Máte chuť na poriadny vývar, ale neviete čím ho zahustiť?
Tak to ste tu správne!
Teraz sa môžete inšpirovať 5 rôznymi receptami na zavárku do polievky, ktoré vašu polievku obohatia a pridajú ten správny šmrnc.
Tak si poďte niektorú vyskúšať. Iste si vyberiete.
Pečeňová závarka do polievky
Pečeň je veľmi cenným zdrojom ľahko vstrebateľného železa a vitamínov C a B. Svoju polievku tak môžete týmito cennými vitamínmi obohatiť. Inšpirujte sa a pripravte si jednoduchým spôsobom túto pečeňovú závarku aj vy.
Ingrediencie
- 150g bravčovej alebo hydinovej pečene
- 3ks strúčikov cesnaku
- 100g strúhanky
- 2 vajíčka
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate a majoránky
- Olej
- Korenie a soľ
Postup
- Pečeň očistite od blán a naškrabte nožom.
- V mise pečeň osoľte, okoreňte a pridajte petržlenovú vňať s majoránom.
- K pečeni pridajte vajcia, prelisované strúčiky cesnaku, pridajte strúhanku a pokvapkajte trochou oleja.
- Všetko riadne premiešajte, prípadne pridajte strúhanku. (Konzistencia by mala byť trochu redšia, ale pritom mierne zahustnutá.)
- Nakoniec cez sito s väčšími okami nechajte hmotu kvapkať priamo do vriacej polievky.
- Polievku ešte tak dve minúty povarte a môžete podávať.

Domáca vaječná závarka
Práve vajcia by v našom jedálničku chýbať nemalo. Len samotný žĺtok obsahuje vitamíny A, D, E, K, vápnik a železo. Vy si vďaka nemu môžete obohatiť svoj vývar v podobe vaječného kvapkania.
Ingrediencie
- 1,5 hrnčeka polohrubej múky (môžete použiť aj hrubú)
- 2 ks vajcia
- 0,5 hrnčeka vody alebo mlieka
- Štipka soli
Postup
- V mise zmiešajte múku, vajcia a soľ.
- Do hmoty pridajte vodu alebo mlieko a všetko metličkou rozmiešajte do hladka.
- Mali by ste mať tuhšiu konzistenciu. V prípade potreby pridajte viac múky alebo naopak zrieďte vodou.
- Hotové kvapkanie prelejte sitom s väčšími okami priamo do vriacej polievky.
- Polievku ešte pár minút povarte a môžete podávať.

Objavte podobné tipy
Zavárka do polievky z krupice
Táto závarka je na prípravu naozaj jednoduchá. Potrebujete hlavne detskú krupicu a pár ďalších ingrediencií.
Ingrediencie
- Detská krupička
- 1 väčšie vajcia
- Soľ
- Môžete pridať aj nasekanú petržlenovú vňať
Postup
- V mise rozmiešajte vajcia a prisypávajte krupicu, kým nevznikne hustá konzistencia.
- Hustota hmoty zapríčiní tuhosť nočkov, teda je na vás, akú hustú ju pripravíte.
- Nakoniec vmiešajte podľa chuti nasekanú petržlenovú vňať a soľ.
- Cez hrubé strúhadlo alebo sito s väčšími okami vyžmýkajte závarku priamo do vriacej polievky.
- Polievku ešte chvíľku povarte a môžete podávať.

Zavárku máte. Do akej polievky ju ale použiť? Vyskúšajte niektorý zo silných hovädzích vývarov alebo vývarov z kurčaťa.
Drobenie do polievky
Druh tejto závarky obsahuje naozaj len tri ingrediencie a jeho príprava je teda bleskurýchla.
Ingrediencie
- 80-100g hrubej múky
- 1 väčšie vajcia
- Soľ
Postup
- Do misky nasypte múku, v ktorej urobte jamku.
- Do vytvoreného jamku vyklepnite vajíčko a spracujte rukami.
- Vytvorené cesto by malo pripomínať posýpku na koláč.
- Pokiaľ máte cesto veľmi vlhké, pridajte viac múky a naopak, ak máte veľmi sypké, pridajte ešte jedno vajíčko.
- Drobenie nasypávajte po častiach priamo do vriacej polievky a chvíľu povarte.

Krupicový svietok
S touto závarkou excelovali skôr naše babičky či prababičky. Jej príprava je však úplne jednoduchá a zvládne to naozaj každý.
Ingrediencie
- 4 lyžice detskej krupičky
- 2 vajíčka
- 1 lyžička sušenej petržlenovej vňate alebo pažítky
- 1/2 lyžičky soli
- Olej
Postup
- V mise si najskôr rozšľahajte vajíčka a potom prisypte krupicu.
- Pridajte soľ a sušené bylinky.
- Na panvici si rozpáľte olej a nalejte pripravené cesto.
- Cesto na panvici rozotrite a osmažte po oboch stranách.
- Hotový usmažený svietok po vychladnutí nakrájajte na malé kocky.
- Do vriacej polievky nasypte kocky svietku a povarte 5-7 minút.
Pozn. Dôležitý pomer je na 1 vajce 2 lyžice krupičky.

Tip: K docieleniu výborných polievok mimo zaváriku môžete dôjsť aj jej pomalým varením. Viac sa dočítate v testoch pomalých hrncov .
Chutnou závarkou do polievky sú aj halušky a nočky, ktoré sa môžu zdať trochu pracnejšie, ale ide vlastne o trochu hustejšiu hmotu ako na kvapkanie a pripravenú aj z vajca a múky.
Namiesto múky môžeme použiť aj jemnú strúhanku.
Ako závarku do polievky možno použiť aj knedličky. Ani ich príprava nie je nijako zložitá. Ak sa chcete inšpirovať, využite naše tipy na polievkové knedličky .