Lepené alebo plnené cukroví je jednoducho klasika!
Pokiaľ nechcete zostávať pri klasickom (a poďme si povedať na rovinu, nudného) maslového krému, nemusíte.
Pripraviť sa dajú aj iné recepty na vianočné krémy do cukroviniek.
Skúste tie naše!
Základný maslový krém do vianočných cukroviniek
Chcete mať pečivo aj s maslovou klasikou?
Príprava je jednoduchá a rýchla. Tento recept je na maslový krém do vianočných cukroviniek bez vajec. Hodí sa nielen ako krém do vianočných cukroviniek, ale aj do slávnostných tort.
Čo budeme potrebovať
- 140 g masla izbovej teploty
- 280 g práškového cukru
- 1 až 2 lyžice mlieka
- 1/4 lyžice vanilkového extraktu
Postup
- Vo veľkej miske utrite do hladka maslo s polovicou práškového cukru.
- Pridajte zvyšný práškový cukor a jednu polievkovú lyžicu mlieka a vanilkový extrakt.
- Použite ručný šľahač a šľahajte krém dovtedy, kým bude hladký.
- Pridajte ďalšiu lyžičku mlieka. Primiešajte prípadne aj potravinárske farbivo (nie je podmienkou).
- Krém zamiešajte, dajte odležať do chladničky, a potom ním plňte vianočné pečivo.
Do maslového krému môžete pridať aj potravinárske farbivo, aby ste docielili veselých farieb. Maslový krém môžete premeniť aj na pomarančový, stačí vynechať mlieko a vanilku a pridať pomarančovú kôru a dve lyžice šťavy z pomaranča. Ak by ste chceli čokoládový maslový.

Čokoládový krém do vianočných cukroviniek
Čokoláda je jednoducho klasika, ktorá na Vianoce nesmie chýbať zo žiadnej podobe! Naplňte svoje vianočné sladkosti týmto receptom na sladký krém.
Čo budeme potrebovať
- 540 ml mlieka
- 10 ml vanilky
- 30 ml kakaového prášku
- 3 vaječné žĺtky
- 1 vajce
- 100 g cukru
- 25 g kukuričného škrobu
- ¼ lyžičky soli
- 170 g horkosladkej čokolády
- 30 g masla, zmäknutého
Postup
- Mlieko a vanilku zahrejte na stredne vysokú teplotu a priveďte do varu.
- Zatiaľ čo sa mlieko zahrieva, dajte do misy cukor, vajcia a žĺtky, kukuričný škrob, kakaový prášok a soľ.
- Šľahajte, kým nevznikne hustá, hladká zmes.
- Akonáhle sa mlieko začne variť, stiahnite ho z platne.
- Asi polovicu horúceho mlieka pomaly nalejte tenkým prúdom do vaječnej zmesi, ZA NEUSTÁLEHO šľahania.
- Keď sa vajcia ohrejú na rovnakú teplotu, ako je ohriate mlieko, preložte vaječnú zmes späť do horúceho mlieka v hrnci.
- Pudingový základ zahrejte na strednú teplotu za intenzívneho šľahania, kým nezačne hustnúť – to by malo trvať asi 2 – 5 minút.
- Potom teplotu stiahnite na minimum a ihneď pridajte kúsky horkej čokolády.
- Šľahajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí, potom pridajte maslo a šľahajte
- Pred používaním ho nechajte úplne vychladnúť.
Čokoláda sa najlepšie hodí zase k čokoláde! Inšpirujte sa a skústenaše čokoládové tortičky , po ktorých sa len zaprášia!

Kávový krém do vianočných cukroviniek
Káva jednoducho vie nádherne všetko prevoňať, a to na Vianoce jednoducho chcete!
Čo budeme potrebovať
- 230 g zmäknutého masla
- 600 g práškového cukru preosiateho
- 2 lyžičky instantnej kávy
- 1/2 lyžičky mlieka alebo smotany
Postup
- Vyšľahajte zmäknuté maslo s cukrom pri nízkej rýchlosti po dobu 2 minút.
- Rozpustite 1 lyžičku instantnej kávy s 1 lyžicou vody a pridajte ju k maslovej zmesi.
- Pridajte 1/2 lyžičky smotany a zvyšné 1/2 lyžičky instantnej kávy do polevy a miešajte pri nízkej rýchlosti, kým sa nespojí, asi 1 minútu.

