Jedinečné recepty z diviaka v 5 rôznych podobách! Gurmánsky zážitok zaručený!

Nechce sa vám neustále konzumovať len bravčové, hovädzie a hydinové mäso?

Naučte sa pripravovať zverinu.

Začať môžete s našimi receptami na diviačie mäso!

Je veľmi zdravé, chutné a dá sa pripraviť na mnoho zaujímavých spôsobov.

Vyskúšajte ho v podobe guláša, na víne či so šípkovou!

Pečené diviačie mäso na zelenine

Výhodou tohto receptu je, že zrazu s mäsom pripravíte aj vynikajúcu prílohu!

Ingrediencie:

  • 1000 g diviačieho mäsa
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 zemiaky
  • 2 mrkvy
  • 2 stopkaté zelery
  • 1/2 feniklu
  • 1/2 šálky olivového oleja
  • 1/2 šálky vody
  • tymian
  • rozmarín
  • oregano
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 180°C.
  2. Cibuľu, mrkvu, zemiaky, zeler, fenikel a dva strúčiky cesnaku nadrobno nakrájajte, vložte ich do misky so štvrť šálkou olivového oleja a dochuťte soľou a korením.
  3. Zamiešajte a zmes prelejte do pekáča.
  4. Na panvici s trochou olivového oleja zo všetkých strán zľahka orestujte diviačie mäso, ktoré ste predtým osolili a okorenili.
  5. V medziobdobí nakrájajte čerstvé bylinky, pridajte k nim dva prelisované strúčiky cesnaku a zmiešajte v miske so zvyšným olivovým olejom tak, aby vznikla akási pasta.
  6. Keď je diviačie mäso zo všetkých strán orestované, vyberte ho z panvice a potrite dôkladne bylinkovou pastou.
  7. Mäso preložte do pekáča so zeleninou a zalejte vodou.
  8. Vložte do rúry a pečte, kým nie je mäso mäkké, približne hodinu až hodinu a pol.
  9. Pokiaľ je potrebné podlejte počas pečenia ešte trochou vody.

Pečené diviačie mäso podávajte so pečenou zeleninou.

Mäso z diviaka pečené spoločne so zemiakmi a ďalšou zeleninou
zdroj: food52.com

Zverina nie je nutne len diviačie či srnčie. Veľmi lahodné pokrmy je možné pripraviť aj z mäsa bažantího. Inšpirujte sa našimi receptami na bažanta 8krát inak !

Kančie mäso na divoko

Pri príprave zveriny sa veľmi často používa víno. Výnimkou nie je ani tento recept, navyše obohatený o lesné huby, brusnicovú marmeládu a rozmanité korenie!

Ingrediencie:

  • 1000 g diviačieho mäsa
  • 3 cibuľa
  • 250 g lesných húb alebo šampiňónov
  • 2 šálky červeného vína
  • 1/3 šálky vývaru
  • 2 PL múky
  • 2 PL dijonskej horčice
  • 2 PL brusnicovej marmelády
  • 2 PL masla
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 bobkové listy
  • nové korenie
  • borievka
  • tymian
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Kančie mäso nakrájajte na menšie kúsky a následne ich na panvici s rozpusteným maslom orestujte.
  2. Mäso vyberte a do panvice nalejte tretinu množstva červeného vína.
  3. Na panvici s olejom zosklovať nakrájanú cibuľu.
  4. Pridajte k cibuli na plátky nakrájané huby a varte približne 3 minúty.
  5. Pridajte k cibuli a hubám kúsky orestovaného mäsa a dôkladne premiešajte.
  6. Následne zmes zaprášte múkou a za stáleho miešania varte 2 minúty.
  7. Deglazujte vínom z druhej panvice a tiež zvyšným vínom, ktoré ste zatiaľ nepoužili.
  8. Primiešajte horčicu, brusnicový džem a všetky korenia a bylinky.
  9. Dôkladne zamiešajte a zalejte vývarom.
  10. Následne za občasného miešania duste približne 90 minút, kým nebude mäso mäkké.

Tento pokrm môžete servírovať s ryžou alebo s rozmanitými prílohami zo zemiakov.

Miska sa zmesí mäsa z diviaka, húb a omáčky
zdroj: thetastychilli.com

Kancové stehno na víne v pomalom hrnci

Pomalý hrniec je skvelým pomocníkom. Pripravte si v ňom aj tento chutný pokrm. Pomalý spôsob prípravy urobí z tohto pokrmu jedinečnú gastronomickú lahôdku.

Ingrediencie:

  • 500 g diviačie stehná
  • 750 ml červeného vína
  • 1 cibuľa
  • 1 stopkový zeler
  • 1 čajová lyžička čerstvého rozmarínu
  • 1 čajová lyžička čerstvého šalvie
  • borievka
  • klinček
  • olivový olej
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Kančie mäso nakrájajte na plátky a naložte ho cez noc do zmesi červeného vína, korenia a byliniek.
  2. Misku s naloženým mäsom prekryte potravinovou fóliou a vložte do chladničky.
  3. Nasledujúci deň nakrájajte cibuľu a zeler nadrobno a vložte ich spoločne s diviačiem mäsom a marinádou do pomalého hrnca.
  4. Varte v závislosti od veľkosti mäsa a zvoleného stupňa približne 4 hodiny.

Kancové stehno na víne sa najčastejšie podáva s polentou alebo šťouchanými zemiakmi.

