Lahodné recepty na rezne z zeleru nielen pre vegetariánov. Vyskúšajte ich aj vy!

Chcete trochu uľaviť svojmu žalúdku, ale chuť na vyprážaný rezeň je neutešiteľná?

Potom presne pre vás máme 5 skvelých receptov na zelerové rezne!

Sú ľahké na prípravu, chutné a na mäso si ani nespomeniete.

Vyskúšajte vegánsky variant alebo napríklad plnený syrom a šunkou.

Pochutnáte si!

Vegánske zelerové rezne s holandskou omáčkou a špargľou

Nielen vegáni si pochutnajú na tomto výživnom a výdatnom pokrme! Kombinácia vyprážaného zelerového rezňa, varených zemiakov, bielej špargle a vegánskej holandskej omáčky poteší vaše chuťové bunky, aj keď ste zarytý mäsožravec.

Čo budete potrebovať

  • 1 kg šalátových zemiakov
  • 1 kg bielej špargle
  • 1 lyžica rastlinného masla
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžička čerstvej citrónovej šťavy
  • 10 g čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 porcie holandskej vegánskej omáčky viď nižšie

Na holandskú omáčku:

  • 8 lyžíc vegánskeho masla
  • 4 lyžice hladkej múky
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml vegánskej smotany
  • 2 lyžičky horčice
  • 2 lyžice bieleho vína
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • soľ
  • biele korenie

Na zelerové rezne:

  • 1 veľký zeler
  • 3 lyžice horčice
  • soľ a korenie
  • strúhaný muškátový oriešok
  • paprika
  • 150 g strúhanky
  • 150 ml rastlinného mlieka
  • 100 g hladkej múky
  • rastlinný olej

Postup

  • Do hrnca pridajte neolúpané zemiaky, osoľte a nechajte variť cca 10-15 minút alebo do zmäknutia.
  • Zlejte vodu a udržujte zemiaky v hrnci teplé (ak chcete, olúpte ich).
  • Vo veľkom kastróle priveďte do varu vodu.
  • Pridajte 1 lyžicu cukru, 1 lyžicu rastlinného masla a 1 lyžicu čerstvej citrónovej šťavy.
  • Špargľa olúpte a ulomte konce.
  • Pridajte do hrnca a varte asi 1 minútu.
  • Potom znížte plameň a nechajte 10–15 minút variť, kým špargľa nezmäkne.
  • Nechajte prikryté v teple.
  • V hrnci rozpustite 4 lyžice vegánskeho masla a vmiešajte múku.
  • Šľahajte do hladka.
  • Za stáleho šľahania pomaly prilievajte zeleninový vývar.
  • Priveďte do varu, znížte teplotu a pridajte vegánsku smotanu, 4 lyžice vegánskeho masla, biele víno, horčicu a citrónovú šťavu.
  • Dochuťte soľou a korením.
  • Omáčku nechajte dusiť cca 5 – 10 minút, kým nezhustne na požadovanú konzistenciu.
  • Pred podávaním dochuťte.
  • V hrnci priveďte do varu osolenú vodu.
  • Zeler olúpte a nakrájajte na asi 1 cm hrubé plátky.
  • Do hrnca pridajte plátky zeleru a nechajte asi 5 minút prevariť.
  • Plátky by mali byť mäkké, ale nelámať sa na kúsky.
  • Plátky zeleru nechajte odkvapkať na utierke a nechajte vychladnúť.
  • Každý plátok zeleru z oboch strán potrite horčicou a dobre dochuťte soľou, čiernym korením, paprikou a muškátovým orieškom.
  • Jednu misku naplňte múkou, druhou rastlinným mliekom a treťou strúhankou.
  • Plátky zeleru obaľte v múke, potom v rastlinnom mlieku a nakoniec v strúhanke.
  • V hlbokej panvici rozohrejte veľa rastlinného oleja (cca 1 cm vysoká vrstva).
  • Zelerový rezeň opečte z oboch strán dozlatista, potom opatrne vyberte z tuku a nechajte odkvapkať na papierovej utierke
  • Zelerový rezeň podávajte so zemiakmi, bielou špargľou a holandskou omáčkou a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Vyprážaný rezeň z zeleru servírovaný so zemiakmi, špargľou a holandskou omáčkou na tanieroch.
www.zuckerjagdwurst.com

Zelerové cordon bleu

Vynikajúce rezne z zeleru so šunkou a syrom si zamiluje celá vaša rodina! Sú rýchle a jednoduché na prípravu a je to skvelý spôsob, ako do detí dostať aj neobľúbenú zeleninu.

