Nechce sa vám neustále konzumovať len bravčové, hovädzie a hydinové mäso?
Naučte sa pripravovať zverinu.
Začať môžete s našimi receptami na diviačie mäso!
Je veľmi zdravé, chutné a dá sa pripraviť na mnoho zaujímavých spôsobov.
Vyskúšajte ho v podobe guláša, na víne či so šípkovou!
Pečené diviačie mäso na zelenine
Výhodou tohto receptu je, že zrazu s mäsom pripravíte aj vynikajúcu prílohu!
Ingrediencie:
- 1000 g diviačieho mäsa
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 zemiaky
- 2 mrkvy
- 2 stopkaté zelery
- 1/2 feniklu
- 1/2 šálky olivového oleja
- 1/2 šálky vody
- tymian
- rozmarín
- oregano
- soľ, korenie
Postup:
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- Cibuľu, mrkvu, zemiaky, zeler, fenikel a dva strúčiky cesnaku nadrobno nakrájajte, vložte ich do misky so štvrť šálkou olivového oleja a dochuťte soľou a korením.
- Zamiešajte a zmes prelejte do pekáča.
- Na panvici s trochou olivového oleja zo všetkých strán zľahka orestujte diviačie mäso, ktoré ste predtým osolili a okorenili.
- V medziobdobí nakrájajte čerstvé bylinky, pridajte k nim dva prelisované strúčiky cesnaku a zmiešajte v miske so zvyšným olivovým olejom tak, aby vznikla akási pasta.
- Keď je diviačie mäso zo všetkých strán orestované, vyberte ho z panvice a potrite dôkladne bylinkovou pastou.
- Mäso preložte do pekáča so zeleninou a zalejte vodou.
- Vložte do rúry a pečte, kým nie je mäso mäkké, približne hodinu až hodinu a pol.
- Pokiaľ je potrebné podlejte počas pečenia ešte trochou vody.
Pečené diviačie mäso podávajte so pečenou zeleninou.

Zverina nie je nutne len diviačie či srnčie. Veľmi lahodné pokrmy je možné pripraviť aj z mäsa bažantího. Inšpirujte sa našimi receptami na bažanta 8krát inak !
Kančie mäso na divoko
Pri príprave zveriny sa veľmi často používa víno. Výnimkou nie je ani tento recept, navyše obohatený o lesné huby, brusnicovú marmeládu a rozmanité korenie!
Ingrediencie:
- 1000 g diviačieho mäsa
- 3 cibuľa
- 250 g lesných húb alebo šampiňónov
- 2 šálky červeného vína
- 1/3 šálky vývaru
- 2 PL múky
- 2 PL dijonskej horčice
- 2 PL brusnicovej marmelády
- 2 PL masla
- 2 PL olivového oleja
- 2 bobkové listy
- nové korenie
- borievka
- tymian
- soľ, korenie
Postup:
- Kančie mäso nakrájajte na menšie kúsky a následne ich na panvici s rozpusteným maslom orestujte.
- Mäso vyberte a do panvice nalejte tretinu množstva červeného vína.
- Na panvici s olejom zosklovať nakrájanú cibuľu.
- Pridajte k cibuli na plátky nakrájané huby a varte približne 3 minúty.
- Pridajte k cibuli a hubám kúsky orestovaného mäsa a dôkladne premiešajte.
- Následne zmes zaprášte múkou a za stáleho miešania varte 2 minúty.
- Deglazujte vínom z druhej panvice a tiež zvyšným vínom, ktoré ste zatiaľ nepoužili.
- Primiešajte horčicu, brusnicový džem a všetky korenia a bylinky.
- Dôkladne zamiešajte a zalejte vývarom.
- Následne za občasného miešania duste približne 90 minút, kým nebude mäso mäkké.
Tento pokrm môžete servírovať s ryžou alebo s rozmanitými prílohami zo zemiakov.

Objavte podobné tipy
Kancové stehno na víne v pomalom hrnci
Pomalý hrniec je skvelým pomocníkom. Pripravte si v ňom aj tento chutný pokrm. Pomalý spôsob prípravy urobí z tohto pokrmu jedinečnú gastronomickú lahôdku.
Ingrediencie:
- 500 g diviačie stehná
- 750 ml červeného vína
- 1 cibuľa
- 1 stopkový zeler
- 1 čajová lyžička čerstvého rozmarínu
- 1 čajová lyžička čerstvého šalvie
- borievka
- klinček
- olivový olej
- soľ, korenie
Postup:
- Kančie mäso nakrájajte na plátky a naložte ho cez noc do zmesi červeného vína, korenia a byliniek.
- Misku s naloženým mäsom prekryte potravinovou fóliou a vložte do chladničky.
- Nasledujúci deň nakrájajte cibuľu a zeler nadrobno a vložte ich spoločne s diviačiem mäsom a marinádou do pomalého hrnca.
- Varte v závislosti od veľkosti mäsa a zvoleného stupňa približne 4 hodiny.
Kancové stehno na víne sa najčastejšie podáva s polentou alebo šťouchanými zemiakmi.

