Tie najlepšie syrové pokrmy na jednom mieste! Ktorý z nich sa stane vašim favoritom!

Ktoré ingrediencie vylepšia každý pokrm?

Áno, syr!

Preto sme si pre vás pripravili 8 výborných receptov so syrom, ktoré si zamiluje aj ten najnáročnejší stravník!

Užite si ich!

Cesnakovo-syrová nátierka

Tento recept na cesnakovú nátierku so syrom je jedným z obľúbených českých predjedál, ktoré sa hodia na rodinné oslavy či párty s priateľmi. Je hotová za chvíľu, dá sa pripraviť vopred a chutí fantasticky!

INGREDIENCIA

  • 170 g polotvrdého syra ako je Eidam
  • 5 polievkových lyžíc majonézy
  • 2 polievkové lyžice kyslej smotany s obsahom tuku asi 15 %
  • 3 strúčiky cesnaku
  • ¼ lyžičky soli
  • 1 štipka mletého čierneho korenia

POSTUP

  • Syr nastrúhajte na ručnom strúhadle nadrobno.
  • Cesnak olúpte a rozdrvte.
  • Do misy dajte syr, cesnak, majonézu a kyslú smotanu – dochuťte čiernym korením a soľou.
  • Miešajte, kým sa všetko nespojí.
  • Pred podávaním nechajte nátierku asi 15 minút odpočinúť pri izbovej teplote.
Plátky rožku natreté nátierkou zo syra a cesnaku, ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou a servírované na tanieri.
www.cooklikeczechs.com

Máme pre vás aj ďalšie výborné recepty na nátierky zo syra ! Vytvorte jednoduchú, ale chutnú desiatu alebo večeru.

Syrové tyčinky z lístkového cesta

Tieto chrumkavé syrové tyčinky sú ľahkou desiatou alebo predjedlom, ktoré môžete podávať na akejkoľvek oslave či zraze s priateľmi a rodinou.

INGREDIENCIA

  • 1 list lístkového cesta, pokiaľ je zmrazený, tak ho rozmrazte
  • ¾ lyžičky papriky
  • ½ lyžičky talianskeho korenia
  • ½ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky čierneho korenia
  • 1 veľké vajcia
  • 1 polievková lyžica vody
  • ½ šálky strúhaného parmezánu

POSTUP

  • Nastavte rošt rúry do strednej polohy.
  • Zahrejte na 190 °C.
  • Dva plechy vyložte papierom na pečenie a dajte ich nabok.
  • Lístkové cesto nechajte cez noc v chladničke rozmraziť.
  • Prípadne ho môžete rozmraziť na pulte.
  • V malej miske zmiešajte papriku, talianske korenie, soľ a čierne korenie a dajte bokom.
  • V malej miske rozšľahajte vajcia a vodu, dajte bokom.
  • Rozmrazené lístkové cesto položte na ľahko pomúčenú plochu.
  • Pokiaľ je povrch lepkavý, zľahka poprášte múkou.
  • Pomocou valčeka rozvaľkajte na obdĺžnik s rozmermi 30 × 20 cm a hrúbkou asi alebo s hrúbkou asi 0,3 cm.
  • Povrch potrite vajíčkom.
  • Navrch rovnomerne nasypte zmesou korenia a parmezán.
  • Pomocou valčeka to jemne vtlačte do cesta.
  • Použite kuchársky nôž a vytvorte asi 25 cm dlhé prúžky, široké asi 2 cm.
  • Malo by to dať 12 prúžkov.
  • Otočte každý prúžok a potom položte na plech vyložený papierom na pečenie, aspoň 2,5 cm od seba.
  • Povrch každej tyčinky potrite rozšľahaným vajcom.
  • Pečte dozlatista, asi 14 až 16 minút.
  • Opakujte so zvyšnými tyčinkami.
  • Podávajte teplé alebo preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Tyčinky zo syra servírované na tácke.
www.jessicagavin.com

Karfiol zapekaný s čedarom a parmezánom

Každý má svoju obľúbenú, hriešnu prílohu. Tá naša je gratinovaný karfiol so syrom. Je jednoduchý na prípravu, maslo a smotana karfiolu dodávajú bohatosť, zatiaľ čo parmezán zase luxusnú slanú syrovosť.

