Ešte ste neochutnali šišky v americkom štýle? Potom je najvyšší čas vyskúšať recepty na donuty.
Nádherne vonia, sú úžasne nadýchané, a tak jemné, že sa s každým sústom úplne rozplývajú na jazyku.
Chystáte detskú narodeninovú párty, večierok pre spolužiakov vášho potomka alebo len rodinnú oslavu?
Prekvapte svojich blízkych aj priatelia a vykúzlite im tento jednoduchý, a napriek tomu dokonalý múčnik v priebehu niekoľkých okamihov.
Jednoduché donuty
Už ste niekedy skúšali tieto americké šišky v domácom prostredí? Mnohé obchody často nevedia, čo za múčniky tohto štýlu chcieť a môže sa stať, že vás aj jeden kúsok vyjde takmer na 100 korún.
Prečo si teda nevyrobiť svoje vlastné zo surovín, ktoré má každý bežne doma? No, a keď už sa do toho pustíte, omrknite aj recepty na americké lievance .
Ingrediencie:
- 1 a 1/2 hrnčeka mlieka
- 2 vrecká sušeného droždia
- 1/2 hrnčeka teplej vody
- 1/2 hrnčeka cukru kryštál
- 1 lyžička soli
- 2 vajcia
- 1/3 hrnčeka rozpusteného nesoleného masla
- 5 hrnčekov preosiatej hladkej múky
- Olej na vyprážanie
- Múčkový cukor na posypanie
Postup:
- Droždie rozpustíme v teplej vode s trochou kryštálového cukru a necháme na teplom mieste vzísť.
- Do hlbokej misky dáme polovicu múky, pridáme soľ, vajcia, rozpustené maslo, cukor a mlieko.
- Nakoniec vlejeme pripravený kvások a vareškou spracovávame, aby sa prísady premiešali.
- Potom po častiach pridávame zvyšnú múku. V prípade potreby ešte pridáme trochu múky. Je potrebné, aby bolo cesto mäkké a mierne lepivé.
- Vypracujeme do hladka a misu zakryjeme čistou utierkou. Odložíme na teplé miesto so stálou teplotou a necháme cca 2 hodiny kysnúť, aby zdvojnásobilo objem.
- Po vykysnutí odoberieme polovicu cesta, vyvaľkáme na plát s hrúbkou asi 1 cm a pomocou guľatej formičky vykrajujeme kolieska. Malou formičkou ešte urobíme malý otvor uprostred. Pokiaľ máme, vykrojíme kolieska formičkou na donuty.
- Takto pripravené šišky zakryjeme čistou utierkou a necháme ďalších 40 minút kysnúť.
- Do panvice nalejeme vyššiu vrstvu oleja, a akonáhle sa rozohreje, vložíme doň opatrne jednotlivé šišky a smažíme z oboch strán dozlatista.
- Dôležité je, aby nebol olej až príliš horúci, pretože potrebujeme, aby sa donut smažil aj vo vnútri, inak nebude mať tú správnu chuť.
- Hotové šišky posypeme práškovým cukrom.
Tip: Kto chce trochu zmenu, môže použiť škoricový alebo vanilkový cukor, prípadne zmiešať vanilku s práškovým cukrom. Dobré je tiež pridať škoricu do práškového cukru a posypať podľa ľubovôle.

Americké donuty
Základom tejto pochúťky sú kvalitné suroviny, z ktorých sa pripraví jemné a veľmi chutné cesto. Kobličky dostanú ten správny vzhľad a potom už len stačí osmažiť na panvici s olejom. Pochutnajú si deti aj ich rodičia.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 1 polievková lyžica + 1 lyžička aktívneho sušeného droždia
- 240 ml plnotučného mlieka zahriateho na 43°C
- 320 až 400 g chlebovej múky
- 1 lyžička čistého vanilkového extraktu
- 3 veľké žĺtky
- 2 lyžice práškového cukru
- 1/2 lyžičky kuchynskej soli
- 125 g zmäknutého čerstvého nesoleného masla nakrájaného na kocky
- Rastlinný olej na vyprážanie
Na cukrovú glazúru:
- 100 g preosiateho práškového cukru (musia sa odstrániť všetky hrudky)
- 3 až 4 lyžice mlieka (môžeme použiť aj vodu)
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Na čokoládovú polevu:
- 150 g práškového cukru
- 4 lyžice kakaového prášku
- 4 – 6 lyžíc mlieka (opäť možno použiť aj voda)
- 2 lyžičky vanilky
Postup:
- Jednu polievkovú lyžicu droždia rozpustíme do 180 ml teplého mlieka, potom pridáme 120 g chlebovej múky a miešame, kým nevznikne hladká kaša. Zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme na 30 minút na teplé miesto.
