Recepty z artičoka nebývajú bežnou súčasťou nášho jedálnička. Ale čo nie je, môže byť!
Pustite sa s nami do týchto luxusných pokrmov a vyskúšajte túto skvelú surovinu na 7 rôznych spôsobov.
Vychutnajte si ho v podobe dipu alebo ako vyprážanú pochúťku alebo dokonca s vašimi obľúbenými cestovinami a krehkým mäsom.
Možností je toľko a stačí si len vybrať! Ktorú možnosť si zvolíte vy?
Špenátovo-artičokový dip v chlebe
Začneme s niečím jednoduchým! Vychutnajte si túto krémovú omáčku v chrumkavom, vypečenom bochníku chleba!
Čo budeme potrebovať
Na chlebovú misu
- Veľký bochník
- 6 lyžíc extra panenského olivového oleja
- Soľ
Na dip
- 4 lyžice masla (povoleného)
- 6 strúčikov cesnaku (prelisovaného)
- 450 g artičokov z konzervy (odkvapkaných, roztvorených)
- 280 g baby špenátu
- 1½ lyžička soli
- 450 g smotanového syra
- 90 g jemne nastrúhaného parmezánu
- Lyžička čierneho korenia
- Chipsy (na podávanie, voliteľné)
Postup
- Na chlebovú misu si predhrejeme rúru na 150 stupňov
- Pomocou zúbkovaného noža odrežeme časť hornej časti bochníka
- Vydlabeme vnútro bochníka, ale ponecháme asi 3 cm hrubú stenu po okrajoch
- Vydlabanú časť chleba spoločne s odrezanou časťou nakrájame na kocky
- Nakrájaný chlieb a vydlabaný bochník položíme na plech do rúry a všetok ho potrieme olivovým olejom a dochutíme soľou
- Chlieb vložíme do rúry a pečieme 25–30 minút, kým okraje vydlabaného bochníka nezozlátnu a nebudú chrumkavé a nakrájané kúsky nezhnednú
- Chlieb vyberieme z rúry a necháme vychladnúť
- Na dip si rozpustíme maslo vo veľkom hrnci
- Pridáme cesnak a za častého miešania varíme, kým sa nerozvonia, ale nezhnedne
- Pridáme odkvapkané a nakrájané artičoky a za stáleho miešania varíme ešte 1–2 minúty, kým sa neobalí v masle
- Pridáme špenát a soľ a pokračujeme vo varení ďalších 7–8 minút, kým špenát nezvädne a väčšina tekutiny sa nevyvarí
- Pridáme smotanový syr a za stáleho miešania varíme, kým sa nerozpustí
- Pridáme parmezán a korenie
- Miešame, kým sa parmezán nerozpustí a nezmäkne
- Ochutnáme av prípade potreby dochutíme soľou
- Dip naložíme do misy z chleba
- Posypeme parmezánom a štipkou korenia
- Podávame s opečenými kúskami chleba alebo chipsy podľa vášho uváženia

Zapečené vajcia s artičokovými srdiečkami, zemiakmi a kaparmi
Tento pokrm inšpirovaný talianskou kuchyňou, je skvelý napríklad ako raňajky a štart do nového dňa. Je plný zdravých surovín a bielkovín, ktoré vaše telo spoľahlivo naštartujú. Toto jedlo je možné pripraviť aj deň vopred, teda nemusíte ráno skoro vstávať!
