Najlepšie recepty na krémovú polievku s hydinovým mäsom alebo kaldoun. Pochutnajte si ako nikdy!

Garantujeme vám, že takúto krémovú polievku ste ešte nejedli!

Preto musíte vyskúšať tieto recepty na kaldoun, polievku vašich snov!

Polievka je plná krehkého mäsa, zeleniny a smotany, ktorá jej dá úplne iný rozmer ako ste u bežných polievok a vývarov zvyknutí.

Tak ktorú vyskúšate ako prvú?

Kuracie kaldoun

Táto krémová kuracia polievka je perfektná na servírovanie za chladného počasia. Hustá a výdatná, rýchlo uvarená! Spojte tento jednoduchý recept na polievku so zeleninovým šalátom alebo, pokiaľ máte naozaj hlad, grilovaným syrovým sendvičom.

Čo budeme potrebovať

  1. 750 g vykostených kuracích pŕs bez kože (nakrájaná na 2 plátky)
  2. 2 lyžičky repkového oleja
  3. 2 lyžice masla
  4. Lyžica hladkej múky
  5. 80 g jemne nakrájanej cibule
  6. 2 stredné mrkvy (nakrájané)
  7. 2 zelerové stonky (nakrájané)
  8. 120 g mrazenej kukurice
  9. 500 ml kuracieho vývaru
  10. Lyžička kôpru
  11. 120 g mrazeného hrášku
  12. 250 ml smotany na varenie
  13. Soľ

Postup

  1. Rozpustíme maslo s olivovým olejom vo veľkom hrnci na stredne vysokú teplotu
  2. Pridáme cibuľu, mrkvu, zeler a soľ a za častého miešania varíme až 8 minút, kým zelenina mierne nezmäkne
  3. Pridáme múku a miešame, aby sa zelenina obalila
  4. Prilejeme vývar a smotanu a zmes necháme prejsť varom
  5. Vmiešame kuracie mäso a hrášok, hrniec prikryjeme a varíme na nízku teplotu, kým sa kura neuvarí
  6. Podľa potreby môžeme prilievať vodu alebo vývar, ak by sa nám polievka zdala príliš hustá
  7. Ihneď podávame

Ak ste stále hladní, tak si pripravte jeden z týchto receptov na poke bowl , ktoré vás už dozaista zasýtia! A ak nemáte chuť na šalát pochutnajte si na niektorej z týchto skvelých variantov na opečené toasty !

Krémová polievka plná kuracieho mäsa so zeleninou v hrnci.
Zdroj: saltandlavender.com

Husacie kaldoun s knedličkami

Hus pravdepodobne nebudete radiť medzi diétne potraviny, pretože je pomerne bohatá na tuk. Cez sviatky však môžeme od diét opustiť a užiť si o niečo nezdravšie pochutiny. Husacie mäso nie je iba nezdravé, ale tiež obsahuje pre telo dôležité minerály, ako je železo pre zdravú krvotvorbu a horčík pre zdravie nervovej a svalovej sústavy.

Čo budeme potrebovať

Na polievku

  1. Polievkovú zeleninu (ako je mrkva, pór, zeler, cibuľa)
  2. 500 g husacích drobov
  3. 3 zrnká korenia
  4. Soľ
  5. 2 lyžice masla
  6. 2 lyžice hladkej múky
  7. 250 ml šľahačky
  8. Lyžička mletej papriky
  9. Nastrúhaný muškátový oriešok
  10. ½ žltej papriky
  11. ½ oranžovej papriky
  12. ½ zväzku petržlenu

Na knedličky

  1. 200 g žemlí
  2. 100 ml teplé mlieko
  3. 20 g mäkkého masla
  4. Vajcia
  5. Žĺtok

