Voňavé a mäkké recepty na vyprážané šampiňóny na jednom mieste.
Vychutnajte si ich, ako predjedlo, prílohu alebo ako jednohubku k vínu.
Aký variant vyskúšate ako prvý?
Vyprážané šampiňóny v pivnom cestíčku
Tieto vyprážané huby sú obalené v ľahkom a chrumkavom korenenom pivnom cestíčku a potom vyprážané do zlatohnedej dokonalosti.
Najlepšie občerstvenie na párty, ktoré je vždy obrovským hitom! Vždy sa k nim budú dobre hodiť ďalšiu jednohubku, ako domáce zemiakové chipsy alebo pečené kuracie krídelká .
Čo budeme potrebovať
- 500 g šampiňónov bez nohy
- 180 g hladkej múky
- 250 ml piva
- 2 1/2 lyžičky kóšer soli
- 3/4 lyžičky čierneho korenia
- 1/4 lyžičky cesnakového prášku
- 1/4 lyžičky cibuľového prášku
- olej na vyprážanie
- 1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Postup
- Zahrejte olej v hlbokom hrnci .
- Šampiňóny obaľte v 80 g múky, prebytok oklepte.
- V strednej miske zmiešajte zvyšok múky, pivo, soľ, korenie, cesnakový prášok a cibuľový prášok.
- Každú špongiu obaľte v cestíčku a prebytočné cesto nechajte odkvapkať späť do misy.
- Vymažte 4-5 húb naraz do zlatohneda, asi 7 minút.
- Posypte petržlenovou vňaťou a ihneď podávajte.

Šampiňóny vyprážané na panvici s cesnakom
Tieto cesnakové šampiňóny na panvici ochutené rozmarínom a parmezánom sú rýchlou, ale extrémne lahodnou prílohou, ktorá oživí každé jedlo! Nemôžete sa nabažiť húb? Tieto plnené šampiňóny so syrom si zamilujete.
Čo budeme potrebovať
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 lyžice masla
- 600 g šampiňónov (nakrájané na polovicu)
- soľ
- 1 lyžička nasekaného čerstvého rozmarínu
- 3 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 4 lyžice strúhaného parmezánu
- 1 lyžica čerstvej petržlenovej vňate
Postup
- Rozpáľte veľkú panvicu s olivovým olejom a maslom, pridajte nakrájané šampiňóny najskôr rezom dole a okoreňte nasekaným rozmarínom.
- Šampiňóny opekajte 3–4 minúty, kým huby nezezlátnu.
- Potom ich obráťte a nechajte ešte pár minút piecť.
- Na úplný záver pridajte prelisovaný cesnak a premiešajte.
- Cesnak nechajte 30 sekúnd variť, potom huby posypte parmezánom a znovu premiešajte, aby syr huby obalil a opekajte ešte 30 sekúnd, potom dochutíme soľou podľa chuti.
- Stiahnite teplotu a podávajte s nastrúhaným parmezánom a nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

Objavte podobné tipy
Osmažené šampiňóny v cestíčku z cmaru
Tento recept na vyprážané šampiňóny je veľmi jednoduchý. Robia sa z ochutenej múky a namáčajú sa v cmare. Z cmaru sa vždy vytvorí pekné husté cesto. Toto cestíčko je možné použiť na prípravu kuracích vyprážaných stripsov , cibuľových krúžkov a mnohých ďalších pochutín. Je to skvelé cesto, ktoré doplní chuť toho, čo s ním smažíte.
Čo budeme potrebovať
- rastlinný olej na vyprážanie
- 500 g čerstvých bielych šampiňónov
- 120 g hladkej múky
- 2 lyžičky soli
- 1 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 200 ml cmar
- 60 ml vody
Postup
- Zahrejte olej v hlbokom hrnci.
- Huby jemne očistite vlhkou papierovou utierkou.
- V miske zmiešajte múku so soľou a korením. Miešajte, aby sa zmes spojila.
- V inej miske zmiešajte cmar a vodu.
- Huby obaľte v ochutenej múke, prebytok straste a potom ich ponorte do cmaru.
- Znovu ich obaľte v múke. Prebytočnú múku oklepte.
- Huby opatrne vložte do rozpáleného oleja a smažte do zlatista.
- Osmažiť huby bude trvať asi 2 až 3 minúty. Nechajte odkvapkať a podávajte s obľúbenou omáčkou.
Skvelým spôsobom, ako si tento recept na vyprážané šampiňóny pripraviť ich, vhodiť ich do fritézy. Najlepšie možnosti, akú si zaobstarať nájdete u nás na webe v našej recenziu na tému fritézy .

