Cibuľa nie je len základ do polievky.
Naopak!
Dá sa z nej vykúzliť množstvo skvelých pochúťok.
Pripravili sme si pre vás 7 vynikajúcich receptov s cibuľou v hlavnej úlohe, ktoré si zamilujete.
Tak poďme na to!
Cibuľová polievka
Cibuľačka patrí medzi tie najchutnejšie polievky vôbec! Dozdobte ju syrom, servírujte s pečivom a kulinársky zážitok bude nezabudnuteľný.
INGREDIENCIA
- 4 cibuľa
- 3 lyžice masla
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 1 lyžička práškového cukru
- 1 liter vývaru
- 100 g tvrdého syra
- soľ, korenie
POSTUP
- Cibuľu opražíme na masle, občas premiešame.
- Pridáme cukor a ďalej dusíme, kým cibuľa nezíska krásne tmavohnedú farbu.
- Zalejeme vriacim vývarom.
- Osolíme, okoreníme a varíme na miernom ohni.
- Podávame s pečivom, na tanieri dozdobíme strúhaným syrom.

Máme pre vás aj ďalšie recepty na cibuľačku tradične aj netradične. Výdatná polievka 5x inak!
Cibuľové krúžky
Vyskúšajte tieto luxusné vyprážané cibuľové krúžky, ktoré sa skvele hodia ako občerstvenie na akúkoľvek udalosť!
INGREDIENCIA
- 4 cibuľa
- 1 lyžica škrobu
- 1/2 hrnčeka hladkej múky
- 2 vajcia
- soľ, korenie
- 1/2 pohára piva
- olej na vyprážanie
POSTUP
- Olúpané cibule nakrájame na širšie krúžky a sparíme v horúcej vode.
- Pivo vyšľaháme s vajcami, vmiešame múku so škrobom a osolíme.
- Krúžky obaľujeme v hladkej múke, potom v cestíčku a vyprážame z oboch strán do zlatista.

Mrknite na naše hodnotenie nerezových panvíc , v ktorých môžete cibuľové krúžky pohodlne pripraviť!
Slaný cibuľový koláč so syrom a šunkou
Tento koláč z lístkového cesta si zamilujú malí aj veľkí! Skvele poslúži ako raňajky, desiata, obed aj večera.
INGREDIENCIA
- 400 g lístkového cesta
- 500 g cibule, najemno nakrájané
- 3 lyžice oleja
- 2 lyžice tymiánu
- 3 vajcia
- 1 tvaroh
- 100 g tvrdého syra
- 200 g údeného mäsa / šunky
- soľ a korenie
POSTUP
- Cesto rozvaľkáme do kruhového tvaru a vyložíme ním koláčovú formu.
- Cibuľu opečieme na oleji.
- Osolíme a okoreníme.
- Ďalej dusíme asi 15 minút.
- Vajcia s tvarohom, polovicou syra, údeným a trochou korenia zmiešame.
- Pridáme cibuľu.
- Zmesou naplníme korpus.
- Nakoniec koláč posypeme zvyšným syrom a pečieme zhruba štyridsať minút.
- Vzhľadom k surovinám podávame radšej vychladnuté, teplé môže spôsobovať nadúvanie.
- Posypeme čerstvou pažítkou.

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na koláče z cibule pre akúkoľvek príležitosť!
Objavte podobné tipy
Cibuľový čaj
Popíjanie cibuľového čaju je ten najlepší spôsob, ako sa zbaviť kašľa. Vyskúšajte to sami!
INGREDIENCIA
- 2 BIO cibule, nakrájané na štvrtiny so šupkou
- 4 šálky vody
- 1 lyžička medu alebo podľa chuti
POSTUP
- Vložíme cibuľu do hrnca a zalejeme vodou.
- Privedieme do varu na strednom plameni.
- Znížime teplotu a varíme asi 1 hodinu.
- Horúcu tekutinu precedíme cez sitko.
- Nalejeme do hrnčeka, osladíme podľa chuti medom a pijeme čo najteplejšie.

Cibuľová marmeláda
Táto marmeláda z červenej cibule je bohatá, sladká, plná chuti a bez pektínu. Skvele sa hodí k syrovej doske, ako doplnok k hamburgeru či grilovanému syru.
INGREDIENCIA
- 1 kg červenej cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 70 g olivového oleja vhodného na varenie
- 1 klinček
- 1 bobkový list
- 1/2 hrnčeka cukru
- soľ, korenie
- 250 ml vínneho octu
POSTUP
- Cibuľu a cesnak nakrájame a opečieme na oleji.
- Do hrnca pridáme cukor, tymián, klinčeky, bobkový list, (chilli), korenie, soľ a ešte pár minút restujeme.
- Varíme na miernom plameni 30 minút.
- Pridáme vínny ocot.
- Zmes premiešame a varíme pokiaľ sa neodparí 1/2 tekutiny.
- Hotová marmeláda má mahagónovú farbu a pikantnú chuť.

