Vychutnajte si recept na fondán 9x inak a zamilujte sa 9x rovnako!
Skúste jeho klasickú podobu s tmavou čokoládou alebo sa odvážte a upečte si jeho red velvet podobu alebo si ho vychutnajte s náplňou zo slaného karamelu!
Možností je nepreberné množstvo a my sme pre vás pripravili tie najlepšie, ktorým nikto neodolá!
Ako sa hovorí, v jednoduchosti je sila!
Čokoládový fondán
Čokoládové lávové tortičky s lahodným roztaveným čokoládovým stredom sa skladajú zo 6 základných ingrediencií. Tento prekvapivo ľahký dezert, pripravený iba za 25 minút, je stávkou na istotu za každých okolností. Pokiaľ nemáte zapekacie formičky na lava cakes, postupujte podľa našich pokynov a použite formu na muffiny.
Čo budeme potrebovať
- 170 g kvalitnej polosladkej čokolády
- 115 g nesoleného masla
- 30 g hladkej múky
- 60 g práškového cukru
- Štipka soli
- 2 vajcia
- 2 žĺtky
Na ozdobu
- Zmrzlina
- Maliny
- Čokoládový sirup
Postup
- Formičky na fondány si vystriekame olejom v spreji alebo vymažeme maslom a poprášime kakaom (možno využiť aj formičky na muffiny)
- Rúru si predhrejeme na 220 stupňov
- Čokoládu si nasekáme nahrubo
- Do žiaruvzdornej misy dáme maslo a navrch pridáme nasekanú čokoládu
- Zapneme mikrovlnnú rúru na vysoký výkon, v 10 sekundových intervaloch ju zahrievame
- Po každom vypnutí rúry čokoládu premiešame, kým nebude úplne hladká
- Dáme jej bokom.
- V malej miske prešľaháme múku, práškový cukor a soľ
- Vajcia a žĺtky vyšľaháme dohromady, kým sa nespoja v krémovú konzistenciu
- Do misy s čokoládou nalejeme cukrovú zmes a vajcia
- Všetko spolu pomaly premiešame gumovou stierkou alebo vareškou
- Cesto bude mierne husté
- Do každej pripravenej formičky na fondány alebo muffiny rovnomerne nalejeme čokoládové cesto
- Formičky položíme na plech a pečieme 12–14 minút, kým nebudú strany pevné a upečené ALE vršok a stredy budú stále mäkké
- Pokiaľ pečieme vo forme na muffiny, čokoládové fondány zaberú len asi 8–10 minút pečenia
- Necháme ich 1 minútu vychladnúť, potom každú formičku prikryjeme obráteným tanierom a obrátime
- Používame chňapku, pretože sú formičky horúce!
- Čokoládové lava cakes by sa mali ľahko uvoľniť
- Ak sme použili formu na muffiny, koláčiky z formy uvoľníme lyžicou a položíme ich na tanier
- Pridáme polevu alebo zdobenie a ihneď podávame
Všetkým milovníkom čokolády vrelo odporúčame pozrieť sa na tieto recepty ktoré sú len a jedine z čokolády! Vyskúšajte pravý viedenský Sacher tortu alebo znovu využite muffinových foriem a pustite sa do receptu na čokoládové minidezerty .

Fondán s burákovým maslom
Domáce čokoládové lávové tortičky s arašidovým maslom sú vrcholom lahodnosti. Každá jedna nadýchaná a teplá lávová torta je plnená rozpusteným arašidovým maslom a preliata vanilkovou zmrzlinou. Už sa vám zbiehajú sliny?
Čo budeme potrebovať
- 170 g vysoko kvalitnej polosladkej čokolády
- 115 g masla
- 30 g hladkej múky
- 60 g práškového cukru
- Štipka soli
- 2 vajcia
- 2 žĺtky
- 45 g arašidového masla
Na ozdobu
- Zmrzlina
- Rozpustené arašidové maslo
- Čokoládový sirup
Postup
- Každú formičku na zapekanie si vymastíme maslom alebo vystriekame olejom v spreji a vysypeme kakaom
- Rúru si zapneme na 220 stupňov
- Čokoládu nahrubo nasekáme
- Do sklenenej misy pridáme maslo a navrch prisypeme nasekanú čokoládu
- Misu vložíme do mikrovlnnej rúry a pri občasnom premiešaní zahrievame, kým nebude úplne hladká a rozpustená
- Dáme jej bokom
- V malej miske prešľahajte múku, cukor a soľ
- Vajcia so žĺtkami vyšľaháme dohromady, kým sa nespoja
- Do misy s čokoládou nalejeme zmes vajec a práškového cukru
- Všetko pomaly premiešame na hladké cesto bez hrudiek
- Cesto bude mierne husté
- Do každej pripravenej misky rovnomerne nalejeme čokoládovú zmes
- Navrch každého cesta pridáme arašidové maslo a lyžicou ho zľahka zatlačíme do cesta
- Zapekacie misky s cestom na fondán položíme na plech a pečieme 12–13 minút, kým nebudú strany pevné a vrch stále vyzerá nedopečený
- Necháme 1 minútu vychladnúť
- Potom každú formičku opatrne vyklopíme na tanier
- Lávové tortičky by sa z formičky mali ľahko uvoľniť
- Ihneď podávame

Citrónový lava cake
Najlepšie citrónové fondány s krémovou citrónovou náplňou a nadýchanou snehovou polevou. Jednoduchý recept na lávovú tortu, ktorá vás úplne uchváti svojou ľahkou chuťou.
