Lahodné recepty na vianočné pečivo zo žĺtkov v 6 rozmanitých obmenách. Inšpirujte sa!

Snehové pečivo čiže pečivo z našľahaných bielkov poznáme všetci.

Čo so zvyšnými žĺtkami?

Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na žĺtkové pečivo!

Použiť ich môžete nielen do cesta, ale aj na polevu či krém.

Ktorá varianta sa stane vašou najobľúbenejšou?

Jednoduché žĺtkové pečivo

Jednoduché a chutné pečivo, ktoré vytvoríte iba zo štyroch ingrediencií. Vyskúšajte!

Ingrediencie:

  • 4 žĺtky
  • 150 g práškového cukru
  • 1 čajová lyžička vanilkového cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky citrónovej šťavy

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 160°C.
  2. Pripravte si formičky, napríklad tie, ktoré používate na prácne.
  3. V kuchynskom robote spoločne vyšľahajte všetky ingrediencie.
  4. Cesto potom nalejte do formičiek, približne do polovice ich výšky.
  5. Vložte do rúry, keď cesto vo formičkách „vybehne“, znížte teplotu na 100 ° C a pečte ešte približne 20 minút.
  6. Po upečení žĺtkové pečivo ihneď vyklopte.
Jednoduché vianočné pečivo pripravené so žĺtkov.
zdroj: najrecept.sk

Nielen do tohto receptu na žĺtkové pečivo nie je potrebná múka. Vyskúšajte aj ďalšie recepty na vianočné pečivo bez múky .

Orechové pečivo so žĺtkovou polevou

Jeden z najklasickejších receptov so žĺtkami, ktorý na vašom vianočnom stole nesmie chýbať.

Ingrediencie:

  • 450 g masla
  • 400 g kryštálového cukru
  • 250 g mletých vlašských orechov
  • 250 g hladkej múky
  • 6 bielkov

Poleva

  • 6 žĺtkov
  • 180 g práškového cukru
  • horká čokoláda na ozdobu

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 170°C.
  2. V mixéri vyšľahajte maslo s cukrom do svetlej a nadýchanej peny.
  3. Znížte rýchlosť mixéra a pridajte vlašské orechy.
  4. Po lyžiciach pridávajte múku a premiešajte.
  5. V inej mise ušľahajte bielky do tuhého snehu.
  6. Sneh pomaly pridávajte do cesta a opatrne premiešajte.
  7. Cesto vlejte do vymasteného a múkou vysypaného hlbšieho plechu alebo zapekacej misky.
  8. Pečte približne 30-40 minút dozlatista.
  9. V medziobdobí si pripravte polevu.
  10. V mise zmiešajte žĺtky a práškový cukor.
  11. Touto polevou po vybratí z rúry ihneď polejte opečený orechový koláč a pomocou stierky uhlaďte.
  12. Vráťte plech do rúry a pečte ešte 2-3 minúty.
  13. Vypnite rúru a nechajte vo vnútri ešte 5 minút, kým poleva nestuhne.
  14. Po vychladnutí ozdobte rozpustenou horkou čokoládou a rozkrájajte na jednotlivé kúsky.
Kúsky orechových cukroviniek so žĺtkovou polevou.
zdroj: thebossykitchen.com

Orechy, vlašské aj lieskové, využijete aj pri príprave ďalších vianočných pochúťok. Inšpirujte sa našimi receptami na orechové vianočné pečivo .

Vianočné guľôčky so žĺtkovým krémom

Jedným z obľúbených tvarov cukroviniek sú guličky, ktoré pripomínajú guľôčky na vianočnom stromčeku. Vyskúšajte tento recept na guličky so žĺtkovým krémom!

