7 jedinečných receptov na vianočné pečivo bez múky! Inšpirujte sa!

Nechcete alebo z najrôznejších dôvodov nemôžete pri pečení cukroviniek používať múku?

Máme pre vás recepty na vianočné pečivo bez múky!

Vystačíte si s ovsenými vločkami, orechmi, mandľami, čokoládou či avokádom.

Výsledok bude zdravý a rovnako lahodný! Tvary a zdobenie už záleží len na vašej fantázii.

Rýchle vianočné pečivo bez múky

Nemáte príliš času, ale napriek tomu by ste radi upiekli aspoň jeden druh cukroví? Tento recept je presne pre vás!

Ingrediencie:

  • 1/4 šálky kokosového oleja
  • 1 šálka čokoládových lupienkov
  • 1 šálka kokosových plátkov
  • 3/4 šálky nasekaných vlašských orechov
  • 3 PL zmäknutého masla
  • 3 PL práškového cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 4 vaječné žĺtky

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 180 ° C a vyložte plech papierom na pečenie.
  2. V mise zmiešajte rozpustený kokosový olej, maslo, cukor a žĺtky.
  3. Následne vmiešajte čokoládové lupienky, kokos a vlašské orechy.
  4. Cesto po lyžiciach vložte na pripravený plech a pečte približne 15 minút dozlatista.
Vianočné pečivo z kokosu, čokolády a orechov
zdroj: delish.com

Čokoládovo-avokádové guľôčky s kokosom

Veľmi jednoduché a zároveň originálne nepečené pečivo, v ktorom sa snúbi chuť čokolády, kokosu a avokáda.

Ingrediencie:

  • 1 väčšie avokádo
  • 1/4 šálky + 2 PL nesladeného kakaového prášku
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 čajová lyžička mandľového extraktu
  • 2/3 šálky čokoládových lupienkov
  • 1/2 čajovej lyžičky kokosového oleja
  • 1/2 šálky kokosových plátkov

Postup:

  1. Olúpané a vykôstkované avokádo rozmixujte v kuchynskom robote dohladka.
  2. Pridajte kakaový prášok, vanilkový a mandľový extrakt a mixujte, kým sa dobre nespoja.
  3. V stredne veľkej mise zmiešajte čokoládové lupienky a kokosový olej dajte ich rozohriať do mikrovlnnej rúry asi na minútu a pol, kým sa lupienky nerozpustia.
  4. Pridajte avokádovú zmes do misy s rozpustenou čokoládou a dôkladne premiešajte.
  5. Misu prikryte potravinovou fóliou a dajte na dve hodiny do chladničky.
  6. Plech na pečivo vyložte papierom na pečenie a do plytkého taniera nasypte kokosové vločky.
  7. Pomocou malej naberačky alebo lyžice naberajte zmes rukami a z nej vytvorte guličky.
  8. Každú guľôčku obaľte v kokosových vločkách a položte na pripravený plech.
  9. Guľôčky uchovávajte v chladničke.
Guľôčky z avokáda a kakaa ozdobené kokosom
zdroj: foodfaithfitness.com

Lahodné mandľové rožteky bez bielej múky

Okrem mandlí dodáva tomuto cukroví lahodnú chuť a vôňu aj kokos, vanilka a orechy.

Ingrediencie:

  • 2 šálky namletých mandlí
  • 1 šálka namletých pekanových alebo vlašských orechov
  • 1/2 šálky masla
  • 2/3 šálky hnedého cukru
  • 1 vajce
  • 2 PL kokosovej múky
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu

Na vanilkovú polevu

  • 2/3 šálky cukru múčka
  • 1/4 šálky šľahačky
  • 1/2 čajová lyžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 160°C.
  2. V stredne veľkej mise zmiešajte namleté mandle a orechy, kokosovú múku, prášok do pečiva a soľ.
  3. V ďalšej mise vyšľahajte maslo s cukrom.
  4. Následne k ich zmesi pridajte vajcia a vanilkový extrakt.
  5. Zmiešajte so zmesou múky a orechov a vypracujte v cesto.
  6. Z cesta následne rukami vytvarujte rožky a tie položte na plechy s papierom na pečenie.
  7. Pečte asi 15 až 18 minút alebo kým nie sú ľahko zlatisté.
  8. Po vybratí nebudú rožky na dotyk pevné, ale po vychladnutí stuhnú.
  9. V medziobdobí si pripravte polevu.
  10. Práškový cukor vyšľahajte so šľahačkou a vanilkovým extraktom dohladka.
  11. Výsledkom by mala byť riedka, roztierateľná konzistencia.
  12. Vzniknutú polevu natrite na vychladnuté pečivo.
Mandľové rožky zdobené vanilkovou polevou
zdroj: delish.com

Máte pre mandle slabosť? Vyskúšajte aj ďalšie mandľové vianočné pečivo !

