Recepty na vynikajúce omáčky zo šípky plnej vitamínov priamo na váš stôl

Šípková omáčka sa hodí najmä k zverine.

Kanc s šípkovou omáčkou určite pozná každý, ale určite nie všetci mali to šťastie ju ochutnať.

My vám ponúkneme varianty, ktoré si môžete pripraviť aj bez zveriny.

Ktorá z nich je pre vás najviac lákavá?

Kancuje so šípkovou omáčkou

Diviak so šípkovou omáčkou je jednoducho klasika, ktorá nesklame.

INGREDIENCIA:

  • 1 kg diviaka ( stehno alebo pliecko)
  • 100 g slaniny
  • soľ
  • 2 dl červeného vína
  • 30 g masla
  • 30 g hladkej múky
  • 100 g šípkovej marmelády
  • trochu citrónovej kôry a šťavy
  • 10 g cukru

Na moridlo:

  • 120 g mrkvy, zeleru a petržlenu
  • 2 ks cibule
  • korenie celé čierne
  • nové korenie
  • 1 bobkový list
  • tymian
  • citrónová kôra
  • 1 dl octu
  • 500 ml vody

POSTUP:

  • Mäso si očistite.
  • Mrkva, zeler, cibuľu a petržlen si očistite a nakrájajte na kocky.
  • Všetko dajte spolu s ostatnými ingredienciami na moridlo.
  • Zvarte, nechajte vychladnúť, a potom moridlom podlejte mäso a nechajte 3-5 dní odležať.
  • Každý deň mäso obracajte, aby stratilo svoj špecifický pach.
  • Po dobe lúhovania vyberte z výluhu zeleninu a osmažte ju na slanine.
  • Pridajte mäso, osoľte, podlejte vývarom alebo horúcou vodou a nechajte dusiť.
  • Striedavo podlievajte vodou (vývarom), moridlom a vínom.
  • Keď je mäso mäkké, dajte ho bokom a omáčku zahustite zápražkou z masla a múky.
  • Pridajte šípkový džem, citrónovú kôru aj šťavu, cukor, soľ a varte ešte 10 minút.
  • Mäso naporciujte na plátky a podávajte so svojou obľúbenou prílohou.
Príprava kančieho mäsa so šípkovou omáčkou je síce dlhšia, ale stojí za to.
chalopnikovi.com

Jednoduchá šípková omáčka zo smotany

Vďaka šípkovému džemu je príprava tejto omáčky značne kratšia. Dáte si ju s kúskom vareného alebo pečeného mäsa?

INGREDIENCIA:

  • 1 šalotka
  • maslo
  • cca 2 dl mäsového vývaru
  • 3 lyžice šípkového džemu
  • 50 g sušených brusníc podľa potreby
  • 2 dl smotany na šľahanie
  • soľ
  • korenie
  • petržlen na ozdobu

POSTUP:

  • Šalotku si osmažte na masle do sklovata a podlejte vývarom.
  • Pridajte šípkový džem, sušené brusnice, osoľte, okoreňte, prilejte smotanu a varte dohusta.
Tento recept na šípkovú omáčku je obohatený o smotanu. Vo výsledku je tak jemnejšie.
eatsmarter.com

Šípková omáčka so smotanou a teľacou pečeňou

A tu máme recept na šípkovú omáčku s teľacou pečeňou. A ak pečeň radi nemáte, pokojne ju urobte s iným kúskom svojho obľúbeného mäsa.

INGREDIENCIA:

  • 600 g teľacej pečene
  • múka
  • 2-4 šalotky
  • trochu oleja
  • 3 papriky alebo feferónky (pikantné)
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • citrónová kôra
  • 2 lyžice šípkovej marmelády
  • 1 lyžička horčica
  • soľ
  • korenie

POSTUP:

  • Pečeň umyte, osušte, nakrájajte a obaľte v múke.
  • Osmažte na troške oleja.
  • Až bude pečeň hotová, v rovnakom hrnci si osmažte šalotku, pridajte feferónky, horčicu, nastrúhanú citrónovú kôru a podlejte smotanou.
  • Ku koncu pridajte šípkovú marmeládu.
  • Dochuťte soľou a korením.
Svoj obľúbený variant šípkovej omáčky si dajte so svojim najlepším kúskom mäsa.
eatsmarter.com

Recept na šípkovú omáčku s teľacou pečeňou môžete vidieť tu:

Hagebuttenmarmelade und Kalbsleber mit süß-scharfer Hagebuttensauce

Domáca šípková zaváranina na omáčku

Z tejto marmelády môžete urobiť hory šípkovej omáčky. Využiť ju ale môžete aj inak.

INGREDIENCIA:

  • 1 kg šípok
  • ¼ litra jablčného džúsu
  • 10 g citrusového pektínu
  • 800 g cukru
  • 1 lyžička škorice

POSTUP:

  • Šípky umyte, odstráňte stopky, prepolte a vydĺžte dužinu.
  • Potom všetky šípky dôkladne niekoľkokrát preperte.
  • Do širokého hrnca nasypte šípky a podlejte džúsom, prípadne pridajte vodu, aby boli ponorené.
  • Varte do zmäknutia, a potom rozmixujte tyčovým mixérom.
  • Zvarte s cukrom zmiešaným s pektínom do tuha.
Šípkovú marmeládu môžete použiť nielen do omáčok.
simplybeyondherbs.com

Šípková omáčka k bábike

Podávajte s grilovanou bábikou a šťouchanými zemiakmi.

INGREDIENCIA:

  • 250 g hovädzieho vývaru
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 120 g šípkového džemu
  • soľ

Na bábiku:

  • 800 g bravčovej bábiky
  • olivový olej
  • soľ
  • mleté korenie

POSTUP:

  • Z masla a múky si urobte zápražku, tú potom podlejte vývarom a za stáleho miešania varte do zhustnutia.
  • Nechajte 10 minút prevariť, pridajte džem a dosoľte.
  • Mäso si umyte, osušte a naporciujte na 4 diely.
  • Osoľte, okoreňte a pokvapkajte olejom.
  • Na grile ho opečte z oboch strán (z každej strany 2-3 minúty).
  • Dajte ešte dopiecť do rúry nahriatej na 200 ° C na 8 minút (zmerajte teplotu mäsa).
Šípková omáčka sa hodí aj k bravčovej bábike.
pinterest.com

Recept na šípkovú omáčku s hovädzím je skvelým variantom, ktorý môžete podávať spolu s domácou žemľovou knedľou .

Šípky sú bohaté na vitamín A, B1, B2, B3, C a K. Majú výrazne kyslú chuť, ale napriek tomu sú veľmi obľúbené na prípravu domáceho šípkového čaju , ale dá sa z nich urobiť aj už uvedená marmeláda, sirup, víno alebo je len tak nasušiť. Vyskúšať môžete aj recept na omáčku so šípkami a bielym vínom .

A ako využijete tento zázrak prírody vy?

Skúsite niektorý z receptov na šípkovú omáčku?

Napíšte, ako sa podarila.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.