Výborné recepty na muffiny s cuketou nájdete u nás! Aký variant vyskúšate ako prvý?

Že cuketa nemôže byť súčasťou sladkého pečenia?

Tak sa pozrite na tieto recepty na cuketové muffiny a zistíte, že naozaj môže!

Cesto je na skus také vláčne a nadýchané, že tomu ani nebudete veriť!

Ochutnať musíte aj naše slané varianty! Tiež sú výborné.

Cuketové muffiny s čokoládou

Tieto jednoduché muffiny z cukety si zamilujete, pretože obsahujú veľa zdravej chuti a ich príprava trvá len asi 30 minút. Vychutnajte si škoricu, vanilku a sladký hnedý cukor vo vláčnom, ale nadýchanom ceste. Rovnako si ju môžete vychutnať v nadýchaných buchtách s cuketou !

Čo budeme potrebovať

  • 220 g hladkej múky alebo celozrnnej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 a 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 120 ml rastlinného oleja (alebo rozpusteného kokosového oleja)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 70 g hnedého cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
  • 2 polievkové lyžice mlieka
  • 190 g nakrájanej cukety (nie je potrebné vysávať)
  • 180 g polosladkých čokoládových lupienkov (alebo nasekaných orechov, hrozienok atď.)

Postup

  • Predhrejte rúru na 220 °C. Vymažte si formu na muffiny.
  • Vo veľkej mise prešľahajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ, škoricu a muškátový oriešok.
  • V stredne veľkej mise ušľahajte olej, kryštálový cukor, hnedý cukor, vajcia, vanilkový extrakt a mlieko.
  • Vmiešajte nakrájanú cuketu.
  • Mokré ingrediencie nalejte do suchých a miešajte, kým sa nespoja.
  • Pridajte čokoládu alebo niečo iné, či chcete.
  • Cesto rozdeľte do formičiek.
  • Pečte 5 minút pri 220 °C, potom nechajte muffiny v rúre, znížte teplotu na 180 °C a pokračujte v pečení ďalších 15–17 minút, alebo pokiaľ nebude špáradlo zapichnuté do stredu čisté.
  • Nechajte muffiny vychladnúť 5 minút v muffinovej forme a potom ich preložte na mriežku, aby vychladli.

Pre dlhšie skladovanie muffiny zmrazte až na 3 mesiace. Rozmrazte cez noc v chladničke a podľa potreby ohrejte v mikrovlnnej rúre.

Muffiny s čokoládovými lupienkami upečené vo formičke a košíčkach.
Zdroj: momsdish.com

Muffiny z cukety s orechmi na sladko

Najlepšie sladké cuketové muffiny všetkých čias! Vláčne, sladké, plné nakrájané cukety, vlašských orechov, sušených brusníc a korenené vanilkou, škoricou a muškátovým orieškom. Maškrtiť sladko, ale zdravo môžete aj cuketovými múčnikmi , podľa našich receptov.

Čo budeme potrebovať

  • 2 veľké vajcia
  • 270 g cukru
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 360 g strúhanej cukety
  • 3/4 šálky nesoleného masla, rozpusteného
  • 400 g hladkej múky
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 2 lyžičky škorice
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1/2 lyžičky muškátového orieška
  • 1/4 lyžičky soli
  • 100 g vlašských orechov
  • 70 g hrozienok alebo brusníc

Postup

  • Predhrejte rúru na 180°C.
  • Vymažte si formu na muffiny.
  • Vo veľkej mise rozšľahajte vajcia.
  • Vmiešajte cukor a vanilkový extrakt.
  • Vmiešajte nastrúhanú cuketu a rozpustené maslo.
  • V samostatnej miske zmiešajte múku, jedlú sódu, prášok do pečiva, škoricu, mletý zázvor, muškátový oriešok a soľ.
  • Tieto suché ingrediencie vmiešajte do cuketovej zmesi.
  • Pridajte vlašské orechy, hrozienka alebo brusnice.
  • Lyžicou rozdeľte cesto na muffiny rovnomerne medzi košíčkami.
  • Pečte pri 180 °C, kým muffiny nie sú zlatisto hnedé, 22 až 30 minút.
Košíčky plné vláčneho cesta s orechmi a cuketou.
Zdroj: mondaysundaykitchen.com

Cuketové muffiny naslané

Tento recept na slané cuketovo-syrové muffiny je dôkazom toho, že na špeciálne raňajky nemusíte piecť len sladké dobroty. A to, že je cuketa výbornou ingredienciou aj do slaných pokrmov vám dokážu tieto jednoduché zemiakové placky z cukety .