Čo budeme potrebovať
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 150 g nakrájanej cibule
- 2 lyžičky nasekaného čerstvého tymiánu
- ½ lyžičky červenej papriky
- Soľ
- 280 g artičokových sŕdc
- 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 750 g nakrájaných paradajok z konzervy vo vlastnej šťave
- 230 g zemiakov (ošúpané, nakrájané kocky)
- 2 lyžice scedených kapary
- 8 vajec
- 40 g nastrúhaného parmezánu
Postup
- V panvici si zahrejeme olivový olej
- Pridáme nakrájanú cibuľu, nasekaný tymián a červenú papriku
- Zamiešame a zľahka posypeme hrubou soľou a opekáme asi 10 minút, kým cibuľa nezmäkne a nezozlátne
- Pridáme artičoky a cesnak, miešame asi 1 minútu
- Vmiešame na kocky nakrájané paradajky aj so šťavou a privedieme do varu
- Znížime teplotu a panvicu zakryjeme pokrievkou a varíme 15 minút
- Medzitým si uvaríme zemiaky v malom hrnci vo vriacej osolenej vode do mäkka
- Zemiaky scedíme a pridáme ich spoločne s kaparmi do paradajkovo-artičokovej omáčky
- Panvicu znova prikryjeme a 5 minút dusíme
- Všetko dochutíme soľou a korením
- Rúru si predhrejeme rúru na 180 stupňov
- Paradajkovo-artičkovú omáčku nalejeme do sklenenej zapekacej misy
- Pomocou lyžice urobíme v omáčke 8 jamiek pre vajcia
- Do každej jamky rozklepneme 1 vajce
- Misu vložíme do rúry a pečieme 12 až 16 minút, kým sa bielky a žĺtky neupečú
- Potom misu vyberieme z rúry a posypeme ju strúhaným parmezánom a podávame

Pošírovaný losos s konfitovaným artičokom
Za mňa asi najlepšia kombinácia, ktorú si môžete s touto skvelou zeleninou uvariť! Vychutnajte si lahodné rybie mäso so správne zvoleným vínom a posuňte tento kulinársky zážitok zase o niečo vyššie!
Čo budeme potrebovať
Na zeleninu
- 5 lyžíc čerstvej citrónovej šťavy
- 4 artičoky
- 6 vetvička tymiánu
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy
- Lyžica čierneho korenia
- 300 ml olivového oleja
- 125 g zelených fazuliek
- Soľ
- 125 g hrášku
- 90 g zelených olív (nahrubo nakrájaných)
- Hrsť čerstvého petržlenu
- Hrsť natrhaných lístkov čerstvej mäty
- Čerstvo mleté čierne korenie
Na lososa
- 4 vetvičky petržlenu
- 4 vetvičky kôpru
- Citrón (nakrájaný na tenké plátky)
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 125 ml suchého bieleho vína
- Lyžica čierneho korenia
- Soľ
- 4 x 170 g filétov z lososa bez kože
Postup
- Na zeleninu si zmiešame 3 polievkové lyžice a citrónovú šťavu do veľkej misy so studenou vodou
- Pomocou zúbkovaného noža orežeme vrch artičoku tesne nad srdcom
- Pomocou noža alebo škrabky na zeleninu odstránime tmavú vonkajšiu vrstvu zo stonky
- Artičok pozdĺžne rozpolíme a vydlabeme
- Artičok umiestnime do citrónovej vody, aby sme zabránili zmene farby
- Artičoky scedíme, osušíme a vložíme do hrnca na platni
- Do hrnca pridáme tymián, cesnak, bobkové listy, guličky korenia a 250 ml oleja
- Začneme na strednú teplotu variť, kým olej okolo artičokov nezačne bublať
- Znížime teplotu a za občasného otáčania artičokov varíme 15–20 minút, kým stonky po prepichnutí nožom nie sú mäkké
- Platňu vypneme a artičoky necháme v oleji vychladnúť
- Medzitým, ak používame čerstvú fazuľu, ich uvaríme v hrnci s vriacou osolenou vodou do mäkka
- Pomocou dierovanej lyžice ich preložíme do sitka umiestneného v miske s ľadovou vodou
- Fazuľu scedíme a vložíme do veľkej misy
- Ak používame mrazené fazule, varíme ich asi 2 minúty a potom vložíme do ľadovej vody a následne ich scedíme
- Do hrnca vrátime vodu a privedieme ju do varu
- Pridáme hrášok a varíme ho do mäkka
- Prenesieme ho do sitka v ľadovej vode, scedíme a pridáme ho k fazuľam
- Pomocou dierovanej lyžice pridáme artičoky do misky s hráškom a fazuľami
- Pridáme 30 ml oleja, olivy, petržlen, mätu a zvyšné 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- Premiešame a dochutíme soľou a korením
- Na lososa si do panvice na strednú teplotu začneme variť zmes petržlenu, kôpru, plátkov citróna, citrónovú šťavu, víno, guličky korenia a 3 šálky vody
- Dochutíme soľou a pridám lososa
- Panvicu zakryjeme a znížime teplotu
- Varíme 6–8 minút
- Hotového lososa podávame s artičokovým šalátom, plátkami citróna a omáčkou z lososa
Škárujte tento pokrm so správnym vínom! Vyskúšajte k nemu suchý Rizling rýnsky alebo Rizling vlašský.