Čo budete potrebovať

  • cca 600 g zeleru
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 4 plátky šunky
  • 4 plátky goudy
  • 50 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 100 g strúhanky
  • maslo

Postup

  • Zeler olúpte a nakrájajte na 8 plátkov hrubých asi 1 cm.
  • Plátky zeleru sparte vo vriacej osolenej vode asi 3 minúty, vyberte, opláchnite a osušte.
  • Všetky zelerové plátky dochuťte soľou a korením.
  • Na každý zo 4 plátkov zeleru položte plátok šunky a syra.
  • Navrch položte zvyšné plátky zeleru a zaistite špáradlá.
  • Takto vzniknuté „sendviče“ obaľte najskôr v múke, potom v rozšľahaných vajciach a nakoniec v strúhanke.
  • Vymažte na rozpálenom masle 2–3 minúty z každej strany dozlatista.
  • Nechajte odkvapkať na kuchynskom papieri a podávajte.
Rezeň z zeleru so šunkou a syrom na tanieri s klinom citróna.
www.thecaterer.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na cordon bleu z rôznych druhov mäsa. Zamilujete sa!

Zelerové rezne s omáčkou z nivy a horčice

Vyskúšajte túto úžasnú verziu zelerového rezňa, kedy namiesto klasickej strúhanky použijete rozdrobený celozrnný ražný chlieb. Rezne potom podávajte s lahodnou nivovo-horčičnou omáčkou.

Čo budete potrebovať

Na omáčku:

  • 1/4 šálky nivy
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 1 šálka kyslej smotany
  • 1/2-1 lyžička kryštálového cukru
  • soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti

Na rezne:

  • cca 1 kg zeleru
  • 3 veľké vajcia
  • 1/2 šálky hladkej múky
  • 1 a 1/2 šálky rozdrobeného staršieho celozrnného ražného chleba
  • 1/4 šálky prepusteného masla

Postup

  • Vložte horčicu, nivu a kyslú smotanu do kuchynského robota alebo mixéra
  • Mixujte, kým sa všetko nespojí.
  • Najprv pridajte 1/2 lyžičky cukru a podľa potreby viac.
  • Znovu premiešajte.
  • Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  • Naposledy premiešajte.
  • Zoškrabnite zmes do misky, zakryte potravinárskou fóliou a dajte do chladničky.
  • Olúpte zeler a nakrájajte ho na centimetrové plátky.
  • V hrnci priveďte do varu osolenú vodu.
  • Položte vedľa sporáka vrstvu papierových uterákov.
  • Do hrnca s vriacou vodou pridajte plátky zeleru a varte 15 minút.
  • Preložte zeler z hrnca na papierovú utierku, aby odkvapkal.
  • Rozklepnite vajcia a nalejte ich na plochý tanier.
  • Múku rozprestrite na ďalší plochý tanier.
  • Na tretí plát rozprestrite posýpku z ražného chleba.
  • Plátky zeleru z oboch strán osoľte a okoreňte.
  • Vo veľkej panvici rozohrejte prepustené maslo.
  • Plátky zeleru obaľte v múke, potom v rozšľahanom vajci a nakoniec v strúhanke.
  • Do panvice pridajte obalený zeler a smažte z oboch strán do chrumkava.
  • Usmažený rezeň preložte z panvice na tanier.
  • Prebytočný tuk jemne odstráňte papierovou utierkou.
  • Rezne servírujte s omáčkou z nivy!
Rezne z zeleru na tanieri s nivovou omáčkou a čerstvou petržlenovou vňaťou s vedľa položeným príborom.
www.diaryofamadhausfrau.com

Už ste sa niekedy stretli s panvami nemeckej značky Woll? Nie? Jedná sa o luxusný set panvíc na rôzne účely, ktoré sú schopné dosiahnuť naozaj skvelé výsledky. Majú ale aj nejaké nedostatky? Všetko potrebné sa dozviete v našej recenziu panvíc Woll .

Rezne z zeleru plnené syrom

Máme pre vás ďalšiu skvelú verziu zelerového rezňa, tentoraz plneného goudou a obaleného v strúhanke z orechov. Lahôdka!

Čo budete potrebovať

  • 800 g zeleru
  • ½ citróna
  • soľ a korenie
  • 800 g batátov
  • 200 g goudy
  • ½ zväzku petržlenu
  • 5 lyžíc mletých mandlí
  • 85 g nasekaných arašidov
  • 5 lyžíc celozrnnej strúhanky
  • 2 lyžice celozrnnej múky
  • 2 vajcia
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice masla
  • 200 ml mlieka
  • muškátový oriešok

