Holanďan alias mletý rezeň je možno milo spájaný s Holandskom.
Receptúra ale naopak patrí nám, ide o rýdzo českú záležitosť.
Prečo je teda na tento rezeň nazývaný holandským?
Asi kvôli známej ingrediencii – syru eidamu.
Pokiaľ ho máte radi, určite vás poteší 5 luxusných receptov na holandský rezeň, ktorý sme pre vás pripravili.
Recept na holandský mletý rezeň so syrom
Holandský rezeň najlepšie chutí v podaní mletého bravčového mäsa. Najlepšie je vyberať prorastlejšie kúsky bravy, rezne tak budú šťavnatejšie.
INGREDIENCIA
- 300 g bravčového boku
- 300 g bravčového pleca
- 15 g soli
- 50 ml mlieka
- 1 vajce
- 150 g syra goudy alebo eidamu
Na obalenie:
- 250 ml mlieka
- 100 g hladkej múky
- 1 vajce
- 100 g strúhanky
- olej na vyprážanie
POSTUP
- Obe mäsa si umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky.
- Mäso potom pomelieme, osolíme, okoreníme, pridáme mlieko, vajcia a zmiešame.
- Pridáme tiež nahrubo nastrúhaný syr, opäť zamiešame a mäso si na noc (alebo aspoň na 2 hodiny) uložíme do chladničky.
- Vajcia si zmiešame s mliekom, soľou a múkou.
- Do druhej misky si dáme strúhanku.
- Z mäsovej zmesi tvarujeme rezne, ktoré obaľujeme v zmesi mlieka, múky a vajcia a následne obaľujeme v strúhanke.
- Vyprážame na rozpálenom oleji asi 6-8 minút z každej strany.

Hľadáte ďalšiu inšpiráciu, ako využiť mleté mäso? Skúste zapečené recepty s mletým mäsom .
Mletý rezeň so syrom z rúry
Rezne z mletého mäsa v obdobe klasického holanďanu je možné upiecť aj v rúre. Tu máme jeden z receptov na ukážku.
INGREDIENCIA
- 250 g mletej bravčovej plece
- 250 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 cibuľa
- 150 g eidamu
- 1 vajce
- 1 suchý rožok
- mlieko
- soľ
- čierne korenie
- pažítka
- olej na vyprážanie
POSTUP
- Rožok si nakrájame na malé kocky, pokropíme ich mliekom a necháme sadnúť.
- Potom k rožku pridáme obe mäsa si zmiešame so soľou, čiernym korením, nasekanou pažítkou, vajcom a najemno nakrájanou cibuľou.
- Všetko dôkladne premiešame, pridáme lyžicu strúhanky a zahustíme.
- Syr si nastrúhame nahrubo a tiež primiešame.
- Z hotovej zmesi tvarujeme rezne, ktoré obaľujeme v strúhanke.
- Plech si vymastíme olejom.
- Dáme naň rezne, prikryjeme alobalom (nedoťahujeme) a pečieme na 220 °C.
- Po 15 minútach k rezňom prilejeme horúcu vodu a pokračujeme v pečení ešte 35 minút.
- Nakoniec zložíme alobal a dopečieme ešte 10 minút do chrumkava.

Z mletého mäsa si môžete urobiť mäsové guličky . Mrknite sa, ako na to!
Objavte podobné tipy
Pravý holandský rezeň podľa Pohlreicha
Receptov na holandský rezeň je na svete už od jeho „stvorenia“ veľa. Ktorý z nich je ale ten pravý? Tento zodpovedá pôvodnej receptúre.
INGREDIENCIA
- 1 kg bravčového bôčika
- 1 veľké vajcia
- 125 g mlieka
- 250 g syra eidam
- korenie
- soľ
- petržlenová vňať
Na obalenie:
- 2 veľké vajcia
- 125 g strúhanky
- 125 g hladkej múky
- 125 g mlieka
- olej na vyprážanie
POSTUP
- Bôčik si umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky.
- Následne si ho namelieme, osolíme ho, okoreníme, pridáme k nemu nasekanú petržlenovú vňať, nahrubo nastrúhaný syr a mlieko zmiešané s vajcom.
- Cesto vypracujeme a dáme aspoň na hodinu odležať do chladničky.
- Potom tvarujeme rezne, ktoré postupne obaľujeme v múke, osolených vajciach s mliekom a strúhanke.
- Vyprážame na rozpálenom oleji z každej strany zhruba 6-8 minút.

