Recepty na múčniky a cuketa, verte alebo nie, idú dohromady.
Je to veľmi univerzálna prísada do rôznych pokrmov, ktorá sa ako máloktorá zelenina hodí aj do sladkých múčnikov všetkého druhu.
Svojou neutrálnou chuťou a nevýraznou farbou všetky múčniky len zvláčnia a navyše ich urobia aj menej kalorickými.
Poďte ich s nami všetky vyskúšať!
Cuketová buchta s čokoládou
Super mäkká a lahodná čokoládová buchta z cukety je posiaty čokoládovými lupienkami a preliaty čokoládovou polevou. Toto je najlahodnejší spôsob, ako jesť zeleninu.
Čo budeme potrebovať
- 250 g hladkej múky
- 60 g nesladeného prírodného kakaového prášku
- 2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 240 ml rastlinného oleja
- 200 g krupicového cukru
- 150 g hnedého cukru
- 4 veľké vajcia
- 80 g kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
- 2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
- 3 stredné nakrájané cukety
- 180 g polosladkých čokoládových lupienkov
- čokoládovou polevou alebo vanilkovou polevou
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Vymažte dve tortové formy a dajte bokom.
- Vo veľkej mise prešľahajte múku, kakaový prášok, jedlú sódu, prášok do pečiva a soľ.
- V ďalšej veľkej mise pomocou ručného alebo stojanového mixéra prešľahajte olej, kryštálový cukor, hnedý cukor, vajcia, kyslú smotanu, vanilku a cuketu, kým sa nespoja.
- Nalejte do suchých surovín a šľahajte na strednú rýchlosť, kým sa úplne nespoja.
- Vmiešajte čokoládové lupienky. Cesto bude mierne husté.
- Cesto rovnomerne nalejte do tortových foriem.
- Pečte asi 25–32 minút, alebo pokiaľ nie sú koláče prepečené.
- Pre otestovanie prepečenosti zapichnite do stredu buchty špáradlo. Pokiaľ vyjde čisté, je hotovo.
- Nechajte buchtu pred nanesením polevy a zostavením úplne vychladnúť.
- Najprv veľkým zúbkovaným nožom odrežte tenkú vrstvu z vrchov koláčov, aby ste vytvorili rovný povrch.
- Na vrch prvej časti cuketovej buchty rovnomerne potrite polevou. Navrch položte 2 buchtu a potrite zvyšnou polevou po celom povrchu a po stranách. Navrch natrieme zvyšky polevy.
- Podľa potreby ozdobte čokoládovou polevou alebo mini čokoládovými lupienkami. Nakrájajte a podávajte.
Aby ste mohli ingrediencie poriadne vyšľahať, je potrebné mať ten najkvalitnejší mixér . Vyberte si vďaka našej recenziu!

Hrnčeková cuketová bábovka s orieškami
Bábovku z cukiet si pripravte, keď už nebudete vedieť čo s nadmernou úrodou cukiet, kedy je ich úroda takmer nekonečná.
Je skutočne jednoduchá a rýchlo pripravená. A navyše vydrží vláčna aj týždeň, keď náhodou kúsok zostane.
Čo budeme potrebovať
1 hrnček=300 ml
- 1 1/2 hrnčeka polohrubej múky
- 1 hrnček krupicového cukru
- 2 vajcia
- 1/2 hrnčeka mlieka
- 1/4 hrnčeka oleja
- 1 hrnček nastrúhanej cukety
- 1/2 hrnčeka sekaných orechov
- 1 vanilkový cukor
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1 lyžica kakaa
- štipka soli
Postup
- Všetky ingrediencie zmiešame v hladké polotekuté cesto, vlejeme do vymastenej a hrubou múkou alebo strúhankou vysypanej formy.
- Pečieme vo vyhriatej rúre zo začiatku 180 °C, potom zmiernime na 160 °C, kým vpichnutú špajľu nevytiahneme suchú.
- Pečieme asi 45 minút.

Cuketový koláč s jablkami
Vyskúšajte si pripraviť vynikajúci jemný koláč s cuketou a jablkami, svoje rozhodnutie nebudete ľutovať! Je fantastický!
Čo budeme potrebovať
- 200 g cukety nastrúhané nahrubo
- 100 g cukru krupica
- 150 g polohrubej múky
- polovicu vrecka prášku do pečiva
- 0,4 dl oleja
- 1 vajce
- na posýpku trochu masla, cukru a hrubej múky
- na preklad 2 až 4 jablká
Postup
- Z cukety, cukru, polohrubej múky, prášku do pečiva a oleja vymiešame cesto.
- Z masla, hrubej múky a cukru pripravíme posýpku, jablká nakrájame na plátky.
- Do vymastenej a vysypanej tortovej formy poukladáme jablká nakrájané na plátky. Na ne nalejeme cesto a hore opäť rozložíme jablká. Posypeme posýpkou.
- Pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C asi 30 minút.

