Najlepšie recepty na omáčky k mäsu. Inšpirujte sa!

Ste milovníkom mäsa a hľadáte recepty na omáčky k mäsu, ktoré potešia vaše chuťové bunky?

Vyskúšajte jeden z našich mnohých lahodných pokrmov a skúste inšpirovať seba aj svoje okolie.

Pokiaľ radi grilujete, potom vás tento článok rozhodne chytí za srdce.

Jednoduchá korenistá omáčka k mäsu

Túto receptúru si zamilujete, pretože je jednoduchá, rýchla a vynikajúca. Je to ideálna omáčka ku grilovanému hovädziemu steaku, kuracím minútkam alebo bravčovým kotletám.

Príprava zaberie len pár minút, ale výsledok rozhodne oceníte. Možno vás zaujmú aj najlepšie recepty na vynikajúce bravčové kotletky: zapečené aj grilované .

Ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice masla
  • 2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 stredne veľká červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 bobkový list
  • 2 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 2 hrnčeky smotany na šľahanie
  • Šťava z 1/2 chemicky neošetreného citróna
  • Soľ podľa chuti

Postup:

  • Cibuľu s cesnakom očistíme a nakrájame najemno.
  • Na panvici rozpustíme maslo, prihodíme cibuľu a vyprážame dozlatista.
  • Potom prihodíme cesnak a necháme restovať cca minútu.
  • Zasypeme čiernym korením a necháme variť asi 5 minút, až bude korenie voňať.
  • Prilejeme smotanu, ochutíme citrónovou šťavou aj soľou a necháme variť zhruba 10 – 15 minút.
  • Výsledná omáčka by mala byť pekne hustá a jemná.
Smotanový pepřový sos ku grilovanému mäsu.
Zdroj: https://simply-delicious-food.com/

Slivková omáčka

V jednoduchosti je krása, čo presne platí pri tejto omáčke. Je lahodná, rýchla av chladničke vydrží dlho. Môže sa servírovať teplá, ale aj chladená. Perfektne sa hodí k bravčovému alebo kuraciemu mäsu.

Ingrediencie:

  • 1 pohár slivkovej marmelády
  • 2 polievkové lyžice octu
  • 1 lyžica hnedého cukru
  • 1 lyžica sušenej mletej cibule
  • 1/2 lyžičky mletej červenej papriky
  • Štipka mletého čierneho korenia
  • 1–2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 lyžičky mletého zázvoru

Postup:

  • Pripravíme si menší hrniec na sporák a nastavíme stredný oheň.
  • Do hrnca dáme marmeládu s octom, zamiešame a za stáleho miešania varíme asi 2 minúty.
  • Prisypeme hnedý cukor, sušenú cibuľu, červenú papriku, mleté čierne korenie, prelisovaný cesnak aj zázvor.
  • Premiešame a privedieme do varu.
  • Odstavíme a môžeme servírovať.
  • Pokiaľ chceme omáčku schovať na neskôr, necháme ju najskôr vychladnúť a až potom uložíme do chladničky.
Šťava zo slivkovej marmelády s paprikovým nádychom.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/

Šampiňónový sos ku grilovaným steakom

Šampiňóny sú neoddeliteľnou súčasťou našich kuchýň, aj keď najradšej ich pripravujeme len tak restované s vajíčkom či na pizzi. Avšak v tomto prípade sú súčasťou úplne dokonalého sosu, ktorý podráždi vaše chuťové poháriky.

Ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 veľkú žltú cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 200 g hnedých šampiňónov
  • 3 lyžice neslaného masla
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 2 1/2 hrnčeka hovädzieho vývaru
  • 2 lyžice Worcestrové omáčky
  • Soľ podľa chuti
  • Štipka mletého čierneho korenia

Postup:

  • Do panvice dáme olivový olej a zohrejeme na strednom ohni.
  • Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a varíme po dobu 3 minút.
  • Akonáhle cibuľa zosklovatí, prihodíme prelisovaný cesnak a necháme variť ďalších 30 sekúnd, až cesnak prevonia celú kuchyňu.
  • Huby nakrájame na plátky a vhodíme do panvice.
  • Necháme restovať zhruba 3 minúty, kým nezískajú zlatistý nádych a nezmäknú.
  • K hubám dáme rozpustiť maslo, zasypeme múkou a za stáleho miešania necháme povariť cca 1 minútu, aby múka trochu zhnedla.
  • Stále miešame, a pritom pomaly prilievame hovädzí vývar.
  • Varíme 4 až 5 minút, potom dochutíme Worcestrovou omáčkou, a nakoniec osolíme aj okoreníme podľa chuti.
  • Pri servírovaní omáčkou zalejeme hotové grilované steaky.
Omáčka z čerstvých šampiňónov k hovädziemu mäsu.
Zdroj: https://cafedelites.com/

Ako si najlepšie vybrať mikrovlnnú rúru do vašej kuchyne? V samostatnom článku sa o tejto téme dozviete všetko podstatné.

