Recepty s artičokom v hlavnej úlohe! Vychutnajte si ho na rôzne spôsoby

Recepty z artičoka nebývajú bežnou súčasťou nášho jedálnička. Ale čo nie je, môže byť!

Pustite sa s nami do týchto luxusných pokrmov a vyskúšajte túto skvelú surovinu na 7 rôznych spôsobov.

Vychutnajte si ho v podobe dipu alebo ako vyprážanú pochúťku alebo dokonca s vašimi obľúbenými cestovinami a krehkým mäsom.

Možností je toľko a stačí si len vybrať! Ktorú možnosť si zvolíte vy?

Špenátovo-artičokový dip v chlebe

Začneme s niečím jednoduchým! Vychutnajte si túto krémovú omáčku v chrumkavom, vypečenom bochníku chleba!

Čo budeme potrebovať

Na chlebovú misu

  1. Veľký bochník
  2. 6 lyžíc extra panenského olivového oleja
  3. Soľ

Na dip

  1. 4 lyžice masla (povoleného)
  2. 6 strúčikov cesnaku (prelisovaného)
  3. 450 g artičokov z konzervy (odkvapkaných, roztvorených)
  4. 280 g baby špenátu
  5. 1½ lyžička soli
  6. 450 g smotanového syra
  7. 90 g jemne nastrúhaného parmezánu
  8. Lyžička čierneho korenia
  9. Chipsy (na podávanie, voliteľné)

Postup

  1. Na chlebovú misu si predhrejeme rúru na 150 stupňov
  2. Pomocou zúbkovaného noža odrežeme časť hornej časti bochníka
  3. Vydlabeme vnútro bochníka, ale ponecháme asi 3 cm hrubú stenu po okrajoch
  4. Vydlabanú časť chleba spoločne s odrezanou časťou nakrájame na kocky
  5. Nakrájaný chlieb a vydlabaný bochník položíme na plech do rúry a všetok ho potrieme olivovým olejom a dochutíme soľou
  6. Chlieb vložíme do rúry a pečieme 25–30 minút, kým okraje vydlabaného bochníka nezozlátnu a nebudú chrumkavé a nakrájané kúsky nezhnednú
  7. Chlieb vyberieme z rúry a necháme vychladnúť
  8. Na dip si rozpustíme maslo vo veľkom hrnci
  9. Pridáme cesnak a za častého miešania varíme, kým sa nerozvonia, ale nezhnedne
  10. Pridáme odkvapkané a nakrájané artičoky a za stáleho miešania varíme ešte 1–2 minúty, kým sa neobalí v masle
  11. Pridáme špenát a soľ a pokračujeme vo varení ďalších 7–8 minút, kým špenát nezvädne a väčšina tekutiny sa nevyvarí
  12. Pridáme smotanový syr a za stáleho miešania varíme, kým sa nerozpustí
  13. Pridáme parmezán a korenie
  14. Miešame, kým sa parmezán nerozpustí a nezmäkne
  15. Ochutnáme av prípade potreby dochutíme soľou
  16. Dip naložíme do misy z chleba
  17. Posypeme parmezánom a štipkou korenia
  18. Podávame s opečenými kúskami chleba alebo chipsy podľa vášho uváženia
Omáčka zo špenátu a artičoku s opečeným chlebom.
Zdroj: twospoons.ca

Zapečené vajcia s artičokovými srdiečkami, zemiakmi a kaparmi

Tento pokrm inšpirovaný talianskou kuchyňou, je skvelý napríklad ako raňajky a štart do nového dňa. Je plný zdravých surovín a bielkovín, ktoré vaše telo spoľahlivo naštartujú. Toto jedlo je možné pripraviť aj deň vopred, teda nemusíte ráno skoro vstávať!