Objavte podobné tipy
Medovník z cukety
Výborný domáci cuketový perník, ktorý je porovnateľný s klasikou, rozdielom je jeho vláčnosť, ktorú mu dáva cuketa.
Čo budeme potrebovať
- 800 g cukety – olúpané, bez semienok
- 3 vajcia
- 200 g hnedého cukru
- 4 lyžice medu
- 150 g rozpusteného masla alebo rastlinného oleja
- 200 g špaldovej múky
- 200 g pšeničnej celozrnnej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1 lyžica kvalitného kakaa
- 1 lyžica škorice
- 1 balenie perníkového korenia
- 3 lyžice chia semienok
- kôra z 1 citróna
- orechy podľa chuti
Postup
- Predhrejeme rúru na 160 °C.
- Plech si vyložíme papierom na pečenie.
- Nastrúhame cuketu na jemnom strúhadle.
- Šťavu, ktorú pustí, nezlievame.
- Pridáme vajcia, olej, semienka, citrónovú kôru a dobre premiešajte.
- V druhej mise zmiešame všetky zostávajúce „suché“ ingrediencie.
- Teraz môžeme prepojiť obe zmesi a vzniknuté cesto dať rovno na plech a do predhriatej rúry.
- Pečieme 25 – 30 minút.
Tak ako cuketa patrí k letu az nej pripravené múčniky, tak k múčnikom patrí určite aj nejaký osviežujúci nápoj.
Môžete skúsiť pripraviť limonádu z bazových kvetov, domáci džús, alebo ovocnú limonádu .

Luxusná buchta z cukety s ovocím
Nádherný cuketový múčnik s nadýchanou tvarohovou polevou a čerstvým ovocím.
Čo budeme potrebovať
Na buchte
- 300 g nakrájanej cukety
- 150 g cukru
- 5 vajec
- 60 ml rastlinného oleja
- kôra z jedného pomaranča
- 120 g kyslej smotany
- 1/2 lyžice vanilkového extraktu na polevu
- 400 g hladkej múky
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- Štipka soli
Na polevu
- 90 g smotanového syra
- 60 g masla
- 240 g práškového cukru
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 60 ml hustej smotany
Ovocie
- 1 liter jahôd nakrájaných na plátky
- 4 kivi olúpané a nakrájané na plátky
- 2 manga ošúpané a nakrájané na plátky
- 1 liter čučoriedok alebo malín
- jedna mandarínka olúpaná
- Alebo čo máte radi
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Vymažte 2 okrúhle tortové formy tukom a vysypte múkou.
- V stojanovom mixéri alebo veľkej mise prešľahajte nastrúhanú cuketu, vajcia, cukor, olej, kyslú smotanu a 1/2 lyžice vanilky.
- Zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a jedlú sódu a pridajte do mokrých ingrediencií.
- Pokračujte v šľahaní, kým sa dobre nespoja. Cesto by malo byť dostatočne vlhké.
- Cesto nalejte do pripravených tortových foriem a pečte 50 až 60 minút. Je hotové, keď špáradlo zapichnuté do stredu vyjde čisté.
- Nechajte 10 minút vychladnúť na mriežke, potom buchtu vyberte z formy a nechajte niekoľko hodín úplne vychladnúť.
- Zatiaľ čo torta chladne, pripravte si polevu. Smotanový syr, vanilkový extrakt a maslo vyšľaháme do hladka.
- Za stáleho šľahania postupne pridávame práškový cukor. Pokračujte v miešaní, kým nebude všetko zmiešané a hladké.
- V samostatnej miske ušľahajte hustú smotanu, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
- Do polevy vmiešame krém.
- Vychladnutú buchtu rozpoľte a zarovnajte, aby ste ju mohli ozdobiť.
- Jednotlivé poschodia premažte polevou a pridajte na ne ovocie. Potom buchtu zložte dohromady tak, aby vznikol jeden celok.
- Vršok torty a boky rovnomerne namažte zvyšnou polevou a ovocie naaranžujte po celom vrchu torty.
- Nechajte v chlade, kým nebudete pripravení na podávanie.
Pokiaľ nemáte cuketu, nevadí, je možné ju nahradiť aj iným druhom tekvice.

Ako vybrať a jesť cuketu?
Pokiaľ ide o výber cukety, väčšia nie je vždy lepšia. Čím menšia je cuketa, tým bude chutnejšia a všeobecne menej vodnatá.
Vyberte si cuketu so žiarivou farbou (nech už je to akákoľvek farba) a pevnou, ale nie tvrdou štruktúrou, so stonkou stále pripojeným k cukete
Cuketu skladujte v priedušnom sáčku až týždeň.
Cuketa sa dá aj zmraziť! Najlepšie je, keď nakrájanú cuketu krátko povaríte v horúcej vode a potom „šokujete“ v ľadovom kúpeli. Nechajte úplne vyschnúť, potom zabaľte a zmrazte až na 6 mesiacov.
Ďalšie recepty s cuketou
- Grilovaná
- Marinovaná
- Zapečená – skúste tieto recepty na plnené a zapečené cuketky
- Cuketa vyprážaná na panvici
- Cuketové pyré
- Cuketový chlieb – alebo túto sekanú z cukety
- Cuketové chipsy
- Cuketové lievančeky
- Cuketové rezance – inšpirujte sa v našich receptoch na cuketové špagety