Máte radi mäso?
Jasné, že jo!
Všetci asi vieme, že to najlepšie je voňavá domáca sekaná. Recepty v tomto článku vám ukážu rôzne skvelé varianty.
Poďte ich vyskúšať s nami!
Najlepšia sekaná pečienka z mletého mäsa
Mäso môžeme buď kúpiť už mleté, alebo ho pomlieť pekne doma na mlynčeku ako to robili babičky.
Máte doma podedený mlynček s kľučkou ?
Je to stále neprekonaný pomocník pri príprave sekanej. Skúste ho zamestnať pred nedeľným obedom, mäso bude chutiť oveľa lepšie.
INGREDIENCIA
- 1 kg mletého mäsa
- 2 väčšie cibule
- 2 vajíčka
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie
- majorán
- pol hrnčeka strúhanky
POSTUP
- Mäso rozprestrieme na dno nádoby a pridáme pokrájanú cibuľu.
- K mäsu a cibuli pridáme rozotrený cesnak.
- Potom pridáme jedno vajce a jeden žĺtok; zvyšný bielok si necháme v hrnčeku bokom. Osolíme, okoreníme.
- Prisypeme strúhanku . Strúhankou mäso rovnomerne zasypeme a necháme bokom. Medzitým si pripravíme pekáčik a predhrejte rúru na 180 °C.
- Mäso a všetky pridané ingrediencie dobre uhnete rukami.
- Spojenie všetkých ingrediencií obstará strúhanka a vajíčka.
- Z mäsovej zmesi vytvarujte šišku a dáme na plech.
- Podlejte asi centimetrom vody a pečte vo vyhriatej rúre zhruba hodinu pri 180 °C.
- Servírujeme so zemiakmi a čerstvou zeleninou.

Sekaná s vajíčkom ako od babičky
INGREDIENCIA
- 500 g mletého mäsa
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- 5 žemlí
- mlieko
- 2 lyžice masla
- 2 vajcia a 3 kyslé uhorky na náplň
POSTUP
- Nakrájame rožky na kocky a zalejeme mliekom.
- Rožky v mlieku pridáme do misy s mäsom, cibuľou a cesnakom.
- Zmes riadne spracujeme, pridáme vajcia.
- Pokiaľ cesto je riedke, pridáme strúhanku. Pokiaľ cesto nedrží, tak mlieko.
- Zo zmesi uhnite bochník a rozprestrieme na papier na pečenie asi do výšky 2,5 cm.
- Na mäsovú zmes naukladáme náplň a zdvihnutím strán papiera ju uzavrieme mäsovou zmesou ako do tunela.
- Sekanú pečieme v predhriatej rúre pri 210 ºC zakrytú 15 minút, potom ju odkryjeme a podlejeme.
- Pečieme ďalších 30 minút.
- Servírujeme so zemiakmi a čerstvou zeleninou.

Na sekanú väčšinou vyberáme mix mletého mäsa bravčového a hovädzieho 1:1.
Hubová sekaná pečienka
INGREDIENCIA
- 600 g mletého mäsa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 vajce
- 5 žemlí
- mlieko
- 2 lyžice masla
- soľ, korenie, majorán
- 100 g tvrdého syra
- 200 g líšok do náplne (môžu byť aj šampiňóny)
POSTUP
- Nakrájame rožky na kocky a zalejeme mliekom.
- Rožky v mlieku pridáme do misy s mäsom, vajcom a cesnakom.
- Zmes riadne spracujeme.
- Pokiaľ je cesto riedke, pridáme strúhanku. Pokiaľ cesto nedrží, tak mlieko.
- Zo zmesi uhnite bochník a rozprestrieme na papier na pečenie asi do výšky 2,5 cm.
- Na mäsovú zmes naukladáme doprostred huby a zdvihnutím strán papiera ju uzavrieme mäsovou zmesou ako do tunela.
- Sekanú pečieme v predhriatej rúre pri 210 ºC zakrytú 15 minút, potom ju odkryjeme a podlejeme.
- Pečieme ďalších 30 minút.
- Servírujeme so zemiakovou kašou.