Čo budeme potrebovať

  1. 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  2. 150 g nakrájanej cibule
  3. 2 lyžičky nasekaného čerstvého tymiánu
  4. ½ lyžičky červenej papriky
  5. Soľ
  6. 280 g artičokových sŕdc
  7. 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
  8. 750 g nakrájaných paradajok z konzervy vo vlastnej šťave
  9. 230 g zemiakov (ošúpané, nakrájané kocky)
  10. 2 lyžice scedených kapary
  11. 8 vajec
  12. 40 g nastrúhaného parmezánu

Postup

  1. V panvici si zahrejeme olivový olej
  2. Pridáme nakrájanú cibuľu, nasekaný tymián a červenú papriku
  3. Zamiešame a zľahka posypeme hrubou soľou a opekáme asi 10 minút, kým cibuľa nezmäkne a nezozlátne
  4. Pridáme artičoky a cesnak, miešame asi 1 minútu
  5. Vmiešame na kocky nakrájané paradajky aj so šťavou a privedieme do varu
  6. Znížime teplotu a panvicu zakryjeme pokrievkou a varíme 15 minút
  7. Medzitým si uvaríme zemiaky v malom hrnci vo vriacej osolenej vode do mäkka
  8. Zemiaky scedíme a pridáme ich spoločne s kaparmi do paradajkovo-artičokovej omáčky
  9. Panvicu znova prikryjeme a 5 minút dusíme
  10. Všetko dochutíme soľou a korením
  11. Rúru si predhrejeme rúru na 180 stupňov
  12. Paradajkovo-artičkovú omáčku nalejeme do sklenenej zapekacej misy
  13. Pomocou lyžice urobíme v omáčke 8 jamiek pre vajcia
  14. Do každej jamky rozklepneme 1 vajce
  15. Misu vložíme do rúry a pečieme 12 až 16 minút, kým sa bielky a žĺtky neupečú
  16. Potom misu vyberieme z rúry a posypeme ju strúhaným parmezánom a podávame
Vajcia zapečené v rúre so zeleninou, zemiakmi a bylinkami.
Zdroj: joanne-eatswellwithothers.com

Pošírovaný losos s konfitovaným artičokom

Za mňa asi najlepšia kombinácia, ktorú si môžete s touto skvelou zeleninou uvariť! Vychutnajte si lahodné rybie mäso so správne zvoleným vínom a posuňte tento kulinársky zážitok zase o niečo vyššie!

Čo budeme potrebovať

Na zeleninu

  1. 5 lyžíc čerstvej citrónovej šťavy
  2. 4 artičoky
  3. 6 vetvička tymiánu
  4. 4 strúčiky cesnaku
  5. 2 bobkové listy
  6. Lyžica čierneho korenia
  7. 300 ml olivového oleja
  8. 125 g zelených fazuliek
  9. Soľ
  10. 125 g hrášku
  11. 90 g zelených olív (nahrubo nakrájaných)
  12. Hrsť čerstvého petržlenu
  13. Hrsť natrhaných lístkov čerstvej mäty
  14. Čerstvo mleté čierne korenie

Na lososa

  1. 4 vetvičky petržlenu
  2. 4 vetvičky kôpru
  3. Citrón (nakrájaný na tenké plátky)
  4. 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  5. 125 ml suchého bieleho vína
  6. Lyžica čierneho korenia
  7. Soľ
  8. 4 x 170 g filétov z lososa bez kože