Čo budeme potrebovať
- 2 vajcia
- Hrnček cukru
- Hrnček hustej smotany
- 1 ½ hrnčeka hladkej múky
- 4 lyžičky prášku do pečiva
Na citrónovú náplň
- Šťavu z 3 citrónov
- 75 g masla
- ½ hrnček cukru
- Vajcia
- 3 žĺtky
Na polevu
- 3 bielky
- ½ hrnček cukru
Postup
- Rúru predhrejeme na 160 stupňov
- Plech na muffiny vyložíme papierovými košíčkami
- Ak budeme používať zapekacie formičky, tie dôkladne vymažeme maslom a vysypom kakaom
- Zmiešame smotanu s cukrom
- Smotanu šľaháme, kým sa cukor nerozpustí a zmes nie je hustá a hladká
- Vmiešame preosiatu múku a prášok do pečiva
- Zmes rovnomerne rozdelíme do formičiek a pečieme 25-30 minút
- Formičky vyberieme z rúry a necháme ich vychladnúť.
- Na citrónovú náplň zmiešame na panvici citrónovú šťavu a maslo a zahrievame, kým zmes nezačne bublať
- Pridáme cukor a vajcia
- Rýchlo šľaháme, aby sa vajcia nezačalo variť a tvoriť hrudky
- Pokračujeme v šľahaní, kým zmes mierne nezhustne
- Zmes odstránime z tepla, keď je textúra lesklá a konzistencia mierne hustá
- Uprostred každého fondánu vyrežeme otvor a vydlabeme časť tortového korpusu
- Odrezanú časť si ponecháme na uzavretí
- Do vydlabanej diery nalejeme citrónovú zmes a uzavrieme odrezanou časťou
- Na polevu si ušľaháme bielky s cukrom, kým sa nevytvorí tuhý sneh
- Pomocou cukrárskeho zdobiaceho vrecúška alebo polievkovej lyžice, každý citrónový fondán vyšľahanou snehovou hmotou ozdobíme
- Na záver sneh ešte môžeme, pomocou kuchynského horáka, dozlatista ogrilovať

Fondán z bielej čokolády
Lávové tortičky z bielej čokolády? Áno, aj takto si tento perfektný a ľahký dezert môžete pripraviť! Celý recept na lava cakes je vyrobený z bielej čokolády a posypaný drveným kokosom s mandľovým extraktom. K dokonalosti všetko môžete doviesť horúcimi malinami alebo obľúbenou vanilkovou zmrzlinou!
Čo budeme potrebovať
- 65 g bielej čokolády
- 60 g masla
- 125 g práškového cukru
- 75 g hladkej múky
- Vajcia
- 2 vaječné žĺtky
- ½ lyžičky mandľového extraktu
- ½ lyžičky rumu (voliteľné)
Postup
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
- Zapekacie misky alebo formičky na muffiny si vymastíme maslom alebo vystriekame olejom v spreji a vysypeme drveným kokosom
- Do misky pridáme čokoládu a maslo
- A potom spolu v mikrovlnnej rúre rozpustíme
- V priebehu rozpustenia premiešavame
- Do čokoládovej zmesi zašľaháme múku a práškový cukor, dbáme na to, aby sa všetko spojilo v krémovú konzistenciu
- Vmiešame žĺtky a vajcia, kým nie je všetko dôkladne premiešané a hladké
- Pridáme mandľový extrakt a rum
- Znovu dôkladne premiešame
- Zmes rozdelíme rovnomerne do vysypaných formičiek
- Vložíme do rúry a pečieme asi 15-18 minút
- Potom ich vyberieme, necháme minútu odpočinúť, prejdeme nožom po okrajoch formičiek, aby sa lávové tortičky uvoľnili, a vyklopíme ich na dezertné taniere

Objavte podobné tipy
Lávový red velvet tortu
Red Velvet fondány sú jedným z najlahodnejších tort, ktoré môžete svojim blízkym upiecť. Ľahko sa pripravujú a sú vždy dobrou voľbou pre chvíle, kedy chcete siahnuť po rýchlom recepte na jednoduchý dezert. Túto dobrotu možno jednoducho podávať poprášené práškovým cukrom alebo preliate polevou zo smotanového syra a čerstvým ovocím.
