Polievka z hydinových drobčekov sa varí z hydinových vnútorností a prípadných odkrojkov od mäsa.
Hoci to asi neznie veľmi lákavo, jedná sa o skvelú a zdravú pochúťku.
Navyše je polievka z drobov veľmi jemná, dajú sa do nej použiť rôzne závarky, môžeme ju rôzne koreniť a tým všetkým obmieňať jej chuť.
Inšpirujte sa našimi receptami na drobkové polievky 5x inak a uvidíte, že si pochutnáte!
Polievka z kuracích drobov
Jednoduchá a výživná kuracia polievka s množstvom zeleniny vás zaručene zahreje a dodá potrebné vitamíny. Navyše skvele chutí!
INGREDIENCIA
- kuracie drobky
- 200 g kuracieho mäsa bez kostí, nakrájaného na kúsky veľkosti sústa
- 1 l vody
- 3 – 4 lyžice granulovaného kuracieho vývaru
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého korenia
- 1 strúčik, drvený
- trochu sušenej cibule
- 1 veľká mrkva, olúpaná a nakrájaná na plátky
- 2 stopky stopkového zeleru, nakrájaného, vrátane listov
- 2 zemiaky, nakrájané na kocky
- 6 – 12 cherry paradajok
- 1/2 šálky mrazeného hrášku
- ½ šálky predvarenej ryže
- 2 jarné cibuľky
- kvapka citrónovej šťavy
- 3/4 lyžičky tymiánu
- 1/2 lyžičky šalvie
- 3 vetvičky koriandra, nasekaného, plus niečo navyše na ozdobu
POSTUP
- Droby a kuracie mäso opláchnite vo vode a sceďte.
- Do trojlitrového hrnca so silným dnom vložte prvých sedem ingrediencií a priveďte do varu.
- Prikryte a znížte teplotu na mierny plameň.
- Duste asi hodinu.
- Pridajte ďalších jedenásť ingrediencií a znovu priveďte do varu.
- Duste, kým mrkva nezmäkne a ryža nie je hotová, asi 30 minút.
- Pridajte vňať z jarnej cibuľky a lístky koriandra.
- Premiešajte a dochuťte.
- Podávajte spolu s tortilla chipsy alebo praclíky.

Ak milujete pokrmy z vnútorností, určite vás budú zaujímať aj naše recepty na kuraciu pečeň . Vyskúšajte niektorú z našich pochúťok!
Drobková polievka s domácimi knedličkami
Dusené husie droby, luxusný vývar, sušené ovocie a hrejivé korenie dohromady vytvára jedinečnú kombináciu, ktorú si zamilujete! Servírujte s domácimi knedličkami a máte úžasnú sviatočnú polievku.
INGREDIENCIA
Na polievku:
- 1 kg husacích alebo kačacích drobov (ako sú krky, krídla, žalúdky a srdce, ale nie pečeň)
- 6 šálok vody
- 3 alebo 4 celé klinčeky
- 1 lyžička sušenej majoránky
- 2 celé bobkové listy
- soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti
- 2 lyžice kačacieho tuku alebo masla
- 1 veľká cibuľa nakrájaná na plátky
- 1 stonka stopkového zeleru, nakrájaná
- 1 celá mrkva, olúpaná a nakrájaná
- 1/4 šálky hrozienok
- 1/4 šálky sušených brusníc
- 10 celých sušených sliviek zbavených kôstok a rozpolených
- 3 lyžice jablčného octu
- 2 lyžičky cukru
Na knedličky:
- 1 kg múčných zemiakov
- 2 lyžice rozpusteného kačacieho tuku alebo masla
- 1 kačacie alebo slepačie vajcia, ľahko rozšľahané
- 1/4 šálky strúhanky
- 1 lyžica soli
- 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
- cca 1/2 šálky hladkej múky
POSTUP
- Do veľkého hrnca nalejte vodu, pridajte droby a priveďte do varu.
- Nezabudnite zbierať penu.
- Pridajte klinčeky, majorán a bobkové listy a štipku soli.
- Prikryte, nechajte variť na miernom plameni, a varte 2 až 4 hodiny, kým mäso nezačne opadávať z krku a krídiel.
- Medzitým vo veľkej panvici rozohrejte kačacie masť.
- Pridajte cibuľu a za občasného miešania restujte, aby skaramelizovala.
- Bude to trvať asi 20 minút.
- Akonáhle je pekne opečená, vypnite oheň a odstavte.
- Počas varenia polievky vypracujte cesto na knedle.
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Každý zemiak prepichajte po celom tele hroty vidličky a potom ich potrite kačacou masťou.
- Zemiaky vložte na mriežku do rúry a pečte 1 hodinu.
- Vyberte ich z rúry, rozlomte, aby sa uvoľnila para, a nechajte 15 až 30 minút vychladnúť.
- Uvarené zemiaky olúpte av mise roztlačte vidličkou.
- Pridajte vajcia, strúhanku, soľ, muškátový oriešok a múku a premiešajte.
- Cesto nehneťte ako cesto na chleba, knedličky by boli veľmi ťažké.
- Dajte bokom.
- Akonáhle je mäso mäkké, vypnite sporák a vylovte žalúdky, srdce, krky a krídla.
- Nakrájajte nahrubo žalúdky a srdce a stiahnite všetko mäso z krkov a krídiel.
- Všetko mäso vráťte do polievky.
- Pridajte zeler, mrkvu, karamelizovanú cibuľu, hrozienka, brusnice a slivky. Znovu zapnite oheň a polievku priveďte späť do varu.
- Medzitým priveďte do varu osolenú vodu vo veľkom hrnci na varenie knedlí.
- Z cesta tvarujte malé guličky, na každú použite asi 1 polievkovú lyžicu cesta.
- Keď sú všetky knedle vytvarované, opatrne ich ponorte do vriacej vody.
- Knedličky nechajte variť na miernom vare.
- Keď knedličky vyplávajú na povrch, čo by malo trvať 4 až 5 minút, vyberte ich z vody von.
- Do polievky pridajte ocot a cukor, potom dochuťte soľou a korením.
- Ochutnajte a prípadne dochuťte.
- Ak chcete podávať, naaranžujte do každej misky niekoľko knedlí a okolo nalejte horúcu polievku.

