Recepty na karí s cícerom 5x inak alebo skvelé tipy na rýchly obed či večeru!

Nenapadá vás, čo by ste si uvarili?

Nebaví vás vymýšľať, čo bude na obed dnes a čo zajtra?

Máme pre vás skvelé a extrémne jednoduché recepty na cícerové karí!

Cícer je veľmi zdravá proteínová bomba, ktorá dokáže (občas) nahradiť pokrmy z mäsa.

Tak poďme na to!

Indické karí s cícerom Chana Masala

Chceli by ste ochutnať karí na indický spôsob? Vyskúšajte tento recept na cícerovej kari s garam masalou, pravým indickým korením. Je to veľmi jednoduché a pochutnajú si na ňom aj vegáni a vegetariáni.

INGREDIENCIA

  • 4 hrnčeky uvarené alebo zavarené cícer
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 stredné paradajky
  • 1 lyžička rastlinného oleja
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • 1 hrnček kokosového mlieka
  • 1 lyžica cesnakovej pasty
  • 1 lyžička zázvorovej pasty
  • 1 lyžička mletej papriky
  • ½ lyžičky kajenského korenia
  • ½ lyžičky kurkumy
  • ¼ hrnčeka koriandra (čerstvého a nasekaného)
  • soľ podľa chuti
  • indické korenie garam masala

POSTUP

  • Na panvičke si rozohrejte olej, pridajte rascu, na kocky nakrájanú cibuľu, zázvor a cesnak.
  • Pridajte soľ a restujte na strednom ohni.
  • Pokiaľ sa zázvor alebo cesnak začne pripaľovať, pridajte 1 alebo 2 lyžičky vody.
  • Až cibuľka zosklovatí, pridajte nakrájané paradajky, papriku, kajenské korenie, kurkumu a indické korenie.
  • Varte, kým sa šťava z paradajok neodparí, občas premiešajte.
  • Pridajte cícer a soľ, premiešajte a podlejte dvoma hrnčekmi vody.
  • Priveďte karí do varu, a potom varte ešte 10 minút na miernom ohni.
  • Podľa potreby dochuťte, pridajte nasekaný koriander.
  • Servírujte s ryžou.
Strukovinové karí servírované na tanieroch s čerstvými listami šalátu.
www.flickr.com

Máme pre vás aj ďalšie lahodné cícerové recepty v 9 variantoch. Inšpirujte sa!

Krémové karí s karfiolom a cícerom

Úžasne krémové cícerovo-kvetákové karí z jedného hrnca, ktoré jednoducho musíte vyskúšať! Je nabité chuťou a navyše je veľmi ľahké na prípravu.

INGREDIENCIA

  • 1 červená cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2,5 cm zázvoru
  • 1 polievková lyžica kari korenia
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1/2 lyžičky garam masaly
  • 1/4 lyžičky mletej kurkumy
  • 1/4 lyžičky chilli prášku
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 plechovka (400 g) konzervovaných sekaných paradajok
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 1 plechovka (400 ml) plnotučného kokosového mlieka
  • 120 ml zeleninového vývaru
  • 1 stredný karfiol (asi 4 šálky)
  • 1 plechovka (400 g cíceru), scedené

Voliteľne na ozdobu:

  • vegánska smotana
  • čerstvý koriander

POSTUP

  • Vo veľkom hrnci na strednom plameni rozohrejte lyžicu oleja.
  • Pridajte najemno nakrájanú cibuľu a nechajte pár minút opekať.
  • Potom pridajte prelisovaný cesnak a nastrúhaný zázvor.
  • Restujte minútu, miešajte, aby sa nič nepripálilo.
  • Pridajte všetko korenie – karí, rascu, garam masalu, kurkumu, chilli a soľ.
  • Restujte asi 30 sekúnd, kým sa korenie nerozvonia.
  • Pridajte trochu viac oleja, pokiaľ je hrniec príliš suchý.
  • Pridajte nakrájané paradajky a paradajkový pretlak.
  • Premiešajte a nechajte pár minút variť.
  • Rozmixujte do hladka (prenajte do misy a použite tyčový mixér alebo vložte do mixéra) a potom vráťte do hrnca.
  • Pridajte kokosové mlieko, vývar a karfiol.
  • Karfiol nakrájajte na kúsky o veľkosti sústa – nie príliš veľké, ani príliš malé.
  • Nechajte 10-15 minút prevariť a potom pridajte cícer na ďalších 5 minút.
  • Karfiol by mal byť mäkký, ale stále trochu hryzavý.
  • Pokiaľ máte radi karfiol naozaj mäkký, varte dlhšie.
  • Ozdobte čerstvým koriandrom a kvapkou vegánskej smotany alebo kokosového mlieka!
Cícerovo-kvetákové karí v panvici, ozdobené koriandrom.
www.cupfulofkale.com

