Recepty na chrumkavé hranolky z zeleru v 5 rôznych variantoch. Vyprážané, pečené aj z teplovzdušnej fritézy!

Klasické zemiakové hranolky určite poznáte!

Ale čo vyskúšať aj naše recepty na zelerové hranolky?

Sú zdravšie, nízkosacharidové, ale aj lahodné a božsky chrumkavé.

Vyskúšajte túto božskú prílohu ešte dnes a už nebudete chcieť inú!

Pečené zelerové hranolky s cesnakom a bylinkami

Lahodná nízkosacharidová, nízkokalorická a nízkotučná príloha alebo desiata! Na klasické zemiakové hranolky si ani nespomeniete.

Čo budete potrebovať

  • 1 zeler
  • 2 lyžice oleja (najlepšie olivového alebo kokosového)
  • 2 lyžičky oregana
  • 1 strúčik cesnaku, rozdrvený
  • soľ a korenie
  • 4 vetvičky rozmarínu

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
  • Olúpte a nakrájajte zeler na hranolky.
  • Naplňte hrniec studenou vodou a pridajte nakrájaný zeler.
  • Priveďte do varu, hranolky sceďte a nechajte uschnúť.
  • Pridajte oregano, cesnak, soľ a korenie a dobre premiešajte.
  • Na plechu v rúre rozohrejte olej.
  • Keď je olej horúci, vyberte plech z rúry a vložte naň zelerové hranolky.
  • Navrch dajte stonky rozmarínu a vráťte plech do rúry na 35–40 minút.
  • Hotové hranolky vyberte z rúry a servírujte!
Hranolky z zeleru s bylinkami v miske.
www.myfussyeater.com

Pripravili sme si pre vás aj ďalších 10 luxusných receptov s zelerom v hlavnej úlohe tak, ako ho pravdepodobne nepoznáte. Či už sa rozhodnete pre jeho nakladanú, pečenú alebo vyprážanú verziu, rozhodne si pochutnáte.

Vyprážané hranolky z zeleru

Luxusné vyprážané zelerové hranolky, ktoré pripravíte behom chvíľky. Fajnšmejkri si ich môžu na záver posypať parmezánom pre extra chuť!

Čo budete potrebovať

  • 1 kg zeleru, olúpaného a nakrájaného na hranolky 5 x 2,5 cm
  • tuk podľa výberu
  • soľ a korenie podľa výberu
  • olej na vyprážanie
  • ¼ šálky parmezánu (voliteľne)

Postup

  • Zelerové hranolky premiešajte s tukom podľa vášho výberu, skvelý treba tuk zo slaniny.
  • Vo veľkej panvici rozohrejte olej.
  • Keď je olej rozpálený, pridajte opatrne hranolky, ale nepreplňujte panvicu.
  • Vymažte dozlatista z jednej strany, asi 2 až 3 minúty.
  • Otočte a pokračujte v vyprážaní, kým nebudú hotové, asi 2 až 3 minúty.
  • Vyberte dierovanou lyžicou a položte na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Dochuťte soľou a akýmkoľvek ďalším korením, ktoré máte radi.
  • Voliteľne ozdobte parmezánom.
  • Užite si to!
Hranolky z zeleru v ošatke.
www.heathercooan.com

Pečené zelerové hranolky so sušeným mäsom a chimichurri

Tento recept jednoducho musíte vyskúšať! Zelerové hranolky podávané spolu s paradajkovou omáčkou, sušeným mäsom, pikantným chimichurri a syrom si zamilujú všetci vaši hostia. Skvele sa hodí na akýkoľvek večierok.

Čo budete potrebovať

  • 1 veľký zeler, olúpaný a nakrájaný na hranolky
  • 1 stredná cibuľa, jemne nakrájaná
  • 3 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 300 ml hovädzieho vývaru
  • 1 lyžička oregana
  • hrsť cherry paradajok, nakrájaných na štvrtky
  • 1 balenie kvalitného sušeného mäsa
  • 6 lyžíc olivového oleja
  • 1/2 malého zväzku koriandra, nasekaného
  • 1/2 malého zväzku petržlenu, nasekané
  • 1/2 zelené chilli papričky zbavené semienok a nakrájané nadrobno
  • 1 malá červená cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 1 lyžica bieleho vínneho octu
  • syr (v ľubovoľnom množstve), nastrúhaný