INGREDIENCIA

  • 1 a ½ veľkej hlavy karfiolu
  • 6 polievkových lyžíc masla plus niečo navyše
  • ½ šálky vysokopercentnej smotany
  • 3 strúčiky cesnaku, lisované
  • 2 šálky nastrúhaného čedaru
  • 1 šálka čerstvo nastrúhaného parmezánu
  • 1 lyžica lístkov čerstvého tymiánu
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

POSTUP

  • Predhrejte rúru na 200º.
  • Vo veľkom hrnci s osolenou vriacou vodou varte karfiol do mäkka, 8 minút.
  • Dobre sceďte.
  • Veľký pekáč vymažte maslom.
  • Pridajte polovicu karfiolu a zalejte polovicou smotany.
  • Potrite polovicou masla, posypt polovicou cesnaku, čedaru, parmezánu a tymiánu.
  • Opakujte so zvyšnými prísadami a dochuťte soľou a korením.
  • Pečte, kým sa syr neroztečie a nezozlátne, 30 minút.
  • Nechajte 5 minút vychladnúť a potom podávajte.
Gratinovaný karfiol so syrom v zapekacej mise.
www.delish.com

Vyskúšajte aj naše recepty na zapekaný karfiol na 11 rôznych spôsobov. Nájdete svojho favorita?

Syrová roláda plnená špenátom

Slaná syrová roláda, ochutená čerstvými bylinkami a plnená špenátom je ideálna na jarný obed či letný piknik. Môžete ju podávať teplú aj studenú!

INGREDIENCIA

  • 6 vajec, oddeľte žĺtky od bielkov
  • 2 lyžice masla, rozpusteného
  • ⅓ šálky strúhaného parmezánu
  • ⅓ šálky nastrúhaného čedaru
  • ⅓ šálky kokosovej múky
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • ½ lyžičky sušeného cesnaku
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky korenia
  • 3 šálky špenátu
  • ¼ šálky rozdrobeného syra Feta
  • 2 jarné cibuľky, nakrájané nadrobno
  • ½ šálky mandľového mlieka alebo vody
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 lyžice pažítky, čerstvo nasekané

POSTUP

  • Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
  • Dlhú formu na pečenie vymažte tukom a vyložte papierom na pečenie.
  • Vyšľahajte bielky, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
  • Do inej misy dajte žĺtky, maslo, parmezán a čedar a dobre premiešajte.
  • Pridajte prášok do pečiva, soľ, korenie, sušený cesnak, prášok do pečiva a kokosovú múku.
  • Miešajte, kým sa všetko nespojí.
  • Pridajte mandľové mlieko, petržlenovú vňať a pažítku a vypracujte takmer cesto.
  • Vmiešajte bielky a jemne premiešajte.
  • Nalejte do formy, rovnomerne uhlaďte a pečte 12-15 minút dozlatista.
  • Zatiaľ čo sa zmes pečie, pripravte si náplň.
  • Na panvici rozohrejte olivový olej.
  • Pridajte špenát a jarnú cibuľku a zvoľna varte 3–5 minút, kým špenát nezvädne.
  • Stiahnite z ohňa a pridajte syr feta.
  • Dochuťte soľou a korením.
  • Môžete pridať aj štipku muškátového orieška.
  • Vyberte roládu z rúry, jemne povoľte boky formy a potom roládu vyklopte na veľký kus papiera na pečenie.
  • Odstráňte papier na pečenie z hornej časti rolády.
  • Na roládu rovnomerne rozotrite špenátovú náplň.
  • Pomocou okrajov spodného papiera na pečenie jemne, ale pevne zrolujte roládu od menšieho okraja.
  • Nakrájajte a môžete podávať.
Roláda zo syra na drevenom lopári.
www.divaliciousrecipes.com

Vyprážaná mozzarella

Vyprážaná mozzarella je jedným z tých predjedál, ktoré si každý zamiluje! Nedá sa odolať tej maznavej luxusnej chuti, ktorú tento pokrm má. Presvedčte sa sami!

INGREDIENCIA

  • 170 g čerstvej mozzarelly, nakrájanej na 0,5 – 1 cm medailónky alebo 0,5 cm tyčinky▢
  • rastlinný olej na vyprážanie
  • 1 šálka hladkej múky
  • 2 veľké vajcia, ľahko rozšľahané
  • 3 krajčeky bieleho chleba, zbavené kôrky, natrhané na kúsky
  • 1 šálka panko strúhanky
  • 1/4 šálky čerstvého parmezánu, nastrúhaného
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate, nasekané
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 štipka čerstvo mletého čierneho korenia
  • dip na podávanie

