Skvelé recepty na lasagne z cukety ako z Talianska. Vyskúšajte niečo nové!

Milujete zeleninu a tradičné pokrmy trochu netradične? Potom naše recepty na lasagne s cuketou budú pre vás tou najlepšou a najchutnejšou voľbou!

Táto varianta tradičného talianskeho pokrmu je ľahšia na prípravu, ale aj do žalúdka!

Ochutnajte všetky naše varianty.

Cuketové lasagne bez mäsa

Tento jedinečný recept na vegetariánske lasagne sú jednoducho číslo jedna pri vašich prípravách na rodinný obed.

Čo budeme potrebovať

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 malá cibuľa nakrájaná na kocky
  • 3 strúčiky cesnaku nasekané
  • 800 g konzervovaných paradajok nakrájaných na kocky
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 60 g nasekanej čerstvej bazalky
  • ¾ lyžičky soli
  • 3 veľké cukety nakrájané na prúžky
  • 300 g ricotty
  • 1 veľké vajcia
  • 65 g strúhaného parmezánu
  • 450 g mozzarelly nakrájané na plátky
  • Čerstvo mleté ​​korenie

Postup

  • Predhrejte rúru na 190 stupňov.
  • Vymažte zapekaciu misu.
  • Do veľkého hrnca pridajte olivový olej a ohrievajte na stredne vysokú teplotu.
  • Cibuľu a cesnak opekajte za častého miešania 3–4 minúty alebo pokiaľ cibuľa nezačne mäknúť.
  • Pridajte paradajky, citrónovú šťavu a kôru, bazalku, morskú soľ a čerstvo mleté ​​korenie podľa chuti.
  • Priveďte do varu a potom varte 30–35 minút alebo pokiaľ zmes nezačne hustnúť.
  • Medzitým rozložte na doštičku nakrájanú cuketu.
  • Cuketu osoľte a dajte na 10 minút stranou, kým sa neopotí. Cuketu osušte papierovou utierkou a dajte bokom.
  • Cuketové rezančeky rozložte v jednej vrstve do panvice a opekajte 5-7 minút alebo kým nezačne mäknúť. Opakujte aj so zvyšnými plátkami.
  • V malej mise prešľahajte ricottu, parmezán a vajcia.
  • Na dno rovnomerne rozprestrite trochu paradajkovej omáčky, navrstvite rezančeky cukety, navrch pridajte zmes ricotty a potom navrstvite plátky mozzarelly.
  • Opakujte a vrstvenie zakončite mozzarellou.
  • Posypeme morskou soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  • Zakryte alobalom a pečte 30 minút.
  • Odstráňte alobal a pečte ďalších 20 minút, alebo kým nezhnednú a nebudú bublať.

Predsa len vás láka klasická verzia talianskych lasagní ? Aj tieto recepty nájdete na našom webe, tak šup na ne!

Lahodné vegetariánske lasagne upečené v pekáčiku.
Zdroj: aberdeenskitchen.com

Cuketové lasagne s mletým mäsom

Cuketové lasagne sú sviežim poňatím klasického talianskeho jedla. Je plné zeleniny, ale stále má bohatú chuť a skvelú textúru tradičných lasagní. Doplňte ich strúhaným parmezánom a lístkami bazalky a budete mať perfektné jedlo pre celú rodinu.

Čo budeme potrebovať

  • 4 veľké cukety
  • 910 g mletého hovädzieho mäsa
  • 680 g paradajkovej omáčky
  • 430 g syra ricotta
  • 100 g strúhaného parmezánu
  • 180 g nastrúhanej mozzarelly
  • 1 vajce
  • Soľ
  • korenie
  • malá hrsť čerstvej petržlenovej vňate a bazalky, nasekané

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
  • Cuketu nakrájajte pozdĺžne na tenké plátky.
  • Pridajte mleté ​​hovädzie do veľkej panvice na stredne vysokú teplotu a opekajte ho, kým nezhnedne.
  • Nalejte omáčku na cestoviny na mleté ​​hovädzie mäso a premiešajte a potom odstráňte z tepla.
  • V strednej miske pripravte zmes ricotty, parmezánu, vajcia, soli a korenia.
  • Potrite dno zapekacej misy paradajkovou omáčkou.
  • Pridajte plátky cukety na omáčku. Môžu sa prekrývať alebo ich môžete umiestniť vedľa seba.
  • Na cuketu nalejte omáčku a na ňu rovnomerne rozotrite zmes ricotty.
  • Navrch ricotty pridajte nastrúhanú mozzarellu spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou a bazalkou.
  • Celé to pakujte ešte raz.
  • Navrchu by ste mali mať plátky cukety, posypané nasekanou petržlenovou vňaťou a bazalkou a mozzarellu.
  • Vložte lasagne do rúry a pečte 40-45 minút.
  • Nakoniec pár minút grilujte, aby ste získali pekný zlatý vrch.
Nádherne upečené, zlatisté lasagne s cuketou, mäsom a paradajkovou omáčkou.
Zdroj: halfbakedharvest.com

Low carb lasagne z cukety

Slaný recept na nízkosacharidové cuketové lasagne sa stane jedným z vašich obľúbených jedál!