Objavte podobné tipy
Polievka so zeleninou, morčacími drobmi a jalapenos
Skvelá zeleninová polievka, ktorá vás nasýti, zahreje a ako bonus poteší vaše chuťové bunky!
INGREDIENCIA
- 900 – 1 000 g morčacích drobov
- 1 500 – 2 000 ml studenej vody
- 1 lyžica soli
- 6 – 8 guličiek celého čierneho korenia
- 2 – 3 lyžice olivového oleja
- 1 menšia nakrájaná cibuľa
- 2 – 3 stredné karotky
- 1 väčší petržlen
- 1 stopkatý zeleru
- ½ čerstvej zelenej papričky jalapeno
- 2 – 3 strúčikov cesnaku
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- vriacej vody podľa potreby
- 2 predvarené ružičky karfiolu
- 5 – 6 lyžíc detskej krupice
- 1 lyžica zmäknutého masla
- 1 vajce
- štipka soli
POSTUP
- Uvarte si vývar z pokrájaných morčacích drobov.
- Očistite a pokrájajte karotku a petržlen na kúsky.
- Restujte nakrájanú cibuľu na oleji.
- Pridajte pokrájanú zeleninu a pridajte jalapeno.
- Všetko premiešajte a krátko orestujte.
- Nakrájajte stopkový zeler a pridajte do polievky, opäť chvíľu restujte.
- Nakoniec pridajte prelisované strúčiky cesnaku, mletú sladkú papriku a mleté čierne korenie.
- Zalejte precedeným horúcim vývarom a dolejte vriacou vodou.
- Mäso z krku oberte, spolu s drobmi nakrájajte a nechajte bokom.
- Do polievky pretlačte cez sito na halušky krupicové nočky.
- Tie prípravíte tak, že zmiešate detskú krupicu, maslo, vajcia a štipku soli a premiešate na jednotné cesto.
- Do hotovej polievky vložte rozkrojené ružičky karfiolu a pokrájané mäso droby a servírujte.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových varných dosiek . Kto vyhral v našom porovnaní?
Biela polievka z husacích drobov
Hoci to pre niekoho znie možno neuveriteľne, aj drobková polievka môže byť delikatesou a tento recept je toho dôkazom. Presvedčte sa sami!
INGREDIENCIA
- 2 husie trupy
- 2 cibuľa
- 1 lyžica husacej masti
- 2 zemiaky
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 100 g hladkej múky
- 1 balenie husacích drobov
- 50 ml olivového oleja
- soľ
- celé čierne korenie
- nové korenie
- mleté čierne korenie
- muškátový orech
- petržlenová vňať
- 250 ml smotany na varenie 15 %
POSTUP
- Husacie trupy a droby uvarte vo vode, do ktorej dajte koreňovú zeleninu a neolúpanú cibuľu.
- Pridajte nové korenie a celé korenie.
- Droby uvarte domäkka a vyberte.
- Vývar varte ďalej.
- Na masti orestujte na kocky nakrájanú cibuľku.
- Pridajte hladkú múku a chvíľku restujte.
- Ježka musí byť svetlá.
- Zalejte smotanou a scedeným vývarom.
- Pomaly varte a pridajte na kocky nakrájané zemiaky.
- Keď sú uvarené, pridajte nakrájané husie droby a koreňovú zeleninu z vývaru.
- Osoľte a okoreňte.
- Na zjemnenie pridajte kocku masla a muškátový oriešok.
- V olivovom oleji rozmixujte petržlenovú vňať, ktorú osoľte a okoreňte.
- Do polievky pridajte pár kvapiek tohto pesta.

Vyskúšajte tiež naše najlepšie recepty na domácu upečenú hus . Poriadne jedlo pre celú rodinu!
Zeleninová polievka s drobkami a ryžou
Neuveriteľná ľahká polievka s lacnými a chutnými ingredienciami! Pripravte si ju už dnes.
INGREDIENCIA
- 1 balíček slepačích drobčekov
- 10 g sadla
- 120 g koreňovej zeleniny
- 40 g ryže
- podľa chuti soľ, korenie, petržlenová vňať
POSTUP
- Drobky vložte do studenej vody a varte.
- Zeleninu nakrájajte na malé kúsky a opražte na masti.
- Pridajte ju k drobom, osoľte a okoreňte.
- Uvarené droby oberte, mäso posekajte.
- Do polievky zavarte ryžu.
- Nakoniec pridajte uvarené mäso a posekanú vňať.

K drobkovým polievkam môžeme pripraviť takzvané vložky : celestínske rezance, na kocky nakrájané svietky, vaječné usadeniny, kvapkanie, bylinkové nočky a klasické polievkové cestoviny.
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!