Ste v jednom kole, takže nič nestíhate, ale veľmi radi maškrtíte? Potom práve pre vás sú skvelou voľbou recepty na nepečené pečivo.
Inšpirujte sa v našom článku a vyskúšajte niektorú z našich starostlivo pozbieraných lahôdok vhodných pre akúkoľvek príležitosť.
Hľadáte najlepšie dobrôtky na Vianoce, Veľkú noc alebo napríklad na narodeninový večierok?
Využite toho, že vám prípravy takýchto pochúťok zaberú minimum času a ešte si úžasne pochutnáte.
Klasické nepečené pečivo
Samozrejme, že s mäsom nemá tento recept nič spoločné, naopak získal svoj názov vďaka tomu, aký má tvar a že sa pred konzumáciou krája na plátky ako pri údeniach.
Medzi toto populárne pečivo patrí aj recepty na včelie úle , ktoré majú úplne nezameniteľnú chuť.
Ingrediencie:
- 90 g hrozienok (ideálne sultánky)
- 4 lyžice kvalitného koňaku
- 400 g maslových čajových sušienok alebo detských piškót
- 150 g blanšírovaných mandlí
- 375 g rozpusteného nesoleného masla
- 220 g holandského kakaa alebo kakaového prášku
- 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
- Múčkový cukor na obalenie
Postup:
- Najskôr dáme sultánky do misky a pridáme 2 lyžice koňaku. Lúhujeme po dobu 10 minút.
- Do veľkej misy nasypeme sušienky alebo detské piškóty a rukami ich rozdrvíme na stredne veľké kúsky.
- Prisypeme blanšírované mandle, rozpustené maslo, kakaový prášok, zvyšný koňak a kondenzované mlieka.
- Nakoniec prihodíme namočené hrozienka aj s koňakom a veľmi dôkladne miešame, aby sa všetko spojilo a vznikla hladká hmota.
- Cesto je tuhé, takže je najlepšie ho spracovať ručne. Miešanie bude trvať dlho, ale rozhodne to stojí za to.
- Akonáhle sa všetko spojí, vznikne krásne tmavé, vláčne cesto.
- Na kuchynskú linku rozprestrieme potravinársku fóliu a do jej stredu dáme 1/3 hotového cesta.
- Rukami ju vytvarujeme do kmeňa, ktorého priemer bude zhruba 5 až 7 cm.
- Hotový kmeň/salám posunieme ku kraju fólie a začneme ju okolo neho opatrne, ale pevne otáčať.
- Konce fólie otočíme dole a pritlačíme ľahko k spodnej časti kmeňa.
- Takto spracujeme zvyšné 2/3 cesta a uložíme do chladničky, kde ich necháme chladiť až do budúceho dňa.
- Pred servírovaním stačí len vybaliť z potravinárskej fólie a poprášiť práškovým cukrom cez jemné sito.
- Nakrájame pomocou ostrého noža a môžeme servírovať.
Tip: Ak všetko nezjeme v jeden deň a chceme si pečivo trochu prikrášliť, môžeme nasledujúci deň nakrájať na veľmi tenké plátky a ozdobiť šľahačkou s čokoládovým toppingom.

Vianočné pečivo bez pečenia
Táto receptúra je super voľbou pre milovníkov kokosu a likéru Malibu. Príprava je maximálne jednoduchá a výsledok stojí za pozornosť.
Ingrediencie:
- 400 g domácej piškótovej rolády plnené džemom (keď nemáme, dá sa použiť aj tá kupovaná)
- 60 ml smotany na šľahanie (40 % – ak nezoženieme, použijeme 33 %)
- 1 polievková lyžica likéru Malibu
- 250 g kvalitnej tmavej čokolády
- 120 g strúhaného kokosu
Postup:
- Pripravíme si veľký plech a vyložíme ho papierom na pečenie.
- Piškótovú roládu rozkrájame na plátky, dáme do misky a rozdrvíme.
- Prilejeme smotanu na šľahanie, Malibu likér a vypracujeme hladkú hmotu.
- Lyžicu odoberáme kúskami hmoty a tvarujeme do guličiek, ktoré naukladáme na plech.
- Keď spracujeme celú dávku, vložíme plech s guličkami do chladničky a necháme 1 hodinu chladiť.
- Potom nasypeme strúhaný kokos do strednej misky av malom hrnci rozpustíme čokoládu, prípadne môžeme v mikrovlnnej rúre.
- Každú guľôčku dáme na vidličku a ponoríme do rozohriatej čokolády.
- Jemne poklepeme na okraj hrnca či misky s čokoládou, aby odkvapkala prebytočná späť, a vhodíme do misky s kokosom.
- Dôkladne obalíme a vrátime späť na pôvodné miesto na plechu.
- Obalené guličky vložíme späť do chladničky minimálne na 30 – 60 minút. Akonáhle zatuhnú, môžeme konzumovať.

