Nenapadá vás, čo by ste si uvarili?
Nebaví vás vymýšľať, čo bude na obed dnes a čo zajtra?
Máme pre vás skvelé a extrémne jednoduché recepty na cícerové karí!
Cícer je veľmi zdravá proteínová bomba, ktorá dokáže (občas) nahradiť pokrmy z mäsa.
Tak poďme na to!
Indické karí s cícerom Chana Masala
Chceli by ste ochutnať karí na indický spôsob? Vyskúšajte tento recept na cícerovej kari s garam masalou, pravým indickým korením. Je to veľmi jednoduché a pochutnajú si na ňom aj vegáni a vegetariáni.
INGREDIENCIA
- 4 hrnčeky uvarené alebo zavarené cícer
- 1 stredná cibuľa
- 2 stredné paradajky
- 1 lyžička rastlinného oleja
- ½ lyžičky mletej rasce
- 1 hrnček kokosového mlieka
- 1 lyžica cesnakovej pasty
- 1 lyžička zázvorovej pasty
- 1 lyžička mletej papriky
- ½ lyžičky kajenského korenia
- ½ lyžičky kurkumy
- ¼ hrnčeka koriandra (čerstvého a nasekaného)
- soľ podľa chuti
- indické korenie garam masala
POSTUP
- Na panvičke si rozohrejte olej, pridajte rascu, na kocky nakrájanú cibuľu, zázvor a cesnak.
- Pridajte soľ a restujte na strednom ohni.
- Pokiaľ sa zázvor alebo cesnak začne pripaľovať, pridajte 1 alebo 2 lyžičky vody.
- Až cibuľka zosklovatí, pridajte nakrájané paradajky, papriku, kajenské korenie, kurkumu a indické korenie.
- Varte, kým sa šťava z paradajok neodparí, občas premiešajte.
- Pridajte cícer a soľ, premiešajte a podlejte dvoma hrnčekmi vody.
- Priveďte karí do varu, a potom varte ešte 10 minút na miernom ohni.
- Podľa potreby dochuťte, pridajte nasekaný koriander.
- Servírujte s ryžou.
Máme pre vás aj ďalšie lahodné cícerové recepty v 9 variantoch. Inšpirujte sa!
Krémové karí s karfiolom a cícerom
Úžasne krémové cícerovo-kvetákové karí z jedného hrnca, ktoré jednoducho musíte vyskúšať! Je nabité chuťou a navyše je veľmi ľahké na prípravu.
INGREDIENCIA
- 1 červená cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 2,5 cm zázvoru
- 1 polievková lyžica kari korenia
- 1 lyžička mletej rasce
- 1/2 lyžičky garam masaly
- 1/4 lyžičky mletej kurkumy
- 1/4 lyžičky chilli prášku
- 1/4 lyžičky soli
- 1 plechovka (400 g) konzervovaných sekaných paradajok
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1 plechovka (400 ml) plnotučného kokosového mlieka
- 120 ml zeleninového vývaru
- 1 stredný karfiol (asi 4 šálky)
- 1 plechovka (400 g cíceru), scedené
Voliteľne na ozdobu:
- vegánska smotana
- čerstvý koriander
POSTUP
- Vo veľkom hrnci na strednom plameni rozohrejte lyžicu oleja.
- Pridajte najemno nakrájanú cibuľu a nechajte pár minút opekať.
- Potom pridajte prelisovaný cesnak a nastrúhaný zázvor.
- Restujte minútu, miešajte, aby sa nič nepripálilo.
- Pridajte všetko korenie – karí, rascu, garam masalu, kurkumu, chilli a soľ.
- Restujte asi 30 sekúnd, kým sa korenie nerozvonia.
- Pridajte trochu viac oleja, pokiaľ je hrniec príliš suchý.
- Pridajte nakrájané paradajky a paradajkový pretlak.
- Premiešajte a nechajte pár minút variť.
- Rozmixujte do hladka (prenajte do misy a použite tyčový mixér alebo vložte do mixéra) a potom vráťte do hrnca.