Krém zo Salka do vianočných cukroviniek zo salka
Rovnako ako maslové, tak aj krémy do vianočných cukroviniek zo salka sa veľmi často používajú.
Veľmi dobre chutia, sú husté, pevné a nestane sa, že by sa vám roztekali.
Čo budeme potrebovať
- 250 g masla
- 3/4 plechovky salka
Postup
- Z masla za pomoci ručného šľahača vyšľahajte bielu penu.
- Po lyžiciach za stáleho šľahania pridávajte salko.
- Akonáhle je krém tuhý, môžete ho natierať na pečivo.

Krém zo slaného karamelu do cukroviniek
Tento karamelový krém má ľahký punc slanosti a je vyrobený z iba 5 ingrediencií.
Čo budeme potrebovať
- 115 g masla, nakrájaného na 4 rovnaké kúsky
- 200 g cukru
- 5 polievkových lyžíc hustej smotany, rozdelené
- 1/4 lyžičky soli
- 240 g cukrárskeho cukru
Postup
- Na karamel zmiešajte maslo a cukor v hrnci na strednú teplotu.
- Akonáhle sa rozpustené maslo a cukor spoja, pridajte 3 polievkové lyžice hustej smotany a soľ.
- Nechajte karamel variť a každých 30 sekúnd ho rýchlo prešľahajte, necelé 2 minúty.
- Odoberte z platne a nechajte 20 minút chladiť, omáčka počas tejto doby zhustne.
- Ku karamelovému krému preosejte cukrársky cukor a pridajte zvyšné 2 polievkové lyžice hustej smotany a šľahajte, kým sa ingrediencie nespoja.
S týmto krémom si nemusíte pripravovať len vianočné pečivo, pridajte ho napríklad k do tohto receptu na nadýchané brownies !

Objavte podobné tipy
Orechový krém do vianočných cukroviniek
Medzi najlepší krém do cukroviniek na Vianoce patrí ten mandľový.
Čo budeme potrebovať
- 125 g nesoleného masla izbovej teploty
- 100 g kryštálového cukru
- 2 vajcia izbovej teploty
- 100 g mandľovej múky (alebo jemne namletých mandlí)
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 1 lyžička mandľového extraktu
Postup
- Všetky ingrediencie si dajte do jednej misky.
- Použite ručný mixér alebo kuchynský robot. Šľahajte suroviny zhruba 5 minút, kým nevznikne hustý orechový krém do vianočných cukroviniek.
V žiadnom z týchto receptov na krémy do vianočných cukroviniek sa nezaobídete bez pevnéhoručného elektrického šľahača . vyberte si ten najkvalitnejší v našej recenzii!

Krém z kokosu do vianočných cukroviniek
Chcete dodať pečivo kokosovú chuť? Stačí urobiť kokosový krém do vianočných cukroviniek. Perfektne sa rozotiera.
Čo budeme potrebovať
- 3 vaječné žĺtky
- 1 plechovka nesladeného kokosového mlieka
- 100 g kryštálového cukru
- 1 krabička smotany na šľahanie
- 100 g osmaženého kokosu
Postup
- Do malého hrnca si dajte kokosové mlieko a polovicu cukru. Zmes varte na miernom ohni.
- Počas toho si zmiešajte žĺtky so zvyšným cukrom.
- Akonáhle kokosové mlieko privediete do varu, pomaly do neho vmiešajte žĺtky. Zmes ešte pár sekúnd povarte, a potom ju odstavte.
- Nechajte krém do vianočných cukroviniek vychladnúť a zatiaľ si vyšľahajte smotanu, kým nevznikne hustá šľahačka.
- Nakoniec šľahačku pomaly vmiešajte do uvarenej zmesi a pridajte osmahnutý kokos.
Skúste krémom ozvláštniť aj naše kokosové guličky , budú chutiť ako Raffaello!

