Guláš, hoci jeho pôvod nájdeme v susednom Maďarsku, je považovaný za tradičné české jedlo.
Každá rodina má svoj recept, ktorý si stráži.
S obľubou je servírovaný na väčších oslavách, všetkým chutí a je ľahké pripraviť aj väčšie množstvo .
Výhodou je tiež, že sa dobre skladuje a chutí najlepšie odležaný.
Pre tento článok sme pre vás vybrali 10 skvelých receptov na guláša z mäsa. U nás si vyberie skutočne každý.
Tradičný segedínsky gulášok
Máte radi guláš s kyslou kapustou? Inak je tiež nazývaný ako segedínsky guláš a je obľúbený najmä v kombinácii s žemľovou knedľou.
INGREDIENCIA
- 500 g bravčového bôčika, pliecka alebo stehna
- 1 vrecúško kyslej kapusty
- 3 cibuľa
- masť
- bobkový list
- rasca
- sladká paprika
- soľ
- cukor (možno vynechať)
- smotana na šľahanie
- hladká múka
POSTUP
- Cibuľu orestujeme na masti dozlatista.
- Pridáme na kocky nakrájané mäso.
- Posypeme paprikou, rascou a bobkovým listom.
- Pridáme 1/2 kapusty a zalejeme horúcou vodou.
- Dusíme domäkka.
- Pridáme zvyšok kapusty a podľa chuti aj cukor.
- Vmiešame smotanu s trochou múky.
- Varíme ešte 10 minút.
- Podávame.

Maďarský hovädzí guláš z glejky
Receptu na guláš vďačíme Maďarom. Vďaka nim si môžeme pochutnať na tejto dobrote.
INGREDIENCIA
- 750 g hovädzej glejky
- 400 g cibule
- 2 a ½ lyžice sadla
- 1 lyžica mletej sladkej papriky
- ½ lyžičky mletej pálivej papriky
- 1 biela paprika
- 1 paradajkový pretlak (malý)
- ½ lyžičky soli
- 2 lyžice hladkej múky
POSTUP
- Mäso si nakrájame na kocky a osolíme.
- Cibuľu si nakrájame nadrobno a vyprážame ju tak dlho, kým nezačne takmer černieť.
- Pridáme paradajkový pretlak a restujeme pokojne pár minút, zmení sa farba aj chuť pretlaku (nebude kyslý).
- Potom pridáme mäso a necháme ho zo všetkých strán zatiahnuť.
- Papriku si nakrájame na kocky a pridáme k mäsu.
- Následne zasypeme sladkou aj pálivou paprikou a chvíľku pokračujeme v restovaní.
- Podlejeme všetko vodou tak, aby bolo mäso mierne pod hladinou, dosolíme a dokoreníme.
- Dusíme do mäkka a občas prilievame vodu.
- Keď je mäso mäkké, zmiešame si múku s vodou, rozmiešame a guláš zahustíme.
- Varíme ešte minimálne 10 minút.

Luxusný bravčový guláš
Už ste skúšali bravčový guláš na pive?
INGREDIENCIA
- 500 g bravčového stehna
- 1 väčší paradajkový pretlak
- 200 ml piva
- 1 zelená paprika
- 1 veľká paradajka
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 stredne veľké cibule
- 2 lyžičky majoránky
- 2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 lyžička mletej pálivej papriky
- 2 lyžičky mletej sladkej papriky
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžica gulášového korenia
- soľ
- múka na zahustenie
- masť alebo olej
POSTUP
- Cibuľu si nakrájame nadrobno a osmažíme na rozpálenom masti alebo oleji.
- Dáme si na tom záležať, občas miešame, základ musí byť poriadne tmavý.
- Pridáme paradajkový pretlak, ktorý tiež chvíľu restujeme.
- Následne pridáme aj mäso a restujeme, aby sa zatiahlo zo všetkých strán, potom zasypeme mletou sladkou i pálivou paprikou.
- K mäsu pridáme nakrájanú papriku a paradajku a ešte chvíľu restujeme.
- Počkáme, až všetko pustí šťavu a necháme dusiť do vyvarenia vody.
- Podlejeme vodou, osolíme, okoreňte, pridáme rascu a majorán a necháme dusiť do mäkka.
- Potom zahustíme múkou rozmiešanou vo vode a necháme variť ešte 10 minút.

Jednoduchý zemiakový burtgulášok
Rýchly guláš môžete vykúzliť behom pár minút. Stačí na to pár ingrediencií, ktoré ani v najmenšom nezaťažia rodinný rozpočet.
INGREDIENCIA
- 3 špekáčiky
- 500 g zemiakov
- 2 cibuľa
- 6 strúčikov cesnaku
- soľ
- 5 guličiek korenia
- 3 lyžičky sladkej papriky
- 3 lyžice hladkej múky
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica oleja
POSTUP
- Cibuľu orestujeme na oleji dozlatista, potom pridáme cesnak nakrájaný na kocky.
- Pridáme na kocky nakrájané zemiaky.
- Zalejeme vodou, osolíme a vložíme guličky korenia.
- Špekáčiky si nakrájame na kocky, opražíme na masle, a potom ich zasypeme paprikou.
- Prisypeme k zemiakom.
- Varíme, kým nie sú zemiaky mäkké.
- Múku rozmiešame vo vode a guláš zahustíme.
- Podávame.