Postup

  1. Polievkovú zeleninu opláchneme, olúpeme a podľa potreby nakrájame nahrubo
  2. Husacie droby opláchneme husacie
  3. Zeleninu, husie droby, 2 lyžičky soli a korenia vložíme do 1 litra studenej vody a privedieme do varu
  4. Zmes varíme na strednú teplotu asi 1 hodinu
  5. Potom zlejeme penu a vývar precedíme
  6. Vo veľkom hrnci rozohrejeme maslo a za stáleho miešania prisypeme múku
  7. Do masla a múky za stáleho miešania vlejeme vývar a smotanu
  8. Znížime teplotu a necháme mierne prebublávať asi 10 minút
  9. Polovky paprík opláchneme, odstránime semienka a nakrájame ju na kocky
  10. Do polievky pridáme na kocky nakrájanú papriku a dochutíme strúhaným muškátovým orieškom, soľou, čiernym korením a nasekanou petržlenovou vňaťou
  11. Na knedle si namočíme nakrájané husky asi na 20 minút v mlieku
  12. Vyšľaháme si maslo, kým nebude nadýchané
  13. Vajcia a žĺtok pridáme a zašľaháme do masla
  14. Do maslovej zmesi vmiešame žemľové krutóny, dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom a necháme asi 30 minút vychladnúť
  15. Medzitým si privedieme na platni do varu hrniec s osolenou vodou, kde budeme knedle variť
  16. Mokrými rukami z cesta tvarujeme knedle a varíme 10-15 minút v horúcej osolenej vode
  17. Kaldoun z husi as knedličkami ihneď podávame
Hustá a krémová polievka s husím mäsom a domácimi knedličkami.
Zdroj: thisisnotdietfood.com

Kačacie kaldoun s vaječnými rezancami

Tento recept na krémovú polievku z kačacieho mäsa je jedným z receptov mojej mamičky, ktorý ma nikdy neomrzí. Je to skutočne jeden z najlepších receptov na polievku, ktorý kedy ochutnáte. Je skvelá do akéhokoľvek nezmaru, keď vás prepadne chrípka alebo sa potrebujete zahriať.

Čo budeme potrebovať

  1. 760 g póru (nakrájaného na tenké plátky)
  2. 660 g zeleru (ošúpaného a nakrájaného na kocky)
  3. 3 lyžice masla
  4. 1,25 l kuracieho vývaru
  5. 60 ml 15% alebo 35% smotany
  6. Petržlen (nasekaná)
  7. Upečené kačacie stehno (vykostené a naporciované)
  8. 75 g ostrého syra čedar (nakrájaného na plátky)

Na vaječné rezance

  1. 200 g hladkej pšeničnej múky
  2. 2 vajcia
  3. Soľ

Postup

  1. Vo veľkom hrnci na masle opražíme do mäkka pór a zeler
  2. Pridáme vývar a zmes privedieme do varu
  3. V zakrytom hrnci dusíme 20 minút, kým zelenina nezmäkne
  4. V mixéri alebo tyčovým mixérom polievku rozmixujeme dohladka
  5. Následne ju precedíme cez sito
  6. Dochutíme soľou a korením
  7. Podľa potreby pridáme smotanu
  8. Kaldoun udržujeme v teple, kým nebudeme pripravení na podávanie
  9. Polievku pred podávaním posypeme podľa potreby petržlenovou vňaťou
  10. Na vaječné rezance si na pracovnú dosku vysypeme múky, v ktorej vytvoríme jamku
  11. Do neho vyklepneme vajcia, pridáme soľ a postupne od stredu zapracovávame múku
  12. Akonáhle vytvoríme cesto, začneme ho hniesť a zapracovávať
  13. Podľa potreby si môžeme upraviť konzistenciu cesta lyžicou ľadovej vody alebo múkou navyše
  14. Hotové cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho odpočinúť v chladničke na 30 minút
  15. Odpočaté cesto rozvaľkáme na tenký plát, zaprášime múkou a chvíľu ho necháme uschnúť
  16. Potom plát nakrájame na prúžky a tie potom na rezance
  17. Hotové rezance pridávame do polievky v rámci kroku 7 a necháme prevariť
Úžasná polievka plná mäsa a zeleniny so smotanou a vývarom s rezancami.
Zdroj: browniebites.net

Hydinový kaldoun

Najlepšia a najjednoduchšia krémová polievka, ktorú budete milovať. Najmä preto, že nestrávite celý deň v kuchyni a budete mať všetko hotové a pripravené za menej ako 30 minút! Tento recept na polievku je ideálnym pre ľahkú týždennú večeru a pre všetkých, ktorí milujú výdatné polievky.