Ovsené pečivo s brusnicami

Ovsené vločky predstavujú veľmi zdravú ingredienciu pre rozmanité varianty cukroviniek bez múky. Presvedčte sa o tom prostredníctvom tohto receptu!

Ingrediencie:

  • 1 a 1/2 šálky ovsených vločiek
  • 1/4 šálky hnedého cukru
  • 1/2 šálky kokosového oleja
  • 1/2 šálky sušených brusníc
  • 1/3 šálky bielej čokolády
  • 1 vajce
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 2 čajové lyžičky kokosového oleja

Postup:

  1. Šálku ovsených vločiek rozmixujte pomocou robota na prášok.
  2. Pridajte do misy k zvyšku ovsených vločiek a premiešajte.
  3. Ďalej pridajte škoricu, soľ, vanilku, vajcia, hnedý cukor a rozpustený kokosový olej.
  4. Dôkladne všetko premiešajte, kým sa ingrediencie nespoja.
  5. Pridajte brusnice a znova premiešajte.
  6. Vložte cesto na 30 minút do chladničky. Kokosový olej stuhne a cesto bude dostatočne husté, aby sa dalo naberať.
  7. Predhrejte si rúru na 180°C.
  8. Z cesta vytvorte malé guličky a položte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
  9. Guličky cesta mierne sploštite, aby sa nepiekli príliš vysoké, a pečte 7-9 minút.
  10. Nechajte vychladnúť.
  11. Rozohrejte bielu čokoládu a zmiešajte ju s kokosovým olejom.
  12. V tejto zmesi následne vychladnuté pečivo namáčajte.
Cukrovia z ovsených vločiek s brusnicami a polevou
zdroj: superhealtkykids.com

Zdravé vianočné perníčky bez múky a cukru

V tomto recepte okrem múky nenájdete ani cukor! Perníčky ale chutia presne tak, ako si predstavujete.

Ingrediencie:

  • 2 a 1/2 šálky namletých mandlí
  • 1/3 šálky mletého ľanového semienka
  • 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 2 PL mletého zázvoru
  • 1 čajová lyžička čerstvého nastrúhaného zázvoru
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého klinčeka
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 šálky rozpusteného kokosového oleja
  • 1/4 šálky medu
  • 1 vajce
  • 50 g bielej čokolády

Postup:

  1. Vo veľkej mise zmiešajte namleté mandle, ľanové semienko, jedlú sódu, mletý zázvor, nastrúhaný čerstvý zázvor, škoricu, muškátový oriešok, klinčeky a vanilkový extrakt.
  2. Miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  3. Do misy následne pridajte kokosový olej, med a vajcia a opäť dôkladne premiešajte.
  4. Cesto vypracujte do guličky a zabaľte do potravinárskej fólie.
  5. Vložte na 30 minút do mrazničky a potom ho preložte na ďalších 30 minút do chladničky.
  6. Vyberte cesto z potravinovej fólie a vložte ho medzi dva veľké kusy papiera na pečenie.
  7. Pomocou valčeka cesto rozvaľkajte na hrúbku asi pol centimetra.
  8. Vykrajovače z cesta vykrájajte rozmanité tvary, ktoré pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  9. Pečte v rúre predhriatej na 180 ° C približne 10 minút alebo dozlatista. Po vytiahnutí z rúry by perníčky mali byť ešte mierne mäkké.
  10. Nechajte perníčky vychladnúť av medziobdobí si rozpustite bielu čokoládu.
  11. Tú potom prelejte do zdobiaceho vrecka s tenkou tryskou a perníčky ozdobte.
Vianočné perníčky bez múky aj cukru
zdroj: caseyjade.com

Ďalšou inšpiráciou pre vaše zdravé Vianoce môže byť aj bezlepkové pečivo .

Pestrofarebné pečivo zo zmesi mandlí a kokosu

Úžasné pečivo bez obilnín a lepku, ktorého originálne zdobenie každého zaujme.