POSTUP

  • Nalejte dostatok oleja do panvice, aby ho tam bolo na hĺbku tak 5 cm.
  • Zahrejte na 175 ° C, do horúceho oleja vhoďte malý kúsok chleba, a keď zasyčí a začne hnednúť, je pripravený na vyprážanie.
  • Pripravte si strúhankovú zmes tak, že do misy kuchynského robota vložíte biely chlieb, panko, parmezán, cesnak, petržlenovú vňať, oregano, soľ a korenie a mixujete, kým sa všetko dobre nepremieša a chlieb sa nestane hrubou strúhankou.
  • Vezmite tri stredne veľké misky a do jednej dajte múku, do druhého vajcia plus lyžicu vody a do zvyšnej misky pripravenú strúhanku.
  • Každý kúsok mozzarelly najskôr obaľte v múke, potom vo vaječnom kúpeli (prebytočnú zmes straste) a potom v strúhanke.
  • Prstami pomôžte strúhanke priľnúť k syru.
  • Pre extra chrumkavú vyprážanú mozzarellu opakujte kroky s vajcom a strúhankou ešte raz.
  • Do rozpáleného oleja opatrne pridajte obaľované kúsky syra a smažte dozlatista, asi 2 až 3 minúty.
  • Robte to v dávkach, nepreplňujte panvicu!
  • Nechajte odkvapkať na plechu vyloženom papierovou utierkou.
  • Ihneď podávajte s dipom podľa výberu.
Kúsok vyprážaného syra v ruke.
www.howtofeedaloon.com

Nezabudnite sa pozrieť aj na naše ďalšie skvelé mozzarellové recepty . Ochutnajte cestoviny, alebo napríklad toasty s týmto výborným syrom a už nebudete chcieť inak!

Špagety so syrovou omáčkou

Tieto cestoviny so syrovou omáčkou máte hotové za 10 minút! Sú neuveriteľne ľahké na prípravu, lacné a skvele sa hodí ako jedlo na poslednú chvíľu počas pracovného týždňa.

INGREDIENCIA

  • 225 g špaget, ale môžete použiť aj iné cestoviny
  • 160 g krémového syra
  • 30 g strúhaného parmezánu a ďalšie na podávanie
  • 1 lyžica olivového oleja a ďalšie na podávanie
  • 1-2 strúčiky cesnaku, nasekané alebo prelisované
  • 120 ml vody na varenie av prípade potreby viac
  • soľ a korenie na dochutenie
  • 1/4-1/2 lyžičky chilli vločiek alebo podľa chuti (voliteľne)

POSTUP

  • Vo veľkom hrnci s vriacou osolenou vodou uvarte cestoviny podľa návodu na obale do al dente.
  • Tesne pred scedením si zarezervujte šálku škrobovej cestovinovej vody.
  • Medzitým si vo veľkej panvici rozohrejte 1 lyžicu olivového oleja a jemne restujte cesnak (a ak chcete, štipku chilli vločiek), po dobu 2-3 minút.
  • Použite mierny plameň, nenechajte cesnak pripáliť.
  • Potom vmiešajte krémový syr a asi 1/2 šálky škrobovej cestovinovej vody.
  • Miešajte, aby sa spojil olej, syr, voda a vznikla vám pekná, krémová emulzia.
  • Pridajte parmezán a dobre premiešajte.
  • Sceďte a pridajte cestoviny na panvicu.
  • Dobre premiešajte, aby sa cestoviny v omáčke rovnomerne obalili, podľa potreby pridajte ďalšiu vodu pre hladkú a krémovú konzistenciu.
  • Ihneď podávajte s kvapkou dobrého olivového oleja, čerstvo nastrúhaným parmezánom a čerstvo mletým čiernym korením (pokiaľ nepoužívate čili vločky).
  • Užite si to!
Špagety s omáčkou z parmezánu servírované na tanieri s vidličkou.
www.theclevermeal.com

Kukuričné placky s čedarom

Vynikajúce vyprážané placky z kukurice a čedaru si zamilujú nielen vaše deti! Sú rýchle, jednoduché a veľa toho na ne nepotrebujete. Užite si ich s kyslou smotanou a pažítkou.