Kokosové guličky Raffaello
Ak existuje nepečená pochúťka, na ktorú nesmiete zabudnúť, potom je to práve tento recept. V televízii beží každú chvíľu reklama, kde je táto pochúťka vychvaľovaná, ale verte, že doma vyrobená chutí ešte oveľa lepšie ako kupovaná.
Výhodou je aj to, že je rýchlo hotová a ľahko sa pripravuje. Kokos je obľúbená surovina, preto neváhajte a prejdite si recepty na kokosovú buchtu .
Ingrediencie:
- 190 g strúhaného kokosu
- 50 g drvených kokosových plátkov
- 400 ml sladeného kondenzovaného mlieka
- 150 g pražených nesolených mandlí
- 1 lyžička vanilkového extraktu (môžeme použiť aj mandľový extrakt, prípadne obaja v pomere 1:1)
Postup:
- Do misky nasypeme strúhaný kokos a prilejeme všetko kondenzované mlieko.
- Pridáme vanilkový či mandľový extrakt a premiešame.
- Necháme 30 minút odstáť, aby mohol kokos absorbovať mlieko.
- Keď bude zmes príliš mokrá, prisypeme viac strúhaného kokosu.
- Rukami potom odoberáme kúsky hmoty a tvarujeme v dlaniach do guličky.
- Do každej guličky zasunieme opatrne jednu mandľu do strednej časti a obalíme v drvenom kokose.
- Naukladáme do misky a uložíme na 3 – 4 hodiny do chladničky.
Tip: Ak premýšľate, čím niekomu urobiť radosť, pripravte tieto guličky, zabaľte do darčekovej krabičky alebo ozdobného vrecka, zaobstarajte mašľou a máte perfektný darček. Ostatne, ručne vyrábané darčeky sú vždy najlepšie.

Rumové guličky
Toto je klasické vianočné pečivo, ktoré však nie je problém pripraviť kedykoľvek v priebehu roka, vrátane leta, zvlášť keď k nemu nepotrebujete rúru. Má vynikajúcu chuť, úžasne vonia, je rýchlo hotové a jeden kúsok nikdy nestačí.
Ingrediencie:
Na guličky:
- 250 g vanilkových oblátok alebo čokoládových sušienok (keď nemáme, použijeme detské piškóty)
- 400 g sladeného kondenzovaného mlieka
- 4 polievkové lyžice rumu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 hrnčeka nesladeného kakaového prášku
- 1/2 hrnčeka jemne drvených kokosových plátkov
Na obalenie:
- 1 – 1 a 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu
Postup:
- Sušienky nasypeme do vrecka so zipsom, dobre uzavrieme a pomocou valčeka na cesto rozdrvíme cez vrecko. Kto má kuchynského robota, môže sušienky rozmixovať aj v ňom na jemné omrvinky. Keď zostanú niektoré kúsky väčšie, vôbec to nevadí.
- Rozdrvené sušienky nasypeme do veľkej misy, pridáme drvené kokosové plátky, kakaový prášok, kondenzované mlieko, rum a vanilkový extrakt.
- Rukami dôkladne premiešame, aby vznikla dokonale hladká hmota.
- Ak bude zmes veľmi hustá, pridáme 2 lyžice mlieka a znova prehniteme.
- Lyžicou budeme odoberať kúsky zmesi a tvarovať guličky s priemerom 2 – 3 cm.
- Každú guľôčku obalíme v kokose a odkladáme na tácku alebo misku.
- Akonáhle máme všetko spracované, uložíme guličky aspoň na 2 hodiny do chladničky. Až potom servírujeme.

