Že cuketa nemôže byť súčasťou sladkého pečenia?
Tak sa pozrite na tieto recepty na cuketové muffiny a zistíte, že naozaj môže!
Cesto je na skus také vláčne a nadýchané, že tomu ani nebudete veriť!
Ochutnať musíte aj naše slané varianty! Tiež sú výborné.
Cuketové muffiny s čokoládou
Tieto jednoduché muffiny z cukety si zamilujete, pretože obsahujú veľa zdravej chuti a ich príprava trvá len asi 30 minút. Vychutnajte si škoricu, vanilku a sladký hnedý cukor vo vláčnom, ale nadýchanom ceste. Rovnako si ju môžete vychutnať v nadýchaných buchtách s cuketou !
Čo budeme potrebovať
- 220 g hladkej múky alebo celozrnnej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 1 a 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 120 ml rastlinného oleja (alebo rozpusteného kokosového oleja)
- 100 g kryštálového cukru
- 70 g hnedého cukru
- 2 veľké vajcia
- 2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
- 2 polievkové lyžice mlieka
- 190 g nakrájanej cukety (nie je potrebné vysávať)
- 180 g polosladkých čokoládových lupienkov (alebo nasekaných orechov, hrozienok atď.)
Postup
- Predhrejte rúru na 220 °C. Vymažte si formu na muffiny.
- Vo veľkej mise prešľahajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ, škoricu a muškátový oriešok.
- V stredne veľkej mise ušľahajte olej, kryštálový cukor, hnedý cukor, vajcia, vanilkový extrakt a mlieko.
- Vmiešajte nakrájanú cuketu.
- Mokré ingrediencie nalejte do suchých a miešajte, kým sa nespoja.
- Pridajte čokoládu alebo niečo iné, či chcete.
- Cesto rozdeľte do formičiek.
- Pečte 5 minút pri 220 °C, potom nechajte muffiny v rúre, znížte teplotu na 180 °C a pokračujte v pečení ďalších 15–17 minút, alebo pokiaľ nebude špáradlo zapichnuté do stredu čisté.
- Nechajte muffiny vychladnúť 5 minút v muffinovej forme a potom ich preložte na mriežku, aby vychladli.
Pre dlhšie skladovanie muffiny zmrazte až na 3 mesiace. Rozmrazte cez noc v chladničke a podľa potreby ohrejte v mikrovlnnej rúre.

Muffiny z cukety s orechmi na sladko
Najlepšie sladké cuketové muffiny všetkých čias! Vláčne, sladké, plné nakrájané cukety, vlašských orechov, sušených brusníc a korenené vanilkou, škoricou a muškátovým orieškom. Maškrtiť sladko, ale zdravo môžete aj cuketovými múčnikmi , podľa našich receptov.
Čo budeme potrebovať
- 2 veľké vajcia
- 270 g cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 360 g strúhanej cukety
- 3/4 šálky nesoleného masla, rozpusteného
- 400 g hladkej múky
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 2 lyžičky škorice
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1/2 lyžičky muškátového orieška
- 1/4 lyžičky soli
- 100 g vlašských orechov
- 70 g hrozienok alebo brusníc
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Vymažte si formu na muffiny.
- Vo veľkej mise rozšľahajte vajcia.
- Vmiešajte cukor a vanilkový extrakt.
- Vmiešajte nastrúhanú cuketu a rozpustené maslo.
- V samostatnej miske zmiešajte múku, jedlú sódu, prášok do pečiva, škoricu, mletý zázvor, muškátový oriešok a soľ.
- Tieto suché ingrediencie vmiešajte do cuketovej zmesi.
- Pridajte vlašské orechy, hrozienka alebo brusnice.
- Lyžicou rozdeľte cesto na muffiny rovnomerne medzi košíčkami.
- Pečte pri 180 °C, kým muffiny nie sú zlatisto hnedé, 22 až 30 minút.

