Garantujeme vám, že takúto krémovú polievku ste ešte nejedli!
Preto musíte vyskúšať tieto recepty na kaldoun, polievku vašich snov!
Polievka je plná krehkého mäsa, zeleniny a smotany, ktorá jej dá úplne iný rozmer ako ste u bežných polievok a vývarov zvyknutí.
Tak ktorú vyskúšate ako prvú?
Kuracie kaldoun
Táto krémová kuracia polievka je perfektná na servírovanie za chladného počasia. Hustá a výdatná, rýchlo uvarená! Spojte tento jednoduchý recept na polievku so zeleninovým šalátom alebo, pokiaľ máte naozaj hlad, grilovaným syrovým sendvičom.
Čo budeme potrebovať
- 750 g vykostených kuracích pŕs bez kože (nakrájaná na 2 plátky)
- 2 lyžičky repkového oleja
- 2 lyžice masla
- Lyžica hladkej múky
- 80 g jemne nakrájanej cibule
- 2 stredné mrkvy (nakrájané)
- 2 zelerové stonky (nakrájané)
- 120 g mrazenej kukurice
- 500 ml kuracieho vývaru
- Lyžička kôpru
- 120 g mrazeného hrášku
- 250 ml smotany na varenie
- Soľ
Postup
- Rozpustíme maslo s olivovým olejom vo veľkom hrnci na stredne vysokú teplotu
- Pridáme cibuľu, mrkvu, zeler a soľ a za častého miešania varíme až 8 minút, kým zelenina mierne nezmäkne
- Pridáme múku a miešame, aby sa zelenina obalila
- Prilejeme vývar a smotanu a zmes necháme prejsť varom
- Vmiešame kuracie mäso a hrášok, hrniec prikryjeme a varíme na nízku teplotu, kým sa kura neuvarí
- Podľa potreby môžeme prilievať vodu alebo vývar, ak by sa nám polievka zdala príliš hustá
- Ihneď podávame
Ak ste stále hladní, tak si pripravte jeden z týchto receptov na poke bowl , ktoré vás už dozaista zasýtia! A ak nemáte chuť na šalát pochutnajte si na niektorej z týchto skvelých variantov na opečené toasty !

Husacie kaldoun s knedličkami
Hus pravdepodobne nebudete radiť medzi diétne potraviny, pretože je pomerne bohatá na tuk. Cez sviatky však môžeme od diét opustiť a užiť si o niečo nezdravšie pochutiny. Husacie mäso nie je iba nezdravé, ale tiež obsahuje pre telo dôležité minerály, ako je železo pre zdravú krvotvorbu a horčík pre zdravie nervovej a svalovej sústavy.
Čo budeme potrebovať
Na polievku
- Polievkovú zeleninu (ako je mrkva, pór, zeler, cibuľa)
- 500 g husacích drobov
- 3 zrnká korenia
- Soľ
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 250 ml šľahačky
- Lyžička mletej papriky
- Nastrúhaný muškátový oriešok
- ½ žltej papriky
- ½ oranžovej papriky
- ½ zväzku petržlenu
Na knedličky
- 200 g žemlí
- 100 ml teplé mlieko
- 20 g mäkkého masla
- Vajcia
- Žĺtok
Postup
- Polievkovú zeleninu opláchneme, olúpeme a podľa potreby nakrájame nahrubo
- Husacie droby opláchneme husacie
- Zeleninu, husie droby, 2 lyžičky soli a korenia vložíme do 1 litra studenej vody a privedieme do varu
- Zmes varíme na strednú teplotu asi 1 hodinu
- Potom zlejeme penu a vývar precedíme
- Vo veľkom hrnci rozohrejeme maslo a za stáleho miešania prisypeme múku
- Do masla a múky za stáleho miešania vlejeme vývar a smotanu
- Znížime teplotu a necháme mierne prebublávať asi 10 minút
- Polovky paprík opláchneme, odstránime semienka a nakrájame ju na kocky
- Do polievky pridáme na kocky nakrájanú papriku a dochutíme strúhaným muškátovým orieškom, soľou, čiernym korením a nasekanou petržlenovou vňaťou
- Na knedle si namočíme nakrájané husky asi na 20 minút v mlieku
- Vyšľaháme si maslo, kým nebude nadýchané
- Vajcia a žĺtok pridáme a zašľaháme do masla
- Do maslovej zmesi vmiešame žemľové krutóny, dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom a necháme asi 30 minút vychladnúť
- Medzitým si privedieme na platni do varu hrniec s osolenou vodou, kde budeme knedle variť
- Mokrými rukami z cesta tvarujeme knedle a varíme 10-15 minút v horúcej osolenej vode
- Kaldoun z husi as knedličkami ihneď podávame

