Len málokto si dokáže predstaviť Vianoce bez cukroviniek.
Je možné ho ale pripraviť bez lepku?
Rozhodne áno!
S našimi receptami na bezlepkové pečivo tohtoročné Vianoce zvládnete ľavú zadnú!
Pekanové košíčky
Toto pečivo nielen že luxusne chutí, ale je aj zdravé, vegánske, bez lepku a bez rafinovaného cukru! Vyskúšajte tento rok niečo nové a uvidíte, že to ocení celá vaša rodina.
Ingrediencie
Na cesto
- 2 hrnčeky mandlí
- 1 hrnček bezlepkových ovsených vločiek
- 1 hrnček pekanových orechov
- ¼ hrnčeka javorového sirupu
- 2 lyžice rozpusteného kokosového oleja
- ¼ lyžičky soli
Na náplň
- 1 hrnček nasekaných datlí
- ⅓ hrnček vody
- ½ lyžičky škorice
- 1 lyžica rozpusteného kokosového oleja
- 3 lyžice javorového sirupu
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 1 hrnček nahrubo nasekaných pekanových orechov
- soľ
- celé pekanové orechy
Postup
- Mandle, vločky a pekanové orechy mixérom rozdrvte na prášok.
- Pridajte javorový sirup, kokosový olej a soľ a miešajte, kým nevznikne tuhé cesto.
- Formu na mini muffiny vyložte papierovými košíčkami (zhruba 25).
- Do každého košíčka vložte lyžiacu časť cesta – zhruba 1 zarovnanú lyžicu a cesto v košíčku rozprestrite tak, aby bol zaplnený zhruba z troch štvrtín.
- Do každého takto pripraveného cesta vyhĺbte jamku – môžete použiť prst alebo napríklad koniec varešky.
- Takto pripravené košíčky vložte do chladničky a pripravte náplň.
- Náplň: V mixéri mixujte datle, vodu, škoricu, kokosový olej, javorový sirup a vanilkový extrakt, kým nevznikne jednotná hmota.
- Bude to trvať 3 – 4 minúty.
- Tip: oškrabajte steny mixéra každých 30 minút, aby ste zaistili rovnomerné prepracovanie surovín
- Pridajte nahrubo nasekané pekanové orechy a zľahka premiešajte – môžete len krátko zapnúť mixér.
- Každý košíček naplňte lyžicou náplne a ozdobte celým pekanovým orechom.
- Pre menej tradičnú chuť posypte malou štipkou soli.
Pekanové orechy môžete nahradiť lieskovými orieškami, vlašskými orechmi či mandľami a vychutnať si tak ďalšie druhy orechových cukroviniek bez múky.

Bezlepkové vianočné perníčky
Tieto vianočné perníčky bez lepku majú dokonalú textúru a úplne skvelú chuť! Vychutnajte si ich len tak samotné, posypané práškovým cukrom, alebo ich ozdobte polevou.
Ingrediencie
Na cesto
- 250g medu
- 150g trstinového cukru
- štipka soli
- 150g masla
- 350g svetlej bezlepkovej múky – príklady vhodnej múky uvádzame nižšie
- 100g pohánkovej múky
- 1 lyžica múky z hroznových jadier
- 100g mletých mandlí
- ½ lyžičky xantánovej gumy
- 3 lyžičky perníkového korenia
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 vajce
Na polevu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 150 g práškového cukru
Postup
- V hrnci rozpustite maslo, primiešajte med, cukor a soľ a nechajte vychladnúť.
- Zmiešajte múky, mleté mandle, perníkové korenie a prášok do pečiva.
- Vyšľahajte vajcia a pridajte k maslovej hmote.
- Pridajte sypkú zmes a dobre prepracujte na lepkavé cesto.
- Cesto prikryte a nechajte 24 hodín odležať.
- Cesto vyvaľkajte na zhruba ½ centimetra silný plán a vykrájajte požadované tvary.
- Na plechu vyloženom papierom na pečenie pečte na 180°C 12-15 minút.
- Poleva: Dôkladne premiešajte práškový cukor s citrónovou šťavou.
- Takto vzniknutou polevou ozdobte bezlepkové perníčky.
Do cesta na bezlepkové vianočné perníčky môžete pridať 2 lyžice kakaa. Cesto tak bude tmavšie a biela poleva na ňom viac vynikne.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom teste?
Jednoduché kokosky pre celiakov
Kokosky sú prirodzene bezlepkové pečivo! Slávnostnejší tvar im môžete dať, keď hotovou hmotou naplníte zdobiace vrecko a budete vytvárať jemné špičky.
Ingrediencie
- 3 vaječné bielky
- 150 g cukru
- 150 g strúhaného kokosu
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lyžica citrónovej šťavy
Postup
- Najprv si predhrejte rúru na 170 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
- Vaječné bielky vyšľahajte s polovicou cukru.
- Pridajte citrónovú šťavu a zvyšok cukru a vyšľahajte v pevnú hmotu.
- Potom opatrne primiešajte strúhaný kokos.
- Lyžicou tvarujte na plechu placky a pečte, kým ľahko nezozlátnu.

