Ktoré ingrediencie vylepšia každý pokrm?
Áno, syr!
Preto sme si pre vás pripravili 8 výborných receptov so syrom, ktoré si zamiluje aj ten najnáročnejší stravník!
Užite si ich!
Cesnakovo-syrová nátierka
Tento recept na cesnakovú nátierku so syrom je jedným z obľúbených českých predjedál, ktoré sa hodia na rodinné oslavy či párty s priateľmi. Je hotová za chvíľu, dá sa pripraviť vopred a chutí fantasticky!
INGREDIENCIA
- 170 g polotvrdého syra ako je Eidam
- 5 polievkových lyžíc majonézy
- 2 polievkové lyžice kyslej smotany s obsahom tuku asi 15 %
- 3 strúčiky cesnaku
- ¼ lyžičky soli
- 1 štipka mletého čierneho korenia
POSTUP
- Syr nastrúhajte na ručnom strúhadle nadrobno.
- Cesnak olúpte a rozdrvte.
- Do misy dajte syr, cesnak, majonézu a kyslú smotanu – dochuťte čiernym korením a soľou.
- Miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Pred podávaním nechajte nátierku asi 15 minút odpočinúť pri izbovej teplote.
Máme pre vás aj ďalšie výborné recepty na nátierky zo syra ! Vytvorte jednoduchú, ale chutnú desiatu alebo večeru.
Syrové tyčinky z lístkového cesta
Tieto chrumkavé syrové tyčinky sú ľahkou desiatou alebo predjedlom, ktoré môžete podávať na akejkoľvek oslave či zraze s priateľmi a rodinou.
INGREDIENCIA
- 1 list lístkového cesta, pokiaľ je zmrazený, tak ho rozmrazte
- ¾ lyžičky papriky
- ½ lyžičky talianskeho korenia
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky čierneho korenia
- 1 veľké vajcia
- 1 polievková lyžica vody
- ½ šálky strúhaného parmezánu
POSTUP
- Nastavte rošt rúry do strednej polohy.
- Zahrejte na 190 °C.
- Dva plechy vyložte papierom na pečenie a dajte ich nabok.
- Lístkové cesto nechajte cez noc v chladničke rozmraziť.
- Prípadne ho môžete rozmraziť na pulte.
- V malej miske zmiešajte papriku, talianske korenie, soľ a čierne korenie a dajte bokom.
- V malej miske rozšľahajte vajcia a vodu, dajte bokom.
- Rozmrazené lístkové cesto položte na ľahko pomúčenú plochu.
- Pokiaľ je povrch lepkavý, zľahka poprášte múkou.
- Pomocou valčeka rozvaľkajte na obdĺžnik s rozmermi 30 × 20 cm a hrúbkou asi alebo s hrúbkou asi 0,3 cm.
- Povrch potrite vajíčkom.
- Navrch rovnomerne nasypte zmesou korenia a parmezán.
- Pomocou valčeka to jemne vtlačte do cesta.
- Použite kuchársky nôž a vytvorte asi 25 cm dlhé prúžky, široké asi 2 cm.
- Malo by to dať 12 prúžkov.
- Otočte každý prúžok a potom položte na plech vyložený papierom na pečenie, aspoň 2,5 cm od seba.
- Povrch každej tyčinky potrite rozšľahaným vajcom.
- Pečte dozlatista, asi 14 až 16 minút.
- Opakujte so zvyšnými tyčinkami.
- Podávajte teplé alebo preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Karfiol zapekaný s čedarom a parmezánom
Každý má svoju obľúbenú, hriešnu prílohu. Tá naša je gratinovaný karfiol so syrom. Je jednoduchý na prípravu, maslo a smotana karfiolu dodávajú bohatosť, zatiaľ čo parmezán zase luxusnú slanú syrovosť.
INGREDIENCIA
- 1 a ½ veľkej hlavy karfiolu
- 6 polievkových lyžíc masla plus niečo navyše
- ½ šálky vysokopercentnej smotany
- 3 strúčiky cesnaku, lisované
- 2 šálky nastrúhaného čedaru
- 1 šálka čerstvo nastrúhaného parmezánu
- 1 lyžica lístkov čerstvého tymiánu
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
POSTUP
- Predhrejte rúru na 200º.