Postup

  • Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
  • Zahrejte 1 lyžicu olivového oleja na panvici na strednom ohni a restujte cibuľu, kým nebude mäkká a priesvitná.
  • Pridajte 1/3 cesnaku, restujte 1 minútu, pridajte paradajkový pretlak a restujte ešte minútu.
  • Zalejte hovädzím vývarom, pridajte oregano a cherry paradajky a prevarte, aby sa vývar zredukoval na konzistenciu podľa vašej chuti.
  • Skontrolujte korenie a na poslednú chvíľu vmiešajte sušené mäso, aby sa prehrialo.
  • Zelerové hranolky premiešajte s 2 lyžicami olivového oleja, okoreňte a pečte asi 20 minút dozlatista.
  • Ak chcete pripraviť chimichurri, vložte bylinky, červenú cibuľu, chilli a zvyšný cesnak do misy.
  • Pridajte zvyšný olivový olej a biely vínny ocot a premiešajte.
  • Ochutnajte av prípade potreby upravte podľa svojej chuti
  • Vyberte hranolky z rúry.
  • Posypte polovicou syra, prelejte omáčkou so sušeným mäsom a položte zvyšným syrom.
  • Pečte ďalších 5 minút, kým sa syr nerozpustí a nezozlátne.
  • Podávajte s chimichurri.
Hranolky z zeleru s paradajkovou omáčkou, sušeným mäsom, pikantným chimichurri a syrom na plechu vyloženom papierom na pečenie.
www.embersnacks.com

Máme pre vás tiež 5 chrumkavých receptov na najlepšie mexické nachos . Aký variant vyskúšate ako prvý?

Hranolky z zeleru z teplovzdušnej fritézy

Hranolčeky, ktoré sú zvonku chrumkavé, vo vnútri krémové a navyše zdravé? To chcete! Vyskúšajte náš luxusný recept na perfektné zelerové hranolky z teplovzdušnej fritézy. A ak tohto kuchynského pomocníka stále nemáte doma, možno využijete naše recenzie teplovzdušných fritéz , kde vám poradíme, ako si vybrať tú najlepšiu.

Čo budete potrebovať

  • 1 zeler, olúpaný a nakrájaný na hranolky
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1/2 lyžičky cesnakového prášku
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia

Postup

  • Predhrejte teplovzdušnú fritézu na 200˚C.
  • V stredne veľkej miske zmiešajte zelerové hranolky s olivovým olejom, cesnakovým práškom, oreganom a soľou a korením podľa chuti.
  • Do koša teplovzdušnej fritézy pridajte zelerové hranolky.
  • Varte 10 minút.
  • Zatraste košom, aby sa hranolky rozhádzali.
  • Varte ďalších 8 minút, alebo pokiaľ nebudú hranolky chrumkavé.
  • Dajte na tanier a podávajte.
Hranolčeky z zeleru v miske s vedľa položenou mištičkou s dipom.
www.forktospoon.com

Zelerové hranolky s údenou paprikou

Jednoduchý recept na hranolčeky z zeleru s údenou paprikou, ktoré môžete podávať takmer k čomukoľvek namiesto klasických zemiakových hranoliek. Navyše sú o dosť zdravšie!

Čo budete potrebovať

  • 1 zeler
  • 1 lyžica olivového oleja
  • ½ lyžičky údené papriky
  • hrubá morská soľ
  • kečup, na podávanie (voliteľne)

Postup

  • Nastavte rúru na teplovzduch a predhrejte na 200 °C.
  • Vyložte plech papierom na pečenie.
  • Zeler olúpte.
  • Olúpaný zeler prekrojte napoly a potom každú polovicu nakrájajte na plátky s hrúbkou cca 1 cm.
  • Každý plátok nakrájajte na hranolky s hrúbkou cca 1 cm.
  • Zelerové hranolky dajte do veľkej misy a obaľte v olivovom oleji a údenej paprike.
  • So soľou vydržte, pokiaľ nebudú hranolky upečené.
  • Položte zelerové hranolčeky na plech v jednej vrstve a uistite sa, že okolo každej hranolčeka je trochu miesta.
  • Pečte asi 15 minút.
  • Potom vyberte plech z rúry a každý hranolček opatrne preklopte na druhú stranu a pečte ďalších 10 minút, kým nebudú vršky pekne pľuzgierové a miestami ľahko pripálené.
  • Posypte soľou a ihneď konzumujte.
Hranolky z zeleru na tanieri s mištičkou kečupu.
www.lazycatkitchen.com

Ako zelerové hranolky podávať?

  • Podávajte hranolky s farmárskym dresingom alebo dresingom z modrého syra ako perfektnú desiatu či predjedlo .
  • Hranolky z zeleru skvele doplnia každé jedlo. Skúste ich podávať s burgerom alebo sendvičom namiesto tradičných hranolčekov.
  • Pridajte ich do šalátu pre extra chrumkavosť a chuť.
  • Podávajte ich ako prílohu k akémukoľvek mäsu .

Zeler je nevzhľadná zelenina, ktorá svojim zjavom človeka skôr odrádza, než aby lákala. Avšak funguje veľmi dobre v mnohých receptoch, poctivá sviečková omáčka by bez zeleru nebola poctivá a už vôbec nie tradičná. Nielen to! Zeler je navyše nízkokalorický a radí sa medzi najdiétnejšie suroviny celého sveta. Myslíte si, že ho poznáte, ale je to skutočne pravda? Objavte v našom podrobnom článku o zelere všetko, čo ste doteraz ani netušili!

A ako sa vám naše dnešné recepty na zelerové hranolky páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.