Medovníkové gule
Múčnik Marlenka pozná určite každý, ale už ste si z neho skúsili niekedy vyrobiť ako nepečenú alternatívu? Uvidíte, že si tento recept zamilujete a budete sa k nemu pravidelne vracať.
Ingrediencie:
- 500 g medového korpusu na tortu Marlenka
- 1 plechovka karamelového kondenzovaného mlieka
- 2 – 3 polievkové lyžice medu
- 200 g čerstvého nesoleného masla
- Rum podľa chuti
- Mleté a nasekané lieskové či vlašské orechy na obalenie
- Čokoláda na ozdobu
Postup:
- Do misy dáme zmäknuté maslo, karamelové kondenzované mlieko aj med a pomocou ručného mixéra rozmixujeme na hladkú hmotu.
- Medové cesto na Marlenku ručne rozdrobíme do misy k zmesi a pokiaľ možno necháme aj väčšie kúsky.
- Pokvapkáme rumom a dôkladne premiešame s maslovou zmesou.
- Vypracujeme, aby bolo cesto pekne hladké.
- Pomocou lyžičky odoberáme kúsky, z ktorých tvoríme malé guličky, ktoré obalíme v zmesi mletých a nasekaných orechov.
- Každú guľôčku dáme do cukrárskeho papierového košíčka.
- Nakoniec ešte rozpustíme čokoládu a jednotlivé guličky s ňou pokvapkáme.
- Cesto by malo vystačiť na 30 – 40 kúskov.

Guľôčky z arašidového masla
Vo chvíli, keď pripravujeme nejaké tie sladkosti a hlavnú rolu hrajú oriešky, máme istotu, že budú chutiť skvele. Výnimkou nie je ani tento recept, kde orechom sekunduje med.
Ingrediencie:
- 3/4 hrnčeka prírodného arašidového masla
- 1/4 hrnčeka medu
- 3/4 hrnčeka sušeného mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/8 lyžičky soli
Postup:
- Do misky dáme med, arašidové maslo, vanilkový extrakt a dôkladne zamiešame.
- Prisypeme sušené mlieko, osolíme a šľaháme, kým sa všetko nespojí.
- Akonáhle je nepečené cesto hotové, odoberáme z neho kúsky cesta a tvarujeme d rovnako veľkých guličiek s priemerom cca 3 – 4 cm.
- Naukladáme do misky alebo na tácku a dáme vychladiť do chladničky.

Kávové zrná bez pečenia
Toto pečivo je úplne luxusné a veľmi obľúbené. Veľa obľúbené a často vyhľadávané snáď vo všetkých cukrárňach. Avšak tomu domácemu sa nič nevyrovná. Čo poteší najviac je, že ich môžete zjesť, koľko chcete a nikto to neuvidí.
Ingrediencie:
Na guličky:
- 250 g práškového cukru
- 75 ml vody
- 125 g čerstvého nesoleného masla
- 100 g mletých vlašských orechov
- 100 g drvených maslových sušienok
- 80 g mliečnej čokolády
- 2 lyžičky instantnej kávy (môže byť aj bez kofeínu)
Na polevu:
- 100 g čokolády na varenie
- 3 polievkové lyžice rastlinného oleja
Postup:
- Do hrnca dáme vodu, prisypeme cukor, rozmiešame, aby sa rozpustil, a dáme variť na 3 – 4 minúty.
- Prihodíme maslo a necháme rozpustiť, pričom stále miešame.
- Odstavíme, prisypeme mleté orechy, drvené maslové sušienky, čokoládu, instantnú kávu a starostlivo zamiešame, aby sa všetko prepojilo na hladké cesto.
- Necháme trochu vychladnúť a potom odoberáme kúsky cesta, z ktorých tvarujeme malé guličky.
- Tie skladáme na plech vyložený papierom na pečenie a pomocou špáradla či špajle vytvoríme uprostred ryhu a na guľôčku ľahko zatlačíme. Vďaka tomu budú vyzerať ako malé kávové zrná.
- Nakoniec si pripravíme polevu. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, potom odstránime z tepla a za stáleho miešania prilejeme postupne všetok olej.
- Kávové zrná ozdobíme rozpustenou čokoládou a necháme zatuhnúť.