Vyprážané pikantné huby
Tieto vyprážané šampiňóny sú obalené trochu pikantné korenené zmesi zo strúhanky a vyprážané do chrumkava. Podávajte ich s čili syrovým dipom, alebo špenátovo-artičokovým dipom .
Čo budeme potrebovať
- 200 g strúhanky
- 1 lyžička zelerovej soli
- 1 lyžička čierneho korenia
- 1 lyžička červeného korenia
- 1 lyžička chilly
- 1 lyžička červenej papriky
- 1 lyžička majoránky
- ½ lyžičky cesnakového prášku
- ½ lyžičky soli
- 200 ml cmar
- 700 g šampiňónov (orezané stonky)
- 100 g múky
- olej
Postup
- V malej miske zmiešajte strúhanku, zelerovú soľ, korenie, papriku, majorán, cesnakový prášok a soľ.
- Pridajte cmar do inej malej misky.
- Huby dôkladne umyte a osušte.
- Huby obaľte v múke.
- Potom ich obaľte v cmare a potom obaľte v ochutenej strúhanke.
- Zahrejte olej v hrnci.
- Opatrne pridajte niekoľko obalených húb naraz a opekajte ich dozlatista, 2-3 minúty.
- Vyberte ich na papierové obrúsky, aby odkvapkali.

Vyvarujte sa týchto chýb pri príprave šampiňónov
Huby sú lahodnou zeleninou do polievok, na restovanie do cestovín alebo ako náhrada mäsa. Ale milovaná huba môže ľahko pokaziť pokrm, namiesto aby ho vylepšila, pokiaľ nie je správne uvarená.
Tu je niekoľko odporúčaní pre varenie šampiňónov, ale aj ostatných húb:
Solenie ihneď
Pridanie soli pred pridaním húb do panvice alebo bezprostredne potom z nich vytiahne vodu a uvarí ich vo vlastnej tekutine. Výsledkom môžu byť gumové a tvrdé huby so žiadnou chuťou. Pridajte soľ po tom, čo skaramelizujú, až na konci varenia, čo im pomôže získať chuť a textúru.
Nevaríte ich dostatočne dlho
Správne varenie húb na varnej doske vyžaduje viac tepla a času, než tomu väčšina ľudí venuje. Huby majú v sebe tonu tekutiny a skutočná chuť vynikne, keď sa táto tekutina uvarí. Dávajte pozor, aby ste ich neprevarili, ale dajte im dostatok času, aby v procese varenia vypustili všetku šťavu.
Neumývate ich správne
Ak huby neumývate správnym spôsobom, môžu sa rozmočiť. Niektoré druhy húb vyžadujú umytie, ale huby rýchlo nasiaknu vodou a rozmočia sa. Huby vždy umyte celé, nikdy nie po nakrájaní. A naplňte misku najskôr vodou, potom huby namočte a rýchlo umyte, nemali by byť vo vode dlhšie ako 10-15 sekúnd. Potom ich na hodinu rozložte na plech vyložený papierovou utierkou, aby znovu uschli.
Nepoužívate dostatok oleja
Huby nasajú všetko, takže na začiatku často vyžadujú veľa oleja. Rozpáľte panvicu, potom pridajte olej a huby. Pokračujte vo varení húb, kým sa všetka šťava neodparí.
Opekanie na vysokej alebo nízkej teplote
Neznižujte teplotu, ale nepoužívajte ani príliš vysokú, pretože by sa huby mohli prevariť alebo nedovariť. Chcete, aby sa ich tekutina pomaly odparovala, zatiaľ čo karamelizujú.