Klasické zemiakové hranolky určite poznáte!
Ale čo vyskúšať aj naše recepty na zelerové hranolky?
Sú zdravšie, nízkosacharidové, ale aj lahodné a božsky chrumkavé.
Vyskúšajte túto božskú prílohu ešte dnes a už nebudete chcieť inú!
Pečené zelerové hranolky s cesnakom a bylinkami
Lahodná nízkosacharidová, nízkokalorická a nízkotučná príloha alebo desiata! Na klasické zemiakové hranolky si ani nespomeniete.
Čo budete potrebovať
- 1 zeler
- 2 lyžice oleja (najlepšie olivového alebo kokosového)
- 2 lyžičky oregana
- 1 strúčik cesnaku, rozdrvený
- soľ a korenie
- 4 vetvičky rozmarínu
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Olúpte a nakrájajte zeler na hranolky.
- Naplňte hrniec studenou vodou a pridajte nakrájaný zeler.
- Priveďte do varu, hranolky sceďte a nechajte uschnúť.
- Pridajte oregano, cesnak, soľ a korenie a dobre premiešajte.
- Na plechu v rúre rozohrejte olej.
- Keď je olej horúci, vyberte plech z rúry a vložte naň zelerové hranolky.
- Navrch dajte stonky rozmarínu a vráťte plech do rúry na 35–40 minút.
- Hotové hranolky vyberte z rúry a servírujte!

Pripravili sme si pre vás aj ďalších 10 luxusných receptov s zelerom v hlavnej úlohe tak, ako ho pravdepodobne nepoznáte. Či už sa rozhodnete pre jeho nakladanú, pečenú alebo vyprážanú verziu, rozhodne si pochutnáte.
Vyprážané hranolky z zeleru
Luxusné vyprážané zelerové hranolky, ktoré pripravíte behom chvíľky. Fajnšmejkri si ich môžu na záver posypať parmezánom pre extra chuť!
Čo budete potrebovať
- 1 kg zeleru, olúpaného a nakrájaného na hranolky 5 x 2,5 cm
- tuk podľa výberu
- soľ a korenie podľa výberu
- olej na vyprážanie
- ¼ šálky parmezánu (voliteľne)
Postup
- Zelerové hranolky premiešajte s tukom podľa vášho výberu, skvelý treba tuk zo slaniny.
- Vo veľkej panvici rozohrejte olej.
- Keď je olej rozpálený, pridajte opatrne hranolky, ale nepreplňujte panvicu.
- Vymažte dozlatista z jednej strany, asi 2 až 3 minúty.
- Otočte a pokračujte v vyprážaní, kým nebudú hotové, asi 2 až 3 minúty.
- Vyberte dierovanou lyžicou a položte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Dochuťte soľou a akýmkoľvek ďalším korením, ktoré máte radi.
- Voliteľne ozdobte parmezánom.
- Užite si to!

Pečené zelerové hranolky so sušeným mäsom a chimichurri
Tento recept jednoducho musíte vyskúšať! Zelerové hranolky podávané spolu s paradajkovou omáčkou, sušeným mäsom, pikantným chimichurri a syrom si zamilujú všetci vaši hostia. Skvele sa hodí na akýkoľvek večierok.
Čo budete potrebovať
- 1 veľký zeler, olúpaný a nakrájaný na hranolky
- 1 stredná cibuľa, jemne nakrájaná
- 3 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 300 ml hovädzieho vývaru
- 1 lyžička oregana
- hrsť cherry paradajok, nakrájaných na štvrtky
- 1 balenie kvalitného sušeného mäsa
- 6 lyžíc olivového oleja
- 1/2 malého zväzku koriandra, nasekaného
- 1/2 malého zväzku petržlenu, nasekané
- 1/2 zelené chilli papričky zbavené semienok a nakrájané nadrobno
- 1 malá červená cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 1 lyžica bieleho vínneho octu
- syr (v ľubovoľnom množstve), nastrúhaný
Postup
- Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
- Zahrejte 1 lyžicu olivového oleja na panvici na strednom ohni a restujte cibuľu, kým nebude mäkká a priesvitná.
- Pridajte 1/3 cesnaku, restujte 1 minútu, pridajte paradajkový pretlak a restujte ešte minútu.
- Zalejte hovädzím vývarom, pridajte oregano a cherry paradajky a prevarte, aby sa vývar zredukoval na konzistenciu podľa vašej chuti.
- Skontrolujte korenie a na poslednú chvíľu vmiešajte sušené mäso, aby sa prehrialo.
- Zelerové hranolky premiešajte s 2 lyžicami olivového oleja, okoreňte a pečte asi 20 minút dozlatista.
- Ak chcete pripraviť chimichurri, vložte bylinky, červenú cibuľu, chilli a zvyšný cesnak do misy.
- Pridajte zvyšný olivový olej a biely vínny ocot a premiešajte.
- Ochutnajte av prípade potreby upravte podľa svojej chuti
- Vyberte hranolky z rúry.
- Posypte polovicou syra, prelejte omáčkou so sušeným mäsom a položte zvyšným syrom.
- Pečte ďalších 5 minút, kým sa syr nerozpustí a nezozlátne.
- Podávajte s chimichurri.