Ingrediencie:

  • 2 šálky namletých mandlí
  • 1/2 šálky jemne strúhaného kokosu
  • 1 vajce
  • 1 čajová lyžička mandľového extraktu
  • 1/4 šálky medu
  • 2 PL kokosového oleja
  • 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • štipka soli

Na polevu

  • 2 šálky práškového cukru
  • 2-3 PL vody
  • 2-3 kvapky červeného potravinárskeho farbiva
  • zdobenie
  • jedlé trblietky

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C a vyložte plechy papierom na pečenie.
  2. V stredne veľkej mise zmiešajte všetky suché prísady, teda namleté mandle, kokos, jedlú sódu a soľ.
  3. V inej mise vyšľahajte vajcia, mandľový extrakt a med. Potom pridajte rozpustený kokosový olej a znova vyšľahajte.
  4. Následne do tejto misy pomaly pridávajte suché prísady, pokiaľ sa vám nevytvorí cesto. Cesto sa môže spočiatku zdať drobivé, ale pokračujte v miešaní a miesení, kým sa ingrediencie nespoja.
  5. V tomto okamihu môžete pridať potravinárske farbivo. Odporúčame začať len s niekoľkými kvapkami, môžete tiež vytvoriť viac farieb cesta rozdelením na polovice alebo tretiny.
  6. Z cesta vytvorte guľu, ktorú zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na 30 minút do chladničky.
  7. Po uplynutí tejto doby vyberte cesto z chladničky.
  8. Posypte si kokosovou múkou dosiek a pomocou valčeka cesto rozvaľkajte tak, aby bolo silné asi jeden centimeter. Pokiaľ sa cesto príliš lepí, posypte ho ešte kokosovou múkou.
  9. Pomocou rozmanitých vykrajovačov vytvorte pečivo a následne jednotlivé tvary položte na plech.
  10. Pečte v predhriatej rúre približne 6-8 minút alebo pokiaľ cukroví nezačne hnednúť.
  11. Pred polievaním polevou nechajte toto vianočné pečivo bez múky aspoň 30 minút vychladnúť.
  12. V medziobdobí si pripravte polevu. Do práškového cukru pridajte po lyžiciach vodu a premiešajte. Pridávajte toľko vody, až dosiahnete požadovanú hustotu.
  13. Pokiaľ chcete polevu zafarbiť, pridajte niekoľko kvapiek potravinového farbiva.
  14. Následne pečivo ozdobte pomocou zdobiaceho vrecka a posypte ho trblietkami a zdobením.
Bohato zdobené pestrofarebné vianočné pečivo z mandlí a kokosu
zdroj: fithoodfinds.com

K Vianociam patria nielen cukrovinky, ale aj rozmanité sušienky. Načerpajte inšpiráciu z našich vianočných sušienok .

Vianočné hviezdičky s bielou čokoládou

Javorový sirup je možné v tomto recepte nahradiť aj inými sirupmi alebo lesným medom.

Ingrediencie:

  • 2 a 1/2 šálky namletých mandlí
  • 3 PL škrobu z maranty
  • 5 PL javorového sirupu
  • 5 PL masla
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 šálka rozpustenej bielej čokolády
  • štipka soli
  • zdobenie

Postup:

  1. Vo väčšej mise zmiešajte mandľovú múku, škrob a soľ.
  2. Pridajte zmäknuté maslo, javorový sirup a vanilku.
  3. Najprv všetko spojte vidličkou a potom rukami vypracujte na cesto.
  4. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte do chladničky aspoň na 1 hodinu vychladiť.
  5. Predhrejte rúru na 160°C.
  6. Vychladené cesto rozvaľkajte na hrúbku asi pol centimetra.
  7. Pomocou vykrajovačov vykrajujte tvary a pokladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
  8. Pečte približne 18-20 minút, kým pečivo nezíska farbu.
  9. Pred zdobením bielou čokoládou nechajte pečivo asi hodinu vychladnúť.
mandľové pečivo zdobené bielou čokoládou
zdroj: flavcity.com

Zdravšie Vianoce bez múky

Vianoce sú každoročne obdobím, kedy konzumujeme oveľa viac najrôznejších pochúťok ako obvykle. Jednou z nich je bezpochyby vianočné pečivo.

Skúste si ho tento rok pripraviť v zdravšom variante bez múky. Predovšetkým konzumácia bielej múky je totiž spojená s určitými zdravotnými rizikami. Vaše telo vám poďakuje a vaše chuťové bunky budú milo prekvapené.

Najčastejšie sa vianočné pečivo bez múky pripravuje z namletých mandlí, vlašských či iných orechov a ovsených vločiek. Ďalej môžete použiť aj sušené datle či kokos. Samozrejmosťou je zdobenie pomocou rôznych druhov čokolády či špeciálneho zakúpeného zdobenia, ktoré pečivu dodá jedinečný vzhľad. Ak chcete ešte zdravšie Vianoce, skúste piecť nielen bez múky, ale aj bez cukru

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.