7 vynikajúcich receptov na rezy s kokosom na každú príležitosť. Načerpajte inšpiráciu!

Kokos sa používa pri pečení aj zdobení mnohých rôznych dezertov.

Dodá im nielen skvelú chuť, ale svojou bielou farbou aj eleganciu.

Inšpirujte sa našimi jedinečnými receptami na kokosové rezy!

Vyskúšajte kombináciu s čokoládou, vanilkou či šľahačkou.

Ktorá varianta sa stane vašou najobľúbenejšou?

Bielkové kokosové rezy so šľahačkou

Vyšľahané bielky dodajú tomuto dezertu vláčnosť a jemnosť, kokos skvelú chuť.

Ingrediencie:

  • 1 a 3/4 šálky hladkej múky
  • 1 šálka vody
  • 4 vaječné bielky
  • 1 šálka kondenzovaného mlieka
  • 1/3 šálky masla
  • 1/3 šálky kokosového oleja
  • 2 šálky cukru
  • 1 PL prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1/4 čajovej lyžičky kokosového extraktu

Poleva

  • 2 šálky šľahačky
  • 2 a 1/2 PL cukru
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 čajovej lyžičky kokosového extraktu
  • 1 a 1/2 šálky strúhaného kokosu

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 160°C.
  2. Vymažte a vysypte múkou formu na pečenie.
  3. Do stredne veľkej misy preosejte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ.
  4. V inej vyšľahajte bielky do tuhého snehu.
  5. V inej mise vyšľahajte maslo s cukrom a potom do zmesi pridajte vanilkový a kokosový extrakt.
  6. Pridajte postupne múčnú zmes spoločne s vodou k cukrovej zmesi.
  7. Na záver vmiešajte aj bielky a vypracujte v cesto.
  8. Cesto nalejte do pripravenej formy alebo zapekacej misky a rovnomerne rozotrite.
  9. Pečte približne 35 -40 minút.
  10. Po vybratí z rúry do dezertu urobte hroty vidličky otvormi a nechajte úplne vychladnúť.
  11. V medziobdobí vyšľahajte kondenzované mlieko a potom prilejte ním vychladnutý dezert.
  12. Na polevu vyšľahajte smotanu na šľahanie s cukrom, kokosovým a vanilkovým extraktom.
  13. Šľahačkovú polevu rozotrite po celom dezerte a na záver posypte strúhaným kokosom.
  14. Uchovávajte v chladničke, kým nebudú kokosové rezy pripravené na podávanie.
Múčnik pripravený z kokosu, bielkov a šľahačky.
zdroj: breadboozebacon.com

Luxusné ananásovo-kokosové rezy

Jednoduchý a lahodný dezert s ľahkou a nadýchanou ananásovou polevou, ktorá je vyrobená z iba troch ingrediencií!

Ingrediencie:

  • 2 šálky hladkej múky
  • 3/4 šálky cukru kryštál
  • 3/4 šálky strúhaného kokosu
  • 1/2 šálky rastlinného oleja
  • 1 šálka cmaru
  • 2 vajcia
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky kokosového alebo vanilkového extraktu

Poleva

  • 500 g ananásu v plechovke v mierne sladkom náleve
  • 100 g vanilkového pudingu
  • 250 ml šľahačky
  • strúhaný kokos na ozdobu

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 160°C.
  2. Vymažte tukom a vysypte múkou pekáč či hlbší plech, v ktorom chcete ananásovo-kokosové rezy pripravovať.
  3. V mise zmiešajte suché prísady, teda múku, cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ a strúhaný kokos.
  4. V inej mise alebo veľkej odmerke zmiešajte cmar, olej, vajcia a kokosový či vanilkový extrakt.
  5. Následne obe zmesi zmiešajte.
  6. Výsledné cesto by malo byť hladké a husté.
  7. Vložte cesto do pripravenej formy na pečenie a pečte približne 30 minút.
  8. Nechajte vychladnúť av medziobdobí si pripravte polevu.
  9. Z plechovky s ananásom zlejte šťavu a vytlačte z ananásu čo najviac tekutiny.
  10. V mise vyšľahajte ananásovú šťavu s vanilkovým pudingom.
  11. Šľahajte, kým zmes nezhustne.
  12. Potom pridajte kúsky ananásu a dobre premiešajte.
  13. Samostatne vyšľahajte šľahačku a následne ju jemne vmiešajte do ananásovej zmesi.
  14. Vzniknutou polevou potrite vychladnutý dezert.
  15. Posypte strúhaným kokosom a dajte na niekoľko hodín vychladnutý do chladničky.
Dezert pripravený z ananásu a kokosu.
zdroj: crunchycreamysweet.com

Kokos môžete pri pečení použiť len v receptoch na kokosové rezy, ale aj pri príprave rozmanitých buchiet s kokosom . Ktorú vyskúšate ako prvú?