Krém z mascarpone as rumom
Je hustý, nadýchaný a sýty, ale napriek tomu je neskutočne obľúbený. Použite ho do lepeného pečiva a uvidíte, ako skvele bude chutiť!
Čo budeme potrebovať
- 5 vajíčok
- 7 lyžíc bieleho cukru
- 1 lyžica rumu
- 2 balenia mascarpone
- 3/4 hrnčeka smotany na šľahanie
Postup
- Odrobte si u všetkých vajíčok bielok od žĺtka.
- Vo veľkej miske ušľahajte žĺtky s cukrom tak, aby vám vznikla pena.
- Pridajte rum a mascarpone. Pokračujte v mixovaní, kým nevznikne hustý krém.
- V sklenenej, kovovej alebo keramickej miske ušľahajte bielky, aby z nich vznikol sneh.
- Pomaly potom vmiešajte sneh z bielkov do krému.
Skúste tento krém pridať do lahodných a navoňaných škoricových cukroviniek, ktoré môžete pripraviť podľa nášho receptu!

Pudingový krém do cukroviniek
Veľmi obľúbené sú krémy a náplne do vianočných cukroviniek z vanilkového pudingu.
Pudingová náplň do cukroviniek sa dáva napríklad do malých venčekov (viď obrázok nižšie) či do koláčov z lístkového cesta .
Čo budeme potrebovať
- 1 balenie vanilkového pudingu
- 1 hrnček smotany
- 1/2 hrnčeka mlieka
Postup
- Pudingový prášok, smotanu a mlieko dajte do hrnca.
- Varte zmes na miernom ohni a priveďte ju do varu. Po celý čas zmes miešajte, aby sa vám nepripálila.
- Akonáhle bude mať krém konzistenciu pudingu, prelejte krém z hrnca do misky, prikryte ju a vložte do chladničky.

Prečo pečieme vianočné pečivo?
Rovnako ako mnoho vianočných tradícií má pečenie vianočných cukroviniek svoje korene až pri rituáloch slnovratu z dávnych vekov.
V 10. a 11. storočí sa sviatky zimného slnovratu skutočne slávili po celom svete od Nórska po Afriku, Írsko a dokonca až po Indiu.
Väčšina starovekých rituálov sa točila okolo jedla – zhromažďovanie, triedenie, skladovanie a dokonca aj hodovanie, pretože zima bola považovaná za obdobie hladu.
Ľudia sa teda zhromaždili, aby pripravili svoje špajze na zimu a podelili sa s komunitou o plody posledného zberu.
S príchodom prieskumných a obchodných ciest medzi východom a západom sa korenie a ovocie dostali do európskych kuchýň a domov. Na kuchynský stôl sa dostal muškátový oriešok, škorica, čierne korenie a ovocie ako marhule a datle.
Dezerty ochutené týmito novými ingredienciami začínajú byť obľúbené a dodávajú dezertnej tácke sladkosť a textúru. Ale len počas najdôležitejších sviatkov si rodiny mohli dovoliť také dobroty, čo bolo mnohokrát len na Vianoce.
V dobách, keď väčšina rodín na tom nebola tak dobre, ľudia začali vyrábať cukrovinky a sladkosti ako spôsob, ako obdarovávať svojich najbližších počas Vianoc. Pretože za starých čias dávať darčeky neznamenalo ísť von a kupovať veci ako dnes. V skutočnosti boli väčšinou dary sladkosti alebo ručne vyrábané výrobky.
Cukrovie bolo vyrobené vo veľkom množstve a uložené ako spôsob, ako zdieľať ducha Vianoc so všetkými, ktorí rodinu navštívili.
Napriek tomu, že tradícia pečenia cukroví ušlo od stredoveku dlhú cestu, niektoré veci sa nezmenili. Mnohé vianočné pečivo je stále silne korenené. Tradičné vianočné príchute ako škorica, muškátový oriešok a zázvor sa stále používajú rovnako ako pred rokmi.