Tie najlepšie šaláty zo zemiakov v klasickej aj diétnej úprave 7x inak. Inšpirujte sa!

Vianočný zemiakový šalát podávaný k vyprážanému kapru je dlhoročná tradícia, ktorá sa vo väčšine českých domácností stále udržuje každé Vianoce.

Taký šalát zo zemiakov môže mať však niekoľko podôb.

Pripravili sme si pre vás 7 luxusných receptov na zemiakové šaláty, ktoré nemusíte jesť len na Vianoce.

Dobrú chuť!

Tradičné vianočné zemiakový šalát

Klasika, ktorá chutí. Taký je tento šalát zo zemiakov, mrkvy, zeleru, uhorky, vajec, hrášku a majonézy. zemiakový šalát s majonézou.

INGREDIENCIA

  • 1 kg zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 1-2 mrkvy
  • kúsok zeleru
  • 1 petržlen
  • 1-2 nakladané uhorky
  • 1 vajce natvrdo
  • mrazený alebo sterilizovaný hrášok
  • korenie
  • soľ
  • 1 lyžica plnotučnej horčice
  • 1 pohár majonézy

POSTUP

  1. Deň vopred si uvarte zemiaky v šupke.
  2. Na druhý deň ich olúpte a nakrájajte na kocky.
  3. Zeleninu umyte a uvarte domäkka vo vode.
  4. Potom ju nakrájajte nadrobno.
  5. Do misy dajte nakrájané zemiaky a zeleninu.
  6. Doplňte hráškom a nadrobno nakrájanou cibuľou.
  7. Ochuťte soľou a korením a lyžicou horčice.
Šalát zo zemiakov, mrkvy, zeleru, uhorky, vajec, hrášku a majonézy na tanieri.
www.bettycrocker.com

Máme pre vás aj lahodné recepty s kaprom , ktoré si môžete urobiť nielen na Vianoce!

Diétny šalát zo zemiakov

Aby bol vianočný zemiakový šalát diétny, mali by sme sa pri jeho príprave zriecť majonézy, ktorá je tučná. Tú nahradíme radšej rastlinným alebo olivovým olejom.

INGREDIENCIA

  • 1 kg zemiakov
  • 1 až 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • kúsok zeleru
  • 1 cibuľa
  • hrsť mrazeného hrášku
  • soľ
  • korenie
  • mäsový alebo zeleninový vývar
  • 1 lyžica horčice
  • olej

POSTUP

  1. Zemiaky uvarte v šupke deň vopred.
  2. Na druhý deň zemiaky olúpte a nakrájajte na kocky.
  3. Cibuľu nakrájajte nadrobno.
  4. Mrazený hrášok uvarte domäkka.
  5. Mrkva, zeler a petržlen umyte a uvarte domäkka.
  6. Potom nakrájajte na kocky.
  7. Do misy dajte nakrájané zemiaky, zeleninu a cibuľu.
  8. Doplňte uvareným mrazeným hráškom.
  9. Dochuťte korením a soľou a 5 lyžicami rastlinného oleja a 1 lyžicou plnotučnej horčice.
  10. Aby bol zemiakový šalát vlahý, zalejte ho podľa potreby mäsovým alebo zeleninovým vývarom.
Šalát so zeleninou v mise s vedľa položeným pohárom piva.
www.whatsgabycooking.com

Zemiakový šalát s červenou repou

Na tento zemiakový šalát sa bude výborne hodiť kyslá smotana. Repa šalátu dodá krásnu sýtu farbu, vďaka ktorej si ho zamilujú aj vaše deti.

INGREDIENCIA

  • 800 g zemiakov
  • 400 g červenej repy
  • 2 cibuľa
  • 200 g nakladaných uhoriek
  • 1 téglik kyslej smotany
  • soľ
  • korenie
  • 3 vajcia
  • 1 lyžica plnotučnej horčice

POSTUP

  1. Zemiaky uvarte v šupke domäkka a nechajte do druhého dňa.
  2. Potom zemiaky olúpte.
  3. Červenú repu umyte a ošúpte a tiež uvarte domäkka.
  4. Vajcia uvarte natvrdo.
  5. Do misy dajte uvarené zemiaky a červenú repu nakrájané na kocky.
  6. Doplňte nakrájanými uhorkami a na kocky nakrájaným vareným vajcom.
  7. Osoľte a okoreňte.
  8. Dochuťte horčicou a kyslou smotanou.
  9. Všetko dobre premiešajte a nechajte odležať.
Šalát zo zemiakov, červenej repy a vajec v šalátovej mise.
www.panningtheglobe.com

Rakúsky šalát zo zemiakov

Tento rakúsky variant zemiakového šaláta je ľahší ako ten, ktorý poznáme, a je ochutený cibuľou, octom a horčicou. Lahôdka!

