Pečenie vianočných cukroviniek je síce krásna, ale aj náročná tradícia.
Chcete si od pečenia na chvíľku oddýchnuť?
Vyskúšajte naše recepty na osie hniezda!
Pripravte si ich nielen tradične s vaječným likérom, ale aj v orechovom, kakaovom či kokosovom variante.
Ich príprava je veľmi jednoduchá a rýchla!
Osie hniezda s vaječným koňakom
Klasické nepečené vianočné pečivo, ktoré je obľúbené predovšetkým u mužskej časti populácie.
Ingrediencie:
- 1 balíček piškótov na spodnú časť úľov
- 3/4 šálky práškového cukru
- 2 PL mletých vlašských orechov
- 1 vajce
- 4 PL masla
- 1 PL kakaového prášku
- 2 PL rumu
- 3 PL vaječného koňaku
- práškový cukor na posypanie
Postup:
- Pripravte si približne 35 piškót ako základy pre včelie úle.
- Zvyšok piškótov rozomelte a zmiešajte s mletými orechmi.
- Pridajte vajcia, maslo, rum a kakaový prášok.
- Všetko dôkladne zmiešajte dohromady a vypracujte na cesto.
- Vypracované cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte na 3 hodiny do chladničky.
- Následne vychladené cesto postupne vtláčajte do formičky na osie hniezda.
- Prstom či obrátenou stranou varešky urobte do cesta jamku a vyplňte vaječným likérom.
- Na záver priklopte piškótom a úľak opatrne vyklopte z formičky.
- Skladujte v chlade a pred podávaním posypte práškovým cukrom.
Láka vás vianočné pečivo bez pečenia ? Vyskúšajte ďalšie varianty!
Tradičné kakaové osie hniezda
Ste zástancami starej slovenskej klasiky? Tento recept je práve pre vás!
Ingrediencie
- 600 g piškótov
- 240 g cukru múčka
- 240 g masla
- 8 PL mlieka
- 8 PL rumu
- 4 PL kakaa
- 1 balíček piškótov na spodnú časť úľov
Náplň
- 240 g cukru múčka
- 240 g masla
- 4 žĺtky
- 4 kvapky rumovej esencie
Postup
- Z ingrediencií si za pomoci kuchynského mixéra pripravte hladké cesto.
- Suroviny na náplň mixujte, kým sa nespoja do hladkého krému.
- Formičky na osie hniezda vysypte práškovým cukrom a cesto do nich vtlačte.
- V ceste urobte jamku, prstom alebo koncom varešky, a vyplňte ho krémom.
- Úľ uzavrite celým piškotom.
- Vyberte úle z formičiek a nechajte ich stuhnúť v chladničke.
Včelie úle s vanilkou
Nedáte dopustiť na vanilkovú príchuť? Pokojne ju pridajte aj do tohto druhu vianočných cukroviniek.
Ingrediencie
- 200 g rozomletých piškótov
- 150 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 80 g masla
- 2 PL kakaa
- 4 PL rumu
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
- 1 balíček piškótov na spodnú časť úľov
Náplň
- 120 g masla
- 2 PL práškového cukru
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
Postup
- Všetky ingrediencie na cesto miešajte tak dlho, pokiaľ z nich nevznikne cesto.
- Formičky vysypte trochou práškového cukru, aby sa na ne cesto nelepilo.
- Na krém vymiešajte zmäknuté maslo s práškovým cukrom a extraktom z vanilky.
- Cesto vtlačte do formičiek, urobte do neho jamky, ktoré následne naplňte vanilkovým krémom.
- Osie hniezda uzavrite celým piškotom, vyklopte a ponechajte v chladničke alebo na inom chladnom mieste.
Hľadáte ďalšie nápady, ako pri vianočnom pečení využiť vanilku? Okrem receptov na osie hniezda ju využijete aj v tých na vanilkové rožteky .
Citrónové vianočné úľky
Netradičný variant tohto obľúbeného nepečeného pečiva so sviežou citrónovou chuťou. Vyskúšajte, uvidíte, že si pochutnáte!
