Ste milovníkom mäsa a hľadáte recepty na omáčky k mäsu, ktoré potešia vaše chuťové bunky?
Vyskúšajte jeden z našich mnohých lahodných pokrmov a skúste inšpirovať seba aj svoje okolie.
Pokiaľ radi grilujete, potom vás tento článok rozhodne chytí za srdce.
Jednoduchá korenistá omáčka k mäsu
Túto receptúru si zamilujete, pretože je jednoduchá, rýchla a vynikajúca. Je to ideálna omáčka ku grilovanému hovädziemu steaku, kuracím minútkam alebo bravčovým kotletám.
Príprava zaberie len pár minút, ale výsledok rozhodne oceníte. Možno vás zaujmú aj najlepšie recepty na vynikajúce bravčové kotletky: zapečené aj grilované .
Ingrediencie:
- 2 polievkové lyžice masla
- 2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 stredne veľká červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 bobkový list
- 2 vetvičky čerstvého tymiánu
- 2 hrnčeky smotany na šľahanie
- Šťava z 1/2 chemicky neošetreného citróna
- Soľ podľa chuti
Postup:
- Cibuľu s cesnakom očistíme a nakrájame najemno.
- Na panvici rozpustíme maslo, prihodíme cibuľu a vyprážame dozlatista.
- Potom prihodíme cesnak a necháme restovať cca minútu.
- Zasypeme čiernym korením a necháme variť asi 5 minút, až bude korenie voňať.
- Prilejeme smotanu, ochutíme citrónovou šťavou aj soľou a necháme variť zhruba 10 – 15 minút.
- Výsledná omáčka by mala byť pekne hustá a jemná.

Slivková omáčka
V jednoduchosti je krása, čo presne platí pri tejto omáčke. Je lahodná, rýchla av chladničke vydrží dlho. Môže sa servírovať teplá, ale aj chladená. Perfektne sa hodí k bravčovému alebo kuraciemu mäsu.
Ingrediencie:
- 1 pohár slivkovej marmelády
- 2 polievkové lyžice octu
- 1 lyžica hnedého cukru
- 1 lyžica sušenej mletej cibule
- 1/2 lyžičky mletej červenej papriky
- Štipka mletého čierneho korenia
- 1–2 strúčiky cesnaku
- 1/2 lyžičky mletého zázvoru
Postup:
- Pripravíme si menší hrniec na sporák a nastavíme stredný oheň.
- Do hrnca dáme marmeládu s octom, zamiešame a za stáleho miešania varíme asi 2 minúty.
- Prisypeme hnedý cukor, sušenú cibuľu, červenú papriku, mleté čierne korenie, prelisovaný cesnak aj zázvor.
- Premiešame a privedieme do varu.
- Odstavíme a môžeme servírovať.
- Pokiaľ chceme omáčku schovať na neskôr, necháme ju najskôr vychladnúť a až potom uložíme do chladničky.

Šampiňónový sos ku grilovaným steakom
Šampiňóny sú neoddeliteľnou súčasťou našich kuchýň, aj keď najradšej ich pripravujeme len tak restované s vajíčkom či na pizzi. Avšak v tomto prípade sú súčasťou úplne dokonalého sosu, ktorý podráždi vaše chuťové poháriky.
Ingrediencie:
- 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 veľkú žltú cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 g hnedých šampiňónov
- 3 lyžice neslaného masla
- 3 lyžice hladkej múky
- 2 1/2 hrnčeka hovädzieho vývaru
- 2 lyžice Worcestrové omáčky
- Soľ podľa chuti
- Štipka mletého čierneho korenia
Postup:
- Do panvice dáme olivový olej a zohrejeme na strednom ohni.
- Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a varíme po dobu 3 minút.
- Akonáhle cibuľa zosklovatí, prihodíme prelisovaný cesnak a necháme variť ďalších 30 sekúnd, až cesnak prevonia celú kuchyňu.
- Huby nakrájame na plátky a vhodíme do panvice.
- Necháme restovať zhruba 3 minúty, kým nezískajú zlatistý nádych a nezmäknú.
- K hubám dáme rozpustiť maslo, zasypeme múkou a za stáleho miešania necháme povariť cca 1 minútu, aby múka trochu zhnedla.
- Stále miešame, a pritom pomaly prilievame hovädzí vývar.
- Varíme 4 až 5 minút, potom dochutíme Worcestrovou omáčkou, a nakoniec osolíme aj okoreníme podľa chuti.
- Pri servírovaní omáčkou zalejeme hotové grilované steaky.