Kokosové kolieska s kakaom
Ďalšia zaujímavá pochúťka je tentoraz pripravovaná z vločiek a ponúka skvelú chuť malín, kokosu a kešu orieškov. Túto pochúťku si zamilujete a často sa k nej budete vracať.
Ingrediencie:
Na sušienky:
- 200 g ovsených vločiek
- Štipka soli
- 220 g čerstvých datlí
- 100 g kešu masla
Na náplň:
- 120 g hustého kokosového jogurtu
- 120 g čerstvých malín
- 1 polievková lyžica chia semienok
Na polevu:
- 300 g čokolády na varenie
- 1 lyžička kakaových lupienkov
- Štipka soli
Postup:
- Maliny dáme do misky, roztlačíme a primiešame chia semienka. Necháme odpočívať 60 minút.
- Ovsené vločky nasypeme do mixéra a rozmixujeme nie jemnú múku.
- Pridáme štipku soli, kešu maslo, datle a mixujeme ďalej, až sa utvorí lepkavé cesto, čo drží pohromade.
- Pripravíme si dva archy papiera na pečenie a nepečené cesto vytvarujeme do tvaru kolieska.
- Vložíme medzi oba listy a vyvaľkáme cez papier na placku s hrúbkou 0,5 cm.
- Okrúhlou formičkou na pečivo vykrojíme 60 malých koliesok. Zvyšky cesta vždy vyvaľkáme a znovu vykrájame, aby sa všetko spracovalo.
- Polovicu sušienok natrieme kokosovým jogurtom. Na to dáme vrstvu roztlačených malín s chia semienkami.
- Zakryjeme druhým kolieskom, čím nám vznikne vlastne zlepované pečivo, len ho nie je potrebné piecť.
- Takto upravené sušienky dáme na 30 minút do mrazničky.
- Medzitým rozpustíme čokoládu vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre.
- Vyberieme sušienky z mrazničky a jednu po druhej namočíme v čokoláde.
- Odložíme na pracovnú plochu pokrytú papierom na pečenie a posypeme nasekanými kakaovými lupienkami a soľou.
- Vložíme do chladničky a necháme minimálne 20 minút odpočinúť. V chladničke nám toto nepečené pečivo vydrží až 5 dní.
Tip: Pokiaľ nebudeme mať čerstvé datle, ale sušené, musíme ich pred použitím zaliať vriacou vodou a nechať 10 minút namočené. Potom len stačí scediť.

Objavte podobné tipy
Arašidovo-datlové brownies s čokoládou
Tento bezlepkový dezert v štýle obľúbeného amerického múčnika si zamilujete hneď po prvom súste. Rozplýva sa na jazyku a má úplne dokonalú chuť.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 25 kusov vykôstkovaných datlí
- 1/2 hrnčeka vylúpaných vlašských orechov
- 3/4 hrnčeka nesladeného kakaového prášku
- 1/4 hrnčeka smotanového arašidového masla
- 1/4 hrnčeka rozpusteného kokosového oleja
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lyžičky morskej soli
Na polevu:
- 1/3 hrnčeka kakaového prášku
- 1/3 hrnčeka medu alebo javorového sirupu
- 1/4 hrnčeka rozpusteného kokosového oleja
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Pekáč vyložíme papierom na pečenie a zatiaľ odložíme nabok.
- Datle dáme do misky, prelejeme vriacou vodou a necháme 10 minút odstáť. Potom precedíme a nakrájame na malé kúsky.
- Do nádoby kuchynského robota dáme vlašské orechy, kakaový prášok, soľ a dôkladne rozmixujeme na jemné drobné kúsky.
- Cesto je dobré spracovať na dve časti, aby malo tú najlepšiu konzistenciu aj chuť.
- Polovicu tejto zmesi dáme nabok a do tej zvyšnej dáme polovicu datlí, arašidového masla, kokosového oleja i vanilky.
- Mixujeme tak dlho, až kým je zmes hladká. V prípade potreby pridáme kokosový olej.
- Akonáhle zmes drží pohromade a nedrobí sa, keď ju rukou stlačíme, prenesieme ju do pripraveného pekáča.
- Zostávajúcu zmes kakaa s orechmi, datle, arašidové maslo, vanilku aj kokosový olej dáme do kuchynského robota a spracujeme rovnako ako predtým.
- Opäť preložíme cesto do pekáča a všetko starostlivo zatlačíme do pekáča a rozprestrieme po celej ploche.
- Dáme vychladiť do chladničky a medzitým si nachystáme polevu.
- V stredne veľkej miske zmiešame kakaový prášok, med, rozpustený kokosový olej aj vanilku.
- Miešame tak dlho, pokiaľ nie je zmes hustá a hladká.
- Rovnomerne rozprestrieme na hmotu v pekáči a dáme na 2 hodiny vychladiť.
- Pred servírovaním rozdelíme na menšie kúsky. Kto chce, môže ešte posypať kakaom alebo postriekať čokoládovou polevou.