- Vo veľkom hrnci s osolenou vriacou vodou varte karfiol do mäkka, 8 minút.
- Dobre sceďte.
- Veľký pekáč vymažte maslom.
- Pridajte polovicu karfiolu a zalejte polovicou smotany.
- Potrite polovicou masla, posypt polovicou cesnaku, čedaru, parmezánu a tymiánu.
- Opakujte so zvyšnými prísadami a dochuťte soľou a korením.
- Pečte, kým sa syr neroztečie a nezozlátne, 30 minút.
- Nechajte 5 minút vychladnúť a potom podávajte.
Vyskúšajte aj naše recepty na zapekaný karfiol na 11 rôznych spôsobov. Nájdete svojho favorita?
Syrová roláda plnená špenátom
Slaná syrová roláda, ochutená čerstvými bylinkami a plnená špenátom je ideálna na jarný obed či letný piknik. Môžete ju podávať teplú aj studenú!
INGREDIENCIA
- 6 vajec, oddeľte žĺtky od bielkov
- 2 lyžice masla, rozpusteného
- ⅓ šálky strúhaného parmezánu
- ⅓ šálky nastrúhaného čedaru
- ⅓ šálky kokosovej múky
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky sušeného cesnaku
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky korenia
- 3 šálky špenátu
- ¼ šálky rozdrobeného syra Feta
- 2 jarné cibuľky, nakrájané nadrobno
- ½ šálky mandľového mlieka alebo vody
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
- 2 lyžice pažítky, čerstvo nasekané
POSTUP
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Dlhú formu na pečenie vymažte tukom a vyložte papierom na pečenie.
- Vyšľahajte bielky, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
- Do inej misy dajte žĺtky, maslo, parmezán a čedar a dobre premiešajte.
- Pridajte prášok do pečiva, soľ, korenie, sušený cesnak, prášok do pečiva a kokosovú múku.
- Miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Pridajte mandľové mlieko, petržlenovú vňať a pažítku a vypracujte takmer cesto.
- Vmiešajte bielky a jemne premiešajte.
- Nalejte do formy, rovnomerne uhlaďte a pečte 12-15 minút dozlatista.
- Zatiaľ čo sa zmes pečie, pripravte si náplň.
- Na panvici rozohrejte olivový olej.
- Pridajte špenát a jarnú cibuľku a zvoľna varte 3–5 minút, kým špenát nezvädne.
- Stiahnite z ohňa a pridajte syr feta.
- Dochuťte soľou a korením.
- Môžete pridať aj štipku muškátového orieška.
- Vyberte roládu z rúry, jemne povoľte boky formy a potom roládu vyklopte na veľký kus papiera na pečenie.
- Odstráňte papier na pečenie z hornej časti rolády.
- Na roládu rovnomerne rozotrite špenátovú náplň.
- Pomocou okrajov spodného papiera na pečenie jemne, ale pevne zrolujte roládu od menšieho okraja.
- Nakrájajte a môžete podávať.
Objavte podobné tipy
Vyprážaná mozzarella
Vyprážaná mozzarella je jedným z tých predjedál, ktoré si každý zamiluje! Nedá sa odolať tej maznavej luxusnej chuti, ktorú tento pokrm má. Presvedčte sa sami!
INGREDIENCIA
- 170 g čerstvej mozzarelly, nakrájanej na 0,5 – 1 cm medailónky alebo 0,5 cm tyčinky▢
- rastlinný olej na vyprážanie
- 1 šálka hladkej múky
- 2 veľké vajcia, ľahko rozšľahané
- 3 krajčeky bieleho chleba, zbavené kôrky, natrhané na kúsky
- 1 šálka panko strúhanky
- 1/4 šálky čerstvého parmezánu, nastrúhaného
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate, nasekané
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1/2 lyžičky soli
- 1 štipka čerstvo mletého čierneho korenia
- dip na podávanie
POSTUP
- Nalejte dostatok oleja do panvice, aby ho tam bolo na hĺbku tak 5 cm.
- Zahrejte na 175 ° C, do horúceho oleja vhoďte malý kúsok chleba, a keď zasyčí a začne hnednúť, je pripravený na vyprážanie.
