Tento famózny dezert získal takú obľubu, že je improvizovaný do mnohých podôb.
Máte svoj overený recept na cheesecake alebo sa radi inšpirujete?
Ak ste ho ešte nikdy nepiekli, určite si prečítajte, ako na to.
Vyzerá síce jednoducho, ale zdanie klame.
Poradíme vám, ako urobiť náramný cheesecake v pečenom aj nepečenom variante.
Recept na pravý cheesecake
Pravý cheesecake pozostáva z krému z čerstvého syra (najlepšie značka Philadelphia) a kyslej smotany. Korpus sa pripravuje z grahamových sušienok (môžete nahradiť napríklad celozrnnými BEBE) a masla.
INGREDIENCIA:
Na korpus:
- 150 g grahamových sušienok
- 5 lyžíc masla
- 1/4 hrnčeka cukru
Na krém:
- 900 g čerstvého krémového syra
- 1 hrnček cukru
- 240 g plnotučnej kyslej smotany
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- 3 veľké vajcia
POSTUP:
- Všetky suroviny si vyberte vopred z chladničky, aby mali pri príprave krému izbovú teplotu.
- Sušienky si rozmixujte, potom pridajte rozpustené maslo a cukor a premixujte.
- Korpus natlačte na dno tortovej formy (cca 23 cm v priemere), rozprestrite a dajte zapiecť na 8 minút do rúry predhriatej na 175 °C.
- Syr si vyšľahajte spolu s cukrom, citrónovou šťavou a vanilkou do jemného krému.
- Potom zašľahajte kyslú smotanu a nakoniec vajcia.
- Krém rozprestrite na korpus.
- Tortovú formu si zospodu zabaľte do alobalu tak, aby sa cez škáry nedostala voda.
- Teraz budeme dopekať cheesecake vo vodnom kúpeli.
- Nájdite pekáčik, do ktorého budete môcť tortovú formu ponoriť.
- Do neho nalejte vodu a dajte zapiecť na ďalších 55 minút.
- Po upečení ho nechajte schladiť v rúre vo vodnom kúpeli.
- Pred podávaním nechajte vychladiť 4 hodiny v chladničke.

Nepečený cheesecake z Oreo sušienok
Recept na cheesecake tentoraz zvládnete hravo bez rúry.
INGREDIENCIA:
- 10 – 12 vanilkových oreo sušienok
- 2 lyžice masla
- 100 g smotanového syra
- 3 lyžice práškového cukru
- ¼ lyžičky vanilkového extraktu
- 250 ml smotany na šľahanie (dobre vychladená)
POSTUP:
- 8 sušienok si roztlačte nadrobno, potom zmiešajte s 2 lyžicami rozpusteného masla.
- Zmes rozprestrite na dno tortovej formy a stlačte.
- Smotanu na šľahanie si vyšľahajte dotuha, zvlášť si vyšľahajte syr s cukrom a vanilkou.
- Potom šľahačku so syrom premiešajte pridajte 2 rozdrvené sušienky, premiešajte.
- Krém dajte na korpus, vrch ozdobte zvyškom sušienok a dajte vychladiť na aspoň 5 hodín do chladničky.