Máme pre vás aj ďalších 6 top receptov na vianočné pečivo s kokosom : guličky, linecké a ďalšie!
Objavte podobné tipy
Luxusné nepečené čokoládové guličky
Tak toto je úplná pecka! Na základnú čokoládovú hmotu môžete využiť rôzne druhy čokolády a čokoládových tyčiniek. Vznikne tak jedinečná chuť. Na obalenie potom môžete využiť rôzne druhy orechov – krásne budú vyzerať napríklad pistácie.
Ingrediencie
- 300g čokolády na varenie
- 30g masla
- 250ml smotany na šľahanie
- štipka soli
- 100g sekaných orechov
Postup
- V parnom kúpeli rozpustite čokoládu.
- V zvláštnom hrnci zahrejte smotanu tak, že sa bude takmer variť, nenechajte ju však prejsť varom! Stiahnite z platne a nechce asi 5 minút chladiť.
- Smotanu nalejte do rozpustenej čokolády a miešajte, kým nevznikne jednoliata zmes, potom pridajte štipku soli.
- Vyšší pekáčik vyložte papierom na pečenie a čokoládovú zmes do neho vlejte a nechajte vychladiť.
- Keď bude čokoláda vychladená, pripravte si ďalší pekáčik do ktorého nasypte nasekané orechy.
- Z čokoládovej zmesi lyžičkou vydlabávajte guličky, dotvarujte v dlaniach a obaľte v nasekaných orieškoch.
- Hotové guličky uchovávajte v chlade.

Bezlepkové linecké pečivo
Aj linecké pečivo možno pripraviť bez lepku a chutí úplne skvele! Skúste tento rok nasledujúci recept a uvidíte, že si na ňom všetci pochutnajú.
Ingrediencie
Na cesto
- 315g bezlepkovej múky – príklady vhodnej múky uvádzame nižšie
- 1 lyžička xantánovej gumy
- 150g práškového cukru
- štipka soli
- ½ lyžičky mletej vanilky
- šťava z polovice citróna
- 250g zmäknutého masla
- 3 žĺtky
Na dokončenie
- ríbezľová marmeláda
- práškový cukor
Postup
- Všetky suroviny na cesto dobre pracujte a vytvorte tak hladké cesto.
- Rozvaľkajte na zhruba 4 milimetre hrubý plát a vykrajujte požadované tvary.
- Kvôli následnému lepeniu marmeládou, vykrajujte tvary vždy po dvoch, pričom do jedného vykrojte menším vykrajovačom otvor a druhý nechajte celý.
- Pečte v predhriatej rúre na 190 ° C do 8 minút.
- Po miernom vychladnutí tvary zlepujte ríbezľovou marmeládou a poprášte cukrom.
Recept na linecké pečivo bez lepku môžete ozvláštniť použitím inej marmelády. Napríklad marhuľová marmeláda dodá ľahko kyslú a pritom jemnú chuť, zatiaľ čo černicová zvýrazní vykrájané tvary.

Máme pre vás tie najlepšie recepty na vianočné linecké pečivo na jednom mieste. Inšpirujte sa!
Medvedí packy z tapiovej múky
Už ste niekedy piekli s tapiokovou múkou? Pokiaľ nie, mali by ste to rozhodne vyskúšať! Toto pečivo je jednoduché na prípravu a výsledok veľmi chutný.
Ingrediencie
- 2 vajcia
- 125 g trstinového cukru
- 350g mandlí
- 1 tabuľka horkej čokolády
- 1 lyžica škorice
- štipka soli
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 1-2 lyžice tapiokovej múky (jedná sa vlastne o škrob získaný z hľúz manioku jedlého)
- 2 lyžice griotky
Postup
- Mandle prelejte vriacou vodou, olúpte a nechajte uschnúť.
- Suché mandle a čokoládu na jemno nameľte.
- Vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom.
- Do vyšľahaného vajca pridajte zmes namletých mandlí a čokolády, škoricu, griotku a tapiokovú múku.
- Všetko dôkladne premiešajte a nechajte v chlade aspoň 2 hodiny odležať.
- Z vychladeného cesta tvarujte malé placky.
- Pečte na 160 ° C 18-20 minút.
Namiesto mandlí môžete použiť mandľovú múku a ušetriť si tým prácu s lúpaním a mletím celých mandlí.
Tvarovanie medvedích páčok môže byť jednoduchšie, keď najprv vytvarujete guličky a tie na plechu roztlačíte vidličkou.

Akú múku na bezlepkové pečivo zvoliť?
- Vianoce sa môžu ľahko premeniť v období stresu, toto vianočné bezlepkové pečivo si však môžete pripraviť aj niekoľko týždňov dopredu a počas sviatkov si užívať zaslúžený pokoj a pohodu.
- Na trhu existuje mnoho druhov múky bez lepku .
- Na pečenie vianočných bezlepkových cukroviniek sa najviac hodia tie druhy, ktoré sú pripravované mletím orechov či semien .
- Sú nimi napríklad kokosová múka, mandľová múka, ľanová či konopná múka .
- Na sladké pečenie sa tiež výborne hodí aj múka ryžová, pohánková alebo bezlepková ovsená múk a.
- Pri pečení môžete jednotlivé druhy kombinovať a vytvárať tak rôzne varianty bezlepkového pečiva.
Recepty na bezlepkové vianočné pečivo môžete využiť aj pri iných príležitostiach počas roka, stačí zmeniť tvar, finálne zdobenie či spôsob servírovania a máte nádherné bezlepkové pečivo napríklad na narodeninovú párty!
A ako sa Vám recepty podarili a kedy ste ich využili? Napíšte nám do komentárov!