Ingrediencie:
Základ úľkov
- 1 šálka hladkej múky
- 1/4 šálky cukru
- 1 žĺtok
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 6 PL masla
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
Úľky
- 200 g piškótov
- 1 šálka práškového cukru
- 1/2 šálky masla
- 3 čajové lyžičky kakaového prášku
- 1 bielok
- 3 čajové lyžičky sladeného kondenzovaného mlieka
Náplň
- 1/3 šálky masla
- 1 žĺtok
- 4 PL práškového cukru
- 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
- 1 čajová lyžička medu
Postup:
- V samostatnej mise preosejte múku s práškom do pečiva.
- Maslo s cukrom vyšľahajte do krémovej konzistencie.
- Pridajte žĺtok a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
- Všľahajte citrónovú šťavu a na záver pridajte tiež suché prísady.
- Vypracované cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na hodinu vychladnúť do chladničky.
- Predhrejte si rúru na 180°C a plech vyložte papierom na pečenie.
- Vychladené cesto rozvaľkajte a pomocou okrúhleho vykrajovača vykrájajte základy pre včelie úle.
- Pečte približne 10 minút.
- Pomocou mixéra či robota rozmixujte piškóty na prášok.
- Pridajte práškový cukor a kakaový prášok a pulzovaním všetko spojte.
- Pridajte maslo a vyšľahajte dohladka.
- Následne všľahajte tiež bielok a kondenzované mlieko.
- Nádobu so zmesou prikryte a dajte na 30 minút do chladničky.
- V medziobdobí si pripravte náplň.
- Vložte všetky ingrediencie, teda maslo, žĺtok, cukor, citrónovú šťavu a med, do misy a vyšľahajte dohladka.
- Formičky na osie hniezda vysypte práškovým cukrom a vtlačte do nich vychladené cesto.
- V ceste následne urobte jamku a ten vyplňte citrónovou náplňou.
- Na záver úľ uzavrite upečenou základňou.
- Úle z formičiek vyberte a vložte do chladničky stuhnúť.
- Pred podávaním je možné osie hniezda posypať práškovým cukrom.
Objavte podobné tipy
Biele hniezda s mandľami a kokosom
Chcete skúsiť niečo nevšedné? Potom je tento svetlý variant s mandľami a kokosom práve pre vás.
Ingrediencie
- 50 g mletého kokosu
- 50 g mletých mandlí
- 100 g práškového cukru
- 80 g masla
- 2 PL rumu
- 1 balíček piškótov na spodnú časť úľov
Náplň
- 100 ml kokosovej smotany
- 100 g krupicového cukru
- 50 g strúhaného kokosu
Postup
- Zmiešajte dohromady kokos, mandle, práškový cukor a rozomleté piškóty.
- Pridajte rum a zmäknuté maslo a vypracujte cesto.
- Pokiaľ sa cesto príliš lepí, pridajte viac strúhaného kokosu.
- Cesto nechajte odležať aspoň pol hodiny v chladničke.
- V medziobdobí si pripravte náplň. Ingrediencie na krém zmiešajte v hrnci, priveďte do varu a krátko povarte.
- Formičky na osie hniezda vysypte kokosom.
- Potom cesto vyberte a za pomoci lyžice vytvarujte guľôčku
- Guľôčky vtlačte do formičiek a koncom varešky do nich urobte jamku.
- Jamku následne naplňte vychladnutým krémom.
- Uzavrite osie hniezda celými piškótami a dajte chladiť do chladničky.
Orechové včelie úle
Milujete orechy? Potom musíte vyskúšať aj tento vynikajúci recept na orechový variant úľov. Kombinácia vlašských a lieskových orechov im dodáva lahodnú chuť.
Ingrediencie
- 100 g vlašských orechov namletých najemno
- 100 g lieskových orechov namletých najemno
- 200 g cukru múčka
- 2 PL kakaa
- 2 PL rumu
- 1 balíček piškótov na spodnú časť úľov
Náplň
- 120 g masla
- 120 g práškového cukru
- 3 PL rumu
Postup
- Zmiešajte namleté orechy, cukor a kakao.
- Pridávajte rum a premiešajte, kým nevznikne hladké cesto
- Dajte ho na pol hodiny uležať do chladničky.
- Ingrediencie na krém, teda maslo, cukor a rum, vyšľahajte do hladka.