Čokoládové bochníky oreo
Cukroví bez pečenia s obľúbenými sušienkami poteší snáď každého maškrtníka. Majú nezameniteľnú a úplne charakteristickú chuť, ktorá pohladí vaše chuťové poháriky.
Ingrediencie:
- 1 balenie sušienok Oreo v krabici
- 510 g smotanového syra
- 200 g čokolády na varenie alebo mliečne
Postup:
- Oreo sušienky nasypeme do nádoby mixéra či kuchynského robota a na najvyššiu rýchlosť rozmixujeme na jemné drobčeky. Pokiaľ nemáme mixér s nádobou či robota, dáme ich do vrecka a rozdrvíme pomocou kuchynského valčeka na cesto.
- Preložíme do klasickej misky, pridáme smotanový syr a dôkladne rozšľaháme pomocou ručného mixéra.
- Odoberáme kúsky hmoty a tvarujeme z nej guličky, ktoré pokladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Keď spracujeme všetko, vložíme guličky do chladničky a necháme aspoň 1 hodinu vychladiť.
- Potom rozpustíme čokoládu vo vodnom kúpeli a jednu guličku po druhej do nej namočíme.
- Vrátime späť na plech a znova dáme chladiť, tentoraz aspoň na 2 – 3 hodiny.
Tip: Ak nechcete len obyčajnú čokoládu, prejdite si recepty na čokoládové polevy na pečivo , ktoré sa tiež budú hodiť.

Marhuľovo-kokosové guličky so zázvorom
Tento recept bol inšpirovaný vegánskymi čokoládovo-karamelovými guličkami. Základ tvoria zdraviu prospešné semená s obsahom omega 3.
Nie je to len obyčajná sladkosť, ale zároveň aj výživná rýchla desiata, do ktorej sa s chuťou zahryznete. Vynikajúca chuť ide ruka v ruke s jemnosťou.
Ingrediencie:
- 1/4 hrnčeka zlatých ľanových semienok
- 1/4 hrnčeka konopných semienok
- 1/2 hrnčeka mandlí
- 1/2 hrnčeka sušeného strúhaného kokosu
- 150 g sušených marhúľ
- 3 čerstvé datle
- Štipka soli
Postup:
- Marhule dáme do misky, zalejeme vriacou vodou a necháme 5 minút odstáť. Potom marhule precedíme, opláchneme, osušíme a nakrájame na štvrťky.
- Do nádoby mixéra dáme ľanové aj kopné semienka, mandle a 1/4 hrnčeka kokosu. Na najvyššiu rýchlosť rozmixujeme, až bude mať všetko konzistenciu ako múka.
- Keď máme hotovo, pridáme marhule, nakrájané datle, soľ a pulzným tlačidlom mixujeme tak dlho, kým sa všetky suroviny nespoja. Nie je na škodu niekoľkokrát oddeliť kúsky zo stien misy.
- Nakoniec misu vyberieme zo základne a prisypeme zvyšnú 1/4 hrnčeka kokosu. Zmes bude lepkavá, ale dobre sa s ňou pracuje.
- Pripravíme si tanier alebo tácku, posypeme kokosom az cesta tvoríme rovnako veľké guličky, ktoré skladáme na tanier.
- Vložíme do chladničky a necháme 1 hodinu vychladiť.
- Potom už len stačí naservírovať.

Vianočné pečivo s bourbonom
Vianoce sú krásne obdobie a príprava sladkého maškrtenia je jeho nepostrádateľnou súčasťou. Tieto guličky sa dajú síce pripravovať po celý rok, ale to najväčšie kúzlo majú práve počas vianočných sviatkov. Sú rýchle, jednoduché a veľmi dobré.
Ingrediencie:
- 1 hrnček drvených vanilkových sušienok
- 1 hrnček nakrájaných pekanových orechov
- 1 a 1/3 hrnčeka práškového cukru
- 2 – 3 lyžičky nesladeného kakaového prášku
- 1/4 hrnčeka bourbonu Jim Beam
- 1 a 1/2 lyžičky kukuričného sirupu
Postup:
- Do strednej misky nasypeme drvené vanilkové sušienky, pekanové orechy, kakao a 1 hrnček práškového cukru.
- Pridáme kukuričný sirup, zalejeme bourbonom a všetko dôkladne premiešame, aby vznikla hladká hmota.
- Lyžičkou odoberáme kúsky cesta a dlaňami vytvarujeme do guličky.
- Zostávajúcu 1/3 kokosu nasypeme na hlboký tanier a každú guličku v ňom obalíme.
- Naukladáme na tácku či plech s papierom na pečenie a dáme aspoň na 1 hodinu vychladiť.

