Ochutnajte vynikajúce recepty na americké šišky, ktoré sa hodia na akúkoľvek príležitosť. Inšpirujte sa!

Ešte ste neochutnali šišky v americkom štýle? Potom je najvyšší čas vyskúšať recepty na donuty.

Nádherne vonia, sú úžasne nadýchané, a tak jemné, že sa s každým sústom úplne rozplývajú na jazyku.

Chystáte detskú narodeninovú párty, večierok pre spolužiakov vášho potomka alebo len rodinnú oslavu?

Prekvapte svojich blízkych aj priatelia a vykúzlite im tento jednoduchý, a napriek tomu dokonalý múčnik v priebehu niekoľkých okamihov.

Jednoduché donuty

Už ste niekedy skúšali tieto americké šišky v domácom prostredí? Mnohé obchody často nevedia, čo za múčniky tohto štýlu chcieť a môže sa stať, že vás aj jeden kúsok vyjde takmer na 100 korún.

Prečo si teda nevyrobiť svoje vlastné zo surovín, ktoré má každý bežne doma? No, a keď už sa do toho pustíte, omrknite aj recepty na americké lievance .

Ingrediencie:

  • 1 a 1/2 hrnčeka mlieka
  • 2 vrecká sušeného droždia
  • 1/2 hrnčeka teplej vody
  • 1/2 hrnčeka cukru kryštál
  • 1 lyžička soli
  • 2 vajcia
  • 1/3 hrnčeka rozpusteného nesoleného masla
  • 5 hrnčekov preosiatej hladkej múky
  • Olej na vyprážanie
  • Múčkový cukor na posypanie

Postup:

  • Droždie rozpustíme v teplej vode s trochou kryštálového cukru a necháme na teplom mieste vzísť.
  • Do hlbokej misky dáme polovicu múky, pridáme soľ, vajcia, rozpustené maslo, cukor a mlieko.
  • Nakoniec vlejeme pripravený kvások a vareškou spracovávame, aby sa prísady premiešali.
  • Potom po častiach pridávame zvyšnú múku. V prípade potreby ešte pridáme trochu múky. Je potrebné, aby bolo cesto mäkké a mierne lepivé.
  • Vypracujeme do hladka a misu zakryjeme čistou utierkou. Odložíme na teplé miesto so stálou teplotou a necháme cca 2 hodiny kysnúť, aby zdvojnásobilo objem.
  • Po vykysnutí odoberieme polovicu cesta, vyvaľkáme na plát s hrúbkou asi 1 cm a pomocou guľatej formičky vykrajujeme kolieska. Malou formičkou ešte urobíme malý otvor uprostred. Pokiaľ máme, vykrojíme kolieska formičkou na donuty.
  • Takto pripravené šišky zakryjeme čistou utierkou a necháme ďalších 40 minút kysnúť.
  • Do panvice nalejeme vyššiu vrstvu oleja, a akonáhle sa rozohreje, vložíme doň opatrne jednotlivé šišky a smažíme z oboch strán dozlatista.
  • Dôležité je, aby nebol olej až príliš horúci, pretože potrebujeme, aby sa donut smažil aj vo vnútri, inak nebude mať tú správnu chuť.
  • Hotové šišky posypeme práškovým cukrom.

Tip: Kto chce trochu zmenu, môže použiť škoricový alebo vanilkový cukor, prípadne zmiešať vanilku s práškovým cukrom. Dobré je tiež pridať škoricu do práškového cukru a posypať podľa ľubovôle.