- Pripravte si strúhankovú zmes tak, že do misy kuchynského robota vložíte biely chlieb, panko, parmezán, cesnak, petržlenovú vňať, oregano, soľ a korenie a mixujete, kým sa všetko dobre nepremieša a chlieb sa nestane hrubou strúhankou.
- Vezmite tri stredne veľké misky a do jednej dajte múku, do druhého vajcia plus lyžicu vody a do zvyšnej misky pripravenú strúhanku.
- Každý kúsok mozzarelly najskôr obaľte v múke, potom vo vaječnom kúpeli (prebytočnú zmes straste) a potom v strúhanke.
- Prstami pomôžte strúhanke priľnúť k syru.
- Pre extra chrumkavú vyprážanú mozzarellu opakujte kroky s vajcom a strúhankou ešte raz.
- Do rozpáleného oleja opatrne pridajte obaľované kúsky syra a smažte dozlatista, asi 2 až 3 minúty.
- Robte to v dávkach, nepreplňujte panvicu!
- Nechajte odkvapkať na plechu vyloženom papierovou utierkou.
- Ihneď podávajte s dipom podľa výberu.
Nezabudnite sa pozrieť aj na naše ďalšie skvelé mozzarellové recepty . Ochutnajte cestoviny, alebo napríklad toasty s týmto výborným syrom a už nebudete chcieť inak!
Špagety so syrovou omáčkou
Tieto cestoviny so syrovou omáčkou máte hotové za 10 minút! Sú neuveriteľne ľahké na prípravu, lacné a skvele sa hodí ako jedlo na poslednú chvíľu počas pracovného týždňa.
INGREDIENCIA
- 225 g špaget, ale môžete použiť aj iné cestoviny
- 160 g krémového syra
- 30 g strúhaného parmezánu a ďalšie na podávanie
- 1 lyžica olivového oleja a ďalšie na podávanie
- 1-2 strúčiky cesnaku, nasekané alebo prelisované
- 120 ml vody na varenie av prípade potreby viac
- soľ a korenie na dochutenie
- 1/4-1/2 lyžičky chilli vločiek alebo podľa chuti (voliteľne)
POSTUP
- Vo veľkom hrnci s vriacou osolenou vodou uvarte cestoviny podľa návodu na obale do al dente.
- Tesne pred scedením si zarezervujte šálku škrobovej cestovinovej vody.
- Medzitým si vo veľkej panvici rozohrejte 1 lyžicu olivového oleja a jemne restujte cesnak (a ak chcete, štipku chilli vločiek), po dobu 2-3 minút.
- Použite mierny plameň, nenechajte cesnak pripáliť.
- Potom vmiešajte krémový syr a asi 1/2 šálky škrobovej cestovinovej vody.
- Miešajte, aby sa spojil olej, syr, voda a vznikla vám pekná, krémová emulzia.
- Pridajte parmezán a dobre premiešajte.
- Sceďte a pridajte cestoviny na panvicu.
- Dobre premiešajte, aby sa cestoviny v omáčke rovnomerne obalili, podľa potreby pridajte ďalšiu vodu pre hladkú a krémovú konzistenciu.
- Ihneď podávajte s kvapkou dobrého olivového oleja, čerstvo nastrúhaným parmezánom a čerstvo mletým čiernym korením (pokiaľ nepoužívate čili vločky).
- Užite si to!
Kukuričné placky s čedarom
Vynikajúce vyprážané placky z kukurice a čedaru si zamilujú nielen vaše deti! Sú rýchle, jednoduché a veľa toho na ne nepotrebujete. Užite si ich s kyslou smotanou a pažítkou.
INGREDIENCIA
- 1 a ½ hrnčeka hladkej múky (190 g)
- 2 šálky kukurice (350 g) alebo jedna plechovka konzervovanej kukurice (425 g)
- ½ šálky strúhaného syra čedar (50 g)
- ⅓ šálky čerstvé pažítky (15 g), nakrájané
- ½ šálky mlieka (120 ml)
- 2 vajcia
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica sušeného chilli
- ½ šálky oleja (120 ml), na vyprážanie
POSTUP
- Do veľkej misy pridajte ingrediencie.
- Dobre premiešajte.