Cestoviny s artičoky, králikom a fazuľami
Zmiešajte svoje obľúbené špagety so sladkou mrkvou, cesnakom, hubami a artičokovými srdiečkami. Vychutnajte si ich v luxusnej omáčke z redukovaného vína a mäsom z králika, ktoré sa vďaka dlhému vareniu v ústach úplne rozplynie!
Čo budeme potrebovať
- 30 g sušených hríbikov
- Králik (rozporcovaný na 8 kusov)
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- 5 lyžíc olivového oleja
- 3 malé mrkvy (jemne nastrúhaná)
- 12 strúčikov cesnaku (nakrájaných na plátky)
- 3 lyžice paradajkovej pasty
- 125 ml suchého bieleho vína
- 1 l kuracieho vývaru
- 6 lyžíc nasekaného čerstvého estragónu
- 2 vetvičky tymiánu
- 500 g cestovín
- 500 g mrazených artičokových sŕdc
- 125 g zelených fazuliek
- 90 g strúhaného parmezánu
Postup
- Huby vložíme do misky, pridáme teplú vodu a necháme 10 minút stáť, aby sa huby rehydratovali
- Huby zlejeme, ale ponecháme si vodu, v ktorej sme ich namáčali
- Nakrájame ich a dáme bokom
- Králika osolíme a okoreníme
- Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej na stredne vysokú teplotu
- V 2 várkach králika opečieme asi 3 minúty z každej strany, do hneda a vyberieme ho
- Teplotu znížime na strednú
- Pridáme mrkva, cesnak a huby
- Všetko za občasného miešania varíme asi 8 minút do mäkka
- Vmiešame paradajkový pretlak a varíme ďalšie 2 minúty
- Pridáme víno a varíme, kým sa víno nevyvarí
- Pridáme 4 lyžice vody z húb, ktorú sme si dali bokom, estragón a vetvičky tymiánu
- Králika vrátime do hrnca a privedieme zmes v hrnci do varu
- Akonáhle sa začne variť, znížime okamžite teplotu a nízku a pokračujeme vo varení v odkrytom hrnci
- Varíme, pokiaľ nie je králičie mäso mäkké a omáčka sa nezredukuje na polovicu
- To zaberie približne 45–50 minút
- Králika vyberieme z hrnca a necháme ho ľahko vychladnúť
- Potom oberieme mäso, kosti vyhodíme a mäso vrátime späť do hrnca
- Na cestoviny si privedieme do varu osolenú vodu v hrnci a uvaríme cestoviny podľa návodu na obale
- Cestoviny scedíme a pridáme ich do hrnca s králikom
- Pridáme artičoky a fazuľa
- Zmes v hrnci znova privedieme do varu
- Nakoniec dochutíme soľou a korením a varíme, kým omáčka nezačne hustnúť a obaľovať cestoviny
- Nakoniec vmiešame parmezán
- Cestoviny s artičokom rozdelíme do servírovacích misiek, posypeme parmezánom a podávame

Objavte podobné tipy
Šalát z artičoku, parmezánu a zeleru
Rýchly a ľahký. Presne taký je tento recept plný prvotriednej zeleniny. Zmiešaním iba 9 základných ingrediencií, vám vznikne prvotriedny ľahký šalát!
Čo budeme potrebovať
- 3 lyžice olivového oleja
- 3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- Soľ
- Čierne korenie
- 500 g artičokov
- 125 g zeleru (nakrájaného na tenké plátky)
- 3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 2 lyžice nasekanej mäty
- 60 g parmezánu
Postup
- Zmiešame olej a šťavu v strednej miske
- Dresing dochutíme soľou a korením
- Z artičoka oláme vonkajšie listy, kým nezostanú iba svetlo zelené
- Odrežeme 1 centimeter hornej časti – orežeme tmavo zelené časti okolo stonky a srdca
- Artičoky pozdĺžne nakrájame na veľmi tenké plátky a pridáme dresing
- Vmiešame nakrájaný zeler a pridáme zvyšné ingrediencie
- Dochutíme soľou a korením
- Preložíme do servírovacej misy a posypeme nastrúhaným parmezánom

Pizza s artičokom, olivami a burratou
Vychutnajte si sviežu a nadýchanú pizzu, ktorú za pár minút pripravíte a ešte rýchlejšie zjete, pretože jej chuť je úplne božská!
