Šípková omáčka sa hodí najmä k zverine.
Kanc s šípkovou omáčkou určite pozná každý, ale určite nie všetci mali to šťastie ju ochutnať.
My vám ponúkneme varianty, ktoré si môžete pripraviť aj bez zveriny.
Ktorá z nich je pre vás najviac lákavá?
Kancuje so šípkovou omáčkou
Diviak so šípkovou omáčkou je jednoducho klasika, ktorá nesklame.
INGREDIENCIA:
- 1 kg diviaka ( stehno alebo pliecko)
- 100 g slaniny
- soľ
- 2 dl červeného vína
- 30 g masla
- 30 g hladkej múky
- 100 g šípkovej marmelády
- trochu citrónovej kôry a šťavy
- 10 g cukru
Na moridlo:
- 120 g mrkvy, zeleru a petržlenu
- 2 ks cibule
- korenie celé čierne
- nové korenie
- 1 bobkový list
- tymian
- citrónová kôra
- 1 dl octu
- 500 ml vody
POSTUP:
- Mäso si očistite.
- Mrkva, zeler, cibuľu a petržlen si očistite a nakrájajte na kocky.
- Všetko dajte spolu s ostatnými ingredienciami na moridlo.
- Zvarte, nechajte vychladnúť, a potom moridlom podlejte mäso a nechajte 3-5 dní odležať.
- Každý deň mäso obracajte, aby stratilo svoj špecifický pach.
- Po dobe lúhovania vyberte z výluhu zeleninu a osmažte ju na slanine.
- Pridajte mäso, osoľte, podlejte vývarom alebo horúcou vodou a nechajte dusiť.
- Striedavo podlievajte vodou (vývarom), moridlom a vínom.
- Keď je mäso mäkké, dajte ho bokom a omáčku zahustite zápražkou z masla a múky.
- Pridajte šípkový džem, citrónovú kôru aj šťavu, cukor, soľ a varte ešte 10 minút.
- Mäso naporciujte na plátky a podávajte so svojou obľúbenou prílohou.

Jednoduchá šípková omáčka zo smotany
Vďaka šípkovému džemu je príprava tejto omáčky značne kratšia. Dáte si ju s kúskom vareného alebo pečeného mäsa?
INGREDIENCIA:
- 1 šalotka
- maslo
- cca 2 dl mäsového vývaru
- 3 lyžice šípkového džemu
- 50 g sušených brusníc podľa potreby
- 2 dl smotany na šľahanie
- soľ
- korenie
- petržlen na ozdobu
POSTUP:
- Šalotku si osmažte na masle do sklovata a podlejte vývarom.
- Pridajte šípkový džem, sušené brusnice, osoľte, okoreňte, prilejte smotanu a varte dohusta.

Objavte podobné tipy
Šípková omáčka so smotanou a teľacou pečeňou
A tu máme recept na šípkovú omáčku s teľacou pečeňou. A ak pečeň radi nemáte, pokojne ju urobte s iným kúskom svojho obľúbeného mäsa.
INGREDIENCIA:
- 600 g teľacej pečene
- múka
- 2-4 šalotky
- trochu oleja
- 3 papriky alebo feferónky (pikantné)
- 200 ml smotany na šľahanie
- citrónová kôra
- 2 lyžice šípkovej marmelády
- 1 lyžička horčica
- soľ
- korenie
POSTUP:
- Pečeň umyte, osušte, nakrájajte a obaľte v múke.
- Osmažte na troške oleja.
- Až bude pečeň hotová, v rovnakom hrnci si osmažte šalotku, pridajte feferónky, horčicu, nastrúhanú citrónovú kôru a podlejte smotanou.
- Ku koncu pridajte šípkovú marmeládu.
- Dochuťte soľou a korením.

Recept na šípkovú omáčku s teľacou pečeňou môžete vidieť tu:
Domáca šípková zaváranina na omáčku
Z tejto marmelády môžete urobiť hory šípkovej omáčky. Využiť ju ale môžete aj inak.
INGREDIENCIA:
- 1 kg šípok
- ¼ litra jablčného džúsu
- 10 g citrusového pektínu
- 800 g cukru
- 1 lyžička škorice
POSTUP:
- Šípky umyte, odstráňte stopky, prepolte a vydĺžte dužinu.
- Potom všetky šípky dôkladne niekoľkokrát preperte.
- Do širokého hrnca nasypte šípky a podlejte džúsom, prípadne pridajte vodu, aby boli ponorené.
- Varte do zmäknutia, a potom rozmixujte tyčovým mixérom.
- Zvarte s cukrom zmiešaným s pektínom do tuha.

Šípková omáčka k bábike
Podávajte s grilovanou bábikou a šťouchanými zemiakmi.
INGREDIENCIA:
- 250 g hovädzieho vývaru
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica hladkej múky
- 120 g šípkového džemu
- soľ
Na bábiku:
- 800 g bravčovej bábiky
- olivový olej
- soľ
- mleté korenie
POSTUP:
- Z masla a múky si urobte zápražku, tú potom podlejte vývarom a za stáleho miešania varte do zhustnutia.
- Nechajte 10 minút prevariť, pridajte džem a dosoľte.
- Mäso si umyte, osušte a naporciujte na 4 diely.
- Osoľte, okoreňte a pokvapkajte olejom.
- Na grile ho opečte z oboch strán (z každej strany 2-3 minúty).
- Dajte ešte dopiecť do rúry nahriatej na 200 ° C na 8 minút (zmerajte teplotu mäsa).

Recept na šípkovú omáčku s hovädzím je skvelým variantom, ktorý môžete podávať spolu s domácou žemľovou knedľou .
Šípky sú bohaté na vitamín A, B1, B2, B3, C a K. Majú výrazne kyslú chuť, ale napriek tomu sú veľmi obľúbené na prípravu domáceho šípkového čaju , ale dá sa z nich urobiť aj už uvedená marmeláda, sirup, víno alebo je len tak nasušiť. Vyskúšať môžete aj recept na omáčku so šípkami a bielym vínom .
A ako využijete tento zázrak prírody vy?
Skúsite niektorý z receptov na šípkovú omáčku?
Napíšte, ako sa podarila.