Na prípravu vám pomôže aj videorecept:
Citrónový cheesecake
Obľúbený syrový koláč v osviežujúcom citrónovom variante.
INGREDIENCIA:
Na korpus:
- 300 g vanilkových sušienok
- 110 g rozpusteného masla
- 35 g cukru
Na krém:
- 678 g krémového syra
- 1 hrnček cukru
- 3 lyžice hladkej múky
- 240 ml kyslej smotany
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžica citrónovej kôry
- 4 veľké vajcia
Citrónová poleva:
- 6 lyžíc citrónovej šťavy
- 1 lyžica citrónovej kôry
- ⅔ hrnčeka cukru
- 6 veľkých vaječných žĺtkov
- 5 lyžíc masla
- štipka soli
Ozdoba:
- 180 ml vychladenej smotany na šľahanie
- 6 lyžíc cukru múčky
- ½ lyžičky vanilky
POSTUP:
- Sušienky si rozmixujte spolu s maslom a cukrom.
- Korpusom vyložte tortovú formu (cca 23 cm veľkú) a stlačte.
- Dajte piecť na 160 ° C na 10 minút.
- Medzitým si nachystajte krém zmiešaním krémového syra s cukrom, vanilkou, múkou.
- Šľahajte na nízke otáčky.
- Potom pridajte kyslú smotanu, citrónovú kôru a šťavu.
- Pridajte vajcia jedno po druhom a dôkladne premiešajte.
- Náplň rozprestrite na korpus, formu obaľte zospodu do alobalu a pripravte si vodný kúpeľ.
- Nájdite nádobu vhodnú do rúry a naplňte ju vodou tak, aby forma bola ponorená zhruba do polovice.
- Dajte piecť na 150 ° C na dobu 50 minút.
- Potom vypnite rúru a nechajte dôjsť ešte ďalších 15 minút.
- Potom pootvorte dvierka a nechajte ďalších 20 minút.
- Potom ju vytiahnite z rúry aj s kúpeľmi a nechajte chladiť ešte 15 minút.
- Celý proces je dôležitý, aby cheesecake teplotným šokom nepopraskal.
- Nechajte ho ešte 6-7 hodín schladiť v chladničke, ideálne cez noc.
- Ďalší deň sa môžete pustiť do jeho zdobenia.
- Ingrediencie na polevu si zmiešajte v kovovej miske a zahrievajte nad vodným kúpeľom.
- Počas zahrievania miešajte a občas nechajte odísť paru, aby nedošlo k zrazeniu polevy.
- Miešajte do tuha tak, aby poleva dosiahla zhruba 70 °C.
- Nechajte chvíľu schladiť, a potom polejte schladený cheesecake.
- Nakoniec si vyšľahajte smotanu s cukrom a vanilkou do husta a ozdobte okraje cheeesecaku.
- Dajte opäť do chladničky na stuhnutie.

Tip: Vyskúšajte rezy z limetiek vrátane limetkového cheesecaku .
Objavte podobné tipy
Tvarohový cheesecake bez cukru
Recepty na cheesecake sú aj zdravé. Toto je jeden z nich.
INGREDIENCIA:
Korpus:
- ¾ hrnčeka ovsených vločiek
- ¾ hrnčeka vlašských orechov
- ¼ hrnčeka kokosového cukru
- ¼ hrnčeka masla
Náplň:
- 650 g tvarohu
- 2 hrnčeky bieleho jogurtu (eventuálne kokosového)
- 2 a ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- ½ javorového sirupu alebo medu
- 2 lyžice erytritolu
POSTUP:
- Ovsené vločky a vlašské orechy si rozmixujte na jemno.
- Potom pridajte maslo a cukor a znova rozmixujte.
- Cesto rozprestrite na dno formy s stlačte dnom pohára.
- Krém si pripravte vyšľahaním tvarohu s jogurtom, vanilkou, citrónovou šťavou, medom, erytritolom a škrobom.
- Krémom polejte korpus a uhlaďte.
- Dajte piecť na 175 ° C do predhriatej rúry s miskou vody na dne.
- Počíta asi 30 minút, potom rúru vypnite a nechajte ešte 5 minút v rúre.
- Potom nechajte chladnúť ešte aspoň 20 minút.
- Nakoniec schlaďte v chladničke aspoň 6 hodín.