Čo budeme potrebovať
- ½ lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
- ½ citróna
- 2 veľké artičoky
- 5 lyžíc olivového oleja
- Soľ
- Korenie
- 500 g cesta na pizzu
- 450 g syra burrata (natrhaného)
- 90 g zelených olív (nahrubo nasekaných)
- Lyžica listov rozmarínu
Postup
- Rúru predhrejeme na 220 stupňov
- Do misky s vodou vytlačíme šťavu z polovice citróna
- Pomocou noža odstránime z artičokov vonkajšie listy, orežeme asi horné 2 centimetre a odrežeme stonky
- Škrabkou na zeleninu oškrabeme tmavo zelenú časť artičoka
- Artičoky pozdĺžne rozpolíme a lyžicou ich vydlabeme
- Namočíme ich do citrónovej vody, aby nezhnedli
- Nakrájame ich na tenké plátky a vložíme ich do malej misky
- Pokvapkáme ich lyžicou oleja a dochuťte soľou s korením
- Cesto na pizzu si vyvaľkáme a preložíme ho na vymastený plech na pečenie
- Cesto potrieme zvyšnými 4 lyžicami oleja, dochutíme soľou a korením
- Navrch pridáme burratu, olivy, artičoky a rozmarín
- Pizzu vložíme do rúry a pečieme 12–15 minút, kým sa syr nerozpustí a nebude bublať a kôrka nebude zlatisto hnedá
- Pred podávaním dáme navrch citrónovú kôru a dochutíme trochou korenia
Pokiaľ nemôžete zohnať pravú taliansku burratu, využite pre tento recept na pizzu s artičokami klasickú tučnú mozzarellu. Tá burratu krásne nahradí.
Na výrobu domáceho cesta na pizzu žmurknite na tieto recepty na domácu pizzu a pripravte si túto na taliansku delikatesu s artičokom od základu!

Vyprážané artičoky s bylinkovou omáčkou
Skvelá voľba keď sa rozhodujete čo podávať ako predjedlo. Postup je ľahký, výsledok je prvotriedny. Perfektne vyladenou chuťou tohto predjedla, chuťové bunky vašej návštevy, budú tak akurát navnadené a netešené na ďalšiu kulinársku bombu, ktorú budete servírovať!
Čo budeme potrebovať
Na dip
- 30 g nasekané čerstvé pažítky
- 30 g nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 2 filety z nakladaných ančovičiek
- 2 lyžice bieleho vínneho octu
- 3 lyžice olivového oleja
- 60 g kyslej smotany
Na artičoky
- 125 g hladkej múky (+ 2 lyžice navyše)
- ½ lyžičky soli
- 90 ml čierneho piva (izbové teploty)
- 2 bielky
- 2 žĺtky
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 2 lyžičky jemne nastrúhanej citrónovej kôry
- 6 veľkých artičokov
- Repkový olej
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Postup
- Na dip si v mixéri zmiešame prvé 4 prísady, pokiaľ nie je zmes jemne premixovaná
- Pridáme olej a miešame, kým nie je zmes úplne hladká
- Pridáme kyslú smotanu a zapracujeme ju
- Dip preložíme do misky a dochutíme soľou a korením
- Na vyprážané artičoky si do strednej misy preosejeme múku a ½ lyžičky soli
- V múke urobíme jamku a pridáme pivo, žĺtky, 2 lyžice olivového oleja, lyžicu citrónovej šťavy a citrónovú kôru a miešame, kým sa dobre nespoja
- Cesto necháme pri izbovej teplote aspoň 1 hodinu odpočívať
- Pred pokračovaním v recepty na vyprážané artičoky znovu premiešame
- Veľkú misu si naplníme vodou a pridáme zvyšnú lyžicu citrónovej šťavy
- Pomocou noža odrežeme hornú polovicu artičoku a potom odrežeme stonku
- Odstránime tuhé vonkajšie listy, kým v strede nezostanú iba 2 rady jemných zelených listov
- Pomocou škrabky na zeleninu stonky. Olúpeme
- Artičok prekrojíme pozdĺžne napoly a stredy vydlabeme
- Artičok nakrájame pozdĺžne na plátky a ihneď ich vložíme do citrónovej vody
- Artičoky scedíme