Čo budeme potrebovať
Na fondán
- 3 vajcia
- 60 g cukru kryštál
- 120 g bielej čokolády
- 110 g masla
- 50 g hladkej múky
- 2 lyžice kakaa
- Štipka soli
- Lyžica červeného potravinárskeho farbiva
Na polevu
- 100 g smotanového syra
- 2 lyžice práškového cukru
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 120 ml smotany na šľahanie
Na ozdobu
- Čerstvé jahody
- Múčkový cukor
Postup
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
- Zapekacie misky na fondán si vymastíme maslom a vysypeme cukrom
- Čokoládu a maslo si rozpustíme na kúpeli
- Medzitým si vyšľaháme vajcia s cukrom a soľou, tak aby zmes mala krémovú tekutú konzistenciu
- Pridáme rozpustenú čokoládu a dobre premiešame
- Pridáme červené potravinárske farbivo a premiešame, aby sa všetko spojilo a rovnomerne zafarbilo
- V mise zmiešame múku s kakaom a soľou
- Všetko postupne pridávame do čokoládovej zmesi
- Cesto nalejeme do pripravených formičiek
- Pečieme 14-16 minút, kým nebudú okraje pevné a stredy ešte mäkké
- Zatiaľ čo sa fondané pečú, pripravíme si tvarohovú polevu
- Do misy pridáme smotanový syr a niekoľko sekúnd ho do hladka mixujeme
- Pridáme práškový cukor a vanilkový extrakt a znovu premiešame, kým sa všetko nespojí
- Pridáme vychladenú smotanu na šľahanie a miešame, kým sa nevytvorí hustý krém
- Lávové tortičky vyberieme z rúry a necháme 3–4 minúty mierne vychladnúť
- Ostrým nožom prejdeme okolo vonkajšieho okraja torty a opatrne vyklopíme na tanier
- Fondány ozdobíme podľa chuti a navrch ich posypeme práškovým cukrom a prelejeme polevou zo smotanového syra
Ste zamilovaní? Najlepší spôsob ako to vyjadriť je, potešiť vašou drahou polovičkou niečím priamo od srdca. Inšpirujte sa a upečte si s nami tie najlepšie sladkosti s red velvet korpusom a urobte svojmu miláčikovi radosť tortou priamo od srdca.

Čokoládový fondán s kokosovou šľahačkou
Táto hriešne dobrá lávová torta z horkej čokolády vám aj za chmúrneho zimného počasia zdvihne náladu, tak že sa vám bude chcieť tancovať! Tento recept je tiež bez lepku, bez obilnín, bez mlieka a je paleo.
Čo budeme potrebovať
- 100 g kokosového oleja
- 200 g horkej čokolády (nasekané)
- 2 vajcia
- 2 žĺtky
- 3 lyžice medu
- Lyžička vanilkového extraktu
- 2,5 lyžice kokosovej múky
- Lyžica drveného kokosu
- Štipka soli
Na polevu
- 380 g plnotučného kokosového mlieka (cez noc chladeného)
- Lyžička vanilkového extraktu
- Lyžička medu
- 40 g nasekaných pistácií
Postup
- Uistíme sa, že plechovka kokosového mlieka bola cez noc v chlade
- Otvoríme hornú časť plechovky a opatrne lyžicou vylejeme stuhnutý kokosový krém do malej misky
- Kokosovú vodu si ponecháme vedľa (viď TIP)
- Ručným mixérom šľaháme 1-2 minúty kokosový krém s vanilkou a medom
- Všetko dáme do chladničky
- Rúru si predhrejeme na 220 stupňov
- Vymažeme a vysypeme si štyri zapekacie misky kokosovým olejom a vysypeme ich drveným kokosom
- 100 g kokosového oleja si na strednú teplotu rozpustíme
- Potom teplotu vypneme a pridáme čokoládu
- Miešame, kým sa čokoláda nerozpustí a ingrediencie nespoja
- Potom si mixérom na vysoké otáčky ušľaháme vajcia, žĺtky, med, vanilkový extrakt a soľ
- Zmes by mala mierne zhustnúť a zožltnúť
- Znížime otáčky a pomaly pridávame čokoládu a kokosovú múku, kým sa prísady úplne nespoja do konzistencie cesta
- Cesto nalejeme do formičiek a pečieme 8–9 minút, kým boky nie sú upečené, ale stredy sú stále mäkké a mierne sa chvejú
- Torty necháme vychladnúť v zapekacích miskách po dobu jednej minúty
- Potom ich jednotlivo vyklopíme na tanier
- Navrch pridáme kokosový krém a nasekané pistácie
- Ihneď podávame
Pokiaľ sa vaša plechovka úplne nerozdelila na kokosový krém a kokosovú vodu, budete to musieť skúsiť znova s novou plechovkou.