Ingrediencie:

  • 75 g masla
  • 100 g hladkej múky
  • 3 vajcia
  • 110 ml vody

Krém

  • 280 ml mlieka
  • 3 žĺtky
  • 60 g práškového cukru
  • 2 PL instantnej kávy
  • 30 g hladkej múky
  • 1 plechovka karamelového kondenzovaného mlieka

Poleva

  • 200 g hnedého cukru
  • 60 ml mlieka
  • 75 g masla
  • 75 g múky
  • 8 g kávových zŕn

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 200°C a plech vyložte papierom na pečenie.
  2. V hrnci priveďte do varu vodu a maslo.
  3. Pridajte múku a pomocou varešky ju ihneď zašľahajte do vody, kým nevznikne hladká hmota. Odstavte hrniec z ohňa a pokračujte v šľahaní, kým zmes mierne nevychladne.
  4. Pridávajte vajcia a každé z nich dôkladne zašľahajte do zmesi.
  5. Odstavte a nechajte mierne vychladnúť.
  6. Cesto preložte do vrecúška na zdobenie a na pripravený plech vytlačte guličky.
  7. Pečte predhriatej v rúre 10 minút, kým nevykysnú, potom znížte teplotu na 180 ° C a pečte 20 minút ešte dozlatista. Dobu pečenia prispôsobte veľkosti vašich guličiek.
  8. Na náplň priveďte v hrnci do varu mlieko.
  9. V mise vyšľahajte žĺtky, práškový cukor a instantnú kávu do nadýchanej peny.
  10. Do vaječnej zmesi pridajte múku a znovu šľahajte, kým sa dobre nespoja.
  11. Vaječnú zmes zalejte teplým mliekom a dobre prešľahajte, aby sa spojila.
  12. Zmes vráťte do hrnca a varte na miernom ohni 5-8 minút, alebo kým nezhustne.
  13. Krém preceďte cez jemné sito do čistej misy.
  14. Misu prikryte potravinovou fóliou a nechajte ju vychladnúť, potom zmes vložte na hodinu do chladničky.
  15. Do studeného krému zašľahajte karamelové kondenzované mlieko a opäť dajte do chladničky.
  16. Na polevu rozpustite v hrnci cukor, mlieko, maslo a múku, dobre premiešajte a zmes priveďte do varu.
  17. Odstavte z ohňa a nechajte 5 minút vychladnúť, potom dobre premiešajte.
  18. Poleva by mala mať konzistenciu medu.
  19. Následne naplňte krémom upečené pečivo a potom ho ozdobte polevou.
Vianočné guľôčky naplnené žĺtkovým krémom.
zdroj: thepaddingtonfoodie.com

Na vianočné pečivo môžete používať nielen žĺtky, ale samozrejme aj bielky. Inšpirujte sa našimi receptami na nadýchané snehové pečivo .

Zlepované pečivo zo žĺtkov

Jeden z variantov na obľúbené linecké pečivo s jedinečným spôsobom prípravy!

Ingrediencie:

  • 3 žĺtky
  • 150 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 100 g zemiakového škrobu
  • 150 g masla
  • 1 vrecko vanilínu
  • kôra z jedného bio citróna
  • marmeláda podľa vlastného výberu

Postup:

  1. Najprv uvarte 3 vajcia, po uvarení ich olúpte a vyberte žĺtky.
  2. Žĺtky nadrobno rozdrobte a zmiešajte s cukrom múkou, maslom a kôrou z citróna.
  3. Vypracujte v cesto.
  4. Vzniknuté cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na 30 minút do chladničky.
  5. Cesto rozvaľkajte valčekom a vykrajovače vykrájajte požadované tvary na spodnú aj vrchnú časť zlepovaného žĺtkového pečiva.
  6. Vložte na plech s papierom na pečenie a pečte v rúre predhriatej na 170°C približne 15 minút dozlatista.
  7. Po upečení nechajte žĺtkové pečivo na plechu dobre vychladnúť.
  8. Potom vychladnutie zlepte marmeládou a prípadne posypte práškovým cukrom.
Zlepované vianočné pečivo zo žĺtkov s marmeládou.
zdroj: uttofabrocucina.it

Ochutnajte aj ďalšie linecké pečivo ! S kakaom, orechmi či v dia podobe!

Jemné vianočné sušienky so žĺtkami

Lahodné a veľmi jednoduché pečivo, ktoré si všetci hneď obľúbia! Vizuálne ho môžete ozvláštniť použitím vzorovaného valčeka.

