V týchto zemiakoch, hrá hlavnú úlohu tekvica!
Recepty na zemiakové placky z cukety sú nadýchanejšie, krémovejšie a zdravšie.
Pripravte si túto dobrotu s nami aj u vás doma a pochutnajte si ako ešte nikdy!
Vyskúšate ich?
Cuketové zemiakové placky
Všetko, čo potrebujete, je päť ingrediencií a 15 minút na to, aby ste vytvorili dokonalé chrumkavé cuketové placky! Budú sa vám rozplývať na jazyku, rovnako ako tieto lasagne z cukety .
Čo budeme potrebovať
- 1 kg nakrájané cukety
- 160 g polohrubej múky
- 2 veľké vajcia
- 80 g nakrájanej jarnej cibuľky
- 2 lyžice olivového oleja
- kyslá smotana
Postup
- Nakrájanú cuketu dajte do sitka a zľahka posypte soľou.
- Nechajte cuketu 10 minút odstáť.
- Rukami vytlačte z cukety čo najviac tekutiny. Presuňte do veľkej misy.
- Do misy pridajte múku, vajcia, nakrájanú jarnú cibuľku, ¼ lyžičky soli a ¼ lyžičky korenia a miešajte, kým sa zmes nespojí.
- Pridajte olivový olej do veľkej panvice nastavenej na strednú teplotu.
- Akonáhle je olej rozohriaty, naložte do panvice 3 polievkové lyžice cuketovej zmesi, zľahka ich roztlačte do tvaru koliesok.
- Cuketové zemiakové placky varte 2 až 3 minúty, potom ich raz otočte a varte ďalšie 2 minúty, kým nebudú zlatohnedé a prepečené.
- Cuketové placky preložíme na plech vyložený papierovou utierkou a ihneď ich posypeme soľou.
- Cuketové zemiakové placky podávajte preliate kyslou smotanou a nakrájanou jarnou cibuľkou

Zemiaky z cukety na panvici
Tu je šikovný spôsob, ako prinútiť deti, aby jedli zeleninu. Tieto všestranné cuketové placky sa tiež skvele podávajú ako príloha k lahodným závitkom z kuracieho mäsa alebo aj samostatné hlavné jedlo.
Čo budeme potrebovať
- 400 g cukety
- 75 g múky
- 40 g parmezánu (jemne nastrúhaného)
- 3 šalotky (nakrájané na tenké plátky)
- 1 vajce
- 30 g petržlenu
- 2 lyžičky oregana
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 1 lyžica olivového oleja
Postup
- Cuketu nastrúhame nahrubo.
- Dajte do sitka a vytlačte z nej čo najviac prebytočnej vody.
- Preložte do misky. Vmiešame múku, kypriaci prášok, parmezán, šalotku, vajcia, petržlen, oregano, soľ a muškátový oriešok.
- Zahrejte 1 lyžičku olivového oleja na nepriľnavej panvici na stredne vysokú teplotu.
- Na panvicu dajte tri porcie cuketovej zmesi.
- Varte cca 2 minúty z každej strany, aby boli zemiakové placky dozlatista a prepečené.
Pokiaľ nemáte doma kvalitnú nepriľnavú panvicu, potom sa do vyprážania nepúšťajte. Nepodarí sa vám zemiakové placky z cukety dobre otočiť a zničíte ich tvar. Ak, ale chcete mať po ruke kvalitnú panvičku, ktorá nič neprichytí, potom sa pozrite na našu recenziu panvíc Tefal !

Cuketové placky na grécky spôsob
Chrumkavé cuketové zemiakové placky sú skvelou prílohou alebo jednoduchým hlavným chodom ktorýkoľvek deň v týždni. Táto explózia chutí zahŕňa cuketu, zelenú cibuľku a syr feta. Všetko ochutené kôprom, bazalkou a mätou v ľahkej mätovej jogurtovej omáčke!
Čo budeme potrebovať
Na mätovú jogurtovú omáčku
- 250 g gréckeho jogurtu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžica olivového oleja
- ½ lyžičky sušenej mäty
- ½ lyžičky kóšer soli
Na cuketové zemiakové placky
- 750 g nastrúhanej cukety
- 1 lyžička soli
- 4 zelené cibuľky (nakrájané na tenké plátky)
- 150 g rozdrobeného syra feta
- 2 vajcia
- 30 g bazalky (nasekané najemno)
- 30 g jemne nasekaných lístkov mäty
- 2 lyžice nadrobno nasekaného kôpru
- 1 lyžička mletej rasce
- ¼ lyžičky chilli
- 160 g hrubej múky
- 3 lyžice olivového oleja
Postup
- Zmiešajte spolu všetky ingrediencie na mätový dip v malej miske. Zakryte a chlaďte.
- Veľkú misu vyložte tenkou kuchynskou utierkou. Pomocou veľkých otvorov na strúhadle nastrúhajte cuketu na utierku v mise.
- Posypte soľou.
- Zmes premiešajte a nechajte 10 minút odpočinúť.
- Utierku okolo cukety zabaľte a pevne vyžmýkajte, aby sa uvoľnilo čo najviac tekutiny.
- Preneste do čistej, strednej misky. Pridajte zelenú cibuľku, fetu, vajcia, bylinky a korenie.
- Miešajte, kým sa všetky ingrediencie úplne nespoja. Pridajte múku a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Umiestnite panvicu na stredne vysokú teplotu a pridajte olivový olej.
- Naberte 2-3 lyžice zmesi a opatrne ich pridajte do rozpáleného oleja.
- Jemne na zmes zatlačte, aby ste vytvorili zemiakové placky.
- Zmažte 2-3 minúty z každej strany dozlatista.
- Podávajte s mätovo jogurtovou omáčkou alebo omáčkou Tzatziki.
Ako na tzatziki sa dozviete na našom webe. Sú také jednoduché a lahodné!

