5 úžasných receptov na guláš z diviaka, ktorý sa vám bude v ústach len rozplývať!

Guláš patrí medzi vyhľadávané pochúťky.

Existuje v mnohých rozmanitých podobách.

Okrem hovädzieho, bravčového či hydinového mäsa ho možno pripraviť aj z diviny.

Inšpirujte sa našimi receptami na diviačí guláš.

Jeho intenzívnu chuť i vôňu si hneď zamilujete!

Klasický diviačí guláš

Tradičný recept, v ktorom sa snúbi chuť diviačieho mäsa predovšetkým s cibuľou a korením. Chuť je tu mierne ozvláštnená kúskom slaniny.

Ingrediencie:

  • 600 g diviačieho mäsa
  • 3 cibuľa
  • 50 g slaniny
  • 100 ml červeného vína
  • 400 ml vody
  • 2 PL paradajkového pyré
  • 4 paradajky
  • 8 PL sójovej omáčky
  • 2 PL oleja
  • borievka
  • klinček
  • kukuričný škrob alebo solamyl
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Kančie mäso umyte, nakrájajte na kúsky a zľahka orestujte v hrnci s rozpáleným olejom.
  2. Mäso vyberte a do hrnca dajte zosklovatieť nakrájanú cibuľu.
  3. Po chvíľke pridajte do hrnca aj na kocky nakrájanú slaninu.
  4. Keď je slanina ľahko orestovaná, pridajte paradajkové pyré a krátko povarte.
  5. Následne pridajte nakrájané paradajky a dôkladne zamiešajte.
  6. Prilejte vodu a červené víno.
  7. Keď sa zmes začne variť, pridajte diviačie mäso, sójovú omáčku a korenie.
  8. Premiešajte a za občasného miešania varte v priklopenom hrnci približne 2 až 2,5 hodiny.
  9. Po uplynutí tejto doby vyberte borievka a klinčeky av prípade potreby zahustite pomocou kukuričného škrobu či solamylu.

Tento diviačí guláš je možné servírovať s knedľami, cestovinami či čerstvým pečivom.

Guláš pripravený z diviačieho mäsa servírovaný s cestovinami
zdroj: kikkoman.eu

Diviaka nemusíte vždy konzumovať len vo forme guláša. Vyskúšajte aj ďalšie pochúťky z diviačieho mäsa!

Kančí guláš na víne

Červené víno je jednou z ingrediencií, ktorá sa pri preprave diviačieho mäsa často využíva. Dodá mu lahodnú chuť aj vôňu. Nie inak je tomu aj v tomto recepte!

Ingrediencie:

Marináda

  • 1000 g diviačieho mäsa
  • 2 šálky červeného vína
  • 1 šálka octu z červeného vína
  • 1 cibuľa
  • 1 stopkový zeler
  • 1 mrkva
  • klinček
  • borievka
  • rozmarín

Omáčka

  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 40 g cukru
  • 30 g vysokopercentnej horkej čokolády
  • 3-4 sušené slivky
  • bobkový list
  • ocot z červeného vína
  • olivový olej
  • borievka
  • tymian
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Kančie mäso nakrájajte na menšie kúsky a dajte ho naložiť spoločne s nakrájanou zeleninou a korením do marinády z červeného vína a octu.
  2. Nechajte marinovať najlepšie cez noc.
  3. Nasledujúci deň diviačie mäso zľahka orestujte v hrnci s olivovým olejom.
  4. Následne k mäsu pridajte nakrájanú cibuľu a nechajte dusiť do mäkka.
  5. Keď je cibuľa mäkká, prilejte do hrnca zvyšok marinády, bez korenia, a prípadne aj trochu horúcej vody. Mäso musí byť celé ponorené v tekutine.
  6. Dochuťte soľou a korením.
  7. Hrniec priklopte pokrievkou a za občasného miešania duste na miernom ohni asi 2 až 2 a pol hodiny, v závislosti od veľkosti kúskov mäsa.
  8. Ku koncu, keď už je mäso takmer úplne mäkké, si v inom hrnci zmiešajte zostávajúce ingrediencie na omáčku a za stáleho miešania nechajte asi 3-4 minúty variť.
  9. Keď je táto omáčka hotová, pridajte ju do hrnca s diviačím mäsom a premiešajte.