Diétne holandské rezne z rúry
Pokiaľ si radi pochutnávate na tejto kalorickej bombe a nemôžete si to dovoliť, potom pre vás máme recept na holandské rezne pečené v rúre. Sú trochu odľahčenejšie.
INGREDIENCIA
- 500 g bravčového stehna
- 1 vajce
- 90 g eidamu
- soľ
- korenie
- petržlen alebo pažítka
- kukuričné cereálie na obalenie
- olej
POSTUP
- Bravčové mäso si umyjeme, osušíme, nakrájame na kocky a namelieme.
- Pridáme k nemu vajcia, soľ, pažítku či petržlenovú vňať, korenie a nastrúhaný syr.
- Cesto dôkladne prepracujeme, vytvarujeme rezne, ktoré obalíme v roztlačených cereáliách.
- Rezne dáme na plech vyložený papierom na pečenie a pokvapkáme alebo postriekame olejom.
- Pečieme na 200 °C.
- Po 15 minútach teplotu znížime na 175 ° C a dopekáme zhruba ďalších 20 minút.

Holandský sekaný rezeň z bôčika
Kde kto by povedal, že z bôčika sú mleté rezne na holandský spôsob jednoducho najchutnejšie. A nemôžeme to poprieť.
INGREDIENCIA
- 750 g bravčového bôčika (pre diétnejšiu verziu môže byť aj pliecko)
- 375 ml mlieka
- 300 g eidamu
- petržlenová vňať
- korenie
- soľ
Na obalenie:
- vajcia
- strúhanka
- olej na vyprážanie
POSTUP
- Mäso si pomelieme, osolíme, okoreníme, pridáme k nemu mlieko, nasekanú petržlenovú vňať a nastrúhaný syr.
- Necháme v chladničke odležať ideálne do druhého dňa.
- Druhý deň tvarujeme rezne, ktoré ešte obalíme v osolenom vajci av strúhanke
- Vyprážame na rozpálenom oleji z oboch strán po dobu 6-8 minút.

TIP: Na prípravu nielen týchto receptov môžete využiť panvice – inšpirujte sa recenziou keramických panvíc .
Holandským rezňom nemusíme pridávať príliš veľa surovín. Niekomu sa možno zdá tento postup chudobnejší, ale ako sa hovorí, niekedy je menej naozaj viac. Stačí vybrať to správne mäso. V tomto prípade volíme prerastené kusy mäsa. Rezeň tak bude krásne šťavnatý.
Pokiaľ ale nechcete, nemôžete, alebo nemáte radi, toľko tučného, môžete nahradiť polovicu mäsa mäsom ľubovejším. V tomto prípade voľte napríklad bôčik so stehnom alebo pliecko so stehno. Stehná nie je až taká tučná, ale sama o sebe nie je veľmi šťavnatá.
Bravčové tiež môžete zameniť za hovädzie, aj keď v tomto prípade už budeme hovoriť o mletom rezne.
Na tomto pokrme by sa nemalo nič zvrtnúť. Najväčšou zákernosťou je však aj doba vyprážania. Dávajte pozor, aby sa rezne riadne presmažili. Istota je nejakých 8 minút z každej strany. Voľte radšej mierny plameň, nech z nich po chvíli nemáte černochov. Pomôcť môže aj vyprážanie pod pokrievkou.
A nakoniec si ešte môžeme povedať niečo o ideálnych prílohách. Úplná klasika je zemiaková kaša, ale potešia aj odľahčené varianty v podobe zemiakovo-celerového pyré alebo pyré v kombinácii s inými druhmi koreňovej zeleniny.
Rezne z mletého mäsa môžeme dopĺňať aj zeleninou, dusenými hubami, údeninou alebo syrom. Zelenina by mala byť už tepelne upravená a rozomletá.
Vhodnejšie je ale použiť zeleninu ako oblohu. To potom môžeme odporučiť napríklad aj svieži jarný šalát .
Dúfame, že vám recepty na holandské rezne priniesli mnoho inšpirácie. Napíšte do komentárov, či sa podarili.
Pripravujete si pokrmy z mletého mäsa radi a často? Na výrobu domáceho mletého mäsa sa hodí kvalitný stroj. Mrknite, ako si vybrať naozaj dobrý mlynček na mäso .