Zeleninové karí s cícerom

Tento jednoduchý pokrm z jedného hrnca sa skvele hodí na zahriatie počas chladných dní a večerov. Je úžasne voňavý, vegetariánsky, s hrejivým korením, zeleninou a cícerom. Pridanie tekvicového pyré karí úžasne zjemní!

INGREDIENCIA

  • 2 lyžičky oleja
  • 1 lyžička papriky (alebo použite 3/4 lyžičky údenej papriky či 1/4 lyžičky kajenského korenia)
  • 1 lyžička mletého koriandra
  • 1/2 lyžičky drvenej rasce
  • 1/2 až 1 lyžička karí (alebo použite garam masalu)
  • 1/4 šálky jemne nakrájanej cibule
  • 3 strúčiky nasekaného cesnaku.
  • 1 lyžička sušeného zázvoru
  • 1/2 šálky tekvicového pyré (môžete si ho zakúpiť alebo si pripraviť svoje vlastné – jednoducho uvaríte tekvicu, ktorú rozmixujete)
  • 1 a 1/2 šálky ovseného, ​​kokosového alebo kešu mlieka
  • 450 g scedené konzervované cícery
  • 1/2 červenej papriky nakrájanej na tenké plátky
  • 1/2 šálky zelených fazuliek
  • 1/2 šálky na tenké plátky nakrájaných šampiňónov
  • 3/4 lyžičky soli
  • 1/2 šálky nakrájaného špenátu.
  • limetková šťava a chilli vločky na ozdobu

POSTUP

  • Rozpáľte panvicu na strednú teplotu, pridajte olej.
  • Pridajte papriku, koriander, rascu, karí a dobre premiešajte.
  • Korenie restujte, kým nebude voňavé.
  • Pridajte cibuľu, cesnak a zázvor a restujte, kým cibuľa nezosklovatí.
  • Pridajte tekvicové pyré a premiešajte, prilejte nemliečne mlieko podľa výberu a premiešajte, pridajte cícer, papriku, huby, fazuľku, soľ a premiešajte.
  • Prikryte a varte 10-12 minút, alebo kým zelenina nezmäkne.
  • Nakoniec pridajte špenát a stiahnite teplotu.
  • Dochuťte trochou limetkovej šťavy a pridajte niekoľko vločiek chilli na ozdobu a podávajte s ryžou.
Kari s cícerom a zeleninou servírované v miskách s ryžou.
www.veganricha.com

Vyskúšajte aj naše úžasné recepty zo sladkých zemiakov . Od hranoliek až po koláč, vyberie si každý!

Cícerové karí s batátmi a červenou šošovkou

Toto vynikajúce vegetariánske (a vegánske) karí je plné dobrôt – od sladkých zemiakov bohatých na vitamín A, cícery plné vlákniny až po špenát nabitý železom. To všetko je varené v kokosovom mlieku a podávané s jogurtom. Ideálna ako rýchla večera počas všedných dní

INGREDIENCIA

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 veľká červená cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 1 veľký pór, nakrájaný na plátky
  • 1 polievková lyžica jemnej indickej kari pasty – alebo viac, ak máte radi trochu pikantnejšie jedlo (skvelá je tiež Patak´s korma pasta alebo Tikka)
  • čerstvý zázvor o veľkosti cca 2,5 cm, nastrúhaný
  • 2 veľké batáty, olúpané a nakrájané na veľké kocky
  • 400 ml plechovka kokosového mlieka
  • 400 g konzervovaných cícerov, scedených a prepláchnutých
  • 400 g nakrájaných paradajok v plechovke
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 25 g sušenej červenej šošovky
  • 115g baby špenátu
  • zväzok čerstvého koriandra, jemne nasekaný
  • 1 limetka, rozpolená
  • bezmliečny jogurt, jemne nakrájaná uhorka a ryža na podávanie