Luxusné americké donútené s cukrovým posypom.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com

Americké donuty

Základom tejto pochúťky sú kvalitné suroviny, z ktorých sa pripraví jemné a veľmi chutné cesto. Kobličky dostanú ten správny vzhľad a potom už len stačí osmažiť na panvici s olejom. Pochutnajú si deti aj ich rodičia.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 1 polievková lyžica + 1 lyžička aktívneho sušeného droždia
  • 240 ml plnotučného mlieka zahriateho na 43°C
  • 320 až 400 g chlebovej múky
  • 1 lyžička čistého vanilkového extraktu
  • 3 veľké žĺtky
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 1/2 lyžičky kuchynskej soli
  • 125 g zmäknutého čerstvého nesoleného masla nakrájaného na kocky
  • Rastlinný olej na vyprážanie

Na cukrovú glazúru:

  • 100 g preosiateho práškového cukru (musia sa odstrániť všetky hrudky)
  • 3 až 4 lyžice mlieka (môžeme použiť aj vodu)
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu

Na čokoládovú polevu:

  • 150 g práškového cukru
  • 4 lyžice kakaového prášku
  • 4 – 6 lyžíc mlieka (opäť možno použiť aj voda)
  • 2 lyžičky vanilky

Postup:

  • Jednu polievkovú lyžicu droždia rozpustíme do 180 ml teplého mlieka, potom pridáme 120 g chlebovej múky a miešame, kým nevznikne hladká kaša. Zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme na 30 minút na teplé miesto.
  • Po 30 minútach nasadíme stojanový mixér s lopatkovým nástavcom a do misy dáme jednu čajovú lyžičku droždia a 60 ml mlieka.
  • Ďalej pridáme múčnu zmes, vanilku a žĺtky. Mixujeme pri nízkej rýchlosti po dobu 30 – 60 sekúnd alebo pokiaľ nezískame hladké cesto.
  • Vypneme mixér a prisypeme 160 g múky, cukor a soľ. Potom zapneme mixér na strednú rýchlosť a mixujeme, kým sa všetky suroviny nespoja. V tejto fáze pridáme maslo a mixujeme na strednú rýchlosť 40 sekúnd.
  • Nasadíme hák na cesto. Pridáme zvyšných 60 g múky. Pred pridaním vypneme pre istotu mixér. Mieste pri strednej rýchlosti minútu, alebo kým sa cesto prestane lepiť na steny misy. Musí byť hladké a nesmie príliš lepiť. V prípade potreby ešte pridáme múku.
  • Misu zakryjeme potravinárskou fóliou a uložíme ju na 30 minút na teplé miesto, kde necháme kysnúť.
  • Po 30 minútach na cesto jemne zatlačíme, čím ho zbavíme prebytočného vzduchu, potom misu znova prikryjeme a uložíme na minimálne 1 až maximálne 12 hodín do chladničky.
  • Plech vyložíme ľahko pomúčenou bavlnenou utierkou. Na ľahko pomúčenej pracovnej doske cesto vyvaľkáme na 1,25 cm hrubý plát.
  • Pomocou okrúhle formičky na pečivo alebo vykrajovače na donuty, vyrežeme kolieska s otvormi s priemerom 2,5 cm (záleží na forme).
  • Prenesieme šišky na pripravený plech na pečenie a dávame pozor, aby medzi jednotlivými šiškami bola medzera 2,5 cm.
  • Pekáč zakryjeme potravinárskou fóliou a umiestnime ho na teplé miesto, aby šišky mohli vykysnúť. Po 30-40 minútach by mali zdvojnásobiť svoj objem. Je dôležité, aby boli šišky kontrolované každých 5-10 minút kvôli ich správnemu vykysnutiu.
  • Ľahko sa špičkou prsta dotkneme jednej z šišiek, keď je dobre vykysnutá, vyskočí pomaly, keď vyskočí cesto hneď, potrebuje viac kysnutia.
  • Keď šišky kysnú, vyložíme si plech dvoma vrstvami papierových utierok a na ne potom položíme mriežku.
  • Vo veľkom hrnci so silným dnom alebo vo fritéze zahrejte minimálne 5 cm oleja na 180 °C. 9
  • Opatrne vložíme niekoľko šišiek do oleja pomocou dierovanej lyžice, raz otočíme, kým nebudú ľahko zlatohnedé, asi 1-2 minúty na každú stranu.
  • Hotové šišky položíme na mriežku, aby vychladli. Počkáme, až olej dosiahne 180 °C, a potom vyprážame druhú várku šišiek. Tento krok opakujeme, kým nespotrebujeme všetko cesto.
  • Na cukrovú polevu dáme cukor do strednej misy, potom za stáleho miešania postupne prilievame mlieko a pridáme vanilku. Miešame, kým nezískame hladkú polevu.
  • Na výrobu čokoládovej polevy preosejeme cukor a kakaový prášok do misy. Za stáleho miešania prilievame po lyžiciach mlieko a pridáme vanilku. Hotová poleva by mala byť hladká a dala sa dobre rozotierať.
  • Akonáhle donútené mierne vychladnú, potrieme ich polevou podľa vlastného výberu, pokojne pol na pol alebo časť cukrovou glazúrou, zvyšok čokoládovou.
Jemné americké šišky podľa autentického receptu z USA.
Zdroj: https://www.tasteatlas.com