Kačacie kaldoun s vaječnými rezancami
Tento recept na krémovú polievku z kačacieho mäsa je jedným z receptov mojej mamičky, ktorý ma nikdy neomrzí. Je to skutočne jeden z najlepších receptov na polievku, ktorý kedy ochutnáte. Je skvelá do akéhokoľvek nezmaru, keď vás prepadne chrípka alebo sa potrebujete zahriať.
Čo budeme potrebovať
- 760 g póru (nakrájaného na tenké plátky)
- 660 g zeleru (ošúpaného a nakrájaného na kocky)
- 3 lyžice masla
- 1,25 l kuracieho vývaru
- 60 ml 15% alebo 35% smotany
- Petržlen (nasekaná)
- Upečené kačacie stehno (vykostené a naporciované)
- 75 g ostrého syra čedar (nakrájaného na plátky)
Na vaječné rezance
- 200 g hladkej pšeničnej múky
- 2 vajcia
- Soľ
Postup
- Vo veľkom hrnci na masle opražíme do mäkka pór a zeler
- Pridáme vývar a zmes privedieme do varu
- V zakrytom hrnci dusíme 20 minút, kým zelenina nezmäkne
- V mixéri alebo tyčovým mixérom polievku rozmixujeme dohladka
- Následne ju precedíme cez sito
- Dochutíme soľou a korením
- Podľa potreby pridáme smotanu
- Kaldoun udržujeme v teple, kým nebudeme pripravení na podávanie
- Polievku pred podávaním posypeme podľa potreby petržlenovou vňaťou
- Na vaječné rezance si na pracovnú dosku vysypeme múky, v ktorej vytvoríme jamku
- Do neho vyklepneme vajcia, pridáme soľ a postupne od stredu zapracovávame múku
- Akonáhle vytvoríme cesto, začneme ho hniesť a zapracovávať
- Podľa potreby si môžeme upraviť konzistenciu cesta lyžicou ľadovej vody alebo múkou navyše
- Hotové cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho odpočinúť v chladničke na 30 minút
- Odpočaté cesto rozvaľkáme na tenký plát, zaprášime múkou a chvíľu ho necháme uschnúť
- Potom plát nakrájame na prúžky a tie potom na rezance
- Hotové rezance pridávame do polievky v rámci kroku 7 a necháme prevariť

Objavte podobné tipy
Hydinový kaldoun
Najlepšia a najjednoduchšia krémová polievka, ktorú budete milovať. Najmä preto, že nestrávite celý deň v kuchyni a budete mať všetko hotové a pripravené za menej ako 30 minút! Tento recept na polievku je ideálnym pre ľahkú týždennú večeru a pre všetkých, ktorí milujú výdatné polievky.
Čo budeme potrebovať
- 250 g varených nakrájaných kuracích pŕs
- 125 g varených husích drobov
- 125 g varených kačacích pŕs
- 1 l kuracieho vývaru (alebo zeleninového vývaru)
- 2 lyžičky olivového oleja
- 100 g nakrájanej cibule
- 200 g na kocky nakrájané mrkvy
- 100 g zeleru nakrájaného na kocky
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 220 g strúhaného jemného syra čedar
- 125 g smotanového syra mäkkého)
- 100 ml hustej smotany
- Lyžička kóšer soli
- Čerstvé čierne korenie
- 400 g nevarených cestovín (akékoľvek malé cestoviny)
- 200 g baby špenátu
- 100 g parmezánu (na ozdobu)
Postup
- Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej a pridáme mrkvu, zeler, cibuľu, cesnak
- Začneme smažiť asi 5 minút, kým zelenina nebude mäkká a voňavá
- Pridáme varené hydinové mäso a droby a pokračujeme za pravidelného miešania vo varení po dobu 3 minút
- Pridáme vývar, hustú smotanu a smotanový syr
- Hrniec prikryjeme a privedieme do varu a potom varíme ďalších 15 minút
- Znížime teplotu, potom pridáme cestoviny a čedar a varíme, kým nie sú cestoviny uvarené na skus, al dente
- Ku koncu varenia pridáme špenát do hydinového kaldouna a miešame, kým špenát nezvädne
- Polievku dochutíme soľou a čiernym korením
- Krémovú kuraciu cestovinovú polievku rozdelíme do misiek a navrch pridáme extra parmezán
Ak máte radi redšie polievky, môžete cestoviny uvariť bokom a pridať ich do polievky na záver a pred podávaním prehriať .