Zeleninová sekaná s mletým mäsom
INGREDIENCIA
- 1 vajce
- polovica zeleru
- 4 lyžice masla
- majoránka, soľ, korenie
- 4 mrkvy
- 1 cibuľa
- 1 petržlen
- 500 g mletého mäsa
- 2 hrnčeky mlieka
- 100 g špenátových listov
- 3 rožky (včerajšie)
POSTUP
- Nakrájame rožky a zalejeme ich mliekom.
- Mrkva, petržlen a kúsok zeleru nastrúhame na hrubom strúhadle, nakrájame cibuľku nadrobno.
- Nasekáme špenátové listy.
- Všetky suroviny dobre zmiešame v mise a vytvoríme šišku.
- Poukladáme plátky masla, trošku podlejeme horúcou vodou, pekáč zakryjeme a pečieme asi na 150 ° C asi 2 hodiny.
- Ku koncu pečenia môžeme pekáč odkryť a pridať teplotu.
- Domácou sekanou so zeleninou podávame krájanú na plátky so zemiakovou kašou alebo zemiakmi a hlávkovým šalátom, prípadne s kyslou uhorkou.

Plnená sekaná so syrom
INGREDIENCIA
- 1 kg mletého mäsa
- 6 rožkov
- 200 g goudy alebo iného tvrdého syra podľa chuti
- 1 cibuľa
- cesnak
- soľ, rasca, majorán
- 2 lyžice plnotučnej horčice
- 3 vajcia
- strúhanka na zahustenie
- pažítka
- 1/2 hrnčeka mlieka
POSTUP
- Rožky nakrájame na kocky, zalejeme mliekom, scedíme.
- Cibuľku nakrájame, cesnak vymiešame, pažítku nasekáme.
- Ostatné suroviny zmiešame dohromady a vytvoríme šišku.
- Preložíme do pekáča, potrieme žĺtkom povrch mäsa, posypeme rascou a soľou.
- Ľahko podlejeme vodou, prikryjeme a pozvoľna pečieme na 150 ° C asi 35 minút (mäso sa zatiahne a nepraskne).
- Potom mäso odkryjeme a pečieme na 180 °C.

Objavte podobné tipy
Zdravá bezlepková sekaná pečienka
Pokiaľ máte alergiu na lepok či jednoducho obmedzujete v jedle pečivo, skúste našu sekanú bez rožkov. Prisaháme, že chutí skvele aj tak :).
INGREDIENCIA
- 500 g mletého mäsa, pol na pol hovädzie a bravčové
- 2 vajcia
- 1 cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica majoránky
- 1/2 lyžice čerstvého tymiánu (cca 6 vetvičiek)
- 1/2 hrsti hladkolistého petržlenu
- 1 lyžička oregana
- 1 lyžica plnotučnej alebo dijonskej horčice
- rastlinný olej
- 1 lyžička octu
- soľ a korenie
POSTUP
- Nakrájame najemno cibuľku a prelisujeme cesnak.
- Nasekáme bylinky a pridáme do cibuľovo-cesnakovej zmesi.
- Do mäsovej zmesi zapracujeme dve vajcia a zmes byliniek, cesnaku a cibule.
- Mäsovú zmes dochutíme soľou a korením, pokvapkáme octom a podľa chuti pridáme horčicu a nakladané korenie.
- Zmes poriadne premiešame, aby sa všetky ingrediencie prepojili a tiež aby sa zo sekanej vyfúkol vzduch.
- Vytvarujeme šišku, potrieme ju olejom a vložíme do olejom vymasteného pekáča.
- Sekanú pečieme na 180 stupňov asi 60 minút.

Bavorská sekaná
Tu máme recept na domácu sekanú z Bavorska. Od našej slovenskej varianty sa líšia pridaním klobásy. Navyše je obalená v slanine.
INGREDIENCIA:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 cibuľa
- 2 zväzky petržlenu
- 1 lyžica rozpusteného masla
- 150 g jemnej klobásy
- 2 lyžice strúhanky
- 1 vajce
- korenie
- muškátový oriešok
- 100 g plátkov slaniny
- soľ
POSTUP:
- Cibuľu si nakrájajte na kocky a osmažte na masle.
- Mleté mäso zmiešajte s nastrúhanou alebo na kocky nakrájanou klobásou.
- Pridajte vajcia, soľ, korenie, muškátový oriešok, nasekanú petržlenovú vňať a premiešajte.
- Nakoniec primiešajte strúhanku a vytvarujte šišku, ktorú potrite vodou a obaľte v slanine.
- Sekanú podlejte trochou vody a dajte piecť pri 200 ° C na asi 45 minút.
- Po 20 minútach ju párkrát do konca pečenia podlejte.