- Pridajte kokosové mlieko, vývar a karfiol.
- Karfiol nakrájajte na kúsky o veľkosti sústa – nie príliš veľké, ani príliš malé.
- Nechajte 10-15 minút prevariť a potom pridajte cícer na ďalších 5 minút.
- Karfiol by mal byť mäkký, ale stále trochu hryzavý.
- Pokiaľ máte radi karfiol naozaj mäkký, varte dlhšie.
- Ozdobte čerstvým koriandrom a kvapkou vegánskej smotany alebo kokosového mlieka!
Objavte podobné tipy
Zeleninové karí s cícerom
Tento jednoduchý pokrm z jedného hrnca sa skvele hodí na zahriatie počas chladných dní a večerov. Je úžasne voňavý, vegetariánsky, s hrejivým korením, zeleninou a cícerom. Pridanie tekvicového pyré karí úžasne zjemní!
INGREDIENCIA
- 2 lyžičky oleja
- 1 lyžička papriky (alebo použite 3/4 lyžičky údenej papriky či 1/4 lyžičky kajenského korenia)
- 1 lyžička mletého koriandra
- 1/2 lyžičky drvenej rasce
- 1/2 až 1 lyžička karí (alebo použite garam masalu)
- 1/4 šálky jemne nakrájanej cibule
- 3 strúčiky nasekaného cesnaku.
- 1 lyžička sušeného zázvoru
- 1/2 šálky tekvicového pyré (môžete si ho zakúpiť alebo si pripraviť svoje vlastné – jednoducho uvaríte tekvicu, ktorú rozmixujete)
- 1 a 1/2 šálky ovseného, kokosového alebo kešu mlieka
- 450 g scedené konzervované cícery
- 1/2 červenej papriky nakrájanej na tenké plátky
- 1/2 šálky zelených fazuliek
- 1/2 šálky na tenké plátky nakrájaných šampiňónov
- 3/4 lyžičky soli
- 1/2 šálky nakrájaného špenátu.
- limetková šťava a chilli vločky na ozdobu
POSTUP
- Rozpáľte panvicu na strednú teplotu, pridajte olej.
- Pridajte papriku, koriander, rascu, karí a dobre premiešajte.
- Korenie restujte, kým nebude voňavé.
- Pridajte cibuľu, cesnak a zázvor a restujte, kým cibuľa nezosklovatí.
- Pridajte tekvicové pyré a premiešajte, prilejte nemliečne mlieko podľa výberu a premiešajte, pridajte cícer, papriku, huby, fazuľku, soľ a premiešajte.
- Prikryte a varte 10-12 minút, alebo kým zelenina nezmäkne.
- Nakoniec pridajte špenát a stiahnite teplotu.
- Dochuťte trochou limetkovej šťavy a pridajte niekoľko vločiek chilli na ozdobu a podávajte s ryžou.
Vyskúšajte aj naše úžasné recepty zo sladkých zemiakov . Od hranoliek až po koláč, vyberie si každý!
Cícerové karí s batátmi a červenou šošovkou
Toto vynikajúce vegetariánske (a vegánske) karí je plné dobrôt – od sladkých zemiakov bohatých na vitamín A, cícery plné vlákniny až po špenát nabitý železom. To všetko je varené v kokosovom mlieku a podávané s jogurtom. Ideálna ako rýchla večera počas všedných dní
INGREDIENCIA
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 veľká červená cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 1 veľký pór, nakrájaný na plátky
- 1 polievková lyžica jemnej indickej kari pasty – alebo viac, ak máte radi trochu pikantnejšie jedlo (skvelá je tiež Patak´s korma pasta alebo Tikka)
- čerstvý zázvor o veľkosti cca 2,5 cm, nastrúhaný
- 2 veľké batáty, olúpané a nakrájané na veľké kocky
- 400 ml plechovka kokosového mlieka
- 400 g konzervovaných cícerov, scedených a prepláchnutých
- 400 g nakrájaných paradajok v plechovke
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 25 g sušenej červenej šošovky
- 115g baby špenátu
- zväzok čerstvého koriandra, jemne nasekaný
- 1 limetka, rozpolená
- bezmliečny jogurt, jemne nakrájaná uhorka a ryža na podávanie
POSTUP
- Rozohrejte olej vo veľkej hlbokej panvici (ktorá má pokrievku) na strednom plameni.