Tento pokrm môžete servírovať napríklad s polentou alebo s rozmanitými prílohami zo zemiakov.

Gulášová omáčka z diviaka pripravovaná na červenom víne a podávaná s polentou
zdroj: polentaebaccala.com

Maďarský guláš, segedínsky guláš, zabíjačkový guláš aj burtguláš. Inšpirujte sa našimi receptami na guláš 10-krát inak!

Lahodný guláš z diviačej stehna so zeleninou

Pokiaľ máte radi pikantné pokrmy, môžete tento recept ozvláštniť pridaním sušených mletých chilli papričiek. Stačí ich pridať k zmesi zosklovatenej cibule, mrkvy a zeleru.

Ingrediencie:

Marináda

  • 1000 g diviačie stehná
  • 2 šálky červeného vína
  • 1/2 šálky octu z červeného vína
  • 1 cibuľa
  • 1 stopkový zeler
  • 1 mrkva
  • 1 PL balzamikového octu
  • bobkový list
  • tymian
  • nové korenie

Omáčka

  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/2 šálky sušených sliviek
  • 1 stopkový zeler
  • bobkový list
  • 1 PL hnedého cukru
  • pomarančová kôra
  • sušené mleté chilli papričky (voliteľné)
  • kúsok vysokopercentnej horkej čokolády
  • 4 PL olivového oleja
  • soľ, korenie

Postup:

  1. V hrnci priveďte do varu všetky ingrediencie na marinádu okrem diviačieho mäsa, teda zmes nakrájanej zeleniny, vína, vínneho octu a korenia.
  2. Nechajte vychladnúť a do takto pripravenej marinády vložte na 24 hodín diviačie mäso nakrájané na kúsky.
  3. Potom mäso z marinády vyberte, tekutinu preceďte. Uchovajte iba tekutinu, nie zvyšky zeleniny a korenia.
  4. V hrnci na olivovom oleji rozvoňte prelisovaný cesnak.
  5. Pridajte nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler, restujte približne 6-8 minút.
  6. Následne vložte do hrnca aj namarinované mäso a premiešajte.
  7. Prilejte marinádu a priveďte do varu.
  8. Pridajte bobkový list, sušené slivky a cukor.
  9. Priklopte pokrievkou a za občasného miešania varte približne po dobu 2 hodín.
  10. Keď je mäso mäkké, pridajte trochu pomarančovej kôry a nastrúhanú čokoládu.
  11. Premiešajte a prípadne ešte dochuťte soľou a korením.

Kancové stehno ako guláš chutí výborne s knedľou, zemiakovou kašou aj šťouchanými zemiakmi.

Pokrm z diviačieho mäsa a zmesi zeleniny so zemiakovou kašou
zdroj: thespruceeats.com

Gulášová omáčka z diviaka ozvláštnená čučoriedkami

Sušené slivky sa ku diviačiemu mäsu pridávajú pomerne často. Vyskúšajte ho tentoraz ozvláštniť lesnými plodmi!

Ingrediencie:

  • 800 g diviačieho mäsa
  • 200 ml červeného vína
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL čučoriedkového džemu
  • 100 g čučoriedok
  • 2 PL múky (voliteľné)
  • 2 PL olivového oleja
  • bobkový list
  • sladká paprika
  • klinček
  • škorica
  • borievka
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Kančie mäso umyte, nakrájajte na kúsky a zľahka orestujte v hrnci alebo v hlbokej panvici s rozpáleným olejom.
  2. Následne mäso vyberte a do hrnca dajte zosklovatieť nakrájanú cibuľu a prelisovaný strúčik cesnaku.
  3. Po chvíľke pridajte do hrnca aj nakrájanú mrkvu.
  4. Keď je zelenina mäkká, prilejte hovädzí vývar a červené víno.
  5. Keď sa zmes začne variť, pridajte korenie a vráťte do hrnca kúsky mäsa.
  6. Premiešajte a za občasného miešania varte priklopené približne 2 až 2,5 hodiny.
  7. Niekoľko minút pred koncom pridajte čučoriedky a čučoriedkový džem.
  8. Odstráňte borievku, bobkový list a klinčeky av prípade potreby zahustite trochou múky.