Nepečené Raffaello rezy s kokosom

Kto by nepoznal preslávené guličky s lahodným krémom a mandľou zdobené strúhaným kokosom. Vyrobte si ich vlastnú domácu verziu!

Ingrediencie:

  • 500g ľubovoľných maslových sušienok
  • 400 ml šľahačky
  • 400g mascarpone
  • 250 ml mlieka
  • 120g sušeného strúhaného kokosu
  • 200g rozpustenej bielej čokolády
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • kôra z 1 citróna

Postup:

  1. Strúhaný kokos zalejte štyrmi až piatimi polievkovými lyžicami mlieka a dajte v hrnci na 2-3 minúty zahriať.
  2. Nechajte vychladnúť a zmes prelejte cez sito, pričom kokos prelisujte. Získate tak skutočne intenzívnu kokosovú chuť.
  3. V mise zmiešajte mascarpone a rozpustenú bielu čokoládu a vyšľahajte do podoby krému.
  4. Pridajte kokosové mlieko, vanilkový extrakt a citrónovú kôru.
  5. V samostatnej miske vyšľahajte šľahačku a pridajte ju do zmesi mascarpone.
  6. Všetko dôkladne premiešajte dohromady.
  7. Vyšší plech alebo tortovú formu vyložte papierom na pečenie.
  8. Jednotlivé maslové sušienky namočte do zostávajúceho do mlieka a vyskladajte ich na dno.
  9. Na sušienky rozotrite hrubšiu vrstvu zmesi z bielej čokolády, mascarpone a kokosu.
  10. Postup opakujte aj s ďalšími sušienkami.
  11. Nakoniec na vrchnú stranu naneste krém a strúhaný kokos.
  12. Môžete pridať na ozdobu aj niekoľko guličiek Raffaello.
  13. Kokosové rezy uložte na cez noc do chladničky.
Nepečený kokosový múčnik v štýle Raffaello.
zdroj: mummysfantandeasy.com

V čase Vianoc môžete kokos na váš stôl ľahko dostať v podobe lahodných kokosových cukroviniek .

Čokoládovo-kokosový múčnik Eskymo

Vizuálne aj chuťovo veľmi zaujímavý dezert, ktorý zachutí nielen vám, ale aj vašej návšteve.

Ingrediencie:

  • 1 a 1/2 šálky kryštálového cukru
  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 3/4 šálky nesladeného kakaového prášku
  • 2 vajcia
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálky bieleho gréckeho jogurtu
  • 3/4 šálky rastlinného oleja
  • 3/4 šálky teplej vody
  • 3/4 šálky strúhaného kokosu
  • 360 g kokosového krému v plechovke
  • 360 g kondenzovaného mlieka
  • 1 šálka opečeného strúhaného kokosu na posypanie
  • 2 čajové lyžičky jedlej sódy
  • 3/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 3/4 čajovej lyžičky soli

Poleva

  • 1 šálka šľahačky
  • 1 šálka práškového cukru
  • 100 g mascarpone
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 160 ° C, pri jej predhrievaní si do nej môžete dať opiecť strúhaný kokos, pečte približne 5-7 minút dozlatista.
  2. V mise zmiešajte cukor, múku, kakaový prášok, jedlú sódu, prášok do pečiva a soľ.
  3. Vmiešajte vajcia, vanilkový extrakt, grécky jogurt, olej a teplú vodu.
  4. Miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  5. Pridajte strúhaný kokos.
  6. Premiešajte a cesto nalejte do pripravenej vymastenej formy na pečenie.
  7. Formou niekoľkokrát poklepte, aby sa cesto usadilo.
  8. Pečte v predhriatej rúre približne 30 minút.
  9. Hroty vidličky urobte do hornej časti horúceho dezertu otvormi.
  10. V malej miske vyšľahajte kokosový krém a kondenzované mlieko dohladka.
  11. Potom pomaly zmes nalejte na horúci dezert a pomocou stierky rovnomerne rozotrite.
  12. Takto pripravený dezert dajte vychladiť do chladničky aspoň na dve hodiny.
  13. V medziobdobí si pripravte polevu.
  14. V jednej miske vyšľahajte dotuha šľahačku, v inej mascarpone.
  15. K mascarpone pridajte práškový cukor a vanilkový extrakt a opäť vyšľahajte.
  16. Následne obe zmesi zmiešajte a potrite nimi vychladený dezert.
  17. Na záver posypte opečeným kokosom.
  18. Pred podávaním dajte znova vychladiť.
Čokoládový múčnik s kokosovým krémom.
zdroj: yellowblissroad.com

Okrem receptov na kokosové rezy môžete pre slávnostné príležitosti vyskúšať aj naše originálne recepty na grófkine rezy . Kombinácii jabĺk, orechov a smotany neodoláte.