POSTUP

  • Rozohrejte olej vo veľkej hlbokej panvici (ktorá má pokrievku) na strednom plameni.
  • Pridajte cibuľu a opekajte za občasného miešania 5 minút, kým nezačne mäknúť.
  • Pridajte pór a opekajte ďalších 5–7 minút, alebo kým cibuľa aj pór nezmäknú a cibuľa nezosklovatí.
  • Ďalej pridajte karí pastu a minútu miešajte, potom vmiešajte nastrúhaný zázvor a varte ďalšiu minútu.
  • Pridajte batáty, kokosové mlieko, prepláchnutý cícer, paradajky, paradajkový pretlak a šošovku.
  • Dobre premiešajte, priveďte do varu, potom stiahnite plameň, priklopte a varte 20–25 minút, kým batáty nezmäknú.
  • Zložte pokrievku, vmiešajte špenátové listy a varte 3 minúty, kým špenát nezvädne.
  • Vmiešajte polovicu koriandra a vytlačte polovicu limetky.
  • Zostávajúcu polovicu limetky nakrájajte na mesiačiky a karí ihneď podávajte s uvarenou ryžou, s mištičkami jogurtu, nakrájanou uhorkou as mesiačikmi limetky na vytlačenie.
  • Posypte zvyšným koriandrom a ihneď podávajte.
Strukovino-zeleninové karí v panvici, ozdobené čerstvým koriandrom a nechtíkmi limetky.
www.deliciousmagazine.co.uk

Kari s cícerom a kuracím mäsom

A pokiaľ si mäsožrúti pomôcť nemôžu a chýba im tam nejaký kus mäsa, máme tu recept na karí s cícerom a celým kuraťom.

Ingrediencie:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • celé kurča (naporciované)
  • ¼ masla
  • 1 stredná cibuľa (nadrobno nakrájaná)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lyžica mletej rasce
  • 1 a ½ lyžičky mletej papriky
  • 1 a ½ lyžičky mletého koriandra
  • 1 lyžička mletej kurkumy
  • ¼ lyžičky kajenského korenia
  • ½ lyžičky mletého korenia
  • 1 hrnček kuracieho vývaru
  • soľ podľa chuti
  • 1 plechovka pasírovaných paradajok
  • 450 g čerstvého špenátu
  • ¼ hrnčeka citrónovej šťavy
  • ½ hrnčeka čerstvých koriadrových lístkov
  • ½ hrnčeka smotany na šľahanie

Postup:

  • Budete potrebovať tlakový hrniec.
  • Pokiaľ ho máte, využite ho.
  • Ak nie, môžete tiež variť v bežnom hrnci, ale počítajte s dlhším časom dusenia.
  • Na olivovom oleji si orestujte kura, nechajte ho zatiahnuť zo všetkých strán.
  • Akonáhle sa kura zatiahne, dajte si ho bokom do misky alebo na tanier.
  • Do rovnakého hrnca dajte maslo, nechajte ho rozpustiť, pridajte cibuľu, cesnak, zázvor.
  • Za občasného miešania restujte asi 15 sekúnd.
  • Pridajte rascu, papriku, koriander, kurkumu, kajenské korenie, čierne korenie a soľ.
  • Za stáleho miešania restujte ďalších 30 sekúnd.
  • Pridajte pasírované paradajky a špenát, prikryte a nechajte variť asi 2 minúty, kým sa špenát nepodusí.
  • Pridajte koriander, citónovú šťavu, vývar a kura späť do hrnca, premiešajte.
  • Prikryte pokrievkou a nechajte asi 15 minút variť.
  • Potom pridajte cícer a karí zahusťte smotanou, chvíľku povarte a môžete podávať.
Kuracie karí s cícerom servírované na tanieri s ryžou a čerstvou petržlenovou vňaťou.
www.flickr.com

Dobu varenia cícera aj iných strukovín si môžete urýchliť využitím tlakového hrnca. Inšpirujte sa výberom tlakového hrnca našou recenziou .

Čo hovoríte? Vyzerá to jednoducho, čo?

Tak poďte do varenia. Nech sa vám to podarí… A dobrú chuť!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.