Čo budeme potrebovať

  • 355 g hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička soli
  • ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 360 ml plnotučného mlieka
  • 115 g masla (rozpusteného)
  • 2 veľké vajcia
  • 285 g cukety (strúhané)
  • 85 g ostrého syra čedar (strúhaný)
  • 45 g syra feta (rozdrobený)
  • 2 jarné cibuľky (jemne nakrájané)

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 °C a vyložte formu na 12 muffinov papierovými košíčkami.
  • Vo veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a korenie.
  • V stredne veľkej mise rozšľahajte mlieko, maslo a vajcia a potom vmiešajte do suchých surovín, kým nezostane len niekoľko hrudiek.
  • Pridajte cuketu, čedar, fetu a jarnú cibuľku a primiešajte, kým sa nespoja.
  • Rovnomerne cesto rozdeľte do košíčkov na muffiny a pečte 15–20 minút, kým hore nezozlátnu a špajle zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
  • Potom nechajte 10 minút vychladnúť vo forme na muffiny.

Zvyšky skladujte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke po dobu až 3 dní. Znovu zohrejte asi 30 sekúnd v mikrovlnnej rúre alebo v rúre na 120 °C asi 10 minút.

Mäkké slané muffiny s cuketou, syrom a cibuľkou.
Zdroj: biggerbolderbaking.com

Cuketové muffiny so syrom a slaninou

Tieto syrové muffiny z cukety a slaniny sú vynikajúcou desiatou. A na výdatný obed si pripravte tieto lahodné lasagne s cuketou !

Čo budeme potrebovať

  • 125 ml rastlinného oleja
  • 2 nakrájané slaniny (nakrájané nadrobno)
  • 300 g cukety (nastrúhané)
  • 280 g múky
  • lyžička kypriaceho prášku
  • 1 malá červená cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 150 g strúhaného čedaru
  • 1 vajce
  • 125 ml mlieka
  • Extra 2 lyžice strúhaného čedaru

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 stupňov.
  • Vymažte formu na muffiny.
  • V malej panvici rozohrejte 1 lyžičku oleja na strednú teplotu.
  • Pridajte slaninu. Slaninu opekajte 3 minúty alebo pokiaľ ľahko nezhnedne.
  • Preložte na tanier vyložený papierovou utierkou, aby mohol tuk odkvapkať.
  • Z cukety vytlačte prebytočnú tekutinu. Vmiešajte múku, cibuľu, cuketu, syr a polovicu slaniny vo veľkej mise.
  • Uprostred urobte jamku.
  • V samostatnej miske rozšľahajte vajcia, mlieko a zvyšný olej. Pridajte vaječnú zmes k múke.
  • Miešajte, kým sa nespoja.
  • Zmes rozdeľte medzi formičky.
  • Posypte extra syrom a zvyšnou slaninou.
  • Pečte 15 až 18 minút alebo dozlatista.

Muffiny uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke alebo každý muffin zabaľte do plastovej fólie, potom fólie a zmrazte až na 2 mesiace.

Zlaté muffiny posypané slaninou a syrom vo vnútri.
Zdroj: everylastbite.com

Prečo sa cuketa hodí na sladké aj slané pečenie?

Cuketa je dobrá prísada na sladké i slané pečenie z niekoľkých dôvodov.

Po prvé, cuketa má veľmi jemnú chuť a vláknitú textúru, čo znamená, že sa dobre prispôsobí rôznym receptom a zároveň narúša chuťový profil pripravovaného pokrmu oveľa menej ako iné druhy zeleniny.

Ďalším dôvodom je to, že cuketa obsahuje relatívne málo cukru a má vysoký obsah vody, čo umožňuje, aby sa ľahko používala v sladkých receptoch bez toho, aby pridávala príliš veľa sladkosti, ale pridá dosť vláčnosti. Na druhej strane v slaných receptoch, cuketa dodáva vynikajúcu textúru a chuť, najmä keď je grilovaná alebo pečená.

Nakoniec, cuketa je tiež výživná a zdravá prísada, pretože obsahuje mnoho vitamínov a minerálov, ako sú vitamíny C a K, draslík a horčík, čo ju robí vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí hľadajú spôsob, ako zlepšiť výživu svojich pokrmov.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.