Fazuľky sú zdravé a tiež veľmi chutné, pokiaľ si ich viete správne pripraviť.
A s tým vám poradíme!
Máme pre vás 5 skvelých receptov so zelenými fazuľkami, ktoré si zamilujú aj tí, ktorí ich nemajú práve dvakrát v láske.
Tak poďme na to!
Šalát zo zelených fazuliek a raných zemiakov
Vymeňte svoj tradičný zemiakový šalát s majonézou za tento svieži a chutný pokrm. Pochutnáte si na ňom všetci!
INGREDIENCIA
- 230 g čerstvých zelených fazuliek, konce zastrihnuté
- 700 g nových zemiakov
- 3 lyžice balzamikového octu
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný
- 1 lyžička soli
- 1/2 šálky olivového oleja
- 1 lyžica nasekanej pažítky
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
POSTUP
- Naplňte stredne veľkú misku vodou a ľadom.
- Priveďte do varu vodu vo veľkom hrnci.
- Pridajte zelené fazuľky a varte ich 1-2 minúty, vyberte ich dierovanou lyžicou a vložte do misky s vodou a ľadom, aby ste zastavili proces varenia.
- Akonáhle vychladnú, sceďte ich v sitku.
- Do rovnakého hrnca s vriacou vodou pridajte zemiaky.
- Varte ich 15–20 minút, alebo kým nezmäknú.
- Sceďte ich a nechajte pár minút vychladnúť.
- Zatiaľ čo zemiaky chladnú, zmiešajte v miske ocot, horčicu, cesnak a soľ.
- Za stáleho šľahania pomaly prilievajte olivový olej, kým dresing nezhustne a nezemulguje.
- Akonáhle zemiaky dostatočne vychladnú, rozkrojte ich pozdĺžne napoly.
- Vhoďte ich všetky do veľkej misy so zelenými fazuľkami.
- Pridajte dresing a všetko premiešajte.
- Pridajte nasekanú pažítku a čierne korenie, znovu premiešajte a podávajte.

Zelené fazuľky na smotane
Vychutnajte si toto jednoduché vegetariánske jedlo pripravené zo zelených fazuliek a vynikajúce sladkokyslé smotanové omáčky. Ideálna na ľahký obed či večeru!
INGREDIENCIA
- 450 g zelených fazuliek, mrazených
- 1 malá cibuľa
- 2 lyžice masla
- 2 polievkové hladké múky
- 1 šálka vývaru odobraného počas blanšírovania fazule
- 1 šálka plnotučného mlieka
- ⅓ šálky smotany na šľahanie
- 2 guličky nového korenia
- 1 bobkový list
- 2 lyžice jablčného octu
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 1-2 lyžičky soli
POSTUP
- Mrazené fazuľky nechajte rozmraziť pri izbovej teplote.
- V hrnci priveďte do varu dostatočné množstvo osolenej vody, asi ako na cestoviny.
- Fazuľky opatrne vložte do vriacej vody a varte 3 minúty.
- Potom z nich vyberte šálku vývaru a dajte ich bokom, zvyšok sceďte.
- Fazuľky ihneď schlaďte ľadovou vodou, aby ste zastavili proces varenia a umožnili zelenine zachovať si krásnu sviežu farbu.
- V hlbokej panvici alebo hrnci rozohrejte maslo na stredne vysokú teplotu a orestujte cibuľu, ktorú ste predtým nakrájali nadrobno.
- Miešajte, kým cibuľa nezosklovatí.
- To trvá asi 3-5 minút.
- Stlmte oheň a pridajte múku.
- Miešajte minútu.
- Potom hrniec stiahnite z platne.
- Postupne prilievajte vývar z fazuliek a usilovne miešajte, aby sa hrudky rozpustili.
- Táto fáza bude vyžadovať trochu práce, ale buďte trpezliví; ak prilievate teplý vývar po troškách, vznikne hustá kaša bez hrudiek, v ktorej je vidieť len osmažená cibuľka.
- Postupne prilievajte mlieko a šľahajte.
- Vráťte hrniec na sporák.
- Zvýšte teplotu, kým omáčka nezačne bublať.
- Pridajte bobkový list a nové korenie a vmiešajte ocot.
- Znížte plameň na minimum, prikryte a nechajte 15 minút na veľmi miernom ohni prebublávať.
- Zápražka sa pekne prevarí, zmäkne, spojí omáčku a stratí múčnú chuť.
- Nakoniec hrniec odstavte zo sporáka a vmiešajte smotanu.
- Pokiaľ je omáčka príliš hustá, pridajte trochu mlieka a prešľahajte.
- Pridajte lyžičku cukru a podľa potreby dochuťte soľou alebo octom.
- Vyberte bobkové listy a nové korenie.
- Pokiaľ sú zelené fazuľky dlhé, nakrájajte ich na menšie kúsky.
- Vložte ich do omáčky a nechajte chvíľu prehriať.
- Vyvarujte sa prevareniu omáčky, pretože by sa smotana mohla zraziť.