Krémová polievka z morky
Smotanový morčacie kaldoun plný krehkého mäsa, polievkovej zeleniny, byliniek, smotany a vína, s chuťou a arómou orechového syra Gouda. Toto je tá pravá polievka do akejkoľvek chladnej nepohody.
Čo budeme potrebovať
Na základ
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžice masla
- 4 lyžice hladkej múky
- 250 ml kuracieho vývaru
Na polievku
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice oleja
- 6 mrkví olúpaných a nakrájaných na plátky
- 2 stopkaté zelery nakrájaný na plátky
- Stredne žltá cibuľa nakrájaná na kocky
- Strúčik cesnaku nasekaný
- 750ml kuracieho vývaru
- 30 ml suchého alebo polosuchého bieleho vína
- 500 ml smotany na varenie
- ½ lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia
- Lyžica sušenej petržlenovej vňate
- 3 bobkové listy
- 2 lyžičky provensálskeho korenia
- ½ lyžičky kurkumy
- ½ lyžičky papriky
- ¼ lyžičky vločiek červenej papriky
- 750 g varené morky nakrájané na kocky
- Gouda (nastrúhaný na ozdobu)
- Čerstvá petržlenová vňať (nasekaná na ozdobu)
Postup
- V strednom hrnci rozohrejeme 2 lyžice oleja a 2 lyžice masla a navrch prisypeme múku
- Rýchlo šľaháme, kým sa ingrediencie dobre neprepoja
- Za občasného šľahania varíme, kým zápražka nezíska svetlo zlatohnedú farbu
- Pomaly a za stáleho šľahania prilievame do zápražky 250 ml kuracieho vývaru a rýchlo šľaháme, kým nemáme hladkú zmes
- Zápražku stiahneme z platne a odstavíme
- Vo veľkom hrnci rozohrejeme 2 lyžice masla a 2 lyžice oleja na stredne vysokej teplote
- Pridáme mrkvu a zeler
- Tie restujeme 5 minút a občas premiešame
- Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a opekáme ju ďalšie 3 minúty, kým cibuľa nezosklovatí
- Pridáme nasekaný cesnak a varíme 30 sekúnd, aby sa cesnak rozvoňal
- Pomaly pridávame vývar a miešame
- Pridáme víno, zápražku a znovu dobre premiešame
- Zmes privedieme do varu a často miešame
- Znížime teplotu na nízku a pridáme všetky ostatné ingrediencie okrem syra Gouda
- Varíme 15 minút a potom ochutnáme a prípadne dochutíme soľou a korením
- Kaldoun ďalej varíme, kým nezhustne, ešte asi 30–45 minút, alebo do požadovanej konzistencie
- Bobkové listy vyhodíme
- Ozdobíme posypaním strúhaným Goudou a petržlenovou vňaťou
- Podávame s chrumkavým opečeným chlebom

História sviatku svätého Martina
Husí kaldoun neodmysliteľne patrí k oslavám sviatku svätého Martina, ktorý každý rok oslavujeme 11. novembra. Novodobé tradície sú späté s podávaním rôznych pochutín z husi či kačice a hlavne svätomartinského vína. Poďme sa pozrieť, čo okrem nadobudnutej hostiny, predchádzalo vzniku tohto sviatku.
Martin z Tours, dnes známy ako svätý Martin sa narodil roku 316. Počas svojej mladosti bol veľmi ovplyvnený svojim otcom, na ktorého prianie a na Martinovu nevôľu, sa stal vojakom. Aj napriek svojmu odporu bol veľmi úspešným vojakom a čoskoro sa dočkal povýšenia.
Po návrate z armád, žil ako pustovník av roku 372 sa stal biskupom. Po zvyšok života žil veľmi skromným životom. Roku 397, počas jednej zo svojich misijných ciest zomrel. Dožil sa, na tú dobu, úctyhodných 81 rokov a jeho pohreb sa konal práve 11. novembra, na ktorý sa vzťahuje tento sviatok.
K oslavám tohto sviatku patrí nedomysliteľne hus, ktoré podľa povesti Martina počas jeho kázania rušili, a preto si musia svoj trest počas jeho sviatku odpykať na pekáči.
Iná povesť zasa hovorí, že Martin nemal veľký záujem na tom, byť menovaný biskupom a schoval sa pred týmto vymenovaním do husníka medzi husi. Tie ho ale svojimi hlasnými prejavmi prezradili.
Oslavy historicky pripadali na obdobie, kedy končil poľnohospodársky rok, úroda už bola zozbieraná a uchovaná a bola to jedna z posledných veľkých osláv pred nadchádzajúcim šesťtýždňovým pôstom.
Na svätomartinskú tabuľu tradične patrilo husacie mäso, ktoré sa zarobilo do posledného kúska, kedy drobky sa použili do kaldounu, z pečene sa urobila paštéta alebo sa osmažili na husacej masti a zvyšok boli už tradičné pečienka.
Vedľa mäsa je tradičným pokrmom pečivo známe ako svätomartinské rožky, rohy alebo podkovy.