Chcete pripraviť skutočne rýchly a jednoduchý obed?
Alebo ozvláštniť desiatu či šalát?
Zaviať do svojej kuchyne chuť stredomoria aj uprostred zimy?
Bylinky v oleji vám s tým pomôžu.
Vyskúšajte recepty na pesto a prineste na svoje taniere úplne nový zážitok.
Klasické bazalkové pesto
Úžasná vôňa, svieža farba a vysoko návyková chuť.
Ingrediencie
- 100 g čerstvej bazalky
- 70 g píniových orieškov
- 50 g parmezánu
- 3 strúčiky cesnaku
- 80 ml olivového oleja
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- ½ lyžičky soli
- korenie
Postup
- Rozmixujte bazalku, oriešky, syr a cesnak.
- Pridajte olej, citrónovú šťavu a soľ a znova mixujte, kým nie je zmes hladká.
- Podľa chuti pridajte korenie, prípadne soľ.
- Bylinkovú zmes preložte do uzatvárateľnej nádoby a uchovávajte v chladničke.
Sicílske paradajkové pesto
Omáčka plná žiarivej farby a skvelej chuti. Kto má rád pikantnú chuť môže recept doplniť čerstvou čili papričkou.
Ingrediencie
- 1 pohár/ 280 g sušených paradajok v oleji
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 g čerstvej bazalky
- 100 g parmezánu
- olivový olej
- soľ
- korenie
Postup
- Do kuchynského robota navrstvite bazalkové listy, cesnak, sušené paradajky aj s olejom z pohára, soľ a korenie a rozmixujte.
- Pridajte nastrúhaný syr a znova rozmixujte.
- V prípade potreby pridajte olivový olej, soľ a korenie.
- Preložte do čistých pohárov a uchovávajte v chladničke.
Pesto z medvedieho cesnaku
Ako najlepšie uchovať zdravý a jedinečný medvedí cesnak, ktorý rastie len pár týždňov na jar? Pripravte z neho domáce pesto a môžete si ho dopriať po celý rok.
Ingrediencie
- 200 g čerstvého medvedieho cesnaku
- 60 g tekvicových semienok
- 125 g olivového oleja
- 30 g strúhaného parmezánu
- 20 g strúhaného ementálu
- soľ
- korenie
Postup
- Medvedí cesnak nasekajte nožom na prúžky.
- Dajte do mixéra spoločne s orieškami a so soľou a pomixujte.
- Pridajte časť olivového oleja a oba druhy syra a znova rozmixujte.
- Dochuťte soľou a korením a podľa toho ako chcete hustú alebo riedku konzistenciu pesta ešte primiešajte olivový olej.
- Uchovávajte v uzatvárateľnej nádobe v chladničke.
Máte radi medvedí cesnak? Skúste ho v polievke. Inšpirujte sa medzi receptami na cesnakové polievky .
Objavte podobné tipy
Žeríchové pesto
Na výrobu pesta môžete použiť aj bylinky zo záhradky. Namiesto žeruchy to môže byť pokojne koriander, rukola alebo oregano.
Ingrediencie
- 100 g žeruchy
- 40 g bazalkových listov
- 1 strúčik cesnaku
- 75 g nastrúhaného syra pecorino
- 50 g lieskových orieškov
- 6 lyžíc olivového oleja
- soľ
- korenie
Postup
- Predhrejte rúru na 180°.
- Lieskové orechy rozprestrite na plech s papierom na pečenie a pečte 5 – 10 minút.
- Nechajte vychladnúť.
- Všetky ingrediencie vrátane opečených orechov dajte do mixéra a opakovane, v krátkych intervaloch mixujte do hladkej zmesi.
- Preložte do uzatvárateľných pohárov a uchovávajte v chladničke.
Pesto z mrkvovej vňate
Zeleninové vňate nemusíte vyhadzovať! Aj z nich je možné pripraviť skvelé pesto. Okrem mrkvovej skúste napríklad petržlenovú vňať, listy z červenej repy alebo kel.
Ingrediencie
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- vňať z dvoch menších zväzkov mrkvy
- 50 g čerstvej mäty
- 60 g vlašských orechov
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- soľ
- korenie
Postup
- Mrkvovú vňať dajte do hrnca s vodou a priveďte do varu.
- Varte asi tri minúty, vňať získa jasne zelenú farbu.
- Potom sceďte a listy ihneď schlaďte pod ľadovou vodou.
- Znovu sceďte, vytlačte prebytočnú vodu a dajte vňať do mixéra.
- Pridajte všetky ostatné ingrediencie a rozmixujte.
- Podľa potreby dochuťte soľou a korením a citrónovou šťavou.
- Uchovávajte v chladničke v uzatvárateľnej nádobe alebo pohári.
Použili ste vňať a čo teraz s mrkvou? Inšpirujte sa týmito receptami s mrkvou v hlavnej úlohe .
Ďalšie tipy k receptom
- Objavujte rôzne chute – bylinky môžete rôzne kombinovať, alebo nastavovať (Ak nemáte po ruke dosť bazalky pridajte napríklad pažítku alebo čerstvý petržlen). Pesto znesie všetko a môžete sa s ním skvele vyhrať a dotiahnuť ho k dokonalosti presne podľa vašich predstáv.
- Rovnako tak oriešky – obvykle sa pesto pripravuje z píniových orieškov, ale tie sú finančne trochu nákladné. Pokojne skúste vlašské orechy, mandle, lieskové orechy, tekvicové alebo slnečnicové semienka.
- Keď orechy najskôr opečiete v rúre alebo na panvici, získate ďaleko intenzívnejšiu chuť.
- V chladničke je možné pesto skladovať 7 – 10 dní, môžete ho ale pokojne aj zamraziť a uchovávať aj niekoľko týždňov
Ako pesto použiť?
- Najľahšia omáčka na cestoviny – pridajte na porciu cestovín lyžicu pesta a máte rýchly a chutný obed.
- Ozdobte polievku – do misky polievky pridajte lyžičku pesta. Krásne ju ozdobia a pridá zaujímavú chuť
- Namažte ho na pečivo – použite pesto namiesto masla alebo margarínu, obyčajnú žemľu so šunkou tak premeníte na nepoznanie. Skvelú desiatu získate napríklad opečeným chlebom natretým pestom, na ktorý poukladáte plátky mozzarelly a paradajok.
- Grilovanie – bylinková omáčka sa skvele hodí na grilované mäsa aj na opečenú zeleninu.
- Pizza – použite pesto namiesto klasického paradajkového suga na pizzové cesto.
- Bylinkový dip – zmiešajte pesto s jogurtom, kyslou smotanou alebo majonézou a získate skvelý dip na čerstvú zeleninu
- Zálievka na šalát – namiesto obyčajného oleja a octu pokvapkajte šalát pestom, budete sa oblizovať.
- Bylinkové maslo – použite ho namiesto masla napríklad na pečenú rybu alebo opečené zemiaky
- Plnka do mäsového vrecka – Máte radi plnené kuracie vrecká? Pridajte do náplne lyžicu pesta.
- Slané záviny – bylinková náplň sa dobre hodí aj do slaných závinov alebo napríklad pizza slimákov.