Postup

  1. Na zeleninu si zmiešame 3 polievkové lyžice a citrónovú šťavu do veľkej misy so studenou vodou
  2. Pomocou zúbkovaného noža orežeme vrch artičoku tesne nad srdcom
  3. Pomocou noža alebo škrabky na zeleninu odstránime tmavú vonkajšiu vrstvu zo stonky
  4. Artičok pozdĺžne rozpolíme a vydlabeme
  5. Artičok umiestnime do citrónovej vody, aby sme zabránili zmene farby
  6. Artičoky scedíme, osušíme a vložíme do hrnca na platni
  7. Do hrnca pridáme tymián, cesnak, bobkové listy, guličky korenia a 250 ml oleja
  8. Začneme na strednú teplotu variť, kým olej okolo artičokov nezačne bublať
  9. Znížime teplotu a za občasného otáčania artičokov varíme 15–20 minút, kým stonky po prepichnutí nožom nie sú mäkké
  10. Platňu vypneme a artičoky necháme v oleji vychladnúť
  11. Medzitým, ak používame čerstvú fazuľu, ich uvaríme v hrnci s vriacou osolenou vodou do mäkka
  12. Pomocou dierovanej lyžice ich preložíme do sitka umiestneného v miske s ľadovou vodou
  13. Fazuľu scedíme a vložíme do veľkej misy
  14. Ak používame mrazené fazule, varíme ich asi 2 minúty a potom vložíme do ľadovej vody a následne ich scedíme
  15. Do hrnca vrátime vodu a privedieme ju do varu
  16. Pridáme hrášok a varíme ho do mäkka
  17. Prenesieme ho do sitka v ľadovej vode, scedíme a pridáme ho k fazuľam
  18. Pomocou dierovanej lyžice pridáme artičoky do misky s hráškom a fazuľami
  19. Pridáme 30 ml oleja, olivy, petržlen, mätu a zvyšné 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  20. Premiešame a dochutíme soľou a korením
  21. Na lososa si do panvice na strednú teplotu začneme variť zmes petržlenu, kôpru, plátkov citróna, citrónovú šťavu, víno, guličky korenia a 3 šálky vody
  22. Dochutíme soľou a pridám lososa
  23. Panvicu zakryjeme a znížime teplotu
  24. Varíme 6–8 minút
  25. Hotového lososa podávame s artičokovým šalátom, plátkami citróna a omáčkou z lososa

Škárujte tento pokrm so správnym vínom! Vyskúšajte k nemu suchý Rizling rýnsky alebo Rizling vlašský.

Pečený losos s artičokom vyprážaným v oleji, kapary a lahodnou omáčkou.
Zdroj: juliasalbum.com

Cestoviny s artičoky, králikom a fazuľami

Zmiešajte svoje obľúbené špagety so sladkou mrkvou, cesnakom, hubami a artičokovými srdiečkami. Vychutnajte si ich v luxusnej omáčke z redukovaného vína a mäsom z králika, ktoré sa vďaka dlhému vareniu v ústach úplne rozplynie!

Čo budeme potrebovať

  1. 30 g sušených hríbikov
  2. Králik (rozporcovaný na 8 kusov)
  3. Soľ
  4. Mleté čierne korenie
  5. 5 lyžíc olivového oleja
  6. 3 malé mrkvy (jemne nastrúhaná)
  7. 12 strúčikov cesnaku (nakrájaných na plátky)
  8. 3 lyžice paradajkovej pasty
  9. 125 ml suchého bieleho vína
  10. 1 l kuracieho vývaru
  11. 6 lyžíc nasekaného čerstvého estragónu
  12. 2 vetvičky tymiánu
  13. 500 g cestovín
  14. 500 g mrazených artičokových sŕdc
  15. 125 g zelených fazuliek
  16. 90 g strúhaného parmezánu