Ochutnajte aj ďalšie zemiakové gulášky s mäsom aj bez mäsa.
Zabíjačkový guláš
Po namáhavej zabíjačke musí prísť odmena. Tú si najlepšie vychutnáte spracovaním mäsa, ktoré z nej pochádza. Tentokrát budeme potrebovať mäso a vnútornosti bravy.
INGREDIENCIA
- 600 g bravčovej krkovice
- 250 g bravčového laloka
- 350 g bravčových vnútorností (obličky, slezina, pečeň, jazyk, mozoček, srdce)
- 250 g cibule
- masť
- paprika sladká mletá
- soľ
- korenie
- drvená rasca
- 3 strúčiky cesnaku
- 40 g hladkej múky
POSTUP
- Cibuľu si nakrájame nadrobno a vyprážame na masti do tmava.
- Mäso si nakrájame na kocky, vnútornosti si odblaníme a nakrájame.
- K tmavej cibuli pridáme mäso a restujeme do zatiahnutia.
- Potom zasypeme paprikou a chvíľku restujeme.
- Zalejeme vodou, pridáme rascu, soľ, korenie a dusíme do mäkka.
- Ku koncu pridáme prelisovaný cesnak, zahustíme múkou zmiešanou s vodou a varíme ešte 10 minút.

Objavte podobné tipy
Pečený zverinový guláš
Radi by ste si urobili niečo z diviny? Skúste guláš, ktorý môžete urobiť z akéhokoľvek kusu zveriny.
INGREDIENCIA
- 1 kg diviačieho, danielého, jeleniaho alebo srnčieho mäsa
- 50 g hladkej múky
- 500 ml vývaru (zeleninový, hovädzie…)
- 1500 ml vody
- 100 g slaniny
- 25 g paradajkového pretlaku
- korenie na divočinu
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 cibuľa
- 150 g šampiňónov
- 250 ml červeného vína
- 10 g petržlenu
- soľ a korenie
- olej
POSTUP
- Mäso si umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky.
- Osolíme ho, okoreníme, a obalíme v múke.
- Potom si mäso osmažíme na oleji, pridáme na kocky nakrájanú slaninu a smažíme 5 minút.
- Mäso so slaninou presunieme do pekáča, pridáme cibuľu, na kocky nakrájaný cesnak, korenie, na plátky nakrájané šampiňóny, cibuľu, červené víno, paradajkový pretlak a vývar.
- Dáme piecť na 180 °C.
- Pečieme asi 2 hodiny do zmäknutia, počas tejto doby podlievame vodou.
- Ak chceme, môžeme pred koncom ešte zahustiť múkou rozmiešanou vo vode.

Máte radi huby? Skúste tiež guláša a omáčky z húb .
Morčacie gulášová omáčka
Nemáte príliš v záľube hovädzie alebo bravčové mäso? Potom by vás mohol zaujať morčacie guláš. Navyše je rýchlejšie hotový.
INGREDIENCIA
- 1 kg morčacích stehenných rezňov
- 250 g cibule
- 20 g mletej sladkej papriky
- 50 g paradajkového pretlaku
- soľ
- korenie
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička mletej rasce
- ½ lyžičky majoránky
- 3 lyžice hladkej múky
- olej
POSTUP
- Mäso si umyjeme, osušíme, nakrájame na kocky a osolíme.
- Cibuľu si nakrájame nadrobno, vyprážame na oleji do čierna, následne pridáme aj na kocky nakrájaný cesnak.
- Potom pridáme mäso a necháme sprudka zatiahnuť.
- Pridáme paradajkový pretlak a opekáme pokojne niekoľko minút, kým pretlak nezhnedne.
- Pridáme rascu, korenie a papriku.
- Podlejeme malým množstvom vody a dusíme do mäkka.
- Počas dusenia podlievame opäť malým množstvom vody.
- Keď je mäso mäkké, pripravíme si múku zmiešanú s vodou na zahustenie.
- Guláš zahustíme a varíme ešte aspoň 10 minút.

Kotlíkový guláš so zemiakmi
Výborný kotlíkový guláš chutí najlepšie vonku. Počas jeho varenia sa line príjemné vône, ktoré nás napĺňajú nedočkavosťou.
INGREDIENCIA
- 1,2 kg bravčové pliecko
- 500 g cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 5 lyžíc sadla
- 4 stredne veľké paradajky
- 2 biele papriky
- 9 stredne veľkých zemiakov
- soľ
- korenie
- mletá rasca
- mletá sladká paprika
- feferónka (kto chce pálivejší)
POSTUP
- Mäso si umyjeme, osušíme, nakrájame na kocky a osolíme.
- Cibuľku si nakrájame na menšie kocky a osmažíme na masti pomaly do tmava.
- Do kotlíka si potom pridáme na kocky nakrájaný cesnak a mäso, ktoré necháme zo všetkých strán zatiahnuť.
- Zasypeme ho paprikou, rascou, chvíľku prehrejeme, potom pridáme nakrájané papriky, paradajky a chvíľku podusíme.
- Keď sa vydusí šťava, začneme po malých častiach podlievať.
- Potom pridáme osem na kocky nakrájaných zemiakov, ak chceme, pridáme aj feferónku.
- Dusíme do mäkka.
- Jednu zemiak si nastrúhame najemno a guláš ju zahustíme.