Čo budeme potrebovať

  1. 250 g varených nakrájaných kuracích pŕs
  2. 125 g varených husích drobov
  3. 125 g varených kačacích pŕs
  4. 1 l kuracieho vývaru (alebo zeleninového vývaru)
  5. 2 lyžičky olivového oleja
  6. 100 g nakrájanej cibule
  7. 200 g na kocky nakrájané mrkvy
  8. 100 g zeleru nakrájaného na kocky
  9. 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  10. 220 g strúhaného jemného syra čedar
  11. 125 g smotanového syra mäkkého)
  12. 100 ml hustej smotany
  13. Lyžička kóšer soli
  14. Čerstvé čierne korenie
  15. 400 g nevarených cestovín (akékoľvek malé cestoviny)
  16. 200 g baby špenátu
  17. 100 g parmezánu (na ozdobu)

Postup

  1. Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej a pridáme mrkvu, zeler, cibuľu, cesnak
  2. Začneme smažiť asi 5 minút, kým zelenina nebude mäkká a voňavá
  3. Pridáme varené hydinové mäso a droby a pokračujeme za pravidelného miešania vo varení po dobu 3 minút
  4. Pridáme vývar, hustú smotanu a smotanový syr
  5. Hrniec prikryjeme a privedieme do varu a potom varíme ďalších 15 minút
  6. Znížime teplotu, potom pridáme cestoviny a čedar a varíme, kým nie sú cestoviny uvarené na skus, al dente
  7. Ku koncu varenia pridáme špenát do hydinového kaldouna a miešame, kým špenát nezvädne
  8. Polievku dochutíme soľou a čiernym korením
  9. Krémovú kuraciu cestovinovú polievku rozdelíme do misiek a navrch pridáme extra parmezán

Ak máte radi redšie polievky, môžete cestoviny uvariť bokom a pridať ich do polievky na záver a pred podávaním prehriať .

Hydinová polievka so smotanou a vývarom plná čerstvej zeleniny s krekermi.
Zdroj: twopeasandtheirpod.com

Krémová polievka z morky

Smotanový morčacie kaldoun plný krehkého mäsa, polievkovej zeleniny, byliniek, smotany a vína, s chuťou a arómou orechového syra Gouda. Toto je tá pravá polievka do akejkoľvek chladnej nepohody.

Čo budeme potrebovať

Na základ

  1. 2 lyžice oleja
  2. 2 lyžice masla
  3. 4 lyžice hladkej múky
  4. 250 ml kuracieho vývaru

Na polievku

  1. 2 lyžice masla
  2. 2 lyžice oleja
  3. 6 mrkví olúpaných a nakrájaných na plátky
  4. 2 stopkaté zelery nakrájaný na plátky
  5. Stredne žltá cibuľa nakrájaná na kocky
  6. Strúčik cesnaku nasekaný
  7. 750ml kuracieho vývaru
  8. 30 ml suchého alebo polosuchého bieleho vína
  9. 500 ml smotany na varenie
  10. ½ lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia
  11. Lyžica sušenej petržlenovej vňate
  12. 3 bobkové listy
  13. 2 lyžičky provensálskeho korenia
  14. ½ lyžičky kurkumy
  15. ½ lyžičky papriky
  16. ¼ lyžičky vločiek červenej papriky
  17. 750 g varené morky nakrájané na kocky
  18. Gouda (nastrúhaný na ozdobu)
  19. Čerstvá petržlenová vňať (nasekaná na ozdobu)

