Typická jarná zelenina s charakteristickou sladkou a zároveň štipľavou chuťou.
Tiež patríte k tým, ktorí sa každý rok týchto ružovočervených guličiek nemôžu dočkať?
V tom prípade musíte vyskúšať naše recepty na reďkovky 7-krát inak!
Verte, že ani v jednom prípade nebudete ľutovať!
Reďkovková nátierka s tvarohom
Tajomstvo tejto lahodnej nátierky spočíva v tom, že jej hlavnú ingredienciu necháte pred použitím takzvane plakať. Ak by ste tak neurobili, všetka prebytočná tekutina by sa následne uvoľnila do nátierky.
Ingrediencie
- 10-12 kusov reďkoviek
- 200 g polotučného tvarohu
- 2 PL čerstvé pažítky
- 1 lyžička čerstvej citrónovej šťavy
- čerstvá citrónová kôra z polovice citróna
- soľ, korenie
Postup
- Umyté a na malé kúsky nakrájané reďkovky vložte do misky, posoľte a nechajte ich asi 20 minút odpočívať, soľ z reďkoviek odstráni prebytočnú vlhkosť.
- V ďalšej miske v medziobdobí zmiešajte tvaroh, najemno nakrájanú pažítku, citrónovú kôru a citrónovú šťavu. Dochuťte soľou a korením.
- Z osolených reďkoviek odstráňte prebytočnú tekutinu a vmiešajte ich do pripravenej tvarohovej zmesi.
- Dôkladne premiešajte.
- Pred podávaním vložte na pol hodiny do chladničky.
Podávajte s čerstvým celozrnným pečivom, prípadne so slanými crakermi.

Túto reďkovkovú nátierku je možné použiť aj ako dip, v ktorom môžete namáčik kúsky mrkvy, paprík či rapíkatého zeleru.
Nátierka z reďkoviek a masla
Veľmi jednoduchá nátierka, ktorú v prípade potreby je možné ľahko uchovať v chladničke po dobu niekoľkých dní.
Ingrediencie
- 8-10 kusov reďkoviek
- 60 g masla izbovej teploty
- pol lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
- čerstvá pažítka
- soľ
Postup
- Umyté reďkovky nakrájajte na malé kúsky.
- V miske zmiešajte maslo, citrónovú šťavu, nadrobno nakrájanú pažítku a približne polovicu množstva nakrájaných reďkoviek.
- Dôkladne premiešajte a pridajte trochu soli.
Táto nátierka chutí znamenite najmä na čerstvom chlebe. Podávajte ozdobené zvyšnými kúskami reďkoviek.

Reďkovkový šalát s vajíčkom a lahodným dresingom
Chutný šalát s krémovým dresingom, ktorý môže byť ozdobou akejkoľvek oslavy. Je nielen plný vitamínov a minerálov, ale vďaka vajíčkam je bohatý aj na bielkoviny.
Ingrediencie
Šalát
- 10 kusov reďkoviek
- 2 vajcia
- 1/2 šálky jarnej cibuľky
- niekoľko malých lístkov rímskeho či hlávkového šalátu na ozdobu
Dresing
- 1 PL majonézy
- 1 PL kyslej smotany
- 1 PL čerstvej citrónovej šťavy
- pol lyžičky horčica
- soľ, korenie
Postup
- Vajcia vložte do malého hrnca s vriacou vodou a uvarte natvrdo, približne 8-10 minút.
- V medziobdobí si umyte reďkovky a nakrájajte ich na tenké plátky.
- Uvarené vajcia opláchnite pod studenou vodou a odstráňte škrupiny.
- Následne vajíčka rozkrojte napoly a vyberte žĺtky.
- Bielky následne nakrájajte na malé kocky a žĺtky rozdrobte.
- V miske zmiešajte majonézu, kyslú smotanu, horčicu, citrónovú šťavu, soľ a korenie.
- Dôkladne rozmiešajte do podoby dresingu.
- Časť dresingu následne rozprestrite na dno taniera, na ktorom chcete šalát servírovať.
- Na tento rozmazaný dresing potom pokladajte plátky reďkoviek.
- Vzniknutú vrstvu reďkoviek posypte kúskami bielkov, rozdrobeným žĺtkom a na kolieska nakrájanou jarnou cibuľkou.
- Ozdobte malými lístkami šalátu. V prípade, že máte k dispozícii iba väčšie listy, nakrájajte ich na malé kúsky.
Šalát servírujte s čerstvým pečivom a malou miskou dresingu.

Reďkovky je možné mimochodom pridať aj do zemiakového šalátu. Okrem tejto verzie existujú ale aj mnohé ďalšie varianty zemiakového šalátu . Načerpajte inšpiráciu a pripravte si ho nielen na Vianoce!
Objavte podobné tipy
Šalát z reďkoviek a kyslej smotany
Tento ľahký a rýchly šalát je obľúbený najmä v Rusku a na Ukrajine. Jeho prednosťou je predovšetkým to, že jemná chuť kyslej smotany neutralizuje prípadnú nahorklosť ďalších použitých ingrediencií.
Ingrediencie
- 20 kusov reďkoviek
- 1 šalátová uhorka
- 1/2 šálky pažítky alebo jarnej cibuľky
- 3/4 šálky kyslej smotany
- soľ
Postup
- Reďkovky aj uhorku dôkladne umyte a nakrájajte na tenké plátky.
- Obe ingrediencie premiešajte v miske.
- Pridajte kyslú smotanu a trochu soli.
- Zamiešajte, aby sa kyslá smotana premenila na dresing.
- Pred servírovaním posypte kúsky nakrájanej pažítky či jarnej cibuľky.