- Cesto vyberte z chladničky a za pomoci lyžice z neho urobte guličky.
- Guľôčky vtlačte do formičiek vysypaných cukrom.
- Druhou stranou varešky urobte do cesta jamku a naplňte ho krémom.
- Potom na koniec úľa pritlačte celú piškótu a včelie úle sú hotové.
Bezlepkové vianočné úľky
Máte bezlepkovú diétu? Ani tak sa nemusíte tohto obľúbeného pečiva vzdávať.
Ingrediencie
- 180 g práškového cukru
- 120 g masla
- 200 g mletých bezlepkových piškótov
- 2 PL kakaa
- 3 PL rumu
- 1 balíček bezlepkových piškótov na spodnú časť úľov
Náplň
- 1 plechovka sladkého kondenzovaného mlieka
- 1 PL masla
- 1 čajová lyžička rumu
Postup
- Najprv si pripravte cesto. Zmiešajte všetky ingrediencie, kým nebudú mať konzistenciu cesta.
- Cesto dajte na hodinu vychladiť do chladničky.
- Plechovku so sladeným kondenzovaným mliekom dajte variť zhruba hodinu do tlakového hrnca.
- Následne karamel ušľahajte s lyžicou masla a lyžičkou rumu do krému.
- Formičky si vysypte trochou práškového cukru, aby sa k nim cesto neprilepilo.
- Naplňte formičky vychladeným cestom a uprostred urobte jamku.
- Každý úľ naplňte karamelovým krémom, uzavrite piškotom a vyklopte.
Nemôžete alebo nechajte konzumovať klasické vianočné pečivo? Vyskúšajte aj ďalšie recepty na bezlepkové pečivo .
Netradičné hniezda s matcha krémom
Najčastejšie sa na plnenie hniezd používa krém pripravený z vaječného koňaku. Skúste zmenu a alkohol nahraďte zdravším variantom v podobe zeleného matcha čaju.
Ingrediencie:
- 150 g mletých vlašských orechov
- 200 g práškového cukru
- 1 čajová lyžička kakaového prášku
- 1 bielok
- 1 čajová lyžička rumu
- 1 vrecko piškótov
Matcha krém
- 90 g masla
- 60 g práškového cukru
- 1 PL prášku matcha
- 1 PL mlieka
Postup:
- V stredne veľkej mise zmiešajte všetky ingrediencie na cesto s výnimkou piškótov, teda mleté orechy, cukor, kakao, bielok a rum.
- Vypracované cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte aspoň na 30 minút do chladničky.
- V medziobdobí si pripravte matcha krém.
- S pomocou mixéra vyšľahajte maslo s cukrom do krémovej konzistencie.
- Pridajte matcha prášok a miešajte, kým sa všetko dôkladne nespojí.
- Na záver pridajte tiež mlieko a miešajte, kým nevznikne hladké krém.
- Formičku na osie hniezda vysypte práškovým cukrom a vložte do nej malý kúsok vychladeného cesta.
- Prstom do cesta následne urobte otvor a opatrne ho vyplňte matcha krémom.
- Nakoniec hniezdo uzavrite piškótom, ktorý ste pomazali tiež malým množstvom matcha krému.
Chcete si upiecť ďalšie zelené pečivo? Inšpirujte sa našimi receptami na matcha vianočné pečivo !
Tipy a rady na záver
Osie hniezda alebo tiež včelie úle sa dajú pripravovať v mnohých rozmanitých variantoch. Cesto môžete rôzne upravovať a obmieňať podľa vašich chuťových preferencií.
Základom väčšiny receptov na osie hniezda sú suché ingrediencie v podobe piškótov alebo iných obľúbených oblátok, cukor a orechy. Ak máte radi čokoládové tyčinky Margot, je možné úle pripraviť aj z nich. Stačí tyčinku roztlačiť a pridať do cesta namiesto rozdrvených piškót.
Mokré ingrediencie, najčastejšie sa používa rum a vaječný koňak, môžete zameniť napríklad za amaretto alebo griotku. Použiť je možné aj rastlinné mlieko. Už pripravené hniezda možno na záver preliať rozohriatou čokoládou alebo inou polevou, ozdobiť mletými orechmi či kokosom a podobne.