Netradičné recepty na nátierky z tekvice 6x inak. Vyskúšajte sladké aj slané varianty!

Radi experimentujete?

Potom sa pozrite na naše recepty na tekvicové nátierky, ktoré stoja za ochutnanie!

Máme sladké aj slané varianty, s makadamovými orieškami, s jalapenosom či s javorovým sirupom.

Nech už si vyberiete akúkoľvek, rozhodne si pochutnáte!

Pikantný tekvicový dip

Tento jednoduchý tekvicový dip zaberie iba 10 minút, skvele sa hodí na letné večierky alebo ako predjedlo a navyše je vegánsky!

Ingrediencie

  • ¼ šálky kešu orieškov
  • ¼ červenej cibule
  • 3 jalapenos papričky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky extra panenského olivového oleja na restovanie
  • ¾ šálky tekvicového pyré
  • 2 lyžičky mandľového mlieka
  • 1 lyžička olivového oleja do nátierky
  • 1 vetvička petržlenovej vňate na ozdobu, voliteľne

Postup

  1. Namočte ¼ šálky kešu na 2 hodiny alebo cez noc.
  2. Nakrájajte ¼ cibule a 3 jalapenos na prúžky julienne.
  3. Nakrájajte 4 strúčiky cesnaku na dlhé tenké prúžky.
  4. Do stredného hrnca dajte extra panenský olivový olej a zahrievajte ho na miernom ohni po dobu 30 sekúnd.
  5. Pridajte cesnak, cibuľu a jalapeno papričky a za občasného miešania restujte na strednom ohni po dobu 7 minút.
  6. Smažte, kým cibuľa nezhnedne.
  7. Zatiaľ čo restujete cibuľu s cesnakom a papričkami, vložte kešu do kuchynského robota a mixujte pri nízkej rýchlosti, kým sa nerozdrví.
  8. Pridajte tekvicové pyré a zmiešajte s kešu orieškami.
  9. Pridajte vyprážanú cibuľu, cesnak a papričky k zmesi tekvicového pyré a kešu.
  10. Pridajte mandľové mlieko, olivový olej a všetko premiešajte, pokiaľ nebude zmes hladká.
  11. Ozdobte kučeravou petržlenovou vňaťou.
  12. Preložte dip do misky a podávajte napríklad s mozzarellovými tyčinkami.
Pikantná nátierka z tekvice servírovaná v miske s vyprážanými syrovými tyčinkami.
www.healingtomato.com

Hummus z pečenej tekvice

Hummus z tekvice je neuveriteľne chutný a pritom zdravý. Vychutnajte si ho s vašimi obľúbenými krekermi, toastovým či pita chlebom alebo zeleninou.

Ingrediencie

  • 500 g nakrájanej čerstvej tekvice bez šupky
  • 5 lyžíc extra panenského olivového oleja
  • 1 čajová lyžička mletej rasce
  • 1 hlava cesnaku, s odrezanou špičkou, aby sa odkryli strúčiky
  • 425 g cíceru, scedené (nechajte si trochu tekutiny bokom)
  • 2-3 lyžice tahini
  • 1 polievková lyžica 100% javorového sirupu
  • šťava z jedného citróna
  • 1 čajová lyžička soli
  • opečené tekvicové semienka, olivový olej a trochu škorice na podávanie

Postup

  1. Predhrejte rúru na 230 stupňov C.
  2. V miske zmiešajte tekvicu, lyžicu oleja a rascu.
  3. Rozložte kúsky tekvice na papier na pečenie a pridajte cesnak.
  4. Pečte po dobu 25-30 minút alebo kým okraje tekvice a cesnaku trochu nesčernejú.
  5. Vložte tekvicu, cesnak a cícer do kuchynského robota spolu s tahini, 4 lyžicami olivového oleja, javorovým sirupom, citrónom a soľou.
  6. Mixujte do hladka a podľa potreby pridajte ďalší olivový olej.
  7. Pridajte viac tahini, javorového sirupu a soli podľa chuti.
  8. Ak chcete krémovejší hummus, pridajte časť vyhradenej kvapaliny z cíceru a premiešajte.
  9. Dajte do servírovacej misky, pokvapkajte trochou olivového oleja, posypte tekvicovými semienkami a pridajte trochu škorice.
  10. Podávajte s krekermi, toastovým či pita chlebom alebo zeleninou.
Tekvicový hummus servírovaný v miske zasypaný tekvicovými semienkami.
www.daringgourmet.com

Pokiaľ vás baví sladké pečenie a radi by ste vyskúšali niečo nové, inšpirujte sa našimi receptami na dezerty z maslovej či hokkaido tekvice .