Vyskúšajte aj naše najlepšie recepty na kuracie mäso na smotane , na ktorých si zaručene pochutnáte!
Fazuľky na slanine a cesnaku
Luxusné zelené fazuľky restované na olivovom oleji a masle spolu s cesnakom a slaninkou sú jednoduchým a chutným spôsobom, ako túto nie vždy obľúbenú zeleninu servírovať ako súčasť delikátneho sviatočného menu.
INGREDIENCIA
- 500 g zelených fazuliek, čerstvých, opláchnutých, so zastrihnutými koncami
- ½ lyžičky soli
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica masla
- 6 strúčikov cesnaku, nasekaných
- 6 prúžkov slaniny, uvarených, zbavených tuku, nakrájaných
POSTUP
- Priveďte do varu vodu vo veľkom hrnci, pridajte zelené fazuľky (voda by mala byť tesne nad fazuľkami) a ½ lyžičky soli.
- Varte na stredne miernom ohni 5 minút, fazuľky sceďte.
- Vo veľkej panvici na strednom plameni rozohrejte olivový olej a maslo.
- Pridajte nasekaný cesnak a za stáleho miešania ho restujte asi 30 sekúnd.
- Pridajte nakrájanú uvarenú slaninu a zelené fazuľky.
- Vymažte na strednom plameni asi 1 minútu, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Odstráňte zo sporáka.
- Ochutnajte av prípade potreby dosoľte.
- Užite si to!

Objavte podobné tipy
Polievka zo zelených fazuliek na kyslo
Výborná krémová polievka zo zelených fazuliek a zemiakov poteší celú vašu rodinu a navyše ju máte hotovú raz dva!
INGREDIENCIA
- 200 g zelených fazuliek, mrazených alebo nakladaných
- 3 stredné zemiaky
- bobkový list
- voda
- 250 ml smotany na varenie
- 1 lyžica hladkej múky
- soľ a ocot na dochutenie
- vajíčka (voliteľne)
POSTUP
- Pripravte si hrniec, do ktorého dajte nakrájané fazuľky, očistené a nakrájané zemiaky, bobkový list, trošku soli a zalejte vodou.
- Pokiaľ použijete nakladané fazuľky, tak najskôr nechajte zemiaky trochu povariť a fazuľky pridajte trošku neskôr, aby sa vám úplne nerozvarili.
- V extra nádobke si rozmiešajte smotanu na varenie s hladkou múkou.
- Keď budú zemiaky a fazuľky mäkké, tak pridajte zmes smotany s hladkou múkou a povarte asi 5 minút.
- Na záver dochuťte octom a podľa potreby soľou.
- Pokiaľ chcete, môžete do polievky pridať aj vajíčka.
- Tie môžete buď uvariť v extra hrnci natvrdo, a potom si ich dať do taniera alebo ich môžete uvariť priamo v polievke.
- Vajíčko rozbite do naberačky, a tú pomaly ponorte do polievky.
- Počkajte, kým sa vajíčko zatiahne a trošku zvrchu uvarí a potom ho do polievky vyklopte.
- K polievke sa hodí čerstvé pečivo a ak máte radi sladko-kyslé chute, tak na záver môžete do polievky pridať aj trošku cukru.

Varná doska patrí spoločne s chladničkou k najdôležitejším kuchynským spotrebičom.
Vybrať si môžeme hneď z niekoľkých typov. K tým najobľúbenejším patria tie na indukciu. Čo pri ich výbere nezabudnúť zohľadniť a aké sú ich najväčšie výhody a nevýhody? Všetko sa dozviete v našej recenzii indukčných varných dosiek .
Fazuľky v paradajkovej omáčke
Vyskúšajte túto chutnú prílohu, ktorá sa skvele hodí ku grilovanému či pečenému mäsu. Servírovať tento pokrm však môžete aj samostatne ako ľahký hlavný chod.
INGREDIENCIA
- 500 g zelených fazuliek, nakrájaných
- 500 g kvalitných konzervovaných paradajok
- 1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno a/alebo 1 strúčik cesnaku, nakrájaný nadrobno
- soľ a korenie podľa chuti
- olivový olej
- niekoľko lístkov čerstvej bazalky (voliteľne)
POSTUP
- Orestujte si cibuľu a/alebo cesnak na olivovom oleji.
- Potom pridajte konzervované paradajky a nechajte dusiť.
- Medzitým blanšírujte nakrájané zelené fazuľky v dobre osolenej vode, kým nebudú chrumkavé.
- Potom sceďte a pridajte ich do paradajkovej omáčky spolu s trochou vody z varenia a nechajte ich v omáčke dusiť do mäkka.
- Dobrú chuť!

Máme pre vás aj zaujímavé paradajkové recepty pre najrôznejšie príležitosti. Inšpirujte sa!
A ako správne fazuľky pripraviť?
Ak je práve sezóna, tak môžeme fazuľky pripravovať čerstvé. Mali by byť sviežo zelené a nezavädnuté. Pred prípravou ich musíme zbaviť dlhých vlákien pozdĺž struku a prípadných stopiek.
Potom ich dobre prepláchneme, nakrájame na šikmé prúžky 3-4 cm dlhé a vyberieme ten pravý recept s fazuľkami.
Ak nie sú k dispozícii čerstvé, veľmi dobre ich nahradia fazuľky mrazené alebo sterilizované . Tie sú už očistené a nakrájané, takže ich môžeme hneď používať. Na tepelnú úpravu nepotrebujú veľa času, stačí zhruba 15 minút, to sú ešte trochu chrumkavé.
Toto bolo 5 receptov s fazuľkami a pár bonusov navyše. Dúfame, že ste si pochutnali!