Postup

  • Zeler očistite, olúpte, umyte a nakrájajte na plátky hrubé asi 2 cm.
  • Polku citróna vytlačte.
  • Citrónovú šťavu spolu s plátkami zeleru pridajte do vriacej osolenej vody a asi 10 minút varte na strednom plameni.
  • Potom sceďte a osušte.
  • Medzitým si olúpte, umyte a nakrájajte batáty a varte ich v hrnci s vodou asi 15 minút.
  • Syr nakrájajte na plátky.
  • Nožom vykrojte na každom plátku zeleru „vrecko“ a naplňte ju syrom.
  • Petržlenovú vňať umyte, osušte a nasekajte.
  • Premiešajte ju s trochou soli, korenia, mandľami, arašidmi a celozrnnou strúhankou.
  • Na ďalší tanier dajte celozrnnú múku a na 3. tanier rozšľahané vajcia.
  • Plnený zeleru obaľte najskôr v múke, potom vo vajci a nakoniec v orechovej zmesi.
  • Na panvici rozohrejte olej.
  • Zelerové rezne opekajte z oboch strán asi 5 minút dozlatista.
  • Uvarené batáty zlejte, roztlačte šťouchadlom na zemiaky, pridajte na kúsky nakrájané maslo a vmiešajte mlieko.
  • Podľa chuti dochuťte soľou, čiernym korením a 1 štipkou čerstvo nastrúhaného muškátového orieška.
  • Zelerový rezeň naaranžujte na batátové pyré a podávajte posypané zvyšnými arašidmi.
Zeleninové rezne servírované s batátovým pyré a čerstvou petržlenovou vňaťou na tanieri s vedľa položeným príborom.
www.eatsmarter.com

Vychutnajte si aj naše ďalšie recepty z zeleru v 10 rôznych variantoch, ktoré vás ohromia! Ktorá bude tá vaša TOP?

Zelerové rezne s panko strúhankou

Jednoduché rezne z zeleru podávané so šalátom z červenej kapusty a jablká sa stanú hitom vašej kuchyne. Navyše ich zvládne pripraviť aj začiatočník!

Čo budete potrebovať

Na šalát:

  • ½ lyžičky rasce
  • 1 a ½ lyžice olivového oleja
  • 1 a ½ lyžice jablčného octu
  • 1 a ½ lyžičky cukru
  • ¼ lyžičky soli
  • 3 šálky červenej kapusty, nakrájanej na veľmi tenké plátky
  • 1 malé jablko Granny Smith, nakrájané na veľmi tenké plátky

Na rezne:

  • 8 šálok vody
  • 2 bobkové listy
  • 800 g zeleru, olúpaného a nakrájaného na 8 plátkov
  • ½ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky čierneho korenia
  • ¼ šálky kukuričného škrobu
  • ¼ šálky bieleho gréckeho jogurtu so zníženým obsahom tuku
  • 2 veľké vajcia, ľahko rozšľahané
  • 1 šálka panko strúhanky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica masla
  • olej v spreji
  • klinky citróna

Postup

  • Zahrejte panvicu na strednom plameni.
  • Pridajte rascu a za občasného miešania opekajte 2 minúty.
  • Zmiešajte rascu, olivový olej, jablkový ocot, soľ a cukor a premiešajte metličkou.
  • Pridajte kapustu a jablko a dobre premiešajte.
  • Prikryte a dajte do chladničky.
  • Ak chcete pripraviť rezne, priveďte 8 šálok vody spolu s bobkovými listami do varu vo veľkom hrnci.
  • Pridajte plátky zeleru, zakryte pokrievkou, znížte teplotu a varte 14 minút.
  • Dajte zeler do misky s ľadovou vodou a nechajte 3 minúty stáť.
  • Sceďte a osušte papierovými utierkami.
  • Plátky rovnomerne posypte 1/2 lyžičky soli a čierneho korenia.
  • Dajte kukuričný škrob do plytkej misky.
  • Zmiešajte jogurt a vajcia v ďalšej plytkej miske.
  • Nasypte pánko strúhanku do ďalšej plytkej misky.
  • Plátky zeleru obaľte v kukuričnom škrobe, potom ich ponorte do vaječnej zmesi a nakoniec obaľte v pánko strúhanke.
  • Rozpáľte panvicu na stredne vysokom plameni.
  • Na panvicu pridajte 1 lyžicu oleja a 1 a 1/2 lyžičky masla.
  • Zeler zľahka postriekajte olejom v spreji.
  • Pridajte 4 obalené plátky zeleru do panvice a smažte 3 až 4 minúty z každej strany alebo do zhnednutia.
  • Usmažený zeler položte na mriežku.
  • Opakujte postup so zvyšnou 1 lyžicou oleja, 1 a 1/2 lyžičkou masla a 4 plátky zeleru.
  • Podávajte so šalátom a plátkami citróna.
Rezne z zeleru podávané so šalátom z červenej kapusty a jablká na tanieri s vidličkou.
www.myrecipes.com

Zeler je nevzhľadná zelenina, ktorá svojim zjavom človeka skôr odrádza, než aby lákala. Avšak funguje veľmi dobre v mnohých receptoch, poctivá sviečková omáčka by bez zeleru nebola poctivá a už vôbec nie tradičná. Nielen to! Zeler je navyše nízkokalorický a radí sa medzi najdiétnejšie suroviny celého sveta. Myslíte si, že ho poznáte, ale je to skutočne pravda? Objavte v našom podrobnom článku o zelere všetko, čo ste doteraz ani netušili!

A ako sa vám naše dnešné recepty na zelerové rezne páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.