Obrátený pečený cheesecake
A ako ďalší máme aj obrátený cheesecake, ktorý má krustu oproti bežnému postupu hore.
INGREDIENCIA:
Korpus:
- 900 g krémového syra
- 200 g práškového cukru
- 150 ml kyslej smotany
- 3 lyžice hladkej múky
- 3 vajcia
- 2 lyžice vanilky
Slaný karamel:
- 1 hrnček cukru
- 6 lyžíc masla
- 120 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžička soli
Korpus:
- 150 g maslových sušienok
- 75 g masla
- 30 g hnedého cukru
- 50 g tmavej čokolády
- 50 g vlašských orechov
POSTUP:
- Krémový syr, vanilku, cukor, kyslú smotanu, múku a vajcia si vyšľahajte na nízke otáčky (pozor na bubliny).
- Do vymastenej tortovej formy si krém rozprestrite a párkrát s formou buchnite o pracovnú plochu, aby vyšli prebytočné bubliny.
- Dajte piecť na 160 °C na 1 hodinu.
- Pred koncom pečenia pootvorte dvierka rúry a aj po vypnutí nechajte v rúre až do úplného vychladnutia.
- Po schladení môžete dať do chladničky stuhnúť najlepšie cez noc.
- Ráno si pripravte slaný karamel.
- Cukor si rozohrejte do rozpustenia, potom pridajte maslo a potom smotanu.
- Varte do zhustnutia, odstavte a osoľte.
- Sušienky si rozmixujte s vlašskými orechmi a zmiešajte s rozpusteným maslom a cukrom a kúskami čokolády.
- Krém ozdobte slaným karamelom a navrch dajte rozdrobenú zmes korpusu.

Jahodový cheesecake
Úžasne svieži recept na cheesecake s jahodami.
INGREDIENCIA:
- 375 g grahamových oblátkov
- ½ hrnčeka rozpusteného masla
- 450 g jahôd
- 1 lyžica vody
- 1 balíček želatíny (7g)
- 750 g krémového syra
- 180 g práškového cukru
- 2 lyžičky vanilkového cukru
- ½ hrnčeka vychladenej smotany na šľahanie
POSTUP:
- Do tortovej formy (ideálne s priemerom 22 cm) si dajte papier na pečenie.
- Oblátky rozdrobte, zmiešajte s maslom a korpus pekne stlačte na dno formy.
- Do misky si dajte lyžicu vody a poprášte ju želatínou, nechajte sadnúť.
- V mixéri si rozmixujte jahody.
- Pomocou šľahača vyšľahajte syr do krémova, pridajte cukor, jahodové pyré, vanilku a šľahajte dohladka.
- Pridajte šľahačku a šľahajte ďalších 5 minút do tuhého nadýchaného krému.
- Medzitým si dajte rozohriať želatínu, a potom ju môžete pridať do hotovej zmesi.
- Všetko dôkladne premiešajte a naneste na korpus.
- Dajte do chladničky na 5-6 hodín stuhnúť.

K dokonalému súste tohto dezertu sa zaiste hodí aj šálka výbornej kávy. Pokiaľ stále zvažujete kúpu plne automatického kávovaru , poradíme vám.
Ako pripraviť cheesecake naozaj dobre?
V pečení cheesecaku nás čaká hneď niekoľko úskalí. Kto už tento dezert robil, možno na niektoré z nich narazil. Nie je to totiž nič pre nedočkavcov, zhonom sa môže totiž len pokaziť. Čo je na tom vlastne také zložité? Prvým bodom je zlý proces v príprave krému.
Každá ingrediencie by sa mala pridávať zvlášť a skutočne pomaly zašľahávať. Pokojne využite aj svoje ruky, neurobíte si v ceste iba bublín. Pred pečením je ešte ideálnou formou párkrát buchnúť o pracovnú plochu, aby ešte onen prebytočný vzduch vyšiel von.
Ďalším bodom je vysušený krém. To nemá rád skoro nikto. Správna konzistencia náplne uprostred cheesecaku po upečení zostáva rôsolovitá (stačí zatriasť, a spoznáte). Ako teda vysušeniu alebo prepečeniu predísť? Pečte vo vodnom kúpeli. Formu obaľte do alobalu a ponorte do inej nádoby s vodou.
Nasledujúcou chybou sú teplotné šoky, ktoré cheesecake utrpia, čo vo výsledku spôsobí jeho popraskanie. Na to si dávajte tiež pozor, musí chladnúť skutočne pomaly.
Pozrite sa aj na ďalšie recepty na tvarohové rezy alebo nepečené dezerty .