Nie ste práve milovníkom tejto koreňovej zeleniny?
Verte nám, že vďaka nasledujúcim receptom na buchty z červenej repy sa to veľmi rýchlo zmení.
V kombinácii s čokoládou, zázvorom či mascarpone si repu jednoducho musíte zamilovať.
Nechajte si chutiť!
Rezy Red Velvet s vanilkovou polevou
Múčnik z červenej repy pripravený bez potravinárskych farbív, ktorý si zamilujete! Lahodne sladké, zemité a extrémne vláčne cesto je spojené s neodolateľnou vanilkovou polevou a vám sa až nebude chcieť uveriť, že tento recept obsahuje zeleninu.
Ingrediencie
- 2–3 veľké surové červené repy, olúpané a nastrúhané
- ¾ šálky rastlinného oleja, neutrálnej chuti
- ½ šálky trstinového cukru
- ½ šálky kryštálového cukru
- 2 veľké vajcia
- 1 a ¼ šálky hladkej múky
- 1 lyžička mletej škorice (voliteľné)
- 1 a ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
Na vanilkovú polevu:
- 1 šálka krémového syra izbovej teploty
- ½ šálky masla izbovej teploty
- 1 šálka práškového cukru
- 1 polievková lyžica silnej smotany
- semienka z 1 vanilkového struku
- štipka soli
Postup
- Predhrejte rúru na 180 ° C a plech s rozmermi 23 × 23 cm vyložte papierom na pečenie.
- Repu olúpte a nastrúhajte najemno a zľahka ju vytlačte, aby ste odstránili prebytočnú šťavu.
- Dajte bokom.
- V mise prešľahajte olej so všetkými cukrami a po jednom pridávajte vajcia.
- Zmiešajte suché prísady a vmiešajte ich do mokrej zmesi spolu so strúhanou repou.
- Nalejte cesto do pripravenej formy a pečte asi 25-30 minút, alebo kým špáradlo vložené do stredu nevyjde čisté.
- Nechajte úplne vychladnúť
- Medzitým si pripravte vanilkovú polevu.
- Pomocou mixéra s lopatkovým nástavcom vyšľahajte krémový syr s maslom na strednej rýchlosti, asi 3 minúty.
- Pridajte práškový cukor, 1 polievkovú lyžicu smotany, vanilkové semienka a soľ, pričom mixér nechajte bežať na minimum.
- Zvýšte rýchlosť a šľahajte 3 minúty, kým nebude zmes veľmi hladká.
- Vanilkovú polevu rozotrite na vychladnutý koláč pomocou veľkej špachtle.
- Vložte do chladničky na 3 hodiny, aby buchta úplne vychladla.
- Vyberte z chladničky 15 minút pred podávaním.
Ak ste milovníci červenej repy v akejkoľvek forme, pozrite sa aj na našich 5 úžasných receptov na repové polievky , ako ich nepoznáte. Vyskúšajte všetky!
Repová torta so zázvorom
Ak si chcete pripraviť báječný múčnik, ktorý je až smiešne jednoduchý, vyskúšajte túto tortu z červenej repy. Nabitý zdravou zeleninou, luxusne vyzerajúcou a zároveň chuťovo vynikajúcou bude klinec každého večierka.
Ingrediencie
Na tortu:
- 75 g polovíc vlašských orechov, nakrájaných nahrubo
- 200 g hladkej múky
- 150 g krupicového cukru
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 250 g napoly uvarenej červenej repy, olúpanej a nahrubo nastrúhanej
- jemne nastrúhaná kôra z 1 veľké pomaranče
- 100 g zázvoru, jemne nasekaného
- 2 veľké vajcia
- 60 g kyslej smotany
- 125 ml slnečnicového oleja
- 1 veľká tableta vitamínu C
Na polevu:
- 150 g krémového syra izbovej teploty
- 60 g práškového cukru, preosiateho
- 70 ml smotany De Luxe
- 20 ml čerstvej zázvorovej šťavy
Na ozdobu:
- jemne nastrúhaná kôra z 1 pomaranča alebo pár hrstí lyofilizovaných malín
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Vymažte a vyložte papierom na pečenie 20 cm guľatou tortovou formou.
- Nasekané vlašské orechy vložte do ťažkej panvice na sporák a na miernom ohni niekoľko minút opražte.
- Odložte bokom.
- Múku, cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ dajte do veľkej misy a metličkou miešajte, aby sa všetko spojilo.
