Radi experimentujete?
Potom sa pozrite na naše recepty na tekvicové nátierky, ktoré stoja za ochutnanie!
Máme sladké aj slané varianty, s makadamovými orieškami, s jalapenosom či s javorovým sirupom.
Nech už si vyberiete akúkoľvek, rozhodne si pochutnáte!
Pikantný tekvicový dip
Tento jednoduchý tekvicový dip zaberie iba 10 minút, skvele sa hodí na letné večierky alebo ako predjedlo a navyše je vegánsky!
Ingrediencie
- ¼ šálky kešu orieškov
- ¼ červenej cibule
- 3 jalapenos papričky
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky extra panenského olivového oleja na restovanie
- ¾ šálky tekvicového pyré
- 2 lyžičky mandľového mlieka
- 1 lyžička olivového oleja do nátierky
- 1 vetvička petržlenovej vňate na ozdobu, voliteľne
Postup
- Namočte ¼ šálky kešu na 2 hodiny alebo cez noc.
- Nakrájajte ¼ cibule a 3 jalapenos na prúžky julienne.
- Nakrájajte 4 strúčiky cesnaku na dlhé tenké prúžky.
- Do stredného hrnca dajte extra panenský olivový olej a zahrievajte ho na miernom ohni po dobu 30 sekúnd.
- Pridajte cesnak, cibuľu a jalapeno papričky a za občasného miešania restujte na strednom ohni po dobu 7 minút.
- Smažte, kým cibuľa nezhnedne.
- Zatiaľ čo restujete cibuľu s cesnakom a papričkami, vložte kešu do kuchynského robota a mixujte pri nízkej rýchlosti, kým sa nerozdrví.
- Pridajte tekvicové pyré a zmiešajte s kešu orieškami.
- Pridajte vyprážanú cibuľu, cesnak a papričky k zmesi tekvicového pyré a kešu.
- Pridajte mandľové mlieko, olivový olej a všetko premiešajte, pokiaľ nebude zmes hladká.
- Ozdobte kučeravou petržlenovou vňaťou.
- Preložte dip do misky a podávajte napríklad s mozzarellovými tyčinkami.

Hummus z pečenej tekvice
Hummus z tekvice je neuveriteľne chutný a pritom zdravý. Vychutnajte si ho s vašimi obľúbenými krekermi, toastovým či pita chlebom alebo zeleninou.
Ingrediencie
- 500 g nakrájanej čerstvej tekvice bez šupky
- 5 lyžíc extra panenského olivového oleja
- 1 čajová lyžička mletej rasce
- 1 hlava cesnaku, s odrezanou špičkou, aby sa odkryli strúčiky
- 425 g cíceru, scedené (nechajte si trochu tekutiny bokom)
- 2-3 lyžice tahini
- 1 polievková lyžica 100% javorového sirupu
- šťava z jedného citróna
- 1 čajová lyžička soli
- opečené tekvicové semienka, olivový olej a trochu škorice na podávanie
Postup
- Predhrejte rúru na 230 stupňov C.
- V miske zmiešajte tekvicu, lyžicu oleja a rascu.
- Rozložte kúsky tekvice na papier na pečenie a pridajte cesnak.
- Pečte po dobu 25-30 minút alebo kým okraje tekvice a cesnaku trochu nesčernejú.
- Vložte tekvicu, cesnak a cícer do kuchynského robota spolu s tahini, 4 lyžicami olivového oleja, javorovým sirupom, citrónom a soľou.
- Mixujte do hladka a podľa potreby pridajte ďalší olivový olej.
- Pridajte viac tahini, javorového sirupu a soli podľa chuti.
- Ak chcete krémovejší hummus, pridajte časť vyhradenej kvapaliny z cíceru a premiešajte.
- Dajte do servírovacej misky, pokvapkajte trochou olivového oleja, posypte tekvicovými semienkami a pridajte trochu škorice.
- Podávajte s krekermi, toastovým či pita chlebom alebo zeleninou.