Postup

  1. Huby vložíme do misky, pridáme teplú vodu a necháme 10 minút stáť, aby sa huby rehydratovali
  2. Huby zlejeme, ale ponecháme si vodu, v ktorej sme ich namáčali
  3. Nakrájame ich a dáme bokom
  4. Králika osolíme a okoreníme
  5. Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej na stredne vysokú teplotu
  6. V 2 várkach králika opečieme asi 3 minúty z každej strany, do hneda a vyberieme ho
  7. Teplotu znížime na strednú
  8. Pridáme mrkva, cesnak a huby
  9. Všetko za občasného miešania varíme asi 8 minút do mäkka
  10. Vmiešame paradajkový pretlak a varíme ďalšie 2 minúty
  11. Pridáme víno a varíme, kým sa víno nevyvarí
  12. Pridáme 4 lyžice vody z húb, ktorú sme si dali bokom, estragón a vetvičky tymiánu
  13. Králika vrátime do hrnca a privedieme zmes v hrnci do varu
  14. Akonáhle sa začne variť, znížime okamžite teplotu a nízku a pokračujeme vo varení v odkrytom hrnci
  15. Varíme, pokiaľ nie je králičie mäso mäkké a omáčka sa nezredukuje na polovicu
  16. To zaberie približne 45–50 minút
  17. Králika vyberieme z hrnca a necháme ho ľahko vychladnúť
  18. Potom oberieme mäso, kosti vyhodíme a mäso vrátime späť do hrnca
  19. Na cestoviny si privedieme do varu osolenú vodu v hrnci a uvaríme cestoviny podľa návodu na obale
  20. Cestoviny scedíme a pridáme ich do hrnca s králikom
  21. Pridáme artičoky a fazuľa
  22. Zmes v hrnci znova privedieme do varu
  23. Nakoniec dochutíme soľou a korením a varíme, kým omáčka nezačne hustnúť a obaľovať cestoviny
  24. Nakoniec vmiešame parmezán
  25. Cestoviny s artičokom rozdelíme do servírovacích misiek, posypeme parmezánom a podávame
Al dente cestoviny so sušenými paradajkami, fazuľami a ďalšou výživnou zeleninou.
Zdroj: thenovicechefblog.com

Šalát z artičoku, parmezánu a zeleru

Rýchly a ľahký. Presne taký je tento recept plný prvotriednej zeleniny. Zmiešaním iba 9 základných ingrediencií, vám vznikne prvotriedny ľahký šalát!

Čo budeme potrebovať

  1. 3 lyžice olivového oleja
  2. 3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  3. Soľ
  4. Čierne korenie
  5. 500 g artičokov
  6. 125 g zeleru (nakrájaného na tenké plátky)
  7. 3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  8. 2 lyžice nasekanej mäty
  9. 60 g parmezánu

Postup

  1. Zmiešame olej a šťavu v strednej miske
  2. Dresing dochutíme soľou a korením
  3. Z artičoka oláme vonkajšie listy, kým nezostanú iba svetlo zelené
  4. Odrežeme 1 centimeter hornej časti – orežeme tmavo zelené časti okolo stonky a srdca
  5. Artičoky pozdĺžne nakrájame na veľmi tenké plátky a pridáme dresing
  6. Vmiešame nakrájaný zeler a pridáme zvyšné ingrediencie
  7. Dochutíme soľou a korením
  8. Preložíme do servírovacej misy a posypeme nastrúhaným parmezánom
Výživný letný šalát zo zeleniny a strúhaného syra.
Zdroj: cookingforkeeps.com

Pizza s artičokom, olivami a burratou

Vychutnajte si sviežu a nadýchanú pizzu, ktorú za pár minút pripravíte a ešte rýchlejšie zjete, pretože jej chuť je úplne božská!

Čo budeme potrebovať

  1. ½ lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
  2. ½ citróna
  3. 2 veľké artičoky
  4. 5 lyžíc olivového oleja
  5. Soľ
  6. Korenie
  7. 500 g cesta na pizzu
  8. 450 g syra burrata (natrhaného)
  9. 90 g zelených olív (nahrubo nasekaných)
  10. Lyžica listov rozmarínu

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 220 stupňov
  2. Do misky s vodou vytlačíme šťavu z polovice citróna
  3. Pomocou noža odstránime z artičokov vonkajšie listy, orežeme asi horné 2 centimetre a odrežeme stonky
  4. Škrabkou na zeleninu oškrabeme tmavo zelenú časť artičoka
  5. Artičoky pozdĺžne rozpolíme a lyžicou ich vydlabeme
  6. Namočíme ich do citrónovej vody, aby nezhnedli
  7. Nakrájame ich na tenké plátky a vložíme ich do malej misky
  8. Pokvapkáme ich lyžicou oleja a dochuťte soľou s korením
  9. Cesto na pizzu si vyvaľkáme a preložíme ho na vymastený plech na pečenie
  10. Cesto potrieme zvyšnými 4 lyžicami oleja, dochutíme soľou a korením
  11. Navrch pridáme burratu, olivy, artičoky a rozmarín
  12. Pizzu vložíme do rúry a pečieme 12–15 minút, kým sa syr nerozpustí a nebude bublať a kôrka nebude zlatisto hnedá
  13. Pred podávaním dáme navrch citrónovú kôru a dochutíme trochou korenia