INGREDIENCIA

  • 1 kg zemiakov, olúpaných, nakrájaných na štvrťky a potom na plátky s hrúbkou asi 1 cm (šupky si dajte bokom)
  • soľ podľa chuti
  • 3 lyžice bieleho vínneho octu plus ďalšie podľa chuti
  • 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 3/4 šálky nasekanej červenej cibule
  • 2 lyžice nasekané čerstvé pažítky
  • 1/2 šálky kuracieho vývaru
  • 2 lyžičky cukru
  • čerstvo mleté ​​biele alebo čierne korenie

POSTUP

  • Nakrájané zemiaky vložte do veľkého hrnca a podlejte vodou.
  • Osoľte.
  • Zemiakové šupky vložte do jemného sita a položte na vrch hrnca.
  • Pridajte toľko vody, aby boli ponorené aj zemiakové šupky.
  • Priveďte do varu na vysokej teplote a varte, kým zemiaky nezmäknú, asi 15 minút.
  • Zemiaky sceďte a preložte na papier na pečenie s okrajom.
  • Ihneď postriekajte 2 lyžicami octu a nechajte vychladnúť.
  • Až vychladnú, preložte ich do veľkej misy.
  • Pridajte zvyšný ocot, olivový olej, horčicu, červenú cibuľu, pažítku, kurací vývar a cukor.
  • Gumovou stierkou alebo vareškou zmes nahrubo premiešajte.
  • Dochuťte podľa chuti ešte soľou a bielym alebo čiernym korením.
  • Nechajte odpočívať aspoň 30 minút a až cez noc. (Ak nechávate odpočívať dlhšie ako 4 hodiny, prikryte misku a preložte do chladničky.)
  • Znovu dôkladne premiešajte, aby zálievka zhustla.
  • Pokiaľ je zálievka príliš hustá, narieďte šalát trochou vody alebo kuracieho vývaru a znovu okoreňte.
  • Podávajte studené alebo pri izbovej teplote.
Šalát zo zemiakov na tanieri s vedľa položenou lyžicou.
www.seriouseats.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie inšpiratívne recepty na pravý viedenský šalát v 4 rôznych variantoch! Je chutný, výživný a zároveň rýchly.

Bavorský zemiakový šalát

Tak toto jednoducho musíte vyskúšať! Bavorská klasika zo zemiakov, nakladaných uhoriek, horčice a kôpru je jednoducho vynikajúca.

INGREDIENCIA

  • 1 kg zemiakov
  • ½ – ¾ šálky kuracieho vývaru
  • 2 lyžice bieleho vínneho octu
  • 2 lyžičky hrubozrnnej horčice
  • ½ šálky jemne nakrájanej červenej cibule
  • ¼ šálky jemne nasekaných nakladaných uhoriek
  • 2 lyžice najemno nasekaného čerstvého kôpru
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • ¾ lyžičky jemnej morskej soli a viac podľa chuti
  • ¼ lyžičky mletého čierneho korenia, plus viac podľa chuti

POSTUP

  • Vložte zemiaky do veľkého hrnca; pridajte studenú vodu, aby zakryla zemiaky aspoň o 3 cm.
  • Priveďte do varu na stredne vysokom plameni.
  • Znížte plameň na strednej a varte za občasného miešania, kým zemiaky nezmäknú, asi 14 minút.
  • Sceďte a nechajte 5 až 10 minút stáť, kým nevychladnú.
  • Zemiaky olúpte pomocou malého ostrého noža.
  • Nakrájajte na kolieska s hrúbkou 1 centimeter a vložte do plytkej misky.
  • Nalejte 1/2 šálky kuracieho vývaru do malej misky vhodnej do mikrovlnnej rúry.
  • Zahrievajte v mikrovlnnej rúre na vysokú teplotu, asi 30 sekúnd.
  • Pridajte ocot a horčicu; premiešajte.
  • Nalejte tekutinu na zemiaky v miske a jemne premiešajte.
  • Nechajte pri izbovej teplote za občasného miešania 1 hodinu lúhovať.
  • Pokiaľ zemiaky po 1 hodine absorbujú väčšinu vývaru, vmiešajte zvyšnú 1/4 šálky kuracieho vývaru.
  • Pridajte cibuľu, uhorky, kôpor, olej, soľ a korenie a jemne premiešajte.
  • Nechajte stáť pri izbovej teplote pri občasnom miešaní aspoň 2 hodiny alebo až 4 hodiny.
  • Dochuťte ďalšou soľou a korením podľa chuti.
Šalát zo zemiakov na tanieri s lyžicou.
www.foodandwine.com

Jarný šalát zo zemiakov, reďkoviek a olív

Toto je skvelá odľahčená alternatíva klasického zemiakového šalátu! Pripravte si ju podľa nášho receptu a uvidíte, že hostia budú nadšení.