Milujete sladké, ale obmedzuje vás bezlepková diéta? Nechajte sa inšpirovať ďalšími receptami na bezlepkové buchty a sladké , na ktorom si pochutnáte rovnako ako na tejto lávovej torte.

Fondán so slaným karamelom
Dokonale mazľavá lávová torta povýšená na ďalšiu úroveň s lahodnou slanou karamelovou náplňou. S obľúbenou zmrzlinou a opaženými lieskovými orechmi si tento dezert musí zamilovať naozaj každý!
Čo budeme potrebovať
- 85 g horkej čokolády
- 75 g masla
- 30 g hladkej múky
- 90 g práškového cukru
- 2 veľké vajcia
- 1 žĺtok
- 1 ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 8 karamelových cukríkov
- Soľ
Postup
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
- Do sklenenej misy pridáme čokoládu a maslo
- Tú vložíme do mikrovlnnej rúry a zahrievame av priebežne miešame
- Keď je čokoláda rozpustená a premiešaná, zašľaháme do nej múku a práškový cukor
- Miešame, kým nevznikne hladké cesto
- Nakoniec zašľaháme dve vajcia, žĺtok a vanilkový extrakt
- Zapekacie misky si vystriekame olejom, a potom ich začneme do ½ plniť cestom
- Ďalej pridajte dva karamelové cukríky do každého cesta na lávovú tortu a navrch ich posypeme soľou
- Každú tortu zalejeme zvyšným cestom
- Fondány pečieme 12–14 minút a potom ich vyberieme z rúry
- Necháme ich 2 minúty vychladnúť
- Potom ich pomocou noža orežeme okolo vonkajšieho okraja, aby sme ich z formičky uvoľnili
- Lávové torty opatrne vyklopíme na tanierik a poprášime ich soľou alebo práškovým cukrom
- Ešte teplé ich podávame

Fondánová poleva
Skvelý krém, ktorým môžete ozdobiť vlastne úplne všetko cez torty až po muffiny či venčeky.
Čo budeme potrebovať
- 250 g cukru kryštál
- 130 ml vody
- Lyžička octu (20%)
Postup
- V hrnci na platni si zmiešame ocot s vodou a cukrom
- Teplotu pod hrncom nastavíme na maximum a zmes privedieme do varu
- Potom teplotu znížime a po dobu 10 minút zmes varíme
- Zmes by mala dosiahnuť sirupovú konzistenciu
- Hrniec zložíme zo sporáka a necháme ho vychladnúť
- Sirup by mal pomaly tuhnúť, hustnúť a farbiť si do biela
- Podľa potreby ho môžeme aj zafarbiť potravinárskym farbivom, než ho začneme používať
Fondánová poleva je skvelá na venčeky alebo veterníky, ale aj s ňou ozdobíme celú tortu s priemerom 24 centimetrov.

Pre ďalšie možnosti na zdobenie vašich zákuskov sa pozrite na tie to nápady na lahodné krémy a polevy .
Pre lepšiu predstavu sa pozrite na nasledujúce video, akú konzistenciu by malo mať cesto a ako by pri správnom pečení mal fondán vyzerať. Základom je ho neprepiecť!
História fondánu alebo lávovej torty
Tekutá z pravidla čokoládová torta je kombináciou klasickej celopečenej torty a suflé.
Jeho názov bol odvodený od podoby, v ktorej sa servíruje, a to opečený po okrajoch, ale jeho stredy sú mäkké a tekuté. Vďaka nízkemu obsahu múky a vysokému obsahu čokolády sa vám doslova rozpustia na jazyku.