Ako si najlepšie vybrať mikrovlnnú rúru do vašej kuchyne? V samostatnom článku sa o tejto téme dozviete všetko podstatné.
Objavte podobné tipy
Chrenová omáčka
Chren má svoju špecifickú chuť i arómu a keď sa spojí s kyslou smotanou, je to úplne dokonalé. Výsledný pokrm si vychutnáte vy aj vaši blízki. Je to vynikajúci doplnok k bravčovému aj hovädziemu mäsu.
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky kyslej smotany
- 2 polievkové lyžice dijonskej horčice
- 1/2 hrnčeka nastrúhaného chrenu
- 1 lyžica jemne nasekané čerstvé pažítky
- Štipka mletého čierneho korenia
- Soľ podľa chuti
Postup:
- Do misky dáme kyslú smotanu s horčicou a miešame.
- Pridáme nastrúhaný chren s pažítkou a znova premiešame.
- Osolíme, okoreníme a naposledy dôkladne zamiešame.
- Ihneď servírujeme.

Nivový dip
Modrý syr vie prekvapiť av kombinácii s mäsom je to hotová božská mana. Lahodná chuť mäsa a jemný nádych modrej plesne sú úplne úžasné. Uvidíte, že sa k tomuto receptu budete radi vracať. Základ tejto omáčky/dipu, tvorí výpok zo steakov.
Ingrediencie:
- 1 lyžica neslaného masla
- 2 vetvičky čerstvého tymiánu
- 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- 2 – 3 lyžice olivového oleja
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- 2 steaky
- 1 hrnček smotany na šľahanie
- 1/2 hrnčeka hovädzieho vývaru
- 125 g Nivy (môže byť aj iný syr s modrou plesňou)
- 1 polievková lyžica nasekané čerstvé pažítky
Postup:
- Hodinu pred začiatkom prípravy dipu si vyberieme steaky, aby mali izbovú teplotu.
- Dôkladne ich osušíme pomocou kuchynských utierok.
- Z oboch strán ich osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom.
- Najlepšie liatinovú panvicu zahrejeme a potom na nej oba steaky položíme.
- Vyprážame po oboch stranách po dobu 2 – 3 minút.
- Akonáhle otočíme steaky na druhú stranu, pridáme maslo, rozmarín, tymian a roztlačený cesnak.
- Necháme piecť ešte 2 minúty.
- Potom steaky vyberieme z panvice a odložíme stranou, kde ich necháme odpočívať.
- Ku koreniu v panvici prilejeme hovädzí vývar, dôkladne premiešame tak, aby sa všetko, čo je v panvici prilepené zmiešalo s vývarom.
- Zalejeme smotanou, zamiešame a 5 minút varíme.
- Keď začne omáčka hustnúť, prisypeme pažítku a nivu.
- Necháme variť až sa syr spojí so smotanou.
- Už nesolíme, ale trochu okoreníme.
- Servírujeme s pripravenými steakmi.

Aké mäso je skvelé na steaky?
Milovníci mäsa mi určite dajú za pravdu, že kvalitnému hovädziemu mäsu sa nič nevyrovná. Ideálne je mäso z mladých býčkov a tiež jalovíc.
Mäso by malo mať mramorovanie z tuku. Ten je totiž zárukou toho, že mäso bude dokonale šťavnaté a chutné.
- Rib Eye steak pochádza zo strednej časti vysokého roštenca. Je to skutočne delikátne a perfektne mäkké mäso. V podstate jedno z najmäkších hneď po sviečkovej.
- Rump steak je chudý kus mäsa, ktorý vyniká svojou jemnosťou a krehkosťou. Je vykrojený z hornej časti stehna alebo kvetovej špičky. Najlepšie urobíte, keď ho grilujete ako celok a potom z neho nakrájate dokonale tenké plátky.
- Flank Steak je lahodné jemné mäso zo spodnej časti pupka. Je obľúbený pre svoju vyzretú chuť.