Šišky z cmaru

Akonáhle ochutnáte tieto donuty, budete v siedmom nebi. Sú ľahké ako pierko a dokonale nadýchané. Práve cmar dodá tú charakteristickú a jedinečnú chuť aj konzistenciu.

Ingrediencie:

  • 90 ml vody
  • 150 ml cmar
  • 1 rozšľahané vajcia (musí mať izbovú teplotu)
  • 57 g rozpusteného nesoleného masla
  • 454 g polohrubej alebo chlebovej múky
  • 57 g cukru kryštál
  • 1 lyžička soli
  • 5 g sušeného droždia
  • Olej na vyprážanie (najlepšie je slnečnicový)

Na ozdobu:

  • Cukor na obaľovanie šišiek
  • Džem alebo čokoládová nátierka na náplň (nemusí byť)

Postup:

  • Do domácej pekárne dáme vodu, cmar, rozšľahané vajcia a rozpustené maslo. Potom pridáme suché ingrediencie bez droždia. Dôležité je, aby bola každá surovina presne odvážená v množstve, aké je uvedené.
  • V suchých ingredienciách urobíme malú priehlbinu a nasypeme do nej droždie. Pekáreň nastaví na program cesto a necháme pracovať.
  • Akonáhle je cesto hotové, položíme ho na pomúčený val a zľahka prehniteme. Rozdelíme polovicu, jednu necháme na doske, druhú zabalíme, aby neokorala, a dáme bokom.
  • Pomocou valčeka vyvaľkáme na plát s hrúbkou asi 1 cm. Vykrajujte väčším okrúhlym ostrým vykrajovačom na pečivo a potom pomocou menšieho vykrajovača urobíme malé otvory uprostred. Pokiaľ robíme pravidelne, kúpime si tvorítko na prípravu práve tohto múčnika.
  • Jednotlivé šišky položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme plech do rúry a zapneme iba na 1 minútu, strážime čas, aby sa rúra len ľahko zahriala, a potom hneď vypneme.
  • Dáme variť trochu vody a nalejeme do kastrólika či menšieho hrnčeka, ktorý je možné dať do rúry. Položíme na plech s donutmi, aby vznikla para, ktorá zabráni utvoreniu nežiaducej šupky. Zvyšok cesta spracujeme rovnakým spôsobom a opäť urobíme trik s hrnčekom vody.
  • Olej zahrejeme na 180 stupňov. To je dôležité, pretože keď bude málo zahriaty, nebudú sa donútené vyprážať hneď, v príliš rozpálenom zase rýchlo zhnednú uprostred a potom budú tuhé.
  • Šišky opatrne vložíme do horúceho oleja pomocou klieští a hneď ako zo spodnej strany zozlatnú, otočíme ich. Hotové vyberieme a položíme na tanier vyložený papierovými utierkami. Akonáhle všetky vychladnú, obalíme ich v cukre.

Tip: Ak sa ich rozhodneme naplniť, zapichneme do šišky špajľu alebo malý nôž, aby sa vytvorila dierka, a potom naplníme džem alebo Nutellu do vrecka a vtlačíme malé množstvo do otvoru.

Týchto otvorov môžeme urobiť aj viac, s ohľadom na to, že tu nie je toľko priestoru na náplň. Prípadne kto chce, môže donútené rozpoliť a jednoducho namazať a zaklopiť.