INGREDIENCIA

  • 1 a ½ hrnčeka hladkej múky (190 g)
  • 2 šálky kukurice (350 g) alebo jedna plechovka konzervovanej kukurice (425 g)
  • ½ šálky strúhaného syra čedar (50 g)
  • ⅓ šálky čerstvé pažítky (15 g), nakrájané
  • ½ šálky mlieka (120 ml)
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžica sušeného chilli
  • ½ šálky oleja (120 ml), na vyprážanie

POSTUP

  • Do veľkej misy pridajte ingrediencie.
  • Dobre premiešajte.
  • Vo veľkej panvici rozohrejte pol šálky oleja (alebo pokiaľ nebude celá panvica pokrytá tenkou vrstvou) na stredne vysokom plameni.
  • Na každú placku potrebujete dve lyžice zmesi.
  • Dajte smažiť, otočte po minúte a pol, alebo keď uvidíte, že okraje začínajú hnednúť.
  • Opakujte z druhej strany.
  • Podávajte s kopčekom kyslej smotany a pažítkou.
Placky z kukurice a čedaru naukladané na sebe, servírované na tanieri a ozdobené kyslou smotanou a pažítkou.
www.tasty.co

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie nerezových panvíc . Predstavíme vám ich hlavné výhody a aj prípadné nedostatky.

Syrová polievka s pivom

Príprava tejto lahodnej polievky trvá asi 30 minút a stačí vám na to iba 1 hrniec! Je taká syrová a krémová, že by ste nikdy nehádali, že je v skutočnosti nabitá zeleninou! Mrkva, stopkatý zeler, cibuľa a zemiaky sú kombinácia snov, vďaka ktorej je tento pokrm úplne fenomenálny a pritom vám dodáva vašu dennú dávku zeleniny.

INGREDIENCIA

  • 6 lyžíc masla
  • 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 1,5 šálky nakrájanej mrkvy
  • 1,5 šálky nakrájaného řapíkatého zeleru
  • 5 strúčikov cesnaku, lisovaného
  • 2 lyžičky sušeného oregana
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • 4 lyžice hladkej múky
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 350 ml vášho obľúbeného piva
  • 700 g zemiakov, nakrájaných na cca centimetrové kúsky
  • ½ šálky smotany na šľahanie
  • 230 g strúhaného čedaru
  • 1 lyžička bieleho balzamikového octu
  • soľ
  • čerstvo mleté korenie

Na ozdobu:

  • nakrájaná jarná cibuľka
  • strúhaný syr čedar
  • krutónky

POSTUP

  • Vo veľkom hrnci rozohrejte maslo na stredne vysokom plameni.
  • Pridajte cibuľu, mrkvu, stopkový zeler a veľkú štipku soli a korenia.
  • Varte za občasného miešania 12–13 minút, alebo kým cibuľa nezosklovatí.
  • Zahrejte plameň na strednú teplotu a pridajte cesnak, oregano a tymián a varte ďalšiu minútu.
  • Potom pridajte múku a premiešajte, aby sa zelenina obalila.
  • Varte ešte jednu minútu za častého miešania.
  • Pridajte trochu zeleninového vývaru, aby sa hrniec odglazoval, a zoškrabnite z dna chutné kúsky.
  • Vmiešajte na kocky nakrájané zemiaky, zeleninový vývar a pivo spolu s ďalšou štipkou soli a korenia.
  • Prikryte, zvýšte trochu plameň a priveďte do varu.
  • Akonáhle sa zmes začne variť, stiahnite plameň na minimum, prikryte a varte 10–12 minút, alebo kým zemiaky nezmäknú.
  • Občas premiešajte, aby sa zemiaky neprichytili ku dnu hrnca.
  • Odstavte polievku z ohňa.
  • Preneste polievku do vysokorýchlostného mixéra alebo pomocou ponorného mixéra rozmixujte, kým nebude hladká a krémová.
  • Vráťte polievku do hrnca.
  • Vmiešajte smotanu a strúhaný syr.
  • Potom pridajte biely balzamikový ocot.
  • Miešajte, kým sa syr nerozpustí, a ozdobte jarnou cibuľkou a strúhaným čedarom, prípadne môžete doplniť krutónky.
Polievka zo syra a piva v hlbokom tanieri s lyžicou, ozdobená syrom, jarnou cibuľkou a mäkkými praclíkmi.
www.midwestfoodieblog.com

5 tipov na varenie so syrom

  1. Používajte syr, ktorý sa dobre rozpúšťa ako napríklad gruyère, raclette alebo napríklad 3 mesiace stará gouda.
  2. Syr by mal mať pred varením izbovú teplotu .
  3. Nekupujte si strúhaný syr, ale vcelku. Keď si potom syr čerstvo nastrúhate, má lepšiu chuť aj štruktúru.
  4. Syr nevarte príliš dlho , môže vyschnúť. Pokiaľ váš syrový pokrm vyžaduje dlhú dobu pečenia, pridajte trochu smotany na udržanie vlhkosti.
  5. Aj zlé skladovanie môže zničiť chuť a štruktúru syra , takže sa uistite, že ho máte správne zabalený tak, aby ste udržali správne prúdenie vzduchu a vlhkosť.

Ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.