Snehové gule
Každé pečivo bez pečenia je niečím špecifické, čo platí aj v prípade tohto receptu. Vďaka pekanovým orechom a sušienkam budú guličky úžasnou pochúťkou, ktorú potešíte všetkých svojich blízkych. Len pozor, aby na vás vôbec zostalo.
Ingrediencie:
- 2 a 1/4 hrnčeka rozdrobených čokoládových sendvičových sušienok (Oreo, Disco atď.)
- 1 hrnček jemne nasekaných pekanových orechov
- 1 a 1/2 hrnčeka práškového cukru
- 1/4 hrnčeka kukuričného sirupu
- 1/3 hrnčeka strúhaného kokosu
- 1/4 hrnčeka jahodovej marmelády
Postup:
- Omrvinky sušienok s nasekanými pekanovými orechmi dáme do misy.
- K sušienkam preosejeme 3/4 hrnčeka práškového cukru, strúhaný kokos a premiešame.
- Pridáme kukuričný sirup, jahodovú marmeládu a dôkladne zamiešame, aby sa všetko spojilo do hladkej hmoty.
- Rukou alebo lyžičkou tvoríme rovnako veľké guličky, ktoré obalíme vo zvyšných 3/4 hrnčeku cukru múčka.
- Každú guľôčku otočíme v cukre hneď niekoľkokrát, aby bola skutočne dobre obalená.
- Ak ich uložíme do vzduchotesnej nádoby, vydrží nám až 1 týždeň.

Gaštánky z gaštanov
Tieto sušienky sú maximálne chutné a krásne mäkké. Ich chuť je maslová, hoci maslo vôbec neobsahujú. Spôsobom prípravy je trochu netradičný, ale určite stojí za to ho vyskúšať.
Ingrediencie:
- 250 g jedlých gaštanov
- 4 polievkové lyžice agátového medu
- 1/2 lyžičky škorice
- Štipka soli
- 2 lyžice nasekaných píniových orieškov
- Štipka soli
Postup:
- Gaštany dáme do misky, zalejeme studenou vodou a necháme ich namočené po dobu 1 hodiny.
- Potom ich narežeme do tvaru kríža, preložíme do misky alebo kastróla aj s vodou, v ktorej boli namočené a privedieme do varu.
- Varíme po dobu 15 minút, potom znížime teplotu a necháme variť ďalších 10 minút.
- Potom gaštany precedíme, nasypeme na utierku, zabalíme a dôkladne pretlačíme, aby škrupina praskla. Vylúpeme a ochladíme pod tečúcou studenou vodou.
- Vylúpané gaštany nasypeme do nádoby mixéra a rozdrvíme najemno.
- V malom hrnci rozpustíme 2 lyžice agátového medu so škoricou a štipkou soli.
- Tento sirup nalejeme na rozmixované gaštany a starostlivo premiešame.
- Namočíme si prsty a odoberáme kúsky hmoty, z ktorej tvarujeme mierne ploché gaštany.
- Každý jednotlivý kúsok namočíme do zvyšných 2 lyžíc agátového medu a potom obalíme v píniových orieškach.
- Skladáme na tácku alebo tanier a dáme vychladiť do chladničky, kde nám vydržia cca 3 dni.
- Pred konzumáciou je potrebné nechať gaštany 1 hodinu odstáť pri izbovej teplote a potom servírovať.