Perfektné kvasnicové domáce šišky.
Zdroj: https://www.christinascucina.com

Smotanové donuty

Kyslá smotana dokáže ochutiť prakticky čokoľvek. Je to vďačná surovina, vhodná pre studenú aj teplú kuchyňu. Vďaka nej budú šišky krásne vláčne, jemné as neprekonateľnou chuťou.

Ingrediencie:

Na šišky:

  • 2 a 1/4 hrnčeka polohrubej múky
  • 1 a 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/2 šálky krupicového cukru
  • 2 polievkové lyžice rozpusteného nesoleného masla
  • 2 veľké žĺtky
  • 1/2 hrnčeka kyslej smotany
  • Stolný olej na vyprážanie

Na polevu:

  • 3 a 1/2 hrnčeka preosiateho práškového cukru
  • 1 a 1/2 lyžičky kukuričného sirupu
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/3 hrnčeka horúcej vody

Postup:

  • Do misy preosejeme múku, prášok do pečiva, soľ a muškátový oriešok. V mise stojanového mixéra s lopatkovým nástavcom ušľaháme maslo s cukrom do peny.
  • Pridáme žĺtky a miešame, kým nebudú svetlé a husté. Prihodíme suché ingrediencie, pričom striedame s kyslou smotanou.
  • Miešame 30 sekúnd pri nízkej rýchlosti, alebo kým cesto nebude hladké, ale ľahko lepivé. Pokiaľ sa cesto lepí, pridáme múku po jednej polievkovej lyžici. Zakryjeme plastovým obalom a dáme na 1 hodinu vychladiť.
  • Na pomúčenom povrchu cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Pomocou vykrajovača na šišky alebo dvoch rôzne veľkých formičiek na sušienky vykrájame čo najviac šišiek a podľa potreby namáčame vykrajovače do múky, aby nelepili.
  • Počas zahrievania oleja dáme šišky do chladničky, aby cesto bolo pri smažení mierne studené. Do panvice nalejeme vyššiu vrstvu stolného oleja (cca 4 cm). Zahrejte na 180 – 185 stupňov.
  • Šišky smažíme po niekoľkých kusoch dozlatista, z každej strany cca 2 minúty. Strážime správnu teplotu oleja, aby bola stála a donútené sa nepripálili.
  • Necháme odkvapkať na tanieri vyloženom kuchynskými papierovými utierkami, aby sa do nich vsiakol prebytočný tuk.
  • Na polevu zmiešame všetky ingrediencie v mise metličkou, aby bola hladká. Každý kus ponoríme do polevy a odložíme na mriežku nad plechom či táckou, aby sa zachytil prebytok polevy.
  • Necháme 20 minút odležať, kým glazúra nezatuhne. Úplne najlepšie sú čerstvé, ale ak ich uložíme do chladničky vo vzduchotesnej nádobe, potom tam vydržia zhruba 3 dni.
Staromódne šišky z kyslej smotany.
Zdroj: https://handletheheat.com

Koblihy z rúry

Všetci milujeme šišky, ale nie každý fandí vyprážaným pokrmom. Tento recept ponúka skvelé donuty, ktoré sú nadýchané a chutia úplne inak, než keď sa smaží vo vrstve oleja.

Ingrediencie:

Na šiškovú zmes:

  • 2 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1 hrnček kyslej smotany
  • 3/4 hrnčeka hnedého cukru
  • 1/4 hrnčeka rozpusteného neslaného masla
  • 4 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 1 lyžička vanilkovej extraktu
  • 2 vajcia

Na glazúru:

  • 2 hrnčeky práškového cukru
  • 1/4 šálky mlieka

Postup:

  • Predhrejeme rúru na 220 stupňov.
  • Zmiešame múku, jedlú sódu, kypriaci prášok do pečiva, škoricu a muškátový oriešok v stredne veľkej mise.
  • Do samostatnej veľkej misy pridáme kyslú smotanu, hnedý cukor, maslo, rastlinný olej aj vanilkový extrakt a dobre rozšľaháme.
  • Po jednom kúsku pridáme vajcia a dôkladne premiešame.
  • Nakoniec pridáme múčnu zmes a naposledy starostlivo premiešame.
  • Cesto preložíme do veľkého vrecka a pomocou nožníc odstrihneme koniec, aby sa utvoril otvor.
  • Pripravíme si formu na šišky, ktorú postriekame kuchynským sprejom a pomocou vrecka nastriekame cesto do formy. Utvoríme kruhy okolo vystúpeného stredu.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 10 – 12 minút.
  • Počas pečenia šišiek si pripravíme polevu. Do misy dáme cukor a pomaly vmiešame mlieko. Musíme miešať tak dlho, pokiaľ nebude glazúra jemná a hladká.
  • Akonáhle sa šišky dopečú, namočíme jednu po druhej do glazúry.
  • Položíme na mriežku a necháme vychladnúť, aby stuhla poleva. Potom už len stačí ponúknuť ostatným.
Recept na pečené šišky s kyslou smotanou.
Zdroj: https://www.backtomysouthernroots.com

Vyprážané nekysnuté krúžky

Nefandíte múčnikom, v ktorých je hlavnou prísadou droždia a hľadáte ideálne alternatívy? Tak tieto donuty obsahujú jedlú sódu, ktorým skvele sekunduje kypriaci prášok. Sú ľahké, nadýchané a chutia skvele.

Ingrediencie:

  • 3 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky
  • 3/4 hrnčeka trstinového cukru
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 3/4 hrnčeka cmaru
  • 1/4 hrnčeka rozpusteného nesoleného masla
  • 2 vajcia
  • Rastlinný olej na vyprážanie

Postup:

  • Naplníme panvicu asi 3 cm vrstvou rastlinného oleja a pripravíme si plech na pečenie s drôtenou mriežkou a papierovou utierkou, aby šišky vychladli a mali kam odkvapkať.
  • V strednej mise zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ a korenie, zatiaľ odložíme bokom.
  • Do inej misy dáme rozpustené maslo, cmar a vajcia. Metličkou postupne zašľaháme suché prísady do mokrých, kým nevznikne lepivé cesto.
  • Pred vykrajovaním cesta rozohrejeme olej na stredne miernom ohni po dobu cca 5 až 7 minút.
  • Cesto preložíme na ľahko pomúčenú pracovnú plochu a uhnete. Potom pomocou dlaní cesto stláčame, aby sa roztiahlo do obdĺžnika s hrúbkou asi 1,5 cm. Vykrájame z neho kolieska s otvorom uprostred. Spracujeme takto všetko cesto.
  • Do oleja vhodíme jeden vykrojený stred, tak zistíme, či je dostatočne zahriaty. Potom opatrne vložíme šišky do oleja. Necháme smažiť asi 3 minúty z každej strany dozlatista.
  • Vyberieme z oleja a preložíme na mriežku. Postupne takto osmažíme všetky donuty.
  • Ešte teplé namočíme do polevy/glazúry podľa vlastnej fantázie, alebo necháme cca 7 minút vychladnúť a obalíme v cukre. Kto chce, môže do cukru pridať mletú škoricu či vanilkový cukor, prípadne oboje.

Tip: Na donuty môžete pokojne skúsiť aj niektorý z našich receptov na čokoládové polevy , ktoré sa bežne používajú na pečivo.

Šišky po americku bez kysnutia s polevou aj bez nej.
Zdroj: https://www.biggerbolderbaking.com

Šišky bez lepku

Nechcete alebo nemôžete prijímať lepok a hľadáte tak vhodné alternatívy na všetky obľúbené pokrmy? Bezlepkové donuty zachutnajú všetkým bez rozdielu. Sú ľahké, rýchle a veľmi chutné.