- Pridajte cibuľu a opekajte za občasného miešania 5 minút, kým nezačne mäknúť.
- Pridajte pór a opekajte ďalších 5–7 minút, alebo kým cibuľa aj pór nezmäknú a cibuľa nezosklovatí.
- Ďalej pridajte karí pastu a minútu miešajte, potom vmiešajte nastrúhaný zázvor a varte ďalšiu minútu.
- Pridajte batáty, kokosové mlieko, prepláchnutý cícer, paradajky, paradajkový pretlak a šošovku.
- Dobre premiešajte, priveďte do varu, potom stiahnite plameň, priklopte a varte 20–25 minút, kým batáty nezmäknú.
- Zložte pokrievku, vmiešajte špenátové listy a varte 3 minúty, kým špenát nezvädne.
- Vmiešajte polovicu koriandra a vytlačte polovicu limetky.
- Zostávajúcu polovicu limetky nakrájajte na mesiačiky a karí ihneď podávajte s uvarenou ryžou, s mištičkami jogurtu, nakrájanou uhorkou as mesiačikmi limetky na vytlačenie.
- Posypte zvyšným koriandrom a ihneď podávajte.
Kari s cícerom a kuracím mäsom
A pokiaľ si mäsožrúti pomôcť nemôžu a chýba im tam nejaký kus mäsa, máme tu recept na karí s cícerom a celým kuraťom.
Ingrediencie:
- 2 lyžice olivového oleja
- celé kurča (naporciované)
- ¼ masla
- 1 stredná cibuľa (nadrobno nakrájaná)
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 1 lyžica mletej rasce
- 1 a ½ lyžičky mletej papriky
- 1 a ½ lyžičky mletého koriandra
- 1 lyžička mletej kurkumy
- ¼ lyžičky kajenského korenia
- ½ lyžičky mletého korenia
- 1 hrnček kuracieho vývaru
- soľ podľa chuti
- 1 plechovka pasírovaných paradajok
- 450 g čerstvého špenátu
- ¼ hrnčeka citrónovej šťavy
- ½ hrnčeka čerstvých koriadrových lístkov
- ½ hrnčeka smotany na šľahanie
Postup:
- Budete potrebovať tlakový hrniec.
- Pokiaľ ho máte, využite ho.
- Ak nie, môžete tiež variť v bežnom hrnci, ale počítajte s dlhším časom dusenia.
- Na olivovom oleji si orestujte kura, nechajte ho zatiahnuť zo všetkých strán.
- Akonáhle sa kura zatiahne, dajte si ho bokom do misky alebo na tanier.
- Do rovnakého hrnca dajte maslo, nechajte ho rozpustiť, pridajte cibuľu, cesnak, zázvor.
- Za občasného miešania restujte asi 15 sekúnd.
- Pridajte rascu, papriku, koriander, kurkumu, kajenské korenie, čierne korenie a soľ.
- Za stáleho miešania restujte ďalších 30 sekúnd.
- Pridajte pasírované paradajky a špenát, prikryte a nechajte variť asi 2 minúty, kým sa špenát nepodusí.
- Pridajte koriander, citónovú šťavu, vývar a kura späť do hrnca, premiešajte.
- Prikryte pokrievkou a nechajte asi 15 minút variť.
- Potom pridajte cícer a karí zahusťte smotanou, chvíľku povarte a môžete podávať.
Dobu varenia cícera aj iných strukovín si môžete urýchliť využitím tlakového hrnca. Inšpirujte sa výberom tlakového hrnca našou recenziou .
Čo hovoríte? Vyzerá to jednoducho, čo?
Tak poďte do varenia. Nech sa vám to podarí… A dobrú chuť!