Nátierka z tekvice a krémového syra

Luxusný tekvicový dip s krémovým syrom plný chuti s nádychom sladkosti sa stane favoritom vašich večierkov. Užite si ho!

Ingrediencie

  • 110 g krémového syra, zmäkčeného
  • ¼ šálky tekvicového pyré
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • 1 lyžica javorového sirupu
  • 1 lyžička korenia na tekvicové koláče (zmiešajte 1/3 šálky škorice, lyžicu sušeného zázvoru, lyžicu muškátového orieška, lyžicu klinčeka a 2 lyžičky mletého nového korenia, zvyšok si schovajte)
  • štipka soli
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Pridajte krémový syr a tekvicové pyré do veľkej misy a elektrickým mixérom vyšľahajte do hladka.
  2. Do zmesi pridajte trstinový cukor, javorový sirup, korenie a vanilkový extrakt a miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  3. Dajte do misy a použite podľa potreby ako nátierku alebo dip!
Tekvicový dip s krémovým syrom natretý na pečive.
www.kyleecooks.com

Líbyjská tekvicová nátierka

Tento dip je pikantný a príjemne korenený, pochádzajúci z Líbye a teraz obľúbený medzi Izraelčanmi. Obľúbite si ho aj vy?

Ingrediencie

  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 7 strúčikov cesnaku, lisovaných
  • 1/2 lyžičky rasce
  • štipka vločiek červeného chilli
  • 2 šálky tekvicového pyré v konzerve alebo domáceho
  • 3 lyžičky Harissy
  • 1 lyžička medu
  • šťava z 1 citróna
  • soľ podľa chuti

Postup

  1. Olivový olej zohrejte v strednej panvici na strednom ohni.
  2. Pridajte cesnak, rascu, a vločky červeného chilli.
  3. Osoľte a premiešajte.
  4. Restujte, kým cesnak nezačne zlátnuť.
  5. Pridajte tekvicové pyré, harissu a med a premiešajte.
  6. Povarte, kým sa tekvica neohreje.
  7. Vyberte zo sporáka a vmiešajte citrónovú šťavu.
  8. Ochutnajte a prípadne dokoreňte.
  9. Podávajte s gréckym jogurtom a ohriatou pitou, alebo ako ozdobu kuskusu.
Nátierka z tekvice servírovaná v miske, ozdobená gréckym jogurtom a čerstvými bylinkami.
www.jmoreliving.com

Ochutnajte naše luxusné recepty na tekvicové rizoto 6x inak!

Sladký a krémový tekvicový dip

Tento recept je skvelým spôsobom, ako využiť zostávajúcu tekvicu. Skladá sa z iba 3 ingrediencií, zaberie menej ako 2 minúty, je zdravý a lahodný.

Ingrediencie

  • 1/4 šálky orechového masla
  • 1/2 šálky tekvicového pyré
  • 2 lyžice javorového sirupu
  • 1/2 – 1 lyžička škorice

Postup

  1. Pridajte všetky ingrediencie do stredne veľkej misy a miešajte, kým nebude zmes úplne hladká.
  2. Dobrú chuť!
Sladká nátierka z tekvice v servírovacej nádobe so škoricou.
www.runningwithspoons.com

Nátierka z tekvice s makadamovými orechmi

Dip s tekvicou s makadamovými orieškami s nádychom kyslosti vďaka pridanej limetke je príjemne svieži a super zdravý. Rozhodne si ho zamilujete!

Ingrediencie

  • 1 kg tekvica
  • 200 g makadamových orechov
  • 10 ml olivového oleja
  • 1 g kurkumového prášku
  • 15 ml limetkovej šťavy
  • štipka soli
  • štipka korenia

Postup

  1. Predhrejte rúru na 180°C.
  2. Nakrájajte tekvicu na kúsky a vyberte semienka, dajte na naolejovaný pekáč a pečte asi 30 minút.
  3. Opečte makadamové oriešky dozlatista (asi 15 minút).
  4. Kurkumu, olivový olej a soľ premiešajte s makadamovými orieškami.
  5. Pečte ešte pár minút (asi 2–4 min.)
  6. Keď je tekvica mäkká, vyberte ju z rúry a odstráňte šupku.
  7. Vložte orechy a tekvica do kuchynského robota alebo mixéra spolu s limetkovou šťavou a rozmixujte do hladka.
Tekvicový dip s makadamovými orieškami servírovaný v miske.
www.santosorganics.com.au

Hľadáte recept na jednoduchú letnú aj zimnú večeru?
Vyskúšajte niektorý z našich receptov na tekvicovú polievku ! Máme niekoľko variantov a je len na vás, ktorú zvolíte.

A čo na naše recepty na tekvicové nátierky hovoríte vy? Napíšte nám do komentárov. Budeme sa tešiť na spätnú väzbu!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.