- Vo veľkej panvici rozohrejte pol šálky oleja (alebo pokiaľ nebude celá panvica pokrytá tenkou vrstvou) na stredne vysokom plameni.
- Na každú placku potrebujete dve lyžice zmesi.
- Dajte smažiť, otočte po minúte a pol, alebo keď uvidíte, že okraje začínajú hnednúť.
- Opakujte z druhej strany.
- Podávajte s kopčekom kyslej smotany a pažítkou.
Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie nerezových panvíc . Predstavíme vám ich hlavné výhody a aj prípadné nedostatky.
Syrová polievka s pivom
Príprava tejto lahodnej polievky trvá asi 30 minút a stačí vám na to iba 1 hrniec! Je taká syrová a krémová, že by ste nikdy nehádali, že je v skutočnosti nabitá zeleninou! Mrkva, stopkatý zeler, cibuľa a zemiaky sú kombinácia snov, vďaka ktorej je tento pokrm úplne fenomenálny a pritom vám dodáva vašu dennú dávku zeleniny.
INGREDIENCIA
- 6 lyžíc masla
- 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
- 1,5 šálky nakrájanej mrkvy
- 1,5 šálky nakrájaného řapíkatého zeleru
- 5 strúčikov cesnaku, lisovaného
- 2 lyžičky sušeného oregana
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 4 lyžice hladkej múky
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 350 ml vášho obľúbeného piva
- 700 g zemiakov, nakrájaných na cca centimetrové kúsky
- ½ šálky smotany na šľahanie
- 230 g strúhaného čedaru
- 1 lyžička bieleho balzamikového octu
- soľ
- čerstvo mleté korenie
Na ozdobu:
- nakrájaná jarná cibuľka
- strúhaný syr čedar
- krutónky
POSTUP
- Vo veľkom hrnci rozohrejte maslo na stredne vysokom plameni.
- Pridajte cibuľu, mrkvu, stopkový zeler a veľkú štipku soli a korenia.
- Varte za občasného miešania 12–13 minút, alebo kým cibuľa nezosklovatí.
- Zahrejte plameň na strednú teplotu a pridajte cesnak, oregano a tymián a varte ďalšiu minútu.
- Potom pridajte múku a premiešajte, aby sa zelenina obalila.
- Varte ešte jednu minútu za častého miešania.
- Pridajte trochu zeleninového vývaru, aby sa hrniec odglazoval, a zoškrabnite z dna chutné kúsky.
- Vmiešajte na kocky nakrájané zemiaky, zeleninový vývar a pivo spolu s ďalšou štipkou soli a korenia.
- Prikryte, zvýšte trochu plameň a priveďte do varu.
- Akonáhle sa zmes začne variť, stiahnite plameň na minimum, prikryte a varte 10–12 minút, alebo kým zemiaky nezmäknú.
- Občas premiešajte, aby sa zemiaky neprichytili ku dnu hrnca.
- Odstavte polievku z ohňa.
- Preneste polievku do vysokorýchlostného mixéra alebo pomocou ponorného mixéra rozmixujte, kým nebude hladká a krémová.
- Vráťte polievku do hrnca.
- Vmiešajte smotanu a strúhaný syr.
- Potom pridajte biely balzamikový ocot.
- Miešajte, kým sa syr nerozpustí, a ozdobte jarnou cibuľkou a strúhaným čedarom, prípadne môžete doplniť krutónky.
5 tipov na varenie so syrom
- Používajte syr, ktorý sa dobre rozpúšťa ako napríklad gruyère, raclette alebo napríklad 3 mesiace stará gouda.
- Syr by mal mať pred varením izbovú teplotu .
- Nekupujte si strúhaný syr, ale vcelku. Keď si potom syr čerstvo nastrúhate, má lepšiu chuť aj štruktúru.
- Syr nevarte príliš dlho , môže vyschnúť. Pokiaľ váš syrový pokrm vyžaduje dlhú dobu pečenia, pridajte trochu smotany na udržanie vlhkosti.
- Aj zlé skladovanie môže zničiť chuť a štruktúru syra , takže sa uistite, že ho máte správne zabalený tak, aby ste udržali správne prúdenie vzduchu a vlhkosť.
Ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!