Lahodné recepty na vínnu klobásu v 5 rôznych variantoch. Pochutnajte si na nej nielen na Vianoce!

Je veľmi chutná a jej prípravu zvládne každý.

Deťom pripomína slimáka a zároveň je jedným z klasických vianočných pokrmov.

Už viete, čo máme na mysli?

Pripravte si spoločne s nami rozmanité recepty s vínnou klobásou!

Či už ju osmažíte, opečiete alebo upečiete, vždy si skvele pochutnáte.

Vínna klobása v rúre

Výhodou tohto lahodného receptu je okrem výbornej chuti aj to, že v jednom pekáči pripravíte spoločne klobásu aj prílohu.

Ingrediencie:

  • 800 g vínnej klobásy
  • 800 g zemiakov
  • 2 červené cibule
  • 300 g cherry paradajok
  • 1/2 šálky bieleho vína
  • vetvičky rozmarínu
  • olivový olej
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Zemiaky umyte, olúpte a nakrájajte na plátky.
  2. Olúpanú cibuľu nakrájajte na kolieska a cherry paradajky na štvrtky.
  3. Vínnu klobásu stočte do podoby slimáka a zaistite špáradlá.
  4. Do vymastenej zapekacej misky či pekáča vložte najskôr plátky zemiakov, ktoré následne osoľte, okoreňte a posypte rozmarínom.
  5. Na povrch zemiakov položte zvinuté vínne klobásy a dajte do rúry predhriatej na 180 °C.
  6. Pečte približne 10 minút.
  7. Následne zapekaciu misku vyberte a na vínnu klobásu rozložte červenú cibuľu a cherry paradajky. Všetko zalejte bielym vínom.
  8. Vložte späť do rúry a pečte ešte ďalších 20 minút.
Pokrm pripravený zo zapečenej klobásy a zeleniny
zdroj: formellidisicilia.it

Máte radi zapekané zemiaky ? Pripravte si ich so šampiňónmi, údeninou, syrom či brokolicou!

Vínna klobása vyprážaná v trojobale

Ak chcete tento recept chuťovo mierne ozvláštniť, použite namiesto obyčajnej strúhanky strúhanku bylinkovú. Stačí do misky so strúhankou primiešať trochu sušených či čerstvých byliniek.

Ingrediencie:

  • 750 g vínnej klobásy
  • strúhanka
  • hladká múka
  • 2 vajcia
  • soľ
  • olej

Postup:

  1. Vínnu klobásu zabaľte do tvaru slimáka a napichnite na špajľu alebo kovovú ihlu.
  2. Takto pripravenú klobásu obaľte najskôr v miske s hladkou múkou, následne v miske s rozšľahaným vajcom s trochou soli a na záver v strúhanke.
  3. Obalenú klobásu vložte do panvice s rozpáleným olejom.
  4. Z oboch strán smažte dozlatista, približne 5-8 minút.
  5. Po usmažení klobásy položte na papierový obrúsok alebo utierku, ktoré absorbujú prebytočný tuk.

Vyprážaná vínna klobása chutí skvele najmä so zemiakovou kašou a zeleninovou oblohou.

Obaľovaná klobása so zemiakmi a zeleninovou oblohou
zdroj: varenie.sk

Klasickým pokrmom v trojobale je predovšetkým rezeň. Inšpirujte sa našimi chutnými receptami na vyprážaný rezeň sedemkrát inak!

Zavinutá klobása na tymiáne

Veľmi jednoduchý a rýchly recept, v ktorom sa chuť mäsa skvele snúbi s tymianom a lahodnou omáčkou.

Ingrediencie:

  • 350 g vínnej klobásy
  • 1 PL bieleho vínneho octu
  • 1/2 šálky suchého bieleho vína
  • čerstvý tymián
  • olivový olej
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Vínnu klobásu niekoľkokrát zľahka prepichajte vidličkou alebo ostrým nožom, aby pri pečení nepraskla.
  2. Do veľkej nepriľnavej panvice nalejte trochu olivového oleja, pridajte zmotané a špáradlom zaistené klobásy a čerstvý tymián. Dochuťte čiernym korením a soľou.
  3. Klobásy na miernom ohni opekajte 6 až 7 minút z oboch strán. Počas pečenia ich pravidelne otáčajte.
  4. Následne do panvice pridajte biely vínny ocot.
  5. Nechajte ocot 2 minúty redukovať na stredne nízkom ohni a potom prilejte tiež suché biele víno.
  6. Varte ďalších 7 až 8 minút, kým sa biele víno čiastočne nezredukuje a nevytvorí zlatohnedú omáčku.