Orechové pečivo s čokoládovou polevou
Lahodné tyčinky či štvorčeky plné vlašských orechov sú jemné, dokonale chrumkavé s drobivou náplňou a lahodnou polevou. Príprava sa môže zdať zložitá, ale verte, že je to hračka.
Ingrediencie:
Na nepečený korpus:
- 1/2 hrnčeka kokosovej múky
- 1/2 hrnčeka polených vlašských orechov
- Štipka soli
- 3 polievkové lyžice kokosového oleja (musia mať izbovú teplotu)
- 1 lyžica javorového sirupu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Na náplň:
- 8 – 10 kúskov datlí
- 1 hrnček delených vlašských orechov
- 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu
- Štipka soli
Na polevu:
- 1 balenie tmavej čokolády
- 1/3 hrnčeka arašidového masla
Postup:
- Do nádoby kuchynského robota či mixéra dáme kokosovú múku, vlašské orechy, soľ a na strednú rýchlosť mixujeme.
- Potom prilejeme kokosový olej, javorový sirup aj vanilkový extrakt. Mixujeme, aby sa všetko spojilo, pričom niekoľkokrát mixér vypneme a odlúpneme kúsky hmoty od stien nádoby.
- Pripravíme si štvorcovú formu, vyložíme ju papierom na pečenie a preložíme do nej hotovú hmotu, ktorú prstami natlačíme na celé dno.
- Opláchneme misu od robota a vložíme do nej všetky suroviny na náplň.
- Na strednú rýchlosť všetko mixujeme, až sa utvorí hladký krém, ktorý prelejeme na pripravenú základňu v pekáči.
- Rozprestrieme a dáme na 30 minút do chladničky.
- Nakoniec dáme čokoládu rozpustiť do vodného kúpeľa a miešame, kým nie je pekne hladká.
- Odstránime z platne a pridáme arašidové maslo. Nalejeme na náplň a uhladíme.
- Dáme do chladničky a necháme oddýchnuť najlepšie cez noc. Pokiaľ sa nám nechce čakať tak dlho, chladíme aspoň 3 hodiny.
- Potom už len stačí rozdeliť na 16 rovnako veľkých kúskov a servírovať.
- Skladujeme v chladničke a môžeme si časť uložiť aj do mrazničky.

Cukrovia zo salka
Niekedy stačí len chvíľka a nepečená pochúťka je na svete ako mávnutím kúzelného prútika. Pokiaľ milujete Salko, potom je tento recept určený práve vám. Budete sa olizovať až za ušami.
Ingrediencie:
- 1 plechovka kondenzovaného mlieka
- 1/2 kocky čerstvého nesoleného masla
- 2 čokolády na varenie (môžeme použiť aj mliečnu či horkú)
- 30 kusov mliečnych sušienok
Postup:
- Formu na pečenie na biskupský chlebíček vyložíme papierom na pečenie a zľahka natrieme maslom.
- Sušienky rozdrvíme a nasypeme do veľkej misky.
- Do malého hrnca dáme čokoládu, maslo, kondenzované mlieko a na nízku teplotu pomaly zahrejeme.
- Za stáleho miešania necháme rozpúšťať, aby sa všetko spojilo. Varíme cca 3 – 5 minút.
- Ešte teplú zmes prelejeme do misy k sušienkam a dôkladne premiešame. Tým vznikne súvislá hmota, ktorú preložíme do pripravenej formy.
- Dôkladne natlačíme do formy a rozprestrieme na celé dno.
- Vložíme do chladničky a necháme po dobu 7 hodín zatuhnúť.
- Akonáhle táto doba uplynie, vyberieme formu z chladničky, otočíme hore dnom a odlepíme papier na pečenie.
- Nakrájame na malé, rovnako veľké kúsky a môžeme podávať. Uchovávame s chladničke.

Zaujímavosti na záver
Na rôzne druhy nepečených cukroviniek sa používa kondenzované mlieko. Viete, ako sa vyrába? Mrknite na krátke video, podľa ktorého si urobíte predstavu.
V niekoľkých receptoch môžete naraziť na tzv. sendvičové sušienky. Tie sú veľmi populárne najmä kvôli lahodnej náplni. V nasledujúcom videu zistíte, ako sa vlastne tieto sušienky tvoria.
Cukrovia a čokoláda k sebe patria rovnako ako jahody so šľahačkou. Používa sa do krémov, na polevy, na posyp, skrátka do všetkého možného. Pozrite sa na video a zistíte, ako taká pochúťka vlastne vzniká.
Dnešná doba je značne uponáhľaná, takže keď sa vám nebude chcieť strácať čas s pečením rolády, ktorú použijete na prípravu nepečených cukroviniek, môžete si ju jednoducho kúpiť hotovú. Ako sa vyrába? To už zistíte v priloženom videu.