- Vo veľkej panvici si zahrejeme zostávajúcu lyžicu olivového oleja
- Pridáme artičoky a 75 ml vody
- Posypeme soľou a korením
- Zmes privedieme do varu
- Panvicu prikryjeme, znížime teplotu a varíme asi 15 minút, kým artičoky nezmäknú a voda sa neodparí
- Panvicu odstránime z tepla a necháme vychladnúť
- Veľký plech vyložíme papierovými utierkami
- Bielky ušľaháme v strednej miske do tuha a vmiešame ich do cesta a potom vmiešame aj artičoky
- Do panvice nalejeme dostatok repkového oleja
- Artičoky do panvice s olejom pridávame vo várkach a smažíme asi 2 minúty
- Potom ich preložíme na papierové utierky, posypeme soľou a petržlenovou vňaťou
- Vyprážané artičoky podávame s vychladeným dipom

Zdravotné účinky artičoku
1. Vysoký obsah minerálov a živín
Artičoky majú nízky obsah tuku, vysoký obsah vlákniny a sú plné vitamínov a minerálov, ako je vitamín C, vitamín K, folát, fosfor a horčík. Sú tiež jedným z najbohatších zdrojov antioxidantov.
2. Môže znížiť „zlý“ LDL cholesterol a zvýšiť „dobrý“ HDL
Extrakt z artičoka môže znížiť celkový a „zlý“ LDL cholesterol a zároveň zvýšiť „dobrý“ HDL cholesterol.
Veľký výskum u viac ako 700 ľudí zistil, že každodenná suplementácia extraktom z listov artičoku počas 5 – 13 týždňov viedlo k zníženiu celkového a „zlého“ LDL cholesterolu.
Jedna štúdia na 143 dospelých s vysokým cholesterolom ukázala, že extrakt z listov artičoku užívaný denne počas šiestich týždňov viedol k 18,5% a 22,9% zníženiu celkového a „zlého“ LDL cholesterolu.
3. Môže pomôcť regulovať krvný tlak
Výťažok z artičoku môže pomôcť znížiť krvný tlak u ľudí s už zvýšenými hladinami.
Štúdia na 98 mužoch s vysokým krvným tlakom zistila, že každodenná konzumácia artičokového extraktu počas 12 týždňov znížila diastolický a systolický krvný tlak v priemere o 2,76 a 2,85 mmHg.
4. Môže zlepšiť zdravie pečene
Pravidelná konzumácia artičokového extraktu môže pomôcť chrániť vašu pečeň pred poškodením a pomôcť zmierniť príznaky nealkoholického stučnenia pečene.
5. Môže zlepšiť zdravie trávenia
Extrakt z listov artičoka udržuje zdravé trávenie tým, že podporuje priateľské formy črevných baktérií a zmierňuje príznaky zažívacích ťažkostí.
6. Môže zmierniť príznaky syndrómu dráždivého čreva
Extrakt z listov artičoka môže pomôcť liečiť symptómy znížením svalových kŕčov, vyvážením črevných baktérií a znížením zápalu.
Jedna štúdia, ktorá skúmala ľudí s touto zdravotnou komplikáciou, ukázala, že každodenná konzumácia extraktu z listov artičoka počas šiestich týždňov pomohla zmierniť príznaky tohto ochorenia.
A čo viac, 96 % účastníkov hodnotilo extrakt rovnako účinný – ak nie lepší ako – ako iné spôsoby liečby, ako sú lieky proti hnačke a laxatíva.
7. Môže pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi
Niektoré štúdie naznačujú, že artičoky a extrakt z listov artičoku môžu znižovať hladinu cukru v krvi.
Jedna zo štúdií vykonávaná na 39 dospelých s nadváhou zistila, že každodenná konzumácia extraktu z fazule a artičoku počas dvoch mesiacov znížila hladinu cukru v krvi nalačno v porovnaní s výsledkami bez konzumácie týchto surovín.
8. Môže mať protirakovinové účinky
Štúdie na zvieratách naznačujú, že extrakt z artičoku môže bojovať proti rastu rakovinových buniek. Neexistujú však žiadne štúdie na ľuďoch, takže je potrebných viac výskumu, než bude možné vyvodiť závery.