Takto pripravenú klobásu servírujte s čerstvým pečivom pokvapkanou hnedou vínnou omáčkou a posypanú čerstvým tymianom a korením.

Klobásové závitky na tymiáne
zdroj: junedarville.com

Údeninová špirála na pive

Pivo je nielen veľmi chutným nápojom, ale svoje využitie má aj pri varení. Mäsu či údeninám dodá zaujímavú chuť. Tento recept je toho skvelým dôkazom!

Ingrediencie:

  • 800 g vínnej klobásy
  • 400 ml vývaru
  • 250 ml piva
  • 1 cibuľa
  • 1 PL múky
  • 2 PL masla
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Vínnu klobásu stočte do podoby špirály a pomocou špáradiel zaistite, aby sa nerozbalila.
  2. Olúpanú cibuľu nakrájajte na tenké plátky.
  3. Na panvici rozpustite maslo a zľahka na ňom orestujte cibuľku.
  4. Pridajte soľ, korenie, múku, pivo a vývar.
  5. Za občasného miešania varte, kým sa väčšina tekutiny nevyvarí a nevznikne omáčka.
  6. Následne vložte do panvice stočenej vínnej klobásy av omáčke ich zľahka z oboch strán opečte.

Tento pokrm servírujte predovšetkým s rozmanitými prílohami zo zemiakov.

Špirála z klobásy pripravovaná na pive
zdroj: dobruchut.aktuality.sk

Vínna klobása nie je jedinou obľúbenou údeninou, ktorá sa dá na pive pripraviť. Vyskúšajte tiež naše recepty na chrumky na pive !

Vínna klobáska s kapustou

Kombinácia klobásy a kapusty je veľmi obľúbená najmä v Rakúsku a Nemecku. Vyskúšajte ju aj vy doma!

Ingrediencie:

  • 500 g vínnej klobásy
  • 300 g kyslej kapusty
  • 2 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 PL masti
  • 1 čajová lyžička vínneho octu
  • rasca
  • soľ

Postup:

  1. Z vínnej klobásy pomocou špajle či špáradla vytvorte špirálu alebo ju môžete nakrájať na menšie kúsky a okraje zaistiť špáradlom.
  2. Následne na panvici so masťou klobásu z oboch strán zľahka orestujte.
  3. Klobásy z panvice vyberte a do zvyšku masti dajte orestovať nakrájanú cibuľu.
  4. Následne k cibuli pridajte kyslú kapustu, podlejte vodou a pridajte tiež prelisované strúčiky cesnaku, soľ a vínny ocot.
  5. Všetko dôkladne premiešajte.
  6. Panvicu priklopte a kapustu duste približne 10 minút.
  7. Potom na kapustu vložte späť vínne klobásy a varte ešte ďalších približne 20 minút.
Klobásky s kyslou kapustou
zdroj: strudelandschnitzel.com

Vínna klobása a jej zloženie

Vínna klobása je jedným z našich tradičných mäsových výrobkov, ktorý sa čiastočne podobá bavorskej klobáse. Ako už jej názov napovedá, jednou z jej ingrediencií je víno. Najčastejšie sa používa biele víno s príchuťou muškátu. Dôvodom je to, že chuť aj vôňa tohto vína sa skvele kombinuje s koreniacou zmesou, ktorej základom je muškátový kvet a oriešok.

Tradičná vínna klobása by mala obsahovať približne päťdesiat percent tučnejšieho bravčového mäsa, pätnásť percent hovädzieho mäsa, desať percent chudého bravčového mäsa, napríklad pliecko alebo stehná, biele víno, muškátový oriešok, muškátový kvet, citrónovú kôru, soľ, korenie a žemľa. Vzniknutá zmes sa potom plní do tenkého barana, najčastejšie s priemerom dvoch centimetrov.

Ako vínnu klobásu najlepšie pripraviť?

Najčastejším spôsobom tepelnej úpravy tejto údeniny je jej vyprážanie na panvici, prípadne pečenie v rúre. Pred vlastnou tepelnou úpravou sa klobása obvykle stáča do podoby špirály či slimáka a následne sa zaistí špajľou, ihlou či špáradlami.

Výsledný pokrm sa tak po osmažení údajne podobá slnku. Z tohto dôvodu sa v minulosti vínna klobása stala jedným z jedál konzumovaných na Vianoce v súvislosti so zimným slnovratom. Preto, aby klobása pri opekaní nepraskla, je dôležité ju opekať pomaly, prípadne ju najskôr spariť chvíľku v horúcej vode.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.