Kancuje na víne s polentou
zdroj: yummly.com

Okrem diviaka na víne môžete v pomalom hrnci pripravovať aj množstvo ďalších pochúťok. Inšpirujte sa našimi receptami z hrnca na pomalé varenie !

Kančí guláš

Jeden z najklasickejších pokrmov, ktorý sa z tohto typu mäsa pripravuje. Jeho výhodou je, že sa pripravuje v rúre, a vy tak nemusíte stáť celú dobu pri platni.

Ingrediencie:

  • 1000 g diviačieho mäsa
  • 100 g slaniny
  • 50 g hladkej múky
  • 25 g paradajkového pyré
  • 2000 ml vývaru
  • 1 červená paprika
  • 2 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 250 ml červeného vína
  • tymian
  • bobkový list
  • sladká paprika
  • kajenské korenie
  • petržlenová vňať
  • olej
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 180°C.
  2. Kančie mäso nakrájajte na kúsky, posoľte, okoreníme a posypte múkou.
  3. V hlbšej panvici alebo hrnci rozohrejte olej a zľahka na ňom diviačie mäso orestujte.
  4. Potom pridajte k mäsu na kocky nakrájanú slaninu a restujte ešte asi 5 minút.
  5. Prilejte vývar a priveďte do varu.
  6. Potom pridajte aj všetky ostatné ingrediencie, teda nakrájanú cibuľu a papriku, pretlačený cesnak, víno, paradajkové pyré, korenie a bylinky.
  7. Panvicu či hrniec priklopte a vložte do predhriatej rúry a pečte približne 1,5 až 2 hodiny.

Kančí guláš podávajte s knedľou či čerstvým pečivom posypaný petržlenovou vňaťou.

Mäso z diviaka pripravené ako guláš a servírované s knedľou
zdroj: wildmeat.co.uk

Klasika v podobe diviačieho so šípkovou

Ak dávate rovnako ako niektoré postavy z filmu Slávnosti snežienok prednosť kance so šípkovou pred kancom s kapustou, tento recept je presne pre vás.

Ingrediencie:

  • 700 g diviačie stehná
  • 1 cibuľa
  • 75 g zeleru
  • 1 mrkva
  • 10 g sušených hríbikov
  • 2 PL hladkej múky
  • 1,5 PL paradajkového pyré
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 3 PL šľahačky alebo smotany
  • 2 PL šípkovej marmelády
  • 250 ml červeného vína
  • 600 ml vývaru
  • bobkový list
  • borievka
  • tymian
  • nové korenie
  • olej
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Umyté mäso nakrájajte na plátky, osoľte, okoreňte a poprášte múkou.
  2. Do malej misky s horúcou vodou vložte na 10 minút sušené huby.
  3. Cibuľu, zeler a mrkvu olúpte a nakrájajte na kocky.
  4. Guľôčky borievky a korenia rozomeľte v trecej miske.
  5. Predhrejte si rúru na 180°C.
  6. Na panvici či v hrnci s olejom plátky mäsa zľahka orestujte.
  7. Hríbiky vyberte z vody, nakrájajte ich, ale vodu nevylievajte.
  8. Mäso z panvice vyberte a do zvyšku oleja dajte nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler.
  9. Keď zelenina začne hnednúť, pridajte paradajkové pyré, borievka a korenie. Restujte 1-2 minúty.
  10. Prilejte červené víno a následne nechajte zredukovať jeho množstvo na polovicu.
  11. Pridajte diviačie mäso, vývar, vodu z namočených hríbikov, hríbiky, bylinky a všetky korenia.
  12. Premiešajte a vložte na 15 minút piecť do predhriatej rúry.
  13. Následne znížte teplotu v rúre na 140 ° C, panvicu či hrniec priklopte a pečte ešte asi hodinu a štvrť.
  14. Počas pečenia mäso obráťte.
  15. Keď je mäso hotové, zabaľte ho do alobalu.
  16. Vypečenú šťavu preceďte cez sitko a použite ju na tvorbu šípkovej omáčky.
  17. Precedenú tekutinu priveďte do varu a pridajte do nej kukuričný škrob.
  18. Keď omáčka začne hustnúť, narieďte ju trochou vody.
  19. Potom pridajte smotanu, šípkový džem, soľ a korenie.
  20. Dôkladne premiešajte a omáčka je hotová.

Takto pripravený pokrm servírujte s knedľou alebo zemiakovou kašou.

Plátok diviaka v šípkovej omáčke
zdroj: coconutandvanilla.com

Šípkovú omáčku je možné pripraviť niekoľkými rôznymi spôsobmi. Poradíme vám ako!

Prečo zaradiť diviačie mäso do jedálnička?

Mäso z divoko žijúcich zvierat predstavuje zdravú a zaujímavú možnosť, ako si nás jedálniček spestriť a ozvláštniť. Od bežného mäsa v podobe bravčového, hovädzieho či hydiny sa zver líši nielen svojou chuťou, ale aj zložením a výživovými hodnotami.

Kančie mäso vyniká vysokým množstvom bielkovín a naopak nízkym obsahom tukov. To z neho tak robí aj mäso vhodné pre športovcov či pre osoby, ktoré sa snažia schudnúť.

Okrem toho obsahuje aj spektrum vitamínov B a tiež minerálne látky, ako je železo, zinok, fosfor či draslík. Jediné, na čo si treba v súvislosti s diviačím mäsom dávať pozor, je to, aby ste ho kupovali iba od overených predajcov. Inak vám hrozí nákaza rôznymi chorobami, ktorými môže byť toto mäso napadnuté.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.