Klasická sekaná
Jednoduchý a overený recept na domácu sekanú z hovädzieho a bravčového mäsa. Ako prílohu môžete zvoliť sladkú kapustu a zemiaky.
INGREDIENCIA:
- 2 vajcia
- 250 g mletého hovädzieho mäsa
- 250 g mletého bravčového mäsa
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 4 lyžice strúhanky
- 1 lyžička soli
- ½ hrsti nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžička horčica
- 1 lyžica oleja
POSTUP:
- Mäso si zmiešajte s najemno nakrájanou cibuľou a prelisovaným cesnakom.
- Osoľte, okoreňte, pridajte petržlenovú vňať, vajcia, horčicu a premiešajte.
- Nakoniec pridajte strúhanku, premiešajte a vytvarujte šišku.
- Dajte do pekáča a prelejte rozohriatym olejom.
- Pečte pri 200 °C približne 50 minút.

Domáca mäsiarska sekaná s horčicou
Základom výbornej mäsiarskej sekanej pečienky je kvalitné mäso. To si môžete nechať umlieť pri mäsiari alebo kúpiť a umlieť doma.
INGREDIENCIA:
- 250 g bravčového (bravčová pliecko s bravčovým bokom)
- 250 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 lyžička majoránky
- ½ lyžičky drvenej rasce
- štipka muškátového orieška
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ
- korenie
- horčica
POSTUP:
- Všetky ingrediencie premiešajte, urobte šišku a nechajte odležať v chlade (sekanú si pripravte napríklad večer a upečte ráno).
- Pred pečením potrite horčicou a podlejte malým množstvom vody.
- Pečte spočiatku pozvoľna pri 90 °C po dobu 1 hodiny.
- Na ďalšiu hodinu teplotu pridajte na 125 °C.

Ako si správne vybrať mäso na domácu sekanú?
Ak chcete docieliť naozaj kvalitné domáce sekané pečienka, potom si vyberajte čerstvé mäso od mäsiara. Polotovary z mäsa sú často mimo mäso doplnené o hydrolizovanú repkovú bielkovinu, ktorá sa po tepelnej úprave mení na glutamáty. Navyše obsahuje oveľa viac tuku, než by sme v skutočnosti potrebovali.
Pri mäsiari si mäso nechajte pokojne namlieť, a ak máte mlynček doma, dajte si tú prácu. Bude to za to stáť. Správny pomer mäsa a tuku navyše nepotrebuje žiadneho spojiva v podobe vajec.
Z bravčového mäsa odporúčame zmiešať tučnejší bravčový bok spolu s bravčovou plecou. Hovädzie mäso je najlepšie zadné. To je šťavnatejšie a menej šľachovité ako predné.
Ideálnym pomerom hovädzieho a bravčového je 1:1, ale s pomermi môžete experimentovať. K zvýšeniu šťavnatosti môžete prispieť aj pridaním slaniny alebo inej údeniny. Na zvláčnenie je dobré pridanie zemiakov, žemlí namočených v mlieku alebo ovsených vločiek.
A ako to vlastne urobiť, aby nám domáca sekaná držala tvar a počas pečenia nepopraskala? Pomáha potreniu vodou alebo horčicou. Nevyhnutné je aj dôkladné prepracovanie zmesi.
Domácu sekanú si môžete dať len tak na kúsok čerstvého chleba s horčicou. Ak ju volíte ako hlavný chod, overenými prílohami sú kapusta a zemiaky, zemiaková kaša, ryža s omáčkou alebo napríklad dusená zelenina.
Inšpirovať sa môžete kašou zo zemiakov v mnohých podobách alebo skúste náš recept na sladkú kapustu .
Tip: Vedeli ste, že sa dá sekaná urobiť aj v domácej pekárni? Tá nielen zmes perfektne vymieša, ale aj upečie. Zaujíma vás, čo ešte pekárne vedia? Pozrite sa na recenziu o domácich pekárňach .
Aby sekaná pri pečení nepopraskala, musí byť dobre spojitá. Pár tipov pre vyššiu spojitosť:
- Osoľte mäso pred zomletím. Zomeľte ho dvakrát.
- Mäso pri spracovaní nezahrievajte.
- „Plesknite“ s mäsovou zmesou niekoľkokrát o dno nádoby, v ktorej suroviny miešate.
Veľa šťastia do pečenia!
Veľmi častou prílohou k sekanej pečeni je zemiaková kaša so zeleninovým šalátom. Ako urobiť nielen výbornú zemiakovú kašu , sa môžete dočítať v našich ostatných receptoch.
Ako sekaná dopadla? Podeľte sa s nami o svoje úspechy v sekcii komentárov pod článkom!