Objavte podobné tipy
Cuketové muffiny naslané
Tento recept na slané cuketovo-syrové muffiny je dôkazom toho, že na špeciálne raňajky nemusíte piecť len sladké dobroty. A to, že je cuketa výbornou ingredienciou aj do slaných pokrmov vám dokážu tieto jednoduché zemiakové placky z cukety .
Čo budeme potrebovať
- 355 g hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
- ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
- 360 ml plnotučného mlieka
- 115 g masla (rozpusteného)
- 2 veľké vajcia
- 285 g cukety (strúhané)
- 85 g ostrého syra čedar (strúhaný)
- 45 g syra feta (rozdrobený)
- 2 jarné cibuľky (jemne nakrájané)
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C a vyložte formu na 12 muffinov papierovými košíčkami.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a korenie.
- V stredne veľkej mise rozšľahajte mlieko, maslo a vajcia a potom vmiešajte do suchých surovín, kým nezostane len niekoľko hrudiek.
- Pridajte cuketu, čedar, fetu a jarnú cibuľku a primiešajte, kým sa nespoja.
- Rovnomerne cesto rozdeľte do košíčkov na muffiny a pečte 15–20 minút, kým hore nezozlátnu a špajle zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
- Potom nechajte 10 minút vychladnúť vo forme na muffiny.
Zvyšky skladujte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke po dobu až 3 dní. Znovu zohrejte asi 30 sekúnd v mikrovlnnej rúre alebo v rúre na 120 °C asi 10 minút.

Cuketové muffiny so syrom a slaninou
Tieto syrové muffiny z cukety a slaniny sú vynikajúcou desiatou. A na výdatný obed si pripravte tieto lahodné lasagne s cuketou !
Čo budeme potrebovať
- 125 ml rastlinného oleja
- 2 nakrájané slaniny (nakrájané nadrobno)
- 300 g cukety (nastrúhané)
- 280 g múky
- lyžička kypriaceho prášku
- 1 malá červená cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 150 g strúhaného čedaru
- 1 vajce
- 125 ml mlieka
- Extra 2 lyžice strúhaného čedaru
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov.
- Vymažte formu na muffiny.
- V malej panvici rozohrejte 1 lyžičku oleja na strednú teplotu.
- Pridajte slaninu. Slaninu opekajte 3 minúty alebo pokiaľ ľahko nezhnedne.
- Preložte na tanier vyložený papierovou utierkou, aby mohol tuk odkvapkať.
- Z cukety vytlačte prebytočnú tekutinu. Vmiešajte múku, cibuľu, cuketu, syr a polovicu slaniny vo veľkej mise.
- Uprostred urobte jamku.
- V samostatnej miske rozšľahajte vajcia, mlieko a zvyšný olej. Pridajte vaječnú zmes k múke.
- Miešajte, kým sa nespoja.
- Zmes rozdeľte medzi formičky.
- Posypte extra syrom a zvyšnou slaninou.
- Pečte 15 až 18 minút alebo dozlatista.
Muffiny uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke alebo každý muffin zabaľte do plastovej fólie, potom fólie a zmrazte až na 2 mesiace.

Prečo sa cuketa hodí na sladké aj slané pečenie?
Cuketa je dobrá prísada na sladké i slané pečenie z niekoľkých dôvodov.
Po prvé, cuketa má veľmi jemnú chuť a vláknitú textúru, čo znamená, že sa dobre prispôsobí rôznym receptom a zároveň narúša chuťový profil pripravovaného pokrmu oveľa menej ako iné druhy zeleniny.
Ďalším dôvodom je to, že cuketa obsahuje relatívne málo cukru a má vysoký obsah vody, čo umožňuje, aby sa ľahko používala v sladkých receptoch bez toho, aby pridávala príliš veľa sladkosti, ale pridá dosť vláčnosti. Na druhej strane v slaných receptoch, cuketa dodáva vynikajúcu textúru a chuť, najmä keď je grilovaná alebo pečená.
Nakoniec, cuketa je tiež výživná a zdravá prísada, pretože obsahuje mnoho vitamínov a minerálov, ako sú vitamíny C a K, draslík a horčík, čo ju robí vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí hľadajú spôsob, ako zlepšiť výživu svojich pokrmov.