Tento diviačí guláš podávajte s knedľou, zemiakovou kašou či čerstvým pečivom.

Guláčová omáčka z diviačieho s čučoriedkami a zemiakovou kašou
zdroj: yummly.com

Zverina nie je len diviačie. Vyskúšajte aj naše lahodné recepty zo srnčieho mäsa . Pripravte si z neho guláš aj steak!

Výborný guláš z diviaka na pive

Okrem červeného vína môžete pri príprave diviačieho mäsa využiť aj pivo. Obvykle sa odporúča predovšetkým pivo čierne, použiť sa dá ale aj svetlé.

Ingrediencie:

  • 800 g diviačieho mäsa, napríklad stehná
  • 150 ml čierneho piva
  • 200 ml vody alebo vývaru
  • 3 cibuľa
  • 2 PL hladkej múky
  • bobkový list
  • borievka
  • tymian
  • nové korenie
  • olej
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Umyté diviačie mäso nakrájajte na plátky, osoľte, okoreňte, posypte tymianom a zalejte olivovým olejom.
  2. Nechajte takto marinovať aspoň 30 minút.
  3. Následne na panvici či v hrnci zosklovaťte na oleji nakrájanú cibuľu.
  4. Pridajte namarinované diviačie mäso a zľahka orestujte.
  5. Pridajte k zmesi bobkový list a ostatné korenie, podlejte pivom.
  6. Hrniec či panvicu priklopte a nechajte dusiť, kým mäso zmäkne.
  7. V priebehu dusenia podľa potreby podlievajte vodou alebo vývarom.
  8. Na záver zahustite omáčku pomocou múky.

Takto pripravený pokrm servírujte s knedľou, polentou alebo zemiakovou kašou.

Guláš z diviaka na pive servírovaný so zemiakovou kašou
zdroj: elizabethminchilli.com

Klasikou je diviačie mäso so šípkovou. Šípkovú omáčku je možné pripraviť rozmanito, naučte sa to spoločne s nami!

Kančí guláš ako pravá gastronomická pochúťka

Kančí guláš patrí k najobľúbenejším pokrmom, ktoré sa z diviačieho mäsa pripravujú. Jeho tajomstvo spočíva predovšetkým v pomalom spôsobe prípravy a kombinácii diviačieho mäsa s rozmanitým korením a často tiež s červeným vínom.

Z korenia sa okrem korenia a soli využíva najmä borievka, bobkový list, nové korenie a prípadne aj tymián či klinček. Okrem toho je možné zakúpiť aj špeciálne korenie určené práve na prípravu zveriny. Ak máte doma lesné huby, či už čerstvé alebo sušené, nebojte sa ich do diviačieho guláša pridať.

Aby mal guláš ešte lepšiu chuť, odporúča sa mäso na niekoľko hodín alebo cez noc naložiť. Ak chcete naopak guláš uvariť rýchlejšie, vyplatí sa tlakový hrniec, guláš je možné tiež upiecť v rúre.

Z príloh sa diviačí guláš najčastejšie servíruje so žemľovou či karlovarskou knedľou a čerstvým chlebom. Výborne ale chutí aj s polentou, takto sa podáva napríklad v Taliansku, zemiakovou kašou, šťouchanými zemiakmi aj cestovinami. Výsledný pokrm potom na tanieri môžete ozdobiť nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou a červenou cibuľou.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.