Pokiaľ nemôžete zohnať pravú taliansku burratu, využite pre tento recept na pizzu s artičokami klasickú tučnú mozzarellu. Tá burratu krásne nahradí.

Na výrobu domáceho cesta na pizzu žmurknite na tieto recepty na domácu pizzu a pripravte si túto na taliansku delikatesu s artičokom od základu!

Nadýchané pizzové cesto plnené artičokovou náplňou, syrom, špenátom a cibuľkou.
Zdroj: thefirstmess.com

Vyprážané artičoky s bylinkovou omáčkou

Skvelá voľba keď sa rozhodujete čo podávať ako predjedlo. Postup je ľahký, výsledok je prvotriedny. Perfektne vyladenou chuťou tohto predjedla, chuťové bunky vašej návštevy, budú tak akurát navnadené a netešené na ďalšiu kulinársku bombu, ktorú budete servírovať!

Čo budeme potrebovať

Na dip

  1. 30 g nasekané čerstvé pažítky
  2. 30 g nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  3. 2 filety z nakladaných ančovičiek
  4. 2 lyžice bieleho vínneho octu
  5. 3 lyžice olivového oleja
  6. 60 g kyslej smotany

Na artičoky

  1. 125 g hladkej múky (+ 2 lyžice navyše)
  2. ½ lyžičky soli
  3. 90 ml čierneho piva (izbové teploty)
  4. 2 bielky
  5. 2 žĺtky
  6. 3 lyžice olivového oleja
  7. 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  8. 2 lyžičky jemne nastrúhanej citrónovej kôry
  9. 6 veľkých artičokov
  10. Repkový olej
  11. 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

Postup

  1. Na dip si v mixéri zmiešame prvé 4 prísady, pokiaľ nie je zmes jemne premixovaná
  2. Pridáme olej a miešame, kým nie je zmes úplne hladká
  3. Pridáme kyslú smotanu a zapracujeme ju
  4. Dip preložíme do misky a dochutíme soľou a korením
  5. Na vyprážané artičoky si do strednej misy preosejeme múku a ½ lyžičky soli
  6. V múke urobíme jamku a pridáme pivo, žĺtky, 2 lyžice olivového oleja, lyžicu citrónovej šťavy a citrónovú kôru a miešame, kým sa dobre nespoja
  7. Cesto necháme pri izbovej teplote aspoň 1 hodinu odpočívať
  8. Pred pokračovaním v recepty na vyprážané artičoky znovu premiešame
  9. Veľkú misu si naplníme vodou a pridáme zvyšnú lyžicu citrónovej šťavy
  10. Pomocou noža odrežeme hornú polovicu artičoku a potom odrežeme stonku
  11. Odstránime tuhé vonkajšie listy, kým v strede nezostanú iba 2 rady jemných zelených listov
  12. Pomocou škrabky na zeleninu stonky. Olúpeme
  13. Artičok prekrojíme pozdĺžne napoly a stredy vydlabeme
  14. Artičok nakrájame pozdĺžne na plátky a ihneď ich vložíme do citrónovej vody
  15. Artičoky scedíme
  16. Vo veľkej panvici si zahrejeme zostávajúcu lyžicu olivového oleja
  17. Pridáme artičoky a 75 ml vody
  18. Posypeme soľou a korením
  19. Zmes privedieme do varu
  20. Panvicu prikryjeme, znížime teplotu a varíme asi 15 minút, kým artičoky nezmäknú a voda sa neodparí
  21. Panvicu odstránime z tepla a necháme vychladnúť
  22. Veľký plech vyložíme papierovými utierkami
  23. Bielky ušľaháme v strednej miske do tuha a vmiešame ich do cesta a potom vmiešame aj artičoky
  24. Do panvice nalejeme dostatok repkového oleja
  25. Artičoky do panvice s olejom pridávame vo várkach a smažíme asi 2 minúty
  26. Potom ich preložíme na papierové utierky, posypeme soľou a petržlenovou vňaťou
  27. Vyprážané artičoky podávame s vychladeným dipom
Vyprážaná zelenina v cestíčku plného chuti a výbornou omáčkou.
Zdroj: mantitlement.com

