte.
- Medzitým si olúpte, umyte a nakrájajte batáty a varte ich v hrnci s vodou asi 15 minút.
- Syr nakrájajte na plátky.
- Nožom vykrojte na každom plátku zeleru „vrecko“ a naplňte ju syrom.
- Petržlenovú vňať umyte, osušte a nasekajte.
- Premiešajte ju s trochou soli, korenia, mandľami, arašidmi a celozrnnou strúhankou.
- Na ďalší tanier dajte celozrnnú múku a na 3. tanier rozšľahané vajcia.
- Plnený zeleru obaľte najskôr v múke, potom vo vajci a nakoniec v orechovej zmesi.
- Na panvici rozohrejte olej.
- Zelerové rezne opekajte z oboch strán asi 5 minút dozlatista.
- Uvarené batáty zlejte, roztlačte šťouchadlom na zemiaky, pridajte na kúsky nakrájané maslo a vmiešajte mlieko.
- Podľa chuti dochuťte soľou, čiernym korením a 1 štipkou čerstvo nastrúhaného muškátového orieška.
- Zelerový rezeň naaranžujte na batátové pyré a podávajte posypané zvyšnými arašidmi.

Vychutnajte si aj naše ďalšie recepty z zeleru v 10 rôznych variantoch, ktoré vás ohromia! Ktorá bude tá vaša TOP?
Zelerové rezne s panko strúhankou
Jednoduché rezne z zeleru podávané so šalátom z červenej kapusty a jablká sa stanú hitom vašej kuchyne. Navyše ich zvládne pripraviť aj začiatočník!
Čo budete potrebovať
Na šalát:
- ½ lyžičky rasce
- 1 a ½ lyžice olivového oleja
- 1 a ½ lyžice jablčného octu
- 1 a ½ lyžičky cukru
- ¼ lyžičky soli
- 3 šálky červenej kapusty, nakrájanej na veľmi tenké plátky
- 1 malé jablko Granny Smith, nakrájané na veľmi tenké plátky
Na rezne:
- 8 šálok vody
- 2 bobkové listy
- 800 g zeleru, olúpaného a nakrájaného na 8 plátkov
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky čierneho korenia
- ¼ šálky kukuričného škrobu
- ¼ šálky bieleho gréckeho jogurtu so zníženým obsahom tuku
- 2 veľké vajcia, ľahko rozšľahané
- 1 šálka panko strúhanky
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica masla
- olej v spreji
- klinky citróna
Postup
- Zahrejte panvicu na strednom plameni.
- Pridajte rascu a za občasného miešania opekajte 2 minúty.
- Zmiešajte rascu, olivový olej, jablkový ocot, soľ a cukor a premiešajte metličkou.
- Pridajte kapustu a jablko a dobre premiešajte.
- Prikryte a dajte do chladničky.
- Ak chcete pripraviť rezne, priveďte 8 šálok vody spolu s bobkovými listami do varu vo veľkom hrnci.
- Pridajte plátky zeleru, zakryte pokrievkou, znížte teplotu a varte 14 minút.
- Dajte zeler do misky s ľadovou vodou a nechajte 3 minúty stáť.
- Sceďte a osušte papierovými utierkami.
- Plátky rovnomerne posypte 1/2 lyžičky soli a čierneho korenia.
- Dajte kukuričný škrob do plytkej misky.
- Zmiešajte jogurt a vajcia v ďalšej plytkej miske.
- Nasypte pánko strúhanku do ďalšej plytkej misky.
- Plátky zeleru obaľte v kukuričnom škrobe, potom ich ponorte do vaječnej zmesi a nakoniec obaľte v pánko strúhanke.
- Rozpáľte panvicu na stredne vysokom plameni.
- Na panvicu pridajte 1 lyžicu oleja a 1 a 1/2 lyžičky masla.
- Zeler zľahka postriekajte olejom v spreji.
- Pridajte 4 obalené plátky zeleru do panvice a smažte 3 až 4 minúty z každej strany alebo do zhnednutia.
- Usmažený zeler položte na mriežku.
- Opakujte postup so zvyšnou 1 lyžicou oleja, 1 a 1/2 lyžičkou masla a 4 plátky zeleru.
- Podávajte so šalátom a plátkami citróna.

Zeler je nevzhľadná zelenina, ktorá svojim zjavom človeka skôr odrádza, než aby lákala. Avšak funguje veľmi dobre v mnohých receptoch, poctivá sviečková omáčka by bez zeleru nebola poctivá a už vôbec nie tradičná. Nielen to! Zeler je navyše nízkokalorický a radí sa medzi najdiétnejšie suroviny celého sveta. Myslíte si, že ho poznáte, ale je to skutočne pravda? Objavte v našom podrobnom článku o zelere všetko, čo ste doteraz ani netušili!
A ako sa vám naše dnešné recepty na zelerové rezne páčili? Napíšte nám do komentárov!