- Po 30 minútach nasadíme stojanový mixér s lopatkovým nástavcom a do misy dáme jednu čajovú lyžičku droždia a 60 ml mlieka.
- Ďalej pridáme múčnu zmes, vanilku a žĺtky. Mixujeme pri nízkej rýchlosti po dobu 30 – 60 sekúnd alebo pokiaľ nezískame hladké cesto.
- Vypneme mixér a prisypeme 160 g múky, cukor a soľ. Potom zapneme mixér na strednú rýchlosť a mixujeme, kým sa všetky suroviny nespoja. V tejto fáze pridáme maslo a mixujeme na strednú rýchlosť 40 sekúnd.
- Nasadíme hák na cesto. Pridáme zvyšných 60 g múky. Pred pridaním vypneme pre istotu mixér. Mieste pri strednej rýchlosti minútu, alebo kým sa cesto prestane lepiť na steny misy. Musí byť hladké a nesmie príliš lepiť. V prípade potreby ešte pridáme múku.
- Misu zakryjeme potravinárskou fóliou a uložíme ju na 30 minút na teplé miesto, kde necháme kysnúť.
- Po 30 minútach na cesto jemne zatlačíme, čím ho zbavíme prebytočného vzduchu, potom misu znova prikryjeme a uložíme na minimálne 1 až maximálne 12 hodín do chladničky.
- Plech vyložíme ľahko pomúčenou bavlnenou utierkou. Na ľahko pomúčenej pracovnej doske cesto vyvaľkáme na 1,25 cm hrubý plát.
- Pomocou okrúhle formičky na pečivo alebo vykrajovače na donuty, vyrežeme kolieska s otvormi s priemerom 2,5 cm (záleží na forme).
- Prenesieme šišky na pripravený plech na pečenie a dávame pozor, aby medzi jednotlivými šiškami bola medzera 2,5 cm.
- Pekáč zakryjeme potravinárskou fóliou a umiestnime ho na teplé miesto, aby šišky mohli vykysnúť. Po 30-40 minútach by mali zdvojnásobiť svoj objem. Je dôležité, aby boli šišky kontrolované každých 5-10 minút kvôli ich správnemu vykysnutiu.
- Ľahko sa špičkou prsta dotkneme jednej z šišiek, keď je dobre vykysnutá, vyskočí pomaly, keď vyskočí cesto hneď, potrebuje viac kysnutia.
- Keď šišky kysnú, vyložíme si plech dvoma vrstvami papierových utierok a na ne potom položíme mriežku.
- Vo veľkom hrnci so silným dnom alebo vo fritéze zahrejte minimálne 5 cm oleja na 180 °C. 9
- Opatrne vložíme niekoľko šišiek do oleja pomocou dierovanej lyžice, raz otočíme, kým nebudú ľahko zlatohnedé, asi 1-2 minúty na každú stranu.
- Hotové šišky položíme na mriežku, aby vychladli. Počkáme, až olej dosiahne 180 °C, a potom vyprážame druhú várku šišiek. Tento krok opakujeme, kým nespotrebujeme všetko cesto.
- Na cukrovú polevu dáme cukor do strednej misy, potom za stáleho miešania postupne prilievame mlieko a pridáme vanilku. Miešame, kým nezískame hladkú polevu.
- Na výrobu čokoládovej polevy preosejeme cukor a kakaový prášok do misy. Za stáleho miešania prilievame po lyžiciach mlieko a pridáme vanilku. Hotová poleva by mala byť hladká a dala sa dobre rozotierať.
- Akonáhle donútené mierne vychladnú, potrieme ich polevou podľa vlastného výberu, pokojne pol na pol alebo časť cukrovou glazúrou, zvyšok čokoládovou.

Šišky z cmaru
Akonáhle ochutnáte tieto donuty, budete v siedmom nebi. Sú ľahké ako pierko a dokonale nadýchané. Práve cmar dodá tú charakteristickú a jedinečnú chuť aj konzistenciu.
Ingrediencie:
- 90 ml vody
- 150 ml cmar
- 1 rozšľahané vajcia (musí mať izbovú teplotu)
- 57 g rozpusteného nesoleného masla
- 454 g polohrubej alebo chlebovej múky
- 57 g cukru kryštál
- 1 lyžička soli
- 5 g sušeného droždia
- Olej na vyprážanie (najlepšie je slnečnicový)
Na ozdobu:
- Cukor na obaľovanie šišiek
- Džem alebo čokoládová nátierka na náplň (nemusí byť)
Postup:
- Do domácej pekárne dáme vodu, cmar, rozšľahané vajcia a rozpustené maslo. Potom pridáme suché ingrediencie bez droždia. Dôležité je, aby bola každá surovina presne odvážená v množstve, aké je uvedené.
