Odhaľte tajomstvo pesta: 5 receptov na bylinkovú lahôdku

Chcete pripraviť skutočne rýchly a jednoduchý obed?

Alebo ozvláštniť desiatu či šalát?

Zaviať do svojej kuchyne chuť stredomoria aj uprostred zimy?

Bylinky v oleji vám s tým pomôžu.

Vyskúšajte recepty na pesto a prineste na svoje taniere úplne nový zážitok.

Klasické bazalkové pesto

Úžasná vôňa, svieža farba a vysoko návyková chuť.

Ingrediencie

  • 100 g čerstvej bazalky
  • 70 g píniových orieškov
  • 50 g parmezánu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 80 ml olivového oleja
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • ½ lyžičky soli
  • korenie

Postup

  • Rozmixujte bazalku, oriešky, syr a cesnak.
  • Pridajte olej, citrónovú šťavu a soľ a znova mixujte, kým nie je zmes hladká.
  • Podľa chuti pridajte korenie, prípadne soľ.
  • Bylinkovú zmes preložte do uzatvárateľnej nádoby a uchovávajte v chladničke.
Zelené bazalkové pesto s píniovými orieškami v bielej miske
Zdroj: sallysbakingaddiction.com

Sicílske paradajkové pesto

Omáčka plná žiarivej farby a skvelej chuti. Kto má rád pikantnú chuť môže recept doplniť čerstvou čili papričkou.

Ingrediencie

  • 1 pohár/ 280 g sušených paradajok v oleji
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g čerstvej bazalky
  • 100 g parmezánu
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Do kuchynského robota navrstvite bazalkové listy, cesnak, sušené paradajky aj s olejom z pohára, soľ a korenie a rozmixujte.
  • Pridajte nastrúhaný syr a znova rozmixujte.
  • V prípade potreby pridajte olivový olej, soľ a korenie.
  • Preložte do čistých pohárov a uchovávajte v chladničke.
Červené pesto zo sušených paradajok v pohári s lyžicou, opečená bageta, čerstvý petržlen a miska cestovín
Zdroj: lordbyronskitchen.com

Pesto z medvedieho cesnaku

Ako najlepšie uchovať zdravý a jedinečný medvedí cesnak, ktorý rastie len pár týždňov na jar? Pripravte z neho domáce pesto a môžete si ho dopriať po celý rok.

Ingrediencie

  • 200 g čerstvého medvedieho cesnaku
  • 60 g tekvicových semienok
  • 125 g olivového oleja
  • 30 g strúhaného parmezánu
  • 20 g strúhaného ementálu
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Medvedí cesnak nasekajte nožom na prúžky.
  • Dajte do mixéra spoločne s orieškami a so soľou a pomixujte.
  • Pridajte časť olivového oleja a oba druhy syra a znova rozmixujte.
  • Dochuťte soľou a korením a podľa toho ako chcete hustú alebo riedku konzistenciu pesta ešte primiešajte olivový olej.
  • Uchovávajte v uzatvárateľnej nádobe v chladničke.
Dva poháre pesta s kvetmi a listami medvedieho cesnaku
Zdroj: pikist.com

Máte radi medvedí cesnak? Skúste ho v polievke. Inšpirujte sa medzi receptami na cesnakové polievky .

Žeríchové pesto

Na výrobu pesta môžete použiť aj bylinky zo záhradky. Namiesto žeruchy to môže byť pokojne koriander, rukola alebo oregano.