Máme pre vás tiež 5 chrumkavých receptov na najlepšie mexické nachos . Aký variant vyskúšate ako prvý?
Objavte podobné tipy
Hranolky z zeleru z teplovzdušnej fritézy
Hranolčeky, ktoré sú zvonku chrumkavé, vo vnútri krémové a navyše zdravé? To chcete! Vyskúšajte náš luxusný recept na perfektné zelerové hranolky z teplovzdušnej fritézy. A ak tohto kuchynského pomocníka stále nemáte doma, možno využijete naše recenzie teplovzdušných fritéz , kde vám poradíme, ako si vybrať tú najlepšiu.
Čo budete potrebovať
- 1 zeler, olúpaný a nakrájaný na hranolky
- 1 lyžica olivového oleja
- 1/2 lyžičky cesnakového prášku
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
Postup
- Predhrejte teplovzdušnú fritézu na 200˚C.
- V stredne veľkej miske zmiešajte zelerové hranolky s olivovým olejom, cesnakovým práškom, oreganom a soľou a korením podľa chuti.
- Do koša teplovzdušnej fritézy pridajte zelerové hranolky.
- Varte 10 minút.
- Zatraste košom, aby sa hranolky rozhádzali.
- Varte ďalších 8 minút, alebo pokiaľ nebudú hranolky chrumkavé.
- Dajte na tanier a podávajte.

Zelerové hranolky s údenou paprikou
Jednoduchý recept na hranolčeky z zeleru s údenou paprikou, ktoré môžete podávať takmer k čomukoľvek namiesto klasických zemiakových hranoliek. Navyše sú o dosť zdravšie!
Čo budete potrebovať
- 1 zeler
- 1 lyžica olivového oleja
- ½ lyžičky údené papriky
- hrubá morská soľ
- kečup, na podávanie (voliteľne)
Postup
- Nastavte rúru na teplovzduch a predhrejte na 200 °C.
- Vyložte plech papierom na pečenie.
- Zeler olúpte.
- Olúpaný zeler prekrojte napoly a potom každú polovicu nakrájajte na plátky s hrúbkou cca 1 cm.
- Každý plátok nakrájajte na hranolky s hrúbkou cca 1 cm.
- Zelerové hranolky dajte do veľkej misy a obaľte v olivovom oleji a údenej paprike.
- So soľou vydržte, pokiaľ nebudú hranolky upečené.
- Položte zelerové hranolčeky na plech v jednej vrstve a uistite sa, že okolo každej hranolčeka je trochu miesta.
- Pečte asi 15 minút.
- Potom vyberte plech z rúry a každý hranolček opatrne preklopte na druhú stranu a pečte ďalších 10 minút, kým nebudú vršky pekne pľuzgierové a miestami ľahko pripálené.
- Posypte soľou a ihneď konzumujte.

Ako zelerové hranolky podávať?
- Podávajte hranolky s farmárskym dresingom alebo dresingom z modrého syra ako perfektnú desiatu či predjedlo .
- Hranolky z zeleru skvele doplnia každé jedlo. Skúste ich podávať s burgerom alebo sendvičom namiesto tradičných hranolčekov.
- Pridajte ich do šalátu pre extra chrumkavosť a chuť.
- Podávajte ich ako prílohu k akémukoľvek mäsu .
Zeler je nevzhľadná zelenina, ktorá svojim zjavom človeka skôr odrádza, než aby lákala. Avšak funguje veľmi dobre v mnohých receptoch, poctivá sviečková omáčka by bez zeleru nebola poctivá a už vôbec nie tradičná. Nielen to! Zeler je navyše nízkokalorický a radí sa medzi najdiétnejšie suroviny celého sveta. Myslíte si, že ho poznáte, ale je to skutočne pravda? Objavte v našom podrobnom článku o zelere všetko, čo ste doteraz ani netušili!
A ako sa vám naše dnešné recepty na zelerové hranolky páčili? Napíšte nám do komentárov!