Postup

  1. V strednom hrnci rozohrejeme 2 lyžice oleja a 2 lyžice masla a navrch prisypeme múku
  2. Rýchlo šľaháme, kým sa ingrediencie dobre neprepoja
  3. Za občasného šľahania varíme, kým zápražka nezíska svetlo zlatohnedú farbu
  4. Pomaly a za stáleho šľahania prilievame do zápražky 250 ml kuracieho vývaru a rýchlo šľaháme, kým nemáme hladkú zmes
  5. Zápražku stiahneme z platne a odstavíme
  6. Vo veľkom hrnci rozohrejeme 2 lyžice masla a 2 lyžice oleja na stredne vysokej teplote
  7. Pridáme mrkvu a zeler
  8. Tie restujeme 5 minút a občas premiešame
  9. Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a opekáme ju ďalšie 3 minúty, kým cibuľa nezosklovatí
  10. Pridáme nasekaný cesnak a varíme 30 sekúnd, aby sa cesnak rozvoňal
  11. Pomaly pridávame vývar a miešame
  12. Pridáme víno, zápražku a znovu dobre premiešame
  13. Zmes privedieme do varu a často miešame
  14. Znížime teplotu na nízku a pridáme všetky ostatné ingrediencie okrem syra Gouda
  15. Varíme 15 minút a potom ochutnáme a prípadne dochutíme soľou a korením
  16. Kaldoun ďalej varíme, kým nezhustne, ešte asi 30–45 minút, alebo do požadovanej konzistencie
  17. Bobkové listy vyhodíme
  18. Ozdobíme posypaním strúhaným Goudou a petržlenovou vňaťou
  19. Podávame s chrumkavým opečeným chlebom
Hustá a hutná polievka plná krému, smotany, zeleniny morčacieho mäsa.
Zdroj: thisisnotdietfood.com

História sviatku svätého Martina

Husí kaldoun neodmysliteľne patrí k oslavám sviatku svätého Martina, ktorý každý rok oslavujeme 11. novembra. Novodobé tradície sú späté s podávaním rôznych pochutín z husi či kačice a hlavne svätomartinského vína. Poďme sa pozrieť, čo okrem nadobudnutej hostiny, predchádzalo vzniku tohto sviatku.

Martin z Tours, dnes známy ako svätý Martin sa narodil roku 316. Počas svojej mladosti bol veľmi ovplyvnený svojim otcom, na ktorého prianie a na Martinovu nevôľu, sa stal vojakom. Aj napriek svojmu odporu bol veľmi úspešným vojakom a čoskoro sa dočkal povýšenia.

Po návrate z armád, žil ako pustovník av roku 372 sa stal biskupom. Po zvyšok života žil veľmi skromným životom. Roku 397, počas jednej zo svojich misijných ciest zomrel. Dožil sa, na tú dobu, úctyhodných 81 rokov a jeho pohreb sa konal práve 11. novembra, na ktorý sa vzťahuje tento sviatok.

K oslavám tohto sviatku patrí nedomysliteľne hus, ktoré podľa povesti Martina počas jeho kázania rušili, a preto si musia svoj trest počas jeho sviatku odpykať na pekáči.

Iná povesť zasa hovorí, že Martin nemal veľký záujem na tom, byť menovaný biskupom a schoval sa pred týmto vymenovaním do husníka medzi husi. Tie ho ale svojimi hlasnými prejavmi prezradili.

Oslavy historicky pripadali na obdobie, kedy končil poľnohospodársky rok, úroda už bola zozbieraná a uchovaná a bola to jedna z posledných veľkých osláv pred nadchádzajúcim šesťtýždňovým pôstom.

Na svätomartinskú tabuľu tradične patrilo husacie mäso, ktoré sa zarobilo do posledného kúska, kedy drobky sa použili do kaldounu, z pečene sa urobila paštéta alebo sa osmažili na husacej masti a zvyšok boli už tradičné pečienka.

Vedľa mäsa je tradičným pokrmom pečivo známe ako svätomartinské rožky, rohy alebo podkovy.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.