- V suchých ingredienciách urobíme malú priehlbinu a nasypeme do nej droždie. Pekáreň nastaví na program cesto a necháme pracovať.
- Akonáhle je cesto hotové, položíme ho na pomúčený val a zľahka prehniteme. Rozdelíme polovicu, jednu necháme na doske, druhú zabalíme, aby neokorala, a dáme bokom.
- Pomocou valčeka vyvaľkáme na plát s hrúbkou asi 1 cm. Vykrajujte väčším okrúhlym ostrým vykrajovačom na pečivo a potom pomocou menšieho vykrajovača urobíme malé otvory uprostred. Pokiaľ robíme pravidelne, kúpime si tvorítko na prípravu práve tohto múčnika.
- Jednotlivé šišky položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme plech do rúry a zapneme iba na 1 minútu, strážime čas, aby sa rúra len ľahko zahriala, a potom hneď vypneme.
- Dáme variť trochu vody a nalejeme do kastrólika či menšieho hrnčeka, ktorý je možné dať do rúry. Položíme na plech s donutmi, aby vznikla para, ktorá zabráni utvoreniu nežiaducej šupky. Zvyšok cesta spracujeme rovnakým spôsobom a opäť urobíme trik s hrnčekom vody.
- Olej zahrejeme na 180 stupňov. To je dôležité, pretože keď bude málo zahriaty, nebudú sa donútené vyprážať hneď, v príliš rozpálenom zase rýchlo zhnednú uprostred a potom budú tuhé.
- Šišky opatrne vložíme do horúceho oleja pomocou klieští a hneď ako zo spodnej strany zozlatnú, otočíme ich. Hotové vyberieme a položíme na tanier vyložený papierovými utierkami. Akonáhle všetky vychladnú, obalíme ich v cukre.
Tip: Ak sa ich rozhodneme naplniť, zapichneme do šišky špajľu alebo malý nôž, aby sa vytvorila dierka, a potom naplníme džem alebo Nutellu do vrecka a vtlačíme malé množstvo do otvoru.
Týchto otvorov môžeme urobiť aj viac, s ohľadom na to, že tu nie je toľko priestoru na náplň. Prípadne kto chce, môže donútené rozpoliť a jednoducho namazať a zaklopiť.

Objavte podobné tipy
Smotanové donuty
Kyslá smotana dokáže ochutiť prakticky čokoľvek. Je to vďačná surovina, vhodná pre studenú aj teplú kuchyňu. Vďaka nej budú šišky krásne vláčne, jemné as neprekonateľnou chuťou.
Ingrediencie:
Na šišky:
- 2 a 1/4 hrnčeka polohrubej múky
- 1 a 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/2 šálky krupicového cukru
- 2 polievkové lyžice rozpusteného nesoleného masla
- 2 veľké žĺtky
- 1/2 hrnčeka kyslej smotany
- Stolný olej na vyprážanie
Na polevu:
- 3 a 1/2 hrnčeka preosiateho práškového cukru
- 1 a 1/2 lyžičky kukuričného sirupu
- 1/4 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/3 hrnčeka horúcej vody
Postup:
- Do misy preosejeme múku, prášok do pečiva, soľ a muškátový oriešok. V mise stojanového mixéra s lopatkovým nástavcom ušľaháme maslo s cukrom do peny.
- Pridáme žĺtky a miešame, kým nebudú svetlé a husté. Prihodíme suché ingrediencie, pričom striedame s kyslou smotanou.
- Miešame 30 sekúnd pri nízkej rýchlosti, alebo kým cesto nebude hladké, ale ľahko lepivé. Pokiaľ sa cesto lepí, pridáme múku po jednej polievkovej lyžici. Zakryjeme plastovým obalom a dáme na 1 hodinu vychladiť.
- Na pomúčenom povrchu cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Pomocou vykrajovača na šišky alebo dvoch rôzne veľkých formičiek na sušienky vykrájame čo najviac šišiek a podľa potreby namáčame vykrajovače do múky, aby nelepili.
- Počas zahrievania oleja dáme šišky do chladničky, aby cesto bolo pri smažení mierne studené. Do panvice nalejeme vyššiu vrstvu stolného oleja (cca 4 cm). Zahrejte na 180 – 185 stupňov.
- Šišky smažíme po niekoľkých kusoch dozlatista, z každej strany cca 2 minúty. Strážime správnu teplotu oleja, aby bola stála a donútené sa nepripálili.