Čo budeme potrebovať

  • 3–4 veľké cukety
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie

Na omáčku

  • 2 lyžičky olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 4–6 strúčikov cesnaku
  • štipka lyžičky feniklových semienok (voliteľne)
  • 300 g mletého jahňacieho, hovädzieho, morčacieho mäsa
  • 1 lyžička soli
  • štipka korenia
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 710 ml marinara omáčky
  • štipka chilli
  • 8 lístkov bazalky

Na zmes z ricotty

  • 450 g ricotty z plnotučného mlieka
  • 1 vajce
  • štipka muškátového orieška
  • 60 g nastrúhaného pecorino romano

Postup

  • Nakrájajte cuketu na plátky.
  • Umiestnite ju na plech vyložený papierom na pečenie, postriekajte alebo potrite olivovým olejom a posypte soľou a korením a vložte do rozpálenej rúry na 20 minút alebo do zmäknutia.
  • Vo veľkom hrnci alebo panvici orestujte cibuľu, cesnak a voliteľne semienka feniklu na troche oleja po dobu 1-2 minút na stredne vysokú teplotu.
  • Pridajte mleté ​​mäso a povarte, asi 8-10 minút, pridajte soľ, korenie, oregano a polovicu marinara omáčky.
  • Poriadne premiešajte, prikryte a priveďte k miernemu varu, kým sa zmes úplne nezahreje.
  • Vmiešajte natrhané lístky bazalky.
  • Zmiešajte syr ricotta v miske s vajcom a muškátovým orieškom.
  • Na zostavenie nalejte trochu marinara omáčky do zapekacej misy, aby sa dno zľahka pokrylo.
  • Položte 8-9 plátkov cukety.
  • Pridajte mäsovú zmes.
  • Na mäsovú omáčku pridajte ricottovú zmes a rozotrite ju.
  • Posypte 1 strúhaným syrom pecorino, pridajte zvyšnú cuketu.
  • Cuketu prelejte marinarou a poprášte zvyšným pecorínom.
  • Misu zakryte alobalom a pečte pri 200 stupňoch po dobu 20 minút, odstráňte alobal a pokračujte v pečení, kým povrch nezezlátne a nebude bublať, ďalších 5-10 minút.

Máte obavy, že porcia je príliš veľká a lasagne vám zostanú a niekoľko ďalších dní? Vďaka kvalitným mikrovlnným rúram , ktoré prešli našou recenziou, lasagne nestratí ani kúsok svojej delikátnej chuti, keď ich budete musieť ohrievať.

Krémové lasagne s mletým mäsom, zeleninou a cuketou.
Zdroj: cleanfoodcrush.com

Lasagne s cuketou, šunkou a syrom

Cuketové lasagne so šunkou sú krémové a úplne perfektné ako prvý chod. V tomto recepte sme urobili náplň z cukety, varené šunky, bešamelu a mozzarelly. Počas chvíľky prinesiete na stôl vynikajúci pokrm, ktorý si podmaní aj tie najnáročnejšie jazýčky.

Postup

  • 200 g lasagne plátkov
  • 250 g mozzarelly
  • 100 g prosciutto cotto
  • 3 cukety
  • 80 g nastrúhaného parmezánu
  • 1 lyžica olivového oleja
  • Štipka soli
  • Štipka čierneho korenia

Na bešamel

  • 700 ml mlieka
  • 70 g masla
  • 70 g múky
  • Štipka muškátového orieška

Postup

  • Na výrobu bešamelu zahrejte mlieko na miernu teplotu.
  • Do kastrólika dáme maslo, necháme na miernu teplotu rozpustiť a za stáleho miešania pridáme múku.
  • Nalejte mlieko do masla a pokračujte v miešaní, kým nezískate krémovú konzistenciu.
  • Pridajte soľ, korenie a muškátový oriešok a nechajte vychladnúť.
  • Cukety umyjeme, zbavíme koncov a nakrájame na tenké plátky.
  • Dno pekáča vymažeme olejom, dno pokryjeme prvou vrstvou lasagnej cestoviny, pridáme cukety, dobre odkvapkanú nakrájanú mozzarellu, uvarenú šunku, bešamel a nastrúhaný parmezán.
  • Poslednú vrstvu zakončíme bešamelom a strúhaným parmezánom.
  • Pečieme v rúre na 180 ° C 30 minút.
Zlatisté a lahodné lasagne, zapečené so šunkou a syrom na vrchu.
Zdroj: cookieandkate.com

História lasagna

Zatiaľ čo mnohí z nás si spájajú lasagne s Talianskom, sú iní, ktorí tvrdia, že lasagne pochádzajú z Grécka alebo Anglicka. Zdá sa však, že väčšina objavov naznačuje, že tento cestovinový pokrm, tak ako ho poznáme dnes, sa po prvýkrát objavil v talianskom meste Neapol počas stredoveku.

Prvé grécko-rímske recepty používali plátky z cíceru, pohánky alebo kuskusu namiesto cesta na lasagne. V priebehu histórie sa recept na lasagne vyvíjal a menil, ale základný princíp zostal rovnaký: lasagne sa skladajú z vrstiev cesta a nejakého druhu náplne, ktoré sa potom pokryjú omáčkou a syrom a zapekajú v rúre.

Lasagne sa stali populárnym jedlom v celom Taliansku a postupom času sa rozšírili do celého sveta. Dnes existuje mnoho rôznych druhov lasagní s rôznymi druhmi náplní a omáčok, a sú považované za jedno z najobľúbenejších a najznámejších talianskych jedál na celom svete.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.