Objavte podobné tipy
Cuketové zemiakové placky v rúre
Tieto cuketové lievančeky možno smažiť na panvici alebo upiecť k dokonalosti v rúre, s chrumkavou vonkajšou stranou, jemným stredom az iba 5 jednoduchých ingrediencií! Ešte lepšie je, že tieto cuketové placky možno pripraviť bez lepku a mlieka a sú ideálne na spracovanie letných cuketových zásob. Hľadáte ešte viac spôsobov, ako si užiť tekvicu? Možno vám bude chutiť v sladkých múčnikoch .
Čo budeme potrebovať
- 1 kg cukety (nakrájané)
- 2 nastrúhané malé strúčiky cesnaku
- 2 veľké vajcia
- 65 g akejkoľvek múky
- 25 g kôpru, petržlenovej vňate alebo zelenej cibule (nakrájané nadrobno)
- 3/4 lyžičky soli
- korenie
- grécky jogurt alebo kyslá smotana
Čo budeme potrebovať
- Do veľkej misy pridajte nakrájanú cuketu zmiešanú s 1 lyžičkou soli a nechajte 10 minút odležať.
- V ďalšej veľkej mise rozšľahajte vajcia, cesnak, múku, bylinky, 3/4 lyžičky soli a korenia.
- Rukami vytlačte z cukety tekutinu po dávkach, ako to len pôjde, a pridajte do misy s cestom. Dobre premiešajte, aby sa spojili.
- Predhrejte rúru na 200 stupňov, vyložte 2 veľké plechy papierom na pečenie a postriekajte sprejom na varenie.
- Pomocou veľkej lyžice urobte na plechu niekoľko kopčekov z cuketovej zmesi.
- Pečte 10 – 12 minút, otočte a pečte ďalších 10 – 12 minút.
- Podávajte teplé alebo studené preliate gréckym jogurtom alebo kyslou smotanou.

Low carb diétne zemiakové placky s cuketou a kuraťom
Hľadáte jednoduchý recept na hlavné jedlo s nízkym obsahom sacharidov? Tieto ľahké kuracie cuketové placky sú presne to, čo potrebujete vo svojom repertoári receptov mať. Vyrobené z mletých kuracích pŕs a šunky. Sú chrumkavé zvonku a šťavnaté, krehké vo vnútri.
Čo budeme potrebovať
- 200 g cukety
- 300 g mletého kuracieho mäsa
- 50 g parmezánu
- 100 g šunky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 klinček
- 1 vajce
- soľ
- korenie
- 30 g strúhanky
- olej
Postup
- Cuketu nastrúhame a rukami ich vytlačíme, aby sa odstránila prebytočná voda.
- Do veľkej misy pridajte mletá kuracie prsia, parmezán, šunku, cesnak, vajcia, soľ a korenie.
- Pridajte strúhanku.
- Miešajte, kým sa všetky ingrediencie úplne nespoja.
- Zmes naberajte lyžicou a pomocou rúk vytvorte tvar placky.
- Kuracie cuketové zemiačiky obalíme v strúhanke.
- Nalejte trochu oleja do nepriľnavej panvice na stredne nízkej teplote.
- Kuracie placky vložte do panvice a opekajte ich z každej strany asi 10 minút.
- Varte ich, kým nebudú zlatohnedé a prepečené.
- Kuracie cuketové placky nechajte odkvapkať na plechu vyloženom papierovou utierkou, aby ste odstránili prebytočný tuk.

Zdravotné výhody cukety
Okrem všetkých vitamínov a minerálov poskytuje cuketa aj veľmi zdravé zlúčeniny zvané karotenoidy – vrátane luteínu a zeaxantínu. Zdá sa, že práve tieto zlúčeniny dávajú cukete ďalšie, úžasné zdravotné výhody.
Chráni pokožku
Podobne ako sa karotenoidy hromadia v šupke cukety, ukladajú sa aj v našej koži. Potom chráni našu pokožku pred UV žiarením a znečistením a môže tiež spomaliť starnutie pokožky tým, že pomáha udržovať pokožku hydratovanú a elastickú.
Zdravie srdca
Konzumácia potravín bohatých na karotenoidy spomaliť alebo znížiť riziko rozvoja kardiovaskulárnych ochorení. Draslík, ktorý sa tiež objavuje v cukete, je tiež dobrý pre váš krvný tlak, rovnako ako vláknina pre celkové zdravie srdca.
Zdravie kostí
Vysoké hladiny karotenoidov majú za následok hustejšie a silnejšie kosti.
Zdravie očí
Pretože sa luteín a zeaxantín ukladajú v našich očiach, dáva zmysel, že im môžu tiež prospievať. Tieto špecifické karotenoidy pomáhajú chrániť sietnicu očí, pretože fungujú ako filtre modrého svetla.