- Necháme odkvapkať na tanieri vyloženom kuchynskými papierovými utierkami, aby sa do nich vsiakol prebytočný tuk.
- Na polevu zmiešame všetky ingrediencie v mise metličkou, aby bola hladká. Každý kus ponoríme do polevy a odložíme na mriežku nad plechom či táckou, aby sa zachytil prebytok polevy.
- Necháme 20 minút odležať, kým glazúra nezatuhne. Úplne najlepšie sú čerstvé, ale ak ich uložíme do chladničky vo vzduchotesnej nádobe, potom tam vydržia zhruba 3 dni.

Koblihy z rúry
Všetci milujeme šišky, ale nie každý fandí vyprážaným pokrmom. Tento recept ponúka skvelé donuty, ktoré sú nadýchané a chutia úplne inak, než keď sa smaží vo vrstve oleja.
Ingrediencie:
Na šiškovú zmes:
- 2 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1 hrnček kyslej smotany
- 3/4 hrnčeka hnedého cukru
- 1/4 hrnčeka rozpusteného neslaného masla
- 4 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžička vanilkovej extraktu
- 2 vajcia
Na glazúru:
- 2 hrnčeky práškového cukru
- 1/4 šálky mlieka
Postup:
- Predhrejeme rúru na 220 stupňov.
- Zmiešame múku, jedlú sódu, kypriaci prášok do pečiva, škoricu a muškátový oriešok v stredne veľkej mise.
- Do samostatnej veľkej misy pridáme kyslú smotanu, hnedý cukor, maslo, rastlinný olej aj vanilkový extrakt a dobre rozšľaháme.
- Po jednom kúsku pridáme vajcia a dôkladne premiešame.
- Nakoniec pridáme múčnu zmes a naposledy starostlivo premiešame.
- Cesto preložíme do veľkého vrecka a pomocou nožníc odstrihneme koniec, aby sa utvoril otvor.
- Pripravíme si formu na šišky, ktorú postriekame kuchynským sprejom a pomocou vrecka nastriekame cesto do formy. Utvoríme kruhy okolo vystúpeného stredu.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 10 – 12 minút.
- Počas pečenia šišiek si pripravíme polevu. Do misy dáme cukor a pomaly vmiešame mlieko. Musíme miešať tak dlho, pokiaľ nebude glazúra jemná a hladká.
- Akonáhle sa šišky dopečú, namočíme jednu po druhej do glazúry.
- Položíme na mriežku a necháme vychladnúť, aby stuhla poleva. Potom už len stačí ponúknuť ostatným.

Vyprážané nekysnuté krúžky
Nefandíte múčnikom, v ktorých je hlavnou prísadou droždia a hľadáte ideálne alternatívy? Tak tieto donuty obsahujú jedlú sódu, ktorým skvele sekunduje kypriaci prášok. Sú ľahké, nadýchané a chutia skvele.
Ingrediencie:
- 3 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky
- 3/4 hrnčeka trstinového cukru
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
- 3/4 hrnčeka cmaru
- 1/4 hrnčeka rozpusteného nesoleného masla
- 2 vajcia
- Rastlinný olej na vyprážanie
Postup:
- Naplníme panvicu asi 3 cm vrstvou rastlinného oleja a pripravíme si plech na pečenie s drôtenou mriežkou a papierovou utierkou, aby šišky vychladli a mali kam odkvapkať.
- V strednej mise zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ a korenie, zatiaľ odložíme bokom.
- Do inej misy dáme rozpustené maslo, cmar a vajcia. Metličkou postupne zašľaháme suché prísady do mokrých, kým nevznikne lepivé cesto.
- Pred vykrajovaním cesta rozohrejeme olej na stredne miernom ohni po dobu cca 5 až 7 minút.
- Cesto preložíme na ľahko pomúčenú pracovnú plochu a uhnete. Potom pomocou dlaní cesto stláčame, aby sa roztiahlo do obdĺžnika s hrúbkou asi 1,5 cm. Vykrájame z neho kolieska s otvorom uprostred. Spracujeme takto všetko cesto.
- Do oleja vhodíme jeden vykrojený stred, tak zistíme, či je dostatočne zahriaty. Potom opatrne vložíme šišky do oleja. Necháme smažiť asi 3 minúty z každej strany dozlatista.
- Vyberieme z oleja a preložíme na mriežku. Postupne takto osmažíme všetky donuty.
- Ešte teplé namočíme do polevy/glazúry podľa vlastnej fantázie, alebo necháme cca 7 minút vychladnúť a obalíme v cukre. Kto chce, môže do cukru pridať mletú škoricu či vanilkový cukor, prípadne oboje.