Ingrediencie:

Na šišky:

  • 1/4 hrnčeka zmäknutého nesoleného masla
  • 1/4 hrnčeka kukuričného oleja
  • 1/2 hrnčeka cukru krupica
  • 1/3 hrnčeka hnedého cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 s 2/3 hrnčeka univerzálnej bezlepkovej múky
  • 1/2 lyžičky xantánovej gumy
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 1 a 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 3/4 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 3/4 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 hrnček mlieka

Na polevu:

  • 5 polievkových lyžíc rozpusteného soleného masla
  • 1 a 1/2 lyžice mletej škorice
  • 1/2 hrnčeka cukru múčka

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 200 stupňov. Nastriekame formu na šišky kuchynským olejom v spreji a dáme bokom.
  • Do nádoby elektrického mixéra dáme maslo, olej, oba druhy cukru a našľaháme do hladkej peny. Pridáme vajcia, vanilkový extrakt a znova na stredný výkon šľaháme.
  • V malej miske premiešame múku, xantánovú gumu, škoricu, prášok do pečiva, muškátový oriešok, soľ a jedlú sódu.
  • Striedavo pridávajte múčnú zmes a mlieko do maslovej zmesi, pričom začíname aj končíme práve múkou. Miešame pri nízkej rýchlosti, kým sa všetko dôkladne nespojí.
  • Naberieme cesto do vrecka a pevne uzavrieme. Pomocou nožníc odstrihneme roh a cesto vytlačíme do dutín formy na šišky a naplníme takmer plné.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme po dobu 7 minút, kým nie sú zlatisto hnedé. Vyberieme z rúry a necháme 2-3 minúty vychladnúť vo forme. Potom otočíme a vyklopíme na kuchynskú mriežku.
  • Rovnaký postup aplikujeme aj na zvyšné cesto, pričom pred každou dávkou formu nastriekame kuchynským sprejom.
  • Rozpustené maslo dáme do malej misky a po vychladnutí doň vždy namočíme hornú stranu šišky.
  • Hneď na to vložíme do misky, kde máme zmiešaný cukor so škoricou, aby sa utvorila cukrová krusta. Dáme späť na mriežku a necháme zatuhnúť.
  • Môžu byť skladované vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote po dobu 2-3 dní.
Bezlepkové pečené šišky so škoricovým cukrom.
Zdroj: https://mygluten-freekitchen.com

Niečo málo o donutoch záverom

Je to v podstate obľúbená americká desiata v podobe pečiva, ktoré sa pripravuje z kysnutého cesta. Samozrejme, že fantázii sa medze nekladú, takže sa dá vyrobiť aj bez kysnutia, teda bez droždia a dokonca aj bez lepku.

Podobá sa našej kolibe, ale vo väčšine prípadov sa vôbec neplní. Naopak sa osmažené či upečené cesto len namočí do polevy, prípadne obalí v cukre. Ten je možné aj ochutiť, či už škoricou, citrónovou kôrou, vanilkovým cukrom a podobne.

Keď použijeme polevu, môže to byť v podstate akákoľvek, od čokoládovej, cez citrónovú až napríklad ku karamelovej. Môžete však naraziť aj na donuty, čo nemajú dieru, sú plné vynikajúcej náplne a povrch zdobí vrstva polevy.

Mrknite na video, ako sa tieto sladké dobroty vyrábajú vo veľkom v továrni:

DOUGHNUTS | How It's Made

Ako náplň môže byť použitý krém (napr. vanilkový, čokoládový), ďalej akákoľvek príchuť pudingu (jahoda, malina, čokoláda, vanilka, karamel atď.), ale aj marmeláda a iné.

Prvý donut

Hovorí sa, že americké šišky sú vlastne pôvodom z anglického grófstva Hertfordshire. Ich recept si vraj tamojší obyvatelia priviezli do Ameriky počas presídlenia. Jeho história tak siaha do prelomu 17. a 18. storočia.

Bez diery alebo s dierou?

Americké šišky sa stali populárnym múčnikom už v 30. rokoch 20. storočia. Vtedajší kuchári nakoniec po mnohých pokusoch rozhodli, že keď sa šiška uprostred vykrojí a vznikne v nej otvor, smaží sa lepšie a hlavne rovnomerne.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.