- Pridajte červenú repu, pomarančovú kôru, vlašské orechy a zázvor, ale ešte nemiešajte.
- Do samostatnej malej misky dajte vajcia a kyslú smotanu a prešľahajte.
- Pridajte olej, drvené vitamíny a znova prešľahajte.
- Tekutinu zalejte zmesou červenej repy a múky a pomocou veľkej špachtle dôkladne premiešajte.
- Zmes cesta nalejte do tortovej formy – mala by sa viac-menej sama vyrovnať – a pečte uprostred rúry 50 – 55 minút.
- Vyskúšajte, či je torta hotová tým, že do nej vložíte špajľu, ktorá má vyjsť čistá.
- Pred vybratím z formy tortu vyberte z rúry a položte na mriežku na 30 minút.
- Zatiaľ čo torta chladne, môžete na ňu položiť papier na pečenie, ktorý udrží tortu vlhkú.
- Pripravte si polevu.
- Vložte krémový syr do misy elektrického mixéra s lopatkovým nástavcom a šľahajte zhruba 10 sekúnd, aby bol hladký.
- Pridajte preosiaty práškový cukor a šľahajte, kým nebude dobre zapracovaný.
- Pridajte smotanu a šľahajte asi 1 minútu – šľahanie v smotane zaistí, že poleva zhustne a bude hladká.
- Pridajte zázvorovú šťavu (alebo zázvorový sirup) a šľahajte len niekoľko sekúnd, kým sa všetko nespojí.
- Špachtľou rozotrite polevu na vrch torty.
- Vršok môžete ozdobiť trochou pomarančovej kôry alebo lyofilizovanými malinami a podávajte.
Objavte podobné tipy
Chlebíček z červenej repy s polevou
Tento chlebíček je krásne vláčny a chutný a perfektne sa dopĺňa s polevou z bielej čokolády a jogurtu. Úplná lahôdka!
Ingrediencie
Na chlebíček:
- 115 g šťouchanej červenej repy, už uvarenej
- 120 ml mlieka
- 1 vajce
- 65 g rozpusteného masla
- 125 g kryštálového cukru
- 150 g hladkej múky
- 5 g prášku do pečiva
Na polevu:
- 150 g bielej čokolády
- 60 g jogurtu
Postup
- Rúru predhrejte na 180°C.
- Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia, cukor a mlieko.
- Pridajte roztlačenú varenú červenú repu.
- Pridajte rozpustené maslo a znova prešľahajte.
- Uistite sa, že maslo nie je príliš horúce.
- V inej mise zmiešajte suché prísady: múku a prášok do pečiva.
- Suché ingrediencie dajte do misy so zvyškom ingrediencií a všetko prešľahajte.
- Dajte cesto do chlebíčkovej formy, ktorú ste si predtým vyložili papierom na pečenie.
- Pečte 45 minút.
- Vložte do buchty špáradlo alebo nôž, aby ste overili, že boli správne upečené.
- Medzitým si pripravte polevu.
- Rozpustite bielu čokoládu.
- Nechajte 5 minút odpočinúť pri izbovej teplote.
- V mise zmiešajte bielu čokoládu s jogurtom.
- Nechajte 30 minút vychladnúť.
- Keď vyberiete polevu z chladničky, mala by mať správnu konzistenciu: krémovú a hladkú, nie príliš tekutú.
- Natrite polevu na chlebíček.
- Chlebíček by mal mať izbovú teplotu.
- Dobrú chuť!
Inšpirujte sa našimi 12 receptami na červenú repu , po ktorých sa budete olizovať! Máme slané aj sladké varianty.
Olejová bábovka s červenou repou
Sladká pečená repa a extra panenský olivový olej dodávajú tejto delikátnej bábovke perfektnú zemitosť a chuť. Vďaka svojim ľahko sladkým tónom je tento múčnik skvelý ako raňajky, ale aj desiata alebo dezert.
Ingrediencie
- 570 g surovej repy, orezané, olúpané a nakrájané na kúsky
- 360 ml extra panenského olivového oleja plus 2 polievkové lyžice a viac na vymazanie
- 1 a ½ čajovej lyžičky soli
- 450 g hladkej múky a viac
- 240 ml plnotučného mlieka
- 1 polievková lyžica citrónovej kôry plus 120 ml čerstvej citrónovej šťavy (z 3 alebo 4 citrónov)
- 5 vajec, rozšľahaných
- 300 g kryštálového cukru
- 1 polievková lyžica prášku do pečiva
- ¼ lyžičky jedlej sódy
- práškový cukor na poprášenie
Postup
- Rozohrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Plech vyložte papierom na pečenie. ¨
- Premiešajte repu s 2 lyžicami oleja a 1/2 lyžičky soli a dajte na plech.