Tip: Na donuty môžete pokojne skúsiť aj niektorý z našich receptov na čokoládové polevy , ktoré sa bežne používajú na pečivo.

Šišky bez lepku
Nechcete alebo nemôžete prijímať lepok a hľadáte tak vhodné alternatívy na všetky obľúbené pokrmy? Bezlepkové donuty zachutnajú všetkým bez rozdielu. Sú ľahké, rýchle a veľmi chutné.
Ingrediencie:
Na šišky:
- 1/4 hrnčeka zmäknutého nesoleného masla
- 1/4 hrnčeka kukuričného oleja
- 1/2 hrnčeka cukru krupica
- 1/3 hrnčeka hnedého cukru
- 2 veľké vajcia
- 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 s 2/3 hrnčeka univerzálnej bezlepkovej múky
- 1/2 lyžičky xantánovej gumy
- 2 lyžičky mletej škorice
- 1 a 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 3/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 3/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1 hrnček mlieka
Na polevu:
- 5 polievkových lyžíc rozpusteného soleného masla
- 1 a 1/2 lyžice mletej škorice
- 1/2 hrnčeka cukru múčka
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 200 stupňov. Nastriekame formu na šišky kuchynským olejom v spreji a dáme bokom.
- Do nádoby elektrického mixéra dáme maslo, olej, oba druhy cukru a našľaháme do hladkej peny. Pridáme vajcia, vanilkový extrakt a znova na stredný výkon šľaháme.
- V malej miske premiešame múku, xantánovú gumu, škoricu, prášok do pečiva, muškátový oriešok, soľ a jedlú sódu.
- Striedavo pridávajte múčnú zmes a mlieko do maslovej zmesi, pričom začíname aj končíme práve múkou. Miešame pri nízkej rýchlosti, kým sa všetko dôkladne nespojí.
- Naberieme cesto do vrecka a pevne uzavrieme. Pomocou nožníc odstrihneme roh a cesto vytlačíme do dutín formy na šišky a naplníme takmer plné.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme po dobu 7 minút, kým nie sú zlatisto hnedé. Vyberieme z rúry a necháme 2-3 minúty vychladnúť vo forme. Potom otočíme a vyklopíme na kuchynskú mriežku.
- Rovnaký postup aplikujeme aj na zvyšné cesto, pričom pred každou dávkou formu nastriekame kuchynským sprejom.
- Rozpustené maslo dáme do malej misky a po vychladnutí doň vždy namočíme hornú stranu šišky.
- Hneď na to vložíme do misky, kde máme zmiešaný cukor so škoricou, aby sa utvorila cukrová krusta. Dáme späť na mriežku a necháme zatuhnúť.
- Môžu byť skladované vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote po dobu 2-3 dní.

Niečo málo o donutoch záverom
Je to v podstate obľúbená americká desiata v podobe pečiva, ktoré sa pripravuje z kysnutého cesta. Samozrejme, že fantázii sa medze nekladú, takže sa dá vyrobiť aj bez kysnutia, teda bez droždia a dokonca aj bez lepku.
Podobá sa našej kolibe, ale vo väčšine prípadov sa vôbec neplní. Naopak sa osmažené či upečené cesto len namočí do polevy, prípadne obalí v cukre. Ten je možné aj ochutiť, či už škoricou, citrónovou kôrou, vanilkovým cukrom a podobne.
Keď použijeme polevu, môže to byť v podstate akákoľvek, od čokoládovej, cez citrónovú až napríklad ku karamelovej. Môžete však naraziť aj na donuty, čo nemajú dieru, sú plné vynikajúcej náplne a povrch zdobí vrstva polevy.
Mrknite na video, ako sa tieto sladké dobroty vyrábajú vo veľkom v továrni:
Ako náplň môže byť použitý krém (napr. vanilkový, čokoládový), ďalej akákoľvek príchuť pudingu (jahoda, malina, čokoláda, vanilka, karamel atď.), ale aj marmeláda a iné.
Prvý donut
Hovorí sa, že americké šišky sú vlastne pôvodom z anglického grófstva Hertfordshire. Ich recept si vraj tamojší obyvatelia priviezli do Ameriky počas presídlenia. Jeho história tak siaha do prelomu 17. a 18. storočia.
Bez diery alebo s dierou?
Americké šišky sa stali populárnym múčnikom už v 30. rokoch 20. storočia. Vtedajší kuchári nakoniec po mnohých pokusoch rozhodli, že keď sa šiška uprostred vykrojí a vznikne v nej otvor, smaží sa lepšie a hlavne rovnomerne.