Jednotlivé kroky prípravy môžete vidieť aj prostredníctvom videoreceptu!
Krémová reďkovková polievka
Hodvábne jemná polievka, ktorá vášmu organizmu dodá po dlhej zime novú energiu a vitalitu. Zatiaľ čo jej lahodná chuť poteší vaše chuťové poháriky, ružový odtieň polievky bude potešením pre vaše oči.
Ingrediencie
- 2 zväzky reďkoviek
- 1 zemiakov
- 1/2 šálky cibule
- 2 šálky mlieka
- 1/4 šálky kyslej smotany
- 2 PL olivového oleja
- čerstvá petržlenová vňať
- soľ, korenie
Postup
- V hrnci či hlbšej panvici zohrejte olej, pridajte nakrájané reďkovky a cibuľu. Použite iba 3/4 množstvo reďkoviek.
- Varte za stáleho miešania niekoľko minút, kým cibuľa nezačne zlátnuť a reďkovky nebudú priesvitné.
- Následne pridajte k zmesi na malé kúsky nakrájaný zemiakov, mlieko, soľ a korenie.
- Zmes priveďte za občasného miešania do varu.
- Priklopte pokrievkou a varte približne 5 minút, kým zemiaky zmäknú.
- Následne vzniknutú zmes preložte do kuchynského robota a rozmixujte dohladka.
- Zostávajúce reďkovky nakrájajte na drobné rezančeky.
Polievku servírujte s lyžicou kyslej smotany, ozdobenou reďkovkovými rezančekmi a čerstvou petržlenovou vňaťou.

Skvelým pomocníkom nielen na prípravu tejto polievky je kuchynský robot. Pokiaľ neviete, ako si elektrický šľahač s mixérom vybrať , navštívte náš veľký porovnávací test
Rýchle nakladané reďkovky
Nemáte čas na klasické nakladanie? Žiadny problém, s naším receptom budete mať hotovo za desať minút. Takto pripravené reďkovkové pickles môžete v chladničke uchovávať až dva týždne.
Ingrediencie
- 2 zväzky reďkoviek
- 1/2 šálky jablčného octu
- 1 šálka horúcej vody
- 1 PL cukru
- 1 a pol lyžičky soli
Postup
- Reďkovky dôkladne umyte a nakrájajte na tenké plátky.
- Plátky vložte do pohára, v ktorom chcete reďkovky uchovávať.
- V miske zmiešajte jablkový ocot, cukor, soľ a horúcu vodu.
- Zmes miešajte až do doby, než sa cukor a soľ rozpustí.
- Následne zmes nalejte do pohára s reďkovkami a nechajte hodinu odpočívať.
- Po uplynutí tejto doby vložte uzavreté poháre do chladničky.
Nakladané reďkovky chutia skvele predovšetkým s mäsom, ale môžete nimi ozvláštniť aj chlebíčky či chuťovky.

Príloha z dusených reďkoviek
Premýšľate o chutnej, zdravej a nevšednej prílohe k bravčovému či kuraciemu mäsu? Už nemusíte!
Ingrediencie
- 2 zväzky reďkoviek
- 2 PL masla
- 2/3 šálky vývaru
- 1 PL jablčného octu
- 1 lyžička cukru
- soľ
Postup
- Reďkovky umyte a nakrájajte na hrubšie plátky.
- Na panvici či v hrnci rozpustite maslo, pridajte plátky reďkoviek.
- Za občasného miešania varte približne 5-7 minút, kým reďkovky nezačnú mäknúť.
- Pridajte vývar, priveďte do varu a prikryte pokrievkou.
- Varte ďalších 5-7 minút.
- Pridajte jablkový ocot, cukor a soľ.
- Za občasného miešania varte do okamihu, kým sa tekutina zredukuje na glazúru, približne 2-3 minúty.
Dusené reďkovky môžete pripravovať spoločne s ďalšou zeleninou, a pripraviť si tak zdravú a krásnu pestrofarebnú prílohu.

Zaujímavé prílohy sa dajú pripraviť nielen z dusenej zeleniny, inšpirujte sa našimi nápadmi na ďalšie zeleninové prílohy !
Prečo jesť reďkovky a ako ich zbaviť štipľavej chuti?
Aj keď mnohí ružovočervené guličky považujú za typicky českú zeleninu, pravdou je, že reďkovky poznali už v starovekom Egypte. V reďkovkách je ukryté veľké množstvo vitamínov a minerálov, predovšetkým vitamín C a B, ďalej draslík, fosfor či vápnik. Väčšina ľudí konzumuje iba koreň reďkovky, veľmi chutné sú ale aj mladé listy, ktoré je možné pridať napríklad do šalátu.
V prípade, že vás od konzumácie reďkoviek odrádza ich mierne štipľavá chuť, existuje jednoduchý trik, ako sa jej zbaviť. Stačí reďkovky nakrájať na plátky, osoliť a nechať chvíľku odležať. Soľ spôsobí, že reďkovky pustia šťavu a následne toľko nepália.
Okrem toho, že reďkovky dodajú nášmu telu dôležité vitamíny a minerály, pôsobia na náš organizmus aj antibakteriálne a antimykoticky. Dokážu tak našej tráviacej sústave pomôcť v boji s rôznymi škodlivými baktériami a plesňami. V neposlednom rade tráveniu prospievajú aj vďaka svojmu vysokému obsahu vlákniny.