Pokiaľ vás baví sladké pečenie a radi by ste vyskúšali niečo nové, inšpirujte sa našimi receptami na dezerty z maslovej či hokkaido tekvice .
Nátierka z tekvice a krémového syra
Luxusný tekvicový dip s krémovým syrom plný chuti s nádychom sladkosti sa stane favoritom vašich večierkov. Užite si ho!
Ingrediencie
- 110 g krémového syra, zmäkčeného
- ¼ šálky tekvicového pyré
- 1 lyžica trstinového cukru
- 1 lyžica javorového sirupu
- 1 lyžička korenia na tekvicové koláče (zmiešajte 1/3 šálky škorice, lyžicu sušeného zázvoru, lyžicu muškátového orieška, lyžicu klinčeka a 2 lyžičky mletého nového korenia, zvyšok si schovajte)
- štipka soli
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Pridajte krémový syr a tekvicové pyré do veľkej misy a elektrickým mixérom vyšľahajte do hladka.
- Do zmesi pridajte trstinový cukor, javorový sirup, korenie a vanilkový extrakt a miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Dajte do misy a použite podľa potreby ako nátierku alebo dip!

Objavte podobné tipy
Líbyjská tekvicová nátierka
Tento dip je pikantný a príjemne korenený, pochádzajúci z Líbye a teraz obľúbený medzi Izraelčanmi. Obľúbite si ho aj vy?
Ingrediencie
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 7 strúčikov cesnaku, lisovaných
- 1/2 lyžičky rasce
- štipka vločiek červeného chilli
- 2 šálky tekvicového pyré v konzerve alebo domáceho
- 3 lyžičky Harissy
- 1 lyžička medu
- šťava z 1 citróna
- soľ podľa chuti
Postup
- Olivový olej zohrejte v strednej panvici na strednom ohni.
- Pridajte cesnak, rascu, a vločky červeného chilli.
- Osoľte a premiešajte.
- Restujte, kým cesnak nezačne zlátnuť.
- Pridajte tekvicové pyré, harissu a med a premiešajte.
- Povarte, kým sa tekvica neohreje.
- Vyberte zo sporáka a vmiešajte citrónovú šťavu.
- Ochutnajte a prípadne dokoreňte.
- Podávajte s gréckym jogurtom a ohriatou pitou, alebo ako ozdobu kuskusu.

Ochutnajte naše luxusné recepty na tekvicové rizoto 6x inak!
Sladký a krémový tekvicový dip
Tento recept je skvelým spôsobom, ako využiť zostávajúcu tekvicu. Skladá sa z iba 3 ingrediencií, zaberie menej ako 2 minúty, je zdravý a lahodný.
Ingrediencie
- 1/4 šálky orechového masla
- 1/2 šálky tekvicového pyré
- 2 lyžice javorového sirupu
- 1/2 – 1 lyžička škorice
Postup
- Pridajte všetky ingrediencie do stredne veľkej misy a miešajte, kým nebude zmes úplne hladká.
- Dobrú chuť!

Nátierka z tekvice s makadamovými orechmi
Dip s tekvicou s makadamovými orieškami s nádychom kyslosti vďaka pridanej limetke je príjemne svieži a super zdravý. Rozhodne si ho zamilujete!
Ingrediencie
- 1 kg tekvica
- 200 g makadamových orechov
- 10 ml olivového oleja
- 1 g kurkumového prášku
- 15 ml limetkovej šťavy
- štipka soli
- štipka korenia
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Nakrájajte tekvicu na kúsky a vyberte semienka, dajte na naolejovaný pekáč a pečte asi 30 minút.
- Opečte makadamové oriešky dozlatista (asi 15 minút).
- Kurkumu, olivový olej a soľ premiešajte s makadamovými orieškami.
- Pečte ešte pár minút (asi 2–4 min.)
- Keď je tekvica mäkká, vyberte ju z rúry a odstráňte šupku.
- Vložte orechy a tekvica do kuchynského robota alebo mixéra spolu s limetkovou šťavou a rozmixujte do hladka.

Hľadáte recept na jednoduchú letnú aj zimnú večeru?
Vyskúšajte niektorý z našich receptov na tekvicovú polievku ! Máme niekoľko variantov a je len na vás, ktorú zvolíte.
A čo na naše recepty na tekvicové nátierky hovoríte vy? Napíšte nám do komentárov. Budeme sa tešiť na spätnú väzbu!