INGREDIENCIA

  • 1 kg zemiakov
  • 5 veľkých vajec uvarených natvrdo
  • 110 g čiernych olív
  • 4 reďkovky nakrájané na plátky
  • 6 nakrájaných jarných cibuliek
  • 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

Na zálievku:

  • 3 lyžice jablčného octu alebo bieleho vínneho octu alebo podľa chuti
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 1 lyžica horčice
  • 1 lyžička soli alebo podľa chuti
  • 1 lyžička korenia alebo podľa chuti

POSTUP

  • Zemiaky umyte.
  • Zemiaky zalejte studenou vodou, vodu osoľte a všetko priveďte do varu.
  • Znížte plameň na mierny a varte, kým nezmäknú, asi 15-20 minút.
  • Dobre sceďte a nechajte mierne vychladnúť.
  • Akonáhle vychladnú, zemiaky olúpte a nakrájajte na kocky.
  • Dajte ich do misy spolu s nakrájanou jarnou cibuľkou.
  • Nakrájajte natvrdo uvarené vajcia a reďkovky a pridajte ich aj do šalátu.
  • Do šalátu dajte aj olivy.
  • Všetko premiešajte.
  • Teraz si pripravte zálievku.
  • Vyšľahajte ocot a horčicu.
  • Za stáleho šľahania pomaly prilievajte olivový olej, kým zálievka ľahko nezemulguje.
  • Osoľte a okoreňte.
  • Zálievku jemne premiešajte so šalátom a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
  • Servírujte!
Zeleninový šalát s olivami v mise s vareškami.
www.cravinghomecooked.com

Možno sa vám bude hodiť aj naša recenzia plynových varných dosiek . Kto vyhral v našom porovnaní?

Zemiakový šalát s kukuricou po francúzsku

Tento skvelý letný zemiakový šalát vo francúzskom štýle sa pripravuje z jarnej cibuľky, čerstvej kukurice a horčičnej zálievky s kôprom. Je ľahký a pikantný, skvelý na pláž, piknik aj na letné grilovačky.

INGREDIENCIA

  • 1 kg baby zemiakov
  • soľ a čierne korenie
  • 1 lyžica jablčného octu
  • 1 1/4 šálky varených kukuričných zŕn (1 veľký kukuričný klas)
  • 1/2 šálky nakrájanej cibule
  • 1/2 šálky čerstvého kôpru, nasekaného

Na zálievku:

  • 2 a 1/2 lyžice hrubozrnnej horčice
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1/4 lyžičky morskej soli
  • čierne korenie
  • 3 lyžice ryžového vínneho octu
  • 1 lyžica jablčného octu
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja

POSTUP

  • Opláchnite a vydrhnite zemiaky a nakrájajte na 0,5 cm plátky.
  • Pridajte ich do veľkého hrnca a zalejte studenou vodou.
  • Osoľte a priveďte do varu.
  • Akonáhle sa zemiaky varí, znížte teplotu na strednú a pokračujte vo varení po dobu 10–13 minút.
  • Zatiaľ čo sa zemiaky varia, pripravte si zálievku.
  • Pridajte horčicu, cesnak, soľ, korenie, ryžový ocot a jablkový ocot do mixovacej nádoby a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  • Pomaly pridávajte olivový olej a šľahajte.
  • Po uvarení zemiaky sceďte a prepláchnite studenou vodou.
  • Osušené zemiaky pridajte ich do veľkej servírovacej misy.
  • Dochuťte soľou a čiernym korením a 1 lyžicou jablčného octu.
  • Pridajte kukuricu, jarnú cibuľku a kôpor.
  • Zalejte zálievkou a premiešajte.
  • Ochutnajte a dochuťte soľou a korením.
  • Chlaďte 1 hodinu alebo dlhšie, aby zemiaky nasiakli viac chuti zálievky.
  • Podávajte vychladené alebo pri izbovej teplote.
  • Zvyšky uchovávajte zakryté v chladničke až 4 dni.
  • Chráňte pred mrazom.
Zeleninový šalát v mise.
www.eatwellenjoylife.com

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.