- Pečte do zmäknutia, cca 30 až 40 minút, av polovici premiešajte.
- Repu nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Po vychladnutí preložte repu do kuchynského robota a pulzujte, kým z nej nebude pyré.
- Dajte pyré do strednej misky.
- Znížte teplotu rúry na 160 stupňov.
- Vnútro 25 cm formy na bábovku vymažte olejom, vysypte múkou, potom formu otočte nad drezom a jemným poklepaním odstráňte prebytočnú múku.
- Dajte bokom.
- V inej strednej mise zmiešajte mlieko, citrónovú kôru a šťavu a nechajte 1 až 2 minúty odležať, kým sa nezrazí.
- Pridajte vajcia a zašľahajte, potom zašľahajte zvyšné 1 a 1/2 šálky oleja a dajte bokom.
- 3 a 1/2 šálky múky preosejte s kryštálovým cukrom, práškom do pečiva, sódou a zvyšnou 1 lyžičkou soli do veľkej misy a prešľahajte.
- Uprostred vytvorte jamku a nalejte do nej mokré prísady, pokračujte v šľahaní, počnúc stredom a pohybom smerom von, kým sa všetko nespojí.
- Preložte 2 šálky cesta do misy s vychladnutým repovým pyré a jemne ho vmiešajte, kým sa nespoja.
- Nalejte asi polovicu obyčajného cesta do pripravenej formy.
- Ďalej nalejte polovicu repového cesta a potom polovicu zostávajúceho cesta. Navrch dajte ďalšiu vrstvu zvyšného cesta s repou, potom finálnu vrstvu zvyšného cesta bez repy.
- Pečte, kým špáradlo vložené do stredu nevyjde čisté, 50 až 60 minút.
- Vyberte bábovku z rúry, uvoľnite ju z okrajov formy pomocou noža na maslo a nechajte 5 minút vychladnúť.
- Opatrne bábovku otočte na servírovaciu tácku, aby úplne vychladla.
- Pred podávaním posypte práškovým cukrom.
Čokoládovo-repová buchta s mascarpone
Sladká pečená repa a extra panenský olivový olej dodávajú tejto delikátnej bábovke perfektnú zemitosť a chuť. Vďaka svojim ľahko sladkým tónom je tento múčnik skvelý ako raňajky, ale aj desiata alebo dezert.
Ingrediencie
- 345 g varené červené repy
- 85 g horkej čokolády (najmenej 70%)
- 150 g hladkej múky zmiešanej s 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva a 1,5 g soli
- 30 g kakaového prášku
- štipka soli
- 150 g trstinového cukru
- 3 vajcia
- 150 ml olivového oleja
- 250 g Mascarpone
- 100 g práškového cukru
- 1 lyžička prášku z červenej repy
Postup
- Rúru predhrejte na 180 stupňov Celzia.
- Hlboký pekáč vyložte papierom na pečenie.
- V mixéri rozmixujte červenú repu a dajte bokom.
- Rozpustite čokoládu vo vodnom kúpeli a premiešajte ju s červenou repou.
- V samostatnej mise zmiešajte múku s kypriacim práškom a soľou, kakao, soľ a cukor.
- Do múčnej zmesi pridajte červenú repu a čokoládu a dobre premiešajte.
- Po jednom pridávajte vajcia a potom postupne vmiešajte olej, kým sa úplne nezapracuje.
- Nalejte do pekáča a pečte asi 30 minút.
- Nechajte vychladnúť a vytvorte polevu.
- V mise vyšľahajte mascarpone, práškový cukor a prášok z červenej repy do hladka.
- Rozotrite po celej buchte a posypte ešte trochou prášku z červenej repy.
- Nakrájajte na štvorčeky a podávajte.
Vedeli ste, že vitamín C pomáha pri varení červenej repy zachovať jej krásnu farbu? Tablety jednoducho rozdrvte zadnou stranou lyžice alebo paličkou a pridajte k repe.
A ako buchty z červenej repy chutili vám? Napíšte nám do komentárov!