Ingrediencie:

  • 4 žĺtky
  • 1 šálka hladkej múky
  • 1/2 šálky cukru
  • 1/2 šálky masla
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • kôra z jedného citróna

Postup:

  1. Maslo vyšľahajte s cukrom do krémovej konzistencie.
  2. Postupne pridávajte žĺtky a šľahajte, kým nie sú nadýchané.
  3. Pridajte kôru a premiešajte.
  4. Postupne pridávajte preosiatu múku s práškom do pečiva.
  5. Vypracujte v mäkkej nelepivé cesto.
  6. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte ho na 30 až 60 minút do chladničky.
  7. Vychladené cesto rozvaľkajte hrúbku pol centimetra.
  8. Z cesta vykrájajte pomocou vykrajovačov žĺtkové pečivo.
  9. Predhrejte rúru na teplotu 180°C.
  10. Pečte približne 10 minút, pokiaľ cukroví nezačne zlátnuť.
Jemné vianočné sušienky so žĺtkami pripravené pomocou vzorovaného valčeka.
zdroj:whereiscake.com

Najlepší žĺtkový krém do cukroviniek

Žĺtkový krém je skvelý nielen na torty, ale veľmi ním oživíte aj vaše vianočné pečivo.

Ingrediencie:

  • 2 šálky plnotučného mlieka
  • 1/4 šálky + 1/3 šálky cukru kryštál
  • 3 žĺtky
  • 1/4 šálky kukuričného škrobu
  • 2 PL masla
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. V hrnci zmiešajte mlieko a štvrť šálky cukru.
  2. Na miernom ohni priveďte zmes do varu.
  3. V mise vyšľahajte vajcia, žĺtky, kukuričný škrob a tretinu šálky cukru.
  4. Hneď ako mlieko začne vrieť, opatrne za stáleho miešania prilievajte polovicu horúceho mlieka do vaječnej zmesi.
  5. Vaječnú zmes vlejte späť do hrnca a neustále šľahajte, kým zmes nezhustne.
  6. Po zhustnutí odstavte z ohňa a vmiešajte maslo a vanilku.
  7. Miešajte, kým sa nerozpustí.
  8. Prelejte do misky a prikryte potravinovou fóliou. Fólia sa musí dotýkať hornej časti krému, aby sa na ňom nevytvoril film.
  9. Pred použitím nechajte krém úplne vychladnúť v chladničke po dobu najmenej 4 hodín.
Lahodný krém zo žĺtkov vhodný nielen do cukroviniek.
zdroj: the stayathomechef.com

Vianočné pečivo môžete naplniť aj ďalšími typmi krémov. Vyskúšajte naše rozmanité krémy do cukroviniek ! Maslový, mandľový, kokosový alebo vanilkový!

Tajomstvo ukryté v žĺtku

Pri pečení sa do cesta najčastejšie používa buď celé vajce, alebo práve len žĺtok. Aj keď sa dlho myslelo, že vajcia nie sú príliš zdravé, predovšetkým kvôli obsahu cholesterolu, ukázalo sa, že to nie je tak úplne pravda. Práve žĺtok totiž obsahuje pomerne veľké množstvo zdraviu prospešných látok.

Čo konkrétne v žĺtku nájdeme? Ide o zmes proteínov, lipidov, lecitínu, vitamínov a minerálov. Z minerálov je bohatý predovšetkým na fosfor, zinok, vápnik a draslík. Z vitamínov obsahuje všetky, okrem vitamínu C. Farbu žĺtka ovplyvňuje množstvo betakaroténu, čím viac ho obsahuje, tým výraznejšiu žltú farbu má.

Ako najľahšie oddeliť žĺtok a bielok?

Existuje mnoho spôsobov, ako od seba vaječný žĺtok a bielok v prípade potreby oddeliť. Dokonalé oddelenie je dôležité predovšetkým pre bielky, kedy aj malý kúsok žĺtka nám môže veľmi pokaziť kvalitu vyšľahaného snehu. Najznámejšie a najpoužívanejšie je rozklepnutie vajíčka o ostrú hranu šálky či drezu, prípadne nožom, a následné oddelenie. Bielok do šálky a žĺtok zostane v škrupine.

Okrem toho môžete na oddelenie žĺtka a bielka využiť aj malý trik s PET fliaš. Stačí celé vajíčko jednoducho vyklepnúť do misky. Potom priložte na žĺtok čisté hrdlo PET fľaše, zľahka stlačte a tlak žĺtok vtiahne dovnútra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.