Jednoduché rezy s kokosovým krémom

Jemný dezert, ktorého lahodný krém sa rozplýva na jazyku. Vďaka jeho jednoduchej príprave ho zvládne aj začínajúca kuchárka.

Ingrediencie:

  • 125 g masla
  • 1 šálka práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 1/2 šálky strúhaného kokosu
  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 1 šálka kyslej smotany
  • 1/3 šálky mlieka
  • 1/2 čajovej lyžičky kokosového extraktu

Krém

  • 2 šálky práškového cukru
  • 1 a 1/3 šálky strúhaného kokosu
  • 2 bielky
  • 1 PL vody

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 180 °C.
  2. Formu na pečenie vymažte tukom.
  3. V mise vyšľahajte maslo, kokosový extrakt a cukor do nadýchanej peny.
  4. Po jednom zašľahajte vajcia.
  5. Zmes preneste do veľkej misy.
  6. Vmiešajte polovicu kokosu a polovicu preosiatej múky, polovicu kyslej smotany a polovicu mlieka. Dôkladne zamiešajte.
  7. Potom pridajte aj zvyšný kokos, múku, kyslú smotanu a mlieko a premiešajte dohladka.
  8. Cesto preneste do formy.
  9. Pečte približne 50 minút.
  10. Keď kokosové rezy chladnú, pripravte si kokosový krém.
  11. V mise zmiešajte práškový cukor s kokosom, bielkami a vodou, dobre premiešajte
Jednoduchý dezert s kokosovým krémom.
zdroj: kitchen.nine.com.au

Bounty dezert s kokosom a čokoládou

Tiež si z detstva vybavujete slávne čokoládové tyčinky s kokosovou náplňou? Nie je nič jednoduchšie ako sa nimi inšpirovať pri príprave tohto originálneho receptu.

Ingrediencie:

  • 1/2 šálky masla
  • 3/4 šálky cukru
  • 1/3 šálky nesladeného kakaového prášku
  • 1/2 šálky hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 čajovej lyžičky soli.
  • 1/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva.

Kokosový krém a zdobenie

  • 2 a 1/4 šálky mlieka
  • 2 šálky strúhaného kokosu
  • 3/4 šálky cukru
  • 5 PL detské krupičky
  • 2 PL masla
  • 100 g horkej čokolády na polevu
  • strúhaný kokos na posypanie

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 160°C.
  2. V mise zmiešajte cukor a rozpustené maslo.
  3. Pridajte ľahko rozšľahané vajcia, vanilkový extraktu, kakaový prášok, soľ, prášok do pečiva a múku.
  4. Dôkladne miešajte, kým nevznikne jednoliate cesto.
  5. Cesto nalejte do vymastenej formy na pečenie.
  6. Pečte v predhriatej rúre približne 25 minút.
  7. V medziobdobí si pripravte kokosový krém.
  8. V hrnci na miernom ohni rozpustite maslo a postupne pridajte všetky ingrediencie, teda kokos, mlieko, krupicu a cukor.
  9. Za stáleho miešania krátko povarte, až zo zmesi vznikne hustý krém.
  10. Dezert aj krém nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  11. Následne krémom dezert potrite.
  12. Uložte aspoň na dve hodiny do chladničky.
  13. Vo vodnom kúpeli si rozpustite čokoládu a vychladený dezert jej polejte.
  14. Opäť dajte do chladničky vychladiť.
Dezert v štýle Bounty s kokosom a čokoládou.
zdroj: amiraspantry.com

Kokos a pečenie

Kokos je pravdepodobne spoločne s kakaom pri pečení najčastejšie využívanou exotickou ingredienciou. V receptoch na kokosové rezy môžete použiť kokos strúhaný alebo plátky. Strúhaný kokos je vhodnejší na pridanie do cesta, plátky kokosu vyzerajú efektívnejšie ako ozdoba. V oboch prípadoch sa jedná o sušenú bielu dužinu kokosových orechov. Pokiaľ sušenie prebieha šetrne, uchová si kokos väčšinu svojich zdraviu prospešných látok, ako je vápnik, draslík, horčík, fosfor či vláknina.

Strúhaný aj plátkový kokos sa dá veľmi jednoducho opražiť svetlo hnedej farby. Okrem zmeny farby dôjde aj k zintenzívneniu jeho chuti. V prípade potreby je možné ho tiež zafarbiť pomocou rozmanitých potravinárskych farbív. Stačí naň nakvapkať niekoľko kvapiek farbiva a nechať uschnúť.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.