Fondány sa skladajú zo základných surovín ako je maslo, vajcia, cukor, čokoláda a múka. Základom je hutnejšie čokoládové cesto, ktoré sa na zvýraznenie čokoládovej chuti dopĺňa lyžicou silnej kávy, vanilkovým extraktom, soľou av niektorých prípadoch aj škoricou.
Torty sa podľa originálneho receptu pečú v oddelených formičkách. Nápadom sa, ale medze nekladú as istými obmenami je možné fondán upiecť aj v mikrovlnnej rúre v hrnčeku na čaj.
Najčastejšou prílohou pri servírovaní je zmrzlina, čerstvé ovocie, čokoládová omáčka a posyp z práškového cukru.
Pre lepšiu predstavu sa pozrite na nasledujúce video, akú konzistenciu by pri správnom pečení mal fondán mať. Základom je ho neprepiecť!
Dvaja kuchári tvrdia, že tortu vynašli s odstupom šiestich rokov a oboje tvrdenie je trochu správne.
Prvý, legendárny francúzsky šéfkuchár Michel Bras, debutoval so svojím čokoládovým dezertom v roku 1981 vo svojej rovnomennej reštaurácii v Laguiole vo Francúzsku.
O šesť rokov neskôr do kuchyne v Lafayette v hoteli Drake v New Yorku, mladý Jean-Georges Vongerichten, vytvoril svoju verziu úplne náhodou.
Bras hovorí, že tento nápad dostal po lyžiarskom výlete s jeho deťmi. Vraj chcel previesť svoje emócie do dezertu, ktoré prežíval po celom dni na zjazdovke. Dezert, o ktorom hovorí ako o „technickom počine“, ktorý bol pripravovaný dva roky, zahŕňa pečenie jednotlivých misiek plnených čokoládovým cestom s vnútrom zo zamrznutej gule ganache, vloženej doprostred dezertu. Ako sa torta pečie, ganache sa rozpustí, čo má za následok dezert s tekutým stredom.
Akonáhle zaviedol tekutý dezert do svojho menu, bol to, neprekvapivo, okamžitý hit. Dezert sa rýchlo rozšíril po špičkových kuchyniach celej Európy a stal sa základom modernej kuchyne.
V roku 1987 sa Vongerichten začal pracovať v reštaurácii Lafayette a vtedy tridsaťročný Vongerichten pripravoval na súkromnú oslavu 500 čokoládových cupcakov podľa receptu svojej matky. Amatérsky zabudol, že toľko tort v rúre zníži teplotu.
Potom, čo ich naservírovali, pribehol vrchný čašník a kričal, že torta nie je uvarená, spomína Vongerichten.
Vongerichten to chcel overiť a cupcake rozrezal a dezert uprostred vytekal. Na konci večera bol však za búrlivé ovácie prizvaný do oslavy. Čokoládová torta Valrhona, pomenovaná po čokoláde, ktorú Vongerichten používal, sa stala nasledujúci deň súčasťou stáleho dezertného menu.
Vongerichtenov recept s iba štyrmi ingredienciami je jednoduchý. Zatiaľ čo Brasov dezert zahŕňa kombinovanie troch rôznych teplôt pečenia.
Vongerichtenov vyžaduje iba rozpustenie masla a čokolády dohromady, zmiešanie tejto zmesi so žĺtkami rozšľahanými s cukrom a zapekanie v rúre, kým nie je vonkajšok prepečený, ale stred je stále trochu drsný.
Oba torty sú neuveriteľne dobré, ale ten Vongerichtenov je jednoduchší. A v kombinácii so zmrzlinou, sa z neho stal dezert, ktorý odštartoval americkú posadnutosť.
Popularita čokoládovej lávovej torty sa neobmedzovala iba na luxusné kuchyne vo Francúzsku alebo New Yorku. Zatiaľ čo sa dezert množil v NYC, našiel domov aj v srdciach (a žalúdkoch) losangeleských stravníkov.
V rovnakom čase si torta a jeho tekutý stred začali upevňovať svoje miesto ako obľúbený romantický dezert.
Roztavené tortičky dorazili do najobľúbenejšieho zábavného parku na svete v roku 1997, ale spočiatku sa nepredávali vedľa zmrzlinových barov a churros Mickey Mouse.
Boli podávané iba pri návšteve drahších reštaurácií parku, ako je Flying Fish, reštaurácia dosiahnuteľná len po rezervácii a známostiach. Až v roku 2002 sa začala čokoládová lávová torta podávať na papierových tanieroch namiesto luxusného porcelánu.
Zatiaľ čo ostatné dezerty prichádzajú a odchádzajú, čokoládová lávová torta je navždy – nalepte to na samolepku.