Mexická gulášová omáčka
Mexická obdoba guláša je, ako vieme, trochu pikantnejšia. Navyše obsahuje mexičanmi obľúbené fazule.
INGREDIENCIA
- 3 plechovky červených fazule
- 2 plechovky krájaných paradajok
- 2 cibuľa
- 2 červené papriky
- 2 mrkvy
- 400 g hovädzieho mletého mäsa
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžičky kari
- 1 lyžička sladkej papriky
- ½ lyžičky pálivej papriky
- štipka chilli
- ½ lyžičky soli
- ½ l lyžičky korenia
POSTUP
- Cibuľu a papriky si nakrájame na plátky, mrkvu na kocky.
- Na oleji si osmažíme mäso a necháme ho zatiahnuť.
- Mäso dáme z panvice bokom, speníme si cibuľu, pridáme mrkvu, papriku, soľ, korenie, karí, sladkú i pálivú papriku, chilli a chvíľu restujeme.
- Potom pridáme krájané paradajky a sójovú omáčku.
- Vložíme späť aj mäso a dusíme, kým sa nevyparí šťava z paradajok.
- Potom pridáme vodu, fazuľu a varíme do zmäknutia zeleniny.

Krčmový guláš
Recept na guláš z krčmičky je krásne hnedý a neobsahuje žiadnu múku ani zahusťujúcu zložku okrem cibule. Dáte si ho so šiestimi?
INGREDIENCIA
- 800 kg hovädzie plece
- 800 g cibule
- 5 lyžíc sadla
- 5 lyžičiek mletej sladkej papriky
- mletá rasca
- 8 strúčikov cesnaku
- malý paradajkový pretlak
- soľ
- korenie
POSTUP
- Mäso si umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky, ktoré osolíme.
- Cibuľu a cesnak si nakrájame na kocky.
- Cibuľu si osmažíme na oleji do tmava, pridáme aj cesnak, ktorý krátko orestujeme.
- Potom pridáme mäso, ktoré necháme zatiahnuť, pridáme paradajkový pretlak a necháme ho poriadne prejsť varom a prisypeme rascu.
- Pridáme papriku a chvíľku restujeme a podlejeme menším množstvom vody.
- Dusíme av priebehu podlievame malým množstvom vody.
- Nakoniec pridáme viac tekutiny, osolíme, okoreníme.

Výborného guláša docielite aj tlakovým hrncom. Nielen, že sa doba varu značne skráti, ale zachová sa aj maximum vitamínov. Zaujíma vás táto téma? Dočítajte sa o tlakových hrncoch a ich hodnotení ešte viac .
Zaujímavosťou je, že gulášu sa nemusia vyhýbať ani tí, ktorí dodržiavajú napríklad diabetickú alebo redukčnú diétu. Múku na zahustenie jednoducho nahraďte uvareným a rozmixovaným zemiakom či inou zeleninou.
Takto je zhotovovaný napríklad krčmový guláš, ktorý je zahustený základom z cibule.
Pamätajte, že základ je najdôležitejší. Krásne tmavý. Nie kyslý, ale mierne horkastý, chuťovo výrazný. Na ňom si dajte záležať.
Cibuľa sa musí smažiť naozaj dlho. Odborníci uvádzajú aj 15 minút. Pozor však dávajte na spálenú cibuľu, bola by veľmi horká, a to už by nebolo ono.
Ďalší strašiak je ukrytý vo fáze pridania paradajkového pretlaku, kedy mu nedáme dostatok času, aby zmenil nielen farbu, ale aj chuť. A práve jeho kyslosti sa zbaviť potrebujeme.
Ostražitosť by sme mali tiež prikladať mletej paprike, ktorá veľmi rada rýchlo horkne. Preto nesmieme po jej pridaní už dlho restovať, ale jednoducho ju pekne po chvíľke preliať vodou.
Všeobecne známou pravdou je, že najlepšie chutí 2 dni po uvarení.
Chutný, pestrý a zakaždým iný guláš je vizitkou každého dobrého kuchára alebo kuchárky.
Hotový guláš môžeme pri podávaní aj zdobiť, a to ako sekanými bylinkami, tak strúhaným syrom, sekaným vareným vajcom, sadeným vajcom, sekanou údeninou a samozrejme kombináciou týchto aj ďalších ingrediencií.
Najlepšie však chutí s domácou žemľovou knedľou alebo karlovarskou knedľou.
Vyskúšajte tiež naše osvedčené recepty na guláša z hydiny .