Chrumkavý chlieb so syrom a cibuľou
Tento cibuľový chlieb s chrumkavou syrovou kôrkou a mäkkým pikantným vnútrom je úplne podmanivý a vy už nikdy nebudete chcieť iný. Presvedčte sa sami!
INGREDIENCIA
Na vykysnutie:
- 56,5 g kvásku
- 170 g chlebovej múky
- 110 g vody
Na cesto:
- vykysnutá zmes z predchádzajúceho bodu
- 227 gramov vlažnej vody
- 110 g vlažného mlieka
- 7 g sušeného droždia
- 1 a 1/2 lyžičky medu
- 567 g chlebovej múky
- 2 lyžičky soli
- 198 g nakrájanej sladkej cibule
- 340 g strúhaného syra podľa vášho výberu
POSTUP
- Zmiešame ingrediencie na vykysnutie a necháme prikryté odležať, kým sa takmer nezdvojnásobí.
- Na vytvorenie cesta rozdrobíme vykysnutú zmes na kúsky a zmiešame s vodou, mliekom, sušeným droždím a medom.
- Pridáme múku a soľ a miesime hnetacím hákom na cesto 5 minút na miernom stupni.
- Necháme 5 minút odležať.
- Miesime na strednom stupni ešte päť minút.
- Pridáme cibuľu a miesime asi minútu na minimum.
- Cesto dáme do olejom vymastenej misy, prikryjeme a dáme do chladničky cez noc alebo až na 4 dni.
- V deň pečenia cesto vyberieme z chladničky a necháme asi 2 hodiny odležať.
- Cesto rozdelíme na polovicu na ľahko pomúčenom povrchu a jemne ho roztlačíme na dva obdĺžniky.
- Každú polovicu posypeme syrom a cesto zrolujeme.
- Uzavrieme šev a cesto vytvarujeme do tvaru alebo bagety.
- Bochníky položíme na plech vyložený papierom na pečenie, postriekame olejom a prikryjeme plastovým obalom.
- Necháme kysnúť asi 90 až 120 minút.
- Mali by byť nafúknuté.
- Kameň na pečenie (kameň na pizzu) umiestnime na stredný rošt rúry a predhrejeme rúru na 230 stupňov.
- Na spodný rošt položíme starý smaltovaný plech, do ktorého nalejeme šálku horúcej vody, chleby dáme na kameň, zatvoríme dvierka a znížime teplotu rúry na 218 stupňov Celzia.
- Pečieme 30 až 40 minút, kým nie sú bochníky zlatisto hnedé a vnútorná teplota nedosahuje 90 stupňov Celzia.
- Necháme asi hodinu chladnúť na mriežke.
- Užite si to!

Máte doma starý chlieb a neviete čo s ním? Iste vás napadne hrianka, ale čo napríklad vynikajúca polievka? Máte radi studené osviežujúce polievky, alebo radšej sýte a hutné, ktoré zahrejú? Vyskúšajte naše recepty na chlebovú polievku , ktorá vás prekvapí svojou chuťou.
Cibuľová omáčka
Inšpirujte sa naším skutočne fenomenálnym receptom na domácu omáčku z karamelizovanej cibule, ktorá zaručene poteší každého vášho hosťa!
INGREDIENCIA
- 56 g masla
- 2 veľké žlté cibule, olúpané, nakrájané na polovice a potom na tenké plátky (alebo na kocky, ak chcete menšie kúsky)
- 2 lyžičky cukru
- 1/2 šálky červeného vína
- 2 vetvičky čerstvého tymiánu
- 1 veľká vetvička čerstvej šalvie
- 2 šálky silného hovädzieho vývaru
- 1 lyžička worcesterskej omáčky
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky horčice
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 lyžica balzamikového octu
- 1 lyžica kukuričného škrobu rozpustená v 1 lyžici vody
- 2 lyžice studeného masla
POSTUP
- V hrnci na stredne vysokej teplote rozpustíme maslo.
- Pridáme nakrájanú cibuľu a cukor a varíme asi 30 minút, kým cibuľa neskaramelizuje.
- Pridáme červené víno a bylinky, 2 minúty varíme na vysokom plameni, znížime plameň a varíme ďalších 10 minút.
- Ďalej pridáme vývar, horčicu, soľ, korenie a worcesterskú omáčku, privedieme do varu, znížime plameň na mierny a prikryté varíme 20 minút.
- Vyberieme vetvičky byliniek.
- Pridáme ocot, zašľaháme kukuričný škrob a za stáleho šľahania varíme ďalšiu minútu alebo dve do zhustnutia.
- Potom pridáme studené maslo a šľaháme, kým sa nerozpustí.
- Nakoniec osolíme a okoreníme podľa chuti, prípadne môžeme pridať trochu horčice.
- Užite si to!

Látky obsiahnuté v cibuli sú účinné aj pri liečbe v rade drobných ťažkostí alebo v domácej kozmetike:
- pri bolestiach kĺbov pijeme šťavu vylisovanú z cibule s medom
- pri zápche pijeme nápoj z 2,5 dl mlieka, 10 dkg medu a šťavy z 1 cibule
- pri starostlivosti o vlasy zábal z čerstvo vylisovanej cibuľovej šťavy pomôže udržať peknú tmavú farbu
Obľúbili ste si niektorý cibuľový recept? Zdieľajte ho s priateľmi !