Okrem diviaka na víne môžete v pomalom hrnci pripravovať aj množstvo ďalších pochúťok. Inšpirujte sa našimi receptami z hrnca na pomalé varenie !
Kančí guláš
Jeden z najklasickejších pokrmov, ktorý sa z tohto typu mäsa pripravuje. Jeho výhodou je, že sa pripravuje v rúre, a vy tak nemusíte stáť celú dobu pri platni.
Ingrediencie:
- 1000 g diviačieho mäsa
- 100 g slaniny
- 50 g hladkej múky
- 25 g paradajkového pyré
- 2000 ml vývaru
- 1 červená paprika
- 2 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 250 ml červeného vína
- tymian
- bobkový list
- sladká paprika
- kajenské korenie
- petržlenová vňať
- olej
- soľ, korenie
Postup:
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- Kančie mäso nakrájajte na kúsky, posoľte, okoreníme a posypte múkou.
- V hlbšej panvici alebo hrnci rozohrejte olej a zľahka na ňom diviačie mäso orestujte.
- Potom pridajte k mäsu na kocky nakrájanú slaninu a restujte ešte asi 5 minút.
- Prilejte vývar a priveďte do varu.
- Potom pridajte aj všetky ostatné ingrediencie, teda nakrájanú cibuľu a papriku, pretlačený cesnak, víno, paradajkové pyré, korenie a bylinky.
- Panvicu či hrniec priklopte a vložte do predhriatej rúry a pečte približne 1,5 až 2 hodiny.
Kančí guláš podávajte s knedľou či čerstvým pečivom posypaný petržlenovou vňaťou.

Klasika v podobe diviačieho so šípkovou
Ak dávate rovnako ako niektoré postavy z filmu Slávnosti snežienok prednosť kance so šípkovou pred kancom s kapustou, tento recept je presne pre vás.
Ingrediencie:
- 700 g diviačie stehná
- 1 cibuľa
- 75 g zeleru
- 1 mrkva
- 10 g sušených hríbikov
- 2 PL hladkej múky
- 1,5 PL paradajkového pyré
- 1 PL kukuričného škrobu
- 3 PL šľahačky alebo smotany
- 2 PL šípkovej marmelády
- 250 ml červeného vína
- 600 ml vývaru
- bobkový list
- borievka
- tymian
- nové korenie
- olej
- soľ, korenie
Postup:
- Umyté mäso nakrájajte na plátky, osoľte, okoreňte a poprášte múkou.
- Do malej misky s horúcou vodou vložte na 10 minút sušené huby.
- Cibuľu, zeler a mrkvu olúpte a nakrájajte na kocky.
- Guľôčky borievky a korenia rozomeľte v trecej miske.
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- Na panvici či v hrnci s olejom plátky mäsa zľahka orestujte.
- Hríbiky vyberte z vody, nakrájajte ich, ale vodu nevylievajte.
- Mäso z panvice vyberte a do zvyšku oleja dajte nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler.
- Keď zelenina začne hnednúť, pridajte paradajkové pyré, borievka a korenie. Restujte 1-2 minúty.
- Prilejte červené víno a následne nechajte zredukovať jeho množstvo na polovicu.
- Pridajte diviačie mäso, vývar, vodu z namočených hríbikov, hríbiky, bylinky a všetky korenia.
- Premiešajte a vložte na 15 minút piecť do predhriatej rúry.
- Následne znížte teplotu v rúre na 140 ° C, panvicu či hrniec priklopte a pečte ešte asi hodinu a štvrť.
- Počas pečenia mäso obráťte.
- Keď je mäso hotové, zabaľte ho do alobalu.
- Vypečenú šťavu preceďte cez sitko a použite ju na tvorbu šípkovej omáčky.
- Precedenú tekutinu priveďte do varu a pridajte do nej kukuričný škrob.
- Keď omáčka začne hustnúť, narieďte ju trochou vody.
- Potom pridajte smotanu, šípkový džem, soľ a korenie.
- Dôkladne premiešajte a omáčka je hotová.
Takto pripravený pokrm servírujte s knedľou alebo zemiakovou kašou.

Šípkovú omáčku je možné pripraviť niekoľkými rôznymi spôsobmi. Poradíme vám ako!
Prečo zaradiť diviačie mäso do jedálnička?
Mäso z divoko žijúcich zvierat predstavuje zdravú a zaujímavú možnosť, ako si nás jedálniček spestriť a ozvláštniť. Od bežného mäsa v podobe bravčového, hovädzieho či hydiny sa zver líši nielen svojou chuťou, ale aj zložením a výživovými hodnotami.
Kančie mäso vyniká vysokým množstvom bielkovín a naopak nízkym obsahom tukov. To z neho tak robí aj mäso vhodné pre športovcov či pre osoby, ktoré sa snažia schudnúť.
Okrem toho obsahuje aj spektrum vitamínov B a tiež minerálne látky, ako je železo, zinok, fosfor či draslík. Jediné, na čo si treba v súvislosti s diviačím mäsom dávať pozor, je to, aby ste ho kupovali iba od overených predajcov. Inak vám hrozí nákaza rôznymi chorobami, ktorými môže byť toto mäso napadnuté.