Chrenová omáčka

Chren má svoju špecifickú chuť i arómu a keď sa spojí s kyslou smotanou, je to úplne dokonalé. Výsledný pokrm si vychutnáte vy aj vaši blízki. Je to vynikajúci doplnok k bravčovému aj hovädziemu mäsu.

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky kyslej smotany
  • 2 polievkové lyžice dijonskej horčice
  • 1/2 hrnčeka nastrúhaného chrenu
  • 1 lyžica jemne nasekané čerstvé pažítky
  • Štipka mletého čierneho korenia
  • Soľ podľa chuti

Postup:

  • Do misky dáme kyslú smotanu s horčicou a miešame.
  • Pridáme nastrúhaný chren s pažítkou a znova premiešame.
  • Osolíme, okoreníme a naposledy dôkladne zamiešame.
  • Ihneď servírujeme.
Studený preliv na hovädzie steaky a bravčové minútky s chrenom.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com/

Nivový dip

Modrý syr vie prekvapiť av kombinácii s mäsom je to hotová božská mana. Lahodná chuť mäsa a jemný nádych modrej plesne sú úplne úžasné. Uvidíte, že sa k tomuto receptu budete radi vracať. Základ tejto omáčky/dipu, tvorí výpok zo steakov.

Ingrediencie:

  • 1 lyžica neslaného masla
  • 2 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • 2 – 3 lyžice olivového oleja
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • 2 steaky
  • 1 hrnček smotany na šľahanie
  • 1/2 hrnčeka hovädzieho vývaru
  • 125 g Nivy (môže byť aj iný syr s modrou plesňou)
  • 1 polievková lyžica nasekané čerstvé pažítky

Postup:

  • Hodinu pred začiatkom prípravy dipu si vyberieme steaky, aby mali izbovú teplotu.
  • Dôkladne ich osušíme pomocou kuchynských utierok.
  • Z oboch strán ich osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom.
  • Najlepšie liatinovú panvicu zahrejeme a potom na nej oba steaky položíme.
  • Vyprážame po oboch stranách po dobu 2 – 3 minút.
  • Akonáhle otočíme steaky na druhú stranu, pridáme maslo, rozmarín, tymian a roztlačený cesnak.
  • Necháme piecť ešte 2 minúty.
  • Potom steaky vyberieme z panvice a odložíme stranou, kde ich necháme odpočívať.
  • Ku koreniu v panvici prilejeme hovädzí vývar, dôkladne premiešame tak, aby sa všetko, čo je v panvici prilepené zmiešalo s vývarom.
  • Zalejeme smotanou, zamiešame a 5 minút varíme.
  • Keď začne omáčka hustnúť, prisypeme pažítku a nivu.
  • Necháme variť až sa syr spojí so smotanou.
  • Už nesolíme, ale trochu okoreníme.
  • Servírujeme s pripravenými steakmi.
Luxusná omáčka z modrého plesňového syra.
Zdroj: https://www.dontgobaconmyheart.co.uk/

Aké mäso je skvelé na steaky?

Milovníci mäsa mi určite dajú za pravdu, že kvalitnému hovädziemu mäsu sa nič nevyrovná. Ideálne je mäso z mladých býčkov a tiež jalovíc.

Mäso by malo mať mramorovanie z tuku. Ten je totiž zárukou toho, že mäso bude dokonale šťavnaté a chutné.

  • Rib Eye steak pochádza zo strednej časti vysokého roštenca. Je to skutočne delikátne a perfektne mäkké mäso. V podstate jedno z najmäkších hneď po sviečkovej.
  • Rump steak je chudý kus mäsa, ktorý vyniká svojou jemnosťou a krehkosťou. Je vykrojený z hornej časti stehna alebo kvetovej špičky. Najlepšie urobíte, keď ho grilujete ako celok a potom z neho nakrájate dokonale tenké plátky.
  • Flank Steak je lahodné jemné mäso zo spodnej časti pupka. Je obľúbený pre svoju vyzretú chuť.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.