Zdravotné účinky artičoku

1. Vysoký obsah minerálov a živín

Artičoky majú nízky obsah tuku, vysoký obsah vlákniny a sú plné vitamínov a minerálov, ako je vitamín C, vitamín K, folát, fosfor a horčík. Sú tiež jedným z najbohatších zdrojov antioxidantov.

2. Môže znížiť „zlý“ LDL cholesterol a zvýšiť „dobrý“ HDL

Extrakt z artičoka môže znížiť celkový a „zlý“ LDL cholesterol a zároveň zvýšiť „dobrý“ HDL cholesterol.

Veľký výskum u viac ako 700 ľudí zistil, že každodenná suplementácia extraktom z listov artičoku počas 5 – 13 týždňov viedlo k zníženiu celkového a „zlého“ LDL cholesterolu.

Jedna štúdia na 143 dospelých s vysokým cholesterolom ukázala, že extrakt z listov artičoku užívaný denne počas šiestich týždňov viedol k 18,5% a 22,9% zníženiu celkového a „zlého“ LDL cholesterolu.

3. Môže pomôcť regulovať krvný tlak

Výťažok z artičoku môže pomôcť znížiť krvný tlak u ľudí s už zvýšenými hladinami.

Štúdia na 98 mužoch s vysokým krvným tlakom zistila, že každodenná konzumácia artičokového extraktu počas 12 týždňov znížila diastolický a systolický krvný tlak v priemere o 2,76 a 2,85 mmHg.

4. Môže zlepšiť zdravie pečene

Pravidelná konzumácia artičokového extraktu môže pomôcť chrániť vašu pečeň pred poškodením a pomôcť zmierniť príznaky nealkoholického stučnenia pečene.

5. Môže zlepšiť zdravie trávenia

Extrakt z listov artičoka udržuje zdravé trávenie tým, že podporuje priateľské formy črevných baktérií a zmierňuje príznaky zažívacích ťažkostí.

6. Môže zmierniť príznaky syndrómu dráždivého čreva

Extrakt z listov artičoka môže pomôcť liečiť symptómy znížením svalových kŕčov, vyvážením črevných baktérií a znížením zápalu.

Jedna štúdia, ktorá skúmala ľudí s touto zdravotnou komplikáciou, ukázala, že každodenná konzumácia extraktu z listov artičoka počas šiestich týždňov pomohla zmierniť príznaky tohto ochorenia.

A čo viac, 96 % účastníkov hodnotilo extrakt rovnako účinný – ak nie lepší ako – ako iné spôsoby liečby, ako sú lieky proti hnačke a laxatíva.

7. Môže pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi

Niektoré štúdie naznačujú, že artičoky a extrakt z listov artičoku môžu znižovať hladinu cukru v krvi.

Jedna zo štúdií vykonávaná na 39 dospelých s nadváhou zistila, že každodenná konzumácia extraktu z fazule a artičoku počas dvoch mesiacov znížila hladinu cukru v krvi nalačno v porovnaní s výsledkami bez konzumácie týchto surovín.

8. Môže mať protirakovinové účinky

Štúdie na zvieratách naznačujú, že extrakt z artičoku môže bojovať proti rastu rakovinových buniek. Neexistujú však žiadne štúdie na ľuďoch, takže je potrebných viac výskumu, než bude možné vyvodiť závery.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.