Ingrediencie

  • 100 g žeruchy
  • 40 g bazalkových listov
  • 1 strúčik cesnaku
  • 75 g nastrúhaného syra pecorino
  • 50 g lieskových orieškov
  • 6 lyžíc olivového oleja
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Predhrejte rúru na 180°.
  • Lieskové orechy rozprestrite na plech s papierom na pečenie a pečte 5 – 10 minút.
  • Nechajte vychladnúť.
  • Všetky ingrediencie vrátane opečených orechov dajte do mixéra a opakovane, v krátkych intervaloch mixujte do hladkej zmesi.
  • Preložte do uzatvárateľných pohárov a uchovávajte v chladničke.
Miska plná pesta s olejom, žeríchové listy.
Zdroj: deliciousmagazine.co.uk

Pesto z mrkvovej vňate

Zeleninové vňate nemusíte vyhadzovať! Aj z nich je možné pripraviť skvelé pesto. Okrem mrkvovej skúste napríklad petržlenovú vňať, listy z červenej repy alebo kel.

Ingrediencie

  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • vňať z dvoch menších zväzkov mrkvy
  • 50 g čerstvej mäty
  • 60 g vlašských orechov
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Mrkvovú vňať dajte do hrnca s vodou a priveďte do varu.
  • Varte asi tri minúty, vňať získa jasne zelenú farbu.
  • Potom sceďte a listy ihneď schlaďte pod ľadovou vodou.
  • Znovu sceďte, vytlačte prebytočnú vodu a dajte vňať do mixéra.
  • Pridajte všetky ostatné ingrediencie a rozmixujte.
  • Podľa potreby dochuťte soľou a korením a citrónovou šťavou.
  • Uchovávajte v chladničke v uzatvárateľnej nádobe alebo pohári.
Sklenená nádoba s pestom obložená mrkvami a mrkvovou vňaťou
Zdroj: theendlessmeal.com

Použili ste vňať a čo teraz s mrkvou? Inšpirujte sa týmito receptami s mrkvou v hlavnej úlohe .

Ďalšie tipy k receptom

  • Objavujte rôzne chute – bylinky môžete rôzne kombinovať, alebo nastavovať (Ak nemáte po ruke dosť bazalky pridajte napríklad pažítku alebo čerstvý petržlen). Pesto znesie všetko a môžete sa s ním skvele vyhrať a dotiahnuť ho k dokonalosti presne podľa vašich predstáv.
  • Rovnako tak oriešky – obvykle sa pesto pripravuje z píniových orieškov, ale tie sú finančne trochu nákladné. Pokojne skúste vlašské orechy, mandle, lieskové orechy, tekvicové alebo slnečnicové semienka.
  • Keď orechy najskôr opečiete v rúre alebo na panvici, získate ďaleko intenzívnejšiu chuť.
  • V chladničke je možné pesto skladovať 7 – 10 dní, môžete ho ale pokojne aj zamraziť a uchovávať aj niekoľko týždňov

Ako pesto použiť?

  • Najľahšia omáčka na cestoviny – pridajte na porciu cestovín lyžicu pesta a máte rýchly a chutný obed.
  • Ozdobte polievku – do misky polievky pridajte lyžičku pesta. Krásne ju ozdobia a pridá zaujímavú chuť
  • Namažte ho na pečivo – použite pesto namiesto masla alebo margarínu, obyčajnú žemľu so šunkou tak premeníte na nepoznanie. Skvelú desiatu získate napríklad opečeným chlebom natretým pestom, na ktorý poukladáte plátky mozzarelly a paradajok.
  • Grilovanie – bylinková omáčka sa skvele hodí na grilované mäsa aj na opečenú zeleninu.
  • Pizza – použite pesto namiesto klasického paradajkového suga na pizzové cesto.
  • Bylinkový dip – zmiešajte pesto s jogurtom, kyslou smotanou alebo majonézou a získate skvelý dip na čerstvú zeleninu
  • Zálievka na šalát – namiesto obyčajného oleja a octu pokvapkajte šalát pestom, budete sa oblizovať.
  • Bylinkové maslo – použite ho namiesto masla napríklad na pečenú rybu alebo opečené zemiaky
  • Plnka do mäsového vrecka – Máte radi plnené kuracie vrecká? Pridajte do náplne lyžicu pesta.
  • Slané záviny – bylinková náplň sa dobre hodí aj do slaných závinov alebo napríklad pizza slimákov.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.